Är Windows 8 användbart?

Permalänk
Avstängd

Jag tror om man som jag är uppväxt med Windows 3.11 , Windows 95 och så vidare har lite svårare för Windows 8.
För många ungar kanske Windows 8 blir deras första erfarenhet av en dator och de blir "präglade" av det. De har nog ett helt annat synsätt.
Tycker den här reklamfilmen på det temat var bra:
http://www.youtube.com/watch?v=_ODFvy1mjoY&feature=player_emb...

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av johnh3:

Jag tror om man som jag är uppväxt med Windows 3.11 , Windows 95 och så vidare har lite svårare för Windows 8.
För många ungar kanske Windows 8 blir deras första erfarenhet av en dator och de blir "präglade" av det. De har nog ett helt annat synsätt.
Tycker den här reklamfilmen på det temat var bra:
http://www.youtube.com/watch?v=_ODFvy1mjoY&feature=player_emb...

Jo visst ligger det mycket i det, om man inte vet om att det finns bättre sätt satt lösa en uppgift så tar det ofta ett tag innan man kommer på att man vill ändra på något och yngre verkar dessutom inte alls lika medvetna om ergonomi eftersom många inte har upplevt några problem själva ännu, får då MS in en fot på touch marknaden så kan de lura in folk till att använda det på desktop där det mest skapar problem med ergonomi och dessutom är mer tunganvänt i allmänhet och det tar en stund innan man inser att det är ineffektivt och börjar fundera över bättre sätt att göra.

I framtiden så kommer det nog nya typer av enheter för att manövrera datorn och mjukvaran utvecklas säkert fastän interfacet är grafisk snarlikt, man kan ju jämföra med hur dålig ribbon flöt när det kom i office, för att sedan bli användbart i version 2, de ser väldigt lika ut men flytet i dem är helt annorlunda, den första ribbonversionen gör bara att man sliter håret av sig , och det är inte pga att man vant sig vid designen, installerar man "classic", "ribbon 1" och "ribbon 2" parallelt så tror jag de flesta kommer att lära sig att köra med "classic" och "ribbon 2" mycket lättare än "ribbon 1" så i det fallet handlar det inte om att man inte kan lära sig ribbon, utan om att "ribbon1" faktiskt är ett dåligt interface som inte alls fungerar bra mot en människa medans "ribbon 2" som ser väldigt likt ut faktiskt flyter fint oavsett om man inte kan nått innan eller har använt äldre office elller libreoffice, win 8 är ungefär likadant som när ribbon lanserades och det kanske kommer en förfinad version som verkligen ger flyt men behåller designen om det nu är platt o fult som ska gälla, det är väl acceptabelt bara funktionerna och manövreringen trillar på plats för desktopbruk.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av strejf:

På vilket sätt har du inte valfrihet för att Windows 8 släpps? Du har väl full frihet att välja att stanna kvar på Windows 7 eller hur? Det kommer fungera hur bra som helst att använda Windows 7 i många år framöver.

Fast enligt dig och många andra W8 anhängare är man en bakåtsträvare om man gör så. Dessutom är det många som sagt att man måste vara ganska korkad om man inte klarar av eller gillar W8.

Citat:

Ibland måste man välja bort valfrihet för att komma någonstans. Jag håller med om att "äntligen tar man bort denna meny". Den ser ut att vara påhittad på 90-talet... vilket den också är.

Det här får du gärna förklara för jag ser ingen som helst logik i det. Om jag minns min historia rätt är det bristen på valfrihet som gör att man INTE kommer framåt i utvecklingen. Och vad är det för fel med att behålla något "påhittat på 90-talet"? Många uppfinningar och tekniska utvecklingar idag är betydligt äldre än så och används fortfarande för att man inte har hittat någon bättre lösning.

Visa signatur

Ne nos sequere nobis secede

Permalänk
Medlem
Skrivet av johnh3:

Jag tror om man som jag är uppväxt med Windows 3.11 , Windows 95 och så vidare har lite svårare för Windows 8.
För många ungar kanske Windows 8 blir deras första erfarenhet av en dator och de blir "präglade" av det. De har nog ett helt annat synsätt.
Tycker den här reklamfilmen på det temat var bra:
http://www.youtube.com/watch?v=_ODFvy1mjoY&feature=player_emb...

Det tror jag är rätt individuellt. Jag började med Windows 3.11 och steget till Windows 95 var ju minst lika stort som steget mellan 7 och 8. Jag tycker dock inte något av stegen var svårt att lära sig. Då är det ett större steg enligt mig att lära sig ett mobilt OS första gången, eller att gå till t ex OS X från Windows. Inget av det har varit något jag upplevt som något problem heller, trots att jag t ex inte är speciellt förtjust i OS X (det är inte svårt, det fungerar bara på ett sätt som inte passar just mig lika bra som Windows).

Om man sedan gillar systemen är ju såklart en annan sak. I båda fallen var det ju dock mycket kritik som dessutom lät ungefär likdant. Windows 95 ansågs ju vara ett totalt oprofessionellt system som såg barnsligt ut, var ineffektivt, omständigt osv enligt kritikerna. Steget till 32 bit, som var en stor grej, glömdes lätt bort. Det främsta som skiljde var väl att Windows 95 såklart inte sades vara gjort för någon annan typ av dator/produkt (det var bara dåligt enligt belackarna), medan Windows 8 i sin tur inte fått kritik för att vara instabilt.

Så jag tycker nog snarare att om man var med på 3.11-tiden så borde man ha förståelse för att det blir radikala ändringar ibland, och hur åsikter tenderar att ändras med tiden. Man kommer ju alltid vara bekväm med det man redan kan och de som började med datorer efter Windows 95 borde ju vara mer inskränkta då de inte upplevt något annat på Windows-plattformen.

Permalänk
Medlem

Windows 8 är nytt, det är fakta
Windows 8 introducerar ett nytt gränssnitt och modifierar samtidigt det gamla. Det är fakta.
Att det nya sättet att arbeta på är bättre är en åsikt.
Att yppa nedvärderande kommentarer om de som föredrar det gamla gränssnittet utan modifieringarna tillför inte någonting till diskussionen annat än att framställa sig själv som om man inte kan se längre än sina egna behov och preferenser.

Jag förstår att det finns de som gillar det nya sättet att arbeta, även om jag inte gillar det själv.

Det jag inte förstår är varför folk fortsätter hävda att det "i princip inte är någon skillnad" mellan desktopläget i de båda operativen. Uppenbarligen är det ju det eftersom så många har sagt det. Men för er som inte tycker att det är någon skillnad kan jag ju upplysa om de faktiska skillnaderna och mina egna upplevelser om varför det är jobbigare för mig att jobba i det nya gränssnittet.

Startskärmen är i helskärm. Detta tar fokus från mitt arbete och känns onödigt. Den "gamla" startmenyn märktes knappt men utförde endå jobbet på ett utmärkt sätt.

Sökningen (Windowstangenten + text) är uppdelad i kategorier, vilket tar massa extra tid helt i onödan för min del.

Stänga av datorn går inte att göra inifrån Desktop läget utan cmd-kommandon eller batch-filer, utan man måste växla ut i Modern UI. Det innebär fler knapptryckninar, och det tycker jag är jobbigt. Det finns de som gjort sig lustiga och sagt att det går med power-knappen, och visst... det gör det, men det finns ingen "starta om datorn"-knapp. Här visar folk sin arrogans igen genom att spy ur sig saker som "Vem stänger av/startar om datorn nu för tiden??"... Ja, kanske de som betalar sin elräkning själva? Personligen blir det nog 3-4 avstängningar/omstarter om dagen. så då blir det nya gränssnittet jobbigt för mig.

Allt som allt har jag inget emot windows 8 i sig, eller folk som gillar det. Men det jag har något emot är uppblåstheten och arrogansen hos vissa som rättfärdigar sina åsikter som fakta med motiveringen att "de flesta använder endå inte..." eller "Men det är bättre att göra såhär".

Väx upp, mogna till och inse att ni inte är ensamma i världen.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Det finns och har funnits vissa politiska ledare som också vill ta bort valfrihet och det finns en del företag som vill att man ska vara "fri" att välja bara deras produkter, jag tycker att det är lika dumt i båda fallen.
Och ännu dummare är man som företagare om man vill tvinga folk att välja något som inte bara är mindre fritt utan dessutom sämre än det det ska ersätta.
Valve verkar däremot göra sitt jobb och vara på väg mot linux, skulle det nu kunna dyka upp bra spellösningar i llinuxvärlden så är det ett bra tillfälle att totalt sparka ut win som dominerande aktör, det vore otroligt bra för alla istället för att göra Ballmer till datordiktator, Jobs var illa nog, men Ballmer är dessutom smaklös och levererar saker som inte fungerar just nu, dags för ett nytt motto på ms ? "it just doesn't works"
Nä de måste ge tillbaka valfriheten eller se till att göra ett system som är entydigt bättre för att få nån trovärdighet igen.

Jag finner en del saker lite konstiga här.

Jag håller med om att det inte varit negativt om startmenyn funnits som alternativ i Windows 8 då det inte förstört något för mig. Dock så ger ju Microsoft dig valfrihet eftersom de stödjer Windows 7 i sju år till, vilket är rätt länge.

Du hyllar istället Valve, som förmodligen expanderar till Linux främst för att de är rädda för Windows Store. Steam är ju dessutom något de skulle vilja var det enda sättet att spela spel på, och man får ju en del påtvingade bieffekter när man spelar spel som bara finns via Steam. Jag ser inte hur du kan ta Valve som ett bra exempel på ett företag som strävar efter valfrihet.

Dessutom känns det ju inte som så bra argumentationsmetod att påstå att Windows 8 inte fungerar. Man måste kunna lära sig skillnaden mellan sådant och att man själv inte gillar något.