Inlägg

Inlägg som Osmanix har skrivit i forumet
Av Osmanix
Skrivet av tonka/lonka:

Börjar lite smått tvivla att på att man nånsin kommer får sitt 3080 Tuf icke OC från Elgiganten.. beställde 26/10. Nu när dom börjar plocka bort kort från hemsidan..

Såg nu att TUF 3070 OC är tillbaka på hemsidan för samma pris fortfarande och uppdaterat datum, 22 januari.

Av Osmanix

Om vi tar till exempel den här:
https://www.amazon.se/Fosi-Audio-Q4-H%C3%B6rlursf%C3%B6rst%C3...

Så ser det ut som att jag kan köra med optisk från min stationära (har optisk ut från moderkortet) och usb från jobbdatorn och sen rca till högtalarna? Eller tänker jag fel?

Av Osmanix
Skrivet av mrqaffe:

Men den är 2x2 och du har ju minst 3 enheter du vill växla mellan ? tbord, mus, ljud så blandar du in en hub ?

Skrivet av JoL_:

Den har 4 portar in, sen delas kabeln ut i 2 ser det ut som.

Ja precis det är 4 portar in och sen kan den kopplas till 2 datorer.
Nu har jag iofs köpt en ny mus jag enbart har till stationära.
Men det verkar som att högtalarna och tangentbordet inte vill lira ihop och de 2 enheterna har jag alltid till båda datorerna.

För jag har funderat på att skaffa ett par bra 2.0 hifi högtalare istället och då slipper jag bekymret att de måsta kopplas in med usb.
Om så blir fallet finns det små förstärkare man kan koppla till 2 datorer samtidigt?

Av Osmanix
Skrivet av mrqaffe:

Vad är det för switch du har om den har så många portar elerl har du kombinerat den med en hub ?

En sån här:
https://www.komplett.se/product/902752/datorutrustning/kringu...

Av Osmanix
Skrivet av mrqaffe:

Bandbredden i usb 1 räcker så jag tror inte det är problemet men det kanske är ett problem om man inte har en separat switch pga hur saker identifierar sig eller så kanske högtalarna behöver startas om eller att man måste switcha usb innan datorerna startas eller nått liknade för att växlingen ska uppdateras.
Jag tror problemet är nått som har med att datorn inte upptäcker att man kopplar in ett "externt ljudkort" att göra. Prova att labba lite med i vilken ordning du startar upp delarna och om det funkar om du kopplar in och ut kablarna i switchen och se om du kan se nån metod som funkar.

Från början så hade jag mus, tangentbord, mottagare till headset och högtalarna kopplade till switchen. Allt funkade förutom högtalarna. Så fort jag kopplade ut tangentbordet så funkade det, koppla jag in tangentbordet igen slutade det fungera. Spelar ingen roll vilken ordning jag gör det i och det är bara frånkopplingen av tangentbordet som får det att funka, ingen av de andra sakerna som är inkopplade.
Tangentbordet har ju rgb så det kräver lite mer ström om det kan ha med det att göra?

Av Osmanix
Skrivet av mrqaffe:

Du behöver en fungerande usbswitch om det inte ska bli en så komplicerad lösning att det är bättre att byta ljudsystem.

Switchen ja har är ju bara usb 2.0. Tror du det hjälper med en som är 3.0? Om det nu är överföringshastigheten som strular så är ju en 3.0 10 ggr så snabb.

Av Osmanix

Hur kan jag koppla Bose Companion 5 till 2 datorer samtidigt?

Hej!

Jag jobbar hemma 4 dagar i veckan och sitter då på jobbdatorn (laptop med docka) och spelar på min stationära på kvällen.
Jag har högtalarna Bose Companion 5 som bara kan anslutas med usb, alltså inte RCA inte optisk osv.
För att undvika att behöva flytta usb-anslutningen mellan datorerna varje gång finns det något smidigare sätt att lösa detta på?
Dockan till jobbdatorn är undangömd i korgen under bordet jag har all kabeldragning i så det är lite omständigt att flytta den varje dag.
Tangentbordet har jag kopplat till en usb-switch med en knapp som är kopplad till båda datorerna och detta funkar utan problem.
Men jag kan inte få ljudet genom switchen på detta sättet. Vet inte om det har att göra med att switchen är USB 2.0 och att det blir för mycket information med både tangentbord och ljud.
Finns det ngn liten förstärkare typ som man kan koppla till båda datorerna med usb-ingång för ljudet?

Av Osmanix
Skrivet av Osmanix:

Dessa minnena är det:

Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz CL18 Vengeance LPX AMD

UPDATE:

De va så enkelt som att plocka ut batteriet några minuter, sätta i de igen, välja docp i bios och starta om
Tack för hjälpen!

Av Osmanix
Skrivet av walkiii:

Kommer du inte in i bios, så är det lätt att återställa det genom att plocka ur cmos batteriet på moderkortet och låta den stå några minuter innan du sätter tillbaka det. Har du kollat att dina minnen finns på QVL för ditt moderkort? Istället för att sätta hastigheten manuellt, så testa endast aktivera docp i bios.

Dessa minnena är det:

Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz CL18 Vengeance LPX AMD

Av Osmanix

Pc bootar inte efter OC av ram.

Hej! Skruvade ihop och installerade allt igårkväll på ny nvme, 5600x och B550-F gaming.
Idag när jag skulle OC minnena till 3600 som de är speccade för så gick jag in i bios och satte den på manuel och sen 3600mhz, sparade och startade om.
Nu bootar den inte alls och lampan för minnena lyser på moderkortet. Hur kan jag lösa detta? Kan ju inte ens komma in i bios och ändra tillbaka.
Moderkortet ska klara 3600 utan problem och minnena är ju speccade för de.
Har senaste bios som ej är beta.

Av Osmanix
Skrivet av mrqaffe:

Du bör installera om.

Skrivet av Wyver:

Du bör men, det kan Funka att klona och göra en återställning i Windows 10.
Åtminstone jag tycker det är otroligt smidigt och snabbt med det inbyggda återställningsverktyget.

Tack för svar, det blir en ren nyinstallation nu när annat ändå är nytt

Av Osmanix

Intel ---> AMD vid nybygge, installera om windows?

Hej!

Jag går från Intel till AMD nu när jag uppgraderad burken hemma. Har fullversions windows 10 pro på en 128 gigs ssd (gammal så jag vet att 128 gig är löjligt lite idag). Kan jag bara klona över detta till min nya 1 tb nvme ssd? Eller måste jag installera om windows helt och hållet?

Av Osmanix

Tack alla för bra svar! Det kommer bli 2 i front och 1 i botten som inblås och sen 1 i toppen och 1 bak som utblås

Av Osmanix
Skrivet av mrqaffe:

Så, ett ord föll bort.

Men så alltså ska ja inte flasha INNAN jag får upp bios? Jag gör det i bios? Och du skriver att den hämtar från internet, då behöver jag inte köra det från en usb-sticka till den dedikerade usb-porten?

Av Osmanix
Skrivet av Chibariku:

Har fått lära mig GPU gillar övertryck i chassit https://www.silverstonetek.com/techtalk_cont.php?area=it&tid=...

Hade provat med 2 i fronten som inblås+ 1 i topp eller bak som urblåst alternativt gått upp till 2 front, 1 botten som in + 2 i topp/bak ut

Skrivet av Micke O:

Jag har satt 2x140 i fronten och en 140 i botten på mitt FD (öppet i toppen) riktade inåt (för att nyttja dammfilterna). Har därtill tejpat för öppningen i sidoplåten. Nätagget tar ju in luft underifrån genom dammfilter och sköter sig således självt. Funkar ypperligt.

Skrivet av Micke O:

Om man nu vill åstadkomma övertryck, varför ha några ut-fläktar öht? Vore väl bättre att ha rimligt många in-fläktar? Luften kommer ju att leta sig ut där den kan.

Skrivet av Chibariku:

Har man nog mycket öppningar så borde det absolut funka. Kör själv ett Fractal define S och där behövde jag hjälpa till lite för att få ut varmluften. Det är ju å andra sidan ett väldigt tätt chassi.

Skrivet av Tarasus:

För att styra flödet av luften såklart. Du vill ändå att luften ska passera CPU/GPU och sen lämna chassit, inte ta en sväng till igenom det p.g.a. turbulens.
Sätter du en fläkt bak/i toppen som blåser in så motverkar luftens naturliga riktning (varm luft stiger) och du kan orsaka luftströmmar som gör att även om övertrycket leder till att luft pressas ut så kan den luften som omger CPU/GPU gå runt runt.

Skrivet av Micke O:

Men om du sätter 2 i fronten som blåser in och en i botten som också blåser in ser jag inte att luften har någon annanstans att ta vägen än bakåt/uppåt?

Skrivet av Ostbullen:

Jag hade samma chassi och kylare tidigare, och jag körde 2st 140mm i fronten för inblås, och en 140mm på sidan och en 140mm bak för utblås. Från början hade jag ena fläkten i toppen istället för sidan, men den gjorde mer nytta på sidan då den drog ut luften förbi grafikkortet, vilket gav grafikkortet lite bättre flöde.

Jag körde även tre fläktar ett tag(två fram och en bak), vilket gjorde datorn betydligt tystare, men noterade att grafikkortet gick några grader varmare då också.

Om jag sätter 2 i fronten och 1 i botten som blåser in, och 1 i sidan och 1 i topp som blåser ut.
Då får jag övertryck samt extra kylning för gpu.
Skulle det kanske bli bra?

Av Osmanix
Skrivet av mrqaffe:

Du bör aldrig flasha från win, det är totalt onödigt och innebär bara en ökad risk att nått går fel, Asus har en funktion för uppdatering i bios så om moderkortet startar är det den du bör använda, den hämtar rätt filer via internet och man utesluter eller i vart fall kraftigt minskar de problem som win och användarfel skulle kunna innebära om man använder uppdateringsfunktionen i bios.

Nu hängde jag inte med riktigt.
Du skriver att asus har en uppdateringsfunktion i bios som kraftigt minskar potentiella problem om man använder uppdateringsfunktionen i bios?

Av Osmanix
Skrivet av Thomas:

Du kan flasha med och utan CPU i.
Det sitter antagligen en liten lapp (kanske 1 x 6 cm) någonstans på kortet, typ ovanför RAM eller omkring ATX-anslutningen. På slutet står fyra siffror som är BIOS-versionen. Om den är 1004 eller högre så lär det fungera, annars inte.

https://www.asus.com/me-en/Motherboards/ROG-STRIX-B550-F-GAMI...

Är den exakt 1004 bör du dock ändå uppgradera när du byggt ihop, men den ska kunna boota med den.

Hej, på den lappen står det 1004 på slutet. Måste jag då flasha innan jag kör igång windows eller kan jag få igång windows direkt för att sen uppdatera till senaste bios?

Av Osmanix
Skrivet av Frux:

Jag var tvungen att flasha mitt för att det skulle boota med en 5900x. Men det var inte så svårt. Ladda ner BIOS till en USB-sticka och använd den dedikerade USB-porten.

Finns det ngt sätt att ta reda på detta innan jag monterar cpu och kylare?
Eller jag kan flasha med cpu i socket? Har läst att man kan behöva flasha utan att ha cpu i socketen.

Av Osmanix

Hur många chassifläktar? Positivt/negativt/neutralt tryck?

Har ett fractal design R4 med plats för följande:
2x140 i top
2x140 i front
1x140 i sida
1x140 i bak
1x140 i botten

Ska köra med en 5600x och 3070/3080.
NH-D15s till cpu.

Hur många och var ska jag sätta fläktarna?

Av Osmanix

Behöver jag flasha bios på Strix B-550-F gaming inför 5600x?

Hej som titeln säger, köpte en strix b-550F gaming på BF och fått hem min 5600x nu.
Kommer jag behöva flasha bios innan jag sparkar liv i datorn eller kommer detta moderkortet färdigt för att bara sätta i cpu och köra?
På lådan till modernortet står det ”3rd gen amd ryzen desktop ready”.