Permalänk
Medlem

Överklockning - FAQ

Varför ska man överklocka?
Den frågan ställer många. Man vinner prestanda, de flesta tycker det är kul och har det som hobby. Man ska vara medveten om att det finns risker med att överklocka. Om man vill se om man får något resultat på att överklocka så kan man köra program som 3Dmark osv. Då kör man programmet innan man gör något med datorn och sen efter man klockat den. Stäng alla program som är igång när ni ska köra en benchmark. Man ska också ha koll på temperaturen på sin CPU, det kan man ha med ex. motherboard monitor. Man kan även överklocka sitt grafik kort. Hur man gör det står längre ner.

Motherboard monitor: (övervakningsprogram)
http://mbm.livewiredev.com/
3Dmark: (testar prestanda)
http://www.futuremark.com/
Sisoft sandra: (testar prestanda)
http://www.sisoftware.demon.co.uk/sandra/

Om jag köper processorn x, hur högt kommer jag då att kunna överklocka den?
Överklockning är inget exakt vetenskap. Många faktorer påverkar en lyckad överklockning. Processorer är precis som vi människor olika. Två processorer tillverkade efter varandra behöver inte gå att överklocka lika mycket. Overclockers.com har en databas över överklockninsresultat. Den kan ge ett riktmärke på hur högt du kan förvänta dig att komma. Deras databas kan man kolla på här: http://overclockers.com under CPU database

Om man har en AMD så kan ni titta på dessa länkarna:

Athlon XP/Thunderbird
http://mp3.zonebg.com/cpu/cpu.php

Athlon XP
http://lowyat.isentral.com/guides/athlonxp/

Hur låser jag upp min Intel processor?
Intels processorer går inte att klocka genom att man ändrar multipliern. Detta beror på att den är fabrikslåst och det finns inga smidiga sätt att låsa upp den på.

Hur låser man upp min AMD processor?
Man kan klocka med FSB utan att låsa upp CPUn, men inte med multipliern. Man kan göra det på lite olika sätt. Det billigaste sättet är att rita med blyerts penna över L1 bryggorna. Det håller inte alltid, och funkar inte alltid som det ska. Det bästa sättet är att använda silverfärg.
Det kan man köpa på elfa, det har artikel nr: 80-801-37. Länk:
http://www.elfa.se/elfa/produkter/se/20/2008050.htm#_80_801_3...

Såhär ser L1 Bryggorna ut på en CPU:
L1
. : : : :
Såhär ska bryggorna se ut när man är klar med blyertspenna/siverfärg:
L1
. | | | |

På Palomino ser det ut så här:
L1
: : : : :
Såhär ska bryggorna se ut när man är klar med blyertspenna/siverfärg:
L1
| | | | |

Thunderbird/Duron upplåsnings guide för dem som vill se bilder och läsa mer om det:
http://64bits.se/guider/amd-silver/index.shtml
När detta är klart är det bara börja överclocka sig CPU.

Om man är en ägare av en Athlon XP/MP processor så är det inte lika lätt som på Thunderbird/Duron. Det är en ”grop” mellan bryggorna som man måste fylla igen. Det gör man genom att sätta tejp runt L1 bryggorna så man inte limmar på dem. Sen häller man lim i groparna och rycker av tejpen när det torkat. Sen är det bara att måla med silverfärg över bryggorna på samma sätt som Thunderbirden/Duronen. Det står väldigt utförligt på länkarna under hur man gör och man ska läsa dem före man ger sig in på det så man inte gör fel. Silverfärg tar man bort med T-röd. Det är lämpligt om man misstänker att man lagt den fel. Silverfärgen kan man sätta dit med nål om man inte vill använda tejp.

Guide till det hittar man här:
http://www6.tomshardware.com/howto/01q4/011112/index.html
Film hur man gör:
http://www4.tomshardware.com/column/01q4/011124/video2_ocingx...
För att ändra multipell med bryggor så kan man kolla hur de ska vara här:
http://www.overclockers.com/tips1002/
Man kan också köpa en färdig upplåst Athlon XP från www.overclockers.se

Hastigheter på Athlon XP CPUn:
Folk frågar ibland vilken "hastighet" deras Athlon XP CPU är i så här kommer en tabell över det: (finns oftast på försäljarens hemsida)
1500+ @ 1333MHz
1600+ @ 1400MHz
1700+ @ 1466MHz
1800+ @ 1533MHz
1900+ @ 1600MHz
2000+ @ 1666MHz
2100+ @ 1733MHz

Hur räknar man ut hastigheten på Athlon XP?
Tidigare inskrivit av herbamare
det är rätt enkelt:
den börjar på +1500 med 1333Mhz sen ökar det med 66Mhz/+100
DVS: 1600+=1400Mhz, 1700+=1466Mhz osv.

Spänningsmodd:
Varför spänningsmoddar man?
Det gör man för att få CPUn att gå stabilare vid överclockning och eventuellt komma upp i lite högre hastigheter. Man bör inte göra detta om man inte är duktig på att löda för det kan gå ganska fel då. Nuförtiden kan man dok klara det utan att löda, genom att använda klämmor. Läs mer om det här: http://forum.sweclockers.com/showthread.php?s=&threadid=72373. Man ska tänka över sin kylning innan man utför detta för att CPUn utvecklar mycket mer värme när man höjer Vcoren altså spänningen till CPUn. Spänningsmodifiering används mest av folk som har vattenkylning och det har sin anledning. För att se hur mycket mer värme CPUn utvecklar kan man räkna på det under rubriken "Hur räknar jag ut hur många watt min CPU utvecklar?".
Under kan man se hur man spänningsmodifierar sitt moderkort.
http://hwfaq.overclockersonline.com/dbase.php?catid=12

Hur späninngsmoddar jag min Intelprocessor?
Börja med att ladda hem Intels datablad för din processor. Anmärkning: det är inte samma datablad för Coppermine som för Tualatin och motsvarande Celeron.
Datablad för P3:
http://support.intel.com/design/pentiumiii/datashts/
Datablad för Celron:
http://support.intel.com/design/celeron/datashts/

Läs t.ex. guiden:
http://www.hardocp.com/articles/intel_stuff/bumpvoltage.html
på t.ex. HardOCP för att se hur du ska göra. Tänk dock på att det kan skilja vilka pinnar du ska ansluta till VSS beroende på vilken processor du har. Kontrollera i databladet för din processor. "Spänningstabellen" finns runt sidan 18-25 och pin-layout nånstans på sidan 50-80 i databladet. Lägg märke till att en nolla i "spännigstabellen" markerar att den pinnen är ansluten till VSS.
Hur man ska sluta benen:
http://www.vr-zone.com/guides/p3mod/
En ytterligare guide på Overclockers:
http://www.overclockers.com/tips630/index03.asp

Klocking av CPU:
När man överklockar så kan man göra det på olika sätt. Antingen med multiplier eller med FSB eller med båda delarna. Klockfrekvensen(hastigheten) på CPUn blir multipliern*FSBn. Så om man har en CPU som är t.ex på 1GHz orginal så kan man ställa in hastigheten på olika sätt. Här följer några exempel: 10x100=1000, 9x111=999 eller 8,5x118=1003. Det är bra om man använder FSB för då får man mer prestanda. MartinuZ skriver om det längre ner. Om man då ska överklocka sin 1GHz CPU till 1,2ghz så kan man som sagt göra det på många sätt, ex: 9x133=1197 men man kan också ställa in 12x100=1200 eller 10x120=1200. Om man överklockar och inte får det ena sättet att fungera i 1,2GHz så är det bra att prova några andra sätt att få fram hastigheten på. Om man använder flera minnesmoduler så testa att ta ut de olika modulerna och ha i en och en och se om det fungerar bättre att klocka för det kan göra mycket på sig vilket minne man har.

Hur vet jag var jag ska ställa in inställningarna?
Man kollar i moderkortsmanualen så står det där. På gamla moderkort så använder man sig av jumprar. Det står i manualen hur de ska sitta, om man inte har kvar den så kan man leta på företagets hemsida eller titta i datorn. Det sitter ibland små klisterlappar i lådan där det står hur de ska sitta. Eller så är det målat någonstans på moderkortet. Med de nyare moderkorten så är det switchboxar som man ändrar på. På de allra nyaste moderkorten så är det inte switchboxar eller något sånt för där ställer man in det i BIOS. Der finns undantag, vissa gamla moderkort styrs i BIOS.

Vilket är bäst, FSB eller multipli klocka?
Tidigare inskrivit av MartinuZ
Processorns totala klockfrekvens baseras på FSB'n och en multippel (multiplicator/ratio/multiplier). För att räkna ut totala klockfrekvensen är det alltså FSB*Multippel...
FSB är moderkortets busshastighet. Utifrån den utgår alla hastigheter på moderkortet, och det är med den hastigheten som delarna på moderkortet kommunicerar (på ddr system så blir det 2*FSB = hastighet på data till/från minnen).

Om man jämför ett system som är FSB klockat och ett som är multippelklockat så ser man tydlig skillnad i t ex 3dMark2k1.
Mitt moderkort går tyvärr inte över 112 MHz FSB, så man ser ingen extrem skillnad på mitt, men titta här ändå:
3527 Poäng @ 1000 MHz (10*100=1000)
3778 poäng @ 1008 MHz (9*112=1008)
samma grafikkortsklockning och drivrutiner och så användes vid båda testen.

Jag får alltså 7% bättre 3d prestanda genom att klocka FSB istället för bara multippelklockning...Jag ökar FSB'n med 12% och bibehåller samma CPU hastighet och ändå får jag så stpr prestandaökning.

På nyare moderkort och någorlunda dugliga minnen osv är det vanligt att man kan klocka från 133 MHz till runt 160 MHz, alltså en ökning på 20% FSB..
Om man i ett sådant system gör 2 test som jag gjorde, så bör man få en ökning på ca 11-12% i 3d Mark2k1.

Om man har bra saker och ordentlig kylning på det mesta i datorn så kanske man kan komma upp i 180 i FSB.. då har man en FSB ökning på 35%...
Gör man ett liknande test här skulle skillnaden mellan multippelklock och fsb klock vara 20% (!) i 3dMark2k1!

Alltså spelar det en JÄKLA roll hur man klockar.. är man bara ute efter MHz på prollen så är det ju lättast att bara multippelklocka eftersom det inte påfrestar nått annat än processorn.. Vill man däremot ha prestanda så ska man HELT KLART FSB klocka så långt man kan!
(Kan säga att mina jämförelser med system med mer överklockning är bara teoretiska. finns inget sätt att säga hur stor skillnad det blir för JUSST DEJ mellan FSB klock och multippelklock.. But try it n' you will see...)

Tackar för mej. Förmodligen är inte allt rätt som jag säger men hoppas det ger en bra inblick i killnaden mellan att klocka med bara multippel och att använda FSB klockning...

Ett påföljande inlägg
kom på en sak.. min jämförelse var lite kass där eftersom de flesta moderkort har nya dividers på AGP & PCI när man kommer över vissa FSB hastigheter.. e ex så kan PCI Dividern gå från 1/4 till 1/5 när man nått ca 20% FSB överklockning, och sen kanske 1/6 när man når 45% FSB överklockning..
så grafikkortets hastighet kommer inte fortsätta öka lika snabbt på höga FSB klockningar som jag skrev i mina teoretiska test...

Det som är viktigast är dock att minnesbandbredden och hastigheten på signalerna på moderkortet som ökar med FSB'n...

Hur vet jag att jag har klockar min CPU så mycket jag kan?
Datorn kan starta och inte ge någon bild och efter någon sekund börja pipa. Om man får datorn att starta så den laddar windows så kan man få bluescreen. Det är många saker som kan uppkomma vid för mycket klockning. Om man inte kommer in i datorn, och klockar genom BIOS, så är det bara att nollställa BIOSen på moderkortet.

Var ändrar man multipliern, vcoren och FSBn då?
Man kan göra det i BIOS. Det är inte alla moderkort som det går att ändra mulipliern, Vcoren och FSBn i BIOS och då får man använda sig av byglarna/jumprarna på moderkortet. Hur det fungerar hittar man i sin moderkortsmanual. Har man slarvat bort sin moderkortmanual så finns den oftast på tillverkarens hemsida.

Vad händer när jag ökar Vcoren?
Det som händer är att du ökar spänningen(volt) på din CPU. Detta behöver man inte göra om man inte ska klocka sin CPU. CPUn blir mycket varmare när denna höjs, det kan man se genom att räkna på hur många watt CPUn utvecklar före och efter man höjer. Men om man ska klocka och inte får upp CPUn så högt man vill så kan detta vara en bra lösning för vissa.

För er som har moderkortet MSI K7T Pro2 så finns det en bugg på vissa av korten när det gäller multiplyern. Här ser ni som har buggen hur ni kan åtgärda den:
http://www.overclockers.com/tips272/

Om ni ska fråga något i Kylning/Klockning forumet så nämn följande saker för att folk ska kunde hjälpa er:
Moderkort
Minne
CPU
Temperatur på CPU
Vcore till CPU
Stepping på CPUn
Vad du har för multiplier och FSB

Testa hur varm CPUn blir
Kör Prime95 samtidigt som CPUburn. Dessa program kör CPUn full load för att man ska kolla om datorn är stabil i den hastigheten du har klockat till. Detta testar dok endast om du har tillräckligt med kylning. Är CPUn för varm så kolla vad du ska göra i Kylnings FAQet.
CPUburn:
http://users.ev1.net/~redelm/
Prime95:
http://www.mersenne.org/ips/

Hur räknar jag ut hur många watt min CPU utvecklar?
Överklockade watt=Defult watt*(Överklockade MHz/Defult Mhz)*(Höjd vcore/Defult Vcore)²

Här på denna länken kan man få watten uträknade, där står även defult Vcore och defult watt för dem som inte vet vad den är på deras CPU:
http://www.benchtest.com/calc.html

Hur vet jag vilken stepping min Intel-processorn har?
Tidigare inskrivit av Mart
Besök Intels hemsida för detta.
Celron:
http://support.intel.com/support/processors/sspec/icp.htm
P3:
http://support.intel.com/support/processors/sspec/p3p.htm
Följ anvisningarn där. Varje processor har en "CPUID String", den kan man avläsa med t.ex. WCPUID, under varje sSpec# (t.ex. SL45Y) kan man se vilken CPUID String den steppingen har. Även t.ex. Sisoft Sandra kan visa stepping. Detta hittas under "CPU & BIOS Information"
WCPUID:
http://www.h-oda.com/

Stepping för AMD:
Ens CPU har något som heter stepping. Det är en sorts märkning hur ”bra” AMD CPUn är. Vilken stepping man har står i en bokstavsföljd på CPUns kärna. Stepping är företagens sätt att dela in CPUerna hur stabila de var när de testade den.

Steppingen på Intels processorer beror inte på något test av hur mycket de klarar utan när de tillverkades. I nyare steppings har förmodligen tillverkningen förfinats vilket i sin tur gör att de generellt kan klockas högre. Även processornspänningen skiljer mellan olika stepping.
Det kan vara mycket avgörande när man klockar vilken stepping men har. Detta ändras hela tiden och jag försöker uppdatera så ofta jag kan.

Bästa Duron-Spitfire är AKBA
Bästa Duron-Morgan är AHLCA och efter den AHHAA
Bästa Thunderbird är AXIA, AYHJA-Y & AYHJA-9
Bästa AthlonXP är AGOIA & AGNGA

Hur klockar man sitt grafikkort i windows?
Det gör man genom program. Några exempel på program är powerstrip och Nvmax. Man laddar ner programmet, installerar det och sen är det bra att höja mätarna som finns i programmet. Det är väldigt enkelt!

Nvmax:
http://www.nvmax.com/
Powerstrip:
http://www.entechtaiwan.com/
Här är en bra sida med massa överklockings saker till geforce kort:
www.geforcefaq.com

Hur klockar man sitt grafikkort i Linux?

Linuxanvändare som vill överklocka sitt nVidia-kort kan använda sig av NVClock.

nvclock -s visar nuvarande frekvenser.

nvclock -m X -n Y sätter minnesfrekvensen till X MHz och core-frekvensen till Y MHz. Det kommandot kan läggas till i t.ex. /etc/rc.local för att köra det vid varje bootning.

Den senaste versionen av NVClock har även ett GTK-gränssnitt som kanske kan göra experimenterande efter en optimal hastighet lättare.

NVClock: http://nvclock.sourceforge.net/

Hur vet jag att jag har klockat grafikkortet så mycket det går?
När det är nog så får man grafik fel i spel eller någon annan stans. Datorn kan hänga sig också. Då är det bara att stänga datorn, låta den svalna, starta den igen och sänka hastigheten.

CAS:
Man kan ändra CAS på sina minnen. Det är en form av hastighet på minnena som man kan ändra i BIOS. Även om man äger ett par CAS3 minnen så kan man komma upp i CAS2 om man har tur. Ibland måste man ändra så att CAS står på ”User define” för att kunna ändra hastigheterna. Man kan leta efter en meny som heter något i stil med "Chipset Configuration". Det är tre inställningar som man ska ändra till två om det inte redan står på det. För DDR så är det bäst med CAS2 också men defult brukar vara 2.5. Man ändrar det på samma sätt som om man har Sdram.
Här är en länk som man kan läsa lite mer om CAS för SD minne:
http://www.pcguide.com/art/sdram.htm

En lite bättre förklaring på vad CAS är:
Tidigare inskrivet av kanellos
Cas är en latency. alltså en fördröjning. Ju lägre fördröjning desto desto snabbare minne. Och för att en gång för alla reda ut begreppet bifogar jag följande förklaring från whatis.techtarget.com
CAS är alltså en signal som skickas till minnesmodulen. Tiden som anges efter cas (exempelvis Cas 2.5), anger den tid i nanosekunder som det tar för minnesmodulen att svara på signalen, och därmed validera innehållet i minnet...

På dessa adresserna kan man hitta mycket bra saker om överklockning:
Svenska:

http://www.64bits.se/
http://www.nordichardware.com/
Engelska:
http://www.overclockers.com/
http://www.tomshardware.com
http://www.virtual-hideout.net/
http://www.hardocp.com

Om man äger en AMD processor och vill ändra multiplier eller annat genom att sluta bryggor på CPUn så finns det beskrivit här:
http://www.ocinside.de/index_e.html?/html/workshop/socketa/so...
http://www.ocinside.de/go_e.html?/html/workshop/socketa/xp_pa...
http://www6.tomshardware.com/cpu/00q3/000711/index.html

Overclockers.com´s CPU data bas som man kan kolla stepping osv på:
http://overclockers.com under CPU database

Är mitt minne OK?
Tidigare inskrivet av Nordic
Testa det med detta programmet:
http://www.memtest86.com/
Har man ett enda fel i memtest86 kanske man inte tror är så allvarligt, men det kommer förr eller senare att straffa sig genom en blåskärm, korrupt filsystem, konstiga krascher och buggar som inte är regelbundna. En dator fungerar inte som den ska om inte minnet konsekvent alltid gör rätt.

Tack till:
Emil Signal(Blunder) som har hjälpt mig att få denna klistrad.
Edin som klistrade den.
Alla som har skrivit länkar och annat till mig, här kommer ni: (Säg till om jag glömt någon)
Rich
Tarasus
Rushdie
MartinuZ
herbamare
Mart
OC&Burn
kanellos
Seehund

Om det är någon ni saknar/någon jag har skrivit fel så skriv ett inlägg så ska jag lägga till/ändra det.
Ni kan maila mig också eller adda mig på ICQ: 68849316

©Nils Wilhelmsson

Permalänk
Medlem

Nämn på ett tydligare sptt att det är dom gammla Thunderbird prollarna man låser upp med att "kortsluta" L1 bryggorna!

Permalänk
Medlem

Jag har ju nämt att de ska låsas upp, eller jag ska skriva att alla gammla Thunderbirdar måste låsas upp men inte de nya, är det samma med nya duron eller?

Permalänk
Medlem

Jag syftade mer på att du i inledningen ska förklara villken typ av prolle man egenligen låser upp på det viset!

Permalänk
Medlem

Stavas det best eller bäst? (ex. han är bäst, bra-bättre-bäst)
Är inte cas2 bättre än cas2,5 på ddr-minnen?

Permalänk
Medlem

det stavas bäst jo, var har jag skrivit best?
Endligt en jag pratade med så var det CAS2.5 som va bäst på ddr minnen, kan nogon bekräfa detta som vet säkert?

Sandro, menar du som det är nu?

Permalänk
Hedersmedlem

Bra FAQ för övrigt!

Visa signatur

Intel i7 4790K | MSI GeForce GTX 980 Gaming | ASUS Z97M-PLUS | Samsung 850 Pro 256GB
8GB Corsair Vengeance Pro | Fractal Define Mini | Noctua NH-U14S | EVGA Supernova G2 750W
rickardj.se | Spotify-profil: http://open.spotify.com/user/richswe

Permalänk
Medlem

Man tackar:D

Permalänk
Medlem

"best" = "bäst"

"voltmodd" är i grunden ett felaktigt uttryck. Spänningsmodd borde det kallas. Vi ska inte bidra sämre fysikkunskaper. De verkar generellt sett redan vara rätt dåliga.

"Stäppning" kan väl aldrig vara korrekt svenska?! Jag anser att engelskans "stepping" bör användas i brist på bra svensk översättning. Steppingen på Intels processorer beror inte på något test av hur mycket de klarar utan när de tillverkades. I nyare steppings har förmodligen tillverkningen förfinats vilket i sin tur gör att de generellt kan klockas högre. Även processornspänningen skiljer mellan olika stepping.

Lägg till en länk till Powerstrip under överklockningsprogram för grafikkort oxå.

Några bidrag till FAQn:

Om jag köper processorn x, hur högt kommer jag då att kunna överklocka den?
Överklockning är inget exakt vetenskap. Många faktorer påverkar en lyckad överklockning. Processorer är precis som vi människor olika. Två processorer tillverkade efter varandra behöver inte gå att överklocka lika mycket. Overclockers.com har en databas över överklockninsresultat. Den kan ge ett riktmärke på hur högt du kan förvänta dig att komma.

Hur vet jag vilken stepping min Intel-processorn har?
Besök Intels hemsida för detta: Celeron P3
Följ anvisningarns där. Varje processor har en "CPUID String", den kan man avläsa med t.ex. WCPUID, under varje sSpec# (t.ex. SL45Y) kan man se vilken CPUID String den steppingen har. Även t.ex. Sisift Sandra kan visa stepping. Detta hittas under "CPU & BIOS Information"

Hur späninngsmoddar jag min Intelprocessor?
Börja med att ladda hem Intels datablad för din processor. Anmärkning: det är inte samma datablad för Coppermine som för Tualatin och motsvarande Celeron.

Datablad för P3:an Datablad för Celeron.

Läs t.ex. guidenHardOCP för att se hur du ska göra. Tänk dock på att det kan skilja vilka pinnar du ska ansluta till VSS beroende på vilken processor du har. Kontrollera i databladet för din processor. "Spänningstabellen" finns runt sidan 18-25 och pin-layout nånstans på sidan 50-80 i databladet. Lägg märke till att en nolla i "spännigstabellen" markerar att den pinnen är ansluten till VSS.

För att ansluta en pinne till VSS lindar du lämpligtvis en tråd av ledande material runt pinnarna. Även att stoppa en tråd mellan hålen i processorsocketen fungerar. Löda går oxå bra. Var mycket nogrann med att tråden inte har kontakt med några andra pinnar än den ska. Om allting gått som det ska så har din processor fått en ny standardspänning som du sedan kan höja ännu mer i bios eller med jumprar på moderkortet.

När du processorspänningen ökar processorns värmeutveckling kraftigt. Det är därför mycket viktigt med bra kylning. Allting du behöver veta om kylning finns i Kylnings FAQn.

Mina kunskaper och intresse för P4:an är ganska obefintligt så någon får väldigt gärna komplettera med info om den

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Det tackar jag för mart, jag har kompletterat nu som du kan se. Det skulle vara bra om någon ville skriva om AMD stepping

Permalänk
Medlem

Ett stycke som hör till spänningsmoddningen verkar ha hamnat under Intel- steppingen.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Nuså är det årgärdat, som sakt som det är något som ni vill ha ändrat så säg bara till!
Det är bra om någon som vet mycket om AMD stepping kan skirva något om det som sakt!

Permalänk
Medlem

Länken till Prime 95 o CPUBurn funkar inte!!!!!

Visa signatur

true

Permalänk
Medlem

Oj, blev fel länk men nu är den rätt
Det finns ingen till premie men den kommer när jag hittar en som funkar.

Permalänk
Medlem

*Väntar fortfarande på AMD TB, Duron och XP+ stepping-info*

Visa signatur

1: SABERTOOTH P67/i7-2600K@4300/NH-D14/32GB/Radeon290X/HX620/BenqG2412HD
2: P35-DQ6/Q6600@3300/Tuniq/4GB
3: i3 HTPC 4: Vaio Lifestyle P 5: Elitbook 6930p 6: iPhone5

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MartinuZ
*Väntar fortfarande på AMD TB, Duron och XP+ stepping-info*

Vilka som är bra eller?
Om det var det så är dessa bra vad jag vet.
*Duron = AKBA (tydligen )
*TB = AXIA, AYHJA 9, AYHJA R ?
*XP = AGOGA ?

/OC&Burn

Visa signatur

5800X@original ;)
3600XT@4600Mhz
E6600@3.42Ghz
Duron 600@1378Mhz

Permalänk
Medlem

Bra OC&Burn!
Kan någon bekräfa eller kan du ta reda på det lite mer nogrant OC&Burn så ska jag lägga in de.

Edit: Någon får gärna ge min en fungerande länkt till premie95

Permalänk
Medlem
Citat:

För att ansluta en pinne till VSS lindar du lämpligtvis en tråd av ledande material runt pinnarna. Även att stoppa en tråd mellan hålen i processorsocketen fungerar. Löda går oxå bra. Var mycket nogrann med att tråden inte har kontakt med några andra pinnar än den ska. Om allting gått som det ska så har din processor fått en ny standardspänning som du sedan kan höja ännu mer i bios eller med jumprar på moderkortet.

När du processorspänningen ökar processorns värmeutveckling kraftigt. Det är därför mycket viktigt med bra kylning. Allting du behöver veta om kylning finns i Kylnings FAQn.

Det stycket ligger fortfarande under "Hur vet jag vilken stepping min Intel-processorn har?". Det ska ligga under "Hur späninngsmoddar jag min Intelprocessor?"

Bäst stavas fortfarande "best".

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Prime95: http://www.mersenne.org/ips/ Länk till programfilen finns ioxå här: http://www.sweclockers.com/html/filer.php

Visa signatur
Permalänk
Medlem

vad som gäller vid cas, cas 2 är snabbare än cas 2,5 med ddr minne, här finns en länk hur man optimerar ddr minne.
http://www.athlonoc.com/reviews.php?op=showcontent&id=11

Visa signatur

amd tb1400,abit kg7.256mb apacer ddr pc-2100 cas2. 75gpx 46,1gb,live 5.1,gf2gts/pro 64mb
bredbandsbolagets 10mb uppkoppling

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av OC&Burn

Vilka som är bra eller?
Om det var det så är dessa bra vad jag vet.
*Duron = AKBA (tydligen )
*TB = AXIA, AYHJA 9, AYHJA R ?
*XP = AGOGA ?

/OC&Burn

Det är väl till Spitfire-Duron?

Min nya Duron 1200 har AHLCA stepping.. Jag har sett nån komma till 1500 MHz med den steppingen men skulle gärna få lite sånt bekräftat..

Tack OC det va bra info för andra som vill veta..

Visa signatur

1: SABERTOOTH P67/i7-2600K@4300/NH-D14/32GB/Radeon290X/HX620/BenqG2412HD
2: P35-DQ6/Q6600@3300/Tuniq/4GB
3: i3 HTPC 4: Vaio Lifestyle P 5: Elitbook 6930p 6: iPhone5

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Rektum
det stavas bäst jo, var har jag skrivit best?
Endligt en jag pratade med så var det CAS2.5 som va bäst på ddr minnen, kan nogon bekräfa detta som vet säkert?

Sandro, menar du som det är nu?

Myckt bättre

Men du får allt ha mer koll nästa gång du skriver en FAQ!!!!

Cl 2 är bättre än cl 2,5!

Vad är det för någon du har snackat med? Den människan värkar inte veta så mycket! Inte om minnen i alla fall!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MartinuZ

Det är väl till Spitfire-Duron?

Min nya Duron 1200 har AHLCA stepping.. Jag har sett nån komma till 1500 MHz med den steppingen men skulle gärna få lite sånt bekräftat..

Tack OC det va bra info för andra som vill veta..

Jo, spitfire, du får nog skriva det. Nya duronen vet jag faktist inte vilken stepping som är bra...

Edit: lite research visade att AHLCA verade vara bästa Morgan steppingen. Efter den så kom AHHAA

Har också en väldigt bra sak här som du kan lägga in!
En sida som ränar ut watten på din överklockade processor.

http://www.benchtest.com/calc.html

/OC&Burn

Visa signatur

5800X@original ;)
3600XT@4600Mhz
E6600@3.42Ghz
Duron 600@1378Mhz

Permalänk
Medlem

Tack för allt.
Jag gjorde en tråd där jag frågade massa saker men då var det ingen som visade intresse för att hjälpa så därför pratade jag med folk på icq iställer så därför kanske vissa värden är fel. Både Edin och Emil har läst igenom de så jag har haft koll men saker blir fel ibland:)
Om det är någon stavning som är fel så citera meningen för då tar de mycket, mycket mindre tid att hitta det. Skriv också under vilken rubrik eller vilken rubrik.
Tack på förhand!

Edit: Det finns väl bara en kärna på XP och Tbird?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Rektum
Testa hur varm CPUn blir
Kör Premie 95 sammtidigt som CPUburn . Är CPUn för varm få kolla vad du ska göra i Kylnings FAQet. [/i]

Prime95

/OC&Burn

Visa signatur

5800X@original ;)
3600XT@4600Mhz
E6600@3.42Ghz
Duron 600@1378Mhz

Permalänk
Medlem

prmie95 nu

/OC&Burn

Visa signatur

5800X@original ;)
3600XT@4600Mhz
E6600@3.42Ghz
Duron 600@1378Mhz

Permalänk
Medlem

"Vilket är best, FSB eller multipli klocka?"

bäst!

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Hahaha va ni hack(r)ar på honom lol

Tack OC&Burn.. Satan va härligt att min stepping e bra då...
Kommer bli underbart med mitt nya mobo sen..

Men men.. Vart researchade du efter stepping info? Du har inte lust att länka till ställen där olika steppingar jämförs eller så?

btw.. helt underbar stavning på Prime95, Rektum

Visa signatur

1: SABERTOOTH P67/i7-2600K@4300/NH-D14/32GB/Radeon290X/HX620/BenqG2412HD
2: P35-DQ6/Q6600@3300/Tuniq/4GB
3: i3 HTPC 4: Vaio Lifestyle P 5: Elitbook 6930p 6: iPhone5

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MartinuZ
Hahaha va ni hack(r)ar på honom lol

Tack OC&Burn.. Satan va härligt att min stepping e bra då...
Kommer bli underbart med mitt nya mobo sen..

Men men.. Vart researchade du efter stepping info? Du har inte lust att länka till ställen där olika steppingar jämförs eller så?

Stepping info lär man sig lite överallt, brukar läsa på diverse forum overclockers.com, overclockers.com.au m.fl

Men om man vill ha en snabbkoll så kan man gå till overclockers.com och kolla i deras databas över olika processorer.

/OC&Burn

Visa signatur

5800X@original ;)
3600XT@4600Mhz
E6600@3.42Ghz
Duron 600@1378Mhz

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MartinuZ
Hahaha va ni hack(r)ar på honom lol

Viktigt att det blir rätt när det är en FAQ som alla besökare borde läsa.

Hoppas du inte tar illa upp, Rektum.

Visa signatur