Inlägg

Inlägg som anon237522 har skrivit i forumet
Av anon237522

@Pölsemannen: Nu har du redan fått många bra svar, men jag känner igen mig i det du skriver och tänkte ge dig min reflektion på det bara.

Av det du skriver så är vi nog ganska lika och jag kände precis som du i gymnasiet. Jag gjorde dock slag i saken och hoppade av i 2an och började jobba. Det visade sig vara ett riktigt dåligt beslut som har följt efter mig sen dess. Jag gled runt på massa ströjobb av mindre värdig karaktär innan jag insåg att det är i princip omöjligt att bygga upp det kontaktnät som behövs för att bli framgångsrik om du inte kommer in i "rätt" kretsar, vilket oftast består utav en stängd grupp av människor med samma intresse/kompetens.

Jag fick lite eld i baken då jag dels tröttnade på den stad jag bodde i och alla mina vänner gick vidare i sitt liv efter avklarade högskolestudier, så gick jag 1 år på komvux och har efter det kämpat för att komma in på någon vettig linje(om du går komvux söker du högskola i en egen liten grupp som har vääääldigt få platser). Jag kom äntligen in på systemvetenskap och lyckades göra klart den samtidigt som jag jobbade 100% vid sidan om.

Universitet är inte på något sätt likt studier i gymnasiet. Människorna som är där är alla motiverade och vettiga(nåja, kanske inte alla) och har ett genuint intresse för det dom valt. Lärarna är, om du har tur, oftast kunniga och utmanar dig på ett sätt som gör att du växer som person.

Jag håller helt med andra här om att klassiska studier är föråldrat, men det finns ett värde i att gå på universitet, och det är kontakterna du knyter och att du lär dig vara källkritisk, till allt.

Förutom det så knyter du ovärderliga kontakter och gör dig själv anställningsbar för företag, oavsett om du driver eget eller väljer att vara anställd. Det är hård konkurrens i arbetslivet, och som andra skriver är det inflation i utbildning i Sverige. Gymnasiet är det ingen som bryr sig, om det är bara något man självklart gör. Om du tycker det är för låg nivå så lägg tiden på att lära dig mer om det du är intresserad av.

Om du verkligen vill arbeta med utveckling så rekommenderar jag _STARKT_ att läsa på universitet. Alla jag känner som arbetar i branschen och inte sitter med "slask"-jobb har minst en kandidatexamen i bagaget. Vill du driva eget så är det dig själv och din kunskap du säljer, vilket kräver både ett bra kontaktnät. Det är lättast att komma åt detta genom arbetslivet, tro det eller ej!

Sätt upp mål för ditt liv och dela upp dessa i mindre delar så kommer du rätt vad det är att leva din dröm! Kör hårt!

Av anon237522

Vi kör Jenkins på mitt jobb, fungerar riktigt smidigt. Vi jobbar såhär:

Commit till Git
Byggservern har en webhook och hämtar upp senaste incheckade releasen och kör ett förbestämt flöde som hämtar ner senaste nugetpaketen, kör enhetstester och sedan releasar ut det på vald plats, mestadels staging.

Det går även att göra lite coola features med #hashtags i commit-meddelandet som sedan triggar events på byggservern. T ex om ni kör nuget så kan ni släppa ett nytt paket med #deploy #paketnamn #minorIncrement.

Kan rekommendera det då det är lätt att scripta upp hur flödet skall se ut!

Av anon237522

Hur kan jag schemalägga email/SMS-utskick i .NET utan batchjobb?

Jag bygger en webbapplikation i .net core 2.0 där användarna av systemet skall kunna lägga till påminnelser på sin profil som sedan skall generera Email/SMS-utskick på det datum och tid som användaren matat in. Jag har historiskt löst liknande uppgifter med att lägga dessa jobb på en "kö" i SQL och sedan ha ett litet program som scannar av kön var femte minut och skickar de mail/SMS som ska gå ut. Detta blir dock ganska resurskrävande och känns inte helt modernt.

Finns det något smartare sätt att schemalägga utskick av mail/SMS?

Tack på förhand!

Av anon237522
Skrivet av Larsp777:

Försöker använda LINQ för att spara till databas men blir inte riktigt klok på hur det fungerar.

Några tips?

Det här med migrations, är det bara om man ska flytta över en databas?

Jag gissar på att du försöker använda entity framework som ORM? Det kan vara lite lurigt om man är ovan. Får du något felmeddelande när du testar? För att börja använda EF måste du dels ladda ner Nuget-paketet men också skriva enable-migrations i konsolen.

Migreringar är en uppdatering av databasen helt enkelt. Du kanske gjort ändringar i en modell och vill spegla det till databasen, då gör du en add-migration. Det finns riktigt bra tutorials om du söker på entity framework asp.net mvc.

Skickades från m.sweclockers.com

Av anon237522
Skrivet av Larsp777:

Jag har börjat titta på kursen. Några saker som gör mig fundersam.

Han användre @viewbag, men det måste man inte om jag förstår saken rätt. Varför ska man använda viewbag?

När man kör programmet finns ju ingen URL att matcha mönstret efter. Är det default värde i routeconfig som används då?

Hur gör jag för att testa andra mönster?

Om man ska följa mvc-arkitekturen så bör man använda viewmodels för att skicka data till en vy. Viewbagen är vad jag förstått något man inte bör använda så mycket, men kam vara en bra lösning för Quick-and-dirty saker.

Ang URL så kan du försöka tänka bort första delen av URL, så oavsett om Du har localhost:65000 eller www.minsida.com så är det delarna efter som är det du sätter upp. T ex /Test/5 eller /customer/ .

Du kan dels ändra hur detta sköts genom routeconfig men även direkt på controllerna genom attributet [Route]

Skickades från m.sweclockers.com

Av anon237522
Skrivet av hasenfrasen:
Skrivet av planders:
Skrivet av oxygenial:
Skrivet av anon159643:
Skrivet av mini-ryttge:
Skrivet av BasseBaba:
Skrivet av Anaii:
Skrivet av spinxen:

Tack för alla svar, väldigt intressant läsning. Priserna jag hittade var från en snabb googling, men antar att var från suspekta siter eller priser som inte finns. 32k per två kärnor låter ju helt bananas, jäklar vad dom kan ta betalt.

Jag har hittat på SQL Server Express som nog kan vara en bra temporär lösning då vi inte kommer att lagra särskilt mycket data och inte heller ha särskilt mycket transaktioner. Döljer vi implementationen bakom ett Interface/Repository så borde det gå relativt OK att byta ut expressen mot PostgreSQL eller liknande om det kniper. Å andra sidan känns det ruttet att bygga in sig i ett hörn när man har chansen att göra något från scratch. Lurigt!

Anledningen till att vi vill välja SQL server med EF Code first är att vi har en jäkligt tight deadline och behöver få ut produkten helst igår. Det ihop med att det inte är en särskilt avancerad lösning gjorde att det känns perfekt för MS-stacken. Men priset avskräcker helt klart. Börjar förstå varför startups kör open source...

Återkommer med en tråd när databasen slår i 10gb-taket och vi får panik!

Av anon237522

Alternativ till SQL Server vid nyutveckling

Tjena!

Jag har ett projekt där vi ska utveckla en ny webbapplikation och står i valet och kvalet kring vilken teknik-stack vi ska välja.

Jag har erfarenhet av SQL Server och C#/.NET och föredrar den stacken då jag är väldigt produktiv i dessa verktyg, men när vi började gräva i licenskostnader för Windows Server och SQL Server så blev vi lite chockade. Licenserna verkar gå runt 10 000:- för SQL och liknande för Win Server vilket är väldigt stora summor att investera innan vi har en kundbas.

Så min fråga till er är, är det någon här som har erfarenhet av liknande val och istället gått på något Open Source-alternativ som PostgreSQL eller MariaDB? Någon som försökt hosta en produktionsmiljö av .NET Core i Linux?

Tack på förhand!

Av anon237522

kurser

@Larsp777: När jag gick från web forms till MVC så köpte jag en kurs på udemy.com med vad jag tycker är en grym lärare som går igenom MVC i .NET. Bra videos som har klara läromål och inget onödigt ältande.

Kan varmt rekommendera den, dom brukar rea ut kurserna så du kan få dom för 5-10 euro, väldigt prisvärt.

Denna köpte jag, hoppas det är OK att länka: https://www.udemy.com/the-complete-aspnet-mvc-5-course/

*redigerat till rätt länk*

Av anon237522

Tillverka egen pin till datorladdare?

Jag har en HP Envy 14 Spectre som är cirkus 5 år gammal där min andra HP-original-laddare nu har gått sönder.

Kruxet med just den här modellen är att INGA "pirat"-laddare från t ex clas ohlson passar i denna dator. Den har en väääldigt speciell diameter på pluggen som bara återfinns på HP's originalladdare, som kostar runt 900kr(fortfarande).

Detta är som sagt den andra laddare som gått sönder under åren och jag tror knappt datorn i sig är värd 900kr, även om jag fortfarnade vill köra den.

Nu till min fråga: Finns det någon här som har "tillverkat" en egen plugg till en laptopladdare? Jag beställde en laddare från aliexpress med rätt volt/ampere, men där pluggen är 3mm för tjock. Kan jag bara slipa ner denna? Hur farligt är det?

Någon med erfarenhet?

Laddaren i fråga ser ut så här, om någon tror att dom har bättre google-fu än mig!

https://h30434.www3.hp.com/t5/image/serverpage/image-id/79258i30...

https://pisces.bbystatic.com/image2/BestBuy_US/images/products/5...

Tack på förhand!

Av anon237522

@Undie: Om jag testat kontinuiteten så piper det när reläet öppnar och slutar när det stängs.

Jag testade även mäta VDC på den och den ligger stadigt på runt 9V vilket är rätt då jag testar med ett 9V-batteri istället för 12V-väggladdaren.

Vad kan man dra för slutsatser av det här? Fungerar det som vi tänkt?

Av anon237522
Skrivet av Undie:

@jcrew: Du behöver ingen diod, den sitter på reläkortet.

Nu har jag kopplat in och testat lite, och resultatet är lite märkligt.

När jag kopplar som schemat ovan och tar bort bygeln mellan COM/GND så kan jag inte slå på reläet. Om jag däremot sätter på bygeln igen så fungerar det fint. Vet du vad bygeln har för funktion? Strömsätter jag nu min pump genom raspberry pin? Bygeln är märkt COM/GND som sagt, och jag har på andra sidan kortet kopplat in VCC(5V) och GND redan.

Av anon237522
Skrivet av Rouge of Darkness:

Inte led ska vara likriktardioder.
T.ex.
1N4007

Skrivet av Undie:
Skrivet av bardbard:

Tack för era svar! Jag gjorde en ny skiss här, var ska dioden in emellan här? Är det mellan + från pumpen och NO?

https://image.ibb.co/jy2CZ5/lillerasp.png

En annan fråga. Den "jumpern" som finns förinstallerad på reläet, den ska bort om man vill ha ett isolerat relä antar jag?

Tack på förhand!

Av anon237522
Skrivet av jensa86:

GPIO på RPi är dock 3.3v så egentligen borde du boosta den till de 5V som reläet vill ha. Det kan dock i praktiken fungera ändå men det kan också gå sönder...

Skrivet av bardbard:

Tror inte detta är någon fara, har själv kört 5v-relä med en Pi utan problem. De flesta 5v-logik reagerar om inspänningen är over 2.5V(hälften alltså). 3.3 > 2.5 så Inga problem.
Men det kanske är pålitligare att köra med 5v om spänningen skulle dippa lite av någon anledning.
Men det är ganska märkligt att Pi har 3.3v då det känns som att de flesta tillbehören är gjorda för 5v, här är ju arduino bättre då den har 5v på sina pinnar.

Tjena!

Som jag förstått det så driver du reläet med 5V från raspberry Pi och endast switchar den med 3,3V GPIO? Jag kanske fått det helt bakvänt?

Av anon237522
Skrivet av Rouge of Darkness:

Det enda jag kan tänka mig ev kan behövas skulle isf va en diod parralellt med spolarna på relärna kopplat bakvänt så att det leder ström från minspolen på spolen till plussidan för att jämna ut ev spikar när relät slår

Men om du köper ett färdigbyggt styrkort borde det vara utrustat med det tycker man.

Kan dock inte sätta fingret på vad denna typ av koppling kallas vet att de har ett namn.

Hur som hälst lämpligt att ha för att skydda utgången på din rpi så den inte blir spikad bakvägenvarje gång relät slår av.

Skrivet av perost:

Det heter flyback-diod på svengelska i alla fall, men om det även finns ett rent svenskt namn har jag inte koll på.

Tack för era svar! Precis det jag läst lite om men inte riktig greppat hur jag ska koppla in den. Jag har några LED-dioder, kan dessa fungera?

Av anon237522
Skrivet av misiler:

Du har tänkt helt rätt, kör på!

Dina reläer ersätter transistorer (som hade varit en annan möjlig lösning), och med separat strömförsörjning så behövs inget mer skydd mellan relärna och Raspberryn.

Tack för svar! Jag testar nu, hör av mig om jag inte dött av en stöt!

Grymt galleri. Jag såg att du kört med glassäkring som extra säkerhet. Finns det någon mer anledning till detta än att nätagget kanske inte höll måttet? Något jag bör ta med i beaktande? Jag använder väggladdare inköpta i Sverige.

Av anon237522

Styra 12V-pump med raspberry pi via relä

Tjena!

Jag sitter och labbar lite med min Raspberry Pi, och har nu kommit så långt att jag vill testa styra en vattenpump till en växt här i min lilla mancave.

Eftersom jag är nybörjare på el så tänkte jag kolla här vad ni tror om detta innan jag kopplar in det.

Jag har en raspberry pi, ett 5V Relä samt en breadboard och lite kablar. Enligt vissa guider jag hittat så bör Reläet isolera 12V-linan från raspberry pi, dock har jag hittat andra guider som säger att jag även bör använda transistorer och dioder för att förhindra att raspberry Pi tar skada.

Hur ska jag koppla detta för att på ett säkert sätt kunna styra 12V-pumpen från min raspberry pi?

Raspberry Pi kommer att få sin el från en 5V väggladdare, och 12V-pumpen från en 12V väggladdare. Räcker det att separera dom med reläet eller kommer min raspberry pi att gå sönder? Hur bör jag koppla med motstånd/transistorer om detta krävs?

https://image.ibb.co/nCbUWk/raspberry.png

Tack på förhand!

Av anon237522

Läsa av sensorer med flask/raspberry Pi

Tjena!

Jag tänkte lära mig python nu under sommaren och har då labbat lite med min raspberry pi. Min tanke är att styra dels en pump(på/av) men också en eller två sensorer som ska ge mitt program information som det måste agera på.

Min fråga är då, hur görs detta på bästa sätt?

Jag har skrivit en liten webserver(api) i flask som körs på min raspberry pi och kan ta emot POST/GET, t ex /api/StartPump/100. Jag har också hittat kod för att via GPIO starta och stoppa min pump. Men om jag vill ta in information kontinuerligt från sensonserna och till exempel skicka en POST till APIet om en sensor går under threshold, hur skulle det göras?

Måste jag skriva en egen applikation som körs separat för detta? Går det att göra i python? Min tanke är då att ha några sensorer som mäter ett värde och skickar en POST till /api/PumpThresholdReached/ ifall det går under/över en viss gräns.

Hur görs dessa program så att de klarar flera sensorer isåfall? Pollar man sensorerna vid vissa intervall?

Alla förslag välkomna då jag är helt novis på området!

Av anon237522

Reparera bose-lurar

Tjena!

Jag har ett par Bose QC3 som är 5-6 år gamla och har varit helt fantastiska men nu till slut gett upp. Den vänstra högtalaren har helt slutat ge ljud. Det började med att ljudet glappade, och det lyckades jag lösa med lite google-fu där en artikel visade hur man kunde lägga in lite bomull i luren vilket hjälpte fram tills nu, när ljudet helt slutat komma.

Jag har försökt öppna hörlurarna själv men har inte verktyg eller tålamod till att försöka byta högtalaren i den. Vet någon här om någon butik eller privatperson som skulle kunna göra en reparation på detta? Och i så fall, är det värt pengarna på så pass gamla lurar? Jag bor i Stockholm så det måste vara här runt i krokarna.

Tyvärr säljs ju inte on-ear lurar med noice cancelling längre(förutom AKG) vilket gör att jag inte kan ersätta dom.

Av anon237522

@musse pigg: Det går fortfarande att snika sig till en uppgradering från win 7 till win 10 gratis från Microsoft, helt lagligt.

Har du en win7-licens så följ den här guiden så kan du uppgradera. Jag har gjort det för flera av mina datorer och det har inte varit något problem.

From your Windows 7 or 8.1 device, go to the webpage entitled "Windows 10 free upgrade for customers who use assistive technologies." Click on the Upgrade now button. Run the executable file to install the upgrade.

https://www.cnet.com/how-to/microsoft-windows-10-free-upgrade...

Av anon237522

@burton666: Det du söker är att bygga ett REST API. Det går som tidigare post sa att göra i de flesta språk, jag har själv bara använt asp.net web API, vilket kanske är lite overkill i det här fallet. Vill du även lagra datat i en databas?

Enklast är förmodligen att lägga upp en liten nodejs som lyssnar på den porten du vill, det finns riktigt bra tutorials ute om du googlar typ nodejs rest api, t ex denna som dock lagrar datat i en databas(mongodb). En bra start i vilket fall:

https://www.codementor.io/olatundegaruba/nodejs-restful-apis-...

Postman är grymt för att testa.