Inlägg

Inlägg som tomten har skrivit i forumet
Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Skeden H
Är ganska avundsjuk på alla er som har en thinkpad, morsan har en på jobbet som man snyltat lite av ibland. Dock så har inte jag som fattig student råd med en egen

Tidigare kunde man köpa en fullsmetad X61s med 41% studentrabatt om man hade Mecenatkortet. Dock verkar inte erbjudandet gälla längre. Tur att man knep en.

Länk: http://www.mecenat.se/rabatter_nationella.asp?id_rabatt_natio...

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ZitreXx
Tack för att du underskattar mig, nej t.o.m Lenovo kan lika gärna ha sin tillverkning i Taiwan snarare än Kina. Min poäng var att "made in China" är ju ett valigt uttryck för att beskriva något som är lågbudget så att just ett Kina baserat företag tillverkar det som i mina ögon är världens mest kvalitativa datorer är, roligt, humoristiskt. Får fördommarna tala tror man ju snarare att t.ex ett USA baserat företag skulle ha mest kvalitets tänk.

Hehe... ingen fara! Jag missuppfattade nog ditt förra inlägg. Personligen anser även jag att ThinkPadsen är rätt svårslagna kvalitetsmässigt. Många tycker nog att designen inte är så "hipp", men för min del andas den kvalité och robusthet.

Man kan ju fråga sig varför ThinkPadsen fortfarande säljs med 3 års garanti när övriga tillverkare oftast ger 1 år, såvida man inte köper till AppleCare eller liknande.

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ZitreXx
<3 Lenovo, gillar att ett Kinesiskt företag står bakom världens mest kvalitativa datorer. Iofs fortsätter de bara i IBMs anda men jag kommer inte ifrån "Made i China" i mitt huvud

Hur menar du? Trots att t ex Apple är ett amerikanskt företag, tror du de har sin tillverkning i USA?

Av tomten

Om man installerar XP eller Vista rent, är ett mycket hett tips att börja med att tanka ner "System Update" från Lenovos hemsida. System Update känner av vilken maskin du har (X61s) samt vilken modell det gäller (7666-34G). Sedan kollar den av vilket OS du kör och sist kopplar programmet upp sig mot Lenovos servrar för att automatiskt leta fram alla drivrutiner, BIOS-uppdateringar, ThinkVantage-program osv du kan tänkas behöva, givetvis i senaste version.

På detta sätt slipper man att manuellt leta fram drivrutiner, vilket är ytterst bekvämt. T ex när jag lade in Vista 32bit rent, fanns inga drivrutiner för wlanet. Jag letade fram drivrutinerna manuellt på Lenovos hemsida, men efter installation vart det fortfarande inget wlan. Då körde jag bara System Update och bocka för drivrutinerna jag behövde och sen gick det som smort.

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ef98dp hur gör ni med cd/dvd? finns det något smidigt sätt att köra en ny/ominstallation av OS från en annan dator? [/B]

X61s kan boota från en extern USB-cdrom, vilket kan vara rätt bekvämt då man t ex ska lägga in ett operativsystem och inte orkar köra nätinstallation.

En extern (Lenovo orginal) 'DVD/CD-R'-spelare via USB går på ca 1600 kr vilket är rätt hutlöst och meningslöst. Jag själv köpte en liten adapter som hanterar IDE/SATA --> USB 2.0. Eftersom de flesta har någon gammal cd- eller dvd-rom som ligger och skräpar på hyllan eller i en gammal burk, behöver man bara adaptern och vips så har man en mycket billig USB-cdrom.

Adaptern som jag köpte kostar 296 kr: http://www.misco.se/product/product.aspx?P_ItemId=510744&SL_S...

Denna adapter funkar ju även utmärkt t ex om man vill ansluta en hårddisk. De få gånger jag behöver cd kör jag denna lösning. Senast var det när jag installerade Ubuntu (som går som ett spjut på X61s) då jag bootade via cd och installationen gick smärtfritt.

Som sagt, adaptern är en j-vligt billig och smart investering då den kan användas till mycket.

Av tomten

Nu har jag använt min X61s ett tag och kan ge lite synpunkter. Till att börja med kan jag konstatera att jag inte är ett dugg imponerad av Vista. När jag startade maskinen första gången tänkte jag ett det skulle bli spännande med ett nytt operativsystem, dock kom lyckan av sig rätt snabbt. Maskinen levereras med Vista Business samt en hel del andra förinstallerade program, främst IBM-grejor.

Jag tycker Vista upplevdes som rätt segt och vart riktigt förvånad då man ändå kör det på en sprillans X61s med 1.6GHz C2D och 1 GB ram. Vista äter hysteriskt med ram, då det var ett j-avla swappande från disken. Jag tryckte då in en 1GB-modul till för att få totalt 2 GB i ram. Det blev lite bättre, men fortfarande inte tillräckligt rappt för min smak.

Det är möjligt att Vista optimeras och finslipas framöver, men för tillfället känns det bra mycket segare än XP, och då har jag ändå slagit av Aero. Hur som haver, körde jag Lenovos 'System Update' för att se till att all firmware i burken, b la BIOS, var av senaste version. Där efter tänkte jag att jag kanske borde ge Linux en chans. Jag anslöt en dvd-rom via en "IDE --> USB 2.0"-adapter för att kunna boota från en skiva.

Jag rensa hela disken och la in Ubuntu 'Gutsy Gibbon' 7.10 Beta. Installationen gick extremt lätt utan komplikationer. När installationen var klar körde jag 'Update Manager' för att ta ner en j-vla massa uppdateringar. När allt var klart vart jag mycket imponerad. Det mesta verkar fungera "out-of-the-box"!

Grejer som fungerar direkt:

1. Ljud
2. Grafik
3. Lan
4. Wlan
5. Bluetooth
6. Power Management

Saker som inte fungerar:

1. Sätta datorn i viloläge

Maskinen är sjukt rapp måste jag säga! Jag är svinnöjd. Kärnan som körs är 2.6.22-13 med 'dynamic tics' för att spara ström. Även Intels egna patchar för strömbesparing är inbakade i kärnan. En annan grej som för att spara ström är cpu-throttling vilket gör att cpun klockar ner sig när man slösurfar, som lägst till 800 MHz, för att sedan köra fullt när man gör tyngre grejor.

Batteristatus funkar utmärkt med en schysst ikon är man ser hur många procent som återstår och även antal timmar man har kvar. Wireless har jag inte testat men den känner automatiskt av alla w-lan i närheten och ser även signalstyrkan till de olika näten, riktigt trevligt. Om man har hårdvara som kräver drivrutiner som ej är open-source kan man i Ubuntu 7.10 köra 'Restricted drivers manager', men eftersom Intels alla drivrutiner är öppna behövs inte detta göras.

Det är rätt ballt att Gnome känns lika responsivt som XP. Det har jag aldrig vart med om detta förut. T ex kör jag Ubuntu 6.10 (Feisty) på en Athlon XP 2800+ som inte alls känns lika rapp. Xorg 7.3 i kombination med Gnome 2.20 samt senaste kärnan är en mycket angenäm upplevelse. Jag ser fram emot den skarpa versionen.

Jag ska nog lägga in XP och dual-boota med Ubuntu 7.10. För närvarande är jag dock så j-vulsk nöjd med Ubuntu så väntar nog med XP ett tag.

Av tomten

Priser i USA anges utan moms då momsen varierar i olika delstater. Amerikansk moms ligger på mellan ca 4-7% beroende på vilken stat man kollar på. Dock ligger svensk moms på 25%, vilket knappast gör att slutpriset blir bättre.

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Danne_Jaha
Hur som helst, Misco har en marginal på ~9-10k vilket jag anser som liiite överdrivet och får det att se ut som större klipp än vad det är :). Bra dator till vettigt pris, skumt erbjudande

Vad snackar du dom? Driver du med mig eller menar du på fullt allvar att Misco har en marginal på 50%? J-vlar, jag kanske också borde smälla upp en butik och sälja ThinkPads till studenter och tjäna 9-10 loppor per maskin! Eller inte.

Så här funkar det. Mecenat förhandlar fram en studentrabatt med Lenovo och de brukar vara ganska generösa då de kanske tänker:

1. En student hade aldrig köpt en ThinkPad utan rabatten pga av kostnaden.

2. Om studenten väl köper en ThinkPad pga rabatten, kanske han/hon blir så nöjd med maskinen att när denna person har pluggat klart och fått sig ett riktigt jobb kanske han/hon köper en ThinkPad till ordinarie pris.

Jag tror inte studenterna är Lenovos huvudgrupp där pengarna tjänas, utan är snarare företagskunderna. Men det är även vanligt att stora företag får grova rabatter, då ThinkPads är betydligt mer vanligt förekommande i företagsvärlden. Jag vet inte hur mycket pengar Lenovo tjänar på studentpriset, men deras primära mål kanske inte är att klämma ur studenten så mycket som möjligt, utan snarare sälja in sig till självkostnadspris.

Hur som helst när Mecenat spikat rabatten med Lenovo, säljes ThinkPaden via en av deras återförsäljare dvs Misco i det här fallet. Misco får självklart ange att de säljer en Mecenat-ThinkPad och där med blir inköpspriset på denna maskin kapat med 40%, då det är Lenovo som står för rabatten. När sedan en "vanlig" ThinkPad ska säljas är det ett ordinarie inköpspris.

Eller menar du att du att Misco får köpa in alla X61s för "studentinköpspris" och sen sälja dem till ordinarie pris och göra en vinst på 8-9-papp per maskin?

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Danne_Jaha
Eller så köper man helt enkelt en annan modell av lenovo istället? Och de har en modell som de har ett stort överpris så att de kan ge stor rabatt. Datorn är inte värd 20k, den är värd det pris man får efter studentrabatten.

Lixom kolla vad du får för 20k annars. En MPB... en välutrustad Dell XPS1330, en riktigt bra Sony... eller en bättre Lenovo (annan modell).

Det är ingen dålig dator, men priset är inte rimligt (innan studentrabatt) och förstår inte hur man kan påstå annat...

Nu har väl iof denna aningen sämre CPU?
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=197728
Men rätt många tusenlappar som skiljer.

Sant, sant. Dock finns några skillnader:

Positivt:

1. Den har 120 GB, och mecenat-modellen har 80 GB. Ett plus helt klart.

Negativt:

2. Risigare cpu. 1.4 GHz mot 1.6 GHz

2. Sämre batteri. 4-cellsbatteriet istället för värsta 8-cells, vilket ger 3 timmar istället för 8-timmars batteritid.

3. Levereras med 2 x 512 Mb RAM istället för 1 x 1 Gb. När man ska uppgradera får man kassera en 512-sticka, istället för direkt trycka in ytterligare en modul i en ledig plats.

4. Man får med XP Pro istället för Vista business, om det nu spelar nån roll.

Billig X61s: http://www.misco.se/Product/product.aspx?I_Tab=2&P_ItemId=590...

Mecenat-modellen: http://www.misco.se/product/product.aspx?I_Tab=2&P_ItemId=565...

X41 som du länka till verkar mer eller mindre ha utgått då den modellen är över 2 år gammal. Dessutom använder den 1.8-tums specialdiskar, istället för vanliga 2.5-tum, vilka kan vara rätt svåra och dyra att få tag i. Sen är ju allt annat gammal på den som t ex chipuppsättning med nätverk, grafik. Bra batteritid? Bra affär?

Kort sagt, Meceant-X61s är i princip en maxad X61s, förutom att det kunde vara lite större disk.

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Danne_Jaha
Men rabatten man får känns lite "uppgjord". Man har högt pris så man kan dra av mycket.

Så Lenovo säljer X61s för 20 000 till övriga kunder, enbart för att studentrabatten ska se "saftig" ut? Rätt konstigt resonemang. Traditionellt har ThinkPads sålt rätt mycket till företagskunder, då de inte är lika priskänsliga som privatkunder.

Det är inte så ofta man hör att en privatperson på eget bevåg inhandlar en ThinkPad. Då blir det väl oftast något i stil med Dell, HP, Apple, Asus, Acer osv... Om X61s är värd 20 000 eller inte kan man diskutera, men tydligen får Lenovo sålt dem för detta priset och således är den värd 20 000 på marknaden.

Jag menar, om de tog 20 papp och ingen köpte X61s för det priset skulle de vara tvungna att sänka priset, annars får man inga maskiner sålda. Ganska enkelt. X61s känns som en kvalitésmaskin av flera anledningar:

1. Den är mycket välbyggd då skalet består av en magnesiumlegering och t ex gångjärnen för skärmen är i lättmetall så de inte ska paja speciellt lätt. Disken har antistötskydd om man skulle tappa den i golvet. Maskinen känns mycket välskruvad och ingen j-vla billig plast som knäpper och har sig.

2. Extremt skönt tangentbord. Vissa garvar väl kanske åt detta, men om man ska jobba mycket med maskinen är detta helt klart en fördel.

3. 7-8 timmars batteritid. Rätt oslagbart. Mycket trevligt med Intels vassaste Core 2 Duo LV-cpu på 1.6 GHz, FSB 800MHz och 4 MB L2. Har ett TDP-värde på 17 watt medans de vanliga cpuerna för bärbara ligger på 34 watt. Man kan även trycka in 4 GB ram.

4. Relativt låg vikt. Med vanligt batteri 1,34 kg och med det kraftigare 8-cells batteriet, som följer med datorn, landar man på 1,7 kg.

5. 3 år garanti

Om man inte anser att något av ovanstående är något man värderar speciellt högt eller är värt vad maskinen kostar, bör man nog sikta in sig på en billigare burk typ Dell eller Apple. Lenovo går nog runt ändå då det tydligen finns folk som anser att maskinen är värd 20 papp med tanke på vad man får. Om jag inte vore student skulle jag nog ändå köpt en ThinkPad om jag ska använda den frekvent som arbetsmaskin.

Den X61s som jag nyligen köpt planerar jag att ha i minst 4 år. Sen när minnespriserna droppar trycker jag in 4 GB ram i den och en större disk om det behövs. Ska jag ändå använda en burk så pass länge får kvalité gärna kosta.

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Bonden_88
Är de bara jag som sitter och funderar på hur dom kan ha så skyhöga rabatter?
Du sparar: 8 710 kr, säg att det är 100 studenter som köper en Lenovo ThinkPad X61s som har just den nämnda rabatten, då "förlorar" dom ju 871000 mot om vi ej hade haft rabatten, i mina ögon verkar det vara bluff i nått av priserna...

Om de hade tagit ut 20 000 för en X61s, tror du att en enda student hade köpt den för det priset? Följaktligen hade de överhuvudtaget inte sålt en enda maskin. Vad exakt i priset är det som är en bluff? Enligt prisjakt.nu så går det inte att få X61s (7666) för under 20 papp: http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=s8756743

Eftersom flera i denna tråd redan inhandlat en X61s för 12 329 riksdaler undrar jag vad den så kallade "blåsningen" skulle vara? Gillar du att handla grejer till fullpris?

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av decid
Det lustiga är att på Misco och några andra sidor står max 3gb, men kollar man upp modellen på Lenovos sida så står precis som du säger 4gb.

Jag valde 1gb tills vidare, då en 2gb sticka gick lös på ungefär 1300:- har jag för mig,känns inte riktigt prisvärt med 1gb till för 1000kr mer

Jag tänkte precis likadant. 1 Gb-stickorna är mest "bang for the buck" för tillfället. Sen undrade jag också varför de skrev att 3 GB var max så jag kollade Kingstons minneskonfigurator för X61s: http://www.ec.kingston.com/ecom/configurator_new/modelsinfo.a...

Enligt länken ovan kan man trycka in 4 GB, men om man kör Vista 32-bit känner den bara av 3 GB. Kör man däremot Vista 64-bit är det tydligen fullt ös.

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av decid
Har beställt mer minne och väska från dustinhome med studentrabatten där, blev www.dustinhome.se/DacsaPortal/?ProdID=5010085410 samt https://www.dustinhome.se/DacsaPortal/?ProdID=5010090567 [/B]

Även jag ska införskaffa en 1 GB-sticka. Jag har inte kollat minnespriser på ett tag men 1 GB SO-DIMM för 395 kr var inte alls så tokigt. Det är trevligt att maskinen levereras med 1 x 1 GB istället för 2 x 512 MB, vilket gör att man har en slot ledig.

Den klarar 4 GB i ram, vilket kan vara bra om man vill fläska på i framtiden när priserna på 2 GB-stickor sjunkit.

Av tomten

Jag slog till köpte en X61s och fick den för några dagar sedan. När man kollar lagerstatusen på Misco, för Mecenat-X61s, så står det "beställningsvara", men det är inget att hetsa upp sig över. Det tog 5 dagar från det att jag lade ordern till att jag hade maskinen i handen, inte så tokigt.

Jag har inte hunnit pilla med datorn då jag har haft annan att göra, men fy fan vilken smutt maskin! Den är svinlätt och hela maskinen utstrålar hög kvalité. T om gångjärnen för skärmen är i stål/lättmetall så de inte ska knäckas lätt. Jag är helnöjd.

Jag har egentligen inget behov av en optisk enhet, men ibland kan det vara skönt att ha en som t ex när man ska lägga in ett operativsystem. Självklart går säkert att boota maskinen med en USB-sticka och lägga in linux/windows via nätinstallation, men jag orkar inte mecka.

Eftersom en extern dvdrom är rätt dyr kom jag på en sniklösning. De flesta har ju någon gammal IDE-dvdrom som ligger och skräpar i någon gammal burk eller i hyllan. Då kan man köra en IDE --> USB-adapter och vips har man en extern dvd. Inte världens snyggaste lösning men jävligt billig.

Det finns två varianter av adaptern. En som enbart stöder 2,5- och 3,5-tums IDE-enheter och en lite bättre variant som även stöder SATA. Jag köpte adaptern som även pallar SATA:

Microconnect EASY-IDE USB2.0 to IDE Adapter (både 3,5" och 2,5"): http://www.misco.se/product/product.aspx?P_ItemId=462858&SL_S...

Microconnect EASY-IDE USB2.0 to IDE+SATA Adapter (både 3,5" och 2,5"): http://www.misco.se/product/product.aspx?P_ItemId=510744&SL_S...

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av aliquis
Är väl ingen nyhet att man kan köra OS X på en PC, dock så finns det ju några nackdelar med det:

1) Du vet inte med 100% säkerhet att Leopard kommer fungera, även om jag inte kan tänka mig annat, speciellt eftersom krypteringsnyckeln som används i deras TPM är känd.

2) Du kan inte ladda ner uppgraderingar hur som helst, du får därför vänta tills någon har modifierat dem tillräckligt mycket med att installera dem. Samma sak om du installerar säg xcode eller dylikt, oro för att något ersätter något som inte är särskilt bra att ersättas på ett hack och att det därför skall sluta fungera.

3) Det är inte lagligt ..

4) Scrollpaden fungerar inte som på en riktig mac.

5) Macar har helknas tangentteckenuppsättning som inte kommer stämma överens med tangentbordet.

6) Ingen webcam.

7) Möjligt att wlan, ljud eller dylikt inte fungerar, men då det lär höra till kretsuppsättningen tror jag att risken för det är minimal.

Visst går det, men själv resonerar jag som så att det är ok att köra OS X sålänge man inte har någon annan dator, men om man nu skall köpa en ny och vill köra det varför i h-e inte köpa en mac? Visst gör de lite efterblivna modeller, men men ;/

Sant, sant. Jag trodde först initialt att det endast var "meck" för att installera OS:et, men bara en sån sak som att man inte kan använda programupdateraren i OS X för uppdateringar av systemet verkar ytterst jobbig. Jag pallar inte med att vänta på "haxxade" uppdateringar och dylikt.

Därför blir det troligen dualboot mellan Gentoo och Vista (som följer med burken). Pga av Intels mycket bra linuxstöd, är maskinen som gjuten för detta då den bygger på "santa rosa". Intel har ju b la opensource drivisar för både grafik och nätverk och har ett gäng opensourceprojekt:

Grafik: http://intellinuxgraphics.org/

Nätverk wireless: http://intellinuxwireless.org/

Av tomten

Eftersom jag tycker konceptet ThinkPad och OS X verkar ytterst intressant, var jag tvungen att utforska saken närmare. Jag är fullt medveten att det emot reglerna att överhuvudtaget diskutera hur man går till väga. Dock hittade jag ett par videos på YouTube som demostrerar att det är fullt möjligt:

http://www.youtube.com/watch?v=hv4DrP118Lg

http://www.youtube.com/watch?v=5ewNNe2DTdA

http://www.youtube.com/watch?v=2wZ0sdQLwnY

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av aliquis
En bekant har en X40, den har ju 1.8"-disk, är väl därför de är dyra, och små.

Jag tyckte att det lät lite lustigt att det satt en 1.8-tums disk i X40, så jag googlade upp saken. Du har faktiskt helt rätt. Nuförtiden är dock detta historia och det sitter en vanlig 2.5-tums disk i X61s. Jag kan ju ha fel, men tidigare så har jag för mig att man endast kunde använda sig av IBM-diskar om man ville uppgradera sin ThinkPad då bioset vägra acceptera något annat.

Även denna dynga är historia, så vill man pressa in en större disk av valfritt märke är det fritt fram. Det ska vara hyffsat lätt att byta disken via en liten lucka, så man slipper montera ner hela burken för att komma åt disken.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av jaqob
varför kan ingen dator bara vara perfekt, hade varit enklare att välja då
Men hur är egentligen 1024x768? Lekt lite med min egen skärm, och uppfattar det som extremt litet. Hur funkar det egentligen att surfa på normala sidor osv?

Grejen med upplösning är att man måste se det i relation till skärmstorleken. Till min stationära burk kör jag en 20-tummare i 1600x1200. På denna skärm är 1024x768 på tok för taskig upplösning. Jag har en gammal ThinkPad (266MHz) på 12-tum, som jag ibland använder för att slösurfa. Den skärmen kör 1024x768 och personligen passar det perfekt för min del. Om upplösningen var ännu högre skulle jag behöva anstränga ögonen mer då allt blir för litet på den lilla skärmen.

Vanlig surfning rullar på bra i 1024x768, men ska man glo på högupplösta foton blir det mer scrollande.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av bud_bundy
Exakt, det hade varit lättare för mig om IBM inte hade kommit med detta erbjudande.
Jag vill ha en Mac för att testa macOs, men jag vill ha en Thinkpad för att det är så förbaskat bra rabatt på den. Så jag kommer väl inte kunna bestämma mig utan blir utan någon.

Tro det eller ej, jag har exakt samma tankar. Jag var först inne på en MacBook då jag är sugen på att köra OS X. Innan Mecenat uppdaterade deras studenterbjudande för de nya ThinkPad-modellerna, var erbjudandet en bit utdaterat. Den gamla rabatten på X60s var knappast 8000 kr den sista tiden, som när erbjudandet var nytt, utan samma modell kunde fås på t ex InWarehouse för 15 500 kr.

Då det i praktiken bara var 2000 riksdaler i rabatt på X60s, lutade det åt en exotisk MacBook och Leopard 10.5. Men, det nya erbjudandet på X61s är för bra för att tacka nej till för min del, av flera anledningar. Den dyraste MacBooken och X61s med rabatt kostar ungefär lika mycket men det som gör att jag väljer X61s är följande:

1. Om jag ändå ska slänga ut 13 papp på en ny bärbar är det riktigt skönt att veta att ThinkPaden har 3 års garanti mot MacBookens 1 år.

2. Självklart har jag känt och klämt på MacBooken för att studera kvalitén och den känns helt ok. Dock slår inget ThinkPads i kvalitéskänsla. Maskinen är byggd med en magnesiumlegering för maximal hållbarhet och ett gäng andra skydd som t ex antistötskydd för disken osv. Duger det åt NASA, duger det för mig: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:TORU_docking_system.jpg

Om man ska släpa runt en bärbar ett antal år är det av yttersta vikt, åtminstone för mig, att maskinen håller och tål lite stryk. Man ska inte behöva släpa runt burken med silkesvantar och oroa sig för att den åker på nån smäll. Ska man ha en ännu robustare maskin än ThinkPad blir nog en Panasonic Toughbook för militärt bruk som gäller: http://www.physorg.com/newman/gfx/news/panasonicCF-29.jpg

4. Strömförbrukning och batteritid är top-notch! I alla fall för X61s med 8-cells batteriet.

5. Man får en 20 000 kronors dator för 12 300. Jag hade aldrig köpt den utan rabatten då det är på tok för dyrt för min del. Därför är det extra skoj när man får en sån här rabatt.

Annars för er som är ThinkPad-intresserade rekommenderas det största ThinkPad-forumet på nätet: http://forum.thinkpads.com/

Där finns t om ett helt subforum handlar om hur man lägger in OS X på sin ThinkPad.

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Amuthir
studentrabatten är ungefär 600 kr på båda datorerna, alltså inte i närheten av de ~8000kr som det står på csn-kortet

Du har inte speciellt stor koll. Mecenatrabatten gäller de NYSLÄPPTA maskinerna T61 och X61s. Visa gärna vem som kränger en ny X61s för runt 13 loppor. Enligt prisjakt.se finns det inte en enda X61s (serie 7666) under 20 000 riksdaler: http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=v230#rparams=k=s8756743

X61s-maskinen (UK334MS) som är aktuell som studenterbjudande kostar 22 146 kr utan någon rabatt hos Misco: http://www.misco.se/product/product.aspx?P_ItemId=565204&Sear...

Så när priset ligger på 12 329 kr för studenter, är detta en för jävla bra deal. Smäller ju bra mycket högre än de 10% man får hos Apple eller Dell.

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jaqob
Jag säger som Stefan Sauk i Lorry: Jag är skeptisk
Hade valt de 400 extra mhz:en, nu när skillnaden i batteritid är så pass marginell.
Får väl skicka ett mejl till misco och fråga vad de säger.

Grejen är dock att det inte finns någon X61s som kör med T7300 2.0 GHz. Det fetaste för X61s har att erbjuda är L7500 1.6 GHz. Dustin har dock en X60s med 2.0 GHz som går på 21 868 vilket kan bli lite dyrt: http://www.dustin.se/dacsaportal/custom/1000/pages/products/_...

Dessutom är X60 även en tablet vilket X60s INTE är. Det gör b la att X60 väger mer, vilket verkar rätt störande. Med X60s ingår det värsta batteriet (8-cells) vilket även det drar upp vikten något, men 8 timmars batteritid kan gör att jag kan leva med några gram extra.

EDIT: Sorry, såg att T7300 visst finns till X60s! Misco har några X61s-or med den cpun: http://www.misco.se/Product/Search.aspx?P_ItemId=565204&P_sku...

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jaqob
Någon som har koll på processorn? (L7500)
Vad jag googlat mig till så verkar den ligga ganska långt efter tex T7300 som finns i vanliga X61.
Är den sänkningen värd 8 timmars teoretisk batteritid istället för 7 timmar som i x61 med i övrigt samma specar? (Förutom att den inte har nån rabatt då...)

Core 2 Duo T7300
Frequency: 2000 MHz
L2-Cache: 4096 KiB
Front Side Bus: 800 MT/s
Multiplier: 10x
Voltage: 1.0375 - 1.3 V
TDP: 35 W

Core 2 Duo LV L7500
Frequency: 1600 MHz
L2-Cache: 4096 KiB
Front Side Bus: 800 MT/s
Multiplier: 8x
Voltage: 0.9 - 1.1 V
TDP: 17 W

Läs mer: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Core_2_microproces...

Det som skiljer är fetmarkerat. Personligen föredrar jag T7500, som är den vassaste CPU:n i Low Voltage-segmentet, då den endast drar 17 watt vilket ger längre batteritid och mindre värme. Det är viktigare för mig än ytterligare 400 MHz.

Annars har ju cpuerna lika mycket cache, samma FSB och är båda C2D.