Inlägg

Inlägg som Kr^PacMan har skrivit i forumet
Av Kr^PacMan

Alltid smidigt med 2.5-tumsdiskar. Använder dem som systemdiskar i diverse datorer (de som inte har SSD) hemma eftersom de förbrukar mindre energi, låter mindre och ofta är relativt snabba jämfört med 3.5-tumsdiskar. Hade jag råd hade jag lätt kört ett par 2.5-tumsdiskar i RAID som smidig backupserver.

Av Kr^PacMan

Jag surfade in hos en stor distributör i Sverige som säljer Intels övriga SSD-diskar, och den fanns inte med i sortimentet där i alla fall.

Av Kr^PacMan
Skrivet av Xface:

Asså tycker synd om alla som plockar ihop skit datorer för lite 3k. Känns otroligt mycket pengar för skit. Själv sommarjobbar jag lite överallt. Tex nu när jag målade visste chefen att jag var pillig med datorer. Fick hur många datorer. Dem byter varje år. Sen har mitt pappa ett företag. Dem byter också datorer varje år. Alla dem kan jag har som servers och hårdiskar i överflöd. just saying. Företag skiter i vad det kostar att köpa nya. Dem slänger dem gamla och köpa nya hela tiden. Dem ger säker bort datorer. Dem är oftast väldigt bra bruk för en liten nybörjare. Och när man kan linux. Då händer det grejer. Satte upp en server på min laptop som är säker 8-10 år gammal helt sjukt asså. Dock inte mycket i hårdiskt. Men det var min första server kul var det. Sen tog jag min pappas jobb dator och den körde jag ftp som jag hade för skolan. Men segt.....gjorde en minecraft server med mineos <3 Linux <3

Skillnaden här är att en 5 år gammal P4 3 GHz ligger totalt (inklusive allt annat) på cirka 150-200 Watt under normal belastning (nästan ingen alls) medan en AMD Brazos-plattform ligger kanske på 30-40 Watt. Det gör skillnad om man drar ut elförbrukningen på ett år, oavsett vilken el-leverantör man har. Sedan skulle jag inte sätta upp något så viktigt som en filserver/router med en hårddisk som är 8 år gammal.

Av Kr^PacMan

Någon som vet om man kommer kunna köpa spelet i butik när det släpps? Det står endast "Boka" på Webhallen och så vidare, men det står inte hur många de får in totalt (eller hur många de redan har fått). Jag orkar inte hålla på att boka och så, vill bara linka in i en butik och köpa i så fall.

Av Kr^PacMan
Skrivet av Sir. Haxalot:

1000 Mbit är ganska mycket att routa. Jag har "benchat" min gamla 3Ghz P4, och den levererar inte mer än ca 200-250Mbit med pfSense..

Ska inte vara några större problem för en billig Intel i3:a med hyfsat mycket RAM (om man har stort state-table) att routa 1000 Mbit. P4 3 GHz är lastgammal, som du säkert har koll på.

Av Kr^PacMan
Skrivet av Nox_:

Men SSD diskar verkar inte ha stigit i pris som jag har kollat iaf? Ligger fortfarande på mellan 1k-3k, och är väl det har legat ett tag som jag förstår?

De absolut flesta kretsarna tillverkas i Kina, därav att priserna håller sig någorlunda stabila för SSD-enheter.

Av Kr^PacMan
Skrivet av mfm:

Varför chansa? För längre e-penis av låtsas-siffrorna i prestanda? I verkligheten är de längre, de är "upp till" och gäller bara om man enbart skriver filer med nollor... Men om ens tid och data är värdelösa så kan man väl köra med SandForce.

Håller med här faktiskt. SSD-enheter har blivit så pass mogna att alla kan kallas "snabba". Det enda man tjänar genom att köpa en 6 månader "nyare" modell är sekventiell skriv/läs, och som jag påpekat förut, så länge man inte sitter och packar upp HD-film dagarna i ända lär man inte märka detta speciellt mycket. Därför är det alltid vettigare att köpa en dokumenterat stabil enhet istället för en lite snabbare odokumenterad enhet.

Av Kr^PacMan

Troligen reagerade SMART på en dålig sektor och bytte ut denna mot en fungerande. Så tolkar jag det i alla fall. Jag skulle ladda ner ett diagnostikprogram från tillverkaren och köra en full sektorkoll bara för att ha svart på vitt att inget är fel med disken.

Av Kr^PacMan

Din dator ska kunna läsa FAT32-filsystemet. För att göra om en disk från NTFS till FAT32 måste du nog tyvärr formatera disken, men i övrigt ska det inte vara några större problem.

Testa genom att skriva "cmd" i "kör" och sedan följande: "format X: /FS:FAT32 /Q" exempelvis, där X: är din externa disk.

Av Kr^PacMan
Skrivet av Aqualize:

Kände att jag var tvungen att köpa. Dustinhome hade dragit upp priserna på en hel del hårddiskar men Hitachi 7K3000 2TB fick jag för under tusingen. Nu har den dragit ett antal hundra till. Men det var lite "köpa på sig köp". Har inte ens plockat ur den ur ESD-påsen. Har väl ca 500 GB ledigt spritt bland alla hårddiskar jag har, vilket är för många. (160+300+500+500+500+750 + raptop 74 GB) för lagringsvolymen de ger (några är väl på väg att rasa...).

Dags att byta ut smådiskarna till 1-2 stora?

Angående priserna så tror jag de kommer fortsätta höjas. Läste igår att en veteran inom branschen spådde att fabrikerna skulle stå still i minst 90 dagar till, och även om vattnet försvinner så är det mycket som måste städas och snyggas till, Infrastrukturen allra minst. Så priserna är nog inte alls på sin höjd än..

Av Kr^PacMan

Dina boot-filer ligger troligen på din gamla hårddisk. Att den tar 30 sekunder längre att starta är dock konstigt. Kollat Windows-loggarna?

Av Kr^PacMan
Skrivet av Thiesen:

Jag är en gammal KeyTronic Ergoforce-fan och skönare tangentbord går fan inte att få tag på.

Finns det öht något modernt tangentbord som har lika skön anslagskänsla (kanske nåt mekaniskt)?

En rolig sak med KeyTronic Ergoforce var att det var tvärenkelt att pilla isär och sen sätta ihop igen. Man kunde skölja alla delar under rinnande vatten och sen lät man dom ligga på tork i några timmar för att sen sätta ihop det igen och köra vidare.

Det är inte mekaniskt, men det har rätt avancerade knappar. Mig veterligen är det ett av få tangentbord som "ställer in" hårdheten efter hur hårt man normalt trycker på knappen. MPR II-tekniken (ta bort statisk elektricitet) på space-tangenten är jäkligt trevlig också.

Har tyvärr dödat tre stycken ErgoForce, främst med multivitamin som jag spilt ner i tangentbordet, spelar ingen roll om jag försöker göra rent.

Av Kr^PacMan

En stor skillnad är väl att din dator får ta emot massa trafik som en router normalt blockerar.

Av Kr^PacMan
Skrivet av Llhweiir:

Å där var den tillbaka - fast under en ny enhetsbokstav...

Kika om kabeln sitter stabilt, och kanske testa att byta ut kabeln till disken.

Av Kr^PacMan

Saknas lite information för att man ska förstå vad det handlar om tycker jag.

1. Hur testar ni att ladda ner? Torrent? FTP? Web?
2. Vad får ni för hastighet utan router?

Av Kr^PacMan

Kikat något på rsync?

Av Kr^PacMan

Bra tips, men jag skulle inte kalla det "fynda". Vad jag vet kommer dock denna brist på diskar och komponenter hålla i sig i minst 3-9 månader så de som bestämt behöver diskar kan spara lite pengar genom att handla på butiker som en normal medveten konsument aldrig skulle handla på.

Av Kr^PacMan

Vissa lite mer avancerade switchar stödjer ju 802.1p som kan användas för QoS på MAC-nivå. Har ingen praktisk erfarenhet av det dock, även om jag har en switch som stödjer det. Det normala är nog att begränsa via router.

Edit: Såg nu att man måste använda VLAN för att kunna använda det. Verkar inte helt optimalt

Av Kr^PacMan
Skrivet av zyberzero:

Iom att filservern är virtualiserad den med har nog inte övrig nätverksutrustning så mycket med saken att göra. har en 24portars Netgear Gbit-lager 3-switch...

Enligt min erfarenhet är iSCSI snabbare än NFS i så fall, om du kör Gigabit hela vägen fram så att säga.

Av Kr^PacMan

Du ska köra mjukvaru-JBOD då i så fall? Kan inte tänka mig att du förlorar särskilt mycket prestanda. Lite beroende på implementationen av JBOD är den ju potentiellt väldigt riskabel. Skulle helt klart montera in 80 GB-disken som en NTFS-mapp på 160-giggaren.