Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop
Permalänk
Entusiast
Skrivet av jgb_jgb:

Nej , du har fel. Ren cayenne "spansk peppar" är dyrt. Chili kan vara billigt. Därför "fusket".

Trådskaparen har rätt och verkar påläst. Cayenne m. capsaicin är hårdvaluta. Precis som fettet i mjölk , smör mm.
Avslöja märket för oss (äter själv inget fläsk , muslim) , framför till butiken och avstå märket.

Vänta va? Cayenne odlas på industriell skala och är en väldigt vanlig chilifrukt för att den växer fort och ger stora skördar. Den odlas i hela världen idag. Har haft en planta i fönstret för övrigt men den är tyvärr död nu. Att extrahera capsaisin är dyrt och totalt meningslöst. Det görs sällan i mat för att det är så mycket enklare att bara slänga in lite chili. Har hade du tänkt dig att det skulle bli billigare att extrahera och koncentrera ett specifikt ämne i chili än att bara använda råvaran direkt? Trådskaparen är inte ett dugg påläst. Han har kopierat lite från internet och du blev lurad av ett långt kemiskt namn. Hela grundtesen är trams för Cayenne är faktiskt en rätt stark chilisort på 30 000 - 50 000 Scoville. Trådskaparens referenspunkt verkade vara torkad krydda på burk vilket blir väldigt konstigt. Om man inte anstränger sig för att hitta bra torkad chili så lär man få skit. Santa Maria, Kockens och liknande har inte bra kryddor, speciellt inte chili.

Vad menar du med att Cayenne är dyrt och chili är billigt? Cayenne är en chilifrukt.

Sen har vi nästa problem som trådskaparen helt ignorerar och det är att capsaicin är fettlösligt precis som många andra smakämnen i kryddor. Om man lagar stark mat märker man detta rätt fort. En maträtt med lite fett upplevs inte alls lika stark som en med mycket fett för att man inte får ut så mycket från chilin. Lakningsprocessen är rätt långsam så en riktig chili blir märkbart starkare efter en natt i kylen även om man kokat den i 8 timmar. Så en torr tråkig krydda från en burk kommer inte smaka ens i närheten av en annan version av Cayenne i en väldigt fet korv.

Sen är diskussionen om kemikalier på gränsen till foliehattstrams. Ordet kemikalie är hyfsat strikt definierat rent kemiskt men har generellt en väldigt negativt laddad klang för allmänheten. Enligt Svenska Kemistsamfundets nomenklaturutskott som bland annat jobbar tillsammans med IUPAC så är en kemikalie "en kemisk produkt som är makroskopiskt homogen. En kemisk produkt i sin tur är "ett kemiskt ämne eller en blandning av flera sådana som används industriellt eller kommersiellt.". Slutligen är ett kemist ämne "ett grundämne eller dess föreningar med andra grundämnen till molekyler eller specificerade entiteter av ett och samma slag.". Det finns inga värderingar i farlighet där. Natriumklorid är en typisk kemikalie som vi använder ofta. I Sverige köper väldigt många den från kemikaliejätten AkzoNobel som är en av giganterna när det gäller kemikalier och färg. Leta lite på förpackningen salt från Jozo så hittar du deras logga. Mat är full av kemikalier och det är lätt att bli livrädd om man inte har lite koll. Uppdrag Granskning gjorde för ett tag sedan en djupdykning i vin och vad det innehöll. De beställde analyser från ett labb men eftersom de är journalister litade de på sina egna googlekunskaper när det skulle skrivas om innehållet. De borde pratat med en kemist. Bland annat ojade de sig över att de hittade tanniner, även känt som garvsyra, som är en grupp polyfenoler, det vill säga de innehåller massa bensenringar vilket ser jättefarligt ut. De listade också diverse allergiska reaktioner vissa kunde få av denna hemska kemikalie. Vad idioterna inte hade koll på är att tanniner är naturligt förekommande i vindruvor och i en väldigt massa växter. Det är det som ger kaffe och te den beska smaken. Man vill ha det i vin för att ge smak. Janne Josefsson konsumerade antagligen stora mängder tanniner i form av kaffe när han skrev den där smörjan. På samma sätt fortsatte det. Massa trams av folk som inte har en aning om vad de pratar om vilket är rätt vanligt när det gäller kemikalier och mat tyvärr. Bara man kallar något en kemikalie och ger det ett läskigt namn så får folk panik. Det finns tillsatser i mat som är dåliga och det borde man göra något åt men allt som har ett läskigt namn är inte dåligt. Vad tror du om 2-oxo-L-threo-hexono-1,4-lactone-2,3-enediol (C-vitamin) eller 1,3,3-Trimethyl-2-[3,7,12,16-tetramethyl-18-(2,6,6-trimethylcyclohex-1-en-1-yl)octadeca-1,3,5,7,9,11,13,15,17-nonaen-1-yl]cyclohex-1-ene (betakaroten) eller kanske (3β,5Z,7E)-9,10-secocholesta-5,7,10(19)-trien-3-ol (vitamin D3). Jämför de med 1,1,1-Trichloro-2,2-bis(4-chlorophenyl)ethane (DDT) och (RS)-Propan-2-yl methylphosphonofluoridate (sarin). Alla ser lika farliga ut men vitaminerna krävs för att vi ska överleva (även om D-vitamin faktiskt är giftigt) och DDT samt sarin är tämligen livsfarliga.

Jag lämnar de här bilderna för de är sjukt roliga.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Avstängd
Skrivet av jgb_jgb:

Nej , du har fel. Ren cayenne "spansk peppar" är dyrt. Chili kan vara billigt. Därför "fusket".

Trådskaparen har rätt och verkar påläst. Cayenne m. capsaicin är hårdvaluta. Precis som fettet i mjölk , smör mm.
Avslöja märket för oss (äter själv inget fläsk , muslim) , framför till butiken och avstå märket.

Varför skulle det ligga märket till last? Om växtvaran är dyr och det går att framställa billigare syntetiskt finns det naturligtvis föga mening med att använda växtvaran. Det blir då bara en löjlig form av lyxkonsumtion inte så långt ifrån "vaskning". Så, om det alltså är som du påstår (och jag tvivlar fortfarande), borde det då inte i stället gå en applåd till företaget som använder resurssnålare och därmed billigare metoder att framställa ämnet och därmed kunna sänka priserna och göra det mer tillgängligt till en bredare publik?

Nu kan det ju förstås vara att industriella syntesvägar är värre för miljön eller kostar mer billig energi eller något annat som gör att det förvisso är billigare men ändå sämre ur en livscykelsynpunkt. Om det är så, berätta vad och varför. Annars är utgångspunkten att industriell syntes är billigare, bättre, resurssnålare, miljövänligare och rättvisare än den "naturliga" råvaran. Man kanske kan använda odlingsarealen för något viktigare och låta kemisk industri framställa kryddämnena i stället?

Hittills mycket lite indikationer på att någon av er har rätt och är pålästa på annat än möjligen halva poängen. Ja, det är fullt möjligt att kryddan är syntetiserad i reaktionskärl och inte i en kärlväxt. Chansen är att reaktionsmekanismerna påminner om varandra, är identiska eller att den industriella varianten använder enzymer som finns i växten. Eller så är reaktionsvägen en helt annan. Hursomhaver, ni har inte klargjort betydelsen av skillnaderna på något sätt. Att det inte har med cancer eller ens sjukdom eller smakupplevelse hos slutkonsument vet vi ju redan (ty ingenting skiljer ämnena från varandra, givet att de faktiskt är lika - vilket förvisso inte heller är säkert - capsaicinoider finns i flera former och analoger är möjliga).

Så, säg mig, och säg mig det naturvetenskapligt - varför ska man avstå från märket i fråga? Speciellt om du inte tycks basera beslutet på smak, utan på vad du vet om produkten/vilka fördomar du har mot produkten (dvs så långt ifrån blindtest som tänkas kan).

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Avstängd
Skrivet av HugSeal:

Menar du att du faktiskt anser att all medicin är gift men doserat i tillräckligt små doser för att minska skadeverkan?

Jo, så tolkar jag att han faktiskt menar. Och det är en vanlig och på många sätt en oproblematisk inställning. Allting är giftigt, giftverkan beror på dos. I princip. Sedan måste man inte hålla med, naturligtvis. Det går att definiera "gift" på ett sådant sätt att bara vissa ämnen eller ämnesklasser hamnar i kategorin, men det betyder inte att andra saker är ofarligt i vilka doser som helst. Om definitionen bara är "något som är skadligt i för stor mängd", ja då är i det närmaste allting, inklusive alla mediciner, gifter. Vanligen är det dock inte en ändamålsenlig definition då vissa saker kräver opraktiskt stora doser. Men det står i princip var och en fritt att definiera "gift" efter eget huvud, bara man förklarar vad det är man vill studera. Saker kan delas in i toxiner, t.ex. A/B-toxiner, xenobiotika, hormonstörande ämnen och hormonanaloger, frikopplare (vanligen över cellmembran), antibiotika, joniserande strålning samt mer makroskopiska indelningar som carcinogent, fosterskadande, hormonstörande återigen, CNS-depressivt, etc, etc, etc. Alltså: vad som är ett gift eller inte beror på kontext, vad frågeställningen är. Så nej, vanligen är det inte meningsfullt att klassa precis allt som gift. Men det är fortfarande sant att vatten kan vara dödligt i för stor mängd, liksom salt, liksom sprit och morfin. Men det skiljer markant i dos, från mycket troligt toxiska effekter vid normal konsumtion till det rent teoretiska.

Det jag försöker säga är att det är valfritt, men man måste kunna redogöra för sitt val och olika val har olika grad av meningsfullhet i olika sammanhang. Rent praktiskt har en del mediciner så stort terapeutiskt fönster och så stort avstånd till farliga effekter att det mest meningsfulla är att säga att de inte är gifter, rent akut åtminstone. Medan andra är klassade som gift från "molekyl ett" och bör handskas med stor försiktighet och ändå rädda liv.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Avstängd
Skrivet av MBY:

Har du något att komma med i sak, eller vill du bara trollcitera lösryckta fraser?

Det är bara människan som framställer saker.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Zotamedu:

Vänta va? Cayenne odlas på industriell skala och är en väldigt vanlig chilifrukt för att den växer fort och ger stora skördar. Den odlas i hela världen idag. Har haft en planta i fönstret för övrigt men den är tyvärr död nu. Att extrahera capsaisin är dyrt och totalt meningslöst. Det görs sällan i mat för att det är så mycket enklare att bara slänga in lite chili. Har hade du tänkt dig att det skulle bli billigare att extrahera och koncentrera ett specifikt ämne i chili än att bara använda råvaran direkt? Trådskaparen är inte ett dugg påläst. Han har kopierat lite från internet och du blev lurad av ett långt kemiskt namn. Hela grundtesen är trams för Cayenne är faktiskt en rätt stark chilisort på 30 000 - 50 000 Scoville. Trådskaparens referenspunkt verkade vara torkad krydda på burk vilket blir väldigt konstigt. Om man inte anstränger sig för att hitta bra torkad chili så lär man få skit. Santa Maria, Kockens och liknande har inte bra kryddor, speciellt inte chili.

Vad menar du med att Cayenne är dyrt och chili är billigt? Cayenne är en chilifrukt.

Tack! Då var det utrett. Foliehatten är därmed både påträdd och säkrad för vissa...

(Har ingen anledning att tvivla då jag sett dig i trådar om chili förut...)

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem
Skrivet av MBY:

Jo, så tolkar jag att han faktiskt menar. Och det är en vanlig och på många sätt en oproblematisk inställning. Allting är giftigt, giftverkan beror på dos. I princip. Sedan måste man inte hålla med, naturligtvis. Det går att definiera "gift" på ett sådant sätt att bara vissa ämnen eller ämnesklasser hamnar i kategorin, men det betyder inte att andra saker är ofarligt i vilka doser som helst. Om definitionen bara är "något som är skadligt i för stor mängd", ja då är i det närmaste allting, inklusive alla mediciner, gifter. Vanligen är det dock inte en ändamålsenlig definition då vissa saker kräver opraktiskt stora doser. Men det står i princip var och en fritt att definiera "gift" efter eget huvud, bara man förklarar vad det är man vill studera. Saker kan delas in i toxiner, t.ex. A/B-toxiner, xenobiotika, hormonstörande ämnen och hormonanaloger, frikopplare (vanligen över cellmembran), antibiotika, joniserande strålning samt mer makroskopiska indelningar som carcinogent, fosterskadande, hormonstörande återigen, CNS-depressivt, etc, etc, etc. Alltså: vad som är ett gift eller inte beror på kontext, vad frågeställningen är. Så nej, vanligen är det inte meningsfullt att klassa precis allt som gift. Men det är fortfarande sant att vatten kan vara dödligt i för stor mängd, liksom salt, liksom sprit och morfin. Men det skiljer markant i dos, från mycket troligt toxiska effekter vid normal konsumtion till det rent teoretiska.

Det jag försöker säga är att det är valfritt, men man måste kunna redogöra för sitt val och olika val har olika grad av meningsfullhet i olika sammanhang. Rent praktiskt har en del mediciner så stort terapeutiskt fönster och så stort avstånd till farliga effekter att det mest meningsfulla är att säga att de inte är gifter, rent akut åtminstone. Medan andra är klassade som gift från "molekyl ett" och bör handskas med stor försiktighet och ändå rädda liv.

Jo, som jag skrev i mitt tidigare svar till honom så är väl enda sättet att påstå att all medicin är gift om man syftar på synsättet inom toxikologi att allting är giftigt men dosberoende.

Detta är inget felaktigt synsätt i sig. Men när man använder det för att argumentera för att medicin i princip är gift utan att göra en ansats att kalla vatten, syre, grönsaker eller annat för gift så blir det väldigt missvisande.

Visa signatur

Raven RV02-e // 2500k@4.5GHz // 16GB 1866MHz // Sapphire 390// AX1200 // Silver Arrow // AsRock p76 E4 Gen 3 // Majestouch 2, bruna // 128GB Crucial m4 som systemdisk, 2TB WD Green som lagring och BX100 250GB för spel // ATH-m50x

AW 14
"Citera" för svar

Permalänk
Avstängd
Skrivet av nackskägg:

Det är bara människan som framställer saker.

Men tala ur (nack)skägget människa!

Vad menar du? Vad är poängen, vad betyder det? Vad gäller saken? Är det bara en semantisk fråga för dig? Naturvetenskapligt har du ju fel. Regulatoriskt har du vad jag kan se fel. Och semantiskt har du ju också fel, eftersom alla organismer framställer saker. Eller har du någon variant av "framställa" som mikrobiologer, kemister och läkare inte får använda när de talar om vad som syntetiseras i växter eller andra organismer. Får jag inte säga "jästsvampar framställer etanol" för dig? Duger "skapa"? "Syntes"? "Produktion"? Ja, vilket vokabulär vill du att mikrobiologer och kemister ska använda sig av när de refererar till saker som metaboliska pathways, alla dessa "cykler" (som Krebs och Calvincykeln), alla dessa reaktionsvägar med enzymer, membranproteiner i fast fas, vätskefas, organfas, gasfas, libpid fas, polär fas, å fanken vet vad där ordet "framställa" ter sig naturligt?

Du talar i gåtor. Ska jag läsa det som att du har massa stolliga, andliga idéer om saker och ting, eller ska jag bara tolka det som att du har kemofobi eller som att du faktiskt har en poäng som du döljer?

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem
Skrivet av nackskägg:

Det är bara människan som framställer saker.

Så bin, lemurer, spindlar, ålar och bladlöss framställer inte kemiska ämnen? De ämnena bara uppkommer helt slumpat?

Skrivet av HugSeal:

Men när man använder det för att argumentera för att medicin i princip är gift utan att göra en ansats att kalla vatten, syre, grönsaker eller annat för gift så blir det väldigt missvisande.

Ilja har en förmåga att hoppa över all brödtext. På det hela så använder han sig nästan alltid av extremer för att påvisa brister i motståndarens argument. Kanske ett arv från hans tid inom datavetenskap eller vad han nu än läste [*], du kanske känner igen dig. Vad han menar är allt du just skrev. Han utelämnade bara brödtext då han vet att vi vet bättre.

My fault. Följde fel citering.

Visa signatur

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av nackskägg:

Det är bara människan som framställer saker.

Ska du märka ord så får du gärna ta reda på definitionerna av dem innan du kommer med felaktigheter.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av nackskägg:

Det är bara människan som framställer saker.

Vad menar du med framställa? Alla levande varelser är små kemikaliefabriker och en del är riktigt häftiga. Bombarderbaggen tillverkar väteperoxid (H2O2) och hydrokinon (C6H4(OH)2) som förvaras i två utrymmen i bakkroppen. När den känner sig hotad släpper den ut de båda kemikalierna som blandas i ett annat utrymme som är täckt av ett enzym som katalyserar reaktionen som oxiderar hydrokinonet. Reaktionen är kraftigt exoterm och blandningen når snabbt en temperatur på ungefär 100 oC. Då öppnar bombarderbaggen kammaren varpå blandningen stötkokar och mer eller mindre exploderar ut från skalbaggen. Det betyder att angriparen får en kokande och illaluktande vätska i ansiktet och skalbaggen kan även använda det för att skjuta iväg sig själv.

Eller menar du framställa saker? Räknas primater som tillverkar enkla verktyg? Eller vad sägs om fåglar som bygger bon? Finns fåglar och fiskar som bygger väldigt vackra strukturer vars enda syfte är att locka till sig en hona. De fyller ingen annan funktion. Öppna Youtube och sök på Bowerbird och Pufferfish så ska du få se på grejer.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem
Skrivet av MBY:

Alltså, med den logiken är vad som är kemiskt eller ej enbart en fråga om en enskild molekyls historia. Men det håller inte, för dess ingående atomer är identiska och rätt många kemiska föreningar uppvisar någon form av hybridisering och jämvikt som hela tiden flyttar över elektroner eller rentav protoner till omkringliggande diton. Så om du har en "syntetiserad" vattenmolekyl i samma burk som en "naturlig" vattenmolekyl, så kommer de förr eller senare ha bytt väten med varandra. Vilken är naturlig nu? Båda? Ingen?

Eller menas bara ämnen som aldrig förekommit naturligt? Hur i sådant fall veta? Hur vet vi att ingen växt någonstans någonsin i universum har framställt den där unikt farliga föreningen med sjutton bensenringar och massa roliga kväven?

Förlåt, men det eskalerar snabbt till någon sorts kung Midas-myt. Eftersom vi människor inte kan framställa något på annat än just kemisk väg (vilket inkluderar fysikalisk kemi, organisk kemi, biokemi, analytisk kemi, etc, etc) bli allt vi vidrör till "onaturliga kemikalier".

Påstår du verkligen att kemikalier inte existerade innan människan började med kemisk syntes? Hur skulle vi ens då ha kunnat börja, om vi från början bara blandat okemiska material med varandra?

Dessutom, du säger att detta är den "väsentliga" skillnaden. Det implicerar att det finns andra skillnader också? Jag vidhåller; en definition av kemiska ämnen som utesluter vissa ämnen är av regulatorisk art. Som sådan helt i sin ordning, men den duger inte till något annat än just juridik.

Jag tror grundfrågan är egentligen inte nyckelkemikalien utan de omkringliggande. Låt mig vidareutveckla. Om man framställer capsaicin på syntetisk väg är det exakt samma molekyl man får ut som den som återfinns i cayennpepparn. Här finns det ingen anledning att försöka föra argument hurvida den var tillverkad på mexikos sydkust eller i ett laboratorium i Flen, det är fortfarande exakt samma molekyl och så fort du har blandat dem vet ingen vilken som är vilken. Problemet är att cayennplantan och laboratorieassistenten i Flen, med största sannolikhet inte har samma metod för att framställa denna molekyl. Ett tidigt exempel för att framställa denna molekyl där 6-Bromohexonix acid används som strukturgivande reaktant. Det är garanterat inget som används i cayennepepparn. Det skulle inte heller innebära några problem om man inte efter noggrann upprening fortfarande har kvar delar av detta ämne, kanske även lite DMF (lösningsmedel).

OT: Testa att röra ner cayennpepparn du har hemma på burk i lite olja, låt stå i 2 dagar sen så sätter du det till tungan. Jag tror precis som andra i tråden att det antagligen är billigare att använda riktig cayenne än att framställa syntetiskt.

Visa signatur

Intel i7 7700K, Titan Xp, 32Gb @ 3333MHz, mITX Asus Strix Z270I, Jonsbo UMX1 Plus, Corsair SF600

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alakai:

Ilja har en förmåga att hoppa över all brödtext. På det hela så använder han sig nästan alltid av extremer för att påvisa brister i motståndarens argument. Kanske ett arv från hans tid inom datavetenskap eller vad han nu än läste [*], du kanske känner igen dig. Vad han menar är allt du just skrev. Han utelämnade bara brödtext då han vet att vi vet bättre.

Ilja?

Och det jag har argumenterat för är påståendet att medicin i princip är gift.

Vad menar du att jag skall känna igen mig i? Användandet av extremer? Ett "haha, nej" får jag medge att jag inte tycker är att använda extremer.

Visa signatur

Raven RV02-e // 2500k@4.5GHz // 16GB 1866MHz // Sapphire 390// AX1200 // Silver Arrow // AsRock p76 E4 Gen 3 // Majestouch 2, bruna // 128GB Crucial m4 som systemdisk, 2TB WD Green som lagring och BX100 250GB för spel // ATH-m50x

AW 14
"Citera" för svar

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Zotamedu:

Vad menar du med framställa? Alla levande varelser är små kemikaliefabriker och en del är riktigt häftiga. Bombarderbaggen tillverkar väteperoxid (H2O2) och hydrokinon (C6H4(OH)2) som förvaras i två utrymmen i bakkroppen. När den känner sig hotad släpper den ut de båda kemikalierna som blandas i ett annat utrymme som är täckt av ett enzym som katalyserar reaktionen som oxiderar hydrokinonet. Reaktionen är kraftigt exoterm och blandningen når snabbt en temperatur på ungefär 100 oC. Då öppnar bombarderbaggen kammaren varpå blandningen stötkokar och mer eller mindre exploderar ut från skalbaggen. Det betyder att angriparen får en kokande och illaluktande vätska i ansiktet och skalbaggen kan även använda det för att skjuta iväg sig själv.

Eller menar du framställa saker? Räknas primater som tillverkar enkla verktyg? Eller vad sägs om fåglar som bygger bon? Finns fåglar och fiskar som bygger väldigt vackra strukturer vars enda syfte är att locka till sig en hona. De fyller ingen annan funktion. Öppna Youtube och sök på Bowerbird och Pufferfish så ska du få se på grejer.

Du greppar efter halmstrån.

Permalänk
Medlem
Skrivet av nackskägg:

Du greppar efter halmstrån.

Nej, lövsalsfåglar gör det när de framställer bon.

Visa signatur

Raven RV02-e // 2500k@4.5GHz // 16GB 1866MHz // Sapphire 390// AX1200 // Silver Arrow // AsRock p76 E4 Gen 3 // Majestouch 2, bruna // 128GB Crucial m4 som systemdisk, 2TB WD Green som lagring och BX100 250GB för spel // ATH-m50x

AW 14
"Citera" för svar

Permalänk
Avstängd
Skrivet av nackskägg:

Du greppar efter halmstrån.

Vill du vara så vänlig att du förklarar dig? One-linertrolling kommer du ingen vart med. Detta är "Akademiska ämnen" dämmit!

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Inaktiv

Problemet är inte att människan har framställt något utan bristande studier kring vad detta nya har för påverkan. -Hur det nya för oss har tillkommit är sedan fullkomligt irrelevant.
Chili är vad jag vet inget som våra fäder i norr har ätit länge och är en paranoid person som är rädd för allt nytt så borde man inte äta chili överhuvudtaget.
Men en väl beprövad chilisort är generellt säkrare än en ny, där man kanske inte har någon kontroll över vad det är för tillverkare av den nya sorten. I Kina görs det mycket fusk, t.ex finns det falska ägg att köpa som är mycket farliga att äta. Nu är väl såklart inte ägg från frigående höns i Tjernobyl så bra heller och problemet ligger i skumma producenter och dåliga kontroller. https://www.youtube.com/watch?v=R54EvuNXEbs (falska ägg)

Annars är vår nutida jordbruk ett bra exempel på oförberedda konsekvenser, alla sa typ att eko-grödor var vägen till svält och bekämpningsmedel var så himla bra, tills man upptäckte bekämpningsmedlens påverkan på pollinerare som bi, getingar och humlor...
Bättre bekämpningsmedel är såklart fortfarande lösningen och sedan bara invänta Darwin anpassar beståndet av alla arter inklusive oss själva.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MBY:

Ingenting i denna definition förutsätter en mänsklig hand. Det är du som är "jeppen med åsikter". Det finns inga andra vägar att framställa kemiska ämnen än genom kemiska vägar. Eller, reaktionsmekanismer och syntesvägar är de termer som används av folk som faktiskt sysslar med sådant, eller sysslar med att studera hur naturen syntetiserar sagda ämnen. Människor har inte monopol på "syntes", "kemisk reaktion" eller "reaktionsmekanism".

Vidare, du missade även "äv. om råämnen", vilket är begripligt eftersom den förkrossande majoriteten av alla kemiska reaktioner (inklusive många reaktioner inom fysikalisk kemi) är jämviktsreaktioner som går åt båda hållen. Så även dessa "råämnen" syntetiseras kontinuerligt, via kemisk väg (läs reaktionsmekanismen).

Fast det gör det ju, i och med ordet "framställda". Det krävs tanke och vilja bakom att framställa något. Hade man inte velat indikera mänsklig inblandning så hade man istället använt "uppkomna".

Visa signatur

i7 8700k – Scythe Mugen 5 Rev.B-kylare // Galax RTX 3080 SG // 16GB G.Skill DDR4 3200 // Corsair RM750i // Phanteks Eclipse P400 TG

Permalänk
Medlem
Skrivet av nackskägg:

Du greppar efter halmstrån.

Nej, han har en viktig poäng.
Att basera en klassificering av ämnen på något så luddigt begrepp som att de skulle vara "framställda" är minst sagt tveksamt.
Allt är framställt på ett eller annat sätt. Krävs det att en självmedveten varelse övervakar och ingriper i proceduren för att det ska räknas som att "framställa" ? Om en mekaniserad process skapad av en människa, men ingen medveten varelse övervakar det hela skapar något, är det ok ?
Är det ok om en mindre intelligent primat är ansvarig för processen ?
Räcker det med en katt ? En artificiell intelligens ?

Poängen är att "framställa" är ett så luddigt begrepp att det är totalt meningslöst att basera någon vetenskaplig definition på detta, speciellt när det inte är någon som helst skillnad på ett ämne oavsett om det är "framställt" eller inte. Det sistnämnda kan som sagt strikt talat inte inträffa eftersom vårt universum i något skede framställt ämnet.

Om hela universum skulle visa sig vara skapat av intelligenta varelser, skulle det då förresten innebära att alla ämnen i universum plötsligt var "kemikalier" ? Eller krävs det att ämnena får någon slags helig aura av att det är människor i vita rockar som skapat ämnet i ett laboratorium ?

Visa signatur

Namn : Jesper | Ålder : 45 | In-game namn : iller
Yrke : Matematisk modellerare (finansiell matematik), mjukvaruutvecklare för risksystem.
Utbildning : Doktor i matematik + en del mat-stat, numme och IT-relaterat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av HugSeal:

Menar du att du faktiskt anser att all medicin är gift men doserat i tillräckligt små doser för att minska skadeverkan?

Mer åt hållet att man doserar i tillräckliga doser för att få den skadeverkan man vill ha.

Skrivet av HugSeal:

Jo, som jag skrev i mitt tidigare svar till honom så är väl enda sättet att påstå att all medicin är gift om man syftar på synsättet inom toxikologi att allting är giftigt men dosberoende.
Detta är inget felaktigt synsätt i sig. Men när man använder det för att argumentera för att medicin i princip är gift utan att göra en ansats att kalla vatten, syre, grönsaker eller annat för gift så blir det väldigt missvisande.

Du vet väl om att du ändrat ordklasser och därmed innebörden i den toxikologiska hållningen och att du i det andra stycket använder en annan ordklass än i det förra?

Sallad inmundigad i överdriven mängd måhända leda till döden. Om det beror på förekomsten av besprutningsmedel, vatten eller något annat ämne lämnar vi därhän. För luft och vatten så vet vi också att om de intas i dödliga mängder så finns det en risk att konsumenten dör.
- Det är orimligt att kalla något av dessa för gift trots att de är giftiga i då, den mängd som föreskrivs för att döden ska komma knackande. Skillnaden mellan Fingerblomman, Blåsyran för att inte tala om Nikotinet eller Paracetamolet och sallad är natt och dag.

Den är implicit och bara det är dumt: men det finns en sorts kulturell överenskommelse av vad ett gift är. Använder vi oss av den definition du sökte använda först: att allt är gift. Så har vi ingen användning för ordet gift i och med att det inte tillför någon information. Jag minns det som att man sa: "Allt är giftigt i tillräckligt stor dos" och det är en annan fråga.
Den kulturella överenskommelsen i frågan om gift är i min mening en storhet: Potatis är inte gift, Solanin är gift. Tobak är inte gift, nikotin är gift. En kan försöka närma sig nån sorts objektiv summa på det hela i stil med "vad småbarn inte ska lämnas ensamma med" men det känns onödigt, de flesta av oss kan nog i det här fallet och i en icke akademisk miljö göra distinktionen mellan gift och tämligen ofarliga födoämnen (som givetvis kan vara giftiga om du äter kilovis.).

Visa signatur

Huzzbutt! Huzzbutt! Huzzbutt! Huzzbutt!

(Huzzbutt Hatar Klubben nästa möte är flyttat till tisdag, men vi ses som vanligt bakom Statoil. Ta med Chips och glatt humör!)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Huzzbutt:

Den är implicit och bara det är dumt: men det finns en sorts kulturell överenskommelse av vad ett gift är. Använder vi oss av den definition du sökte använda först: att allt är gift. Så har vi ingen användning för ordet gift i och med att det inte tillför någon information. Jag minns det som att man sa: "Allt är giftigt i tillräckligt stor dos" och det är en annan fråga.
Den kulturella överenskommelsen i frågan om gift är i min mening en storhet: Potatis är inte gift, Solanin är gift. Tobak är inte gift, nikotin är gift. En kan försöka närma sig nån sorts objektiv summa på det hela i stil med "vad småbarn inte ska lämnas ensamma med" men det känns onödigt, de flesta av oss kan nog i det här fallet och i en icke akademisk miljö göra distinktionen mellan gift och tämligen ofarliga födoämnen (som givetvis kan vara giftiga om du äter kilovis.).

Då har vi slagit fast att du anser att synsättet att allt är gift men dosberoende är strunt, bra. Men då är du som sagt helt ute och cyklar när du påstår att a"medicin är i princip gift".

Visa signatur

Raven RV02-e // 2500k@4.5GHz // 16GB 1866MHz // Sapphire 390// AX1200 // Silver Arrow // AsRock p76 E4 Gen 3 // Majestouch 2, bruna // 128GB Crucial m4 som systemdisk, 2TB WD Green som lagring och BX100 250GB för spel // ATH-m50x

AW 14
"Citera" för svar

Permalänk
Entusiast
Skrivet av nackskägg:

Du greppar efter halmstrån.

Och du slänger ur dig luddiga påståenden som du verkar tro är en poäng. När någon ber dig utveckla vad ditt luddiga påstående faktiskt betyder och vad din poäng faktiskt är så svarar du med ett luddigt angrepp. Jag började mitt inlägg med en fråga, en högst relevant sådan. Har du lust att svara på den så det faktiskt går att föra en diskussion eller tänker du bara slösa bort allas tid med att slänga ur dig enstaka meningar som helt saknar substans och mening?

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem
Skrivet av HugSeal:

Då har vi slagit fast att du anser att synsättet att allt är gift men dosberoende är strunt, bra. Men då är du som sagt helt ute och cyklar när du påstår att a"medicin är i princip gift".

Du larvar med ordklasserna men begriper inte att den slutsats du gör innebär att gift som begrepp blir tautologiskt.
- Du får gärna studera dina tidigare inlägg och se hur du växlar mellan substantiv och adjektiv och är det så att du vill veta vad skillnaden mellan:
- Alla ämnen är giftiga
- Alla ämnen är gift
Så se till storheterna som avses.

Visa signatur

Huzzbutt! Huzzbutt! Huzzbutt! Huzzbutt!

(Huzzbutt Hatar Klubben nästa möte är flyttat till tisdag, men vi ses som vanligt bakom Statoil. Ta med Chips och glatt humör!)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Huzzbutt:

Du larvar med ordklasserna men begriper inte att den slutsats du gör innebär att gift som begrepp blir tautologiskt.
- Du får gärna studera dina tidigare inlägg och se hur du växlar mellan substantiv och adjektiv och är det så att du vill veta vad skillnaden mellan:
- Alla ämnen är giftiga
- Alla ämnen är gift
Så se till storheterna som avses.

Du skriver att "medicin är i princip gift". Jag talar om för dig att medicin inte är gift om du inte syftar till tanken inom toxikologi att allting är gift ("All things are poison and nothing is without poison; only the dose makes a thing not a poison." ). Och om det är det synsättet du har när du skriver att medicin är gift så är det ju helt intetsägande att medicin är gift då allting annat också är gift.

Eller för att citera dig själv:
"Använder vi oss av den definition du [Jag har aldrig sökt använda den definitionen, jag har bara frågat om det är den du använder då påståendet annars är trams, min anm.] sökte använda först: att allt är gift. Så har vi ingen användning för ordet gift i och med att det inte tillför någon information."

Så vad menar du egentligen när du skriver att medicin är gift. För av dina tidigare inlägg så verkar du anse att toxikologisynsättet är dumt. Menar du att medicin faktiskt är gift så är det uppenbart att du inte har någon aning om vad du pratar om och då är det ju meningslöst att du försöker fortsätta framföra din ståndpunkt.

Hur vore det om du faktiskt försvarade ditt i mina ögon befängda påstående istället för att försöka undvika ämnet med snack om ordklasser?

Visa signatur

Raven RV02-e // 2500k@4.5GHz // 16GB 1866MHz // Sapphire 390// AX1200 // Silver Arrow // AsRock p76 E4 Gen 3 // Majestouch 2, bruna // 128GB Crucial m4 som systemdisk, 2TB WD Green som lagring och BX100 250GB för spel // ATH-m50x

AW 14
"Citera" för svar

Permalänk
Medlem

Är inte detta lite fel forum att skriva om kemikalier i mat?

Visa signatur

MOBO: MSI Gaming Pro Z270 CPU:Intel Core i7-7700K @ 4,20ghz
PSU:EVGA 750G2 Chassi:Fractal Design Meshify C
SSD1:Samsung 840 250GB SSD2:Samsung 850 500GB
RAM:Corsair 32GB@3200mhzGPU: GTX1080 Founders Ed 8GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Scerio:

Är inte detta lite fel forum att skriva om kemikalier i mat?

Övriga ämnen är väl det perfekta delforumet för detta?

Visa signatur

Raven RV02-e // 2500k@4.5GHz // 16GB 1866MHz // Sapphire 390// AX1200 // Silver Arrow // AsRock p76 E4 Gen 3 // Majestouch 2, bruna // 128GB Crucial m4 som systemdisk, 2TB WD Green som lagring och BX100 250GB för spel // ATH-m50x

AW 14
"Citera" för svar

Permalänk
Medlem
Skrivet av HugSeal:

Du skriver att "medicin är i princip gift". Jag talar om för dig att medicin inte är gift om du inte syftar till tanken inom toxikologi att allting är gift ("All things are poison and nothing is without poison; only the dose makes a thing not a poison." ). Och om det är det synsättet du har när du skriver att medicin är gift så är det ju helt intetsägande att medicin är gift då allting annat också är gift.

Förutsatt att hela texten du citerat gäller så har du citerat ett motargument till din absoluta ståndpunkt, läs vad som står efter Semikolonet. Jag hänvisar återigen till att distinktionen ligger i storhet, den är gången med stöd i det du själv citerat.

Skrivet av HugSeal:

Eller för att citera dig själv:
"Använder vi oss av den definition du [Jag har aldrig sökt använda den definitionen, jag har bara frågat om det är den du använder då påståendet annars är trams, min anm.] sökte använda först: att allt är gift. Så har vi ingen användning för ordet gift i och med att det inte tillför någon information."

Så vad menar du egentligen när du skriver att medicin är gift. För av dina tidigare inlägg så verkar du anse att toxikologisynsättet är dumt. Menar du att medicin faktiskt är gift så är det uppenbart att du inte har någon aning om vad du pratar om och då är det ju meningslöst att du försöker fortsätta framföra din ståndpunkt.
Hur vore det om du faktiskt försvarade ditt i mina ögon befängda påstående istället för att försöka undvika ämnet med snack om ordklasser?

Jag menar inte att toxikologi synsättet är dumt, jag menar att du har valt eller missat att det du refererar till förutsätter en dos storlek för att substantivet ska vara applicerbart (något som även uttolkas i förklaringarna till grundtanken du refererar till.)
- Jag är givetvis fullkomligt ointresserad av hur befängt mitt påstående ser ut dina ögon under de förutsättningar du själv valt. Kan du inte hantera en diskussion om begrepp i vilken verktygen som använts direkt kan härröras till studiet av begrepp så är det självfallet så att du gör diskussionen omöjlig.

Visa signatur

Huzzbutt! Huzzbutt! Huzzbutt! Huzzbutt!

(Huzzbutt Hatar Klubben nästa möte är flyttat till tisdag, men vi ses som vanligt bakom Statoil. Ta med Chips och glatt humör!)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Huzzbutt:

Förutsatt att hela texten du citerat gäller så har du citerat ett motargument till din absoluta ståndpunkt, läs vad som står efter Semikolonet. Jag hänvisar återigen till att distinktionen ligger i storhet, den är gången med stöd i det du själv citerat.

Jag menar inte att toxikologi synsättet är dumt, jag menar att du har valt eller missat att det du refererar till förutsätter en dos storlek för att substantivet ska vara applicerbart (något som även uttolkas i förklaringarna till grundtanken du refererar till.)
- Jag är givetvis fullkomligt ointresserad av hur befängt mitt påstående ser ut dina ögon under de förutsättningar du själv valt. Kan du inte hantera en diskussion om begrepp i vilken verktygen som använts direkt kan härröras till studiet av begrepp så är det självfallet så att du gör diskussionen omöjlig.

Men vad menar du då med ditt påstående att medicin i princip är gift du bara tar lite grann av? Du har fortfarande inte svarat på det. Du menar ju det uppenbarligen inte i avseendet att allt är gift men dosberoende, så vad menar du egentligen?

Visa signatur

Raven RV02-e // 2500k@4.5GHz // 16GB 1866MHz // Sapphire 390// AX1200 // Silver Arrow // AsRock p76 E4 Gen 3 // Majestouch 2, bruna // 128GB Crucial m4 som systemdisk, 2TB WD Green som lagring och BX100 250GB för spel // ATH-m50x

AW 14
"Citera" för svar

Permalänk
Medlem
Skrivet av HugSeal:

Men vad menar du då med ditt påstående att medicin i princip är gift du bara tar lite grann av? Du har fortfarande inte svarat på det. Du menar ju det uppenbarligen inte i avseendet att allt är gift men dosberoende, så vad menar du egentligen?

Jag menar att majoriteten av våra läkemedel är såpass giftiga att vi har gjort den gemensamma riskbedömningen att begränsa tillgången. Bedömningen är att din kropp kan hantera en viss mängd och just i den mängden så överskrider de positiva effekterna de negativa effekterna, petar du i dig mer ja ring giftcentralen eller ambulans. Vad som är och inte är gift är en riskbedömning.

Visa signatur

Huzzbutt! Huzzbutt! Huzzbutt! Huzzbutt!

(Huzzbutt Hatar Klubben nästa möte är flyttat till tisdag, men vi ses som vanligt bakom Statoil. Ta med Chips och glatt humör!)

Permalänk
Medlem
Skrivet av HugSeal:

Övriga ämnen är väl det perfekta delforumet för detta?

Jojo forumdelen är de väl inget fel på. Tänkte att detta handlade om mat och det här är väl ett teknik/elektronik forum?
Finns väl mat forum där hen kanske kunde få svar från folk som kanske jobbar inom området.

Visa signatur

MOBO: MSI Gaming Pro Z270 CPU:Intel Core i7-7700K @ 4,20ghz
PSU:EVGA 750G2 Chassi:Fractal Design Meshify C
SSD1:Samsung 840 250GB SSD2:Samsung 850 500GB
RAM:Corsair 32GB@3200mhzGPU: GTX1080 Founders Ed 8GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Huzzbutt:

Jag menar att majoriteten av våra läkemedel är såpass giftiga att vi har gjort den gemensamma riskbedömningen att begränsa tillgången. Bedömningen är att din kropp kan hantera en viss mängd och just i den mängden så överskrider de positiva effekterna de negativa effekterna, petar du i dig mer ja ring giftcentralen eller ambulans. Vad som är och inte är gift är en riskbedömning.

Så du menar att medicin är gift i tillräckligt hög dos? För det gäller ju isåfall allting. Ett konstaterande att medicin är gift håller helt enkelt inte.

Visa signatur

Raven RV02-e // 2500k@4.5GHz // 16GB 1866MHz // Sapphire 390// AX1200 // Silver Arrow // AsRock p76 E4 Gen 3 // Majestouch 2, bruna // 128GB Crucial m4 som systemdisk, 2TB WD Green som lagring och BX100 250GB för spel // ATH-m50x

AW 14
"Citera" för svar