Inlägg

Inlägg som Tobi the Dobi har skrivit i forumet
Av Tobi the Dobi

ordlig.se nr 715, ❌/6

⬜⬜🟨⬜⬜
⬜🟨⬜⬜⬜
⬜⬜⬜🟨⬜
🟨🟨🟨⬜⬜
🟩🟩🟨⬜🟨
🟩🟩⬜🟩🟩

Där tog det slut för denna gång för mig. 119 stannade segersviten på.

Dold text
Av Tobi the Dobi

Annonsen är avslutad

Av Tobi the Dobi

Alpenföhn Black Ridge

Skänker en Alpenföhn Black Ridge. Clips för att fästa 15mm tjock 120mm fläkt saknas, i övrigt komplett.

Endast avhämtning, finns i Linköping.

Läs hela annonsen här

Av Tobi the Dobi

Annonsen är avslutad

Av Tobi the Dobi

Denon AH-D2000 hörlurar

Skänker nu bort mina gamla trotjänare till hörlurar som legat och samlat damm längre. De är slitna och ena kåpan hänger kvar i bygeln med silvertejp, men ljudet fungerar. 6,3mm kontakt.

Endast avhämtning i Linköping.

Läs hela annonsen här

Av Tobi the Dobi

Skulle åka och prova och köpa ett par Sennheiser Momentum 4 för att ersätta mina Momentum 3 som ser väldigt tråkiga ut efter att jag använt dem som hörselskydd vid diverse byggprojekt. Gick väl sådär för jag kom hem med ett par Audeze Maxwell istället.

Av Tobi the Dobi

Jag gjorde ett liknande ingrepp i vårt hus men med ett dubbeluttag i varje rum på markplan och rack med nätverksutrustning i källaren. Har dragit kablarna under trappan och in i väggen och upp på vinden. Därifrån delas de upp i olika grupper som sedan går ner i väggar på olika ställen. Sista biten går de i golvlisterna.

Tog nog 40+ timmar att göra hela installationen men har inte ångrat det en sekund.

Av Tobi the Dobi

ordlig.se nr 602, 3/6

⬜🟨⬜🟨🟨
🟨🟨🟨🟨🟨
🟩🟩🟩🟩🟩

Märkte en liten sak i och med denna omgång. Bokstäverna på tangentbordet blir gröna direkt när man trycker på gissa. Så man blir spoilad av det innan animationen.

Av Tobi the Dobi

Ett par förslag som kanske inte är självklara förbättringar men värda att överväga:

För mobilversionen, gör så att man avmarkerar om man trycker på samma ruta två gånger. 1:or måste då vara låsta och förifyllda.

Gör så att helt inringade men ej ifyllda nummer räknas som färdiga när det kollas om man har löst allt. Lite som i MS röj att man inte behöver fylla i alla minor, det räcker med alla siffror.

Av Tobi the Dobi

Blev en förhandsbokning. Min OnePlus 6 är väldigt trött vid det här laget och jag vill inte ha något större.

Av Tobi the Dobi
Skrivet av Mr Pixel:

Hej!

Jag har ett ilandsproblem som jag vill ha hjälp med. För ett halvår sedan skaffade vi en ASUS XG43UQ monitor att använda som TV. Det normala användningsområdet är för PS5an och Chromecast, och där gör den ett utmärkt jobb.

Ett problem var dock uppenbart från början, vår 10 meters Deltaco HDMI 1.4-kabel lyckades inte koppla upp särskilt lyckat med mitt GTX 1070 kort. Däremot gick det utmärkt med min sambos äldre GTX 770. Med detta drog jag slutsatsen att HDMI-porten på 1070-kortet var på något vis skadad eller hade sämre signalstyrka, men grät inte (så mycket) för det.

Nyligen skaffade jag mig ett RTX 4070 efter mycket om och men - diskussion huruvida detta var ett klokt val eller ej håller jag helst undan från denna tråd - och då fick min bättre hälft 1070-kortet.

Jag provade att koppla i ovan nämnda HDMI-kabel i 4070-kortet och... well, det funkade inte heller. När jag kopplat in och sätter på monitorn mot rätt input - provat både ingång 3 och 4 på den, alltså de två HDMI 2.0 ingångarna - blir det ett märkligt sprakade och surrande i högtalarna i några sekunder, och visar därefter No Signal och går tillbaka till standby.

När den sätts på registrerar Windows 10 den nya skärmen med all meta-data den har att ge (skärmens namn, native upplösning och dylikt) men det visas ingen bild, och några sekunder senare stänger monitorn av eftersom den inte får signal och operativsystemet avregistrerar skärmen igen - den försvinner alltså från både Windows egna bildskärmsinställningar och Nvidias kontrollpanel.

Detta händer på liknande vis på både 1070 och 4070 korten nu. Jag har uppdaterat firmware på monitorn till v041, och kör Nvidias driver-version 535.98 från 30:e Maj på bägge datorer. Vid ett tillfälle lyckades jag få den att köra mot 4070-kortet i några sekunder, när jag hann ställa om upplösningen till 1080p men gav upp snabbt därefter igen - alltså tillbaka till No Signal läget.

Nu är då frågan; Var i kedjan är det troligast att problemet ligger? Är det grafikkorten, utgångarna, kabeln eller monitorn? Då 770-kortet lyckades koppla bra är det frågan vad som gjorde det kortet mer speciellt?

Jag spekulerar att 770 kortet har starkare signalstyrka, men en annan idé är om det finns någon ny feature mellan 700-serien och 1000-serien som helt enkelt inte fungerar på HDMI 1.4 och något blir galet när drivern försöker använda den? Om det skulle vara det senare, skulle det kanske funka att köpa en ny HDMI 2.0 kabel? (Finns tyvärr inga HDMI 2.1 eller DP 1.4 kablar i 10 meters längd som jag har sett - EDIT; Har letat dåligt, hittade både 10 meters HDMI 2.1 och DP 1.4!)

Någon som sett liknande eller har någon idé på något mer jag kan testa?

Anledningen till att det fungerar med GTX770 lär vara för att dess HDMI port är 1.4 och klarar inte av full upplösning för den skärmen. Den kör säkert 1080*1920 i detta läge. De nyare korten stöder HDMI 2.0/2.1 och kommer därför att försöka köra 4k vilket kabeln inte klarar.

Av Tobi the Dobi
Skrivet av FireFox:

Tack snälla för allt ert stöd, det betyder väldigt mycket, det känns skönt att få skriva av sig.

Läkaren tillsammans med en överläkare berättade nyligen att de viktigaste provsvaren kommit, det återstår lite av proverna som kommer att dröja till nästa vecka men de kunde nu med 95% säkerhet säga att det är MS med tanke på symptomen, att det fanns mörka fläckar på hjärnan som syntes tydlig när kontrastmedel gavs samt att det var väldigt höga nivåer av vita blodkroppar som visade på kraftig inflammation.

Blev satt på kortisondropp och har nu ungefär 1 1/2 timme kvar av behandlingen, och ska tillbaka imorgon och på fredag för ytterligare behandling.

Dem vill nu ta fler blodprover för att se vilka vaccinationer jag tagit och göra en kompletterande magnetkameraundersökning av ryggraden. Rekommenderades också ta vaccin mot TBE och lunginflammation.

Tråkigt att få ett sådant besked men det är bra att få sjukdomen bekräftad så tidigt som möjligt för att få behandling.

Om du har någon form av person eller sjukdomsförsäkring så anmäl din diagnos till ditt försäkringsbolag. MS brukar finnas med på listan över diagnoser för vilka man får ut ett förutbestämt belopp. En bekant fick ut 150k för sin MS-diagnos. Kanske en klen tröst i sammanhanget men dumt att missa.

Av Tobi the Dobi
Skrivet av weenan:

Exakt. Här är vad en M5 Mollyplugg klarar enligt Essve:

Enkelgips: Draglast 16kg, Tvärlast 40kg
Dubbelgips: Draglast 20kg, Tvärlast 60kg

Så 4st M5 Molly ska alltså klara 160kg tvärlast i enkelgips och 240kg tvärlast i dubbelgips.

Fästet i fråga går ju att dra ut från väggen vilket kommer ge kraftigare draglast på de övre pluggarna men jag gissar det fortfarande är gott om marginal. Vill man vara extra safe kan man ju välja grövre Molly eller/och fler infästningspunkter.

Det går att räkna på. Som du säger så kommer det i utdraget läge vilja rotera runt de nedre infästningarna och därmed skapa en draglast på de övre.

Draglast = (Vikt TV + fäste) * (Avstånd mellan TV och vägg) / (Avstånd mellan övre och undre infästningar)

Med lite groft uppskattade värden: 30kg * 0,5m / 0,25m = 60kg draglast, 30kg/plugg. TS kan fylla i med mer korrekta värden men jag ser inte att infästningen kommer hålla om TVn någonsin skall dras ut från väggen nämnvärt.

Av Tobi the Dobi
Skrivet av Sholani:

oj då, Kan detta i sin tur förstöra moderkortet/cpun vid hög belastning? alternativt kanske orsaka något annat som är värre en det som nämnde?

// Arya

Det leder till svagare VRM som därmed inte kan leverera tillräckligt med ström. Resultatet blir en instabil CPU vilket då leder till blåskärm/krascher.

Av Tobi the Dobi

Det ser ut som en induktor som lossnat och därmed är en fas i VRM:en borta. Detta ger troligtvis instabil spänning till CPUn vid hög last.

Av Tobi the Dobi
Skrivet av Fredrik Vikström:

Oj då dom va inte gratis haha... Får ta mig en funderare hur mycket nytta ja kommer ha av en sådan kabel tror jag... Just nu castar ja bara nån film då och då... Skulle det bli mer så kanske.

Finns billigare än Supras varianter. Noerdic rekommenderas ofta på forumet men jag har inte använt dem själv. https://noerdic.se/collections/certified/products/hdmi-cable-8k-60hz-10m

Av Tobi the Dobi
Skrivet av Fredrik Vikström:

Ok så med andra ord bör jag skaffa en kabel jag vet pallar det mellan pc och tv... Finns det nån begränsning på hur lång den får vara innan den tappar prestanda? Kan tänka mig att jag behöver ca 7.5 meter.

För de längderna så behöver du nog titta efter en optisk kabel (AOC). Exempelvis denna https://www.hembiobutiken.se/produkter/kablar/hdmi/352430-supra-hdmi-aoc-v21-8k-hdr-mk3-1-12-m/

Av Tobi the Dobi
Skrivet av anon315148:

Hände en ny sak igår. Halva bilden blev svart i nån sekund. Ljudet eller övriga bilden försvann dock inte. Låter väl ändå som att det är TV:n och inte Apple TV eller skulle den kunna få för sig att visa en halvsvart bild? Det var som en glitch som uppstod två gånger igår under kort tid. Hann inte filma tyvärr.

Redan diskuterat med farsan att vi ska gå tillbaka med TV:n och försöka kräva reklamation.

Jag kan inte komma på några direkt rimliga fel i en bildkälla som gör att halva bilden försvinner. I en skärm är dock drivningen av pixlarna ofta uppdelat i flera sektioner så där är det rimligt att ett fel endast påverkar en del av bilden. Denna typ av fel kan också förklara omstarterna. Om TVn detekterar ett internt fel så är omstart ofta enda möjligheten att försöka åtgärda felet.

Av Tobi the Dobi
Skrivet av RVX:

Har det varit nån brist? Tycker mig se dessa i min lokala Willis butik varje gång jag plockar på mig en påse chips.
Goda är dom dock 👍

Nästan ett år sedan de fanns sist.
https://www.di.se/nyheter/brist-pa-salta-pinnar-i-sverige-but...

Av Tobi the Dobi

Äntligen så finns dessa att köpa igen!