Intel lanserar Core i9-13900KS – först ut på 6,0 GHz

Permalänk
Medlem

För den som inte orkar läsa 3 sidor, här kommer en TLDR:

1. Luftkylare kan inte kyla en processor lika effektivt som AIO-lösningar.
2. Luftkylare har mindre rörliga delar som kan slitas ut och är därför säkrare för långvarig kontinuerlig drift.
3. AIO-lösningar kostar mer än top-of-the-line luftkylare.
4. AIO-lösningar kan gå tystare än luftkylare pga dess bättre förmåga att kyla
5. Luftkylare kan vara mer praktiskt för den som behöver tänka på fritt utrymme i ett chassi.

Voila!

Visa signatur

Star Citizen ❤

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tomika:

För den som inte orkar läsa 3 sidor, här kommer en TLDR:

1. Luftkylare kan inte kyla en processor lika effektivt som AIO-lösningar.
2. Luftkylare har mindre rörliga delar som kan slitas ut och är därför säkrare för långvarig kontinuerlig drift.
3. AIO-lösningar kostar mer än top-of-the-line luftkylare.
4. AIO-lösningar kan gå tystare än luftkylare pga dess bättre förmåga att kyla
5. Luftkylare kan vara mer praktiskt för den som behöver tänka på fritt utrymme i ett chassi.

Voila!

luftkylare tar dock upp mer utrymme i datorn där man vill ha bra luftflöde och grafikkorten värmer upp luftkylaren mer 🙂 annars så stämmer det bra 🙂👍

Visa signatur

In science we trust!

Permalänk
SpelClockers

Kan endast ta personlig erfarenhet. Har sålt lite över 500 st: (Cooler Master MasterLiquid Lite 120) under senaste 3 åren.
Av dessa har ca 100 gått sönder inom första året.

Däremot då vi bytte till (Cooler Master ML120L) har vi inte fått tillbaka en enda kylare.

Har svårt att se att företagen vill ge ut den information hur hög felfrekvens en vattenkylning går sönder för att skada sitt eget varumärke!

Visa signatur

Spel PC: AMD 5 2600X, 16GB DDR44 3000MHz, GF RTX 2080, Asus Crosshair VII HERO, acer predator x34a, Samsung EVO SSD 960 1.5TB,

Permalänk
Medlem
Skrivet av Grabbengrå:

Kan endast ta personlig erfarenhet. Har sålt lite över 500 st: (Cooler Master MasterLiquid Lite 120) under senaste 3 åren.
Av dessa har ca 100 gått sönder inom första året.

Däremot då vi bytte till (Cooler Master ML120L) har vi inte fått tillbaka en enda kylare.

Har svårt att se att företagen vill ge ut den information hur hög felfrekvens en vattenkylning går sönder för att skada sitt eget varumärke!

Kanske inte företaget. Men nu när vi har så mycket folk som typ Steve, som ber folk berätta och skicka in trasiga enheter så kommer det ändå upp i ljuset om en viss serie har oacceptabelt hög felfrekvens. Som han själv sa i någon video:

"Att en AIO funkar har inget nyhetsvärde, för det är ju det den ska göra, det är det den är designad för".

Så det som skrivs om och det man läser om är ju bara det som inte funkar, vilket då kan ge bilden att "AIO's går sönder hela tiden" om man saknar grundläggande analytisk förmåga.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Göteborgaren:

anger tillverkaren livstids garanti så menas det för så länge just den modellen tillverkas, har aldrig sett det på en luftkylare i hela mitt liv dock! noctua har 6års garanti på sina luftkylare som även ex nzxt har på sina aio och om aio har sån felsekvens etc som du påstår efter att ha sett en video på youtube så hade aio kylaren dött ut för längesen och slutats sälja då det hade skrivits nåt kopiöst mkt om det här på swec.

Vart har jag skrivit att AIO har svinhög felfrekvens? Ni hittar på så mycket

Behöver man ens ha en garanti på luftkylare? Det är en metallklump. Hur ska den gå sönder?

Vilka AIOs har livstidsgaranti? Gäller de även i Sverige? Måste man registrera produkten? Hur vet man att tillverkaren kommer ge dig det du behöver om 10 år? Tänker ju då tillverkare har en tendens att inte göra allt det bör trots att de utlovat något. De har ju en tendens att försvåra eller ignorera med hopp att kunden glömmer eller ger upp vid ärenden. Bara kika på Asus och deras "cashbacks"

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ozzed:

Om jag analyserar detta lite så har vi kommit på kant för att du helt och hållet utgår från din egen verklighet, och anser att andra lever eller borde leva i den. Exempel:

Ditt chassi har inte plats för en AIO i fronten om man vill ha långa grafikkort, men en D-15 får plats utmärkt. Din slutsats: AIO''s "tar mer plats". I ditt fall med ditt chassi stämmer det ju, men surprise surprise! Alla har inte ditt chassi.

Med den processorn du har, och det sätt du använder den på, så är det tydligen så att 95C är en helt OK temperatur, och för dig spelar det ingen roll om processorn hade legat på 91 eller 80C istället, så "den extra kylförmågan spelar ingen roll". Men du inser inte att det finns use cases där längre soak time, lägre temperaturer etc spelar en väldig roll för folk. Du kan liksom inte bestämma vad andra människor värdesätter eller vad som subjektivt borde räknas som en stor eller liten skillnad.

För dig spelar det tydligen ingen roll om det ser cleant och snyggt ut utan massa klutter mitt på moderkortet, för du anser inte at folk som har fönster tittat på sin hårdvara, så då bestämmer du att utseende inte borde spela någon roll för andra heller...

För att ta några exempel.

Jag tror inte det är någon idé att jag försöker leta fram felfrekveenser på AIO's. Du skulle ljuga sönder siffrorna oavsett och alltid hitta på någon lögn om varför de inte är pålitliga.

Asetek litar du ju inte på, trots att det är så nära källan man kan komma.

Skulle jag leta på RMA-siffror för t. ex NZXT kan jag tänka mig att det skulle låta typ "Jamen det går inte lita på. Alla som får fel lämnar inte tillbaka sina produkter"

Någon stor butik typ Microcenter då? Nä. "Alla som får fel på sina produkter lämnar tillbaka dem", eller att de ljuger för att aktieägarna blir gladare.

Så eftersom dina egna åsikter tydligen är bättre än tillverkarnas fakta, hur hög är felfrekvensen då?

Du har ju köpt en D-15, som håller sålänge fläkten håller och förmodligen kommer få monteringskit till nya socklar tills Noctua går i konkurs. Så det är uppenbarligen viktigt för dig med lång livslängd. Men att en produkt inte håller i en evighet är inte en dealbreaker för alla. Och alla har inte ditt chassi etc etc. Det är helt enkelt så att du i diskussionen dels blandar ihop åsikter och fakta, och tycker att dina egna upplevelser och åsikter duger för att motbevisa riktiga fakta, vilket de alltsåinte gör.

Folk som köper en AIO vet mycket väl att det är fler felkällor och att det är en begränsad livslängd i dem.

Men när folk står i valet och kvalet och får höra "Nej köp inte en AIO, det är ingen skillnad i prestanda, de tar mer plats, de läcker, går sönder, pumpen viner, det surrar och klickar" etc etc så får de ju intrycket att det kommer hända inom den förväntade livslängden, vilket är en osanning för en överväldigande majoritet av användarna, så det är liksom inget som har någon relevans.

Hoppas vi rätt ut en hel del nu så att vi kan gå vidare med diskussionen utan att fastna i meningslösa "du sa att jag sa"-fånerier.

Angående min städning: Jag har min AIO i fronten, så det enda jag behöver göra är att ta bort dammfiltret så kommer jag åt allt. Hade jag haft en D-15 så hade jag behlvt ta bort fläktarna (ja, jag hade haft fläktar) för att komma åt att göra rent mellan flänsarna. Dammfilter stoppar ju inte 100% av allt damm utan mindre partiklar tar sig igenom över tid så vill man behålla topprestandan så får man ta hand om det.

42.5CM grafikkort kan jag ha i mitt chassi förresten. Så i mitt fall tar en AIO inte mer plats. Men den diskussionen kan vi lägga ner då alla inte har varken ditt eller mitt chassi, så det var onödigt av dig att ens ta upp det till att börja med.

Hur monterade du förresten din Kraken? Jag tror inte du nämnde den? Dina två andra exempel verkar ju ha varit fel på. Jag kommer inte på något annat än att möjligen leka med pumphastigheten. Själv kör jag alltid pumpen på max då ett högt flöde ger optimal prestanda. Men är det så att den viner även vid korrekt montering och man förvägras RMA så kan man ändra ljudet genom att ändra hastigheten. Olika personer är ju känsliga för olika frekvenser.

Gillar att du lever i en alternativ värld där en person har skrivit något som inte i verkligheten (den alla andra lever i) har skrivits överhuvudtaget. Jag ger ett exempel på en sak och du tolkar det som: MEN ALLA BARN I BULLERBYN HAR SAMMA PROBLEM!
Herregud. Vilket är en Ozzed påstår återigen. Det verkar vara allt du egentligen gör.

"Asetek litar du ju inte på, trots att det är så nära källan man kan komma."
Varför skulle de ge pålitliga siffror. Varför har Asatek full tillgång till tredjeparts RMA siffror som Corsair eller NZXT? Eller har de inte det? Så deras egna siffror berör mer då direkt om en produkt går sönder mellan Asatek och Tredjepart och inte Tredjepart och Kund. Eller?

"Med den processorn du har, och det sätt du använder den på, så är det tydligen så att 95C är en helt OK temperatur, och för dig spelar det ingen roll om processorn hade legat på 91 eller 80C istället"

Vilken kylare skulle få ner temperaturen till 80c i 210w. Kan du konkret ge mig ett exempel med bild och siffror? Som ihop med ett stycke B660 klarar av detta? (Går ej undervolta på b660). Och detta utan en sån där kylplatta mellan.
Jag kör förövrigt inte min CPU i 210w utan 181 med en max temp på 85c allcore.

"Så eftersom dina egna åsikter tydligen är bättre än tillverkarnas fakta, hur hög är felfrekvensen då?"
För mig är ju felfrekvensen 3/3 Du har ju bara haft en så din felfrekvens är 0/1
Du har ju inga siffror annat än Asatek. De är väl än idag huvudtillverkaren för AIO? Varför skulle de publicera konkreta siffror för att Jesus på Youtube bad om det? Tror du på fullt allvar de hade gått ut med siffror som skulle måla företaget dåligt? Nej precis.
Men vi ska tro blint på deras siffror för att du peronligen älskar AIO och det styrker ditt personliga argument.

Gällande chassi så har nog de flesta idag ett chassi motsvarande ett Define S, eller Meshify Compact i storlek. (notera: storlek) Då fulltowers och långa Define chassin inte längre är särskilt populära och de flesta kör utan en massa mekaniska diskar dvs mer än 2, som dessa chassin möjliggör. Vilket gör att allt fler behöver då montera AIO i toppen eller köra en mindre AIO eller luft.

"Angående min städning: Jag har min AIO i fronten, så det enda jag behöver göra är att ta bort dammfiltret så kommer jag åt allt. Hade jag haft en D-15 så hade jag behlvt ta bort fläktarna (ja, jag hade haft fläktar) för att komma åt att göra rent mellan flänsarna. Dammfilter stoppar ju inte 100% av allt damm utan mindre partiklar tar sig igenom över tid så vill man behålla topprestandan så får man ta hand om det."

Så har man:
Radiator + Dammfilter = Inget damm inne i datorn.
Men har du:
Dammfilter + intern kylare = Massor med damm i datorn.

Hur går det ihop? Om något bör de ha lika mycket/lite damm i datorn förutsatt att dammfiltret är på samma nivå.

Hade min D15S ihop med 12700K i ett år. När jag bytte till 13600K så behövde jag inte blåsa rent med tryckluft då det var såpass lite damm på den. Inte ens synbart om man inte lyste med en LED lampa från telefonen i rätt vinkel. Handlar väl om att dammsuga sitt boende ofta och även moppa och torka av möbler så får man mindre damm rent generellt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nozomi:

Gillar att du lever i en alternativ värld där en person har skrivit något som inte i verkligheten (den alla andra lever i) har skrivits överhuvudtaget. Jag ger ett exempel på en sak och du tolkar det som: MEN ALLA BARN I BULLERBYN HAR SAMMA PROBLEM!
Herregud. Vilket är en Ozzed påstår återigen. Det verkar vara allt du egentligen gör.

"Asetek litar du ju inte på, trots att det är så nära källan man kan komma."
Varför skulle de ge pålitliga siffror. Varför har Asatek full tillgång till tredjeparts RMA siffror som Corsair eller NZXT? Eller har de inte det? Så deras egna siffror berör mer då direkt om en produkt går sönder mellan Asatek och Tredjepart och inte Tredjepart och Kund. Eller?

"Med den processorn du har, och det sätt du använder den på, så är det tydligen så att 95C är en helt OK temperatur, och för dig spelar det ingen roll om processorn hade legat på 91 eller 80C istället"

Vilken kylare skulle få ner temperaturen till 80c i 210w. Kan du konkret ge mig ett exempel med bild och siffror? Som ihop med ett stycke B660 klarar av detta? (Går ej undervolta på b660). Och detta utan en sån där kylplatta mellan.
Jag kör förövrigt inte min CPU i 210w utan 181 med en max temp på 85c allcore.

"Så eftersom dina egna åsikter tydligen är bättre än tillverkarnas fakta, hur hög är felfrekvensen då?"
För mig är ju felfrekvensen 3/3 Du har ju bara haft en så din felfrekvens är 0/1
Du har ju inga siffror annat än Asatek. De är väl än idag huvudtillverkaren för AIO? Varför skulle de publicera konkreta siffror för att Jesus på Youtube bad om det? Tror du på fullt allvar de hade gått ut med siffror som skulle måla företaget dåligt? Nej precis.
Men vi ska tro blint på deras siffror för att du peronligen älskar AIO och det styrker ditt personliga argument.

Gällande chassi så har nog de flesta idag ett chassi motsvarande ett Define S, eller Meshify Compact i storlek. (notera: storlek) Då fulltowers och långa Define chassin inte längre är särskilt populära och de flesta kör utan en massa mekaniska diskar dvs mer än 2, som dessa chassin möjliggör. Vilket gör att allt fler behöver då montera AIO i toppen eller köra en mindre AIO eller luft.

"Angående min städning: Jag har min AIO i fronten, så det enda jag behöver göra är att ta bort dammfiltret så kommer jag åt allt. Hade jag haft en D-15 så hade jag behlvt ta bort fläktarna (ja, jag hade haft fläktar) för att komma åt att göra rent mellan flänsarna. Dammfilter stoppar ju inte 100% av allt damm utan mindre partiklar tar sig igenom över tid så vill man behålla topprestandan så får man ta hand om det."

Så har man:
Radiator + Dammfilter = Inget damm inne i datorn.
Men har du:
Dammfilter + intern kylare = Massor med damm i datorn.

Hur går det ihop? Om något bör de ha lika mycket/lite damm i datorn förutsatt att dammfiltret är på samma nivå.

Hade min D15S ihop med 12700K i ett år. När jag bytte till 13600K så behövde jag inte blåsa rent med tryckluft då det var såpass lite damm på den. Inte ens synbart om man inte lyste med en LED lampa från telefonen i rätt vinkel. Handlar väl om att dammsuga sitt boende ofta och även moppa och torka av möbler så får man mindre damm rent generellt.

Vad är det du egentligen försöker uppnå? I princip allt du påstått har blivit brutalt slaktat här i tråden, så vart vill du komma? Vad vill du uppnå?

Vad jag vill uppnå är ganska tydligt: Jag vill att folk ska aluta sprida lögner om AIO's så att folk som vill ha, villhöver eller behöver en får en korrekt och ärlig bild av vad det innebär. Det är det jag vill. Inget annat.

Din, min, och NissePelle på Flashbacks personliga upplevelse har ingen relevans gällande global felfrekvens på AIO's eller hur pålitliga de är, så sluta antyda att din, min eller någon annans personliga erfarenheter utgör någon slags faktagrund, för det gör det inte. Även om jag ägt 1000 AIO's som alla fungerat klockrent i hundra år så skulle det inte göra något som helst avtryck i statistiken, och även om du haft 1000 AIO's som exploderat och läckt vatten vid första boot så skulle det inte heller ha någon inverkan på den globala statistiken, och det man ska ha i åtanke när man tittar på tillförlitlighet är global statistik.

Vilken källa skulle du lita på för statistik då? Konsensus i tråden verkar vara att en AIO håller 5-10 år, naturligtvis med exemplar som håller både kortare och längre tid då de flesta produkter följer en badkarskurva vad gäller livslängd. Låter det rimligt tycker du? Kan du hålla med om det?

Jag har haft min AIO i 6 år nu och ser ingen prestandsförsämring, så statistiskt kan den gå sönder imorgon, eller hålla i 4 år till, eller ännu längre om det är ett riktigt bra exemplar. Jag är helt OK med det, det vet man ju om när man skaffar dem, och vill man ha något som "aldrig går sönder" och det är viktigare än absolut prestanda så lär man ju aldrig ens titta åt en AIO så jag förstår inte hur det kan vara ett problem för dig?

Mitt exempel med temperaturer var just ett exempel. Jag hade dock för mig att du skrev 95C, men läste väl fel då. Ber om ursäkt för det. Poängen var i alla fall att du personligen inte har behov av lägre temperaturer, men du har inte en aning om ifall det gäller andra eller inte.

Du säger att jag ska ge siffror, men det var ju ett fiktivt exempel så det finns inte. Sen påstår du igen att "de flesta har nog det eller det chassit" utan att själv ha några siffror eller statistik på det så du försöker antingen vara rolig eller så har du bara lite otur när du tänker.

Men egentligen är det helt irrelevant. Säg att du köper ett Ghost-chassi" eller annat väldigt kompakt chassi. Blir 4090 ett dåligt grafikkort då bara för att det inte får plats i ditt chassi? Nej spklart inte.

Vill man ha AIO så får man ju acceptera att man får skaffa ett chassi där de får plats. På samma sätt som man inte kan köpa hur höga minnen som helst om man vill ha vissa luftkylare. Men justdet det är ju irrelevant för det är bara "töntiga RGB-minnen" som inte får plats, och det tycker du ingen ska ha så det är dumt att ens ta upp.

Angående städningen så är det klart att det blir damm i chassit. Det städar jag också ur, blåser rent grafikkortet etc men jag behöver inte ta loss något, och det blir inga trånga utrymmen att komma åt. Även med borttagna fläktar så är det ju rätt trångt att komma åt de mittersta flänsarna på en D-15. Och det kan vara bra att veta att det där feta mikroskopiska dammet är en väldigt bra isolator så försök ändå få bort det om du kan. Det kan göra stor skillnad.

Som sagt... Du baserar liksom allt på vad du tycker är viktigt, jobbigt, värt det, inte värt det och så vidare. Men det är inte giltiga argument för att avgöra vad som är objektivt bättre eller sämre, uran det beror på vad man själv prioriterar, Det är liksom hela poängen.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alfons183:

Men ärligt talat så är det inte lika stor fail som Bulldozer! För det var verkligen en monster fail plattform till skillnad från denna Intel som ändå är klassledande…

Tycker du detta är klassledande?

Några procent bättre prestanda i vissa applikationer, mot en smått sinnesjuk effektförbrukning och temperaturer som ligger spikade mot TJMAX även med en 420 mm radiator? Den slår ju inte ens Ryzen i alla tester, och drar nästan jämnt skägg i de tester den vinner. Bara det att den har typ 50% högre effektuttag.

Nej du, det här må vara hacket bättre än Bulldozer, men fortfarande en fantastiskt dålig produkt och framförallt enormt dyr produkt för vad man får.

Intel har inte varit klassledande sedan Zen 1. Enda anledningen till att de klarat att hålla sig kvar så länge är att de hade ett så stort försprång till att börja med. Men de har inte skapat något direkt nydanande eller revolutionerande på lääänge.

Vilket är extremt tråkigt. Det behövs mer än en aktör. Utan konkurrens så går det som med Nvidia och deras vansinniga prisupptrappningar varje generation.

AMD kommer att göra detsamma om de blir ensamma på tronen på processorsidan, det är jag övertygad om.

Visa signatur

Rigg: Corsair Carbide Air 540 | Gigabyte X570 Elite | R7 3700X | Corsair Hydro H70 V1 | 16 GB G.Skill RGB CL16@3200 MHz | Powercolor RX7900 XTX Red Devil | Samsung EVO 960/500 GB | Samsung QVO 870 8TB | Corsair AX860 | Ljud: Monitor Audio GS20 Frontar | Monitor Audio GSLCR Center | KEF Q7 Surround | Epik Legend Subwoofer | Denon 2310 Reciever

Permalänk
Medlem
Skrivet av Göteborgaren:

luftkylare tar dock upp mer utrymme i datorn där man vill ha bra luftflöde och grafikkorten värmer upp luftkylaren mer 🙂 annars så stämmer det bra 🙂👍

Inte nödvändigtvis, finns små luftkylare som tar mindre utrymme än AIO-lösningar.

Visa signatur

Star Citizen ❤

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tomika:

Inte nödvändigtvis, finns små luftkylare som tar mindre utrymme än AIO-lösningar.

Vad? Typ en Intel stock-kylare eller en wraith stealth? Visserligen sant. Men... Prestandan.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ozzed:

Vad är det du egentligen försöker uppnå? I princip allt du påstått har blivit brutalt slaktat här i tråden, så vart vill du komma? Vad vill du uppnå?

Vad jag vill uppnå är ganska tydligt: Jag vill att folk ska aluta sprida lögner om AIO's så att folk som vill ha, villhöver eller behöver en får en korrekt och ärlig bild av vad det innebär. Det är det jag vill. Inget annat.

Din, min, och NissePelle på Flashbacks personliga upplevelse har ingen relevans gällande global felfrekvens på AIO's eller hur pålitliga de är, så sluta antyda att din, min eller någon annans personliga erfarenheter utgör någon slags faktagrund, för det gör det inte. Även om jag ägt 1000 AIO's som alla fungerat klockrent i hundra år så skulle det inte göra något som helst avtryck i statistiken, och även om du haft 1000 AIO's som exploderat och läckt vatten vid första boot så skulle det inte heller ha någon inverkan på den globala statistiken, och det man ska ha i åtanke när man tittar på tillförlitlighet är global statistik.

Vilken källa skulle du lita på för statistik då? Konsensus i tråden verkar vara att en AIO håller 5-10 år, naturligtvis med exemplar som håller både kortare och längre tid då de flesta produkter följer en badkarskurva vad gäller livslängd. Låter det rimligt tycker du? Kan du hålla med om det?

Jag har haft min AIO i 6 år nu och ser ingen prestandsförsämring, så statistiskt kan den gå sönder imorgon, eller hålla i 4 år till, eller ännu längre om det är ett riktigt bra exemplar. Jag är helt OK med det, det vet man ju om när man skaffar dem, och vill man ha något som "aldrig går sönder" och det är viktigare än absolut prestanda så lär man ju aldrig ens titta åt en AIO så jag förstår inte hur det kan vara ett problem för dig?

Mitt exempel med temperaturer var just ett exempel. Jag hade dock för mig att du skrev 95C, men läste väl fel då. Ber om ursäkt för det. Poängen var i alla fall att du personligen inte har behov av lägre temperaturer, men du har inte en aning om ifall det gäller andra eller inte.

Du säger att jag ska ge siffror, men det var ju ett fiktivt exempel så det finns inte. Sen påstår du igen att "de flesta har nog det eller det chassit" utan att själv ha några siffror eller statistik på det så du försöker antingen vara rolig eller så har du bara lite otur när du tänker.

Men egentligen är det helt irrelevant. Säg att du köper ett Ghost-chassi" eller annat väldigt kompakt chassi. Blir 4090 ett dåligt grafikkort då bara för att det inte får plats i ditt chassi? Nej spklart inte.

Vill man ha AIO så får man ju acceptera att man får skaffa ett chassi där de får plats. På samma sätt som man inte kan köpa hur höga minnen som helst om man vill ha vissa luftkylare. Men justdet det är ju irrelevant för det är bara "töntiga RGB-minnen" som inte får plats, och det tycker du ingen ska ha så det är dumt att ens ta upp.

Angående städningen så är det klart att det blir damm i chassit. Det städar jag också ur, blåser rent grafikkortet etc men jag behöver inte ta loss något, och det blir inga trånga utrymmen att komma åt. Även med borttagna fläktar så är det ju rätt trångt att komma åt de mittersta flänsarna på en D-15. Och det kan vara bra att veta att det där feta mikroskopiska dammet är en väldigt bra isolator så försök ändå få bort det om du kan. Det kan göra stor skillnad.

Som sagt... Du baserar liksom allt på vad du tycker är viktigt, jobbigt, värt det, inte värt det och så vidare. Men det är inte giltiga argument för att avgöra vad som är objektivt bättre eller sämre, uran det beror på vad man själv prioriterar, Det är liksom hela poängen.

Jag skrev 95 för att det är i 210w på en CPU som är övervoltad av moderkortet.
En CPU som kan ta en bra bit under 1.2v i stock (5.1/3.9) all core load. Drar 1.35v för mig pga brädan

En bra källa vore ju samtliga som säljer AIOs och inte bara Asatek. Men de lär ju knappast gå ut med riktiga siffror om ingen större aktör eller profil skulle upplysa om det. Har Gigabyte kommit ut med några siffror sedan Jesus gjort videos om deras nätagg?

"I princip allt du påstått har blivit brutalt slaktat här i tråden, så vart vill du komma? Vad vill du uppnå?"
Som t.ex? Bara dina asatek siffror? För något annat har du inte "slaktat"

Två av dina polare kallade mig idiot för att de har svårt att läsa det man skriver.
Den ena gjorde det när jag talade om M2 kylfläns och inte CPUn som de trodde.
Och den ena kunde inte ens se att jag pratade om en annan bild, trots att jag skrev: ozzeds bild. Väldigt tydligt i inlägget.
Allt ni gör är att idiotförklara folk eller komma med något form av personangrepp helt oprovocerat. För att de själva inte kan läsa ordentligt eller följa med i tråden.

"Konsensus i tråden verkar vara att en AIO håller 5-10 år"
Så vart 5-10 år behöver man lägga ut ytterligare ca upp till 2000 kr. Pengar som kunde gå till Grafikkort om man redan har en bra luftkylare.

"Angående städningen så är det klart att det blir damm i chassit. Det städar jag också ur, blåser rent grafikkortet etc men jag behöver inte ta loss något, och det blir inga trånga utrymmen att komma åt. Även med borttagna fläktar så är det ju rätt trångt att komma åt de mittersta flänsarna på en D-15. Och det kan vara bra att veta att det där feta mikroskopiska dammet är en väldigt bra isolator så försök ändå få bort det om du kan. Det kan göra stor skillnad. "

Nu drar du verkligen hårt i nattmössan, såpass att den täcker dina ögon. Så för din skull så drog jag en snabbis med tryckluft i datorn och körde cinebench R23. Samma temperaturer som innan efter ~18 passes Multicore, 1.35v ~85c i snitt med ~77c på en kärna. Vilken skillnad det blev

Så du behöver faktiskt blåsa rent i hela datorn ändå. Då försvann ju det argumentet från dig att AIO är bättre på den fronten, att du inte behöver blåsa rent i datorn för att "allt damm fastnar i fronten".

Svårt att komma åt mittersna kylflänsar? Hur då? Du vet att tryckluft har ett böjbart sugrör?
Om man kan blåsa rent en kylfläns med bara lungorna så lär tryckluften göra ett ännu bättre jobb, visst?
Ni beter er även som att ta bort en fläkt är en svår och tidskrävande grej. Tar inte mer än 5 sekunder. Tar säkert lika lång tid att blåsa igenom en hel dator med luft som det gör en dator med AIO. Glöm inte bort att samtliga fläktar i chassit ska blåsas rena också. Och det gör man ju egentligen bäst om man plockar bort de helt. Här kommer du helt plötsligt ihåg att tryckluft har ett böjbart rör så man kommer åt allt Som jag nämnde nyss.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Vad? Typ en Intel stock-kylare eller en wraith stealth? Visserligen sant. Men... Prestandan.

Spelar ju ingen roll, vissa behöver inte mer än en Noctua 12a tex, som i regel är lättare att få in i ett mindre chassi än vad en AIO lösning är.

Visa signatur

Star Citizen ❤

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tomika:

Inte nödvändigtvis, finns små luftkylare som tar mindre utrymme än AIO-lösningar.

true men med påföljden av försämrad tdp

Visa signatur

In science we trust!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Vad? Typ en Intel stock-kylare eller en wraith stealth? Visserligen sant. Men... Prestandan.

Ja och tdp/ljudnivån.

Visa signatur

In science we trust!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tomika:

Spelar ju ingen roll, vissa behöver inte mer än en Noctua 12a tex, som i regel är lättare att få in i ett mindre chassi än vad en AIO lösning är.

helt sant man köper kyling efter sitt egna behov. dock går i princip alla nyare cpuer bort med en liten luftkylare.

Visa signatur

In science we trust!

Permalänk
SpelClockers
Skrivet av Göteborgaren:

true men med påföljden av försämrad tdp

Inte nödvändigtvis. allt har att göra med hur luftflödet går genom chassit och designen den tunneln du bygger för att effektivisera luftflödet till och från kylaren.

Visa signatur

Spel PC: AMD 5 2600X, 16GB DDR44 3000MHz, GF RTX 2080, Asus Crosshair VII HERO, acer predator x34a, Samsung EVO SSD 960 1.5TB,

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nozomi:

Jag skrev 95 för att det är i 210w på en CPU som är övervoltad av moderkortet.
En CPU som kan ta en bra bit under 1.2v i stock (5.1/3.9) all core load. Drar 1.35v för mig pga brädan

En bra källa vore ju samtliga som säljer AIOs och inte bara Asatek. Men de lär ju knappast gå ut med riktiga siffror om ingen större aktör eller profil skulle upplysa om det. Har Gigabyte kommit ut med några siffror sedan Jesus gjort videos om deras nätagg?

"I princip allt du påstått har blivit brutalt slaktat här i tråden, så vart vill du komma? Vad vill du uppnå?"
Som t.ex? Bara dina asatek siffror? För något annat har du inte "slaktat"

Två av dina polare kallade mig idiot för att de har svårt att läsa det man skriver.
Den ena gjorde det när jag talade om M2 kylfläns och inte CPUn som de trodde.
Och den ena kunde inte ens se att jag pratade om en annan bild, trots att jag skrev: ozzeds bild. Väldigt tydligt i inlägget.
Allt ni gör är att idiotförklara folk eller komma med något form av personangrepp helt oprovocerat. För att de själva inte kan läsa ordentligt eller följa med i tråden.

"Konsensus i tråden verkar vara att en AIO håller 5-10 år"
Så vart 5-10 år behöver man lägga ut ytterligare ca upp till 2000 kr. Pengar som kunde gå till Grafikkort om man redan har en bra luftkylare.

"Angående städningen så är det klart att det blir damm i chassit. Det städar jag också ur, blåser rent grafikkortet etc men jag behöver inte ta loss något, och det blir inga trånga utrymmen att komma åt. Även med borttagna fläktar så är det ju rätt trångt att komma åt de mittersta flänsarna på en D-15. Och det kan vara bra att veta att det där feta mikroskopiska dammet är en väldigt bra isolator så försök ändå få bort det om du kan. Det kan göra stor skillnad. "

Nu drar du verkligen hårt i nattmössan, såpass att den täcker dina ögon. Så för din skull så drog jag en snabbis med tryckluft i datorn och körde cinebench R23. Samma temperaturer som innan efter ~18 passes Multicore, 1.35v ~85c i snitt med ~77c på en kärna. Vilken skillnad det blev

Så du behöver faktiskt blåsa rent i hela datorn ändå. Då försvann ju det argumentet från dig att AIO är bättre på den fronten, att du inte behöver blåsa rent i datorn för att "allt damm fastnar i fronten".

Svårt att komma åt mittersna kylflänsar? Hur då? Du vet att tryckluft har ett böjbart sugrör?
Om man kan blåsa rent en kylfläns med bara lungorna så lär tryckluften göra ett ännu bättre jobb, visst?
Ni beter er även som att ta bort en fläkt är en svår och tidskrävande grej. Tar inte mer än 5 sekunder. Tar säkert lika lång tid att blåsa igenom en hel dator med luft som det gör en dator med AIO. Glöm inte bort att samtliga fläktar i chassit ska blåsas rena också. Och det gör man ju egentligen bäst om man plockar bort de helt. Här kommer du helt plötsligt ihåg att tryckluft har ett böjbart rör så man kommer åt allt Som jag nämnde nyss.

Hur kan det vara en "bra källa" om du ändå tror att de inte kommer vara ärliga? Tack för att du återigen bevisar att du inte tror på statistik. Eller såhär: Varför skall jag bemöda mig att leta fram siffror som du ändå kommer säga att du inte ger något för?

Vem har "slaktat" "mina" Asetek-siffror? Jag har inte sett någon som sagt att de är felaktiga och sedan presenterat en pålitlig källa som motbevisar min källa.

Jag kan väl knappst ta ansvar för vad andra skriver? Jag har ingen relation till någon av de andra som skriver i tråden. Jag uppskattar såklart när folk håller med mig för då visar de tydligt att de är intelligenta människor och jag gillar sådanna, men det betyder inte att vi är "polare" för det. Jag har inte godkänt och tycker inte det är befogat att kalla dig för "idiot" bara för att du har fel Så skyll inte på mig för vad andra skriver.

Ska vi leka den leken så sa en av dina "polare" att en AIO inte heller kommer klara att kyla en 13900KS, vilket är ett felaktigt och rent lögnaktigt uttalande, men det var inte du som skrev det så det ska ju inte du behöva ställas till svars för. Eller hur? Du är ju smartare än så och vet mycket väl att snackar vi värmelaster norr om 200W så är AIO mer eller mindre ett krav, och 13900KS verkar ju bli en brutalt strömtörstig historia. En luftkylare har inte en suck.

Ja, rimligen behöver man ju en kylare och går den sönder så får man köpa en ny. Det beror ju på vad man prioriterar. En luftkylare har lägre "total cost of ownership", men gillar man tyst drift och så låga temperaturer samtidigt så har man roligare så länge AIO'n funkar. Det beror på vad man prioriterar

Var har jag skrivit att allt damm samlas i fronten när man hr AIO? Det har jag aldrig påstått. Så antingen hittar du på eller så har du sämst läsförståelse.

Och angående det övriga... Kör du på riktigt tryckluft och sedan gnäller om att man får köpa ny kylare med AIO?

Jag har Compucleaner Xpert pro. Har du inen aning om vad det är så tänk typ "hårfön med smalare munstycke och 550W effekt. Då behöver man inte köpa nya burkar hela tiden och kan blåsa på samma ställe i en halv evighet. Tryckluf funkar ju bara i korta stötar innan man måste pausa och man kan inte hålla burken hur som helst, och det kostar pengar med nya burkar hela tiden. Så kan verkligen rekommendera det eller typ vilken annan "electric air duster" som helst.

Och hur odta man måste göra rent datorn varierar också. Vi har två katter, två frigående kaniner och en tvååring hemma så det blir fort dammigt, Men har man inte husdjur eller barn så kan det såklart gå längre tod innan man behöver städa, och eftersom jag tillhör kategorin "ofta" så vill jag ha det så smidigt som möjligt, och självklart gör jag rent hela datorn varje gång. Annars vore det halvhjärtat.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Grabbengrå:

Inte nödvändigtvis. allt har att göra med hur luftflödet går genom chassit och designen den tunneln du bygger för att effektivisera luftflödet till och från kylaren.

det räcker ändå inte då luft inte leder bort värmen lika effektivt, men visst kör du endast 3000rpm fläktar i hela burken så kan det ju gå men lär ju låta extremt.

Visa signatur

In science we trust!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tomika:

Spelar ju ingen roll, vissa behöver inte mer än en Noctua 12a tex, som i regel är lättare att få in i ett mindre chassi än vad en AIO lösning är.

Jag hade en U12S innan jag skaffade AIO'n. För mig blev det skillnaden att på den tiden kunna köra min Rtzen 1700 i 4.1Ghz istället för 3.875Ghz som var max med U12S. Hade nog kommit högre med D15, kanske något mitemellan. Men D-15 hade blivit nästan lika dyr som en X62 vid tiden för köp och jag ville inte ha en i mitt tycke ful klump mitt i chassit som skymmer RGB'n på moderkortet.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Grabbengrå:

Inte nödvändigtvis. allt har att göra med hur luftflödet går genom chassit och designen den tunneln du bygger för att effektivisera luftflödet till och från kylaren.

Du kommer aldrig kyla lika effektivt med luft, att köra luftkylning kommer också öka temp på gpu.

Men spelar man så går oftast inte cpu super varmt, min ligget på 50C 4% usage och pumpen myser på 20% och fläktar är inte på för den temperaturen 😊
Dock i 4k därav låg usage

Visa signatur

Intel i5 12600k OC 5.2GHz | Arctic Freezer II 240 | MSI Pro Z690 A | 2x 16Gb Corsair LPX 3200MHz | Asus Tuf 4070 Ti | Corsair Rm850x V3 | 2x 1Tb Samsung 980 m2 | 7x Noctua A14x25

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nozomi:

Jag skrev 95 för att det är i 210w på en CPU som är övervoltad av moderkortet.
En CPU som kan ta en bra bit under 1.2v i stock (5.1/3.9) all core load. Drar 1.35v för mig pga brädan

En bra källa vore ju samtliga som säljer AIOs och inte bara Asatek. Men de lär ju knappast gå ut med riktiga siffror om ingen större aktör eller profil skulle upplysa om det. Har Gigabyte kommit ut med några siffror sedan Jesus gjort videos om deras nätagg?

"I princip allt du påstått har blivit brutalt slaktat här i tråden, så vart vill du komma? Vad vill du uppnå?"
Som t.ex? Bara dina asatek siffror? För något annat har du inte "slaktat"

Två av dina polare kallade mig idiot för att de har svårt att läsa det man skriver.
Den ena gjorde det när jag talade om M2 kylfläns och inte CPUn som de trodde.
Och den ena kunde inte ens se att jag pratade om en annan bild, trots att jag skrev: ozzeds bild. Väldigt tydligt i inlägget.
Allt ni gör är att idiotförklara folk eller komma med något form av personangrepp helt oprovocerat. För att de själva inte kan läsa ordentligt eller följa med i tråden.

"Konsensus i tråden verkar vara att en AIO håller 5-10 år"
Så vart 5-10 år behöver man lägga ut ytterligare ca upp till 2000 kr. Pengar som kunde gå till Grafikkort om man redan har en bra luftkylare.

"Angående städningen så är det klart att det blir damm i chassit. Det städar jag också ur, blåser rent grafikkortet etc men jag behöver inte ta loss något, och det blir inga trånga utrymmen att komma åt. Även med borttagna fläktar så är det ju rätt trångt att komma åt de mittersta flänsarna på en D-15. Och det kan vara bra att veta att det där feta mikroskopiska dammet är en väldigt bra isolator så försök ändå få bort det om du kan. Det kan göra stor skillnad. "

Nu drar du verkligen hårt i nattmössan, såpass att den täcker dina ögon. Så för din skull så drog jag en snabbis med tryckluft i datorn och körde cinebench R23. Samma temperaturer som innan efter ~18 passes Multicore, 1.35v ~85c i snitt med ~77c på en kärna. Vilken skillnad det blev

Så du behöver faktiskt blåsa rent i hela datorn ändå. Då försvann ju det argumentet från dig att AIO är bättre på den fronten, att du inte behöver blåsa rent i datorn för att "allt damm fastnar i fronten".

Svårt att komma åt mittersna kylflänsar? Hur då? Du vet att tryckluft har ett böjbart sugrör?
Om man kan blåsa rent en kylfläns med bara lungorna så lär tryckluften göra ett ännu bättre jobb, visst?
Ni beter er även som att ta bort en fläkt är en svår och tidskrävande grej. Tar inte mer än 5 sekunder. Tar säkert lika lång tid att blåsa igenom en hel dator med luft som det gör en dator med AIO. Glöm inte bort att samtliga fläktar i chassit ska blåsas rena också. Och det gör man ju egentligen bäst om man plockar bort de helt. Här kommer du helt plötsligt ihåg att tryckluft har ett böjbart rör så man kommer åt allt Som jag nämnde nyss.

hur ska din luftkylare klara att kyla en cpu om 5-10år då det verkligen är gränsfall redan nu undrar jag då?

Visa signatur

In science we trust!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Jag hade en U12S innan jag skaffade AIO'n. För mig blev det skillnaden att på den tiden kunna köra min Rtzen 1700 i 4.1Ghz istället för 3.875Ghz som var max med U12S. Hade nog kommit högre med D15, kanske något mitemellan. Men D-15 hade blivit nästan lika dyr som en X62 vid tiden för köp och jag ville inte ha en i mitt tycke ful klump mitt i chassit som skymmer RGB'n på moderkortet.

Det är dock helt irrelevant. Som jag skrev så är prestandan bättre jämfört mot luftkylning, däremot så kan luftkylning vara ett alternativ för den som klarar sig med lägre krav på kylförmåga och istället behöver prioritera utrymme/passform. Ser vi till AIO, så är visserligen oftast pump/block en enklare historia att montera och tar mindre plats kring cpu-sockeln, men sen har vi förstås slangarna och radiatorn samt fläktarna att tänka på. I vissa fall så får ju detta inte plats, däremot kanske en luftkylare får plats trotts att den är högre och tar mer plats kring sockeln, men som samtidigt presterar bättre än tex en AIO 120. Så man ska inte räkna bort luftkylare, dom fyller en plats för den som önskar driftsäkerhet samt måste tänka på volym.

Visa signatur

Star Citizen ❤

Permalänk
Medlem

Snacka om drama i kommentarerna.
Jag står på luft-teamet! Tycker om att ha ett system med mindre störande ljud.

Båda har sina egna fördelar.

Luft är väldigt tyst utan konstiga missljud och kyler effektivt
Klarar dock inte att kyla lika hög effekt som vatten (särskilt riktat mot intel-bonanzan där varje ny generation drar 100w mer)
Stor kloss som i vissa chassin inte får plats, särskilt inte mindre byggen pga dimensionerna bygger för mycket

AIO har fördelen att vatten är bra medel att flytta/lagra värmeenergin från CPUn och det sker bättre än luftkylaren. I ett litet bygge kan AIO passa in väldigt bra med tanke på att radiatorn och kylningen kan flyttas till en lämpligare plats
Däremot pumpen som konstant låter, slangar som är i vägen, stor radiator som man får bokstavligen bygga hela systemet runt i vissa fall, fläktar kan skapa konstiga sus/brummande missljud mot radiator
och inte minst.. risken med att pumpen pajjar och cpu:n eventuellt brinner upp, läckage kan kortsluta och paja grafikkortet/hela systemet osv.

Visa signatur

MSI Leopard GP66 liquid metal | 11800H @4.5GHz all-c | 3070m @1470MHz/0.7v | 32GB DDR4 3200MHz cl19
Bild: LG C2 42"
Ljud: Beyerdynamic DT1990 Pro

Permalänk
SpelClockers
Skrivet av Göteborgaren:

det räcker ändå inte då luft inte leder bort värmen lika effektivt, men visst kör du endast 3000rpm fläktar i hela burken så kan det ju gå men lär ju låta extremt.

Svaret jag gav säger ingenting att datorn måste vara tyst.
Luft duger alldeles utmärkt i de flesta fall, inte alla lösningar inte till att spelas med.

Visa signatur

Spel PC: AMD 5 2600X, 16GB DDR44 3000MHz, GF RTX 2080, Asus Crosshair VII HERO, acer predator x34a, Samsung EVO SSD 960 1.5TB,

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tomika:

Det är dock helt irrelevant. Som jag skrev så är prestandan bättre jämfört mot luftkylning, däremot så kan luftkylning vara ett alternativ för den som klarar sig med lägre krav på kylförmåga och istället behöver prioritera utrymme/passform. Ser vi till AIO, så är visserligen oftast pump/block en enklare historia att montera och tar mindre plats kring cpu-sockeln, men sen har vi förstås slangarna och radiatorn samt fläktarna att tänka på. I vissa fall så får ju detta inte plats, däremot kanske en luftkylare får plats trotts att den är högre och tar mer plats kring sockeln, men som samtidigt presterar bättre än tex en AIO 120. Så man ska inte räkna bort luftkylare, dom fyller en plats för den som önskar driftsäkerhet samt måste tänka på volym.

Varken jag eller någon annan har väl "räknat bort" luftkylare? De är bra till det de är bra till, och AIO's är bra till det de är bra till.

Det var inte heller jag som påstod att det ena eller det andra "tar mer plats". Så kan man inte säga. Det beror ju dels på vilket chassi man har och dels på var man själv tycker kylningen är minst i vägen. Det är liksom ingen regel att chassin har dåligt med plats i fronten och att moderkort har gott om plats runt sockeln. Det varierar ju. Så att då måla med så breda penslar som det gjordes är bara väldigt dumt.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nozomi:

Två av dina polare kallade mig idiot för att de har svårt att läsa det man skriver.
Den ena gjorde det när jag talade om M2 kylfläns och inte CPUn som de trodde.

Du har inte redogjort hur du byter M.2.

Så ser det ut hos mig, har röd ring där en M2 sitter. Hur menar du att man skall kunna byta den?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pontooz:

Snacka om drama i kommentarerna.
Jag står på luft-teamet! Tycker om att ha ett system med mindre störande ljud.

Båda har sina egna fördelar.

Luft är väldigt tyst utan konstiga missljud och kyler effektivt
Klarar dock inte att kyla lika hög effekt som vatten (särskilt riktat mot intel-bonanzan där varje ny generation drar 100w mer)
Stor kloss som i vissa chassin inte får plats, särskilt inte mindre byggen pga dimensionerna bygger för mycket

AIO har fördelen att vatten är bra medel att flytta/lagra värmeenergin från CPUn och det sker bättre än luftkylaren. I ett litet bygge kan AIO passa in väldigt bra med tanke på att radiatorn och kylningen kan flyttas till en lämpligare plats
Däremot pumpen som konstant låter, slangar som är i vägen, stor radiator som man får bokstavligen bygga hela systemet runt i vissa fall, fläktar kan skapa konstiga sus/brummande missljud mot radiator
och inte minst.. risken med att pumpen pajjar och cpu:n eventuellt brinner upp, läckage kan kortsluta och paja grafikkortet/hela systemet osv.

En luftkylare kan också ha missljud i fläktarna om de är monterade dåligt, precis som en AIO kan det om fläktarna inte sitter dikt mot radiatorn, så där är det ingen skillnad. Men de flesta fläktar som säljs idag säljs ju med vibrationsdämpande gummipluppar så det borde inte vara ett problem oavsett luft eller AIO.

Om pumpen låter trots att den inte är högsta punkten i loopen och man monterat med tuberna nedåt om AIO'n är monterad i froten så är det något knasigt med enheten. Pumpen ska inte låta.

Har man däremot monterat på ett sätt som gör att det blir bubblor i pumphuset så har man monterat fel och då går det att lösa på egen hand genom att montera rätt.

Att pumpen tillslut kommer paja är ingen risk. Det är ett faktum. Men normalt sätt bör det ta 5-10 år, och det får man såklart ha i åtanke när man väljer.

Men när pumpen väl pajar så innebär det varken läckage eller brinnande processorer. Det där är FUD. Tro inte på sådan skit. Om moderna processorer (nyare än 20 år) blir överhettade så stänger de av sig innan någon risk för skada finns, så det är lugnt. Enheten måste såklart fortfarande bytas, men kommer inte skada övriga komponenter bara för att pumpen gett upp. Och de siffror jag hittat visar att pumparna har livslängder på 60 000 - 100 000h, så alltså ungefär som en "vanlig" fläkt. Undantaget är väl Noctua som har de bästa fläktarna. Deras MTBF är skyhög.

Läckage kan såklart hända men den risken är mindre än att pumpen stannar, och inget man ska behöva oroa sig för. Hela grejen med läckage vad gäller vatten är från tiden när det bara fans custom loop och många hade dålig koll på vad de gjorde, men är inte relevant för AIO's då det är ett slutet system.

Men det är klart att det kan hända, och är man orolig och vill ha noll procents risk för vätska i datorn oavsett vad så ska man inte välja AIO's.

Och hela diskussionen med plats är som sagt helt onödig då det beror på vad man har för chassi och vad man själv tycker är "i vägen" eller "tar plats", så det går inte säga att något är bättre eller sämre där.

Men svär man vid luft så är det absolut så att kostnaden för att äga produkten blir lägre både på kort och lång sikt. Luftkylare är billigare och håller längre. Det är det inget snack om, så det beror ju på vad man värdesätter.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Varken jag eller någon annan har väl "räknat bort" luftkylare? De är bra till det de är bra till, och AIO's är bra till det de är bra till.

Det var inte heller jag som påstod att det ena eller det andra "tar mer plats". Så kan man inte säga. Det beror ju dels på vilket chassi man har och dels på var man själv tycker kylningen är minst i vägen. Det är liksom ingen regel att chassin har dåligt med plats i fronten och att moderkort har gott om plats runt sockeln. Det varierar ju. Så att då måla med så breda penslar som det gjordes är bara väldigt dumt.

Teach me more

Visa signatur

Star Citizen ❤

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Alltså.. Kolla vad jag hittade! Här är någon som skriver om just D-15, att den tar mycket plats! Då har jag både min egen åsikt och någon annan som säger samma sak, så då borde det vara en allmängiltig sanning. Vi kan lägga ner diskussionen nu. Vi vann!

https://forum.level1techs.com/t/meshify-c-new-case-barely-fit...

OBS! Ovan är endast för att visa hur jävla dumt det är att anse att kombinationen "min upplevelse + random idioter på internet som delar den" = sanning man kan använda som argument.

Men tittar man bara på bilden så ser det ju satans trångt och klumpigt ut får jag säga, och där stannar man om man har en agenda.

Har man inte en agenda så är man objektiv och inser att det handlar om ett chassi, en fläktkonfiguration, en orientering, ett moderkort etc och därför blir det meningslöst att dra slutsatser ifrån.

Fan liksom. AIO's har ungefär samma felfrekvens som nätagg, men man hör ingen gå runt och säga "Nej skaffa inte dator så slipper du exploderande nätaggregat".

Jo, D-15 är stor, övervägde den när jag byggde min 3900X men valde till slut en NH-U12A med dubbla fläktar i stället.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Göteborgaren:

hur ska din luftkylare klara att kyla en cpu om 5-10år då det verkligen är gränsfall redan nu undrar jag då?

Min Ryzen 5 5600x med pbo på toppar på ca 65c vid 4,85ghz i full load med min be quiet dark rock pro 4 så luft kylare räcker gott och väll för dom flesta fortfarande i allfall om till mesta dels bara spelar på datorn.

Visa signatur

AMD® RYZEN™ 5 5600X
Red Devil Ultimate RX 6900 XT 16GB
Asus Rog Strix F-GAMING B450
HyperX Fury 32GB DDR4 3200 MHZ
Mobil: Google Pixel 7 PRO