Inlägg

Inlägg som Estatus har skrivit i forumet
Av Estatus

Ja, jag tänkte mer på hans budget och tog för givet att han redan hade DAC - dom flesta onboard DACen på moderna moderkort är mycket kapabla.
Plus att han redan har DAC i sitt nuvarande ljudkort, som lär duga det med.

Av Estatus
Skrivet av Ostbiten:

Mh, vet att dom inte är direkt svårdrivna. Men kan nog få ut mer som sagt med en fiio eller annat ljudkort.

Frågan är hur mycket bättre det blir med fiio e10 mot DGX-kortet med mina lurar. Sedan vet jag inte hur bra Dolby Headphone-funktionen heller är, om det kanske är värt att ha den.

Väldigt svårt val för mig, hur stor tror du skillnaden blir? är det värt med fiio e10 istället för DGX-kortet som jag då får Dolby Headphone-funktionen?

Väldigt tacksam för din tid som du lagt/lägger ner till att hjälpa andra, sådana personer som ska finnas på forum!

Vad prioriterar du, film eller musik? För om du lyssnar mycket på musik och tittar på enstaka filmer så kan du nog strunta i Dolby Headphone. Det ska man aldrig ha till musik utan endast till film för bättre inlevelse.

DGX förstärkaren funkar till dina lurar, Fiio E10 är dock bättre och kan driva upp till 300ohm - så har den också bass boost och är portabel, men den kostar också mer, var hade du tänkt köpa den om din budget är på 800kr? Alternativt finns Xonar DX och Xonar D2 i liknande prisklass.

Av Estatus
Skrivet av Ostbiten:

Okey, så det blir bättre förstärkning med en sådan?

Det enda som jag tänker som kan vara en fördel med DGX-kortet är väl Dolby Headphone (surround för hörlurar).

Jag använder bara lurarna vid PC:n vid musik och film, men även spel.

Kanske blir en fiio istället då om ni rekommenderar en sådan istället.

Personligen tycker jag att dom inbyggda förstärkare på dom billigare ljudkorten är skräp, med undantag för kanske D2 och STX.

Dolby Headphone kan jag förstå är ganska trevligt att ha i film och spel - jag använder själv ett ljudkort just för det, fast jag ändå inte behöver ett utöver det (har extern DAC och förstärkare). Det bästa tycker jag är att ha ett ljudkort och en extern förstärkare, en DAC på moderna ljudkort räcker väldigt långt, fast kanske inte dess inbyggda förstärkare. DT770 på 80ohm är generellt inte svårdrivna, så dom kan nog funka ur ett billigt ljudkort, men så vitt jag vet så föredrar folk generellt Beyers DT serien med en Fiio.

Av Estatus
Skrivet av Ostbiten:

Hej!

Jag har nu köpt ett par Beyerdynamic DT770 Pro 80 Ohm, och nu funderar jag på att antingen köpa en extern amp eller ett ljudkort för att få ut mer utav dessa. Vad rekommenderar ni?

Har kollat på bland annat: Asus Xonar DGX och Fiio e10.

Kör nu i dagsläget med ett väldigt gammalt ljudkort som heter Creative Soundblaster Live.

Vill helt enkelt få ut mer av hörlurarna, men har en budget på runt ~ 800 kr.

Jag skulle säga Fiio istället för ett billigt ljudkort.

Av Estatus
Skrivet av IntelAti:

Någon som har erfarenheter här av Schiits produkter? Tänkt köpa LYR plus lite olika rör. Tanken är att om pengarna finns köpa Audeze LCD-2 till sommaren/hösten.

Samt om man tar fedex som frakt blir det tullat och klart då? 200+ dollar frakt är ju en del.

Lyr och LCD-2 är en populär combo, och även om Lyr är ganska billig så har den nog med drivkraft till orthodynamiska. Däremot har jag hört att den inte paras så bra med högimpendans lurar om du tänkte köpa ett annat par senare i framtiden (HD800, T1, HD650, HD600, DT990, DT880)
Fast jag kan ha blandat ihop högimpendanslurarnas problematik med Asgard/Valhalla...

Vad har du för källa? Bifrost ska paras bra med alla deras förstärkare.

Vanligtvis så drar Fedex tullkostnaden, men inget jag kan garantera. Annars kan du väl be dom att sänka paketvärdet i och med att det ska tullas.

Av Estatus
Skrivet av blue eyed devil:

Ursäkta min dumma fråga men är analog volymkontroll bättre på något sätt?

Aja får nog bli K701 och ett stx/st kort sedan kan jag köper till något.

Vad för kommer Audio Technica ATH-AD900x kosta ungefär? tyckte ATH-AD900x var fula som tusan. Jag är en sucker för snygga lurar och speciellt vita. Har redan ett par vita audio technica ath m50. Vita k701 mums

Det är rekommenderat att ha en extern förstärkare för den 'analoga volymkontrollet' för att uppnå line-level, dvs ha högsta volymen på DAC/ljudkortet/datorn och justera volymen med hjälp av förstärkaren för att bibehålla upplösningen i ljudet.

Av Estatus
Skrivet av reaperishere:

Rent tekniskt så presterar dom bättre men det är som du säger inte nödvändigtvis det man tycker låter bättre. Har inte hört matrix m-stage men har haft ett STX kort och tycker helt klart att O2+ODAC låter bättre, speciellt till lågimpedanslurar. Håller med nwavguy om att man ska ha en helt transparent dac/amp och sen välja lurar efter ljudsignatur man föredrar. Då slipper man ha flera dac/amps och behöver bara ha flera hörlurar.

DT990 har dock mycket mera bas än K-701 vad jag har hört. Fast har inte lyssnat på dom själv. Dock så kommer jag nog inte kolla på Beyer lurar mer pga deras usla kablar =(. Kablarna på K-701 och HD650 var mycket trevligare.

Yep, HD650 har bra mellanregister av det man hör av mellanregistret, upplevde det lite bättre än på K-701, men för mig är det soundstage som är viktigast och då offrar jag gärna lite "upplösning" i ljudet för att höra mer detaljer. Mellanregistret på HD650 upplevde jag som mera "kompakt" och intimt. Basen var heller inte lika clean som på K-701. HD600 verkar som ett bra alternativ ifall man gillar något som är lite mera mitt emellan varmt och neutralt.

Asså DAC delen är den prisvärda delen, sen skulle jag också säga att O2/ODAC har en bättre förstärkare med bättre dampningsfaktor. Förstärkaren på STX är inte precis högklass utan är som en inbyggd förstärkare kvalitésmässigt kan vara - sen är den också bäst belagd för högimpendans lurar.

Jag håller också med nwavguy till en viss grad. En DAC ska vara den mest neutrala komponenten utan någon färgning (tror DAC1 är bland dom bästa på detta) men jag tror en amp kan göra under på vissa hörlurar. Jag minns tex att jag prövade på mina DT990 strax innan jag sålde dom på olika förstärkare och ogillade dom ur O2, Cambridge DacMagic då dom generellt är neutrala och gjorde att DT990 lät ganska sterila. När dom var parade med en rörförstärkare märktes det hur mer flytande och musikaliskt ljudet blev med en vidare och livligare ljudbild. Minns till och med att HD650 lät en aning öppnare än vad dom gör nu utan denna förstärkare. Just nu kör jag på V200 och märker istället att ljudet är mer 'analogt' med bättre instrumentseparation.

Dock kan hela spektrumet av förstärkare bli olika uppfattat, några föredrar kanske så neutrala och detaljrika förstärkare som möjligt och några vill ha en varmare och fylligare ton som kanske inte kan uppfyllas med några hörlurar eller med EQ. Jag tex gillade verkligen inte att para neutrala förstärkare med hörlurar, även om det handlar om HD650 som i grunden är mer varma än helt neutrala. Så att jag tex som gillar analogt / varmt ljud gillar att para varma lurar med varma förstärkare då det inte finns många andra 'varmare' hörlurar i samma prisklass som också har bra detalj och instrumentseparation. HD800 och T1 är nog dom två hörlurarna som har bland den bästa ljudbilden på marknaden just nu - men många föredrar att para dom med mörka rörförstärkare eller analoga SS förstärkare för att göra diskanten ljuvare men bibehålla den underbara ljudbilden.

Sen finns det olika versioner av DT990, dom mest populära inom icke-portal hi-fi är 250ohm och 600ohm. Varav 250ohm är den med mer utsläppt och trycking bass. Men basen på 600ohm är mycket mer kontrollerad och detaljerad, och på så vis håller den ungefär samma ljudsignatur som K701 bortsett från att den kanske har lite mer fokuserad diskant, medans diskaten på K701 är mer ljuv men inte helt avtrubbad, annars har dom liknande utvidgning i högregistret. Sen har K701 lite bättre mellanregister.

Av Estatus
Skrivet av oyegie:

K701+Heed canamp =väldigt bra synergi.

Det är sant. Fast CanAmp är rätt dyr och svår att få tag i beroende på var man bor i världen. Men ja, en väldigt bra parning har jag hört, ska vara lik Matrix M-Stage och Burson HA-160 som jag också haft.

Skrivet av reaperishere:

Skulle mycket hellre köpt en ODAC+O2 för dom pengarna då de presterar bättre än vad ett stx och matrix m-stage gör men kostar mindre totalt sett.

Dock så är ju nackdelen med dom att de har alla ut och ingångar på framsidan men själv så tycker jag inte det gör speciellt mycket. ODAC+O2 kostar ca 2000kr och då får du en väldigt bra dac och förstärkare medans STX kostar ca 1500kr och då får du en väldigt bra dac men inte så jättebra förstärkare, speciellt inte för K-701 som verkligen behöver en bra förstärkare.

Det ljudet du verkar leta efter passar väldigt bra in på K-701 så tycker du ska köra på dem då det är väldigt svårt att hitta några andra lurar i samma prisklass som har samma stora sounstage där man verkligen hör mycket detaljer utan att ha någon bas som täcker över allt utom diskanten. Har testat DT880 600Ohm och HD650 och de hade inte alls lika stort soundstage eller balanserade ljudbild. De lät väldigt tråkiga i jämförlse. Inte alls lika musikaliska.

Sen så tycker jag att kabeln på DT880 lurarna var väldigt dålig, sämre kvalitet än på mina HD555 lurar som kostade 1/3 så mycket.

Jag skulle säga det är en smaksak om vilken kombination som är bättre än den andra. Rent tekniskt så är ODAC lite bättre på papper, och dels är den ganska neutral. M-Stage är färgat vilket passar bättre till ljusare lurar enligt vissa. Men jag skulle inte säga att dom presterar 'bättre' en säg STX / M-Stage, har du lyssnat på dom? Och isåfall, med vilken kombination av hörlurar?

Vet inte vart HD650an kommer ifrån men den har som sagt inte så vid ljudbild; den kanske har bra instrumentseparation, men jag anser HD600 har en aning bättre ljudbild med en lättare bass. I samma prisklass finns det nämligen DT990 600ohm som har ganska lik ljudbild till K701 och som är detaljrik med en kontrollerad bass. Jag finner dock HD650 mer musikaliska pga dess underbara mellanregister, men jag antar att det kanske är en smaksak det med. Jag brukar associera musikalisk med en varm ton/fylligare ljud.

Av Estatus
Skrivet av blue eyed devil:

Aja ska palla iväg mig till stan och lyssna på på lie lurar, men är så seg.

Estatus Jag såg att du hade en Little Dot MKIII på marknaden, jag inbillar mig att jag måste ha en rör-stärkare.
Får man fråga vad du tycke om den? Varför du säljer den osv :P? k710 borde låta najs med den Little Dot MKIII.

Problemet att jag inte vill lägga för mycket pengar på lurar är att dom alltid går sönder efter en viss tid + att jag har en galen hund som biter sönder allt speciellt sladdar.

Den som ligger på marknaden är såld. Och rör förstärkare är inte att rekommendera till lågimpendanslurar såvida den inte har uttagstransformator, och jag kan bara tänka mig en mycket dyrare variant som Woo Audio WA6 (och dessa uttagstransformatorer är generellt dyrare än OTL design, Little Dot är OTL, ie Output TransformerLess). Generellt används OTL rörförstärkare till högimpendanslurar som Sennheiser HD600/650, Beyerdynamic serien, T1 osv., så att allt bland 250ohm, 300ohm och 600ohm. K701 är 62ohm och bör därför paras med en solid state förstärkare. Även om rörförstärkare har mycket varm och ljuv signatur (ibland även vid ljudbild) så är det pga distortion, men den höga uttagsimpendansen kommer inte sitta väl med frekvensomfånget på lågimpendanslurar, så du kommer nog få mer steril/urholkad ljudsignatur istället för en musikalisk parning.

I och med att du har hund så var mer försiktig med att förvara hörlurarna jag låter varken katten eller hunden nära min utrustning (eller min dator för den delen). Sönderbitna sladdar är inte det värsta, sånt kan man alltid byta ut, rekommenderat är också att skaffa DYI kablar även om stock kablarna är i bra skick. Byta kabel är mycket lätt på vissa modeller, tex Sennheiser HD600/650 har tag av/sätt på kabel som är mycket praktisk.

Av Estatus
Skrivet av blue eyed devil:

Jag är ute efter klart ljud, bra diskant, bra mellanregister och bra ljudbild. Min budget är 3600 kr. Det jag är inne på just nu är AKG K 701 + Matrix M-Stage, kommer köpa ett asus stx/st kort också, kanske kaka på kaka säger ni? Bättre att köpa ett par lurar för 3400 och hoppas stx/st kan driva dom bra?

Välj först hörlurar och oroa dig om amp och DAC efteråt. Det sämsta man kan göra, tycker jag, är att försöka trycka in allt i sin budget och då kanske man inte blir nöjd i slutändan, plus att du kommer behöva sälja av många saker när eller om du ska upgradera.
Man tänker alltid hörlurar>amp>DAC när det kommer till att välja ljudet man är ute efter.

Dom två hörlurar jag kan tänka mig som skulle passa dig är antingen K701, HD600 eller KANSKE DT880. För stängda lurar så är Denon att rekommendera, D5000 har extremt bra ljud; framträdande mellanregister, bra kontrollerad sub-bass, ljuv diskant och väldigt öppen ljudbild för att vara slutna. Alternativt finns de billigare D2000, men dom har jag ej hört.

Dra till en butik och provlyssna olika hörlurar, du kanske fastnar för ett par som är relativt billiga, eller så kanske du faller för ett par som passar just din budget.

Av Estatus

Vill bara göra en sak klar: Vad folk menar med "Dessa lämpar sig inte till dåligt mixad eller för komprimerad musik" är kanske att hörlurarna är väldigt detaljerade, och det kan bli lätt att märka av operfektioner i låtar. Jag kan relatera det till mina PRO900 - när jag lyssnar med dom är det väligt svårt att lyssna på lågkvalitativa låtar utan att märka av alla fel som förekommer.

K701 är inte lika illa dock. Men sen ska man också tänka på att många kan överdriva skillnanden mellan MP3, WAV, FLAC, ALAC osv. Så länge MP3 filen inte ligger på en tok för dålig komprimering så kommer man inte märka så stor skillnad i ljudkvalité. En MP3 fil på 320kbps låter ofta lika bra som en FLAC fil på 800kbps. Och Spotify filer ligger väl ändå på 320kbps eller så?

Det mesta i mina samlingar är FLAC/ALAC och CD-skivor + LP-skivor, men jag har även några få låtar på 190 och 128kbps - och några av dom låter väldigt bra ändå. Skillnaden mellan 192kbps och 320kpbs kan vara märkbart ibland, men skillnaden mellan 320kbps och 900kpbs är mycket mindre än vad man tror, i alla fall vad jag tycker.

Så oroa dig inte för det. K701 och Spotify tror även jag kommer funka prima: njut bara av musiken.

Av Estatus
Skrivet av blue eyed devil:

Såg ditt svar i denna tråd: #13119399

Jag vete tusan asså vad det är för brus, men verkar vara något med grafik-kortet när det drar igång blir det störningar som speciellt mina audio technica ath-m50 lurar plockar upp, så kör med v2 siberia då är det knappt noterbart. Mitt d2 sitter så långt från gf-kortet det bara går. Men jag tror jag kan få bort detta brus med ett stx kort faktiskt eller vad vet jag.

Det är då samma som jag hade, dvs jordbrum. Anledningen till att Siberia kanske inte plockar upp det är då det inte är lika känsligt. Det finns olika sätt att motverka en sk. jordslinga. Dels kan man köra ojordat vilket är osäkrare; koppla all ljudutrustning till samma elnät; eller köpa en isolator och koppla den mellan den analoga kopplingen (en isolator kan kosta mellan 100kr, 600kr och 1500kr, och vare sig den har bra eller dålig kvalité så degraderar den ljudsignalen till en viss grad, mest märkbart i dom lägre och högre frekvenserna.) Om det nu verkligen är jordslinga så kommer den inte försvinna på en STX.

Just nu kör jag inte längre med ljudkort som DAC utan köpte en extern som kostade några hundra mer än mitt ST just för att jag köpte ett par analoga sladdar från utlandet, och ju längre dom är ju dyrare är dom. Så det passade mig bäst med att köpa den kortaste längden och ha DACen ståendes bredvid förstärkaren. Just nu kör jag Optisk ut från datorn (optisk motverkar också alla störningar som kan förekomma med jordslinga) till min ext DAC och förstärkare.

Av Estatus
Skrivet av blue eyed devil:

Du verkar ju vara killen med koll, finns det några andra lurar runt 2000 med lika bra ljudbild som k701?

Nu har jag inte lyssnat på alla hörlurar i denna prisklass, men jag tyckte faktiskt att DT990 600ohm hade väldigt vid ljudbild (köpte den för 2100kr eller så på Amazon ett tag sen under sommaren), dock har den en del diskant, så vitt jag minns så kanske den kunde vara en aning ljusare än K701, men däremot har den mer bass också. Men ska man ha bass så ska man köra 250ohm, inte 600ohm. (Dock inte Pro versionen, utan "Audiophile" versionen som den kallas för nu för tiden)

Av Estatus

Jo fast även om HD650 kostar mer så har den en aning sämre ljudbild än det billigare alternativet som K701.

Av Estatus
Skrivet av Platinumtoad:

Har både k701 och hd650, föredrar 650 oftast. Dock finns det vissa låtar k701 mördar men de är mer "låtberoende" än 650. (med stx som dac/amp)

Det kan jag hålla med om, HD650 är en väldigt bra allrounder. Dock är det ganska svårt att slå K701s ljudbild.

Av Estatus
Skrivet av blue eyed devil:

Okey misstänkte det. Dock så har jäkla d2 kortet brus, som någon sa så är det kassa komponenter i d2, sedan är hörlursutgången och lineut samma, det känns billigt?
Stx/st har egen strömförsörjning också vilket minskar bruset?

Angående M-Stage HPA-1(USB) vad ska usb vara bra för? ser att den kostar mer.

Förlåt för mina dumma frågor.....

USB versionen har inbyggd DAC, jag vet inte hur bra den är förrutom att den klarar max 96khz. Men jag antar att den inte är bättre än ditt ljudkort.

STX skall motverka brus, den har egen strömförsörjning. Men du måste identifiera vad det är för brus, om det är bakgrundsbrus eller jordbrum.

Av Estatus
Skrivet av blue eyed devil:

Tackar och bugar för det svaret.

Förlåt om jag är tjatig, men om jag behåller mitt asus d2 och kör, M-Stage+701, eller blir det stor skillnad om jag lägger till ett stx/st kort? Det är väl typ ungefär samma dac på d2 å stx/st?

Nja, inte precis. DAC delen SKALL faktiskt vara bättre än D2, och den är en väldigt prisvärd DAC för dess prisklass , speciellt för att sitta på ett ljudkort.

D2 använder Burr Brown PCM1796 (123db SNR)
ST/STX använder Burr Brown PCM1792A (132db SNR)

När jag läste om olika Texas Instruments komponenter förr så var PCM1792A bättre. En D2 kostar väl runt 1100kr? Jag skulle säga att det är värt att lägga till extra 300kr för en ST/STX. Så får du också tillgång till att rolla op-amps vilket är väldigt kul och ibland en förbättring över stock. Vilket påminner mig om att jag måste lägga upp Swec annons på mina som jag inte längre använder då jag sålde mitt ljudkort.

EDIT: Jag läste inte att du redan hade D2. I såna fall så kanske det är bättre att behålla det och upgradera till en extern DAC nån gång i framtiden. Eller kanske sälja D2 och köpa ett STX.

Av Estatus
Skrivet av blue eyed devil:

Tack, har kollat runt lite och folk älskar Matrix M-Stage + k701, men varför är Matrix M-Stage så pass mycket bättre än stx? För att den har lägre utgångsimpendans? Tänkte kanske köra ett stx+ Matrix M-Stage. Eller funkar ett xonar d2 + Matrix M-Stage like bra, misstänker att det gör det??

Dels för att den har lägre utgångsimpendans och därmed bättre dampingfaktor, men också för att den är en aning färgad, medans STX är i grunden väldigt neutral, och medans op-amp rollande kan ändra signaturen en aning så är skillnaden endast marginal gentemot byte av rör på en OTL förstärkare. Matrix har också lite bättre komponenter än den inbyggda på STX så du kommer känna en aning bättre upplösning och ljudbild. Så att i och med att M-Stage är generellt en aning varmare i ljudet och har lite mer fokus på bass så föredrar folk att para den med K701 för att den kan kännas lite steril på andra mer neutrala/ljusa förstärkare.

Skrivet av oyegie:

För att den har PCIe istället för PCI som är lite mer gammalmodigt men vad vet jag.

Helt korrekt. Jag tycker det är lite synd dock att dom inte gör en ny version av STX istället så man kan sätta till H6 för 7.1. PCI börjar försvinna gradvis, till och med E-MU korten är PCIe och inte PCI. Jämför man ST med STX, DG och DGX osv så ser man också att PCI versionen är en aning billigare; man kan undra varför.

Skrivet av blue eyed devil:

Vart i eu hittar man en Matrix M-Stage till bra pris?

http://www.matrix-digi.com/en/Partners/find.html

Där har du lista på återförsäljare i USA, Europa och Kina. Jag rekommenderar att köpa direkt från deras hemsida dock, gratis frakt, billigare pris.

Av Estatus
Skrivet av vpklotar:

Okej, tack för svaren alla. Jag uppskattar dem! Jag kommer möjligtvis köra det till Reciver som sagt o kör då optisk sladd till det, men kommer förmodligen ha det till min stationära dator (dvs inte till recivern). Eftersom att jag insätt att jag kanske kommer byta mellan reciver och stationär då och då (om det är möjligt på lätt sätt) har jag börjat fundera på om det är värt att skaffa externt ljudkort, isf har jag tittat på detta http://www.inet.se/produkt/6304861/creative-sound-blaster-x-f..., de är dels billigare men också externt, men eftersom att du säger att ljudomvandlaren inte spelar någon roll när man kör optiskt eller liknande så är det bara vid analog ljud jag kommer märka skillnad på alla kort?

I stort sett ja, D/A omvandlare samt inbyggd förstärkare är det enda som urksiljer som mest. Drivrutinen och dess DSP och EQ är i princip lika, i alla fall på Xonar DG, DX, D2X, STX... Och den digitala hubben är detsamma, du kan inte förbättra en signal digitalt på någotvis, dels finns det ju bättre komponenter för att motverka jitter; men på dom moderna korten är det inget man ska tänka på, speciellt med tanke på externa jitter-reducerande omvandlare. Det enda som kan urskilja den digitala signalen mellan tex ett DG och en dyrare variant som DX är att DG har maximalt 96khz vis S/PDIF och DX har 192khz S/PDIF, vilket kanske inte är nån vidare skillnad med tanke på att det maximala du använder dig av i audiofila inspelningar osv är 96khz, varav det resterande 80 procenten går till 44khz och 48khz till genrellt HD film tittande, spel och vanliga FLAC musikfiler.

Av Estatus
Skrivet av Gaston85:

Inte Xonar Xense så att säga alla är nog att överdriva, möjligt att dem hoppat över något mer kort också skulle jag tro.

Fast Xense ska börja gå ut har jag hört, finns nog nån butik som fortfarande säljer den dock.