Inlägg

Inlägg som Kr^PacMan har skrivit i forumet
Av Kr^PacMan
Skrivet av Alexanderr:

Så här ser det ut under port forwarding på routern.
http://imageshack.us/f/577/server1c.jpg
Under attached devices är serverns IP följdaktligen 192.168.1.4.

I övrigt är det inte direkt några inställningar som är ändrade på.

Du vill att folk ansluter med port 79 och din lokala webserver kör port 81?

Av Kr^PacMan

En annan tillverkare som kan vara värd att kika på är Thecus.

Av Kr^PacMan

Ladda förslagsvis ner WinDLG från Western Digital och kör en diagnostikrunda för att se om hårddisken har några fel eller inte.

Av Kr^PacMan

På tidigare WD Green-diskar kunde man sätta på TLER, men på nuvarande diskar har WD bestämt att man inte får ändra detta värde. Jag har sett stora riggar med både Samsung, Hitachi och WD-diskar men Samsung verkar generellt lite vanligare hos entusiaster som bygger stora lagringsarrays (kika på HardOCP:s lagringsforum). Jag har själv haft extremt mycket strul med en Intel SAS-kontroller och WD-diskar, förlorat 3-6 TB-arrayer flera gånger om på grund av generella strul, så personligen rekommenderar jag inte WD för RAID. Kör själv en FreeNAS-burk och är mycket nöjd med prestandan och funktionerna än så länge.

TLER på Wikipedia.

Av Kr^PacMan
Skrivet av -=Sh/\rK=-:

Nej. Processorn har exakt samma arbetsbörda oavsett upplösning. När du kör i låg upplösning kan den trycka ut fler bilder i sekunden bara (om vsync är avstängt). När du höjer upplösningen flyttar du bara flaskhalsen till gfx kortet.

Precis. Så kör man BF3 i 1024x768 med två stycken Geforce 580 i SLI får man inte speciellt bra FPS (relativt), eftersom processorn troligen blir en flaskhals. Spelar man i 1920x1200 med hög AF och AA får man troligen bättre FPS, även om många inte verkar vara medvetna om detta. Att bara skriva CPU-användning i % är helt meningslöst, mer eller mindre.

Av Kr^PacMan

Western Digital My Passport 3.0 eller LaCie Porsche P9220 lär fungera utmärkt till exempel.

Av Kr^PacMan

Det är ingen idé att svara om hur CPU-krävande betan är utan att skriva i upplösningen som man spelar i? Det är en jäkla skillnad för en processor i 1024x767 än i 2560x1600.

Av Kr^PacMan

Har grävt lite mer i ärendet, men inte hittat sådär supermycket information direkt. Hittade dock en intressant artikel på Legion hardware, som har testat Crossfire med många olika processorer i olika frekvenser. Spontant så verkar åtminstone inte Crysis Warhead vara så värst CPU-beroende. Det skiljer 4 FPS mellan 2.0 GHz och 4.0 GHz i första testet till exempel:

http://www.legionhardware.com/images/review/ATI_Radeon_HD_5870_C...

Resten av testet: Hela testet.

Jag har som sagt själv inte hunnit testa än, men spontant så tror jag att min Q6600 @ 3.2 GHz inte är en flaskhals över huvud taget för nyare spel som Battlefield 2 i kombination med en upplösning på 1920x1200 och två stycken Radeon 5850 i CF. Läste någonstans dock att Kentsfield är ett gäng % snabbare per Megahertz jämfört AMD Deneb.

Edit: Verkar inte vara sån värst skillnad för Phenom II X4 heller, å andra sidan är detta en högre upplösning är de flesta kör:

http://www.legionhardware.com/images/review/ATI_Radeon_HD_5870_C...

Av Kr^PacMan

10 GbE för gemene man - när?

I mitten på januari 2003 så köpte jag mitt första moderkort som hade Gigabit-LAN, ett Gigabyte GA-8INXP (med Intel Granite Bay) tillsammans med en Northwood 2.66 GHz vilket var blixtsnabb på den tiden. Nätverkskortet var ett Intel Kenai 32 och satt direkt på PCI-bussen till sydbryggan. På den tiden fanns det knappt Gigabitswitchar, men efter ett par år hade jag turen att köra Gigabit, och på ett LAN var det helt underbart att kunna tanka filer samtidigt som man spelade och gjorde annat som krävde nätverkstrafik.

http://h20000.www2.hp.com/bc/docs/support/SupportDocument/c00773...

(NC510C från HP)

Det är nästan 10 år sedan Gigabit-nätverkskort började dyka upp som integrerade på moderkort. När är det dags för nästa standard att ta över? En vanlig 2 TB lagringshårddisk har snabbare sekventiell hastighet än vad dagens Gigabit-infrastruktur kan erbjuda - är det inte dags för tillverkare av moderkort och nätverkskort att se över kostnaden och behovet att implementera 10 GbE-adaptrar, eller börja sälja dem separat? PCI-Express klarar flerportarskort med 10 GbE utan problem (PCIe 3.0 klarar nästan 10 GbE på bara en lane).

Standarden för 10 GbE har funnits länge, och den vanligaste implementationen vi troligen kommer se i framtiden heter 10GBASE-T eller IEEE 802.3an-2006. Som namnet antyder godkändes den av standardiseringsorganet IEEE 2006. Det är fem år sedan, snart sex. Ändå har vi inte sett 10 GbE i något konsumentsammanhang, inte ens på snordyra NAS-enheter i 8-tusenkronorsklassen, trots att standarden likt tidigare Ethernet-standarder är bakåtkompatibel.

Det bästa är också att 10 GbE fungerar delvis över redan dragna kablar, även om jag inte testat själv skulle jag tro att man kan komma upp i 10 GbE teoretiskt med en vanlig CAT5e-kabel. CAT6a är troligen den standard som 10 GbE mest kommer köras över, men likt Gigabit fungerar det utmärkt att köra det på en lite äldre nätverkskabel.

Så min fråga är - när får vi se det första entusiastmoderkortet eller workstation-moderkortet utrustat med en 10 GbE-kontroller? Vilken tillverkare kommer det vara på kontrollerkretsen? Någon som är mer insatt än mig och kanske har jobbat med 10 GbE som har ett bra svar? Och hur snabbt kommer övriga marknaden anpassa sig efter denna standard? I skrivande stund känns det verkligen som utvecklingen går i snigelfart.

Av Kr^PacMan

Minnet används mig veterligen främst för MAC-information på anslutna enheter. Det du ska kika på är bakplanshastighet. Har själv en D-Link DGS-1216T och har bänkat den till cirka 987 Mbit (den har bakplan på 32Gbps, det vill säga 1 Gbit full duplex över samtliga portar).

Av Kr^PacMan

Lägg på en hundring och få en 2 TB istället. Behöver du verkligen ett separat ljudkort?

Kalla det dator också, ungefär som om man skulle kalla bil för "biil" eller "bill".

Av Kr^PacMan

Låter som någon form av strömfel? Dubbelkolla SATA-kabeln och strömkabeln till disken.

Av Kr^PacMan

Är det en Intel-disk kan jag rekommendera Intel Migration Data Software som fungerade över förväntan när jag migrerade från en 80 GB 2.5"-disk till en Intel X25-V 40 GB på min HTPC. Tror programmet är utvecklat tillsammans med Acronis vilka brukar producera bra mjukvara enligt min erfarenhet.

Av Kr^PacMan

Mitt förslag är att du ladda ner UltimateBootCD (www.ultimatebootcd.com) och kör ett diagnostikprogram från tillverkaren. Då får du svart på vitt om hårddisken håller på att dö eller inte. Annars kan du köra en snabb SMART-omgång i exempelvis programmet HDTune.

Av Kr^PacMan
Skrivet av JoakimAlfredsson:

Hej.
Har några sista funderingar om komponenter till min kommande hemmaserver.

Har tänkt att servern ska användas till:
Filserver
Torrent
Sabnzbd
Media streaming med transcode on-the-fly till PS3 och Android
Streama HD-matrial till min HTPC som använder XBMC
Backup på 1-2 datorer
VPN
FTP
Squeezeserver

Har nästintill bestämt mig för att köra med en Intel i3 2100. Kommer den orka driva ovantstående tjänster? Att köra transcode är ingen prio, men hade varit smidigt.
Kollade ett tag på Intel i3 2100t, men såg ett test på elförbrukningen där skillnaden var försumbar. Någon som är av en annan åsikt?

Tror nog att processorn klarar av det..

Citat:

Har tänkt att ha Freebsd/Freenas som OS. Ska jag ha det på en hdd eller går det lika bra att köra det på ett usbminne?
Kommer antagligen lägga in Freenas till en början för att på servern up n running eftersom jag aldrig använt något annat än Windows.
Brukar dock inte ha några problem att lära mig nya saker så ser inte det som något problem.

.. men ska du köra alla de tjänsterna på FreeNAS måste du köra något annat operativsystem i grunden tror jag och virtualisera. FreeNAS är inte jättesmidigt om du vill lägga till nya funktioner. FreeNAS kör man normalt på ett USB-minne, ingen ide att ha en disk för det.

Citat:

Det jag funderar mest över är setupen för diskarna.
Har väl nästintill bestämt mig för Samsung F4 ECO, men även kollat på WD Green. - Några åsikter?

Kan inte rekommendera WD. TLER-problem samt problem med LCC (googla). Visserligen sett större riggar (20+ diskar) med både WD och Samsung men sistnämnda verkar vara populärast. Jag har själv ett gäng WD Green och Samsung och är utan tvekan mest nöjd med Samsung.

Citat:

Har funderat på om jag ska köra 5x2 TB i raidz eller om jag ska köra 6x2 TB i raidz2.
Läst att många tycker att man ska köra raidz2 nu när diskarna är så stora pga risken att en disk till lägger av när man ska återuppbygga arrayen vid eventuellt diskhaveri. Dock funderar jag på om det ändå skulle räcka med 5x2 TB i raidz eftersom jag inte har speciellt mycket matrial som är jätteviktigt. Visst det är väl tråkigt om jag skulle förlora det, men det är inget som jag inte skulle kunna återskapa.

RAIDz2 är visserligen trevligt, men det beror lite på hur viktig datan är samt om det finns backup. Köp annars 6x 2 TB och kör en pool på 5x2TB och sedan en enskild disk som backup för viktiga data exempelvis?

Citat:

Det matrial som är viktigt kommer jag självklart att köra backup på till externt lagringsmedia.
Kan man köra 5x2 TB i raidz när man känner så eller är det bara dumsnålt?
Kommer det räcka med 8 GB i RAM? Läst att ZFS gillar RAM, men 16 GB känns lite väl overkill för ovanstående tjänster, eller?

Så länge du har lite koll på systemet och liknande är det nog inga större problem med en RAIDz1-array faktiskt. 8 GB lär duga utmärkt för din rigg, även om FreeNAS/ZFS gillar mycket minne. Stödjer moderkortet 16 GB kan det ändå dock vara värt eftersom minnespriserna idag är läskigt låga.

Citat:

Har även funderat på att sätta in en tempdisk (samsung 7200 rpm som jag har liggandes)i datorn som jag laddar ner till så att arrayen slipper jobba så ofta. Är detta onödigt?
Kanske även kan vara bra att använda till loggar och annat som skrivs ofta?

Du menar en L2ARC? Har ingen personlig erfarenhet av detta men skulle tro att prestandaökningen är fösumbar med en mekanisk disk.

Citat:

Hur funkar det att skapa en array på ett moderkort som har 2 st olika sata controllers? Gör det något att alla diskarna inte kommer på samma controller?
Har kollat på ett Asus P8Z68-V Pro där det finns 4 st intel 3 GB portar, 2 st intel 6 GB portar samt 2 st 6 GB marvell portar. Kommer det att bli problem om man sätter 4 diskar på 3 GB portarna och
1 till 2 diskar på intel 6 GB porten/arna och skapar en raidz/raidz2 array?

Nope, FreeNAS/ZFS struntar i vilka diskar som sitter i vilken kontroller. Bara att köra gärnet.

Av Kr^PacMan

Vad har du för router? Skärmdump på routingsidan vore bra tror jag, om man ska felsöka vidare. Vilka inställningar har du gjort på Loopia?

Av Kr^PacMan

Har du en domän via någon provider, tex Loopia - kollat så att informationen stämmer där? Försöker de utifrån ansluta via domänadressen eller IP?

Av Kr^PacMan

1. Vad har du för budget?
2. Ungefär vilken prestanda vill du ha? Ska du kopiera till NAS:en samtidigt som du strömmar film tex?
3. Hur mycket lagringsutrymme siktar du på?

Av Kr^PacMan

3ware 9550SX-serie kan man nog hitta relativt billigt med PCI-X - jag antar att det är det du letar efter. Mig veterligen finns det väldigt få icke-server-implementationer av 64-bitars PCI. Om jag inte minns fel finns "vanliga" PCI bara i 33 MHz medan PCI-X finns i upp till 533 MHz eller liknande.

Av Kr^PacMan

Det ska även sägas att dagens hårddiskar, även gröna, har en väldigt bra sekventiell prestanda.