Vad stöter man på för PROBLEM idag i en modern Linuxdist?

Permalänk

Vad stöter man på för PROBLEM idag i en modern Linuxdist?

Funderar på att byta från Windows 10 till Fedora 40 eller annan modern dist.

Testat live versionen av Fedora och allt verkar funka men svårt att komma på vilka problem man kan stöta på.

Viktigast för mig är Spotify, Youtube redigera sony a7iii raw bilder.

Stämmer det att linux ofta slutar att fungera efter exempelvis en större uppdatering?

Visa signatur

Moderkort: MSI Z77A-G43, Processor: Intel I5, RAM: 24GB, Grafikkort: ASUS GeForce GTX 1060 6GB DUAL OC, SSD Disk: Samsung 860 EVO 500GB

Permalänk
Medlem

Vill du ha en dist med minimalt med problem så bör man välja en Debian baserad distro då de kör på äldre mer stabila paket. Fedora är mera bleeding edge och större risk stöta på problem men oftast enkelt att lösa.
De flesta distros är stabila i dagsläget måste jag säga.

Med det du tänkt göra låter det som antingen en Debian eller Redhat baserad distro skulle passa exempel på Debian baserad Debian, Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Linux mint olika fönster hanterare Ubuntu Gnome Kubuntu Kde, Xubuntu Xfce.

Exempel på Redhat baserade Fedora

Permalänk
Hedersmedlem

Inkompatibla program och hårdvara främst. Vissa spel (väldigt få men också väldigt populära) har antifusksystem där spelet vägrar fungera på Linux. Bank-ID på kort går inte att köra på Linux, däremot går det att kringgå med mobilt bank-id. Du kommer få svårt att köra MS Officepaketet.

Svårt att veta utan att veta vad du gör med datorn. Installera och testa. Det går ju att byta tillbaks om du inte är nöjd.

Permalänk

Hur partitionerar man upp en disk för linux idag?

Visa signatur

Moderkort: MSI Z77A-G43, Processor: Intel I5, RAM: 24GB, Grafikkort: ASUS GeForce GTX 1060 6GB DUAL OC, SSD Disk: Samsung 860 EVO 500GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av swenorth1:

Hur partitionerar man upp en disk för linux idag?

Detta görs under installationen en uefi partion och minst en / partion sen vill du göra det mer avancerat kan du lägga /home eller vad du vill som egen partion.
Under installationen kan du även välja att behålla eventuell Windows partion om du vill köra dual boot

Permalänk
Medlem

Dem flesta kommer självklart att svara att allt fungerar.
Jag gjorde bytet själv något år sedan till Manjaro stable och har haft ett och annat bekymmer
under tiden. Oftast självklart i samband med diverse uppdateringar.
Jag är inte på något sätt expert så det har tagit mig oftast timmar att hitta
rätt lösning på nätet om jag ens hittat någon alls. (kanske 50/50 chans att hitta rätt)
Speciellt svårt är det med saker som ändrar sig utan att man gjort något själv.
Exempel finns nedan då fönster började maximeras vid öppnande.
Jag kör allt så vanilla som jag kan just för att undvika problem...

Här är några exempel:
* Datorn startar till svart skärm var och varannan gång. Löstes av sig själv någon uppdatering senare.
* Kommer till inloggningsfönstret och skriver in mitt lösen och trycker på enter. Skärm blir svart och endast
en muspekare som ser ut som ett kryss kommer fram. Löstes med att rensa .cache mapp i min users hemmamapp.
* Stannar vid laddning av grub. Krypterat system så felet kom vid en kerneluppgradering. Löstes några uppdateringar senare.
* Ljudet börjar krångla. När jag loggar in i min DE så är allt ok några sekunder sen så började ett konstant tjut komma.
Löstes med något hack till ny uppgradering kom.
* WIFI började krångla och koppla ner sig. Löstes också efter någon uppdatering av kernel eller mjukvara. Kommer ej ihåg.
Blev någon form av viloläge aktiverat som default i kerneln
* Skärmens uppdateringsfrekvens återställs ibland till 60Hz och kan ej sättas tillbaka till vad det ska vara. Endast 99Hz och 60Hz
finns som tillval. Skärm i fråga klarar upp till 275Hz.
* Diverse artefakter i Wayland ibland så man får köra på x11 istället tills uppdatering fixar. Sen dyker nya problem upp igen efter ett tag.
* Fönster började öppnas maximerade helt plötsligt. Lyckades dock googla fram hur man stänger av det efter ca 2 dagar googlande.
* Och nu senaste att jag inte kan köra nyaste kernel utan får gå tillbaka till så gammal som 5.10 då skärmen bara blinkar
i nyare kernels så fort kernel laddats efter grub. Blinkar konstant dock ej exakta intervaller. Väntar på bättre kernel...

Har sökt på mina problem under åren och man får oftast höra att det är maskinvara som felar vilket jag finner
mycket konstigt då samma maskinvara kan fungera felfritt med windows 10/11
Manjaro Forum är en intressant läsning.
Man får en bra bild av omfattningen och diversiteten av problem folk har.
Trotts detta kör jag fortfarande Manjaro för att jag helt enkelt har varit för lat för att antingen testa en ny distro
eller gå tillbaka till Windows

/S

Permalänk
Snusfri

Jag kör Linux Mint på 2 av mina laptops och har gjort det i iaf 6 månader och det har fungerat bra för mig.
Youtube rullar på fint, Tidal för musik och Jellyfin för media.

Visa signatur

WS: i9 13900K - 128GB RAM - 6.5TB SSD - RTX 3090 24GB - LG C2 42" - W11 Pro
LAPTOP 1: Lenovo Gaming 3 - 8GB RAM - 512GB SSD - GTX 1650
LAPTOP 2: Acer Swift 3 - 8GB RAM - 512GB SSD
SERVER: i5 10400F - 64GB RAM - 44TB HDD
NALLE: Pixel 9 Pro XL

Permalänk
Medlem

På en dator (Matebook x pro) så fungerar inte fingeravtrycksläsaren. Jag kan leva med det.

Historiskt har jag haft strul med bärbara maskiner som har iGPU + diskret GPU där den automagiska växlingen inte fungerat, då har det slutat med att jag kört uteslutande på iGPUn.

Strul efter nya versioner vill jag inte påstå, en maskin har jag samma installation sen 2013-14 nånstans (en Lenovo T420), min Matebook har jag samma installation sen... 2019?

Jag har i princip kört uteslutande Ubuntu LTS.

Spotify fungerar utmärkt, Youtube är ju bara webb som vilket annat så fungerar fint.

Hur redigerar du dina foton? Adobes programsvit är väl... inte perfekt att köra på Linux. Finns flera RAW-program (bla Rawtherapee och Darktable - jag har inte riktigt blivit kompis med någon av dem).

Visa signatur

Jag är en optimist; det är aldrig så dåligt så att det inte kan bli sämre.

Permalänk
Medlem
Skrivet av swenorth1:

Stämmer det att linux ofta slutar att fungera efter exempelvis en större uppdatering?

Allt kan hända men skillnaden mot Windows är att man oftast kan rätta till problemen i efterhand.

För det mesta så fungerar allt. Min installation har fungerat felfritt i ca 4 år tills mina nvidia-drivare gick sönder i en uppdatering häromdagen vilket resulterar i en svart skärm efter boot. Jag lyckades reda ut det hela efter en timme men det kräver att man vet vad man håller på med så fel kan alltid uppstå, Linux-distributioner är inte immuna.

Permalänk
Medlem

Beror såklart på vilken distro du väljer och vilken desktop (om du nu vill ha en DE). Efter att ha provat Mint/Ubuntu/Fedora/Arch/Garuda/Nobara utan någon tidigare erfarenhet skulle jag säge att de flesta distros med automatiserade installer är väldigt lätta att installera. Enklare om du väljer en desktop enviroment med X11. Wayland fungerar ganska bra med KDE och Gnome, fattas lite med Cinnamon.

Annar skulle jag säga de problemen jag stötte på var

-först med multiboot (olika partitions med flera distros på samma nvme) med flera nvme, diskarna får olika namn beroende på vilken som intieras först vilket gör att grub pekar root på fel partition och du kan inte boota eller den hittar inte din swap partition. Två försök senare så råkar diskarna mappas så att det stämmer med grub och allt funkar. Där till slut gick jag över till att använda UUID i grub.cfg. Längre fram försöka ordna statisk mapping via udev eller regel i udev. FreeBSD och GhostBSD installationerna på samma ssd hade konsigt nog aldrig det problemet.

-Nästa problem var relaterade till Nvidia drivrutiner. Vissa distos har det så att du får fungerande nouveau drivrutiner och sedan väl inne i DE kan man enkelt byta till closed source drivrutin. Ska du istället göra det via terminal så är det lätt att gå vilsen. Nvidia med vissa distos krävde prefix i grub menyn för att fungera. Det är lätt som ny användare att börja klista in kommandon, ibland med fel privilegier och sabba något annat istället.

-Sen allt från småstull till att man inte fick KDE med Wayland att starta als.

-Sedan att sätta locale på rätt sätt var inte helt okomplicerad.

-Tar lite tid att lära sig att en del varninar/felmeddelande är benigna.

-Få piper/ratbagd (ändra DPI för musen) att fungera.

-Problem att väcka KDE från suspend/sleep/hybernation. Konstigt att man kan köra samma Plasma/wayland version och få olika problem i olika distros (som kanske kör olika kernels/Nvidia/random tweaks).

-Sedan lite random småproblem som kan uppkomma när en uppdatering inte går igenom hela vägen pga depency konflikter, där gäller det ofta att vänta ett par dagar så brukar man harmonisera dependencies.

-Med två skärmar, på hälften av distros jag testar så är det ren slump vilken skärm som väljs av sddm som primär när du ska skriva in lösenord. För sddm/x11 kan man ställa in det men har inte hitta nån lösning för sdd/wayland ännu (inget kritiskt problem).

Bra med mycket utbud men nästan för många packet repos där en nybörjar kan lätt börja blanda paket och gå vilsen. Även om du håller dig till t.ex alla Arch repos så har du officiella repos och AUR sen kanske du vill ha lite flatpaks eller bygga något från source...

Permalänk
Medlem

Det kan bli problem, men det första du ska göra är att installera Timeshift om den inte finns redan så att du tar regelbundna backup, då går det oftast att återställa om något går fel vid en uppdatering. Se till att ha en LTS-kernel också ifall det inte installeras automatiskt, då kan man starta med den om den ordinarie kerneln bråkar (eller så använder du bara LTS-varianten hela tiden. Och om distron du väljer har BTRFS som filsystem blir det ännu enklare med dess snapshots som man kan välja redan vid uppstarten. Men om du väljer stora välkända distron som Mint eller Ubuntu så blir det sällan problem, eller MX-Linux fdd enligt min erfarenhet.

Visa signatur

MSI X670E Gaming Plus, AMD Ryzen 7 7800X3D
AMD XFX Radeon RX 7800 XT Speedster MERC 319 Black,
32GB Corsair vengeance 6000MHz CL30, Arctic Freezer III 280
Samsung Odyssey G7 Neo "32
Phanteks XT Pro Ultra chassi. OpenSuse Tumbleweed Linux/Windows 11.

Permalänk
Medlem
Skrivet av UrgentAlert:

Vill du ha en dist med minimalt med problem så bör man välja en Debian baserad distro då de kör på äldre mer stabila paket. Fedora är mera bleeding edge och större risk stöta på problem men oftast enkelt att lösa.
De flesta distros är stabila i dagsläget måste jag säga.

Debian-baserad betyder väl iofs inte att distron kör på äldre, mer stabila paket. Se bara på Debian unstable - knappast äldre och stabila paket, men likväl till och med mer Debian än bara Debian-baserad.

Och Ubuntu skulle jag aldrig köra själv om jag ville ha en stabil distro, versionerna som inte är LTS-versioner är väl knappast stabila, själv upplever jag knappt ens LTS-versionerna stabila. Så har åtminstone inte jag upplevt dem (iofs länge sedan jag körde en sån, så det kanske har ändrats). Sedan har du registreringskravet som kommer med Ubuntu LTS...

Min poäng är väl att även om en distro är Debian-baserad så kan den ha helt olika egenskaper beroende på vilken Debian som den baseras på.

Permalänk
Medlem
Skrivet av gusnan:

Debian-baserad betyder väl iofs inte att distron kör på äldre, mer stabila paket. Se bara på Debian unstable - knappast äldre och stabila paket, men likväl till och med mer Debian än bara Debian-baserad.

Och Ubuntu skulle jag aldrig köra själv om jag ville ha en stabil distro, versionerna som inte är LTS-versioner är väl knappast stabila, själv upplever jag knappt ens LTS-versionerna stabila. Så har åtminstone inte jag upplevt dem (iofs länge sedan jag körde en sån, så det kanske har ändrats). Sedan har du registreringskravet som kommer med Ubuntu LTS...

Min poäng är väl att även om en distro är Debian-baserad så kan den ha helt olika egenskaper beroende på vilken Debian som den baseras på.

Vilka problem har du stött på med Ubuntu distar om man får fråga?

Visa signatur

AMD 7800X3D | ASUS TUF X670E-PLUS | Corsair Vengeance DDR5 32GB EXPO | ASUS TUF 4090 OC 24GB |
Noctua NH-U12A | Corsair 4000D | Corsair AX1200W | Steelseries Apex 7 | Steelseries Sensei Ten | ASUS VG35VQ

https://github.com/Mariusz89B

Permalänk
Medlem
Skrivet av M89:

Vilka problem har du stött på med Ubuntu distar om man får fråga?

För det första har vi det med att hela Universe inte är säkerhetssupportat. Det är MÅNGA paket som inte finns i main, utan i universe, och dom får man inga säkerhetsfixar för, om man inte registrerar sig. Bara det ser jag som en anledning till att undvika Ubuntu. Men visst, man kan ju registrera sig och köra den om man vill.

Sedan har vi utvecklingsmodellen - plocka en snapshot av Debian vid en specifik tidpunkt, och sedan städa upp den för att släppa en specifik månad ett par månader senare- Visst, det funkar i de flesta fall, men hur många paket släpps med en version som inte alls är tänkt att släppas, och får inga uppdateringar innan Ubuntu-releasen (speciellt i Universe)?

Men, om man kör Ubuntus standard-skrivbordsmiljö, och med standard-apparna som kommer med den så springer man säkert inte alls på så mycket problem. Men så fort man inte gör det, så upplever åtminstone jag att då ökar riskerna markant att du kommer stöta på problem.

Permalänk

Upplever ni något som fungerar långsammare/slöare i Linux jämfört med windows?

Ex. Segare att surfa på nätet, öppna program, uppstart eller annat?

Visa signatur

Moderkort: MSI Z77A-G43, Processor: Intel I5, RAM: 24GB, Grafikkort: ASUS GeForce GTX 1060 6GB DUAL OC, SSD Disk: Samsung 860 EVO 500GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av swenorth1:

Upplever ni något som fungerar långsammare/slöare i Linux jämfört med windows?

Ställer du inte frågan fel? Inget är långsammare än Windows 11

Permalänk
Medlem

Nyligen installerar Ubuntu 24.04 LTS på en Intel 4790 och en SATA SSD. Det gick utan problem och är väldigt snabbt.

Jag har haft problem vid byte tex från 20.04 till 22.04. Men du kan köra med 24.04 i 5 år med support. Och om du skaffar Ubuntu PRO vilket är gratis för icke kommersiellt syfta så kan du få support i 10år.

Enda problemet hittils är att snap store inte kunde uppdatera sig själv via snap store då den måste vara stängt för att uppdateras. Läste genom att uppdatera med terminalen. Det kan vara sådana saker som man ibland behöver fixa via terminalen. Även om det är något spel eller program som inte finns i deras store så kan man behöva ladda ner det med terminalen. Oftast finns info på nätet om vad man ska skriva och så brukar det funka.

V sync har varit problem förut men verkar fungera nu speciellt då de bytt till Wayland istället för X11 som window manager.

Om du streamar eller gör andra saker som är lite mer niche kan det nog bli problem. Ju mer ovanliga saker du vill koppla in eller fler skärmar kan det bli problem har jag hört. Men för vanligt surfande och skriva och skriva ut saker brukar det vara extremt stabilt.

Visa signatur

Asus B650 TUF, Ryzen 7600X, 32GB 6000mhz DDR5, Corsair RM1000X, Powercolor 6900XT Red Devil Ultimate, 360mm Corsair AIO, MSI Velox 100P Airflow. Kingston KC3000 M.2.

Permalänk
Medlem
Skrivet av swenorth1:

Viktigast för mig är Spotify, Youtube redigera sony a7iii raw bilder.

Vad använder du för dina RAW-filer idag? För egen del så är det främst Photoshop och Lightroom/Capture One som håller mig kvar i Windows/macOS.

Visst funkar Krita och RawTherapee/Darktable, men man lurar bara sig själv om man tror att programmen är likvärdiga Windows-/macOS-alternativen. Istället kör jag främst gThumb under Linux och sedan macOS för Adobe CC.

Men annars ger Linux mig minst samma prestanda som Windows 10 när det gäller Chrome, starta program m.m. Ofta till en bråkdel av resurserna som Windows i sig kräver.

Ang. Windows 11, så upptäckte jag nyligen att mina CPU:er ligger ungefär 10 grader högre (vid idle!) i 11:an än i Windows 10. Detta tillsammans med påtvingad bloat har fått mig att titta bortom Windows. I Linux är det lätt att styra CPU:n i sig, samt att det finns optimerade kernels att testa (om man inte vill kompilera själv).

Permalänk
Skrivet av swenorth1:

Funderar på att byta från Windows 10 till Fedora 40 eller annan modern dist.

Testat live versionen av Fedora och allt verkar funka men svårt att komma på vilka problem man kan stöta på.

Viktigast för mig är Spotify, Youtube redigera sony a7iii raw bilder.

Stämmer det att linux ofta slutar att fungera efter exempelvis en större uppdatering?

Jag drar brasklappen först: Jag har ingen erfarenhet av bildbehandling i Linux och kommer inte ens låtsas att jag har några tips att ge om detta. Jag kör inte heller Spotify.

Linux på supporterad hårdvara är - som alla moderna operativsystem - väldigt problemfritt. Kör du en mainstreamdistribution med en del resurser bakom sig på sådan hårdvara ska du inte behöva förvänta dig att saker slutar fungera. Jag har kört Fedora i många år helt problemfritt, och jag valde det just för att det inte är LTS (long term supported) och kommer med de nackdelar som LTS för med sig i form av långsammare utvecklingstakt: På min speldator eller på en vardagslaptop vill jag ha moderna versioner av allt jag kör, och då går något som Debian Stable eller Red Hat Enterprise Linux (och dess avkomma) bort för min del.

Om du du har lite mer ovanlig hårdvara till din dator kan du behöva läsa på och pilla en del själv för att få den att funka. Av egen erfarenhet kan jag säga att varken flygpedaler eller TrackIR är helt och hållet plug-and-play, men medan flygpedaler bara kräver en textrad i en konfigurationsfil kan man lätt lägga ett par timmar på att försöka få TrackIR att fungera med en flygsimulator första gången även om man i teorin kan en del om Linux.

Sen finns det vissa områden där Linux helt enkelt inte är det bästa verktyget, och det är i de fall de applikationer du vill ha eller behöver saknas, eller om du behöver någon hårdvara som ingen skrivit drivrutiner för.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Jag drar brasklappen först: Jag har ingen erfarenhet av bildbehandling i Linux och kommer inte ens låtsas att jag har några tips att ge om detta. Jag kör inte heller Spotify.

Linux på supporterad hårdvara är - som alla moderna operativsystem - väldigt problemfritt. Kör du en mainstreamdistribution med en del resurser bakom sig på sådan hårdvara ska du inte behöva förvänta dig att saker slutar fungera. Jag har kört Fedora i många år helt problemfritt, och jag valde det just för att det inte är LTS (long term supported) och kommer med de nackdelar som LTS för med sig i form av långsammare utvecklingstakt: På min speldator eller på en vardagslaptop vill jag ha moderna versioner av allt jag kör, och då går något som Debian Stable eller Red Hat Enterprise Linux (och dess avkomma) bort för min del.

Om du du har lite mer ovanlig hårdvara till din dator kan du behöva läsa på och pilla en del själv för att få den att funka. Av egen erfarenhet kan jag säga att varken flygpedaler eller TrackIR är helt och hållet plug-and-play, men medan flygpedaler bara kräver en textrad i en konfigurationsfil kan man lätt lägga ett par timmar på att försöka få TrackIR att fungera med en flygsimulator första gången även om man i teorin kan en del om Linux.

Sen finns det vissa områden där Linux helt enkelt inte är det bästa verktyget, och det är i de fall de applikationer du vill ha eller behöver saknas, eller om du behöver någon hårdvara som ingen skrivit drivrutiner för.

Låter som om jag borde testa Fedora istället för Manjaro

Permalänk
Skrivet av Superthug:

Låter som om jag borde testa Fedora istället för Manjaro

Det är inte dumt att hoppa runt lite och se vad som funkar för en. Jag gillar Arch men vägrar acceptera att min dator kan kräva av mig att jag börjat fixa den när jag egentligen skulle göra något annat. Vid tredje tillfället bestämde jag mig för att det inte var värt det.

Jag har tidigare länge kört Ubuntu på skrivbordet, och det är fortfarande den distro jag tar till när jag snabbt och problemfritt ska ha upp en server - men då LTS serverversionen av systemet. Jag är inte riktigt kompis med att de envisas med att på egen hand pusha för snaps, och jag föredrar Fedoras inställning att man inte ska förändra upstream-projekt så mycket; annars hade jag sannolikt varit kvar.

Permalänk
Medlem

Jag har kört Fredora sedan jag bytte från Windows, har även hoppat över till Pop!_os för att sedan komma tillbaka till Fedora.

Största problemet är väl fortfarande mjukvaru relaterat till hårdvara. Största problemet är Bluetooth, fungerar svajjigt at best. Så köper inga bluetooth tangnebord, hörlurar etc. Allt är trådlöst via dongel (Logitech). Hade problem med att både Pop!_os och Fedora kraschade vid bootup av laptoppen. Det sker mer sällan nu, verkade vara ett problem för flera med min laopt (HPX360 1020 G2).

Andra problemet: Avsaknaden av ett enkelt paint program. Men nu finns "Drawing" som ny app på Fedora och det är enkelt men fyller de behov jag behöver. (typ klippa och klistra snabbt utan att behöva öppna en photoshop liknande app).

De flesta "stores" (Dvs app butiker) fungerar fortfarande svajjigt. Pop!_os store fungerade knappt. Fedoras har blivit bättre men laggar lite. Hittar en del appar där nu istället för att behöva öppna en webbläsare och leta efter CLI kommando. Förlitar mig dock fortfarande på "sudo dnf update -y" än å klicka på update via store

Jag är lat, gillar Gnome för att det är ett enkelt UI utan skräp. Behöver inte redigera något (vissa distros trycker mer på att man kan skräddarsy sin UI miljö). Gnome är snabbt, smidigt och bekvämt och måste jag ominstallera är jag upp and running på typ en kvart.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aldhissla:

Jag har kört Fredora sedan jag bytte från Windows, har även hoppat över till Pop!_os för att sedan komma tillbaka till Fedora.

Största problemet är väl fortfarande mjukvaru relaterat till hårdvara. Största problemet är Bluetooth, fungerar svajjigt at best. Så köper inga bluetooth tangnebord, hörlurar etc. Allt är trådlöst via dongel (Logitech). Hade problem med att både Pop!_os och Fedora kraschade vid bootup av laptoppen. Det sker mer sällan nu, verkade vara ett problem för flera med min laopt (HPX360 1020 G2).

Andra problemet: Avsaknaden av ett enkelt paint program. Men nu finns "Drawing" som ny app på Fedora och det är enkelt men fyller de behov jag behöver. (typ klippa och klistra snabbt utan att behöva öppna en photoshop liknande app).

De flesta "stores" (Dvs app butiker) fungerar fortfarande svajjigt. Pop!_os store fungerade knappt. Fedoras har blivit bättre men laggar lite. Hittar en del appar där nu istället för att behöva öppna en webbläsare och leta efter CLI kommando. Förlitar mig dock fortfarande på "sudo dnf update -y" än å klicka på update via store

Jag är lat, gillar Gnome för att det är ett enkelt UI utan skräp. Behöver inte redigera något (vissa distros trycker mer på att man kan skräddarsy sin UI miljö). Gnome är snabbt, smidigt och bekvämt och måste jag ominstallera är jag upp and running på typ en kvart.

Det är ju spännande hur man får olika upplevelser och resultat.
Själv så använder jag blåtand till hörlurar, handkontroller och telefonen utan problem, jag har dock inte provat något tangentbord eller mus så där kanske det blir problem, jag vet inte.
När det kommer till motsvarigheter som liknar paint så finns det något som heter "KolourPaint" som är skapat av utvecklarna bakom KDE. Det skulle kunna vara något att prova, underlättar ju lite om man redan kör KDE med tanke på alla beroenden som lär krävas om man som i ditt fall kör Gnome men det borde ju vara möjligt att avinstallera om man inte blir nöjd.

Hittade att det även finns som flatpak-alternativ, om man sysslar med sådant.
https://flathub.org/apps/org.kde.kolourpaint

Visa signatur

Marantz NR1605, Rotel RB1090, Ino Audio piPs
SMSL SP200 THX Achromatic Audio Amplifier 888, SMSL M400, Audio-Gd NFB-11 (2015), Objective2+ODAC RevB, Audeze LCD-2 Rosewood, Monoprice M1060, ATH-M40x, Sennheiser HD660S, DROP X KOSS ESP/95X, Koss KPH30i, DROP X HiFiMan HE4XX

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aldhissla:

Andra problemet: Avsaknaden av ett enkelt paint program. Men nu finns "Drawing" som ny app på Fedora och det är enkelt men fyller de behov jag behöver. (typ klippa och klistra snabbt utan att behöva öppna en photoshop liknande app).

Ett hett tips är gThumb:
https://wiki.gnome.org/Apps/Gthumb

Perfekt för just snabba beskärningar samt enkla bildjusteringar.

Kör man Gnome, så är gThumb ett givet val

Permalänk
Medlem

Ett generellt råd, som såklart beror på hur man värderar sina filer, är att köra utan kryptering. Om något går åt skogen kan det bli enklare att fixa då. (säkerhetskopior ska man såklart ha också, men det gäller ju oavsett operativsystem)

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint
***gamla grejor duger***
Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 10; Macbook Pro 2015 16GB RAM 512GB SSD Radeon Mojave

Permalänk
Medlem
Skrivet av backspace:

Det är ju spännande hur man får olika upplevelser och resultat.
Själv så använder jag blåtand till hörlurar, handkontroller och telefonen utan problem, jag har dock inte provat något tangentbord eller mus så där kanske det blir problem, jag vet inte.
När det kommer till motsvarigheter som liknar paint så finns det något som heter "KolourPaint" som är skapat av utvecklarna bakom KDE. Det skulle kunna vara något att prova, underlättar ju lite om man redan kör KDE med tanke på alla beroenden som lär krävas om man som i ditt fall kör Gnome men det borde ju vara möjligt att avinstallera om man inte blir nöjd.
<Uppladdad bildlänk>

Hittade att det även finns som flatpak-alternativ, om man sysslar med sådant.
https://flathub.org/apps/org.kde.kolourpaint

Tack för tipset med KolourPaint, den verkar intressant. Oftast är det typ "jag vill enkelt klistra in 2 bilder i en bild för att mejla över X".
Testade den som hastigast just nu och ska se över den nästa gång jag har behöv av att klippa och klistra.

Bluetooth på Fedora har varit något som många klagat över vad jag förstått. Så det verkar vara en grej hos fedora att blåtand bråkar. Jag kör faktiskt min xbox one kontroller över blåtand och det fungerar. Men ibland så kör jag blåtands högtalare och det hackar till då å då (dock fungerar fortfarande kontrollen felfritt). En omstart löser alltid problemet, så lite irriterande men jag har valt att köpa saker som inte har så mycket blåtand så jag lider inte ut av det.

Skrivet av walkir:

Ett hett tips är gThumb:
https://wiki.gnome.org/Apps/Gthumb

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/49/GThumb_3.8.0_screenshot.png/1280px-GThumb_3.8.0_screenshot.png

Perfekt för just snabba beskärningar samt enkla bildjusteringar.

Kör man Gnome, så är gThumb ett givet val

Tack för att du delade denna! Dock så har jag enbart det här behovet när jag tar bilder med mobilen så det löser sig via den Har aldrig detta behovet när jag sitter framför laptoppen

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo

Det problem jag hade som mest och aldrig lyckades lösa var tearing och assykrona fönster på olika skärmar.
Måste ju vara löst numera.

Har win 10, jobbar med win och linux på jobbet, kan gott tänka mig att slänga windows och kliva över. Ska bara få tummen ur....

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk
Medlem

Tror inte det nämnts innan i tråden, men EndeavourOS är riktigt trevligt! Eftersom det är baserat på Arch så är det oftast lätt att hitta lösningar / tips tack vare den förnämliga Arch Wiki'n.

Jag har kört dual boot med EOS i ca två år nu och det blir allt mer o mer sällsynt att jag loggar in i Windows 11. De få gånger jag gör det har sista tiden enbart varit när jag blir lite sugen på Destiny 2 som är ett av få spel som än så länge är omöjligt att köra under linux.

De få problem jag har råkat för har nästan enbart gällt mitt bluetooth headset. Vissa gånger får jag lite delay på ljudet, andra gånger vill inte mikrofonen vara med men det brukar alltid lösa sig med att bara koppla ur och in igen. Ett fåtal gånger har jag behövt starta om datorn för att det ska fungera igen. Tror inte det är ett problem specifikt för EOS då jag hade samma problem i både Fedora och Pop!_OS och det är förmodligen bara mitt headset som inte gillar linux. Har alltid fungerat i Windows dock.

Jag kör btrfs + timeshift som tar en snapshot vid varje uppgradering av systemet, så skulle något skita sig kan man lätt återställa systemet som det var innan. Det har jag bara behövt göra en gång på ca två år dock och det var när jag fortfarande körde med nvidiakort som det blev något knas med drivrutiner. Det dröjde bara något dygn så hade de fixat det så man kunde uppdatera som vanligt sen igen.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Lista på saker som buggar då och då för mig i Linux:

- ibland känner den inte igen en usb-enhet som jag har inkopplad när den väcks från sömn. Det löser jag genom att koppla ur den och stänga av den (usb-enheten har egen strömkälla), stoppa i den och slå på den igen.

Lista på saker som jag fortfarande använder Windows till:

- Streamingsajter, tex Amazon Prime, begränsar kvaliteten på Linux (Fx). 1.67 GB per timme på Linux. Med Fx på Windows kan den spela upp i 6.84 GB / timme. Det är inte en begränsning i Linux, utan en begränsning i företagens vilja eller förtroende för Linux.

Ganska korta listor. Använder Linux som daily. Startar Windows varannan vecka. Fungerar felfritt med allt annat. För mig.

Permalänk
Medlem

Jag gick över till Linux (Arch btw.) för ett par år sedan, och det absolut största problemet jag själv har märkt av är bristen på Adobe-programmen.

Man kan raljera allt man vill över hur onda Adobe är och hur bra Gimp är och så, men sanningen är att det inte finns något lika bra paket för Linux...

Sen verkar många få problem när dom dualbootar. Förr eller senare skriver en Linux eller Windows-uppdatering sönder nån bootsektor för det andra OS:et och man får problem.

Mitt tips är att committa 100%. Släng ut Windows och kör 100% Linux i två veckor, utvärdera sen.

Annat smått...

* Spel med nån typ av anticheat funkar sällan, övriga spel funkar nästan alltid.
* Köp spelen på Steam, minst huvudvärk.
* AMD grafikkort funkar bättre på Linux än Nvidia-kort
* Kolla så du inte har nån hårdvara som kräver en Windows-programvara för att använda. En del kringutrustning kräver en windows-applikation för att konfa RGB och sånt, inte alltid det finns nåt Linux-ekvivalent.