Min dator läser inte av min master när jag pluggar in en brännare

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2015

Min dator läser inte av min master när jag pluggar in en brännare

kopplade in en dvd-brännare och vid uppstart så står det att jag inte har någon boot-enhet att läsa från.
så fort jag kopplar bort satakontakten som går från moderkortet till brännaren så startar det upp som vanligt.

har gått in under sata configuration i bios och båda mina hdd och brännaren syns där så jag förstår inte varför det blir såhär.

provade att byta plats på satakablarna på moderkortet utan resultat.

det är en ide-brännare som ansluts med en ide-sataadapter och det har fungerat med samma system tidigare utan problem.

vad är felet?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Okt 2008

Låter som du har boot-prio satt på att i förstahand läsa från brännaren, så den försöker boota från läsaren även om det inte finns någon skiva i.
Prova att ändra ordningen i BIOS

Dator 1: i7 5820k | Asus X99-S | 16GB DDR4 | GTX 1080ti SLI | NZXT H440
Dator 2: i7 5820k | Asrock X99M | 32GB DDR4 | GTX 970 | SC-512N1-L Capture Card | Fractal Design Node 804
Skärm:Philips BDM4065UC
Mixer: Behringer X2222USB
Mina bästa tider inom speedruns

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2015
Skrivet av MaxieTheHatter:

Låter som du har boot-prio satt på att i förstahand läsa från brännaren, så den försöker boota från läsaren även om det inte finns någon skiva i.
Prova att ändra ordningen i BIOS

ja men så ska det väll vara..och finns ingen skiva i så ska väll datorn i nästa steg boota från disken..

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2018

@Glossy White: Det borde fungera ja. Men eftersom det inte gör det så skulle jag gissa på att det är din sata-ide-grunka som är kass. Så då har du valet att byta boot-ordning i bios för att få det att fungera eller lägga ner en massa tid och kanske pengar för att utreda om det är fel på din sata-ide-grunka, moderkortet, brännaren osv osv

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Okt 2016
Skrivet av Glossy White:

ja men så ska det väll vara..och finns ingen skiva i så ska väll datorn i nästa steg boota från disken..

Ska och ska... Nu antar jag att det är din privata dator men att ha boot priority på externt media är ju en otrolig säkerhetsrisk, just saying

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2015
Skrivet av ToddTheOdd:

@Glossy White: Det borde fungera ja. Men eftersom det inte gör det så skulle jag gissa på att det är din sata-ide-grunka som är kass. Så då har du valet att byta boot-ordning i bios för att få det att fungera eller lägga ner en massa tid och kanske pengar för att utreda om det är fel på din sata-ide-grunka, moderkortet, brännaren osv osv

det har ju fungerat tidigare så då borde det ju göra det nu också tycker man.
det jag vet att jag har ändrat i bios är att uefi inställningen för att kunna läsa en större hdd som master och så resettade jag bios tidigare vid en felsökning då jag först inte fick igång min dator efter byte av chassi. men annars så har jag inte ändrat någon inställning vad jag kan komma på.
finns det några grejer jag kan kontrollera i bios så att allt är som det ska?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Storstaden
Registrerad
Jan 2014
Skrivet av Glossy White:

kopplade in en dvd-brännare och vid uppstart så står det att jag inte har någon boot-enhet att läsa från.
så fort jag kopplar bort satakontakten som går från moderkortet till brännaren så startar det upp som vanligt.

har gått in under sata configuration i bios och båda mina hdd och brännaren syns där så jag förstår inte varför det blir såhär.

provade att byta plats på satakablarna på moderkortet utan resultat.

det är en ide-brännare som ansluts med en ide-sataadapter och det har fungerat med samma system tidigare utan problem.

vad är felet?

Köp en ny brännare med en riktig sata-anslutning för 199:- och släng den där adaptern på återvinningen --> https://www.inet.se/produkt/7100001/asus-dvd-rw-drw-24d5m-sva...

Asus Z87-Pro | Intel i7-4770K OC | Corsair H100i | Corsair Dominator 2133 (32GB) | Corsair AX760i | Samsung SSD 860 500GB | ASUS STRIX GeForce GTX 1080 | Fractal Design Define R6 BL.O | Logitech G502 Proteus Spectrum | CODE 88-key MX Clear, w/ custom keycaps | Acer Predator XB271HU IPS | Asus RT-AC88U | Philips Fidelio X2 | Windows 7 Ultimate | NVIDIA SHIELD TV Pro w/PLEX

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2015
Skrivet av 57josa:

Köp en ny brännare med en riktig sata-anslutning för 199:- och släng den där adaptern på återvinningen --> https://www.inet.se/produkt/7100001/asus-dvd-rw-drw-24d5m-sva...

köp ny? har jag kommit till flashback eller?
jag har vitt chassi så jag vill ha min brännare med vit front som jag har spraymålat själv. finns inte heller vita att köpa, bara beige

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Storstaden
Registrerad
Jan 2014
Skrivet av Glossy White:

köp ny? har jag kommit till flashback eller?
jag har vitt chassi så jag vill ha min brännare med vit front som jag har spraymålat själv. finns inte heller vita att köpa, bara beige

Jaha ja, men nu stod det inget om att det var färgen som var huvudproblemet, men eftersom färgen verkar vara viktigare än funktionen så vad finns det för hinder att du även målar den nya vit? Två flugor på smällen så att säga

Asus Z87-Pro | Intel i7-4770K OC | Corsair H100i | Corsair Dominator 2133 (32GB) | Corsair AX760i | Samsung SSD 860 500GB | ASUS STRIX GeForce GTX 1080 | Fractal Design Define R6 BL.O | Logitech G502 Proteus Spectrum | CODE 88-key MX Clear, w/ custom keycaps | Acer Predator XB271HU IPS | Asus RT-AC88U | Philips Fidelio X2 | Windows 7 Ultimate | NVIDIA SHIELD TV Pro w/PLEX

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2015
Skrivet av 57josa:

Jaha ja, men nu stod det inget om att det var färgen som var huvudproblemet, men eftersom färgen verkar vara viktigare än funktionen så vad finns det för hinder att du även målar den nya vit? Två flugor på smällen så att säga

nej, färgen var aldrig huvudproblemet, det var ett annat problem som jag löste tidigare
men att köpa nytt så fort ett problem uppstår med datorprylar är väll ingen bra lösning?
det är sista utvägen.

min brännare funkar så det känns onödigt att köpa ny bara för detta problem som borde gå att lösa då det har fungerat tidigare

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Du får väl se till att välja rätt i bios då, det kan behöva konfas på flera ställen ofta finns det mist 2 inställningar som kan påverka bootordningen men har du nån separat diskkontroller på moderkortet så kan det även behöva ställas in i den.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2015
Skrivet av mrqaffe:

Du får väl se till att välja rätt i bios då, det kan behöva konfas på flera ställen ofta finns det mist 2 inställningar som kan påverka bootordningen men har du nån separat diskkontroller på moderkortet så kan det även behöva ställas in i den.

förstår inte vad du menar..

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Jönköping
Registrerad
Aug 2011

@Glossy White: Hur är din IDE-enhet byglad, och hur tycker adaptertillverkaren att det ska vara?

I vilket fall så är det mest sannolikt boot-ordningen i BIOS det hänger på.

http://xkcd.com/386/
http://readthefuckingmanual.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Megahertz_myth

”Alltså vad är det med grafikkortsmakare och bokstaven X? Det är precis som med dansbandsmusiker och bokstaven Z.”

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009
Skrivet av Glossy White:

förstår inte vad du menar..

Det kan finnas inställningar på mer än 1 ställe som påverkar det, principiellt så kan det tex var i någon extern kontrollerkrets, i listan över vilken kontroller man väljer att boota från och den kan ha en lita med hur den prioriterar anslutna enheter.

Du kan alltså behöva gå in i "raidbios" och definiera en array, spare/active eller jbod eller nått...
Du kan behöva gå in i moderkortets biosdel och definiera vilken kontroller eller extern enhet som det ska bootas från.
Du kan behöva gå in i moderkortets integrerade kontroller och definiera vilken enhet som prioriteras som första bootenhet.
Det kan finnas nån inställning om att inte söka efter andra bootbara enheter utan bara vägra boota om den man angett inte går att boota från.
Allt detta kan kombineras på olika sätt och det brukar behöva justeras så fort man kopplar in en ny enhet internt i datorn om man inte bootar från första porten på den "integrerade kontrollern" i moderkortet.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sundsvall
Registrerad
Jul 2001

Det kan vara så att felet beror på vilken fysisk port du har anslutit brännaren till, om den ligger före disken i boot ordning så kan du enkelt flytta sata kabeln som hör till disken till den port som prioriteras först vid boot.

ASUS Z270H, i5 7600K, 16GB DDR4, 2X Samsung 850 EVO 250GB SSD,Sennheiser U320, Asus 1060 6GB, AOC 2460fQ

Chassi: HAF XB EVO
Samsung S6 Edge
HTPC = Lenovo L440

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2015
Skrivet av mrqaffe:

Det kan finnas inställningar på mer än 1 ställe som påverkar det, principiellt så kan det tex var i någon extern kontrollerkrets, i listan över vilken kontroller man väljer att boota från och den kan ha en lita med hur den prioriterar anslutna enheter.

Du kan alltså behöva gå in i "raidbios" och definiera en array, spare/active eller jbod eller nått...
Du kan behöva gå in i moderkortets biosdel och definiera vilken kontroller eller extern enhet som det ska bootas från.
Du kan behöva gå in i moderkortets integrerade kontroller och definiera vilken enhet som prioriteras som första bootenhet.
Det kan finnas nån inställning om att inte söka efter andra bootbara enheter utan bara vägra boota om den man angett inte går att boota från.
Allt detta kan kombineras på olika sätt och det brukar behöva justeras så fort man kopplar in en ny enhet internt i datorn om man inte bootar från första porten på den "integrerade kontrollern" i moderkortet.

hm..krångel krångel. ska nog försöka laga min satabrännare istället. den funkar men låter som en gräsröjjare. ska skapa tråd om det

Skrivet av johnny:

Det kan vara så att felet beror på vilken fysisk port du har anslutit brännaren till, om den ligger före disken i boot ordning så kan du enkelt flytta sata kabeln som hör till disken till den port som prioriteras först vid boot.

som jag skrev i första inlägget så har jag redan provat det utan resultat

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009
Skrivet av Glossy White:

hm..krångel krångel. ska nog försöka laga min satabrännare istället. den funkar men låter som en gräsröjjare. ska skapa tråd om det

som jag skrev i första inlägget så har jag redan provat det utan resultat

En del brännare har självbalanserande lager och de brukar låta väldigt mycket innan de hamnat på rätt position, möjligen kan den mekaniken behöva rengöras och smörjas.

Phenom 2 960T (körs x6) med passivt Ninja på Asus Crosshair 4 Asus 4850 och en väldig massa masslagring.Passiv kyld Northq nätdel 450W Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, väldigt tyst, oftast passivt. Datorljud 2kanal: ljudkort/dsp Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop och mätmikrofon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2015
Skrivet av mrqaffe:

En del brännare har självbalanserande lager och de brukar låta väldigt mycket innan de hamnat på rätt position, möjligen kan den mekaniken behöva rengöras och smörjas.

https://www.sweclockers.com/forum/trad/1523986-laga-en-skrika...