Inlägg

Inlägg som Kr^PacMan har skrivit i forumet
Av Kr^PacMan

Du ska köra mjukvaru-JBOD då i så fall? Kan inte tänka mig att du förlorar särskilt mycket prestanda. Lite beroende på implementationen av JBOD är den ju potentiellt väldigt riskabel. Skulle helt klart montera in 80 GB-disken som en NTFS-mapp på 160-giggaren.

Av Kr^PacMan

Nu har jag inte stenkoll, men det verkar onekligen som Vertex 3 har strulat rätt mycket. Skulle jag köpa en icke-intel SSD skulle jag nog gått på en Kingston HyperX tror jag, det verkar inte vara speciellt mycket problem med dem jämfört med andra Sandforce-baserade.

Av Kr^PacMan
Skrivet av pg_ice:

Testa att dra ner upplösningen till 1366*768
kör allt på ultra förutom Terrain decoration och shadows på medium + MSAA X2

Grymt flyt och mer filmaktig grafik
inga jaggies alls

nu vet jag inte om det är monitorn som är bra på att skala så möjligt att det inte ser lika bra ut på alla monitorer ?
men 27" här så borde det se ännu bätte ut på en 23"

jag testade lite 1920*1080 men det ser fan för stelt ut.

jag håller med om att det låter sjukt men prova

Det "stela" du pratar om på 1920x1080 är nog snarare skarphet. Du kanske är van med TV-spel eller liknande på en TV där bildkvalitén generellt är mycket sämre än på en stor monitor? Klart som korvspad att man kan sänka upplösningen, men de flesta tycker att det ser oskarpt ut på lägre upplösning än vad monitorn är tillverkad för, inklusive undertecknad.

Av Kr^PacMan

Han har inte råkat formatera disken med GPT eller liknande i Windows 7? Det står ingenstans vilken extern hårddisk det handlar om.

Av Kr^PacMan

Kontrollera vilka program som startar i början, samt vilka tjänster du har på "automatiskt" är en bra början. Stäng av CD/Floppy i BIOS brukar man tjäna boot-lite tid på också.

Av Kr^PacMan
Skrivet av thexps:

Har nu skapat raid 0 av två st Samsung spinnpoint 1tb diskar.
Har i bios ändrat till enable raid.
När datorn sedan startar upp går jag in i raid konfiguration.
Sedan väljer jag de två diskarna som raid 0 och startar om men får bluescreen när w7 startar. vad händer??
Obs har operativsystem på annan disk

Skickades från m.sweclockers.com

edit - Går jag in i bios, settings, integrated peripherals och tar bort raid och väljer ide igen så startar datorn.
Väljer jag raid får jag även fram alternativ sata1-6 hot plug, disabled eller enebled

Säker på att inga boot-filer eller liknande ligger på den andra disken? Du kan ändra från legacy IDE-drivrutinen i Windows till RAID-dito, finns mängder med guider på nätet för detta.

Av Kr^PacMan

Har inte läst guiden, men firmware-uppdateringen bör du kunna göra på vilken burk som helst, så länge kontrollerkortet stöds.

I fallet med falerande SATA-portar på SB är det nog relativt liten chans att du råkat ut för det.

Av Kr^PacMan

Har inga som helst belägg eller erfarenhet, men min vänstra stortå säger att du får bäst resultat med iSCSI och L2ARC faktiskt. Lite beroende på nätverksutrustning, beror på vad du har för prylar nu?

Av Kr^PacMan

Antar att disken syns i övrigt i datorn?

Av Kr^PacMan
Skrivet av Stylaren:

Moderkortet jag körde RAID:en på var M4A78-E. Jag antar jag körde mjukvaru raid. Jag satt bara in diskarna och startade upp och raidade sedan diskarna i diskhanteringen i Windows. Gjorde alltså inte inställningar i BIOS.

Bara att importera array:en i diskhanteringen i så fall.

Av Kr^PacMan
Skrivet av fesoj:

Alltså; man kanske inte ska förvänta sig samma saker av Sweclockers idag, som man gjorde ifrån Sweclockers för 10 år sedan. Det finns iofs seriösa kvalitetsmoddare (och inte bara folk som tar en bild på sin köpta "datorhörna" med en mobilkamera), för de som är intresserad. För min egen del är jag inte intresserad längre.

Ett väldigt intressant och välskrivet inlägg! Väldigt vettig poäng. Det har egentligen alltid klagats på fjortisar, gaymers och annat i forumet i takt med att de äldre "rävarna" blir ännu äldre och nya generationer tar över. Var väldigt aktiv för ett gäng år sedan i ÖÄ men i takt med att jag blir äldre så finner jag i princip allting väldigt ointressant, och säkerligen flera med mig. Hårdvara gillar jag dock fortfarande

Av Kr^PacMan

Troligen har du kopplat fel mot moderkortet. Exempelvis råkat blanda ihop Power LED och HDD LED.

Av Kr^PacMan

Vilken kontroller/moderkort körde du på? Körde du mjukvaru-RAID? Har man exempelvis Intels ICH-kontroller kan man få tillbaka sin array vad jag vet. Är det mjukvaru-RAID är det bara att koppla in diskarna och importera array:en i Windows Diskhantering.

Av Kr^PacMan

Den sitter på en kontroller som inte tillåter SMART?

Av Kr^PacMan
Skrivet av thexps:

Raid av det slag att det ska gå snabbare, läser/skriver på båda diskarna (inte säkerhetskopierings raid)

Det rekommenderas att du kör samma disk i den mån det går, annars så lika som möjligt. Ditt moderkort stödjer definitivt RAID via styrkretsen. Tänk på att med RAID 0, om en disk går sönder, förlorar du hela array:en.

Av Kr^PacMan
Skrivet av El_Raspberry:

Du märker ingen skillnad mellan SSD-diskar.

Jag håller med. Men här tycker jag valet är rätt självklart - det är vettigare att köpa Corsair Force SSD med SATA 6 Gbit/s, även om den var 50 kronor dyrare.

Av Kr^PacMan
Skrivet av lop3r:

ja men usb 3 känns framtidssäkert=)

kan dessa diskarna funka?
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=709038

Jepp, USB 3 är väldigt smidigt att ha. Angående diskarna är det dem åtminstone jag brukar rekommendera. Har ett gäng själv (dock ej i ZFS just nu) och kikar man runt på nätet så verkar HD204UI vara mest populär för lite större hemmasystem. Vet inte vad som kommer hända nu när Seagate har köpt upp Samsung med garanti och så vidare, men troligen behåller du garantin hos dem skulle jag tro iaf.

Av Kr^PacMan
Skrivet av Johan1234:

Tack! Jag ska tänka på det. Har det någon betydelse om man bara har gamla bios? Jag har inte UEFI bios. Köpte min dator i slutet av 2009. Jag har läst att det ska finnas någon gräns för hur stor hårddisk man kan ha med gamla bios. Stämmer det? Eller gäller det bara för hur stor bootdisk man kan ha? Jag ska inte boota från hårddiskarna, bara lagra.

Vilken typ av BIOS (eller UEFI) man har spelar inte så värst stor roll. Den första "barriären" är system som använder sig av 32-bitars LBA. Med den nyare GPT kan du ha partitioner upp till femtielva petabyte utan problem. Kan eventuellt tänka mig att äldre och konstiga BIOS har problem med GPT-partitioner, men begränsningarna handlar nog främst om att boota från dem, inte läsa/skriva.

Den andra barriären är sektorstorlek. Om man använder 512-bytesektorer på en hårddisk kan man maximal allokera cirka 2.1 terabyte. Men alla 3 TB-diskar idag använder sig av 4096 Kb-sektorer, det finns ingen poäng att ha mindre sektorer.

I skrivande stund kan du inte boota från en GPT-partition.

Av Kr^PacMan
Skrivet av lop3r:

Tack för det långa och välformulerade svaret.
Angående diskarna så har jag valt dessa pga att jag redan har en som jag vill använda och det är väl bäst att diskarna är likadana?
Vad är det som gör asus kortet till ett bättre val? Det saknar usb 3 stöd, jag tänker mig att man vill ha en snabb usb3 sticka att köra freenas från?

Ursäkta bumpen visste inte men nu vet jag.

Skickades från m.sweclockers.com

Blandade ihop det med ett annat moderkort. Kikade på en enkel ZFS-rigg för ett par månader sedan, då var det ett Asus-kort för cirka 1200 som verkade mest intressant. Självklart är det trevligt med USB3, även om du förmodligen inte kommer märka någon som helst skillnad när du browsar webbgränssnittet, sätter upp SMB-utdelningar och så vidare.

Läs på ordentligt om diskarna angående LCC bland annat innan du köper, så du slipper havererade ZFS-arrays.

Av Kr^PacMan
Skrivet av zyberzero:

Jag köpte Norco 4224 ifrån www.ri-vier.nl - holländsk site. De är generalagenter för Norcotek i EU. Var 500 spänn billigare än Xcase, och var snabba och smidiga att ha att göra med... Jag bytte dock fläktar också direkt, köpte ett gäng av samma kille som han rekommenderade. Mycket tyst, det som väsnas nu är stock-cpu-fläkten till en Xeon E3-1240.

Till TS: I denna kör jag Samsung EcoGreen 2TB diskar. Fungerar fint än så länge. Har ett LSI 9211-8i som diskkontroller (flashad från IR till IT-läge). Fungerar bra, men tyvärr inte till FreeBSD genom ESXi. Fungerar klockrent med OpenIndiana dock...

Vad pröjsade du? Hade kontakt med dem innan angående en 4224 samt lite 8087-kablar. Själva chassit skulle gå på cirka 3k och frakten på 40 EUR. Då utam moms inräknad.