Inlägg

Inlägg som Fryngel har skrivit i forumet
Av Fryngel
Skrivet av snajk:

... antalet cyklingar minskade med hälften medan skallskador och dödsfall minskade med mindre än hälften, så per cykelresa blir det en negativ effekt även på skallskadorna.

Sen kan man väl tänka sig att det finns ännu fler aspekter som inte var med i denna undersökning heller. Som att de som slutade cykla när de var tvungna att ha hjälm kanske var en grupp som inte cyklade lika mycket relativt gruppen som fortsatte cykla exempelvis.

En tänkbar delförklaring skulle kunna vara att en cyklist med (påtvingad) hjälm tar större risker än vad han skulle ta om han cyklade utan hjälm. Jag har märkt sådana tendenser i mitt cyklande i alla fall.

Av Fryngel

Kan bara stämma in i @SnowgubbeN lovord över Band of Brothers.

Vill slå ett slag för miniserier över lag; de brukar ha (har alltid, hoppas jag) hela storyn klar redan när de börjar spelas in, så man slipper det klassiska "S1: Wow! detta är det bästa jag sett på länge ... S3: meh."

Carrés The Little Drummer Girl: https://www.imdb.com/title/tt7598448/

Och nostalgiker som jag är, tycker jag att The 10th Kingdom är en underskattad klassiker. https://www.imdb.com/title/tt0207275/

Av Fryngel
Skrivet av Tauri85:

Äsch 1000 C* är väl inte så illa^^ Tillverka prollen av tungsten så kan man nå 3000C* + innan det är fara och färde

Volfram. Svenskan använder ett tyskt ord för att namnge grundämnet, medan engelskan använder ett svenskt istället. Allt för att förvirra fienden, antar jag.

Av Fryngel
Skrivet av Campaigner:

X70 är ju Prestandaklass. Säger SweC det i videon?

Står så i ingressen.

Av Fryngel

Det gör ont att se kort för 7800 kr kallas för kort i "instegsklassen". Har vi blivit så avtrubbade?

Av Fryngel
Skrivet av tuppel:

https://www.blocket.se/annons/skaraborg/super_dator_som_klara...
Hur j-a lat och obrydd måste man vara för att lägga upp en dator för 30 000 utan någon som helst beskrivning? Fem utvändiga bilder som inte avslöjar någonting annat än vilket chassi det är.

Kaka söker maka - en oseriös säljare söker oseriösa köpare. Vi övriga styr undan.

Av Fryngel

En doldis: Kia Optima GT. Skön att åka i, har relativt mycket lull-lull, driftsäker, massor av benutrymme där bak, och ändå en skapligt stor skuff.

Kia verkar mest köras av pensionärer (och andra som tar det luugnt), så just denna modell på 245 hk och lågt insteg är en udda fågel och aningen svårsåld. Så har du lite tur, kan du hitta ett exemplar som du får ner priset på.

Av Fryngel

Jag spelade om UFO: Enemy Unknown i all sin praktfyllda grafik från '94 bara härom året. Fortfarande bättre än de ~20 år färskare efterföljarna.

Av Fryngel
Skrivet av ronnylov:

Jag har laserskrivare från HP. Har i och för sig hittills kört originaltoner men blir nu sugen på annan toner.
Kan de blocka detta också?

Det kan de. T.ex. uppdaterades firmwaren på min M281fdw så att skrivaren slutade funka eftersom den hade pirattoner. Fick nergradera firmware och blocka skrivarens internetaccess. Se även svaret från @PerWigren. Blir det skrivarbyte, tvivlar jag på att det blir HP för mig.

Skrivet av PerWigren:

De blockerar redan tredjepart-toners. Har en HP Color LaserJet Pro M254dw som bara kan använda tredjepart-toners tack vare gammal (nergraderad) firmware och blockerad internetaccess.

Av Fryngel
Skrivet av Maximo:

Vi kan alltid hoppas.

Av Fryngel

HP vill att användarna av företagets bläckskrivare ska ha en så bra upplevelse som möjligt.
...
Nu har företaget beslutat sig för att bredda säkerheten och har implementerat dynamisk säkerhet i fler skrivare genom en uppdatering.

Artikeln är skriven som en partsinlaga av HP själva. Slött värre att bara kopiera HP:s plattityder.

Av Fryngel
Skrivet av giplet:

Hur tänkte du dig att detta skulle sluta?
Jag tycker att det är ett högst märkligt beteende att riva upp himmel och jord över att man inte kan få ett kort med 24GB VRAM och när Inet får fram ett så tackar man nej. Risken är att det förstör för andra som har problem med sina kort. Varför som säljare göra det lilla extra när kunden ändå inte blir nöjd. Bara en massa merarbete.

Det var lite av en antiklimax, ja. Men till syvende och sist gör det ingen skillnad i frågan om prisavdrag, det som tråden handlar om.
"Det lilla extra" var ju egentligen bara det Inet skulle ha gjort från första början - att följa KKL.

Inet skulle från första början gjort något av följande:

  1. Lagat kortet, eller bekostat lagning av det.

  2. Ersätta kortet med ett likvärdigt.

  3. Häva köpet.

Och det snavade på punkt 3. För här börjar Inet svamla om värdeminskning. Nyttoavdrag kan möjligen vara aktuellt, men det är två helt olika saker. Då ska kunden också få ränta för pengarna han legat ute med. Dessutom har ju kunden rätten att göra ett täckningsköp - d.v.s. om TS skulle hittat en motsvarande 3090 i någon annan butik, skulle han kunnat köpa den och kräva Inet på mellanskillnaden.

Återigen visar det sig att det är först vid reklamationer man märker hur bra en butik egentligen är. Snabba leveranser och pingvinstänger i paketen kanske räcker för att gemene sweclockare tycker att Inet är "Sveriges bästa", men denna soppa visar på en helt annan verklighet.

Av Fryngel
Skrivet av Swedishchef_90:

Är väl 61 öre +120 öre I skatter och avgifter också 😊

Jo, c:a 110 öre / kWh på elnätsfakturan.

Skrivet av anden55:

Det råkar inte vara elöverföringen du menar? Skatten ska ligga på den delen av fakturan. Annars känns 0,61kr/kwh väldigt billigt för november/december, om du inte har fast pris såklart.

Ja, jag blandade ihop begreppen - trodde energiskatten var på elhandelsfakturan, men den är på elnätsfakturan.
Jag syftade på elhandelsfakturan - där har jag fast pris på 61 öre / kWh, "ink. allt", d.v.s. utöver själva förbrukningen även elcertifikatsavgiften (det var den som jag blandade ihop med energiskatten) och moms.

Så med andra ord får jag mer tillbaka än jag betalat för själva elen. Men då har jag som konstaterat inte räknat med elnätsavgiften.
Rätt sorglig läsning, att läsa elnätsfakturan: jag betalar mer till nätägaren+staten än till elproducenten+staten.

Av Fryngel

Hm. Har jag förstått det rätt: Omgång två, som gäller även i Norrland, ger tillbaka 90 öre per kWh för 80% av förbrukningen under november och december?
Det jag reagerar på är att jag betalar 61 öre / kWh inklusive skatt & moms. Men stödet betalar ut 72 öre per kWh! Om det stämmer är det ju helknasigt och ett synnerligen trubbigt instrument.

Av Fryngel

Jag skulle ta det där till ARN. Lagen pratar om nyttoavdrag, inte värdeminskning, som Inet försöker få det till.

Av Fryngel
Skrivet av Inet:

Gällande moderkort så skickas de flesta tillverkarna kartonger utan plombering men alltid med sockelskydd. Alla moderkort från tillverkarna kontrolleras innan dom skickas iväg till oss och precis som Xyberly skriver så är risken att en pin som är böjd kommer till oss närmast omöjlig.

Förstås inte samma sak, men ordvalet ovan får mig ändå tänka på försäkringsbolagen som 10-15 år sedan vägrade ersättning till bilägare som fått bilen stulen med resonemanget att "det är omöjligt" att stjäla en bil med elektronisk startspärr. Senare visade det sig ju vara allt annat än omöjligt...

Av Fryngel
Skrivet av SuperSverker:

MediaMarkt dödade ju OnOff och SIBA genom sin etablering i Sverige

Siba kan man väl inte säga dödades av MediaMarkt. Siba-koncernen köpte Netonnet, och senare gick befintliga Siba-butiker över till Netonnet-kedjan. Men ägarna var samma (fam. Bengtsson). Att de nu sålt NoN till Komplett är nog inte så mycket p.g.a. Mediamarkt.

Av Fryngel
Skrivet av Kaine_Uro:

Mig veterligen har de ALDRIG haft några bra priser, jämfört med konkurrenterna.

Det gick att förhandla med dem när de var nya. Renoverade ett kök ~13 år sedan. Plockade ihop en lista på vitvaror, och begärde offert från olika handlare. De med fysisk butik (Elon, Elgiganten, MediaMarkt, Siba) besökte jag på plats. En internethandlare hade redan gett ett lågt bud, inga av de fysiska handlarna ville matcha priset, utom just MediaMarkt. Stod snett bakom den anställde när han knappade in prylarna i sin dator - varenda en av dem plingade till med en popup "OBS! Negativ vinst." Jag fick mina vitvaror för runt 60% av listpriset.

Det var väl just då när de räknade med att gå med förlust för att slå ihjäl konkurrenter. OnOff, saknad av ingen, lyckades de slå ihjäl, men Siba (som jag misstänker också var i skottgluggen) klarade sig, mycket tack vare sin försäkrings-/bankverksamhet, antar jag.

Av Fryngel

Coreys serie som började med Leviathan Wakes. Det där som blev halvfärdigt som The Expanse på Syfy & Amazon Prime.

Av Fryngel
Skrivet av Tarasus:

Sen när blev Thailand en demokrati? Konstitutionell monarki är det officiella statsskicket och det var en statskupp 2014 då militären tog makten.

Visst, demokratin funkar inget vidare i Thailand, men vad har konstitutionell monarki med det att göra? Sverige, Norge och Danmark (m.fl.) är konstitutionella monarkier.