Inlägg

Inlägg som Celahir har skrivit i forumet
Av Celahir
Skrivet av Oskaren:

Kan nog vara så att datorn stängs av på grund av att grafikkortet blir för varm och stänger av sig för att inte överhetta allt för mycket.
Har du datorn välventilerad när du spelar, för det kan påverka luftflödet till datorn så att den ska kunna kylas korrekt. Beroende på hur länge du har haft datorn kan det också vara dags att göra rent fläktar och byta kylpasta i datorn, detta kan i många fall hjälpa med värmeproblem.

Har bara en fråga, är de temperaturerna normala för din dator när du inte har något igång?

Jag hade på enshrouded när jag printscreena HWmonitor.

Skrivet av ggustavsson:

Blir den överhettad så kan den nog stänga av sig, så ha HWmonitor igång när du spelar och kolla då om tempen brakar iväg..

En fråga fungerar datorn som den ska på enbart batteri?

Kör aldrig utan kabel i princip, inte om jag spelar iallafall.

Av Celahir

Laptop stänger av sig

Hej,

Har en laptop som stänger av sig när jag spelar, Enshrouded smålaggar lite me. 3060 laptop gpu borde väl klara de med performance inställningar?

11th gen i5 11300h processor, 16gig ram, win10

Kollade i MSI afterburner och GPU hoppar upp och ner med ca 10sek mellanrum. Screenade hwmonitor me.

Ändrat energiplan så att den inte ska sleep eller stängas av.

Någon idé om vad som kan vara fel? Tacktack

EDIT:
Det verkar också som att den har nåt inbyggt grafikkort, intel iris, men vad jag kan hitta så är geforce valt överallt

Av Celahir
Skrivet av Alastor Moody:

Det här bygget är bara ca 6 % dyrare än Donnertstals och enligt TechPowerUp är 7900 XTX nästan 19 % snabbare än 7900 XT i 4K så det är nog värt pengarna.

https://komponentkoll.se/bild/OTTks.png

96,1 / 81 = 1,18641975309.

https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-4080-su...

Jämförde lite och något jag gillar med mitt chassi just nu är USB på framsidan. Förstår inte riktigt vad problemet med ditt val av nätagg är då de har högre W och trevliga recensioner. Hittar heller ingen som egentligen fördömmer mATX så som i denna tråden, uppskattar din input

Skrivet av Snusious:

Tänkte jag kan slänga in ett "max-bygge", dvs. välj inte dyrare grafikkort än detta (som nämnts redan räcker 7900XT gott för 32:9 1440p).
https://komponentkoll.se/bild/sVstK.png

Men annars, prisvärt stabilt chassi, moderkort med PCIE 5 på GPU (för framtida grafikkort), optimal RAM hastighet, stabil SSD, samt nätaggregat med 12VHPWR. Mest prisvärda luftkylaren räcker fint för 7800X3D.

4080 super ser fint ut, ändå en relativ stabil uppgradering från 7900XT men kostar mer än 7900XTX och är enligt tester inte bättre? Är det bara personlig preferens som gör att 4080 super hamnar före 7900 XTX i din build?
Vad gör det värt att lägga 700 extra på modekortet jämfört med ASUS TUF GAMING B650-PLUS WIFI som Donnerstal har i sin build? Enbart framtida grafikuppgraderingar? (Tveksamt att jag någonsin kommer uppgradera grafikkortet, å andra sidan kanske jag hade gjort det till min nuvarande rigg om resterande delar var bra. Men om 5-6år så är 7800X3D processorn också 5-6år äldre hehe..)

Sen har jag gärna USB-uttag fram på chassit, denna har nog inte det? Dock läste jag att Corsair 4000D Airflow kan behöva kompletteras med fläktar, även Phantek då den inte har bakre fläkt?
Köper hellre något med USB fram och som inte behöver kompletteras med ytterligare fläktar, alternativt att jag vet vad jag ska komplettera med från start så att jag inte får samma problem som med min nuvarande rigg, att jag märkte det ganska sent in i användandet.

Tusen tack för all input!

Av Celahir
Skrivet av Alastor Moody:

Det här bygget är bara ca 6 % dyrare än Donnertstals och enligt TechPowerUp är 7900 XTX nästan 19 % snabbare än 7900 XT i 4K så det är nog värt pengarna.

https://komponentkoll.se/bild/OTTks.png

96,1 / 81 = 1,18641975309.

https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-4080-su...

Ganska mycket som ändrats i den builden, kan jag bara byta grafikkort från den förra builden? Eller passar dessa delar bättre på något sätt?
Lite är väl såklart preferens men någon annan anledning till att du valt dessa delar?

Tack för input!

EDIT:
Vattenkylare i första builden, jag har tänkt att bygga själv och aldrig använt vattenkylning. Spontant hade jag kunnat ge mig på det, dock kommer jag leva med skräcken att något går sönder och pajjar datorn. Händer kanske inte särskilt ofta, men trist om jag tänkt ha datorn som den är i x antal år, har den 5år på nacken så vet man ju aldrig

Av Celahir
Skrivet av Donnerstal:

Utgå från det och välj grafikkort utifrån prestanda och pris. 7900 XT är bland de bästa, men du kan själv jämföra grafikkort här (skrolla ner till 4k):
https://www.sweclockers.com/artikel/18402-sweclockers-prestan...
Edit: Men köper du ett NVidia så behöver nätaggregatet bytas då det saknar nya 12VHPWR-kabeln.

Ouff, känns ju ganska givet. Vafan trodde jag skulle behöva betala mer. Grafikkortet är ju garanterat tillräckligt bra, resterande delar ser också ut att vara bra nog.

Hepp, behövde kanske inte efterforska lika mycket idag som förr, valen ser ganska så givna ut. Iallafall processor och grafikkort.

Tackar och bockar

Av Celahir

Såg liknande i en annan tråd, det är detta som gäller just nu? Kan ändå tänka mig att uppa budgeten lite om det är värt!

Av Celahir

Ny dator eller uppgradera

Tjenare,

Jag köpte precis 49" G9 OLED skärmen från Samsung under rean, försökte få igång 240hz på skärmen men lärde mig snabbt att mitt 1080 inte räcker till. Tydligen är det någon funktion i 20-serien som behövs.

Har denna rigg sedan ca 6år;
https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/stationara-dator...
Enbart uppgraderat till 16gig ram och lite större ssd.
En polare ville bli av med den annars hade jag inte köpt riktigt de komponenterna. Men här är vi och jag klagar inte.

Den fungerar rätt fint, spelar mest cs2/dota.

Men, jag har inte lagt så mycket på en fet rigg senaste 10 åren och känner att jag kan köpa något rätt stabilt, en budget på 20-30k hade funkat. Dock vill jag såklart ha prisvärdhet, hållbarhet etc, behöver inte ha de absolut bästa av det bästa, RGB, vattenkylning (om de inte är värdare såklart), eller annat flashigt.

Insåg att jag kanske kan uppgradera datorn med ett nytt grafikkort, hålla ungefär samma prestanda men få ut mer av skärmen. Drar mig lite för att gå den vägen då datorn i sig är rätt gammal, även om den fungerar fint fortfarande, tror processorn skulle bottlenecka mig ändå, vet inte vad som passar i datorn, chassit suger pung i termer av luftflöden och kan inte byta (enkelt) pga hur datorn är uppbyggd, tankar kring det?

Ett + är att sambon kan ta över min dator och få sig en helt OK uppgradering, om jag köper en ny.

Jag har aldrig haft AMD/Radeon, enbart intel och nvidia sen jag började bygga själv för ca 20 år sedan. Förstått att AMD och Radeon gått upp sig och t om kan vara prisvärdare i många hänseenden. Inte hållt mig särskilt uppdaterad dock då jag fick den senaste riggen i knät, och är i övrigt inte supernördig. Inte mer än lite lätt modding, overclocking etc men det var några år sen jag slutade bry mig om det. Datorn har presterat tillräckligt.

Jag kommer dock läsa på en del innan köp och jämföra, men jag tänker att det är värt att börja här!

Vad skulle ni rekommendera utefter ^?

Tack tack mycket uppskattat att få era tankar och idéer :)!

Av Celahir

@Farthinder:

Testade, fick ner DPIn till 800 igen men nu är den lägre än innan ^^ Vettefan va för knasigt som har hänt men letar på, tack för din input!

Av Celahir

Mus ökade i sensitivitet av misstag

Hej

Lämnade datorn, kom tebax och slog till musen lite lätt när jag satte mig, märkte att sensen blivit sinnessjuk hög utan anledning.
De första jag kollade var självklart om jag slagit till knapparna för att ändra DPI men kom sen på att de ej funkar.
I windows är inställningarna samma, 6 i hastighet och jag använder inte drivrutinerna till min G900 utan kör på windows drivrutiner.
Därav varför DPI-knapparna ej funkar.

Det har fungerat utmärkt med väldigt bra mouse pulls i flera månader, måste kommit åt någon knapp eller liknande men hittar inte hur jag fixar de..

Någon som har nån idé?

Tack!

Av Celahir
Skrivet av panpo98:

Vadå öppna datorn?
Om det finns en kabel till nätverket så är den utanför datorn som man kan rycka ut. Vissa datorer har inte ens nån kabel för de är kopplad till internet trådlöst via wifi.

Hur får du internet?
Om det är i en bostad så bruka det finnas ett internet modem som man kan stänga av en stund. När man startar den igen kan det ta några minuter. Din internet leverantör bruka mer exakt tid, info mm.

Edit:
Vet inte om dom här 2 förslagen hjälper men det finns inte så mycket annat du kan göra som andra inte redan tagit upp tills datorn är klar.

Haha, jaha, trodde de syftades till kabel till närverkskortet i datorn, trodde inte nätverkskabeln var de som menades ^^ Jag har självklart startat om routern etc, jag kör över wifi just nu men vill helst sitta på sladd..

Av Celahir
Skrivet av 50Spaenn:

Kan du kanske ge oss lite mer information om vad det är för problem som du får från början?
Du nämner bara att det är sånt som "löser sig" med lite kommandon för IP-config.
Får du en IP-krock eller vad sker?

Matar du in en specifik IP eller kör du med DHCP?
Provat att rycka ur kabeln medan du har disablat kortet osv?

"Ethernet Doesn't Have a Valid IP Configuration"

Aldrig manuellt ändrat IP, inte behövt

Inte testat att öppna datorn och rycka kabeln till nätverkskortet, får de samma effekt som att starta om datorn?

Tack för svar!

Av Celahir

Hjälper inte att disable och activate nätverkskortet

Ipconfig commands hjälper inte, som jag skrev så får jag ett error

Skickades från m.sweclockers.com

Av Celahir

Fixa internet utan att starta om datorn

Krypterar en 8tb hårddisk på den stationära, 37h kvar och Internet balla ur, standard ip problem som löser sig me ipconfig commands, problemet är att jag får meddelande "an error occured while releasing interface Ethernet:..."
Alla lösningar på detta inkluderar att starta om datorn vilket jag inte kan göra innan krypteringen är klar.
Någon som har nåt förslag på hur jag ska lösa så jag har internet?

Av Celahir
Skrivet av Subzero299:

Det kan inte vara så att dom har gjort det för att röja spår efter sig? Jag menar att dom begärt lösenordsändring på massa sidor för att komma åt dina konton och sedan raderat alla bevis.

Jag hade iaf bytt lösenord på allt!

Mm jag mailade google om vad dom gjorde innan de raderade alla mail men ska ändra pw överallt ändå tänkte jag.

Av Celahir

Raderade mail.

Hejhej

Såg precis att alla mina e-mails blev raderade för runt 22 timmar sedan, någon loggade in från en ip-adress jag hittade på mitt e-mailkonto.

Mailade gmail och fick ett automatiserat svar;

"Hello,

We received your request to recover deleted emails from your account. Unfortunately, the emails were permanently deleted, so we're not able to get them back for you.

We know this can be really frustrating, and we're sorry that we can't help this time around. To help prevent this from happening again, it's a good idea to double check the security of your account. We've put together some tools and tips in our "Security Checklist" article that you can read through in about 10 minutes to make sure the only one who has access to your Gmail is you.

If you'd like to better understand how deletion works in Gmail, or how long email stays in Trash before it's deleted (about a month), please read through our "Deleted Messages" article.

Thanks again for using Gmail,

The Google Support Team"

Sjukt irriterande att någon varit inne och raderat alla mina mail och att de inte ens går att få tillbaka de..

Kan jag göra nåt me ip-adressen? Nåt jag kan göra överhuvudtaget eller är de bara att suck it up och byta lösenord?

Av Celahir

Word och webbläsare kontrollerar stavning på fel språk

Installerade nyligen om min dator, språket på windows är engelska med med svenskt tangentbord.
Word är installerat och jag har ett studentkonto som jag använder, svenska är satt till standardspråk och jag tog bort den engelska ordlistan.

Den svenska ordlistan används en stund men ändras sedan tillbaka till engelska utan anledning, all min text är rödmarkerad och word autokorrigerar bort å ä och ö. Svenska är fortfarande satt som standardspråk för textredigering när jag kollar i inställningarna. Jag har använt word vid några tillfällen sen jag installerade om datorn utan att stöta på detta problem.

Även min text i webläsaren började precis rödmarkera när jag skriver på svenska(dvs när jag skriver nu, i facebook eller liknande), Svenska är fortfarande satt som standardspråk i windows och problemet har inte uppstått tidigare.

Någon som stött på detta eller vet hur jag kan fixa de? Grymt irriterande då jag inte kan använda word.

Tack!

Tillägg:
När jag går tillbaka i texten och ändrar där jag har skrivit när den svenska ordlistan fungerade så är den fortfarande fungerande, redigerar jag och lägger till ord går den utefter den svenska ordlistan.

Av Celahir
Skrivet av monoleg:

SSD som håller på ge upp antar jag, du kan alltid dubbel kolla med intels mjukvara då det är en intel ssd, deras toolbox ska kunna få fram det mesta om SSD'n

https://downloadcenter.intel.com/download/28447/Intel-Solid-S...

I de programmet står de Drive Health: 100% och Estimated Life remaining ca 90%
Diagnostic scan visar inget

Känns konstigt att dom har ett sånt smart detection system som inte säger ett skit om vad den detectar ;O

Av Celahir

Körde de programmet du länkade, Data Lifeguard Tools

ser ut såhär;

http://i66.tinypic.com/2z8qlxs.png

Körde ett extended diagnostic test på SSDn och den ger en Pass.
När jag kollar properties på SSDn så visar den Health Status: Warning

Så vettefan, några fler förslag?

Av Celahir
Skrivet av monoleg:

Dra ner crystaldiskinfo och se hur dom mår.

Läste att disk diagnostiseringsverktyg kan visa att dom är ok även om man får detta error, värt att kolla ändå kanske!

Får upp att min SSD ligger på 55 grader, kanske är de? För Hälsostatus på alla tre diskar säger att dom är "Bra".

Av Celahir

SMART detection error, vilken hårddisk rör de sig om?

Fick upp ett error när jag startade om datorn precis, läst till mig att de har med att hårddisken KAN vara påväg att crasha
Vilken hårddisk de rör sig om förstår jag dock inte.. Jag har två mekaniska lagringsdiskar och en 256ssd
Hur borde jag gå tillväga?

Känner inte för att göra backup på alla tre hårddiskarna och att byta ssdn hade varit knöligt om de inte är den som strular, förslag?

http://i63.tinypic.com/2h4aivl.jpg

Såhär ser de ut btw