Nej , du har fel. Ren cayenne "spansk peppar" är dyrt. Chili kan vara billigt. Därför "fusket".
Trådskaparen har rätt och verkar påläst. Cayenne m. capsaicin är hårdvaluta. Precis som fettet i mjölk , smör mm.
Avslöja märket för oss (äter själv inget fläsk , muslim) , framför till butiken och avstå märket.
Vänta va? Cayenne odlas på industriell skala och är en väldigt vanlig chilifrukt för att den växer fort och ger stora skördar. Den odlas i hela världen idag. Har haft en planta i fönstret för övrigt men den är tyvärr död nu. Att extrahera capsaisin är dyrt och totalt meningslöst. Det görs sällan i mat för att det är så mycket enklare att bara slänga in lite chili. Har hade du tänkt dig att det skulle bli billigare att extrahera och koncentrera ett specifikt ämne i chili än att bara använda råvaran direkt? Trådskaparen är inte ett dugg påläst. Han har kopierat lite från internet och du blev lurad av ett långt kemiskt namn. Hela grundtesen är trams för Cayenne är faktiskt en rätt stark chilisort på 30 000 - 50 000 Scoville. Trådskaparens referenspunkt verkade vara torkad krydda på burk vilket blir väldigt konstigt. Om man inte anstränger sig för att hitta bra torkad chili så lär man få skit. Santa Maria, Kockens och liknande har inte bra kryddor, speciellt inte chili.
Vad menar du med att Cayenne är dyrt och chili är billigt? Cayenne är en chilifrukt.
Sen har vi nästa problem som trådskaparen helt ignorerar och det är att capsaicin är fettlösligt precis som många andra smakämnen i kryddor. Om man lagar stark mat märker man detta rätt fort. En maträtt med lite fett upplevs inte alls lika stark som en med mycket fett för att man inte får ut så mycket från chilin. Lakningsprocessen är rätt långsam så en riktig chili blir märkbart starkare efter en natt i kylen även om man kokat den i 8 timmar. Så en torr tråkig krydda från en burk kommer inte smaka ens i närheten av en annan version av Cayenne i en väldigt fet korv.
Sen är diskussionen om kemikalier på gränsen till foliehattstrams. Ordet kemikalie är hyfsat strikt definierat rent kemiskt men har generellt en väldigt negativt laddad klang för allmänheten. Enligt Svenska Kemistsamfundets nomenklaturutskott som bland annat jobbar tillsammans med IUPAC så är en kemikalie "en kemisk produkt som är makroskopiskt homogen. En kemisk produkt i sin tur är "ett kemiskt ämne eller en blandning av flera sådana som används industriellt eller kommersiellt.". Slutligen är ett kemist ämne "ett grundämne eller dess föreningar med andra grundämnen till molekyler eller specificerade entiteter av ett och samma slag.". Det finns inga värderingar i farlighet där. Natriumklorid är en typisk kemikalie som vi använder ofta. I Sverige köper väldigt många den från kemikaliejätten AkzoNobel som är en av giganterna när det gäller kemikalier och färg. Leta lite på förpackningen salt från Jozo så hittar du deras logga. Mat är full av kemikalier och det är lätt att bli livrädd om man inte har lite koll. Uppdrag Granskning gjorde för ett tag sedan en djupdykning i vin och vad det innehöll. De beställde analyser från ett labb men eftersom de är journalister litade de på sina egna googlekunskaper när det skulle skrivas om innehållet. De borde pratat med en kemist. Bland annat ojade de sig över att de hittade tanniner, även känt som garvsyra, som är en grupp polyfenoler, det vill säga de innehåller massa bensenringar vilket ser jättefarligt ut. De listade också diverse allergiska reaktioner vissa kunde få av denna hemska kemikalie. Vad idioterna inte hade koll på är att tanniner är naturligt förekommande i vindruvor och i en väldigt massa växter. Det är det som ger kaffe och te den beska smaken. Man vill ha det i vin för att ge smak. Janne Josefsson konsumerade antagligen stora mängder tanniner i form av kaffe när han skrev den där smörjan. På samma sätt fortsatte det. Massa trams av folk som inte har en aning om vad de pratar om vilket är rätt vanligt när det gäller kemikalier och mat tyvärr. Bara man kallar något en kemikalie och ger det ett läskigt namn så får folk panik. Det finns tillsatser i mat som är dåliga och det borde man göra något åt men allt som har ett läskigt namn är inte dåligt. Vad tror du om 2-oxo-L-threo-hexono-1,4-lactone-2,3-enediol (C-vitamin) eller 1,3,3-Trimethyl-2-[3,7,12,16-tetramethyl-18-(2,6,6-trimethylcyclohex-1-en-1-yl)octadeca-1,3,5,7,9,11,13,15,17-nonaen-1-yl]cyclohex-1-ene (betakaroten) eller kanske (3β,5Z,7E)-9,10-secocholesta-5,7,10(19)-trien-3-ol (vitamin D3). Jämför de med 1,1,1-Trichloro-2,2-bis(4-chlorophenyl)ethane (DDT) och (RS)-Propan-2-yl methylphosphonofluoridate (sarin). Alla ser lika farliga ut men vitaminerna krävs för att vi ska överleva (även om D-vitamin faktiskt är giftigt) och DDT samt sarin är tämligen livsfarliga.
Jag lämnar de här bilderna för de är sjukt roliga.
Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24