Inlägg

Inlägg som SvenOslo har skrivit i forumet
Av SvenOslo
Skrivet av Icte:

Jo det är ju iofs sant, men jagvtror jag hellre drar ner inställningarna än upplösningen på en 27" (tror inte 1080p ser lika bra ut där som på en 24"). Men du har helt och hållet rätt. När det finns 4K 120/144 Hz så blir det väldigt intressant!

Jag sitter på en 27'' IPS som har 1920x1080p upplösning och det fungerar bra för mig. Hade tidigare en 21,5'' med samma upplösning och pixeltätheten är ju självfallet mindre på min nya men ingenting jag stör mig på direkt. Filmer jag kollar på är ändå alltid i 1080p då 4k utbudet är så litet, 1440p filmer finns väl inte ens att få tag på? I spel så märker jag ingen skillnad förutom, att saker och ting är större med tanke på skärmstorleken. I Windows kan man märka av det ibland men ingenting som förstör upplevelsen för min del. All text går att läsa utan problem

Kan dock variera mycket mellan personer och kan omöjligt veta vad du skulle tyckt.

Av SvenOslo
Skrivet av ErikFre:

Tjenare! Jag är i behov av nya högtalare, max 2000kr. Jag har kollat på Logitech Z623, dom verkar ju bra. Vad tycker ni? Jag behöver nått för att: Kolla på film, lyssna på musik och eventuellt spela. Tack på förhand!

Skulle jag varit du skulle jag sparat 200kr extra och köpt ett par Argon 7450A ifrån Hifi-Klubben. Dessa tar dock lite plats på skrivbordet. Jag har storebrorsan och de levererar enastående ljud för priset. Tror de ska kunna klämma ut tillräckligt med bas för att du ska bli nöjd även utan subbas, gå till en butik och lyssna vet ja!

Ett billigare alternativ är väl M-Audio AV40 som kostar cirka 1000kr, de är fantastiska för musik och äger ett par själv, men de saknar den djupare basen så i filmer och spel kommer du aldrig få det där mullret som många gärna vill åt.

Väljer du att kanske inte riktigt prioritera spel lika mycket och istället vill ha finklingande musik i öronen så ska du titta på ett par M-Audio BX5or. Dessa är dock low/mid-range studiomonitorer och siktar på att leverera en mer neutral ljudbild än vad kanske ett par Logitech högtalare skulle göra.

Men som all-around högtalare so tror jag faktiskt att någonting i denna stilen skulle passa bättre, ett par Harmon kardon SoundSticks. En subbas är nämligen trevligt i spel och film.

Av SvenOslo
Skrivet av Icte:

Håller med, vilket är skälet till att jag funderar på att uppgradera

Det jag menar i princip är att om man har en bild på säg 100x100 pixlar och man kollar på denna bild på både en 24" 1200p och en 27" 1440p sida vid sida, kommer bilden att se lika stor ut på båda skärmarna (samma mått om man tar en linjal och mäter direkt på skärmarna) eller ej? Om nej, vilken av bilderna kommer att se större ut?

EDIT: Detta kan vara lite oklart men skälet till att jag frågar detta är att när jag t.ex. öppnar en PDF-fil så syns inte hela dokumentet på skärmen utan jag är tvungen att scrolla/zooma ut. Jag känner till att en 24" 1200p skärm kan visa en hel sida av ett dokument utan att man behöver scrolla/zooma, men är det likadant på en 16:9 27" om man kör Windows 8.1? Eller blir det som med min 24" 1080å 16:9 skärm där en bit av dokumentet längst ner inte syns utan man måste scrolla lite?

Dold text

Om nej, syns det mer av ett dokument på en 27" 1440p än en 24" 1200p eller ej?

Skillnaden mellan 16:9 och 16:10 blir väl att du inte kan se riktigt lika högt upp i dokumentet, dock lika brett.

Gällande 100x100 pixlarna så varierar det på vad pixeltätheten blir. Har 24'' skärmen samma pixeltäthet som 27'' skärmen så kommer de se lika stora ut. Har de däremot samma upplösning så kommer den på 27'' att vara större.

Av SvenOslo
Skrivet av Icte:

Det har du rätt i, verkar som att många spel är anpassade för 16:9. Men är det inte bättre i t.ex. Battlefield 4 att köra på 16:10? Eller är 16:10 huvudsakligen endast bra för dokumenthantering/kodning/surfning?

Min fråga kvarstår dock: Vad skulle vara bäst - en 24" 16:10 144 hz eller en 27" 16:9 144 Hz? Är allting lika stort på en 27" 16:9 som på en 24" 16:10 i Windows 7/8/8.1? Om ja så ser man väl lite mer på en 27" 16:9 då den är ändå lite högre än en 24" 16:10 + att man får en bredare skärm?

Vet inte riktigt hur du menar med ''är allting lika stort''. Det beror helt på vilken upplösning du kör. Du ser lika mycket på en 22'' 1080p skärm som på en 27'' 1080p skärm.

Om du haft en 1920x1200 skärm så har du alltså 120 extra pixlar på höjden, inte mycket mer med det. Vill du ha en ''STOR'' skärm, baserat på din uppfattning av just en stor skärms så kanske en 27'' med 1440p kan vara något. Då har du fler pixlar att arbeta med på en större yta.

Illustration: 16:10 vs 16:9

http://assets.overclock.net.s3.amazonaws.com/c/cd/cdc3cdb2_vbatt...

Illustration: Upplösningar

http://community.futureshop.ca/t5/image/serverpage/image-id/3228...

Av SvenOslo
Skrivet av discodns:

Ja, det var skärmen som gjorde mig lite orolig... annars såg det ut som en bra dator men som SvenOslo skriver ovan så var det DDR3 på GPU:n, missade nästan det och höll på att köpa den annars lät det ju som en ok laptop om man byter ut disken

Ser dock inte ut att prestera allt för dåligt:

http://pile.gaminglaptopsjunky.com/wp-content/uploads/2014/04/GT...

''So, in terms of gaming performance for price, the GTX 860M equipped laptops do provide higher cost efficiency. However, as said before, the GTX 850M is a very potent by itself, so you might want to save some money and get a laptop with a GTX 850M as it will allow to anyway to play most games on high and very high settings.'' - Gaming laptops junky (Osäker på kvalitén utav denna hemsidan)

Tittar man däremot Notebookcheck.com (Som är en väldigt pålitlig källa) så ska ett GeForce 850m (DDR3/GDDR5, vet tyvärr inte) prestera väldigt bra i CS:GO med en FPS på över 90. Skulle vi då säga att detta är GDDR5 versionen så kan vi i alla fall konstatera att Acer datorn kommer prestera i över 60 FPS.

Av SvenOslo
Skrivet av discodns:

Går det att spela FPS-spel på den om man nu har höga krav på fps? Eller spelar du mest Battlefield, MOBA/MMORPG-spel el. liknande?

Går gör det nog alltid, men frågan är i vilken upplösning och med vilka inställningar. Faktumet att grafikkortet har 4GB DDR3 minne gör mig illamående, sicket slöseri...

Det krav som begränsar er just nu är främst vikten. Datorn ovan är det bästa, och i stort sett enda alternativet som uppfyller alla krav. Skulle ni dock vara villiga att gå upp 200g i vikt så finns Lenovo Y50, som presterar bättre då den har ett mycket vassare grafikkort samt en processor som även den presterar bättre. Däremot tilltalar kanske inte utseendet alla, samt att den väger 2,4KG och är lite tjockare.

Av SvenOslo
Skrivet av Tommie:

Nej, precis. För spel så.... skulle jag kunna rekommendera någon att köpa en vanlig skärm att endast ha tills vidare då 4k-skärmar som dessutom inte är TN-paneler fortfarande kostar alldeles för mycket för normala användare som bara spelar och surfar. Samma sak med grafikkorten som krävs för att driva spel i 4k som en del andra nämner här.

Det är för övrigt lite löjligt hur mobiltelefoner ligger på över 400 ppi medan bildskärmar som är av större behov av att ha hög PPI alltid är runt 100 (1080p @ 24" = 91,79 PPI, 1440p @ 24" = 122,38 PPI). Samtidigt klagade folk förut på att man såg pixlar med 720p på 5"-skärmar (1280x720 @ 5" = 293 PPI.....). Fler borde klaga på lågupplösta bildskärmar kan man tycka...

Mobilskärmar har väl skämt bort oss lite när det kommer till pixeltäthet. Den enda anledningen att LG lanserar en 1440p display på sin G3 är för att imponera. Mobilindustrin har blomstrat aningen mer än den för bildskärmar, men bristen på innovation leder till att de tar till extrema åtgärder för att komma med nytt. Dessutom är en datorskärm inte riktigt lika personlig som en mobil. Vid köp av en ny mobiltelefon så vill användaren gärna ha det allra bästa och vassaste, finns det då två telefoner, den ena med 720p och den andra med 1080p så tar hen hellre den skarpare. Datorskärmar är ingenting majoriteten utav användare väljer att lägga dyra pengar på, utan de ser nog ofta skärmen som det där jobbiga tillbehöret som man halvt glömt bort lägga in i budgeten vid nytt datorköp.

Jag har samma upplösning på min 5'' One som på min 27'' datorskärm, men är kanon-nöjd med båda.

Av SvenOslo

Gud. Mitt 280X kommer nog få svettas rejält. Tycker personligen att spelet ser helt fantastiskt ut grafikmässigt. Kolla bara på dess render distance och antalet detaljer i naturomgivningen. The Witcher 2 kan inte ens jämföra sig med detta.

Av SvenOslo
Skrivet av Tommie:

Själv sitter jag med 3200x1800 på en 15" så 1440p på en 27" skulle förmodligen kännas väldigt lågupplöst. Hur man ens kan köra så låg upplösning på en så stor skärm känns smått knepigt.

Jag kör 1080p på min 27'' skärm utan några som helst problem . Bredvid mig har jag en 5'' med samma upplösning.

Av SvenOslo
Skrivet av Aarox:

Har funderat på att införskaffa en datorn alternativt skärm i 4k ett tag, men har börjat tveka eftersom utbudet verkar vara mer än begränsat!

Vilka område finns det egentligen där 4k lönar sig? Då tänker jag på användningsområde som spel, film, arbete osv. Hur mycket nytta har man av det egentligen? (Förutom möjligheten att skryta med att man kör i 4k)

Det är möjligt att öka produktiviteten ganska rejält då upplösningen är cirka 4 gånger högre än en 1080p skärm.
Faktum är att du kan ha x4 fönster i full HD upplösning samtidigt på en 4k skärm, såhär:

https://developer.nvidia.com/sites/default/files/akamai/gamedev/...

I spel är det väl svårt att säga då det beror på vad för dator du har. Det krävs en VÄLDIG massa kraft att driva runt spel i den upplösningen.

Filmutbudet är just nu dåligt. På youtube kan man se i 4K på flertal videos idag om man uppskattar det, dock är de komprimerade så kvalitén är inte optimal (men fortfarande stor skillnad mot 1080p). Netflix visar även några serier i 4K, House of Cards och Breaking Bad tex. Fantastiskt bra serier, nästan värt att ha skärmen bara för att kolla på de med utmärkt kvalité!

Av SvenOslo
Skrivet av Asusboy:

Jag sökt runt på forumet en del och efter läst x antal trådar så verkar dessa högtalare (och bx5 d2) vara väldigt populära. Innan jag införskaffar dem så undrar jag om de verkligen är det bästa alternativet i den prisklassen? Jag har inte lyssnat på ett par BX8 D2, men jag har lyssnat på BX5 D2. 5:an tyckte jag hade alldeles för mycket diskant. Gjorde ont i öronen väldigt ofta. Är det samma med 8:orna? Det jag tänkt använda högtalarna till nu är musiklyssnade. Från dator och senare vinylspelare när jag införskaffat det med. Kommer nog även använda de för spel (PS4). Högtalarna har jag tänkt placera på skrivbordet eftersom att de framförallt kommer att vara för datorn.

Kan meddela att jag införskaffade mig ett par Argon 7460A från Hifi-Klubben igår. Har ännu inte haft tid att lyssna mer än några få timmar på dessa men är verkligen imponerad över ljudet. För just mig är dessa alldeles perfekt. Här snackar vi stora högtalare med stor 6'' (Kan vara 6,5) som dunkar på ordentligt om man så önskar. Det är inte det minst ''färgade'' ljudet om man jämför med studiomonitorer i samma prisklass, men samtidigt så var det inte riktigt det jag var ute efter. Är ett stort fan utav elektronisk musik, och då ingår inte bara house utan även mer i electro-indie stil. The XX låter tex brutalt bra, där låga frekvenser i många fall har ett stort fokus i låtar. Höjer man volymen lite så känner man verkligen att kraft finns och blir över. Att uppgradera med en sub är ingenting jag är i behov av just nu. Har högtalarna placerade på mellanstort skrivbord utav trä med små Argon fötter under.

Jag har dock inte lyssnat på BX8 D2 så kan tyvärr inte jämföra med dess ljud

Av SvenOslo
Skrivet av Asusboy:

Hej!

Själv sitter jag just nu och funderar på ett par Argon 7460A, ska tydligen leverera mycket ljud för pengarna. Jag har varit inne på 4Sound i Göteborg och lyssnat lite på diverse studiomonitorer, framförallt Yamaha HS5 men tycker att de flesta saknar den lilla extra punchen jag är ute efter. Lyssnar på allting från Ted Gärdestad till Deadmau5 och sitter just nu på ett par M-Audio AV40. Nuvarande låter bra i diskanten men saknar kraften i basen och volymen jag är ute efter. Var inne på Hifi-Klubben och lyssnade på Argon högtalare och måste säga att de levererar väldigt stort ljud för pengarna, vilket lockar.

Så många val, så många alternativ.

Av SvenOslo

Hej allihopa!
Ville bara meddela att datorn är igång och fungerar perfekt nu, lämnade in moderkortet hos Inet och de gjorde någon form av reset på BIOS (Ingen uppdatering behövdes). Det tog cirka 10-15min totalt. Oerhört bra support och kostade mig inte en krona!

MVH
Holger

Av SvenOslo
Skrivet av Dragone:

Hej SvenOslo. I och med att du köpt grejerna på inet.. Koppla ur Mobo och sedan lägg ram i sin kartong.
Ta med Mobo, cpu (förinstallerad på Mobo) och ram till inet ringön.. Så kan du felsöka grejerna för 149:- (då dessa räknas som 1 enhet) vill du felsöka hela datorn kostar de 499:- (ifall de inte är några fel på sakerna från fabrik dvs.)
men kan rekommendera 149:- alternativet.

Eftersom du köpt de på inet ganska nyss så har du förtur på supporten hos verkstaden där (1-2 dagar isf upp till 10) och ibland eftersom man köpt grejerna där bjuder de på felsökningen inet-stile.
Tog mig 3h att få mina grejer kollade osv

Tack för tipset!
Jag har mailat Inet och får se vad de svarar imorgon, är det så att moderkortet helt enkelt har fel version av BIOS så är problemet relativt lättlöst och hoppas att Inet är snälla och låter mig byta moderkortet eventuellt hitta på någon annan lösning - annars får jag väl köpa nytt, sånt händer!

Av SvenOslo
Skrivet av Kosika:

Testa starta nätagget med tex ett gem eller kabelstump. Koppla ihop gröna kabeln på 24p kontakten med valfri svart kabel:

http://www.gideontech.com/content/articles/196/1

Hmm verkar invecklat, och har dessutom ingen grön kabel till 24-pins kontakten :/

Av SvenOslo

Jag har gått från att ha delarna såhär:

http://i58.tinypic.com/aaem4w.jpg

Till att ha systemet såhär:

http://i59.tinypic.com/149r394.jpg

Bara för att illustrera.

Av SvenOslo
Skrivet av era909:

Ditt moderkort har stöd för processorn men endast från BIOS-version 2001. Om du inte har uppdaterat det själv kan det helt enkelt vara så att du behöver uppdatera BIOS. Har du ingen annan processor som passar så kan Inet säkert hjälpa dig med det.

Kan givetvis även vara något annat som strular, men detta känns troligt.

Ja det låter faktiskt ganska rimligt!

Är det verkligen så att datorn kan välja att inte ge någon som helst respons om bios är fel? Just nu snurrar ingenting - ett svagt susande ifrån nätagget hörs men inget går igång.

Av SvenOslo

Nytt bygge - Noll respons vid försök till start

Hejsan!

Igår började jag att återigen bygga ihop mig en stationär dator, detta är nu den tredje gången.

Efter att ha monterat ihop allting så var det dags att testa en första uppstart. Trycker in powerknappen och hoppas på att allting fungerar som det ska, men det gör det inte. I princip så är det enda som händer när power-switchen på nätagget slås på är att en grön lampa på moderkortet börjar lysa grönt. När power-knappen trycks in händer det ingenting, stendött. Min första tanke var att jag kopplat pinkontakten till power-knappen fel, ett vanligt misstag i min värld. Kollade igenom instruktionerna och försökte igen, fortfarande inget. Började experimentera och koppla den på alla möjliga sätt, vrida och vända - fortfarande inget.

Hoppet var dött och jag fick gå till sängs. Dagen därpå, alltså idag (2014-07-09) så var det dags att försöka få detta fixat. Hade läst in mig på ett forum där person löst ett liknande problem genom att koppla ut chassi-fläktarna. Testade detta men utan resultat, jag började därefter koppla ur diverse kontakter för att se ifall det var någon speciell komponent som krångla. Till slut satt jag med ett moderkort utanför lådan med i princip allt urkopplat (Inkl RAM) och endast de nödvändigaste kontakterna till moderkortet och CPU inkopplade (Testade även utan), inget resultat. Därefter läste jag någonstans att man kan använda metallföremål på pinsen där powerknapps-sladden är inkopplad, även detta utan resultat.

NOTE: Moderkortet har ingen egen powerknapp och måste därför förlita mig på den sladden som går ifrån chassit - kan den vara trasig tro?

Kvar sitter jag alltså med en dator som vägrar att starta - och jag undrar då vad som kan tros vara felet? Och i sådana fall vad jag kan göra för att åtgärda detta? Tacksam för alla svar korta som långa!

Trött som jag är så funderar jag på att ge Inet på Ringön i Göteborg en signal, har kollat igenom deras hemsida men hittar inget svar på följande fråga - Kan man på något sätt få teknisk support som fungerar på så sätt att jag hivar in mina komponenter för att sedan snyggt o snitsigt ber de att ''Fixa det'' sedan sätta mig hemma framför fotbollen och vänta på att de lokaliserat felet, motverkat det för att sedan snällt ringa tillbaka och be om en slant?

Här är delarna som använts:
http://www.inet.se/kundvagn/visa/6907112/willies-mom

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/files/img/cart\kundvagn-6907112-00.png

MVH
Holger

Av SvenOslo
Skrivet av KiwiJr:

Hej,
Söker en mobil till jobbet/fritiden, jag jobbar som golvläggare och har en aktiv fritid.
Det jag ser att telefonen har helst:

- High end
- vatten/fukt tålig
- Bra ljud till hörlurar
- lagom batteri tid (lyssna på musik och slö surfande på någon rast)
- Android
- lampa/blixt
- okej kamera

Har egentligen inget pris så ni med koll vad rekommenderar ni?

Jag skulle rekommendera Sony Z2 på grund av följande:

Ja - High end
Ja - vatten/fukt tålig
Ja - Bra ljud till hörlurar
Ja -lagom batteri tid (lyssna på musik och slö surfande på någon rast)
Ja - Android
Ja - lampa/blixt
Ja - okej kamera

+ Mycket bra batteritid
+ Mycket bra kamera

Fyller ju allt du behöver och lite till. Ett alternativt val skulle nog vara Samsung Galaxy S5, men kvalitéts-intrycket går inte ens att jämföra

EDIT: Dessutom verkar den klara sig bra i drop-tester!

Av SvenOslo
Skrivet av jonash93:

Bör jag lämna in telefonen tror ni? Jag är inte nöjd alls med batteritiden..

Jag ringde HTC's support och det hjälpte verkligen ingenting. Blir till att antingen ringa deras ''Telecare'' bolag men först ta mig till 3 och höra vad de kan göra.