Inlägg

Inlägg som realion har skrivit i forumet
Av realion
Skrivet av Lonian:

Kommer själv från Oculus S som jag sålde för några månader sedan så gissar på ett lyft i kvalité på linserna och skärmen med Quest3.
Min dator kör rtx 4090 GPU, 13700K CPU och 64GB ram så spelmässigt vore inga problem om man kör från datorn.
Hoppas bara att min Router pallar att streama, den ska ha Wifi 6 annars får man väl uppgradera till något maffigare på den biten.

Jag skaffade en air bridge och den fungerar kanon. Man kan köra virtual desktop genom den också.

https://www.elgiganten.se/product/gaming/vr-gaming/d-link-vr-...

Av realion
Skrivet av Halldin:

Hade vart intressant att höra hur annat än spel upplevs, till exempel: webbläsare, filmer, worddokument. Gissar att även om linserna är bra nog så saknas både upplösning och varifocal.

Komfort är ju väldigt subjektivt, men hur lång tid tar det för dig innan tygremmen blir obekväm?

Väsentligt bättre än Q2 men jag skulle inte använda den som jobbskärm. Sanna sak med film, personligen ser jag inte varför jag skulle titta på film/tv på en sämre bild när jag har en oled-tv stående bredvid.

Jag kan ha på mig headsetet i ca 30-45 min innan jag börjar känna obehag. Med elite strap på Q2 kunde jag köra väsentligt längre.

Av realion

Har haft Quest 3 hemma sen i tisdags. Förbokat och upphämtat på en av de stora kedjorna som uppenbarligen inte har/hade koll på release-datumet.

Inga problem att aktivera och börja använda. Nedan är mina kommentarer som jag postade på reddit om någon skulle vara intresserad. Efter första första dagen var jag halvimponerad. Efter andra så är jag mkt mer positiv. Det är ett grymt headset och jag tror ni kommer bli nöjda!

Bara fråga om ni har några funderingar utöver nedan.

Input efter dag 1:

Ok. some testing done. Im almost exclusivly PCVR so I've only tested iRacing, Half life 2, vertigo and skyrim with my 3080 and 5800x3d.

- Passthrough is ok I guess. But I dont really care about that tbh. In my dimly lit room I have problems seeing text on my phone.
- Strap is quite comfortable. Might even pass on buying the elite strap.
- Controllers def feels better than Q2
- Better clarity than Q2
- Better blacks than Q2. Not as good as PSVR2
- Cant really see any major difference in FOV vs Q2
- I cant push oculus link more than 500 encode bitrate (official link cable). any value over that (copy paste) results in that link doesnt start.
- iRacing running with official link cable, 1.2x resolution and 500 bitrate is an improvement from Q2. but Im not blown away. I cant do more than 1.2x resolution with my setup and keep 90 fps.
- Half life 2 stood out as the title where I could see most improvement vs Q2. Played ravenholm and clarity and blacks made it much more immersive vs Q2
- Syrim have some strange blue lining at the edge of the screen for some reason - but it might be due to mods.
- Tested air bridge, and its the same performance as with Q2.

Input efter dag 2:

Ok, some more testing done tonight. Side by side comparion with quest 2 and I must revise my initial impression from yesterday.

- Horizontal FOV is definitely bigger than on Q2. When you flip between the two headsets its very noticable.
- The improved clarity , blacks and colours is also more apparent when flipping between headsets. Done some open wheeler laps in iRacing and it is really, really nice whit the improved clarity.
- The smaller form factor of the controllers is def a step up also. Feels more natrual in a way. Cant say much about tracking though.
- Air bridge and Virtual desktop is super stable, but I cant test the new encoding standard in virtual desktop as Im only on a 3-series card. But it feels as if latency with air bridge is a bit better than with Q2.
- Passthrough continues to be meeeeeh. I dont see myself using it.
- Been playing for 2 hours straight tonight and I will def be buying a elite strap or Bobovr version. The original strap becomes unfomfortable after some time.

Overall, I am way more impressed today after further testing. And I think most of you will be satisfied.

Av realion

Ny i Tarkov här. PM:a om nån vill teama upp och dö tillsammans!

Av realion
Nytt bud: 7 000 kr Hämtar
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av realion
Skrivet av Fenrisulvfan:

Fördelen med B550 är att du får PCIE 4.0, vilket iofs inte gör mer än 1-3% på grafiken, men framtidssäkrar ju lite även för snabbare SSD'er. (SSD'n jag föreslog är PCIE 3.0 och B550 moderkortet jag föreslog har 1st PCIE 3.0 och 1st 4.0, medans ditt B450 bara har 1st PCIE 2.0 och 1st PCIE 3.0.)
Känner du inte dig bekväm med att skruva moderkort, så låt bli. Kanske kan du få ärva tjejens moderkort nästa gång du uppgraderar grafikkortet. Corsair RM750X V2 behöver du inte uppgradera förrän kanske nästa gång.

Se där, då har jag lärt mig nåt nytt idag. Idag har jag en extra samsung evo SSD inkopplad, vilken då antaligen är kopplad till PCIE 2.0 porten. Då borde jag alltså, ur ren optimeringssynpunkt, använda SSD:n som är kopplad till 3.0-porten om jag vill ha ut max prestanda från ett specifikt spel (förutsatt att den stödjer PCIE 3.0). Eller är grafikortet alltid kopplad till en av portarna?

Av realion
Skrivet av Joakim Ågren:

Vad har du för budget för detta? Jag plockade ihop detta lite lyxigare paket av rent estetiska skäl:

Overkill på CPU kylningen och chassi men men kan ju vara värt om man har pengarna och vill ha nått lite roligare att ge bort. Eventuellt kan det också vara en god ide att köpa 16GB extra RAM minne för bättre flyt. Om du har en lägre budget skulle jag kunna plocka ihop nått annat....

Tackar, ska kolla!

Ingen direkt spikad budget men burken ska främst användas till att spela valheim och liknande COOP till högre frames än den steam deck hon får nöja sig med idag. Eftersom datorn kommer stå i vardagsrummet kopplad till Oled-tv:n så tror jag hon kommer vilja gömma undan den nånstans där den inte syns, så jag skulle säga liten storlek är att föredra än blinkande RGB om jag känner henne rätt.

Av realion
Skrivet av Fenrisulvfan:

Vad har du det på för moderkort? kanske kan det vara värt att uppgradera ditt moderkort till B550 och låta tjejen ärva dit nuvarande som kanske är ett B450?
Uppgraderade du PSU? Det kan kanske vara värt att köpa ett mer premium än jag föreslog (t.ex ett corsair CM750x för 990:-) och låta tjejen ärva ditt nuvarande också?

Edit: Samma fråga gällande SSD?

Har ett MSI B450M MORTAR MAX i min nuvarande. Är det någon skillnad mot B550 så länge jag är kvar med samma processorgeneration? Men det är ju sant, kan vara värt att framtidssäkra redan nu. Dock får jag kliva på en extern wifi-dongle isf eftersom jag kommer behöva ansluta via wifi.

Lite osäker ändå på att ge mig in på att byta ut mer på min nuvarande. Har aldrig bytt moderkort så känns som upplagt för att jag ska klanta till det och så sitter jag med två datorer som inte fungerar ist...

Har Corsair RM750X V2 PSU i min nuvarande. Kanske är värt att uppgradera också.

Av realion
Skrivet av Fenrisulvfan:

Vad uppgraderade du till?

Tack!

Fick tag på ett billigt 3080 redan för 9 månader sedan men häromveckan uppgraderade jag till en ryzen 5800x3d och 32 gb ram. Vilket jäkla lyft det blev alltså. Tarkov och Iracing VR fick en rejäl skjuts i fps. Det var helt klart värt uppgraderingen!

Av realion

Sätta ihop dator med överblivna delar

Tjena,

Har uppdaterat min PC med nytt grafikkort, ram och processor så tänkte bygga ihop en dator åt flickvännen med de gamla delarna.

Det jag har är:
Processor: Ryzen 3600
Grafikort: Nvidia 2070s
Ram: 16gb (2x8)

Övriga komponenter behöver inhandlas. Enda kravet jag har är att moderkortet har wifi och att chassit är lätt att bygga i (blir mitt första bygge).

Tar tacksamt emot alla förslag

Av realion

Frågoar ang uppgradera till Ryzen 7 5800x3d

Tjena,

Sitter för närvarande på en ryzen 3600 med ett 3080-grafikort och börjar bli sugen på att uppgradera processorn så att jag kan dö i Tarkov och omkörd i iracing VR till lite högre FPS än jag gör idag. Har förstått att en 5800x3d skulle ge en rejäl skjuts mot vad jag har. Är dock en novis när det kommer till datorbyggande så jag har lite funderingar som någon vänlig själ kanske skulle kunna svara på.

Nuvarande moderkort är ett MSI B450M MORTAR MAX och CPU-kylaren är en be quiet! Pure Rock. Är jag good 2 go med dessa eller behöver jag byta dessa också isf?

Hur svårt är det att byta själva processorn? Tidigare så har jag bytt grafikkort, Ram-minnen och satt i ett par nya fläktar. Inget av det var något större problem men processor kanske är svårare att byta? Är det värt att en medelbegåvad person med tummen mitt i hand försöker sig på det ens?

Något mer man ska tänka på?

Av realion

Plockade själva upp DayZ för ett par veckor sedan. Spelat spel i 30 år och måste säga att DayZ är något speciellt. Visst, det har en radda av brister men jag har inte spelat något annat spel med samma känsla, atmosfär och intensitet. Helt klart värt sina pengar.

Av realion
Skrivet av Chippen2188:

Efter att inte fått något svar igår åkte jag till Bilia idag. "Vi kommer inte kunna titta på den förren på tisdag". Hepp... Aja, jag får en hyrbil så länge.

Och här har Volvo en hel del förbättringar att göra. Care by Volvo ska vara ett enkelt bilägande, så pass enkelt att man skickar med året runt-däck på sina bilar så man ska slippa byta. Men hyrbilar var inte enkelt.

Pratar med Bilia som inte vet hur det fungerar när man har CbV. Ringer CbV för att fråga hur det går till, hyrbil ingår i försäkringen. Berättar läget och får till svar att vad hon vet så ska Bilia veta hur det går till. Blir sen vidarekopplad till Volvo kundtjännst (extremt ospecifikt) som säger att att det där är Volvo Assistans avdelning och jag blir kopplad dit. Där får jag hjälp med en hyrbil för dom första 3 dagarna. Så på måndag måste jag tillbaka till Bilia och "förlänga" hyrbilstiden. Om det är CbV försäkringen eller garantin som kliver in då, det måste jag försöka ringa runt och få reda på under dagen idag så jag vet vad som gäller på måndag.

Summa summarum: Jag rekommenderar inte Care by Volvo och jag är extremt nöjd över att min nya bil inte är en Volvo. Fy fan...

Hyrbilen är en XC40 hybrid för den som är intresserad...

Skrev om min erfarenhet av Care by Volvo för ett par veckor sedan i tråden. Jag delar din uppfattning, det är sjukt dåligt.

Av realion
Skrivet av Chippen2188:

Att den laddar 8% på 9h är inte normalt, det är stor sannolikhet att laddningen har slutat eller att det har varit extremt strypt hastighet. Även om du laddar i 3,7 kW, så ska du ha fått betydligt mer än 8% under 9h.

Om fastighetsägaren stryper strömmen får du nog kolla med dom, det är ingenting jag hört talas om tidigare. Sätter man upp laddstolpar så är det såklart meningen att dom ska användas

Något du också kan kolla är inställningen i bilen, under laddning, så att du inte har ställt ampere för lågt, då brgränsar bilen sig själv

Grattis till nya bilen, XC40 är mycket trevlig

Tack för svar!

Vad för ampere ska man ställa in? Är det bara att dra upp mätaren till max?

Av realion

Nu ska jag blotta min totala okunskap inom området. Det är helt ok att skratta åt mig

Laddade min nya XC40 recharge för första gången genom laddstoplen på jobbet idag (typ2.kontakt). Hade lite bråttom när jag skulle åka hemåt men när jag satte mig i bilen så notrerar jag att den endast laddat 8% på 9 timmar? Är det rimligt eller missar jag någon inställning nånstans?

Stryper fastighetsägarna effekten i laddstolparna på P-platserna? Det är ju inte så att P-platsen på något sätt är gratis (garage i Stockholms innerstad) och om den bara laddar 8% på en hel dag så kan man lika gärna ha en billigare icke-elbilsplats...

Av realion
Skrivet av Fetskaft:

Har bokad tid för provkörning av nya Renault Mégane imorrn. Spännande! 🙂

Gillar utseendet.
https://bilweb.se/i?u=43353715&w=640&h=400&c=1

Vet du vad de har för privatleasing-deal på den?

Av realion

Varning för Care By Volvo!!!

Måste bara skriva av mig. Beställde en bil genom Care by Volvos hemsida för 4 veckor sedan och fick orderbekräftelse med info om att de skulle höra av sig inom 1-2 dagar med mer info. Efter fem dagar hör jag av mig och frågar vad som händer, varpå personen på kundtjänst säger att ordern av någon anledning har fastnat men att hon kollar upp det asap och återkommer.

Tre dagar senare ringer jag upp igen och frågar varför ingen hjört av sig, varpå personen på kundtjänst svarar att det är nånting på ordern som gör att den fastnat och att hon kommer kolla upp och återkomma på mail inom en timma. Jag påpekar att det var precis vad hennes kollega sa förra gången också men att jag inte hört något, men nu lovar hon att återkoppla innan dagens slut. OK säger jag. De har väl mkt att göra och ibland blir det lite knas.

Ytterligare tre dagar utan någon återkoppling hör jag av mig igen och frågar vad är de håller på med egentligen. Vill de överhuvudtaget sälja bilar på Volvo eller vad försegår. Säljaren säger då att hon ska kolla upp det direkt och återkoppla inom 15 minuter på telefon. 15 minuter går och jag hör ingenting från dom. Jag tappar sugen här. Tack men nej tack. Jag ska fan inte behöva jobba för att ge dem mina pengar.

Nu har jag fått nog och går två dagar senare och beställer en annan bil från en amerikansk konkurrent istället. Det går ytterligare några dagar och sedan dimper det ner ett mail från Volvo som säger att min order har fastnat varpå de har annulerat den men jag får gärna lägga en ny order om jag vill. Jag skriver tillbaka och berättar om orimligheten i deras agerande, varpå jag får en ursäkt till svar och att det nu finns en bil med endast 4 veckors leveranstid att tillgå (min tidigare beställning hade upp till 8 månader). Jag sväljer stoltheten, avbokar min andra bil och nappar på den snabbleverade Volvon istället. Volvo är ju Volvo. Jag har blivit illa bemött men nu kan jag ju ändå få bilen jag faktiskt vill ha och ganska snbabbt. Låt gå. Jag frågar även om jag kan lägga till ett snäpp större fälgar och får då en uppdaterat orderbekräftelse på detta. Jag ringer även dagen efteråt för att bekräfta detta (med bakgrund av tidigare strul) varpå de säger att allt är ok och fixat! Jag tänker för mig själv, du gjorde rätt val. Det här blir bra.

Idag var jag för att hämta ut min nya XC40. Vad sitter på bilen? Ja inte är det de beställda och bekräftade fälgarna iaf. Jag påpekar det till återförssläjaren och han bara suckar och säger, "ja, det är inte första gången de fumlar till det på Care By Volvo". Ingen skugga på honom, han lämnar bara ut bilarna han får från Care By volvo. Vi ringer upp Care by volvo tillsammans och frågar vad som hänt. De vill först inte kännas vid min uppdaterade beställning och ifrågasätter mig. Jag får då ta upp orderbekräftelsen och namnet på personen jag fått den av. Jag får bevisa att jag inte ljuger och då säger kundtjänst, okej, vi återkommer. Efter 30 minuter ringer personen upp som jag fått den uppdatera orderbekfrätelsen av och säger att jag har tre alternativ som i huvuddrag går ut på:

1. Var nöjd med det du fått. Man kan ju inte få allt man beställer. Vi kan ju inte ha 100% koll på allting förstår du väl.
2. Lägg en ny beställning. Ja, det kommer ta 9 månader innan du får bilen med korrekt fälgar, men hey, det är ju bättre än 1 år.
3. Avboka.

När jag påpekar att det rimliga alternativet är 4. Ni fixar fram fälgarna jag har beställt och smackar på dem på bilen, så får jag svaret "ja, alltså, det är ju en väg men det är inte så det funkar". Jag höjer tonen något och förklarar att i min bok så om man gör fel så erkänner man det och så gör man allt för att ställa det tillrätta. Kunden har inte alltid rätt men i det här fallet så har nog ändå kunden rätt. Jag får till svar att ja, hon inser rimligheten i detta och att hon ska ordna detta om hon så måste "gå till VD med detta" men här och nu får jag åka hem och sen kommer hon höra av sig innan dagens slut över telefon. Jag tänker, andas, det här är värdsliga saker. Vem bryr sig om 100 år. Jag beger mig hemåt med tron om att det här fixar hon.

Nu för en halvtimma sen får jag ett mail där det står citat "Desvärre kan vi inte lägga till däcken i efterhand, vi har försökt lösa det på flera olika sätt men tyvärr". Och mina enda val är ta något av deras alternativ 1-3 ovan.

Jag är chockad över hur dåligt kundbemötandet är på Volvo. Hur kan de ha några kunder öht om det är så här det fungarar?
Så min rekommendation till alla er som överväger Care By Volvo - håll er långt borta!!!

Rant over.

Av realion
Skrivet av anon201296:

Hur köpte du datorn? Kanske du fick med någon typ av låda som innehåller extra sladdar till nätagg? På vissa nätagg kan även 2 av 6 pins vara "splittade" och det är inte omöjligt att den som byggt dator i så fall har gömt/stoppat undan de två extra pins och bara har "den lilla kontakten" (4pins) synlig när du snabbt tittar i din dator.

Hur som helst är det småsaker och nätaggregatet räcker bra till men ifall du inte har sladden hemma bör du se till att få en ny sladd till just ditt nätagg.

"Ska jag försöka flytta chassifläkten så att jag får in grafikkortet?"
- Ja.

Tack för input! Det löste sig tillslut. Nästa gång ska jag köpa ett större chassi så allt får plats utan problem

Av realion

Behöver lite hjälp med uppgradering av grafikkort (3080) eller hela datorn

Hello,

Jag får börja med att säga att jag är halvt analfabet när det kommer till hårdvara. Jag klarar av att sätta in nya ram-minnen men det är typ det. Nu har jag kommit över ett 3080-kort från gigabyte men inser när jag öppnar lådan att det fan inte får plats i min nuvarande burk. Ena chassifläkten sitter för så att grafikkortet inte får plats och en av de två nuvarande strömsladdarna till grafikkortet har för liten kontakt. Jag vet heller inte om min gamla burk har tillräckligt med ström eller kylning för att klara av ett 3080. Jag behöver uppenbart lite hjälp. Nedan är min nuvarande setup.

Lite funderingar:
1. Ska jag försöka flytta chassifläkten så att jag får in grafikkortet? Den behövs ist flyttas upp till toppen av chassit.
2. Köper man nya strömsladdar till grafikkortet eller kan man sätta på en adapter på den "lilla" kontakten så att den blir större? Dvs, så att det blir två "stora" kontakter istälklet för 1 stor och 1 liten som mitt nuvarande 2070s har.
3. Ska jag bara ge upp köpa ny burk helt och hållet och kliva på nya adler lake från intel, 32 gb ram, framtissäkert moderkort och större chassi?

302709: AMD Ryzen 5 3600 Processor / 6 cores / 12 threads / 3.6GHz (4.2 GHz Turbo)
303921: Gigabyte GeForce RTX 207 Super Windforce OC 8GB - [DK]
236943: Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) / 3200MHz / DDR4 / CL16 / CMK16GX4M2B3200C16
281339: Crucial MX500 500GB SATA 2.5" 7mm (CT500MX500SSD1)
283852: Corsair RM750X V2 / 750W / 80+ Gold - Svart - [DK]
209949: be quiet! Pure Rock - [DK]
305201: MSI B450M MORTAR MAX- mATX / B450 -
256271: Fractal Design Define C - Svart - [DK]

Av realion

Nu har Elgiganten tillslut vaknat efter 1,5 år och ebjuder mig att köpa ett av nedan ersättningskort. Någon som har koll på vilket av nedan som är bäst?

Gigabyte GV-N3080EAGLE-10GD GK Gigabyte Geforce RTX GeForce RTX 3080 EAGLE 10 (LHR)
Gigabyte GV-N3080TURBO-10GD 2.0 GK Gigabyte Geforce RTX 3080 TURBO 10G  Rev2 (LHR)
Gigabyte GV-N3080VISION OC-10GD GK Gigabyte Geforce RTX 3080 VISION OC 10GB Rev2 (LHR)
Gigabyte GV-N3080GAMING OC-10GD GeForce RTX™ 3080 GAMING OC 10G (LHR)
Gainward Gainward GeForce RTX 3080 Phoenix GeForce RTX 3080 Phoenix (LHR)
Pny VCG308010LTFXPPB GF,RTX3080,10GB,PCIE4.0 (LHR)
Gainward Gainward GeForce RTX 3080 Phantom GeForce RTX 3080 Phantom (LHR)
Palit NED3080U19IA-1020G GeForce RTX3080 GameRock (LHR)