Inlägg

Inlägg som Inteno har skrivit i forumet
Av Inteno
Skrivet av dagas:

Begagnade kort har ganska hyffsade priser. Nya finns det inte så många bra längre. Blir nog mer nästa år med nya mellanklass kort.

Begagnade varierar mycket i pris men finns bra deals ibland. Har sett 3080 för 6k och 6800 för 4200kr som lägst. Bra men mining kort så finns alltid en risk.

Nya skulle jag säga bästa korten just nu är Radeon 6600 för ca 3300kr, RTX 3060 för 4300kr eller 3060 ti för 5300kr priser efter billigare modellerna. Finns ingen mening med att lägga pengar på dyra varianter för dessa kort.

Framförallt 3060 ti skulle bli rätt rejäl förbättring mot 1070ti men även de andra skulle vara ok men inte jättestor förbättring kanske.

Tänk på att undvika 8GB versionen av 3060 så den är sämre inte bara på mängden RAM. Dessutom finns billigaste 12GB versionen för ungefär samma pris.

3060 ti verkar vara ett alternativ! Men de TI finns inte som 12gb? Lyckas inte hitta något?
Hur pass mycket bättre är 6600 än 1070ti? Det var ju en ganska behaglig prislapp!

Skrivet av [SmR]BMF:

Vad är din budget?

Max 5k skulle jag säga, gärna runt 4

Skrivet av Fenrisulvfan:

Någonstans 6700 för 5k och 6800 för 8k borde ge ett lyft på mellan 50 och 100%, Kanske ett RTX3070 för 7k bör ge cirka 80% mer (80*1,8=144FPS dipp) ?
Begagnat 2080 Ti vore nog inte dumt för runt 4k, borde ge 70% lyft så 80*1,7 = 136 min FPS.

Edit: Kort som 6800XT/ 3080 och högre kommer nog flaskas av 11400 CPU'n.

Ja 6700 skulle kunna va ett alternativ!

Av Inteno

Uppgradering GPU

Tjena

Funderar på att uppgradera datorn lite.
Från början satt jag på en 3570k ihop med ett 1070ti och 8gb ram.
Jag köpte för ca ett år sedan en 11400f, 16gb ram, m2 ssd samt nytt moderkort då jag märkte att den släpa efter lite.

Som jag märker nu så är det gpun som ligger lite efter så jag funderar på att uppgradera lite.
Spelar i 1440p och i princip bara Warzone 2 samt Call of duty modern warfare 2.

Idag lirar jag på typ medium settings och snittar ca 95fps, dropar ibland neråt 80 och kan peaka 110 under korta stunder.

Vet att priserna är hutlösa just nu, tyvärr. Men vad ger mest för pengarna i mitt läge och vilken prestandaskillnad kan jag vänta mig?

Nytt som begagnat.

Av Inteno
Skrivet av Zebster:

Kör du 1440p eller 1080p?

1440p

Av Inteno

Sitter med ett 1070ti, 11400f och 16gb ram, kör på variant högre inställningar på MW2 online och snittar ca 95fps.

Av Inteno

Kan inte ändra Long duration power limit

Hallå!

Sitter på ett MSI B560M pro-vdh wifi ihop med en i5 11400f. Läste mig till att man kunde ändra Long och short duration power limit för att ev vinna några fps.

Men när jag går in i bios och skall ändra dessa alternativ som idag står på auto, 65w resp 115w så är de låsta för ändring.

Hur löser jag detta, har uppdaterar bios och försökt läsa mig fram på nätet men lyckas inte hitta något som hjälper mig.

Av Inteno

Mellan 1-5 augusti har jag förbrukat 116kwh till en kostnad av 66kr, får väl anses som ok. Kör timspot hos Fortum som jag dock sagt upp och tecknat årsunda. Har inget direkt smart hem så jag kan styra förbrukning mer än tvätt och disk som sker 1 gång i veckan

Av Inteno
Skrivet av serdyllon:

Doftar SEB/Swedbank långa vägar.

Om dina föräldrar har rörlig ränta på bolånet skulle jag rekommendera att de tar in offerter från andra banker och visar upp dessa för sin bankman. Relationen är ändå inte värt någonting för banken, vilket de tydligt demonstrerat i sitt kundbemötande. Föräldrarna bör fråga sig själva: varför skall vi vara lojala mot SEB* om banken inte värderar oss som kunder?

(*kvalificerad gissning från min sida)

Stämmer mycket väl att det är seb vi pratar om. Jag själv kommer få ifrån seb med bolånen nästa år.

Dessväree sitter föräldrarna på 3 bundna delar på 1,35 i ränta som löper ut 2024…

Antar att det inte lönar sig å byta bank då

Av Inteno
Skrivet av Inteno:

En fråga ang utökat bolån.

Mina föräldrar sitter idag på en villa som precis blivit värderad av mäklare till ca 7.5m. De har idag lån på ca 2,5 ihop på den, samt ett separat lån på en båt på ca 250k.

Farsan sitter sedan på en sommarstuga ihop med sina två syskon värderad till ca 11miljoner, totalt ca 1miljon i lån.

Morsan å farsan som båda är pensionärer sedan 1år tillbaka vill nu utöka bolånet för att renovera lite på huset men banken säger blankt nej. De ville inte ens boka ett möte då de ändå inte skulle få igenom det sa dom. Farsan har skaplig pension på runt 30k ut i månaden och morsan ca 15.

Vad gör man i detta läge, är bankerna så hårda eller skall man byta bank? När farsan bad dom om ett amorteringsunderlag så surna dom till lite i telefon.

Hur mycket får man som pensionär ha i lån?

En liten uppdatering kring detta.

Föräldrarna tog kontakt med banken för att se om de kunde få låna 250k för att byta tak på huset då det är dåligt. De fick som sagt i princip nej direkt men de bads skicka in offerten de fått för att se vad de kunde göra.

Svaret de fick va att de hade kunnat bevilja 150k för att täcka det mest akuta behovet, om det inte va så att pappa hade haft 200k i sparpengar på banken?!

Hade han alltså inte haft de pengarna på kontot hade han fått låna pengar men inte nu när han har de då de anser att han kan betala takbytet själv och bli av med allt sparande?

Samtidigt har han fått enkla lånet beviljat hos samma bank på 250k med 5% ränta.

I min värld låter det konstigt att man inte kan bevilja ett höjt bolån med lägre ränta som medför en lägre kostnad,men man kan bevilja ett privatlån med högre ränta?

Är det såhär de funkar eller är det något konstigt?

Av Inteno
Skrivet av joakim99:

Inte så konstigt att förbrukningen blir hög om du skall hålla igång ett spabad när det är så kallt. Med din förbrukning skulle jag definitivt haft bundet elavtal.

Absolut så är det. Men som sagt, inte lust att binda på 3-4kr just nu. Spabadet stängs av denna vinter och sedan får de bli till att elda lite mera

Av Inteno
Skrivet av ghoti:

Galet. Vad har du för slott som drar så mycket el? 5 tonåringar som duschar dygnet runt?

En mindre villa på 80kvm, elgolvvärme i badrum och hall. Resten uppvärmt med luftvärmepump, gäststuga om 25kvm som höll ca 6c. Annars är de väl spabadet som drog en del för att hålla 38c när det var -20-25 ute, men det får vara avstängt denna vinter känner jag.

Annars är vi bara två vuxna som bor, duschar hemma 2-3ggr i veckan per person annars duschar vi alltid på gymmet. Huset är från börjar en sommarstuga som är renoverad och tillbyggd så isoleringen är nog inte den bästa. Men funderar starkt på att tilläggsisolera med lösull på vinden inom kort.

Gjorde av med ca 3300kw/h i dec

Av Inteno
Skrivet av AxxT:

De behöver kolla med nuvarande bolag och så.
Har du sagt upp dit gammla? Så du inte har massa uppsägningstid.. kan vara 1-3 månader.

Ja asså jag har ju fortum nu som är uppsagt och slutar gälla sista augusti. Första september tar vattenfall över, ringde till dom förut, de sa att kag bör ”häva” avtalet senast tisdag annars blir det uppsägningstid.

Av Inteno
Skrivet av AxxT:

Jag har valt Årsunda.
Fick möjlighet att binda för 160öre i 4 år hos en annan leverantör för någon månad sedan.
Hittade Årsunda/Jämtkraft via Flashback faktiskt.
Så började kolla upp dem osv.
Så till slut valde jag Årsunda och bara att hoppas elpriset håller sig under 150-200..
Blir det billigare blir man ju överlycklig..

Så jag hoppas man gjorde rätt beslut.

Tids nog märker vi det.. :/

Tecknade årsunda nu, men fattar inte om det är klart? Står ju skicka in ansökan. Måste de bli godkänt eller så? De har ju semesterstängt så kan ju inte ringa och jag var tvungen av avsluta vattenfall senast måndag

Av Inteno
Skrivet av AxxT:

Antar du bor i Zon4?
Zon3 har möjlighet till fast för 200öre.
Göta Energi 193öre.

Zon 3 bor jag i. Flyttade in semptember förra året, kunde binda för 80öre tyckte de va åt helvete för dyrt haha. I våras kunde jag binda för 90öre men sket i de.

Ni tror alltså att det är klokt att binda på 190öre ish?

Av Inteno
Skrivet av stgr:

Då kommer du behöva stänga av värmen och lyset hemma hela vintern, för billigt kommer det inte bli i år heller. Snarare mycket dyrare.

Ja de verkar ju inte bättre.. Fan skall man göra egentligen, de är ju sjukt egentligen.

Men att byta till Årsunda är väl ett steg i rätt riktning antar jag?…

Av Inteno

Sitter idag på fortum med timspot men har vattenfqll som träder i kraft med timspot 1/9. Men dethär med Årsunda är ju intressant, bra sugen på att byta. Elräkningen i December hamnade på 12.000kr, inget jag vill uppleva igen.

Av Inteno

Pengarna på g men ser nu att jag gjort fel i deklarationen för försäljning av bostadsrätten…

Jag och sambon fyllde i en varsin k6, där vi delade alla kostnader på hälften. Vi sålde lägenheten för 1.8 men vi skrev 900k på våra deklararioner då vi fick det till att de va så man skulle göra.. Men ser ju nu att man skall fylla i fulla kostnader på båda sen delar skatteverket på det själv med hjälp av ägarandelen i % som fylls i….

Skall ringa dom imorgon, men vet någon vad man kan vänta sig?

Mvh en som inte sovit sedan i fredags…

Av Inteno
Skrivet av Aktsu:

Man får ha så mycket lån som inkomsten klarar av i bolånekalkylen, deras inkomst verkar inte räcka till för att låna den summan de redan har lån på med dagens regelverk så kan förstå varför banken inte ens vill boka möte. Deras alternativ är väl de där bolagen som ger lån med hög ränta till just pensionärer där tanken är att lånet skall ligga kvar tills man dött.

Det konstiga jag tycker är att dom två har högre bruttoinkomst än vad Jag och min sambo som arbetar fulltid har. Vi fick lånelöfte på 4.8m från samma bank. Och då satt vi med ett privatlån samt ett mindre billån, och hamnade då med två procents amortering medans föräldrarna amorterar noll.

Av Inteno
Skrivet av PlogarN97:

Trixet är väl att utöka eventuellt bolån precis innan man går i pension.

Absolut kan så vara. Ser dock inte problemet, två pensionärer som inte köper mer än de dom behöver å sparar skapligt varje månad. Speciellt när de har ett bra värde i villan.

Av Inteno

En fråga ang utökat bolån.

Mina föräldrar sitter idag på en villa som precis blivit värderad av mäklare till ca 7.5m. De har idag lån på ca 2,5 ihop på den, samt ett separat lån på en båt på ca 250k.

Farsan sitter sedan på en sommarstuga ihop med sina två syskon värderad till ca 11miljoner, totalt ca 1miljon i lån.

Morsan å farsan som båda är pensionärer sedan 1år tillbaka vill nu utöka bolånet för att renovera lite på huset men banken säger blankt nej. De ville inte ens boka ett möte då de ändå inte skulle få igenom det sa dom. Farsan har skaplig pension på runt 30k ut i månaden och morsan ca 15.

Vad gör man i detta läge, är bankerna så hårda eller skall man byta bank? När farsan bad dom om ett amorteringsunderlag så surna dom till lite i telefon.

Hur mycket får man som pensionär ha i lån?

Av Inteno
Skrivet av Mightybjorn:

Betalat 2 kr/kWh ex moms, har du timspotsavtal?

ja de har jag, funderar på att byta till vanligt rörligt