Inlägg

Inlägg som strejf har skrivit i forumet
Av strejf
Skrivet av Yoshman:

Varför gör man detta? Svaret är "molnet"

Inte bara. Microsoft sa på BUILD att de vill göra det enklare att utveckla open source och open source programvara på Windows och att det har varit besvärligt fram till idag enligt den feedback de har fått.

Skrivet av Kuufukuji:

Och gällande "appar", inklduerar det även grafiska, om så ifall vilka? Endast X11, wayland eller nyttjande via portat Qt/GTK osv? Vågar inte ropa hej utan fler detaljer men än dock intressant med en riktig terminal i Windows. Nu krävs det bara att systemet kan styras via den.

Nej, ingenting grafiskt. Endast textbaserade applikationer.

Av strejf
Skrivet av NoWin:

Gäller inte det bara Pro? I Homeversionen kan man inte styra detta, eller?

Oavsett Pro eller Home så har du alltid några dagar (veckor?) på dig att välja när du ska installera uppdateringarna. Du kan även i Home välja schemalagda installationer av uppdateringar istället för automatiska som är påslaget som standard.

Av strejf
Skrivet av Yoshman:

Hittade en bra presentationen på Channel 9 kring exakt vad man gjort. Man hade faktiskt tagit det några steg längre än jag initialt trodde, man kör inte bara vissa Linux-program på NT-kärnan, man kör faktiskt en variant av full-blown-Ubuntu fast där OS-kärnan är Windows (Linux signatur och funktion på systemanropen men de hanteras av NT-kärnan)!

Orsaken verkar vara att i "molnet" befinner sig Windows idag lite i den situation OSX befinner sig i på skrivbordet: det finns användare men ett annat OS är det totalt dominerade (Linux i molnet, Windows på skrivbordet).

Kanske är dags att lära sig Linux

Detta är riktigt häftigt.

Av strejf
Skrivet av Beginner:

Tack för svar!

Bra att få det klargjort. Att jag kan fortsätta (om jag installerar Win 10) söka manuellt och att inte datorn startar om hur som helst under spelsessioner till exempel!

Bra även att kunna slippa logga in medelst "konto" på datorn/erna utan boota direkt in till "skrivbordet". (?)

Vill till att överkomma min rädsla för att installera det. Är så övertygad om att något kommer skita sig så det lär bli en självuppfylld profetia! Då jag, som sagt, inte kan ett smack så skulle jag i ett sådant läge såsom att "sitta på pottan"!

Som andra har sagt, det går fint att nedgradera om något inte fungerar som det ska. Så det finns faktiskt ingenting att oroa sig för.

Av strejf
Skrivet av lanbonden:

Det kommer nog ta rätt lång tid då det inte finns någon anledning att sluta släppa drivrutiner till win7 så länge de fortsätter förbättra sina drivrutiner för directX 11. Vilket inte stör mig då jag fortfarande inte ser någon anledning att byta bort win7 förren directX 12 framtvingar en "uppgradering".

Nä det är så klart inte realistiskt än. Men man får väl drömma om att 32bit, gammal teknik och gamla OS dör?

Av strejf
Skrivet av tvelander:

rip 19 % w7 32 ;__;

Jag tycker att AMD kunde lägga ner stödet för Windows 7 också.

Av strejf
Skrivet av lanbonden:

Bara 96%? hade faktiskt räknat med att det var högre siffra bland win10 gamers.

Du får tänka på att det är många som kunnat göra in-place uppgradering från Windows 7 32bit och Windows 8/8.1 32bit gratis, enkelt och utan att tappa några filer/program. För att gå till 64bit OS krävs ominstallation och det är inget som "vanliga svenssons" pysslar med.

Av strejf

Så här ser det ut idag bland gamers enligt Steam-statistiken:

Windows 10 64 bit 96%
Windows 10 32 bit 4%

Windows 8.1 64bit 97%
Windows 8.1 32bit 3%

Windows 8 64 bit 82%
Windows 8 32 bit 18%

Windows 7 64 bit 81%
Windows 7 32 bit 19%

Av strejf
Skrivet av Crockett:

@strejf:

Känns bara så trist att ha en massa skräp kvar från tidigare windows. Det rekommenderade är ju en ren installation.

Kanske testar om något år igen eller så. Kan ju hända att man skaffar ny dator i samma veva.

Vad tror ni om Apollo lake: http://seekingalpha.com/article/3764886-intels-entry-level-ap...

Har kört Amd sedan 2004, men funderar på att gå tillbaka till Intel vid nästa byte.

Om du uppgraderar en nyinstallerad 8.1 till 10 så får du inget skräp alls, det blir samma resultat som en nyinstallerad Windows 10. De enda skillnaderna är att du har möjligheten att backa tillbaka till 8.1 iom c:\windows.old som tas bort automatiskt efter 31 dagar och att Windows 10 får möjlighet att ta med 8.1-drivrutiner om de saknas i 10:an vilket kanske kan lösa ditt problem.

Av strejf
Skrivet av Beginner:

Som jag skrev i texten. Kanon. Tack för svar!

Gillar inte alls att "tappa kontrollen över Windows Update"! Som jag sa, första jag gör när jag knäpper på burkarna hemma är att "manuellt" söka efter nya uppdateringar! Inte alls hipp på idén att datorn startar om för att Microsoft just släppt en uppdatering.

Btw. Kan man fortfarande "söka manuellt"?

Du kan schemalägga när du vill starta om datorn och har bra kontroll över det även i Windows 10. Men givetvis kan du inte skjuta upp uppdateringen huuur länge som helst, det finns en gräns.

Ja du kan söka efter nya uppdateringar manuellt och installera dem när det passar dig.

Av strejf

Den här omröstningen stämmer ganska bra med hur 2000 pers har röstat på PC för alla.

http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.654015/windows-10-undersokni...

64% av 300 röster på Sweclockers har uppgraderat till Windows 10.
78% av 2000 röster på PC för alla har uppgraderat till Windows 10.

http://pcforalla.idg.se/polopoly_fs/1.654253!imageManager/269471...

Skillnaden beror troligtvis mest på att PC för allas omröstning är färskare.

Av strejf
Skrivet av Crockett:

Så har man varit otroligt dum och gått från en bergstabil och välfungerande Win 8.1 till 10:an bara för att se hur det fungerade.

Ren installation och Windows update vill installera Radeon drivrutiner. Kommer halvvägs och svartnar med hård omstart som följd. Detta pågår 4 omstarter innan jag rycker nätverkssladden och försöker installera Amd:s egna senaste drivisar.

De lyckas ta sig till 2% och står still där i en halvtimme innan jag ruttnar och letar upp äldre drivrutiner som lyckas installeras med något kryptiskt felmeddelande ungefär halvvägs, men allt verkar fungera.

När jag slår igång Mpc-hc så märker jag att hårdvaruaccelerationen är ur funktion (dxva). Cpu:n belastas hårt. Letar på nätet efter lösning och stöter på ett gäng trådar där folk har samma problem både med Nvida, Amd och Intels hårdvara. Flertalet säger att felet uppkom vid novemberuppdateringen till 10:an, alltså ett Microsoft-fuckup p.g.a otillräckligt testad uppdatering.

Skickar jag över bilden via Hdmi till tv:n så blir alla personliga inställningar i gränssnittet helt annorlunda mot pc-monitorn med olika färger på fönsterkanter och dylikt. Dessutom blir det inget ljud i Mpc-hc, utan det måste manuellt skickas ut via hdmi. Precis detta som hände när jag körde Linux av olika sorter. Detta har alltid fungerat problemfritt i både Xp, 7 och 8.1

Ni som tycker 10:an är bra får gärna tycka det. Ni har kanske haft tur med rätt hårdvara och användningsområden, men för egen del kommer det dröja rätt länge innan jag testar detta os igen.

Behövs verkligen ett konkurrenskraftigt alternativ till Microsoft. Hoppas det finns den dagen jag måste överge 8.1

En ren installation av 8.1 fungerar alltså bra för dig medans en ren installation av 10 fungerar dåligt? Då hade iaf jag testat en in-place uppgradering av en fungerande 8.1 till 10.

Skickades från m.sweclockers.com

Av strejf
Skrivet av saigon:

Lånar denna tråd lite då det är samma ämne.

Köpte nyligen en Asus all in one Et2220 någonting.

Alltså en skärm/pekskärm på 22" med inbyggd dator, eller hur man nu ska förklara det.

Tycker datorn är lite små seg ibland, fast det sitter en i5 i.

Har också uppgraderat den till Win10, men det är otroligt vad en massa program som skräpar över allt, speciellt ifrån Asus.

Kameraprogram, Tv-program, Energispar, m.m.

Om jag gör en ren installation av Win 10, kommer då fortfarande att kameran, toushen osv fungera?

På en så pass ny dator kommer mest troligt alla drivrutiner installeras automatiskt med en ren installation av Windows 10.

Av strejf
Skrivet av -=Mr_B=-:

Jag misstänker att man syftade på att Microsoft har sagt att det inte blir fler "versioner" av Windows. Windows som service innebär att man ska försöka glida över alla på en prenumeration, för att ta in månadsavgifter i stället för att bara få lite vid försäljning. Om deras ide fungerar, kommer det inte nödvändigtvis bli ett "windows 11" man kommer bara fortsätta utveckla 10'an under den överskådliga framtiden. Själv är jag inte sugen på att bli inlåst på det viset, men vi får se vad tiden ger...

Det finns ingenting som talar för att Microsoft kommer att göra om Windows 10 till en prenumerationsmodell. Inte heller att Apple ska göra det med OSX. Windows As A Service (WAAS) betyder inte att det blir en månadsavgift.

Av strejf
Skrivet av -=Mr_B=-:

Jag tror att det faller under att klicken inte är standardiserade. Ska du ha en standardlösning för hur en fil görs körbar på Linux är det kommandotolken som gäller. Det ÄR en fullt fungerande lösning, och definitivt säkrare än Microsofts lösning, men fortfarande mindre användarvänlig.

Eftersom jag kommer direkt från kontoret, där det för närvarande är en blandad miljö med Windows 7, 8/8.1 med classisk startmeny, och windows 10, och alla datorerna används i produktionen, så har du bevisligen fel. Du får lov att tramsa med din personliga uppfattning för dig själv, men när det kommer till vad som faktiskt fungerar i produktion är det helt enkelt vad som faktiskt kan användas i produktion som är avgörande, och där hamnar högvis med OS, allt från FreeBSD och Linux, till flertalet varianter från Microsoft.

Eftersom rekrytering, och upplärning / inarbetning av en simpel pappersskyfflare kostar i runda slängar en kvarts miljon på ett vanligt kontor, så håller jag det inte för helt omöjligt att specialist kompetens är betydligt dyrare. Pappersskyfflaren går trots allt att ringa ett rekryteringsbolag och få tag på med en minimal insats. Specialist kompetens får man rekrytera själv.

Det är ju precis lika lätt, eller lika svårt oavsett OS. Ditt argument är en tom ballong i glada färger.

Som ovan. Utan att ha installationsmedia för valfritt OS, är det alltid omöjligt om du inte kan gå via någon annan dator, för att hämta media. Exakt vad är det du försöker säga Linux är bättre på här?

I sak har han rätt. UEFI är i det här läget ett rudimentärt OS, med drivrutiner och det hela. De kunde lika gärna lagt in en browser, och "build bootable installmedia" funktion för att låta en installera FreeBSD, Linux osv. Fast Microsoft kommer ju så klart vara först med funktionen, och då är det ju Microsofts OS som gäller. Och det är fan bra gjort av dem.
B!

UEFI är inget OS. Det kan innehålla flera saker som ett OS kan, men det är inget OS för det.

Skickades från m.sweclockers.com

Av strejf
Skrivet av PowerNet:

Om du har ett OS installerat, och nätverksdrivrutiner ja.
Annars så lyckas du inte.....

Och nu så var det tal om datorer, som nybyggda. Inte ens surfplatta som uppdateras via OTA.

Nej, det behöver inte finnas något OS installerat och inga nätverksdrivrutiner heller, för det finns inbyggt i BIOS/UEFI.

Jag tog en bild på hur det ser ut i BIOS/UEFI på en SP4 Pro:

http://i.imgur.com/3a6pJ0u.png

Nybyggda datorer kan också ha denna funktionen, det beror på om moderkortstillverkaren implementerar det eller ej. Mig veterligen finns det inte några moderkort som har det ännu, men det ska gå att ordna. Samma sak gäller för OEM-datorer, det är upp till tillverkaren att stödja denna grymma funktion som är ny i Windows 10.

Av strejf
Skrivet av PowerNet:

Lycka till att installera W10 utan att ha skivan, eller ha ett W7 installerat för att gå igenom Windwos Update.....

Det går fint. Jag har gjort det på en Surface Pro 4. OS:et installeras via internetuppkopplingen. Mycket smidigt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av strejf
Skrivet av Crockett:

@strejf:

Hur vet man procentsatserna för automatiska uppdateringar i win7 och 8? Stoppar man windows update tjänsten så vet väl inte MS vad jag har för inställningar, eller?

Kanske, kanske inte. Men de flesta stänger bara av det via menyerna och då får de nog in det via den där anonyma telemetrin skulle jag tro.

Microsoft nämnde siffrorna i en blogg för Windows 7 för några år sedan.

Skickades från m.sweclockers.com

Av strejf
Skrivet av Aleshi:

Det är inte att det är gratis som känns lurt. Utan hela kombinationen.

1. De vill ha en ny plattform för programvara där de kontrollerar allt. UWP.
2. OS-uppdateringar ska ske löpande genom Windows Update.
3. Kan inte stänga av uppdateringar. De forceras in med forcerade omstarter.
4. Spyware integrerat, kan det stängas av helt?
5. Windows 10 cripplas för telefoner redan idag, vilket bannlyser klassiska x86-applikationer i enheter under 7".
6. Continuum maskerar begränsningen som en "feature". Det ser ut som att de arbetar för att tillåta desktop-applikationer när de tvärtom ansträngt sig för att begränsa dem.
7. Secure Boot

Ingen kommer ifrågasätta datorernas oförmåga att köra äldre x86-kod när datorerna är dockningsbara telefoner. Ingen kommer ifrågasätta att man bara kan köra programvara via microsofts godkända distrubitionskanaler eftersom det "alltid varit så". Ingen kommer ifrågasätta när datorerna automatiskt uppdateras in i detta system för vem vill inte ha denna nya plattformsöverskridande miljö där användarmiljön är sömlöst överförd mellan olika enheter via molnet. Där alla dina program automatiskt finns på alla dina enheter. Ingen kommer ifrågasätta säkerheten med Secureboot som krav eftersom Windows-licensen kommer knytas till ditt microsoftkonto istället för din hårdvara ändå. Du förlorar inte din förmåga att köra Windows ändå, bara att logga in med ditt konto vid ominstallation av datorn eller hårdvarubyte. Att det låser din hårdvaras möjligheter att köra tredjepartskod spelar ju inte någon roll då. Vem vill inte ha den säkerheten när hela ens privatliv är på en stor gränsöverskridande molnmiljö?
Och genom "features" som continuum så kan man köra valfri äldre kod, men bara sådan som microsoft bestämt ska få köras.

Sen sitter man där, vill köra lite torrents, men ingen öppen torrent-app finns i microsofts butik. Men vad gör det? Du kan ju dela din porr över OneDrive.

Ingen ifrågasätter ju ens idag varför man inte tillåts köra sina desktopapplikationer på telefoner. Varför de ska göra en specialversion av Windows där största skillnaden är att den miljön är borttagen om du har en skärm 6.9" istället för 7.1"? Folk reagerar inte eftersom de ändå gör dessa enheter med ARM-kärnor, även fast de gått lika bra med Intel Atom-kärnor. Varför tog de bort den miljön om telefonerna ska köra "samma" Windows som datorer och plattor?
"Varför skulle man vilja köra desktop-program på en liten telefon" är den korkade standardbortförklaringen. Men vad handlar då UWP och Continuum om? Självklart är det fullkomligt asgrymt om telefonen kan köra desktopappar med sin x86-atomprocessor och "samma" windows. Möjligheterna med dockningsbara telefoner är ju enorma. Ja, eller de var det tills Windows spärrade det. Man måste ju ta tillfället i akt att lura in instängdheten i telefonvärlden på datorvärlden då såklart. Detta sista stycket om telefoner är det som stör mest med Windows 10, det visar varför de kör påtvingade uppdateringar och gratis Windows 10 enligt mig.

1. UWP är en nästan lika öppen plattform som Win32 applikationer, de kan köras utan Windows Store och du kan som företag sätta upp din egen Windows Store
2. 90% av Windows 7 användare kör redan automatiska uppdateringar. Av de som använder Windows 8.1 är det 95% som kör automatiska uppdateringar. I Windows 10 kör 100% automatiska uppdateringar, ingen större skillnad alltså.
3. Det går fint att blockera uppdateringar via brandvägg eller genom att ändra så att din internetuppkoppling är en uppkoppling med begränsad datamängd.
4. Du har aldrig haft mer kontroll över vad som samlas in än vad det finns i Windows 10, i Windows 7/8 samlas det också in anonym telemetri men du har inte samma kontroll.
5. Telefoner kör ARM-processorer så det är inte möjligt att köra x86 appar där utan att emulera nej.
6. Continuum handlar om att du kan köra din telefon som en dator, med mus, tangentbord och stor datorskärm. Något som ingen konkurrent har vad jag vet.
7. Secure boot har ingenting med Windows att göra, det är en säkerhetsfunktion i UEFI som ska förhindra att malware kommer in emellan bootloadern och operativsystemet. Windows 8 och nyare råkar ha stöd för den bara.

Av strejf
Skrivet av Conditioned:

Ps. En del påstår att win10 är så mycket snabbare.

http://www.techspot.com/review/1042-windows-10-vs-windows-8-v...

Senast jag letade så hittade jag 3 liknande jämförelser som med all önskvärd tydlighet visar att win10 inte är snabbare än varken w7 eller w8.

Fattar inte folk som måste uppgradera till det senaste bara för att det är det senaste. Finns ingen anledning om det inte är en uppgradering på något sätt.

Rätt gammalt test, från augusti. Då hade inte den stora novemberuppdateringen släppts ens. Prestanda och stabilitet i Windows 10 förbättras för varje patch som släpps.