Inlägg

Inlägg som Trigger har skrivit i forumet
Av Trigger

Fixade alla utom Mac frågan

Av Trigger

Jag hade valt amd men om vi bortser från det så varför inte skita i AOI kylaren som inte behövs för att få bra cpu-kylning i det chassiet. De låter definitivt mer vid slösurfning…(pumpen hörs alltid). Även om risken är liten att pumpen går sönder och slangar torkar och läcker vid anslutningar så är det trots allt bara en tidsfråga…

En idé om man vill hålla sig till vitt så kanske denna med en NH-U12A och ev fläktar efter smak. Köp den svarta och komplettera med vitt ”gummi” och denna.
https://www.inet.se/produkt/5323705/noctua-na-hc8-chromax-whi...

En till vit luftkyldare som även den räcker till om man inte bara måste ha Noctua (jag)
https://www.proshop.se/CPU-flaektar/Arctic-Freezer-34-eSports...

Av Trigger
Skrivet av Reiker:

Jag kan ha fel men min teori grundar sig i att:

A: 5950X och 5900X har 16 respektive 12 kärnor som har samma TDP som 5800X 8 kärnor dvs 105W. Alltså så är chiplets i 5950X och 5900X bättre binnade än 5800X för att klara en högre prestanda vid lägre strömuttag. (5800X är dessutom känd för att överskrida sin TDP från fabrik, dvs den kan gå varm om man inte pillar lite med den.)

B: Om inte chiplets i 5700X har bättre binning än 5800X för att klara bra prestanda (väldigt nära 5800X) med lägre strömuttag(65W TDP), varför har de då inte släppt den tidigare? Har ju funnits ett "överskott" av 5800X på marknaden om man jämför med andra modeller.

Min teori på B, är att tidigare har alla bättre chiplets gått till 5950X och 5900X för att de har högre vinstmarginaler och nu när man har fler chiplets över som klarar lägre strömuttag utan att bli instabila så kan man även släppa 5700X.

Är ju lättare att få hög prestanda om man inte bryr sig om strömförbrukning och värmeutveckling, kolla bara på Intel 12900KS...

TDP är inte hela sanningen om energiförbrukning
CPUerna med flera kärnor stannar på en lägre ”all core” så total använd energi per core stannar lägre.

Dock har jag märkt att min 5950 är generellt lättare att hålla lägre temps på än min 5800 även med samma kylare. Den sanningen gäller dock inte om man kör applikationer som tar cpun i full besittning och man släpper på strömbudgeten för respektive cpu.

Av Trigger
Skrivet av MadMantiz:

Bil-lån kan aldrig ses som nödvändigt. Finns inte en människa som faktiskt behöver en ny bil, däremot många som "villhöver". Finns ingen anledning att köpa något splitternytt för 4-500000:-.

Att köpa något som helt garanterat kommer sjunka i värde oavsett om det är finansierat genom lån eller cash är det dummaste man kan göra rent ekonomiskt. Finns ingen anledning annat än ren fåfänga att ha en ny bil.

Jag köper nya bilar av ren solidaritet så att någon annan ska få chansen att köpa en bra begagnad

Av Trigger
Skrivet av Alling:

Ni ser ut att mena 1 kWh. Bra att hålla isär watt och wattimmar, inte minst med tanke på att elbilar blir vanligare för varje dag som går.

Det är helt riktigt, underförstått 1kw/h som vi pratar om.

Min bil har en powerbank på 78 kWh

Av Trigger
Skrivet av GuessWho:

Den största nyttan med en sån här produkt är om man har nytta av el på ställen man inte har tillgång till vanliga elnätet.
Det finns bensin och dieseldrivna elverk i olika storlekar som också kan ge el bortanför vanliga elnätet.
För rätt användare kan det säkert vara värt det.

Absolut, det förstår jag
Det är fel pryl för den som vill tanka på 1kw och spara tills elen är dyrare

Av Trigger
Skrivet av hakro807:

Jupp, med några procents felmarginal.

Ser vi på gårdagen pendlade spotpriset i SE3 från femtio ören upp till närmare tre kronor. Säg två kronor i skillnad max vs min. Med ett pris på 12 000 kronor och en daglig cykel på 1 kW skulle det ta 6000 dagar eller närmare 17 år att nå break-even. Och en så stor skillnad som 2 kronor dag vs natt är ju inte realistiskt för hela året, exempelvis ett dygn i juni 2021 var det inte mer än 40 öre som skiljde.

Nja, då är det nog enklare att släpa hem några ordentliga blybatterier från någon industri som byter ut dem enligt ett löpande schema.

+ att vi knappt (än) har några abonnemangsformer som debiteras per timma

Vill man åt att lagra energi från exempelvis solpaneler med lite effekt på eller för all del kunna köpa elen när det är billigt och lagra så krävs det andra doningar.

Av Trigger
Skrivet av Fenrisulvfan:

Man skulle koppla ett relä till den här så att den automatiskt laddas när elpriset är billigt och kopplas in för bruk när elpriset är högt.

Det finns ingen rimlig chans att räkna hem roi på den prylen

Av Trigger

Går du och funderar på det så bara gör! Det går alltid att ändra sig om det visar sig att det inte var något för dig.

Jag och flera av mina bekanta har provat både och. Endel blir kvar och tycker det är det bästa sedan skivat bröd. Andra har flyttat in till lägenhet igen. Hus på landet är inte för alla, så är det bara.

Av Trigger
Skrivet av Dunde:

Utan att vara spiksäker så har man väl knappast 4 kW effekt på en LVP i bilen? Rimligtvis så drar elslinga/PTC tyngsta lasset med stöd av LVP?

Skulle vara kul att veta effekten (in) på endast LVPn i exempelvis Tesla. Jag är också skeptisk till att LVPn skulle vara enda värmekällan. Det vore nog dumt om det skulle vara så.

4kw in är som du säger, ganska osannolikt. Får jag gissa vilt så är det under 1kw gott och väl. Kanske t.o.m. under 500w.

Av Trigger

Ställer nästan aldrig klockan längre, behövs helt enkelt inte. Är alltid igång i tid ändå. Om jag ställer klockan för något som måste ske tidigt på morgonen så använder jag inte snooze. Bättre att maximera nattsömnen än att hålla på att försöka dutta med snooze som antagligen förstör mer än vad det göra nytta.

Av Trigger

Kollade du version på bios/uefi?

”Version 2407
2021/08/04 20.16 MBytes
TUF GAMING B550-PLUS BIOS 2407
"Support Windows 11 by default, no settings changes required in the UEFI BIOS.”

Senaste är 2604
https://www.asus.com/se/Motherboards-Components/Motherboards/...

Av Trigger

Riktigt kul!

Hoppas jag kan få lite tid över för att prova själv. Hårdvaran finns i huset!
Siktar in mig på en Slot A cpu isåfall men vi får se..

Hur är det generellt (minns inte) mellan voodoo2 sli kontra geforce 256 i detta spel?

Av Trigger
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Ingen cpu man monterar dit i fyllan. Annars inget speciellt.
Det jag är mest fundersam på är vad som kommer hända med utvecklingen? Vi börjar med dagens teknik närma oss gränser för hur mycket mer vi kan krympa processerna, öka ipc och göra kretsarna större och bygga större datacenter. Argumentet det går öka lite till är irrelevant när behovet är så extremt mycket större än vad som finns och behovet ökas snabbare än vad utvecklingen går.
Där jag misstänker att vi kanske få vänja oss med en stagnerad utveckling.

Jag hoppas ivrigt att denna stagnation inte sker före vi har självkörande fordon och humanoid robotar som kan utföra enklare arbetsuppgifter.
Att vi inte kan få se film eller spel i bättre grafik, ja lite tråkigt, men det påverkar inte samhället i samma utsträckning som det jag nämnde ovanför.

*edit*
Försök att uppskatta datakraftbehovet av en humanoid robot som kan jobba som en helt vanlig snickare och man inser att denna Epic cpu är lite som en 286a är för en normal gamer idag.

På sikt så lär det komma alternativ till att bygga logik-kretsar med annat än kisel så även om det saktar ner just nu…Så länge behovet finns av mer datakraft så kommer det läggas enorma resurser/pengar på att komma vidare och till slut kommer det att hända. Väldigt osannolikt att människan skulle känna sig klar med det behovet i närtid

Av Trigger

Tycker du ska spana in VÄSSLA BIKE

Lite annorlunda från en cykel men använd i rätt sammanhang så är den grymt smidig!

Av Trigger

Där har vi något som är många klasser bättre

Av Trigger
Skrivet av saturn5:

Nej tyvärr, den processorn är verkligen inget att hänga i granen =/

Inte grafikkortet heller tyvärr. Minnesmängd/konfig gör 970 ganska obsolete

Av Trigger
Skrivet av norrby89:

Asså handlar inte om att testa utan snarare att varför göra två när man kan göra en? Är inte direkt gratis att designa, testa å få fram hela layouten för strömmatningen. Och dom har förmodligen vetat om vilken effekt 40xx korten kommer få ett bra tag och med 3090 ti så har det varit extremt mycket fram å tillbaka. Så då har dom gjort en som funkar till båda, sen vilken som va först är en annan femma.

Alternativt att det kommer en mega upplåst modell liknande kingpin korten om en månad eller två som faktiskt kräver så hög effekt.

Just detta är den mest troliga orsaken men den som lever så se

Av Trigger

Använd en tredjeparts partitionshanterare

Av Trigger
Skrivet av norrby89:

fast samtidigt så får man tänka på att själva strömförsörjningen har inget direkt med vad det är för gpu chip på kortet. så även om nya korten inte är pinkompatibla så är det fortfarande stor chans att själva strömförsörjningen blir densamma på topp korten.

Mjo.. men jag är ändå skeptiskt till att man faktiskt gjort extra platser på pcb till 3090ti för att ”testa” inför nya generationen. Jag tror mer på att det handlar om att de tog i lite i överkant som sedan visade sig inte behövas för den spec som man valt att släppa kortet. Man gjorde sig inte besväret att designa om för de små serier kortet kommer tillverkas utan låter helt enkelt bli att stoppa dit några komponenter för att spara ett par kronor. Ser ingen logik alls i att man vill prova ”om det går” så tar vi med det till nästa… att designa strömförsörjningen runt det där är inte raketvetenskap i sammanhanget.

Men spekulera vidare, det är ju altid kul