4.8
80 röster
Skapat
2018-03-15
Senast ändrat
2018-03-15
Visningar
12 406

Tjo, välkommen till ett snabbt bygge av en workstation-inriktad dator för CAD och rendering. Det är inte något stort modifieringsprojekt, bara ett par komponenter som förhoppningsvis passar okej tillsammans, kombinerat med lite roligare kablar.

Chassit är designat av Peter Husar (Gtek) och går under namnet HG Computers Osmi. Enligt hemsidan är det 8,1 liter stort, och min fokus under bygget har hela tiden varit på skräddarsydda kablar för att undvika kaoset som lätt uppstår vid kompaktare chassimått. Hela lådan är konstruerad i aluminium, pulverlackerad vit på utsidan och mattsvart på insidan. Toppen är 6 mm tjock, mellanplåten 4 mm och botten 5 mm.

Komponenter:
CPU - Intel i7 8700K + Cyrorig C7
GPU - Asus GeForce GTX 970 DirectCU Mini
MB - Asus Strix Z370-i
RAM - Corsair Vengeance - 2666MHz CL15 2x8GB
PSU - Corsair SF450
SSD - Samsung 840
CSE - HG Computers Osmi

Temperaturer vid stresstest av både CPU och GPU samtidigt når 70°-snåret med en ganska distraherande ljudnivå från Cryorig C7 och takfläkten. Med dryga 70 mm utrymme för kylare är utbudet begränsat, men det är möjligt att jag byter till en NH-L9x65 i framtiden.

Intressant nog hittade jag diskussioner angående vilken nätdel som rekommenderades, och testandet slutade med att SF450 höll en trevligare fläktprofil än SF600 vid mindre formfaktor och medelhög belastning.

Nåväl, färdigtjatat - till bilderna!

Chassit med sin vackra blankvita finish. I toppen sitter en medföljande Be Quiet 140 mm-fläkt som drar ut varmluft genom takgallret.

Det krävs en del tålamod att montera komponenter, moderkortet är precis lika brett som chassits insida. Väl på plats ser Strix-moderkortet inte alls dumt ut.

Första konfigurationen testades i någon vecka, nätdelen har nedkortade kablar (s.k. "short cable kit") vilket jag tar upp lite senare i galleriet.

Det är så pass trångt att låshaken till ATX24-kontakten behöver skäras bort innan montering.

SSD fästs med två försänkta insexskruvad på baksidan, här är chassit extra känsligt mot onödigt kablage, då det inte krävs mycket extra för att inte kunna försluta lådan ordentligt.

Grafikkortet förs på plats genom öppningen i fronten.

Början till ett short cable kit. Kablarna kapas först av till önskad längd.

Därefter skalas isoleringen av ca. 5 mm, och kontaktstiftet förs på för att sedan klämmas åt med en crimp-tång. Jag använder mig av verktyg och tillbehör från MDPC-X.

Sleevad och måttanpassad ATX24 till bygget, tyvärr något för lång. Liknande metod från förra bilden, men undre kablarna har något kortare längder för att kunna böjas på ett snyggt sätt.

Kabelkaoset i mitten är på grund av SF-seriens pinout, vilket gör att varenda kabel blir omkastad. Inte jättesnyggt men det gäller att försöka göra det bästa av situationen.

Försök nummer två! Denna gången 50 mm kortare och med svart kabelkam.

Resterande kablar med tillfälliga silvriga kabelkammar från Alphacool.

Hans Peder Sahl har gjort en videoguide för kablar av denna typ.
Vid intresse kan jag försöka knåpa ihop en här på forumet också.

Kabellängder från toppen:
Sleevad - ATX24 10 cm, PCIe 12 cm, EPS 15 cm
Original - ATX24 30 cm, PCIe 40 cm, EPS 40 cm
Kortad - ATX24 15 cm, PCIe 15 cm, EPS 15 cm

Passade på att korta ned och sleeva startknappen i samma veva.

Med kablar på plats finns det inte mycket utrymme för annat!

Däremot är det småknepigt att få plats med en ATX-nätdel.

Med SF450 på plats ser kabellängderna ut att stämma helt okej.

Och efter ett par kvällar med pyssel är ytterskalet på plats och detta miniprojekt avklarat!

8,1 liter av beräkningskraft redo att jobba.