Inlägg

Inlägg som Ness har skrivit i forumet
Av Ness
Skrivet av Xverminator:

Kanske inte jättekul, men det är stabil avkastning. Nu pysslar jag inte med mining, men kan tänka att hårdvara och elräkningar kostar en hel del eller om man hyr in sig på datacenter? Man slipper iaf allt detta joxx.

Har man tex 150.000 kr skulle jag nog hellre stoppa in det på ett sparkonto, tex SBAB som har 2.50% ränta just nu och det lär öka till 3% sätter man in någon tusenlapp eller mer per månad så blir det gratis pengar varje år.

Läste detta nyligen

”Svenska datacenter måste säga nej till kryptovalutor”
https://computersweden.idg.se/2.2683/1.777640/svenska-datacen...

Tror det CFSsss menar är att istället för att sätta in pengarna på ett sparkonto så hade du kunnat investera dem. Inte i cryptovaluta alltså, utan på börsen. Finns flera sätt att spara i aktier relativt säkert och utan att själv behöva ha någon djupare kunskap, exempelvis en fondrobot eller en bra indexfond.

Av Ness
Skrivet av Laxpudding:

Hur signalöverföring[*] fungerar ned på minsta nivå och hur problemen kan fortplanta sig i ändarna – det är bortom min kunskapsnivå. Helt klart finns det situationer där det är konkreta problem med signalöverföring[*], likaväl som det finns situationer där man kan diskutera när man når inbillningens gräns.

När jag i mitt jobb får möjlighet att träffa på dem som kan sin sak försöker jag fånga pusselbitar av information och förklaringar så gott det går. Ämnet är i alla fall så pass komplext att man kan bygga en hel livstid av kunskap och karriär på hur signalöverföring[*] fungerar i teori och praktik. Vilket jag inte har tiden och plats i hjärnan för.

Effekten blir ett kunskapsglapp som slår åt två håll. Jag kallar dem för enkelhetens skull typ A och B. Samt varianten + vilka uttrycker sig på forumet:

(A) Positiva vibbar av samma sort som med quantum woo-principen. Man läser in mer personliga värderingar och känslor om "värme," "renhet", "naturligt" etc. än vad den neutrala fysiken någonsin har kunnat underbygga. Här på Swec är det kanske ett inlägg på hundra eller färre som uttrycker dessa åsikter. Det är en typ av fördummelse som jag personligen starkt ogillar när det handlar om kvacksalveri i ordets ursprungliga betydelse.

(B) Negativ skepsis åt andra hållet går ut på att raljera om "snake oil" och att avfärda allt annat som bluff. Signalöverföring[*] är ettor och nollor i sladden och allting har absoluta svar. Vilket är en annan typ av fördummelse även det. Och vad jag skulle säga är ännu starkare knutet till känslor och identitet.

(+) Pusselbitaren har några faktiskt pusselbitar om ämnet och kan ge ett delsvar. Inser ofta sin egen begränsning och lyckas därför undvika allt för stora känslor. Men kan också vara A+ och B+ och använda favoritpusselbiten som slagträ i diskussionen om sanningen om signalöverföring[*]

Med andra ord: Det är väldigt få här på forumet som egentligen kan ämnet på djupet och har en saklig inställning. De personer som verkligen kan förklara kommer istället dra sig från att svara. Jag förstår varför eftersom när de personerna öppnar munnen möts de av antingen typ (A) eller typ (B) där typ (B+) oftast är den värsta.

[*]"Signalöverföring" kan förstås ersättas av vilket annat komplicerat ämne som helst.

Det här märks så tydligt så fort en diskussionen handlar om ett mer obskyrt eller komplext ämne där man faktiskt har riktig kunskap själv, (exempelvis utbildning eller professionella erfarenheter). Då ser man plötsigt hur många som uttalar sig självsäkert och "kunnigt", i själva verket har noll koll, eller åtminstone har extremt bristande kunskaper.

Av Ness
Skrivet av SCORPIUS:

" inbränning i praktiken är ett mycket litet problem vid normal användning."

Hur litet?
Jag tänker att många spel har en statisk Hud och att den är på i många timmar.
Samma i skrivbordsmiljö.

Jag köpte min LG OLED48CX för ca 2½ år sedan, jobbar hemma hela dagarna och spelar rätt mycket på kvällarna. Många långa timmar med statiska element. Ser inte skymten till inbränning, även om jag försöker hitta med testbilder. Så länge man inte stänger av pixel shift, maxar ljusstyrkan och lämnar den på så ska det inte vara någon fara.

Skrivet av Ryssfemma:

Ja om det bara vore lösningen på allt, då skulle nog varje gamer sitta med en OLED - monitor idag och butikerna skulle slippa reklamationer.

Fast det är inte så det fungerar. Att OLED är bättre än LCD och att inbränningar inte är ett problem på nya modeller är ju ingen nyhet direkt. Men när det gäller monitorer så är det ny teknik. LG's 48-tummare har funnits i några år, men alla vill inte ha en 48" TV på skrivbordet, för att inte tala om priset. Nu börjar det komma lite mer anpassade modeller men priserna är fortfarande höga. Det kommer dröja innan priserna och tillgängligheten är på en sån nivå att majoriteten sitter på OLED. Det är bara att titta på grafikkort. Även om snacket på forum ofta är om toppmodellerna så är det inte vad gemene gamer sitter på. (Enligt Steam hardware survey så är den vanligaste gpu:n GTX 1650, det säger en del).

Av Ness

Jag är nog mer så att jag försöker välja bort vissa märken/tillverkare snarare än att jag är fast i någon favorit.
Kinesiska tillverkare väljer jag exempelvis bort om det är möjligt, samt företag jag anser vara "anti-consumer".

Men ja, det är väl mer ett riktmärke än skrivet i sten.

Av Ness

Var på G att köpa en Switch när det snackades om en PRO-version. Men eftersom det aldrig blev av så slog jag till på en Steam Deck istället. Blir nog inget Nintendo förrän tidigast nästa generation.

Av Ness
Skrivet av Schluug:

Hade gärna köpt ett AMD-kort om de inte var så långt efter på raytracing, vilket jag ändå tror är en viktigt funktion för många spel de kommande åren. För oss om inte köper korten för att få 500+ fps i CS-go..

Absolut tråkigt att det inte presterar likvärdigt när det kommer till RT. Men å andra sidan så är det knappt att 4090 gör det i 4K...
Om det man däremot vill ha är bra prestanda i 4K, (och RT inte är livsviktig) så är 7900 XTX väldigt mycket mer prisvärt.

Så att dela upp det mellan RT och 500+ fps i CS:GO är inte så rättvist. Tror de flesta som funderar på detta kort helt enkelt är ute efter att få hyffsad fps i 4k snarare än att pusha fps i 1080p till månen.

Av Ness
Skrivet av Allexz:

Trolleri, trollera, trollar du så trollar jag!

Tror du har missuppfattat en pytteliten variabel eller två....

Testerna du hänvisar till syftar till att testa oled tv apparater som oled apparater. Dvs det de är ämnade för, rörliga bilder.

Om du helt plötslig ändrar den pyttelilla variabel att använda en tv dagligen för rörande bilder.... Till en datorskärm som en mycket stor del, ofta mesta delen av tiden visar en statiskt bild så säger de andra testerna inte ett skvatt.

Om oled Används för film så är det nästan ingen chans för inbränning längre.

Om oleds används för gaming så ökar risken då viss static content existerar.

Om du använder oled som generic datorskärm för t. Ex arbete Där du har dina fönster på samma plats 8h om dagen så går det mindre än ett år innan problemen uppstår.

Finns en anledning till att man säger att oled datorskärmar är lite övre klassens skärmar.... Lägg ut mycket pengar på dyr skärm och köp en ny varje år.

Sorry men du har helt fel.
Som jag skrev i ett annat svar, jag har en OLED-skärm som monitor till datorn och har haft det i ca 2 år nu. Jobbar hemma 8h om dagen + att jag spelar i princip varje kväll. Det blir många långa timmar med statisk bild, varje dag, året runt och jag har 0 tecken på inbränning, dvs även om jag verkligen försöker hitta fel via testbilder så finns inte ens skymten till inbränning.

Av Ness
Skrivet av Ragnvlad:

För min del är detta helt obegripligt?!? Att ngn skulle ha längtat efter Oledskärmar till datorn?!! Personligen är nog Oled det sista jag vill ha som datorskärm med tanke på inbränningsrisken i samband med statiska bilder...

Då får du nog ta och läsa på lite. Inbränning och OLED var eventuellt en stor risk när tekniken var ny men inte nu för tiden. Speciellt inte med QD-OLED. Men jag har en vanlig OLED som monitor, använder den både till jobb och privat varje dag och har gjort det i ~2 år utan ens skymten till inbränningar. (då blir det ändå statiska bilder många timmar i sträck ibland)

Men visst, maxar du ljusstyrka och låter skärmen stå på med statisk bild i några hundra timmar så kommer det till slut att brännas in. Men det är ingen fara vid normal användning och viloläge på skärmen efter en tids inaktivitet, om man skulle glömma den på.

OLED som bildteknik är väldigt mycket trevligare än LCD i övrigt, så det är absolut det man vill ha till datorn.

Av Ness
Skrivet av anon201296:

Det hade jag aldrig klarat av, det är ju ynka 92 PPI

Fast då är det ju inte storleken som är problemet egentligen utan pixeltätheten.
92 PPI fungerar faktiskt helt okej. Jag sitter ändå så pass långt från skärmen att det inte är speciellt märkbart vid normal användning, och vid spelande så märks det absolut inte.

Men ja, skulle såklart inte tacka nej till högre PPI. Nästa gång jag byter skärm så blir det nog 37-42".

Skulle däremot aldrig kunna gå ner till 27" igen. Har en sekundär skärm i den storleken och allt är så galet smått.

Av Ness
Skrivet av anon201296:

Äntligen! 27" är på gränsen på att vara för stor men kanske det fungerar i 2160p..

Svårt att greppa att det finns de som har den åsikten när man själv sitter på 48" haha 😅

Av Ness
Skrivet av BumBumX:

Bytte vartannat när jag hoppade på smartphone-tåget i samband med iPhone 4, provade nån android-lur också under den perioden. Sen kom iPhone 8 och den plusmodellen hade jag i 3 år (Batteribyte efter 2) och nu har jag iPhone 12 Pro som blir 2 år snart och har inga planer på att uppgradera, men även här börjar batteriet bli trött så ska nog byta det snart. Känns lite som utvecklingen bromsat lite och det inte rättfärdigar priset på en ny allt för ofta.

Håller med, det var ju en period när varje ny generation hade stora förbättringar jämfört med tidigare. Samt att en flagskeppslur gick lös på 4-6000:-. Nu för tiden är det många gånger tvärtom. 14 lax för en ny lur, grattis nu tappade du hörlursjacket och stereohögtalarna samt fick en ful notch mitt i skärmen.

Mitt "knep" är att vänta och köpa förra generationens flaggskepp. Åtminstone om man kör Android så kan dessa rasa över 50% i pris på något år. Oerhört mycket mer prisvärt och knappt märkbara prestandaskillnader jämfört med det senaste.

Av Ness
Skrivet av Fenrisulvfan:

Jag provade Warcraft 2 på min 486:a för ett par veckor sedan med en 14.1" skärm, jag skulle inte gärna sitta mer än 1 meter ifrån den idag, då jag naturligt unnat mig lite bättre några gånger. Jag skulle dock inte vilja rusa iväg, jag testade köra på en 46" när min 20" dataskärm dog, men bara värmen från skärmen kändes som att sola solarium och fick nackont av att spela PUBG.

Det spelar dock rätt stor roll vad det är för upplösning på skärmen, 1080p på 46" så vill man inte vara för nära, ögonen mår ju bäst av en viss storlek per pixel, så med en 4K skärm (om man utgår från 24" 1080p), så kan säkert 48" kännas helt okej.

Absolut, ska man ha en så pass stor skärm på skrivbordet så är 4k ett måste. 3840x2160 på en 48" är samma PPI som 1080x1920 på 24". Lägre än det vill man inte ha imo. (antagligen skulle 42" kännas bättre bara för att få lite högre PPI).

Värmen klarar man sig från med OLED, den blir bara lite ljummen, jämfört med min tidigare 27" LCD som kändes som ett element. Sedan är skrivbordsdjup en viktig aspekt. Kör man med standard 60cm så kommer skärmen för nära. Så 80cm är att föredra.

Av Ness
Skrivet av Fenrisulvfan:

Vad är det för närsynta stollar som behöver 40" rakt i nyllet. När jag var ung så vart det en 14" TV på andra sidan rummet (3meter) och det fungerade utmärkt. Jag går nästan vilse med ögonen på min 27" idag.

Testa spela något ARPG eller RTS på en 14" skärm på andra sidan rummet och återkom med resultat till mig tack. Sedan handlar det ju inte riktigt om "vad man behöver" utan vad som ger bäst upplevelse.

Av Ness

Kör 48" på ett 80cm djupt skrivbord just nu. Det fungerar riktigt bra.
Sedan beror det lite på vilket spel man kör, vissa blir grymt mäktiga på 48" medans andra kan kännas lite jobbiga i längden, (om exempelvis UI:et är anpassat för mindre skärmar).

Tror att 42" skulle vara klockrent, det ger lite högre PPI också.

Av Ness

Blir garanterat ett nytt grafikkort nu i samband med att nästa generation lanseras.
Har idag ett 1080TI, som fungerande fint när jag körde 1440p, men sedan jag uppgraderade till en 4K-skärm så har den inte riktigt pallat, speciellt eftersom den saknar HDMI 2.1, så jag kan inte ens köra över 60Hz även i de fall där den orkar med.

Sedan får vi se om jag även byter moderkort, processor och minnen. Egentligen inget måste, men sambons dator börjar "sjunga på sista versen", så eventuellt får hon ärva mina gamla prylar och så uppgraderar jag allt.

Av Ness
Skrivet av whitenuke:

Det är bättre att skaffa sig en 3070 nu än att vänta länge till 4060.

Tänk dig att när släpps ut så kommer scalpers händelsen att hända igen. Och förvänt inte dig att nvidia kommer att sjunka sina priser heller. Dom gör aldrig det.

Beror ju helt på tillgång och efterfrågan. I dagsläget så går det bra att få tag på grafikkort direkt från återförsäljare. Här har vi en artikel som beskriver hur Nvidia sänker sina priser, så påståendet att de aldrig sker känns ju inte helt sant?

När 3000-serien lanserades så fick du mycket mer/högre prestanda för samma mängd pengar jämfört med 2000-serien, så om det inte är akut med ett nytt grafikkort så skulle jag absolut vänta.

Av Ness
Skrivet av Pyxira:

Jag har ingen aning men är rätt säker

Forumdiskussioner i ett nötskal!

Av Ness

Stationär inkopplad i ett annat rum med kablar dragna genom väggen in till "datorrummet" (kringutrustningsrummet?).
Så jävla gött att kunna sitta och spela i ett tyst och svalt rum.

Av Ness

Stationära - Nej
Laptop - Nej
Steam Deck - Ja

Av Ness
Skrivet av Stan Carley:

Kanske borde förtydliga, jag har inget emot att man inför en standard, tycker mest det är lite irriterande att den nya standarden gör alla gamla kablar obsoleta. Om nu miljön är det faktiska fokuset så borde rimligtvis Micro blivit standard då alla redan hade det (utom Apple) fram tills att C blev hippt.
Tur att det finns bra adaptrar mellan USB-formaten annars kommer det bli jobbigt när allt ska ha C.

Fast det stämmer ju inte?
USB-micro har ju fasats ut inom flera segment sedan många år.
Ska man sätta en ny standard så känns det ju väldigt konstigt att ta en legacy produkt som kom för 15+ år sedan som dessutom redan blivit ersatt av en bättre produkt sedan många år tillbaka. Alla nya teknikprylar jag köpt de senaste 5 åren har varit USB-C.

Sedan blir ju inte dina nuvarande micro-kablar obsoleta bara för att USB-C blir standard. Så länge du fortfarande har kvar prylar som kör Micro så är det ju bara att fortsätta med det. Men förhoppningsvis slipper man i framtiden ha 3-4 olika laddkablar hemma.