Eset NOD32 är för övrigt, tycker jag, ett helt kasst program. Det gäller de nu aktuella versionerna av det i alla fall. Senast testade jag i och för sig Eset Smart Security paketet, men det är en komplett lösning från Eset (Slovakien) och förutom brandvägg och andra funktioner så innehåller även den antivirusdelen som då heter NOD32. Jag har testat den på en dator som jag monterade ihop så sent som i december 2007 med helt nya komponenter, med alla drivrutiner, och med äkta Windows Vista 32-bit (som är mer kompatibel än 64-bit) installerat på den. Jag har inte nog med fingrar att räkna alla de gånger som den startade om min dator utan någon som helst rimlig anledning eller förvarning under tiden jag hade den installerad. =/ Den bara säger hejdå! och vips är alla mina dokument borta som jag inte har sparat. Så jävla irriterande! Men trots det så lät jag den vara installerad under tre dagar bara för att försäkra mig om att det är just den som jävlas med mig. För när jag tog bort den sedan så försvann också problemet, och jag har under tiden envist aldrig installerat något nytt eller tagit bort något annat.
Jag kunde ha datorn igång utan problem i kanske 10 minuter eller så innan det brukade starta om datorn, ungefär som din NOD32 verkar göra nu med din Firefox. För det låter som det, det påminner mig om det. Så innan du sätter igång med en nyinstallation så testa att först ta bort NOD32 och se om problemet med Firefox försvinner.
Förhasta dig aldrig i din bedömning, inget program är perfekt! Speciellt inte NOD32! Det är min erfarenhet i alla fall. Och av min erfarenhet så är Kaspersky Internet Security det absolut bästa programmet som jag någonsin har haft. Jag har sedan lång tid tillbaka använt, till att börja med Norton Antivirus, sedan Panda Antivirus tror jag och säkert något till program under en kortare tid.
Sedan har jag via min Internetoperatör (Bredbandsbolaget) börjat prenumerera på en licens för Norman Internet Control (version 5 tror jag). Norman Internet NOcontrol sög så jävla hårt alltså! Fruktansvärt program! Så fruktansvärt dåligt att jag bestämde mig för att skriva ett skambrev till Bredbandsbolaget där jag förklarade varför det var så dåligt, men där jag också föreslog ett par andra leverantörer som de skulle kunna inleda ett samarbete med istället för Norman. Ett av mina förslag var att inleda ett liknande samarbete med finska F-Secure istället. Några månader (kanske 3 månader) efter att jag skickade brevet så såg jag på Bredbandsbolagets webbsida att man började erbjuda ett annat säkerhetsprogram som man kallade Säkerhetspaket Bas, respektive Säkerhetspaket Plus som var lite mer avancerat. Bas versionen kostade 39 kr/mån tror jag och Plus versionen 49 kr/mån.
När jag laddade ner det för att testa det så kände jag igen det direkt - det var en specialversion av F-Secure Internet Security i Bredbandsbolagets förklädnad där gränssnittet var gult/svart och hade en Bredbandsbolaget logga. Men att tänka sig... att de lyssnade på vad jag sa. Under en övergångsperiod kunde man välja mellan Norman och F-Secure. Jag sa upp direkt avtalet jag hade för Norman, till förmån för F-Secure. Så F-Secure Internet Security blev det nya stora programmet som jag har använt i flera år.
Sommaren 2007 blev jag tvungen att byta operatör från Bredbandsbolaget till Tele2 och då sas upp alla mina abonnemang hos Bredbandsbolaget. Samtidigt blev F-Secure lite grafiskt för tungt för min gamla dator och det var ju ett program som krävde lite extra resurser, men ändå inte så mycket som Norton och liknande. Tele2 hade bara att erbjuda Norman (vilket jag redan hade börjat hata). Så jag bestämde mig för att skaffa en licens på egen hand för något annat program som inte var alltför krävande men ändå bra och stabilt med många funktioner, och det skulle vara en komplett lösning med minst brandvägg och antivirus i ett paket, ofta kallat "internet security". Jag började med att testa en mängd olika program, från bl.a. dessa leverantörer:
Det jag kom fram till var att Kaspersky Internet Security fungerade bäst för mig. Det var minst resurskrävande, men hade trots det ett snyggt och tydligt gränssnitt med många funktioner och där det ingick brandvägg, antivirus, antispam, till och med förälderkontroll och säkert något mer jag inte kommer på nu. Det var som om det inte ens fanns på datorn, så snabbt var det. Det var en viktig aspekt som jag tittade på. Det laddades vid start av Windows i praktiskt taget på nolltid och det reagerade lika snabbt på anrop. Så jag skaffade en äkta licens av Kaspersky och har haft det allt sedan dess.
Några andra program som jag vill lyfta fram är Bullguard, japanska Trend Micro PC Cillin, och Zone Labs Internet Security. Min rekommendation är att man alltid provar på ett antal olika program från olika utvecklare innan man drar några förhastade slutsatser. Och det som är rätt för mig (Kaspersky) behöver inte vara rätt för någon annan eller någon annan dator. På AV Test och på AV Comparatives hittar man mängder med oberoende tester och länkar för just säkerhetsprogram. Om man vill ta genvägen så vill jag självklart rekommendera Kaspersky eftersom jag själv har haft så bra och positiv erfarenhet av det, men som sagt så behöver inte det som är rätt för mig vara rätt för någon annan. Testa! Det är mitt råd.