Inlägg

Inlägg som cHeLo har skrivit i forumet
Av cHeLo

Jag vill ge dig ett råd som jag har gått efter i många år, köp aldrig datorer på en vitvarokedja, de sätter ihop datorer av delar som är antingen redan hyfsat gammla eller av de delar som inte säljs så pass bra, i många fall uppfyller de knappt rekommendationer för många spel. Grabben skulle vara hur glad som helst med nåt av det här, begagnade så klart:

https://mobil.blocket.se/annons/skane/stationar_gaming_dator_...

https://mobil.blocket.se/annons/blekinge/kraftfull_dator_med_...

Det är skitdyrt med nya grafikkort, det är i många fall hälften av priset av hela dator. 8000 för, vi säger 2 års rolig användning av sonen delat på 24 månader det är 330 kronor i månad. Det kan man tåla eller hur 😀

Skickades från m.sweclockers.com

Av cHeLo
Skrivet av legaim:

Det du skriver sammanfattar så väl mina tankar när jag startade den här tråden.
Vad tycker du skulle vara ett rimligt pris att betala för de saker du nämnde?
Är det värt att köpa ett begagnat grafikkort?

Det tycker jag, för 2000-2500 hittar du gtx1070 och det är ruggigt bra kort fortfarande. Du hittar inte nåt nytt kort för de pengar med motsvarande prestanda, jag tror inte det.

Skickades från m.sweclockers.com

Av cHeLo
Skrivet av Samlooh:

Precis som @Chrisism8 sa så fint så är nätaggregatet för klent (om det nu är 300W). Då får du nog byta det också. Då man inte riktigt vet måtten som stöds inuti lådan får du nästan mäta det befintliga nätaggregatet och sedan återkomma med måtten så kan vi hjälpa dig hitta ett som passar.

GTX 1070 är inte prisvärt idag (inte nytt iallafall) då det ligger på samma pris som RTX 2060 samtidigt som det är sämre. Därtill så ligger det ju på ungefär samma effekt, så om inte 2060 fungerar så fungerar heller inte 1070. Än mindre fungerar då 1080Ti som drar ännu mer ström.
En ny dator behöver heller knappast kosta 15-19TKR, såvida man inte vill ha det värsta.

Tips i framtiden är att läsa tråden innan man kommer med tips.

Jag läste faktiskt det trådsksparen frågade om, står ingeting att han har 300w psu, du själv är inte säker på det heller så förstår inte varför överhuvudtaget svarar på mitt inlägg, jag pratar om begagnade gpu och prolle inga nya delar. Försöker bara spara några slantar till grabben. Begagnat gtx1070 hittar han med lite prutning för runt 2000-2500 medans 2060 kostar det dubbla nytt, kostnaden för rtx2060 vs prestanda är hur ska jag uttrycka mig.... SKÄMT. En dator som idag kan köra alla spel på högre upplösningar utan problem, kräver de pengar som jag uppgav, om man inte köper begagnat 😉.

Processor i5 6600k 1500:-
GTX 1070 2500:-
Nätagregat på 600w vi säger 1000:-
Minne 8gb 1000:-
Vi lägger in nytt chassi för 500:-
Totalt runt 6000 och allt utom psu och chassi är begagnat.
Om du lyckas sätta ihop lika kraftfull ny dator för mindre pengar, så lyfter jag av hatten för dig.

Skickades från m.sweclockers.com

Av cHeLo

Begagnad i5 6600k med en 1070 eller ännu bättre en 1080ti och 8gig minne till, så har du bra gaming burk. Ingen mening köpa helt nytt dator, det kommer kosta dig runt 15-19000 rikstaler, när alla tester visar att de komponenterna jag pratar om klarar dagens spel helt okej. 1080ti fortfarande hänger med de flesta grafikkort som finns idag och till och med är bättre i många fall. Om bristen av rikstaler är inga hinder för dig så kan du byta till helt ny dator, om du vill. Själv tycker jag du ska lägga en del rikstaler på semesterkassa eller nåt, istället att köpa nytt 😀, eftersom det finns otroligt mycket begagnat som är fortfarande riktigt "bra grejer" och det är bra ur miljö synpunkt att återanvända elektronik så länge den uppfyller kraven för det vi behöver de till. Ha en bra dag

Skickades från m.sweclockers.com

Av cHeLo
Av cHeLo
Skrivet av Flue:

Hej var o plockade upp en "Be quiet pure rock" och allt har gått fint förutom när de kom till att montera själva bryggan som ska hålla allt på plats? De är som den glappar, och de är bara en av sidorna som går att skruva åt medans andra sidan går upp i luften.
bild här
https://imgur.com/gallery/5c5w1bJ
nån som har en tanke vad felet är eller ser vad ja gjort fel?

Tjena, om det inte funkar och skruva båda lite i taget, då får du bara lägga alu. brickor under skruvhuvuden så är glappet borta.

Skickades från m.sweclockers.com

Av cHeLo
Skrivet av GoYoghurt:

Ni som verkar hata den standard som Apple har tagit fram för iPod, iPhone och iPad, kan ni länka mig några schysta högtalare med dockningstöd för en HTC One X eller Samsung Galaxy S3 (Självklart ska den använda Micro-USB)? Jag vill inte hålla på med några kablar utan vill bara kunna placera telefonen i själva dockningstationen. Om sedan högtalaren kan ta ut en digital signal från telefonen skulle vara utmärkt. (Något som Appole har haft stöd för i många år)

Kommer MicroUSB alltid att vara tillräcklig och kommer den att bestå i all framtid? Ska vi stänga ner all form av utveckling för just kablar för laddning och sync till mobiltelefoner, då vi med MicroUSB har hittat den perfekta lösningen?

Ni kan inte se någon som helst fördel med någon annan kabel än just MicroUSB?

Vad är fel på de här då?
http://www.netonnet.se/art/ljud-och-musik/hogtalare-och-dockn...

Av cHeLo

Tråkigt

Japp, jag helst köper spel som har bra grafik. PC kulturen har ju möjlighet och resurser att kunna testa nytt , där grafiken försöker utvecklas åt bättre håll, vilket är roligt att följa. Har hållit på med spel i mer än 20 år och jag tycker att PC kulturen har banat väg (authobahn) för bättre grafik för alla plattformer.
Att släppa ett spel som stöder gammal teknik är som att sälja en gammal volvo 740 med modern kaross. Jag tycker inte man ska behöva acceptera sånt, men å andra sidan Crytek tjänar mer pengar att kränga spel till konsoler så därav denna strategi. Ett xbox360 spel kostar upp till 600:-+ medans ett till PCspel kostar 150-200 :- mindre. Så bara där ligger en argument varför man ska skita i PC kulturen i första hand. En annan argument är ju att de mest spelade spelen, då pratar vi onlinespel, är de som är inte värst system krävande, WoW, CS, BF2, CoD4.

Synd att det ska vara på detta viset, tekniken finns och säljs till ungar som spenderar en hel del pengar på grejer som de har inte ens användning för.

Av cHeLo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KlavKalashj
Förutom detta, frihet att ändra på allt, ta bort det man inte vill ha, lägg till annat. Anpassa det efter sina behov. Det går att göra på en helt annan nivå med Linux.

Håller med om det helt.
Exempel är ju väl Gnome som jag "diggar" och är "default" i många distributioner av Linux. Den går konfigurera in i det minsta detaljen och om det händer att man inte "diggar" Gnome längre, man har alltid möjlighet att installera nåt annat skrivbordsmiljö dvs man är inte bunden att använda nåt man vill inte ha.

Av cHeLo

http://appdb.winehq.org/

Här hittar du alla program och spel som funkar med Wine aplikationen så du kan köra win spel på *nix burken. Rekomenderar Ubuntu eftersom den har utvecklats enormt sedan du sist använde *nix. Har själv kört Battlefield 2, CoD4 på Ubuntu och det har inte varit alls nåt problem.

Av cHeLo

Re: Vad kan Linux som inte Windows kan?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ilja
Ibland kan man se trådar som handlar om folk som vill byta från Windows till Linux och dessa personer har ofta en lista med krav på vad som måste fungera för att de ska kunna göra övergången. Alltför ofta händer det dock att kravlistan innehåller saker som leder till att den potentiella konvertiten istället rekommenderas att behålla Windows.

Låt oss nu föreställa oss en person som vill göra det motsatta - d.v.s. gå över från Linux till Windows. Vilka saker skulle han kunna tänkas ha på sin kravlista som gör en övergång olämplig? Med andra ord, vilka betydande saker kan göras i Linux, men inte i Windows?

1. Det viktigaste saken jag gillar med Linux är denna enorma stöd av drivisar till allt gammalt och nytt. Att slippa krångel med att googla runt på otal webbsajter på nätet för att skaffa alla jävla drivrutiner för windows efter nyinstalation för att allt ska funka.
2. Stabilitet och virusfri miljö som bara funkar och funkar så länge man inte pillar på saker man inte vet om.

3. Enkelheten att ladda ner och installera program utan ens att öppna en webbläsare.

Av cHeLo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Illuwatar
Ingenstans nämns långtidshållbarhet och tålighet mot upprepade skrivningar (det som har varit flashminnenas svaghet jämtemot magnetiska lagringsmedia). Frågan är hur pass bra är dagens SSD just på detta område?

Dessutom, för långtidslagring (> 10 år), vilket är bäst: DVD-skivor, vanligt hårddisk (som inte är inkopplad) eller en SSD/Flashminne?

Prismässigt vinner Raptorn - synd bara att kontakterna sitter "fel" då kylflänsen används, så de inte passar in i ett standard 3.5" hotswap-rack för SATA-diskar...

De verkar inte hålla så länge, i allafall de SSD enheter som använder flash minne medans de som använder DDR minne klarar sig hur bra som helst. Här kommer lite info:

# Limited write cycles – flash-memory cells will often wear out after 10,000-100,000 write cycles[citation needed], while high endurance cells may have an endurance of 1–5 million write cycles (many log files, file allocation tables, and other commonly used parts of the file system exceed this over the lifetime of a computer.[15] Special file systems or firmware designs can mitigate this problem by spreading writes over the entire device (so-called wear levelling), rather than rewriting files in place.[16] Today's drives can last up to 20 years with average usage.[dubious – discuss] An example for the lifetime of SSD is explained in detail in this wiki.[dubious – discuss] SSDs based on DRAM, however, do not suffer from this problem.
# Slower write speeds – as erase blocks on flash-based SSDs generally are quite large, they are far slower than conventional disks for random writes and therefore vulnerable to write fragmentation,[17] and in some cases for sequential writes.[8] SSDs based on DRAM do not suffer from this problem.

Av cHeLo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zicco
Varför skulle jag slå på kylflänsen?
Det enda jag undrar och vill ha svar på är om cpukylaren Scythe ninja mini blir skadad om jag monterar den på en lappad cpu. Jag vill inte lappa minjan.

Varför skulle den bli skadad, det enda som kan bli skadat är väl din prolle som kan få väldigt dåligt kontakt med kylaren. Sätt den och kola noga om det är förmycket "luft" mellan kylarens kontaktplatta och prollen. Själv tycker jag att man ska satsa på en bätre flöde i lådan för att åtstadkomma sänkning av de "2-3 grader".
Men dagens ungdom har väl råd att sabba helt fungerande grejer

Av cHeLo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Roger W
Är du verkligen säker på att 4pinskabeln inte räcker på baksidan av moderkortet om du vänder tillbaks agget så kabelstammen kommer ut närmre moderkortet?
Tycker ju det borde gå att sträcka runt den med tanke på dina bilder.

Nu har du gjort mig osäker på detta fråga , vet att jag testade längden då när jag hade nedre fläkten på original platsen, men nu vete fan, har inte ens tänkt på det om jag ska vara ärlig, har pillat mycket med isolering och fläktar igår så att jag har glömt ens tänka på att testa längden på den nu när jag har tagit bort fläkten. Ska kolla en gång till för säkerhets skull.

Tack för påpekande

Av cHeLo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av peterhjalmarsson
Hyfsat snyggt bygge.

Om du vill tysta den ytterligare lite grann så kan du ta bort fläkten från nedre kammaren - den är "bara" till för att kyla hårddiskarna och behövs inte för nätagget.

Å andra sidan så finns det mycket att vinna på att flytta ned hårddiskarna till nedre kammaren, och sätta fläkten där den skall vara igen. Det är många andra som lyckats med det så omöjligt kan det inte vara. Det hjälper lite grann om du struntar i den där plastbiten som följer med och i stället monterar fläkten (med gummistroppar förstås) direkt i chassit.

Med hårddiskarna där nere så får du in svalare luft till grafikkort/CPU, och du kan till och med montera en 120mm fläkt som blåser direkt på ditt grafikkort (som väl är passivt?).

Diskarna sitter där eftersom jag använder "fortfarande" IDE dvd rom och en av diskarna är IDE också som jag kopplade på samma kabeln, med andra ord IDE kabeln som hindrade mig att lägga diskarna längst ner. det får bli en liten framtids projekt så fort jag skaffar mig sata grejer istället.

Fläkten har jag inte tänkt på att ta bort men ska testa hur det funkar utan den.

När det gäller grafikkorts kylningen tror jag att det räcker med bara passivt. Idle ligger tempen på 42 och vid spel runt 56-58, har aldrig investerat så lite pengar till kylningen av gpu som har gett så mycket efekt. Med original fläktkylning graffe log runt 62 idle och klättrade på 72 så fort man började spela, har testat med fläkten max på 100% ändå gick tempen aldrig ner under 56 grader, men så klart hade jag en helt annan låda då ja :).

Tack för tipsen

Av cHeLo

Nu vill jag hylla en p182 som jag skaffat nyligen tack vare polaren som lyckades få mig köpa detta chassi och jag kan bara säga att jag inte ångrar mig en sekund. Lägger upp lite bilder med positiva och negativa saker med detta chassi.

Saker jag använder i burken är :

3 stycken: Noctua Chassifläkt 120mm NF-S12-800
Moderkort: Gigabyte EP35-DS4
Processor: Intel Core 2 Duo E6300 orig. 1800mhz (3000 mhz OC)
Minnen: Corsair DDR2-SDRAM PC2-6400 CM2X2048-6400C5
Grafikkort: NVIDIA GeForce 8800 GTS 512
PSU: 450w

Lite saker jag blev iriterad över och tips till andra att tänka på innnan bygget:

På den här bilden kan man se att 4 pin ATX +12 volt strömkabel från psu är tyvär lite för kort, så lösningen fixade polaren med att köra denna kabel under grafikkortet och samtidigt var vi tvungna att lägga PSU upp och ner för att kunna genomföra detta (lite pill fattas aldrig ).

http://pici.se/pictures/hHYGmrDOO.jpg

Andra problemet är ju att fläkten som ligger på botten av lådan ger inte så mycket utrymme för de kablar som går ut från PSU, så lösningen var ju att skruva fläkten på andra sidan av original platsen, detta medförde att jag tog bort plasthållaren som fläkten var skruvad med i chassit och fläkten fick faktist bra utrymme för luft, den suger luft från hd behållren som ligger precis bakom den. Själva behållaren har jag isolerat med en isoleringsmatta på ena sidan bara att kunna förhindra att luft försvinner på sidorna innan den når fläkten och få så rak genomstömmning i lådan :

http://pici.se/pictures/whBQqCeuw.jpg

http://pici.se/pictures/UkcbaBDpY.jpg

En liten modifikation av vänstra dörren (om man kollar från fronten av lådan) bara för att luften ska inte försvinna på sidorna utan gå rakt som möjligt genom lådan:

http://pici.se/pictures/UmILPFSmQ.jpg

Här är ju bilden med påbörjade tester av stabilitet och tempen. Kan säga att jag är hur nöjd som helst:

http://pici.se/pictures/WyLvVCbCQ.jpg

Ljudnivå 5-a
Kylning 5-a
Montering 4-a Antec har tänkt på det mesta från gummi fötter på lådan till gummi underlägg under hd slots, skruvar med gummi, a ja, man kan berömma denna chassi hur länge som helst.

Av cHeLo

Re: För hög temperatur på Q6600?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Intersect
Har nyligen införskaffat mig en Thermalright Ultra-120 eXtreme till min q6600 som jag har satt en noctua nf-s12 1200rpm på.

Med alla fläktar på max idlar processorn ändå på ~43 grader + att den är oklockad. Nu har kylpastan inte stelnat än men jag tycker ändå att det är för hög temperatur. Temperaturen i mitt rum var ~24 grader när jag mätte med core temp.

Vid monteringen skruvade jag fast true'n så hårt så att den inte gick att röra på + att jag tog kylpasta (medföljande true'n) på både kylaren och cpu'n i mängd av ett riskorn.

Blir så avundsjuk när jag läser om andra som kan ha samma temperatur fast då är processorn rejält överklockad. Vet inte om det kan ha med mitt chassi (antec sonata III) att göra.

Vad kan jag göra för att sänka temperaturen?

Skulle helst se att den idlar runt 35 grader, ska man skaffa en bättre fläkt till true'n eller prova att ommontera? Det är även svårt att veta hur mycket kylpasta som man ska använda till en quad.

/Intersect

Det enda jag kan rekomendera är att öppna lådan och försöker se om tempen går ner drastiskt. Om det gör det, då har du antigen massa fläktar som är felplaserade och, eller massa jävla kablar som står i vägen för cirkulationen. Testa att vända varenda fläkt så det blåser utåt så blir du av snabbt med värmen i lådan. Bara en fläkt räcker med inblås.

Av cHeLo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av whoisthis
Asså! JAg tycker att det var ett väldigt snyggt chassi(NEJ JAG ÄR INTE NAZIST!).
Sen tycker jag inte heller att man ska ta bort galleriet då det faktiskt finns komunistiska saker också! Och det är nog lika förjavligt som nazismen!

Blir lite störd på att så fort man nämer hakkors eller nazism eller rasism eller liknande, så blir folk helt galna! Spelar ingen roll om det är en bild med hakkors som säger att nazismen är dåligt nästan. Men sen när nån idiot går runt med "I love Stalin" tröjja å hammarn å skäran osv. som starkt uttrycker kommunism så är det ok?

Tycker det var väldigt snyggt trots symbolen. Ganska härligt intresse du har ska bli kul att jämföra chassina!

Tycker att komunismen är inte ens i närheten så förjävlig som du säger.I komunismen är vi alla lika oavsett rastillhörighet eller nåt annat,helt i motsats av den nazism som fördes av Hitler. Det som är målat på den här burken föreställer nåt som miljoner människor har kämpat mot, min farfar är skjuten av sådana som har kämpat för den här flaggan och för mig finns inte nån konstnärlig frihet som kan visa nåt annat än ett blodigt tecken som helt enkelt borde förbjudas helt och hållet.

Av cHeLo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av K_Brs
För det första så förstår jag inte varför du ifrågasätter personer som köper nytt grafikkort nu. Det är väl upp till dom och inget du ska lägga dig i!? Eller så är det för att du vill ha belägg för att du ska få tummen ur röver och köpa dig det där grafikkortet du kollat på så länge. Men som sagt, jag vet inte..

För det andra så vet jag inte vad du tjänar i månaden. Är inte intresserad av det heller. Dock verkar du väldigt intresserad av andras ekonomi. Kanske vill du ha ekonomirådgivning? Jag vet inte..
Jag är mycket nöjd med min måndaslönlön. Det är det viktigaste för mig. Inte vad andra tjänar.

Precis som JAG skrev innan så handlar det om prioriteringar.

Till sist: Vad jag menade med mitt inlägg, är att man inte ska vänta. Vill man ha ett nytt grafikkort så ska man köpa det! Inte vänta för att det kommer nya saker om 5 månader. Då kan man vänta hur länge som helst. Inom elektronik kommer det alltid komma nya saker.

Over and out.

Det är tack vare såna som dig vi vanliga "fattiga","icke moderaterna" kan ha råd och köpa bra grejer för billig peng :). Tack ska du ha,fortsätt konsumera de dyraste grejer och sälj de efter 3 månader,

till mig helst.

Ontopic:

Håller med Tjalve till 100%.Om man ska vänta på Vista och den första osäkra och ostabila versionen och dessa dx10 kort får man vänta länge.Men som man brukar säga den som väntar länge väntar på nåt gott.Eller?

Av cHeLo

Chieftec 360w

Tjena,har en 4 år gammal nätagg Chieftec 360w som jag tänkte använda till det här systemet:

Intel Pentium D 820 2.8GHz Socket LGA775, 2MB, BOXED m/fläkt

Asus P5B, P965, Socket-775, ATX, GbLAN, 6xSATAII, PCI-Ex16

Corsair TWIN2X 5400 DDR2, 2048MB PC5400 Kit w/two matched CM2X1024-5400C4 Dimm's

Gainward GeForce 7600GT 256MB 1.4ns DDR3 ,PCI-Express, "BP7600GT-256-TV-DVI"

NorthQ 3312BLA Giant UFO, 120mm Fläkt, Blått ljus 12-24dB, A/478/775/754/939/94

Kommer agregatet att funka fint som det ska eller måste jag slänga 500-800 spänn på en ny vilket det känns onödigt om min gammla skulle uppfylla kraven för de grejerna jag tänkt köpa?

Tack för alla svar