Övertala bybor att ansluta sig till fiber - hjälp!

Permalänk
Medlem

Hur är prisbilden på fastigheterna i området? Vidare, ofta ligger det i äldres fastighetsägarnas barns intresse att fiber kommer till huset men dessa är såklart svårare att nå. Argumenteringen bör dock utgå ifrån deras perspektiv givet att de äldre fastighetsägarna kan vidarebefordra informationen. Jag övertygadee själv mina föräldrar. De hade iofs ADSL och det var ju uppenbart på väg ut.

Permalänk
Medlem

I vårt område erbjöd IP-only att man fick betala installationsavgift via avbetalning på längre tid. Tänker att om man går till banken för att låna dessa pengar och huset fortfarande är belånat ligger det i bankens intresse att få dit fiber.

Permalänk
Skrivet av sesese:

5G kommer då är fiber något som få behöver.

Så sa man om 3G samt 4G också...

Permalänk
Medlem
Skrivet av aakerlind:

Så sa man om 3G samt 4G också...

Gjorde man verkligen det, är det inte en myt? Kanske för 4G men knappast för 3G.

Permalänk
Medlem

@Tanman: Märks hur lite koll du har. Kan i stort sett garantera att de äldre folk du tar upp inte har något bostadslån på sina hus över huvud taget. De lever säkerligen precis på marginalen som det är nu så varje lite kostnad medför att de får dra in på något annat. Och att då kanske inte kunna dricka kaffe i resten av livet jämfört med att betala för ett dyrt bredband som de ändå inte använder finns inte i deras värld och borde så inte heller göra i din om du sätter dig in i hur andra har det. De har levt hela sitt liv utan att lägga upp allt det gör på facebook och ladda hem battlefield V för att kunna spela det på sina nyinköpta dator med Intel 9900ks och 2x2080Ti. Kan vara svårt att se hur andra kan ha det men ibland kan det vara nyttigt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av roxkz:

Tveksamt, men erbjuder någon operatör ~500 mbit och obegränsat med datatrafik utan joll och med gott om plats i masten för en 350-400 kr i månaden så är det väl kanske ett alternativ. Men idag skulle man knappt hinna ta sig genom en dag innan man var tvungen att sms'a för påfyllning var femte minut.

Trycker säkert genom några Terabyte i månaden i fibret.

Fast räckvidden på de höga frekvenser som behövs för att leverera 500 Mbit/s på 5G gör att du behöver bo väldigt nära masten att det sannolikt inte kommer vara ett realistiskt alternativ för de flesta.

Till trådskaparen: Kan det möjligen gå att få de gamlas barn att överväga att pytsa in pengarna för installationen? De kanske ser det som en investering när de väl ärver huset. Om jag inte minns fel finns också det en deadline för det bidrag staten ger till leverantörer för utbyggnad av fiber som går ut i slutet av året. Det borde göra att leverantören har ett egetintresse av att bygga ut hos er, även om de behöver sänka kravet lite också. Det kan vara värt att undersöka exakt när denna deadline är i alla fall. Tror att det krävs att de börjat själva grävandet vid ett visst datum.

Visa signatur

Antec P280 | Corsair RM750x | ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero | Ryzen 9 5900X | G.Skill Trident Z RGB 3200MHz CL14 @3600MHz CL16 2x16GB | ASUS RTX 3080 TUF OC | WD SN850 1TB | Samsung 970 Pro 1TB | Samsung 860 Pro 1TB | Samsung 850 Pro 1TB | Samsung PM863a 3.84TB | Sound Blaster Z | 2x ASUS PG279Q

Permalänk
Vila i frid
Skrivet av aakerlind:

Så sa man om 3G samt 4G också...

...och man har inte ens 5G-frekvenserna spikade. Högre frekvenser lämpar det sig bäst i tätorter då ingen kommer att ha råd att betala för infrastruren att täcka hela sverige. Det är rätt beklämmande att bäst samtalskvalietet i busken oftast fås med GSM, en 30 år gammal teknik.

Permalänk
Medlem

bästa är att värdet på fastigheten går upp, Får oftast igen pengarna vid försäljning, det man har lagt ut.

Permalänk
Hedersmedlem

Den långsiktigare lösningen är att de 23 hushåll som inte är nöjda med det rurala livet flyttar till en större ort, där det finns fiber, vårdcentral och systembolag. Så slipper ni gnälla om det också i takt med att bygden avfolkas. Att den gör det är ofrånkomligt och då är det bara dumt att plöja ner massa pengar på dyr infrastruktur som bara efterfrågas av ett fåtal.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Det kan aldrig bli fel med mekanisk destruktion

Permalänk
Vila i frid
Skrivet av Aphex:

dumt att plöja ner massa pengar på dyr infrastruktur som bara efterfrågas av ett fåtal.

Endast Sverige dumma svenskar har. Titta på Norge, de är inte alls dumma vad gällande glesbygdspolitik. För den som orkar lyfta blicken från farcebook 3 sekunder finns läsning @ https://www.dagenssamhalle.se/debatt/norge-visar-hur-hela-sve...

Permalänk
Medlem
Skrivet av hasenfrasen:

Endast Sverige dumma svenskar har. Titta på Norge, de är inte alls dumma vad gällande glesbygdspolitik. För den som orkar lyfta blicken från farcebook 3 sekunder finns läsning @ https://www.dagenssamhalle.se/debatt/norge-visar-hur-hela-sve...

Bra läsning.
Jag upplever att det är rätt stor skillnad på Norge och Sverige när det gäller gnällmentaliteten och viljan.
I Sverige så gnälls det gärna på kommuner och stat fastän folk har väldigt dålig koll på hur saker fungerar eller har någon intresse av att engagera sig.
Kanske ett resultat av att vi inte har varit i krig på drygt 200 år och att vi är rätt så mätta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av zogez:

bästa är att värdet på fastigheten går upp, Får oftast igen pengarna vid försäljning, det man har lagt ut.

Visst, men för äldre som tänker bo kvar i sina hus tills de trillar av pinn så är det ointressant om försäljningspriset går upp - de tänker ändå inte sälja.

Permalänk
Medlem

Pratar man 5G är ju frågan vad det kommer kostar att uppgradera en mast till 5G, samt hur täckningen är kontra 4G eller om man måste ha tätare med master. I slutändan kanske det är billigare med nedgrävd fiber? Om 5G blir dyrt kommer operatörerna bara installera det i storstäderna

Det som gemene man kommer ha nytta av fibern till är film och tv-tittande. Ju mer som inser fördelen med att hoppa av det linjära tv-tittandet och streama istället. Där kommer kravet på att inte ha något gigabyte tak, samt tillräckligt med bandbredd

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oliver91:

Jo har en på jobbet som hoppade fiber och kör 4g, frågade vad han betalade för sitt 4g och han sa att den var "gratis" i hans mobilabonnemang så fick fråga vad han betalade i månaden för det då och då fick jag svaret runt 800kr i månaden för 40gb surf...

Samma person brukar gnälla på att hans surf är slut i mitten av månaden.

Tror det är något telenor abonnemang där man delar på 40gb mellan mobilen och 4g modemet.

Jag lägger 249kr i månaden på 3total 10gb och 229kr i månaden för comhems 100/100 fiber.

Om det kostar 800kr för 40GB så borde det vara en tämligen fet lur inbakat som avbetalning med i det beloppet för annars låter det otroligt dyrt.

Jag körde 100GB för 349kr när jag inte hade tillgång till fiber. Har dock full förståelse för att 4G är fullt tillräckligt för vissa, även om jag själv föredrar fiber då främst för att slippa databegränsning över 4G. Hastighetsmässigt hade jag dock noll problem med 4G.

Permalänk
Avstängd

Här var ca 98% eller om det renat av var 100% av samtliga hushåll tecknade, men vi fick ändå beskedet att det var för låg intresseanmälan... Ännu mer märkligt är att ena halvan av byn har fiber trots att procentandelen tecknade där var lägre.

(Jag har iof satt upp en radiolänk här tills vidare men jag vill bli av med skiten någon gång.)

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem
Skrivet av samurai:

Hej,

Servanet hade nyligen en informationskväll där det informerades om en möjlig fiberutbyggnad i byn där jag bor.
Byn ligger 2,5 mil ifrån Sundsvall och är inte värst stor. Det här är andra gången Servanet kommit till oss och informerat om fiber.
Första gången var erbjudandet hemsk dyrt (30k + egen grävning 3km), så det var väldigt få som nappade. Men den här gången ser det lite bättre ut på kostnadsfronten och hur mycket grävnings som görs av Servanet.

Problemet i byn är att många som bor här ute är relativt gammal och ser inget behov av att ha en fräsig internuppkoppling, utan är nöjd men sin glesbandslösning eller 4G. Alternativ så använder man knappt internet. Så när Servanet kom och pitchade att fiber bland annat kan användas för att ha uppkopplade vitvaror så var det ganska få som blev imponerad. Jag måste med andra ord försöka hitta något annat sätt att övertala dessa bybor att ansluta sig till fiber. Att säga att det öka värdet på huset och att det är en investering körde Servanet också, men det lockar nog föga.

Är det någon som några spontana tankar och idéer över hur jag ska gå tillväga?

Förutsättningar
Möjliga anslutningar: 111 st
Beställningar 191102: 23 st (21%)
Minimikrav: 65 st
Tidsram: T.o.m 1 december

Kostnad om man tecknar upp sig 24 mån till en ISP med 500/500Mbit: 14 900:-
Kostnad utan att man tecknar upp sig till en ISP: 24 500:-

Servanet gräver till tomtgränsen, sedan är det vi som gräver resten.

Hade samma "problem" här. Jag bad då det kommunala bolaget som bygget stadsnätet att komma och informera men att INTE lägga fokus på snabbare nedladdning utan andra fördelar. De talade då om IPTV, IP-telefoni, Telias vilja att lägga ner kopparnätet, trygghetslarm via fibernätet och möjligheten för dem att se att något är fel på larmet på 1 sekund istället för 24 timmar osv.

Jag bjöd in folk som kört 4G som kunde prata om hur det initialt funkade fint men i takt med att fler anslöt sig börjat fungera sämre och sämre. Fiber är en egen dedikerad anslutning som är framtidssäker och kan uppdateras genom att bara byta utrustning i ändarna.

Kostnaden för anslutning i efterhand är bra att vara tydlig med också då det får många att hoppa på om de känner att "alla andra gör det ju nu". Man kan även lyfta att värdeökningen minst täcker investeringskostnaden och att många faktiskt letar hus med fiberanslutning idag när de skall köpa.

Allt detta drev upp intresset på de sista saknade 20-30% över en natt. Så de 80% som krävdes i varje område fylldes upp i alla områden utom ett. Detta område fick dock fler anmälningar så fort maskiner kom och började gräva.

Här fanns också först upplägg med att binda sig till en ISP i typ 24 månader och anslutning för 18000. Men eftersom bolaget verkligen ville bygga ut stadsnätet och fokuserade på detta då landade det senare i 13000 i anslutningsavgift utan någon bindning. Jag som i flera år försökt få till intresse och sedan fungerade som ambasadör för mitt område fick rabatt och jag gav ca 7000 i anslutning.
I priset ingick allt, ink grävning på tomt och återställning. Något som nog bidrog mycket för att få folk att bestämma sig.

Nu uppdateras nätet till 100GBit och vi slutanvändare kommer kunna välja 10GBit.

Visa signatur

Huvudriggen är en Gigabyte Aorus Xtreme | 128gb DDR5 6000 | Ryzen 7950X | 3080Ti
Utöver det är det för många datorer, boxar och servar för att lista :P

Permalänk
Medlem

Vi hade samma problem för 4 år sen när de började prata om fiber. Var ett väldigt svalt intresse i början. Men fanns väldigt många eldsjälar i samhället som gick runt och pratade med äldre och förklarade lite mer invecklat i vad fiber är och varför det är mycket bättre alternativ än ex 4G (5G) eller ADSL.

Är såklart extreme svårt att övertala personer i 80+ att skaffa internet när de själva har klarat sig hela sitt liv utan det. (Största argumentet är att framtida generationer kommer nog att rynka på näsan när ett hus inte är ansluten till en infrastruktur och kostar multum att ansluta). Våran granne vi hade dog mitt i allt ihop och hans barn tog beslutet att inte lägga 22000:- på ansluta huset till fiber.
De nya grannarna som flyttade in ville såklart ha fiber, 47000:- skulle det gå på att efteransluta sig.(Dock ligger de ca 150m från närmast fiberanslutning)

Jag tror niten i kistan som gjorde att många anslut sig sista tiden var att Telia gick ut med att kopparnätet skulle plockas ner, så ADSL var inte alternativ och 4G var för långsamt för att titta på netflix och youtube. Sen var det en annan operatör som hade ADSL som jag inte kommer ihåg namnet på, men var väldigt många hushåll som var anslutet ditt. Skulle också stänga av nätet.

Sen saboterade några den lokala tv-masten (ramlade ner hela skiten) som väldigt många hade 3G,4G och TV igenom samtidigt som anslutningar gjordes, och många ville såklart inte vara utan TV. ADSL skulle ju stänga ner så att få TV var bara fiber kvar att välja, så var ett gäng som efteranslöts sig även efter deadlinen var uppnå, men för ett högre pris. (Tror det var 25000:-)

Var glad att ni inte har 2 fiber företag som skulle in och gräva samtidigt och slåss om gräv rättigheter och allt annat. Ni tror de skulle samsas, först kom ena företaget och grävde upp gatan och sen lägga igen för att ett annat företag skulle komma och göra samma sak igen.
Sen lovade ena företaget att de skulle börja ansluta hus detta datum, men blev flyttat för de andra företaget var försenade. Grävde av fjärrvärme rör, grävde av kopparlinor så hela gator blev av med telefon och internet.

Sen att laga gatorna efter kyla och sånt var inte på tal om, de la ansvaret på kommunen och kommunen la ansvaret på företaget.
Byn såg ut som vi var i Rumänien med hål överallt på gatorna.

Permalänk
Medlem

@ToddTheOdd: det var ett pubertalt skämt.

Permalänk
Medlem

Jag tror ändå att det här med "äldre" inte ser behoven är ett snabbt minskande problem. Mina föräldrar närmar sig 70 och är väldigt datoraktiva, liksom de flesta andra i samma generation. Alla kanske inte har höga krav på bandbredd, men stabil och pålitlig anslutning tror jag de flesta vill ha. Mina föräldrar var beredda att lägga lite slantar på att få god och stabil täckning på det trådlösa nätet i huset när de märkte att Telias fibermodem-wifi inte funkade så bra.

Inom 10-15 år så finns nästan inga "datorointresserade" kvar.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av cyklonen:

Jag tror ändå att det här med "äldre" inte ser behoven är ett snabbt minskande problem. Mina föräldrar närmar sig 70 och är väldigt datoraktiva, liksom de flesta andra i samma generation. Alla kanske inte har höga krav på bandbredd, men stabil och pålitlig anslutning tror jag de flesta vill ha. Mina föräldrar var beredda att lägga lite slantar på att få god och stabil täckning på det trådlösa nätet i huset när de märkte att Telias fibermodem-wifi inte funkade så bra.

Inom 10-15 år så finns nästan inga "datorointresserade" kvar.

Kanske är problemet att nästa generations 70-åringar, de som idag är 30-40 år, sitter så förbannat fast i föreställningen att det måste vara fiber. I de snabbast växande länderna, f.d. u-länderna, hoppar man över att gräva kablar, man satsar på att bygga mobila nät istället. Jag sitter på fiber just nu men klurar på att lämna fibern till förmån för 5G eller satellit.

När man som SpaceX visat kan återvinna raketerna så blir uppskjutningskostnaden för satelliter mycket lägre, i princip bara bränslet vilket inte alls är mycket för små satelliter. Det blir alltså billigare med en satellit än en basstation. Man slipper också terränghinder.

Sedan kan man blanda olika tekniker för att bygga optimala lösningar. En by på runt 100 hushåll kanske skall ha en egen 5G-basstation mitt i byn som sedan är kopplad till någon backbone på något sätt. Eller satellit. Eller något annat. Bara något som är billigare och flexiblare än grävd kabel.

Permalänk
Medlem

@Erik_T:

dock lär ju anhöriga vara det..

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av hasenfrasen:

Endast Sverige dumma svenskar har. Titta på Norge, de är inte alls dumma vad gällande glesbygdspolitik. För den som orkar lyfta blicken från farcebook 3 sekunder finns läsning @ https://www.dagenssamhalle.se/debatt/norge-visar-hur-hela-sve...

Norge är också en socialistisk bananrepublik med oljepengar, så måhända inte det bästa exemplet du kunde dragit upp.
Om det ska gå kommunala medel till att internätisera en glesbodd kommun så gör de störst nytta genom att öka kapaciteten och täckningen i mobilnätet, inte genom att gräva upp vägen till varje skogstorp för att gårdens snorungar ska kunna quickscopea.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Det kan aldrig bli fel med mekanisk destruktion

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon214822:

Kanske är problemet att nästa generations 70-åringar, de som idag är 30-40 år, sitter så förbannat fast i föreställningen att det måste vara fiber. I de snabbast växande länderna, f.d. u-länderna, hoppar man över att gräva kablar, man satsar på att bygga mobila nät istället. Jag sitter på fiber just nu men klurar på att lämna fibern till förmån för 5G eller satellit.

När man som SpaceX visat kan återvinna raketerna så blir uppskjutningskostnaden för satelliter mycket lägre, i princip bara bränslet vilket inte alls är mycket för små satelliter. Det blir alltså billigare med en satellit än en basstation. Man slipper också terränghinder.

Sedan kan man blanda olika tekniker för att bygga optimala lösningar. En by på runt 100 hushåll kanske skall ha en egen 5G-basstation mitt i byn som sedan är kopplad till någon backbone på något sätt. Eller satellit. Eller något annat. Bara något som är billigare och flexiblare än grävd kabel.

Det är precis den här argumentationen man hamnar i när man pratar med många.

* Det som finns/erbjuds idag vs det som kanske kommer finnas imorgon
* Jämförelser med länder där behoven ser helt annorlunda ut
* Att man tror att en investering av en fiberkabel för 20.000 är dyrt. 20.000 är vad dom flesta med enkelhet accepterar att deras bil tappar i värde på ett år men inte är villiga att betala för något som kommer nyttjas de närmaste 20 åren.

Hamnar i precis samma läge när jag ska lobba för laddinfrastruktur i föreningen, då anser många att vätgas är framtiden och att det är onödigt att investera i bättre infrastruktur för att kunna ladda el eller hybridbilar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av FearKill:

Sen saboterade några den lokala tv-masten (ramlade ner hela skiten) som väldigt många hade 3G,4G och TV igenom samtidigt som anslutningar gjordes, och många ville såklart inte vara utan TV.

Jösses snacka om att gå får långt för att få sin vilja fram. Förstår att det är kan vara frustrerande att inte få fiber. Men man kanske ändock borde visa lite respekt för de som tackar nej trots ens egna övertygelse över att sina egna åsikt är den ända rätta.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elektron:

Jösses snacka om att gå får långt för att få sin vilja fram. Förstår att det är kan vara frustrerande att inte få fiber. Men man kanske ändock borde visa lite respekt för de som tackar nej trots ens egna övertygelse över att sina egna åsikt är den ända rätta.

Skickades från m.sweclockers.com

Trist när 5G förespråkarna ger tillbaka och klipper av fiberkabeln för folk.
OM det nu är sant att någon saboterade masten så hoppas jag verkligen att dom människorna ställs inför rätta och får betala varenda spänn samt kompensation till samtliga som nyttjar masten, där kan vi snacka generalpuckon.

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Jag tror ändå att det här med "äldre" inte ser behoven är ett snabbt minskande problem. Mina föräldrar närmar sig 70 och är väldigt datoraktiva, liksom de flesta andra i samma generation. Alla kanske inte har höga krav på bandbredd, men stabil och pålitlig anslutning tror jag de flesta vill ha. Mina föräldrar var beredda att lägga lite slantar på att få god och stabil täckning på det trådlösa nätet i huset när de märkte att Telias fibermodem-wifi inte funkade så bra.

Inom 10-15 år så finns nästan inga "datorointresserade" kvar.

Ett dilemma där är att 4G överlag är tillräckligt stabilt, pålitligt och snabbt om man inte har så stora behov.
Mina föräldrar kör 4G och jag tror det är 400GB som ingår, det räcker gott för allt de streamar.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk

Beroende på hur gamla de är kanske börjar gå i tankarna att "casha ut", sälja huset och flytta till något enklare hem. Att sälja ett hus på landet som bara har 4G som uppkopplingsalternativ kommer inte locka många köpare.

Visa signatur

Largo-Sama är din vän.

Permalänk
Medlem

@anon214822: Du måste ändå gräva för el för att driva masterna och småorter runt 100 hushåll har redan fiber nergrävt till orten, antingen via Telia (eller andra operatörer med infrastruktur), järnvägen, eller kraftnäten eller alla, och närmsta större mast har redan fiber framdraget. 5G kommer bara öka antalet basstationer som sitter på fiber.

Permalänk
Medlem
Skrivet av zogez:

@Erik_T:

dock lär ju anhöriga vara det..

Ja det gäller att få de äldre att väcka frågan till sina barn och låta de ta beslutet tycker jag. Det är de som ska ärva och även sälja huset. Jag sa samma sak angående fiber till min farfar, men han hakade på självmant då månadsavgiften för telefonin var lägre över fibern. Dock är det ganska lång återbetalningstid eftersom han bara har telefoni.

Permalänk
Medlem

Minns när jag var mindre och inte ville besöka farmor och farfar lika ofta då det inte fanns 3g där dom bodde och inget adsl/fiber.
Sen att om det är någon störning för 4g i form av väder/vind så kommer fibern fortfarande fungera känns också som ett argument. Det skulle ev. göra att trygghetslarm inte fungerar. Livekamror för övervakning från/till hemtjänst så att de kan bo hemma längre i sitt liv utan att behöva bli "tvingade" in i ålderdomshem. Varningssystem för t.ex. boskap mm. Är inte så insatt i skog/åkerlivet utan mest stadslivet. Men vet att min granne talade om att hon gärna ville/skulle få/ha övervakning nu då hon började bli äldre om hon trillade. Då är ju internet ett krav, frågan är om man skulle klara det på typ 8mbit ner och 1 mbit uppladdning som ev. går neråt med belastning(borttaget kopparnät)/databegränsningar etc.
Kanske kan visa Kry appen, och att motivera att en högre bandbredd i uppladning kan visa bättre bilder live och därmed hjälpa äldre att få rätt vård på distans utan att behöva åka X mil till vårdcentral/sjukhus.

Jag har själv varit med och pushat en hel del för fiber på öland. Men, lP-Only har i princip ghostat oss även om vi var tillräckligt många som ville. Nu är det dock mitt ute i ingenstans där och vi har en 4g mast från tele2 där vi får 70~80mbit. Men jag skulle mycket gärna vilja köpa det stället av mina föräldrar/dela det i framtiden, och jag ser fiber som ett måste där. Det vi gör på plats är ofta TV tittande och mysande. Just nu känns det inte realistiskt att köpa in en 4k tv för tv/filmtittande endast pga data-begränsningar. Eftersom att jag även jobbar en del hemifrån så skulle det vara mycket lugnande att ha en backup-lösning om 4g går ner eller fiber om nu så skulle vara fallet.

Visa signatur

Har jag uppgivit felaktig information? Rätta mig gärna, jag vet inte allt och kan ha fel.