Inlägg

Inlägg som try1t har skrivit i forumet
Av try1t
Skrivet av Apanx:

Inom vetenskapen är det är i princip ingen innovation som inte har kunnat:
Antingen förklarats med de teorier som finns, eller
Haft en förklaringsmodell som bättre stämmer in på verkligheten och medfört att man kunnat göra bättre förutsägelser för vad som ska ske.

Alla argument som vi har lyft kring deflation har hittills bemötts med något av följande:
Fri marknad kommer lösa allt (Förklara hur, annars är det bara ett mantra)
Bitcoins är inte fiat och därför gäller inte allt vi vet idag (Förklara vad skillnaden är mot guldstandard, där tanken är att du har en begränsad resurs som motsvarar världsekonomin)
Ni är dumma och ser inte potentialen i innovationer som jag gör (Först och främst, inte ett argument, sedan, förklara potentialen istället för att kalla folk dumma)

Det finns massor av empiri som inte kan förklaras idag. Se här för olösta problem inom fysiken: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_unsolved_problems_in_ph...

Att då säga att vår förståelse för universum är perfekt är en villfarelse. Att sedan säga att samhällskunskap är perfekt... Det finns massor av olika teorier inom ekonomi som säger emot varandra. Bara för att du gillar en bättre säger inte att den är 100% säker.

Jag kan inte säga hur marknaden kommer reagera på deflation där en kryptovaluta är i spetsen. Nya teorier kommer utan tvivel att skrivas i framtiden om hur Bitcoin lyckades eller inte.

Av try1t

Hur bra ser världsekonomin ut idag?

Av try1t
Skrivet av Apanx:

Ska vi vara sådana så påminner du om klimatskeptiker, intelligent design-förespråkare och homeopatiutövare

Oj, oj,oj... Nu har din pajkastning gått lite väl långt. Det är inte jag som extrapolerar gamla teorier på nya innovationer. Du anser att samhällskunskap är perfekt och 100% sanning, inte jag. Undrar vem som påminner om det du precis tog upp. Prisa gud och allt hans rationellt tänkande...

Av try1t
Skrivet av Apanx:

Titta nu får man åsikter tillskrvina sig också. Vänligen citera där jag påstått att en BTC inte är värt något.

Vad har crowd-funding med detta att göra? Det är en nyspin på börsnoteringar, någon behöver pengar för något och lovar ut andelar av företaget/kul produkter till lägre pris/unika produkter och samlar in pengar från en större andel folk. Det har inte förändrat grunderna i vårt ekonomiska system.

Om du anser att Bitcoins ska ersätta all världens valuta så gäller det att de som anser att deflation är negativt blir övertygade om att det inte är det. Annars kommer det inte att ske. Det är, om man ska vara sådan, vårt nuvarande paradigm.

Argument som att marknaden korrigerar sig själv är icke-argument. Det intressanta är hur marknaden korrigerar sig själv.

Jag skrev "kanske".

Som jag skrev: Hade du kunnat förutspå crowd-fundingen vi har idag för 5 år sedan? (med din kunskap om börsnoteringar) Marknaden förändras konstant. Att något är dåligt idag innebär inte att det är dåligt imorgon. Jag hoppas att du inser det när du sitter framför en dator och skickar inlägg över internet istället för att skicka brev eller fästa lappar på en korktavla.

Jag säger inte att Bitcoin som det ser ut idag kommer ersätta all världens valuta. Mycket måste ske innan dess. Jag anser att Bitcoin är väldigt intressant och banbrytande och hoppas att den påverkar världen till något bättre.

Av try1t
Skrivet av Triffid:

Något du fortfarande inte förstår är att du inte åstadkommit ett enda rationellt argument för att deflation är bra de senaste sidorna samtidigt som du blivit överröst av rationella argument för att det är dåligt. Det bästa du kan producera är de vanliga ideologi skriken om "FRI MARKNAD!!" som "reglerar sig själv" vilket gång på gång visats vara fel i verkligheten. *braces for true scotsman*

Ni stämmer överens med den här artikeln: http://www.newsweek.com/clifford-stoll-why-web-wont-be-nirvan...

Av try1t

Något ni die-hard fans (Stockholmsyndrom) av skuldsamhället inte förstår är att Bitcoin är revolutionerande. Ett automatiserat trustless system är den FRIA marknaden. Ingen kan bestämma över Bitcoin, utan alla gör det.

Diktatur eller demokrati?

Av try1t
Skrivet av Apanx:

Och du kan inte visa att det är bättre än dagens system.

Pajkastning... Jag anser att deflation är ett non-issue. Marknaden korrigerar sig själv efter dess premisser. Se bara till crowd-funding, hade du kunnat förutspå det för 5 år sedan?

Skrivet av Pepe's Bodega:

Här kan ni läsa om deflation http://en.wikipedia.org/wiki/Deflation på wikipedia.

Och ja det anses vara dåligt för ekonomin enligt ovan länk.

Enligt de flesta troende finns det gudar...

Skrivet av Sando:

Jag håller annars helt med, men de människor som sitter på helt vanliga inkomster spelar en väldigt stor roll. Visst, ett företag kan inte startas utan investering, men det får ingen inkomst utan konsumption, vilket gör investeringen värdelös. Och ja, en vanlig Svensson har ganska lite val när det gäller hur de spenderar sina pengar, men som helhet har det en stor påverkan på ekonomin. Vad som är ett större problem beror i mångt och mycket på marknadsläget. Samma sak gäller dock som för de med stora likvida medel, skillnaden är bara att det är fler människor som har en mindre effekt per capita.

Vi vet hur deflation påverkar ekonomin. Varför skulle Bitcoin vara annorlunda?

Skrivet av Apanx:

Är mest att jag tröttnar på det återkommande exemplet i stil med: Datorer/TV-apparater/Bilar/Mobiler blir billigare och ändå köper folk, därför deflation bra/inte ett problem.
Man struntar i varför dessa saker har blivit biligare.

Bitcoins är magiska/open-source/decentraliserade och gör att den fria marknaden löser allt rabble rabble.
Eller, Bitcoins är inte fiat, det går inte att tillämpa föråldrade teorier på dem.

För att Bitcoin är annorlunda. Ett institut kan inte bara trycka på en knapp efter eget bevåg och skriva ut mera sedlar med symboler på dem. Bara för att du anser att en BTC kanske inte är värd något håller väldigt tydligt många inte med dig.

Av try1t
Skrivet av Apanx:

Det är lätt att säga vad andra gör och inte gör.
Misstänker att du sitter med stora mängder BTC och vill kunna leva på riskfri vinst utan att göra något alls? Inte? Har det något med denna diskussion att göra? Påverkar det giltigheten i dina argument?
Som tidigare sagts så är det en form av investering att lägga pengarna på banken.
Om någon kommer på något revolutionerande vill jag gärna att den personen ska få tillgång till pengar för att förverkliga sin idé.
I en deflatorisk ekonomi så ökar man svårigheterna för detta.

För det första här är det inte intressant vad folk utan större mängder pengar gör, för det är inte dessa som finansierar innovativa företagare, husbyggen, monteringslinor på företag osv. Utan det är hur folk som har mycket pengar gör. Att TV-apparater blir billigare är för att företagen gjorde de investeringar som krävdes för att effektivisera arbetet eftersom stora mängder kapital annars inte hade gett tillräcklig avkastning. Ökar du incitamenten till att bara sitta att hålla på pengar förändrar sig kalkylen och det blir mer lönt att inte investera i att effektivisera arbetet.

Ska vi byta grunden för det ekonomiska systemet så är det upp till förespråkarna för det nya att visa på vilka förbättringar som kommer med bytet.
Förespråkar man att Bitcoins ska ersätta all världens valuta så förespråkar man en deflationsekonomi.
Kan man inte visa att detta är bättre än dagens ekonomiska system, så vad är poängen med att byta?

Du vet inte hur deflation kommer påverka en Bitcoin-baserad ekonomi...

Av try1t
Skrivet av Triffid:

Oh the irony.

Vilken historia av bitcoin? bitcoin har aldrig varit valuta i något land hittils så hur är dess historia relevant för om deflation är dåligt eller ej för ett land (eller världens) ekonomi? bitcoin används idag inte som andra valutor.

Grattis, du har nått nivå 1 av vetenskapsteori. Nu kan du läsa på lite om analys, rationalitet och empiri

Hur kan du dra slutsatser om att Bitcoins deflationsartade natur kommer ha dålig påverkan på ekonomin?

Snälla, det räcker med pajkastningen.

Av try1t
Skrivet av Sando:

Det finns inget rätt eller fel? Det är ju alltid ett bra argument om man startar en tråd som heter "Till Alla Naysayers".

Mises inom ekonomi, Rand Corporation inom politik och Creation Museum inom biologi... Människor är helt enkelt bara sådana.

Vi har många exempel från historien som visar på hur destruktiv deflation kan vara. USA under flera tidpunkter (bland annat då man gick tillbaka till guldstandarden), Tyskland 1930, Japan senaste 20 åren, Hong Kong fram tills 2004, Irland etc.

http://snbchf.snbchfcom.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/201...

http://snbchf.snbchfcom.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/201...

Fallande efterfrågan orsakar alltså deflation, vilket i sin tur gör att de reella räntenivåerna går upp. Det blir alltså mer och mer lönsamt att hålla pengar, vilket betyder att marknaden (aggregate) slutar sätta pengarna i omlopp. Om en person gör det har det ingen betydelse, men på samma sätt som högre styrräntor kan skapa inflation så skapar också det, att människor sparar någon enstaka procent av sina tillgångar deflation (om AD är svagt). Det här gör att AD sjunker ännu lägre, varpå ekonomin kommer upp mot ZLB (Zero Lower Bound, styrräntor på 0%, i verkligheten strax över). För Bitcoins gäller det här från början, eftersom ingen kan ställa styrräntor för BTC, vilket betyder att deflationsspiralen börjar mycket tidigare.

Deflation orsakar alltså mer deflation. Detta är inte alltid fallet med inflation (ibland, men inte alltid), eftersom räntorna kan sättas hur högt som helst.

Här har du en kort analys av en deflationsspiral, gjord av en nobelprisvinnande nationalekonom.

En annat problem som deflation, och även BTC:s natur, orsakar är en skev fördelning av resurser. Deflation gör alltså att de som har pengar kommer att få mer pengar, medan de som jobbar och spenderar största delen av sin inkomst kommer att få mindre och mindre pengar. Dessa vanliga människor har även i många fel mer lån än besparingar. När vi ska köpa hus eller bil lånar de flesta av oss pengar, och så kommer det alltid att vara. Kapital köps, vilket är en bra sak. Det finns väldigt lite forskning om BTC, eftersom det är så svårt att analysera samt så nytt, men det här är i alla fall väldigt intressant.

https://bitcointalk.org/index.php?topic=316297.0

BTC-ekonomin får alltså inkomstfördelningen i de mest ojämlika platserna i världen att se fantastisk ut.

När jag säger att det inte finns något rätt eller fel är det samma sak som att säga att samhällskunskap är just kunskap om samhället, alltså långt från 100% säkert. Du kanske har förstått att jag föredrar naturvetenskap. Du försöker fortfarande extrapolera data från fiat och guld för Bitcoin. Jag vet inte vad du försöker bevisa för ingen vet vad som kommer hända. Det är ett stort experiment. Hittintils har vi väldigt lite fakta som visar på att deflation ska vara dåligt för Bitcoin.

Krugman som skrivit analysen om deflationsspiralen är en väldigt stor opponent till Bitcoin just p.g.a. sin deflationsnatur. Läs mer om opponenter till Krugman och hans deflationssipral här:

http://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/1tznlp/krugman_troll...
https://bitcointalk.org/index.php?&topic=418257
https://bitcointalk.org/index.php?&topic=392780

Data angående spridningen av BTC per address är intressant. Vad man kan se sprids BTC ut mer och mer över tid. Sedan har man inte en aning om hur många av dem adresserna som privata nycklar finns kvar till eller hur många av adresserna som ägs av samma personer. Allt är gissningar.

P.g.a. wealth effect kommer BTC spridas mer och mer. Folk som jobbar kommer inte få mindre och mindre pengar. Eftersom att värdet ökar kommer de får mer inkomster över tid. Sedan kan du inte dra några slutsatser om det heller ännu för det är i princip inga personer som i dagsläget får inkomster denominerade i BTC.

Jag orkar inte diskutera mer om deflation är dåligt eller bra för en Bitcoin-ekonomi. Ingen vet! Framtiden kommer utvisa sanningen.

Skrivet av henkiii:

Men du får ju ränta för att banken då kan omsätta dina pengar.
Banken lånar i sin tur ut en del av pengarna, till högre ränta för att det medför en viss risk då alla inte betalar tillbaka.
Folk lånar dessa pengar för att de behöver kapital för att starta en verksamhet, som i sin tur förhoppningsvis ska ge mer pengar.

Ekorrhjulet snurrar runt delvis för att pengar tappar värde om de bara ligger på hög, så de måste alltid omsättas.
På ett räntekonto där någon annan sköter risken och vinsten, eller igenom mer aktiva investeringar med högre risk men som kan leda till högre avkastning.

Om pengar bara ökar i värde igenom att ligga på hög blir det väldigt bekvämt att bara spara i madrassen, och det blir samtidigt väldigt mycket högre risk att låna pengar för sitt projekt.

Låna pengar är antagligen inte framtiden. Skuldbaserat samhälle håller inte i längden. Tycker du det är rimligt att det kostar 9.3 hela medianårsinkomster (189tkr netto med 31% skatt) för en genomsnittliga bostad(1757tkr)? De flesta betalar aldrig av sina skulder.

Skrivet av Sando:

Pengar på banken är inte riskfri vinst. Nu tänker du bara på nominella räntor och inte realräntor. Om vi har en nominalränta på säg 3% och inflation på säg 2%, så är din vinst bara 1% (grovt räknat). Detta kallas för realränta. Om vi har deflation ökar alltså räntan istället. Så med nominalränta på 3% och deflation på 2% så blir realräntan 5%, vilket gör det mer sannolikt att människor ska hålla pengarna på banken.

Nu hittar du på siffror bara för att stödja din agenda...

Av try1t
Skrivet av Triffid:

"What deflation does is provide a disincentive to borrow and an incentive to use current savings for purposes of investment. It means a reward for well-capitalized companies and individuals—a good thing all around."

mises.org slutar aldrig förvåna hahaha

problemet med att argumentera mot mises.org följeslagare är att de aldrig använder sig av rationalitet eller empirisk data för att stödja deras argument utan de är nästan alltid endast baserade på ideologi.

Nåja, om du vill välja the blue pill och fortsätta leva i världen där deflation är bra och marknaden "fixar sig själv" så för all del.

Om du klagar på att de inte använder sig av rationalitet eller empirisk data, varför använder inte ni som är för inflation rationalitet och empirisk data? Om ni ser till historien av Bitcoin ser du ingen indikation till att deflation är dåligt. Det enda ni ser är att historiskt sett till vanlig skuldbaserad ekonomi är inflation relativt bra.

Correlation does not imply causation

Av try1t
Skrivet av Apanx:

Ytterligare en video som inte besvarar den viktigaste frågan.
Att guld kanske inte är det roligaste betalningsmedlet är inte relevant i diskussionen. Det var väldigt länge sedan någon seriöst använde guld i daglig handel. Det var inte på grund av detta som gjorde att det inte fungerade med guld.

Videon argumenterar också för att det går att gräva upp guld och att det därmed skulle vara inflatoriskt.
Kruxet här att att om guld skulle representera hela världsekonomin så grävs det för närvarande grävs upp för lite guld för att motsvara ekonomins tillväxt, effekten av det blir då deflation.
Sedan så är Bitcoins deflatoriska enligt denna video.

Så åter igen. Förklara varför framtidens ekonomi inte påverkas negativt av deflation.

Det finns inget rätt eller fel. Enligt mig spelar inte deflationen någon roll. Pick your side, or don't.

https://bitcointalk.org/index.php?&topic=11627

Av try1t
Skrivet av Apanx:

Den sida du drar upp ger inga svar på de frågeställningar som dyker upp. Den säger mer hur man skulle tänka sig automatisera olika typer av transaktioner.
Oavsett, huvudfrågan återstår. Trots upprepade argument om varför deflation är negativt så blir det i en Bitcoin-ekonomi helt plötsligt något önskvärt.

Ett ekonmiskt system som bygger på Bitcoins skiljer sig inte i större utsträckning från ett som bygger på att världsekonomin motsvaras av allt guld i världen. Det systemet gick inte att bibehålla i och med att världsekonomin växte.

Förklara varför framtidens ekonomi inte påverkas negativt av deflation.

Titta på den här videon om du vill förstå varför det inte fungerade med guld: https://www.youtube.com/watch?v=_4QFErOdTag

Av try1t
Skrivet av Sando:

Marknadens jämviktsläge har redan behandlats, så jag tar inte upp det nu. Men du borde verkligen läsa på om nationalekonomi. Om du ska hålla på med sånt här borde du ha lite bättre koll på vad du sysslar med. Och på vilket sätt har scripting och contracts påverkan på t.ex. aggregate supply/demand, handel, liquiity preference, money velocity, arbetslöshet, tillväxt, kapitalintäkter och lönenivåer? Om det är så självklart borde du kunna svara på åtminstone en av dessa.

Hur korrigerar marknaden sig själv?

Queue Austrian School of Economics, vilket debunkades för runt 80 år sedan...

För att kapitalet är billigt i relation till den potentiella nyttan.

http://en.wikipedia.org/wiki/ISLM

Kapitalet blir istället mycket dyrt om man har deflation. (IS-LM analysen behöver egentligen utvecklas för att ta inflation/deflation i beaktande, t.ex. AD-AS).

Effekterna på ekonomin är ju de samma oberoende om man skickar guld i ett kuvert (vilket man inte egentligen har gjort) eller om man sänder bytes. Det som har betydelse är ju hur värdet fördelas och förflyttas, och hur mycket som skapas alternativt förstörs.

Sedan är det inte heller punkten då det slutar att uppkomma nya bitcoins som är intressant, utan processen som skapar deflation. Deflationen börjar inte bli skadlig först då den ligger på t.ex. 10%, utan redan nollinflation är skadlig. 4% inflation är ibland till och med bra, medan 4% deflation är förödande.

Om du hade läst artikeln jag länkade hade du förstått:

Citat:

A distributed contract is a method of using Bitcoin to form agreements with people via the block chain. Contracts don't make anything possible that was previously impossible, but rather, they allow you to solve common problems in a way that minimizes trust. Minimal trust often makes things more convenient by allowing human judgements to be taken out of the loop, thus allowing complete automation.

Att ta bort människan ur ekvationen och göra ett trustless automatiskt system ökar alla de sakerna du tar upp. Produkter och tjänster blir lättare tillgängliga och lättare att konsumera. Jag rekommenderar att du läser artikeln.

Den fria marknaden korrigerar sig själv genom att försöka maximera intäkter. Genom att göra det kommer de som inte kan konkurrera att hämmas eller försvinna helt. T.ex. Brev->Email

Deflation är dåligt för dagens ekonomi. Det betyder inte att framtidens ekonomi påverkas negativt av det.

Av try1t
Skrivet av Apanx:

Men var inte tanken att det inte skulle gå att göra risklös vinst?
Varför ska folk med pengar investera i innovationer om man kan göra risklös vinst?

Varför investerar folk med pengar i innovationer idag när de kan sätta in sina pengar på ett sparkonto?

Av try1t
Skrivet av twit:

Jag har inte påstått att Bitcoin endast är en spekulationsvara, det jag skrev var "Bitcoin är idag en spekulationsvara" och ifrågasatte varför den rådande situationen inte problematiseras av de som utger sig för att försvara den bakomliggande principen.

Bitcoin har bara haft ett relevant värde (ur spekulationssynpunkt) i lite knappt ett år och det är utvecklingen de senaste tre månaderna som signalerar en naiv övertro, något som direkt avspeglas av att lite motgångar i slutet av veckan direkt sänker värdet med 30%. Ge det några månader till och värdet är tillbaka där det var för ett år sedan, och den nuvarande bubblan kommer vara redigt sprucken.

Lite motgångar är att ta i. Mt. Gox som var det första och under lång tid största växlingstället har väldigt stora problem just nu. Det är klart att det påverkar värdet. Spekulation finns i alla marknader. Eftersom att Bitcoin är väldigt nytt kommer värdet att svänga kraftigt. Att du sedan tror att "den nuvarande bubblan" kommer spricka inom några månader utan några som helst belägg för det...

Av try1t
Skrivet av Apanx:

Det är principen som är intressant, inte nivåerna.
Hur som, vi kan hålla med om att det totala antalet Bitcoins kommer vara fastspikat på 21 miljoner
Om vi kan hålla med om att ekonomisk tillväxt är önskvärt, så kommer Bitcoin-systemet oundvikligen leda till en deflationsekonomi.
Du får gärna förklara hur det inte kommer att göra det.

Om Bitcoin ersätter fiat som den enda valutan kommer den ökade efterfrågan att öka värdet för BTC => deflation. Om detta kommer skada ekonomin är inte troligt eftersom att marknaden korrigerar sig själv. Alla nya teknologier fasar ut gamla teknologier. De som inte anpassar sig faller utanför marknaden.

Av try1t
Skrivet av Sando:

Gah, du... nu är det nog dags att läsa på lite grann. BTC kommer, om inte förr, att öka i värde så länge efterfrågan ökar mer än utbudet. Detta är inbyggt, kommer att vara fallet senast då vi når cappet.

I din tidigare post hänvisade du igen till en youtube-video. Hur har du tänkt att jag ska svara på en 25 minuter lång video, då du inte ens sätter fram ditt argument i text? Scripting och Contracts påverkar ju enbart bitcoins funktion som betalningsmedel och finansiellt instrument, inte dess påverkan på ekonomin.

Så, jag frågar dig igen: Vilka effekter har bitcoins på ekonomin som inte guldstandarden hade?

Det är klart att värdet ökar om efterfrågan ökar mer än utbudet, men det finns inget som säger att efterfrågan kommer att öka mer än utbudet. Däremot finns det många indikationer på att det antagligen kommer vara fallet. Eftersom att BTC är det enda som kan användas inom protokollet är det självklart att scripting och contracts påverkar ekonomin.

Jag är inte tillräckligt insatt i guldstandarden för att svara på din fråga. Därför hänvisar jag dig till andra källor där mer insatta personer förhoppningsvis besvarar din fråga.

Av try1t
Skrivet av evil penguin:

Man kommer ju att behöva finansiera all beräkningskraft som går åt för att sköta transaktionshanteringen på något sätt även efter det att alla mynten hittats, behovet av beräkningskraft kommer inte minska. Med detta i åtanke är ju som jag förstår det transaktionsavgifter oundvikliga?

Ja, det stämmer. Transaktionsavgifter finns redan idag och är mer eller mindre obligatoriska om du vill att din transaktion ska ingå i ett block. När alla BTC har minats kommer det endast finnas transaktionsavgifter kvar som betalar för alla miners.

Av try1t
Skrivet av Apanx:

Ok, låt säga att vi har en värld 2140 med 10 miljarder människor och 21milj BTC. 2141 har vi 11 miljarder människor men fortfarande 21milj BTC. Värdet av arbetet av 11 miljarder människor är högre än 10 miljarder människor. Vilket gör att 21 milj BTC 2141 motsvarar 11 miljarder människors arbete. Varje BTC får då högre värde och du får deflation.
Vad gör du åt det?

Låt oss säga si och låt oss säga så... Seriöst. Du har inte en aning om hur världen ser ut år 2140. Att sedan säga att 1 år senare ska det finnas +1 miljard människor?! Vad jag gör åt det? Inget. Vad gör den fria marknaden? Det får den bestämma. Inget är svart eller vitt. Allt är grått.