Permalänk
Medlem

Överbelasta en transformator?

Hur dålig ide är det att överbelasta en amr1-24 med ca 350mA (total) 3 sekunder sen återgå till 200mA (total) resten av dygnet?

Köpte ett sådant sen insåg jag att det ligger på gränsen och större finns inte på lagret. Det är till en elslutbleck och styrbox

Permalänk
Medlem

Det beror på hur transformatorn är byggd!
Har den tex säkringar som hinner gå av den korta toppen? när den går över 200mA sjunker/ökar volten då heller ligger den kvar på samma nivå? (det beror på hur den är byggd)
Vad är det som först ger sig säkring/motstånd/konding/kablar/lindningar? och hur länge kan den överbelastas INNAN något går sönder?
Strax innan/när nåt går sönder är det ju troligast att det är värmen som gör att saken går sönder finns det då plast/etc i närheten som kan börja brinna?

Dom flesta transformatorer har ju troligen en liten marginal och även den marginalen kan nog oftas gås över en del i några korta få stunder då och då.
Sen är det ju nästan dubbelt så mycket mA (vilket är en MYCKET) vi talar om här detta talar ju för att det inte kommer funka MEN samtidigt så är det ju bara under en kort stund det händer.

Så jag måste svara!
Har ingen som helst aning.
Det är nog prova som gäller för att få veta.