Inlägg

Inlägg som vane505 har skrivit i forumet
Av vane505

@zoomy:

Apple kommer släppa modeller med egen ARM, d.v.s. göra sig av med Intel. Har ingen jättebra koll, men som jag förstår det kommer Apple i framtiden kommer sluta uppdatera MacOS till Intel-modellerna (har ingen aning om hur länge). Likaså kommer man kunna köra iOS-appar på de nya modellerna men tror inte det går att köra Bootcamp. Det kommer troligtvis även förbättra batterilivet och temperaturerna.

Det ryktas om att MacBook Pro 13" kommer släppas i år (ej garanterat dock). Har som sagt inte speciellt bra koll så vågar inte svära vid alla detaljer jag nämner men kan vara värt att kolla upp mer ordentligt och fundera kring om du tycker det påverkar ditt köp.

Av vane505

Har samma problem. Tror dock det är ett internationellt spritt problem just nu. Finns en ny tråd:

https://www.sweclockers.com/forum/trad/1605615-varlden-europa...

Av vane505
Skrivet av mrtazz:

Det var ju trevligt. Skärmen på 14 Slim Pro är ju just det som lockar, och det största som fick mig att tveka på T14 då jag redigerar bilder och 100% sRGB är ju något T14 inte levererar i närheten av. I dagsläget löser jag det med extern skärm men att slippa det vore ju trevligt.

Jag får min T14 i slutet på denna vecka enligt lenovo, får se ifall jag lämnar tillbaka den om suget på skärmen blir för stort. Det blir ju tangentbord vs skärm i så fall...

Jag tror att T14 ska leverera nära 100% sRGB med 400nits-skärmen. Som jag förstår det finns det flera olika skärmpaneler som datorn kan få och det är omöjligt att säga vilken förrän man fått hem datorn. Här jämförs de olika skärmpanelerna (Innolux-panelen föredras av de flesta användare utifrån vad jag läst): https://www.notebookcheck.net/Lenovo-s-Panel-Lottery-continue...

Av vane505

Vet inte om det bara är jag men tycker inte musplattan är speciellt bekväm att använda trots att den är gjort av glas. Vid minsta svett så fastnar/hoppar fingret något. Har en XPS (ca 5 år, också musplatta av glas) och ytan på den har mindre friktion. Har dock inte läst något negativt om denna från någon användare eller "professionell" recension.

Av vane505
Skrivet av Aphex:

ingen HDR på den matta.

Tack för svar! Slog till och köpte datorn själv med matt skärm och kan aktivera "Stream HDR Video", d.v.s. HDR är tillgängligt på min skärm om jag inte missförstått hur det aktiveras (kan ej välja alternativet på min gamla dator). Har inte kontrollerat om jag märker någon skillnad än men ska göra det senare.

Har läst lite olika recensioner och vissa nämner en panel från Autronics medans LaptopMedia har en panel från Innolux. Det kan inte vara så att vissa paneler stödjer HDR och andra inte?

Av vane505

Stödjer den matta varianten HDR? Under den allmänna beskrivningen står det "Avancerad HDR inspirerad av biografteknik ger grafiken en skjuts med Dolby Vision", dock vet jag att det finns både en matt och glossy variant och kan tänka mig att HDR endast stöds av den blanka skärmen.

Av vane505

Tack för svar! Kommer avvakta tills Ryzen-modellerna släpps.

Av vane505
Skrivet av leadc4ge:

Fick hem min Lenovo Slim 7 med 4800u från komplett härom veckan. Har ingen recension eller benchmarks att komma med men jag måste nämna att det är en fantastiskt imponerande liten laptop. Kanske någon sorts generationsbyte vi går genom nu. Produktivitetsappar är inga problem överhuvudtaget men att kunna spela spel i god framreate, upplösning och detaljrikedom med freesync på en ultraportabel lätt liten sak är det som imponerar allra mest på mig.

Hur upplever du batteritiden? Har läst lite olika recensioner där de flesta nämner 10+h vid normal användning, dock har jag läst av ett par användare runtomkring 6h.

Av vane505

Speldator (Lenovo Legion 5): Köpa med i5 10300H nu eller vänta på 4600H?

Hej! Är ute efter att köpa en ny dator med spelkraft och lutar åt Lenovo Legion-5 med GTX 1660Ti/RTX 2060. De Legion 5-modeller som idag säljs har endast i5/i7 gen. 10 (är mest intresserad av i5 10300H) men Lenovo har utlyst att de kommer släppa Legion 5 med 4600H/4800H + 1660Ti/2060 i augusti/september i Nordamerika. Kontaktade deras kundtjänst och de har ingen info om/när dessa släpps i Sverige.

Jag kommer mest ha datorn för spelande (från och till då intressanta titlar släpps) och studier/kontorsarbete. Kommer i5 10300H vara nog för mina behov eller bör jag avvakta tills mer info gällande Ryzenmodellerna släpps? Har läst att Ryzen allmänt är bättre och mer prisvärd men är osäker om i5 10300H kommer täcka mina behov. Datorn jag har nu strular rätt ordentligt så inskaffar helst en ny så snart som möjligt.

Av vane505
Skrivet av m1k:

Jag fick min xps 15 idag, touchpad/pekplattan fungerar inte i windows men fungerar felfritt i BIOS. BIOS uppdateringar osv är installerade. touchpad/pekplattan är aktiverad i windows. Vad kan vara fel?

Skulle gissa drivrutinsrelaterat? Om jag minns rätt ska "HID-Kompatibel pekplatta" och "I2C HID-enhet" vara installerade under kategorin "HID (Human Interface Devices)" för att pekplattan ska fungera. Avaktiverade jag drivrutinerna under "Möss och andra pekdon" stängdes inte min musplatta av. Skulle börja med att allt är installerat ok där, annars förmodligen ringa Dell.

Av vane505
Skrivet av axelpaxel:

Jag har haft min XPS 15 i några veckor nu och är hittills överlag nöjd. Det som dykt upp som problem är följande, och jag skulle uppskatta er synd på det och eventuellt om det är något som jag borde höra av sig till Dell angående.

1. Precis som några andra här så låter den vänstra högtalaren burkigt, som att något sitter lite löst, vid höga frekvenser. Hörs tydligt när man ändrar volymen med slidern i Windows. Har lekt lite med olika inställningar i mjukvaran och lyckats få det lite bättre men det hörs fortfarande tydligt i vissa lägen.

2. Kontakterna för på vänster sida är inte helt matchade med chassit så det är rätt bökigt att få i t.ex. HDMI kontakten även om det går. Känns som att det skulle kunna bli ett problem i längden om kontakten slits ut?

3. Höga temperaturer vilket leder till väldigt aggressiva fläktar. Det är ju lite lurigt att veta om det är något fel men jag börjar nästa gissa det. Kanske dålig kontakt mellan heat sink och CPU för jag får peak-temperaturer på 100-102c även om fläktarna går på max? Det ska tilläggas att det inte är vid något syntetiskt test som lägger något onormal belastning på CPUn och GPUn utan vid en vanlig Dota2 match. GPU temperaturen ligger då samtidigt på ca 88-90c.

Tack på förhand!

För 3: Har inte gjort några utförliga tester men har haft igång RealTemp för att mäta CPU-temperaturen varje gång jag spelat, och under någon timme av Bioshock Infinite och ca 7h av Fallout 4 så har jag som mest nått upp till 82*C på någon kärna (vad jag kan minnas. Inga markanta utstickare iallafall). 100-102*C låter inte bra, hade ringt Dell.

Av vane505
Skrivet av Tea42BBS:

Förstår inte hajpen kring Dell XPS 13/15. Ok, de är snygga. Kör man med FHD skärmen på 25% ljus, så får man 6-7 timmar arbetstid på maskinen. Kör man QHD+ med 50% ljus, så får man 4-5 timmar arbetstid(inte surftid).

Detta är inte bara Dellens "fel", utan det är även så att Windows drar mer batteri än OSX. Märks tydligt när jag dual bootar min MBA 13, går från 9 OSX timmar, till 6 windows timmar.

// LZ

Fick nyligen hem en XPS 15" Skylake (9550), och batteritiden är något bättre än så för mig iallafall. Har FHD/i7 HQ/512SSD/16Ram, och får närmare 9h på med 40% brightness med "Dell power profile" utan batterisparfunktion igång, vilket är bra för quad core (dock har modellen med lägre specs (8ram 256SSD) ett mindre batteri, 56Wh vs 84Wh). Är i övrigt tyst, har TB3, håller bra temperatur, bra matt skärm (FHD) och har bra tangentbord. Infinity-display är riktigt schysst, dvs. knappt någon ram runt skärmen vilket gör att 15" blir närmare lika stor som en 14", och bra byggkvalitét.

Enda jag skulle ge minus är att styrplattan använder Microsofts Precision Touchpad-drivrutiner, vilket (hos mitt exemplar) gör att den känner av små rörelser dåligt. Man kan dock installera Synaptics generic drivers över (tar bort problemet, dock dyker nya upp såsom skrollningsproblem osv).

Är dock gränsfall att jag skulle kalla den prisvärd. Fick både 1500 rabatt p.g.a. kampanj och studentrabatt på det och är nöjd med den för det priset (ca 14800 istället för 18000).

Av vane505
Skrivet av downtown:

Tack för utförligt intryck!
Har nu använt min några dagar och har precis samma problem som dig med ljudet, det är mest märkbart vid windowsljud. Chassit vibrerar på vänster sida vid högre toner och att disabla "ljudförbättring" blir aningen bättre men då låter det å andra sidan hemskt?! Inga problem med hörlurar för mig. Hänvisar till enda tråden jag hittat mer om detta - http://forum.notebookreview.com/threads/xps-15-9550-audio-issues.784265/

Jag har dock ett annat sjukt irriterande problem. Så fort datorn går ut sleep så ändras automatiskt ljusstyrkan till 23 (väldigt mörkt), även då jag gjort en profil i "Dell Premier Colour" satt som default blir det ändå så varje gång vad jag än gör i princip. Det enda som hjälper är att avinstallera "Dell Premier Colour" helt och hållet, men då går man miste om allt vad programmet innebär. Är jag ensam om detta?

Yes, precis samma ljudproblem (skakningar kommer från vänster sida av chassit, problem minskas när jag stänger av "ljudförbättring", huvudsakligen windowsljud som låter dåligt). Ska ringa support på måndag och ta tag i det. Gränsfall om jag vill skicka in för ersättning om jag inte då jag annars verkar ha fått ett felfritt exemplar och vet inte om jag någonsin kommer använda XPSens egna högtalare. Tack för länken till tråden för övrigt, hade missat den.

Ska pröva gå ur sleep när jag kommer hem senare idag/imorgon och se om jag har samma problem. Inget jag tänkt på dock.

EDIT: Hrm.. tänkte inte på att Dell Premier Colour endast finns med UHD (har FHD).

Av vane505
Skrivet av olofenstrom:

Ska börja läsa informationsteknik på chalmers (programmeringskurs) och jag är i behov av en laptop till mina studier (civilingenjör 5-årig).

I hela livet har jag haft en windowsmaskin och jag känner att dom ofta blir långsamma, särskilt laptops. Min skoldator är helt värdelös, trots att jag försöker ta hand om den. Jag har redan en stabil windowsmaskin hemma som jag spelar på, så detta blir min portabla andradator helt enkelt.

Mina behov:
Programmera (köra något tyngre program mao)
Surfa, youtube, streama (twitch/netflix etc) och ladda ner film, lagra film (minne på macbook för lite?!?!)
Något som klarar sig länge och som inte ger upp efter tredje året som en konventionell skoldator hade gjort
Budget... det blir en studentpresent så man kan väl tänka sig att om familjerna lägger ihop blir det väl ett tak på 10k kanske. Men finns det en superdator för elva så nämn gärna den också.

Så jag frågar er -- är jag dum som vill bort från windowslaptops? Många av mina kompisar har Macbooks och säger att dom är "jättenöjda" och att jag "verkligen borde köpa en". Men jag är emot Apple när det gäller mobiler och vägrar köpa en iPhone igen. Men det känns som att Apple verkligen har lyckats med sina bärbara datorer, att dom är stabila och förutsägbara, att dom har bra batteritid och att dom helt enkelt fungerar och håller länge, till skillnad från de windowslaptops jag haft.

Har jag fel? Vilka datorer kan passa mig? Är Macbooks något att investera i jämfört med en windowsdator?

Tack på förhand.

Är ju upp till en vad man föredrar, skulle aldrig kalla någon för "dum" för att de föredrar Mac över PC

Mac har flera styrkor:
*Överlägset bäst musplatta och väldigt bra tangentbord.
*Mycket bra byggkvalitét.
*Mac OSX, vilket enligt mig är riktigt schysst att navigera i/använda för dagligt bruk. Musplattan med dess multitouch-funktioner är näst intill bättre än extern mus.
*Grym batteritid.
*Retinaskärmen är riktigt bra.
*Andrahandsvärdet: Hade själv en Macbook Air i ca ett år som jag köpte med studentrabatt. Sålde den för endast 1500kr under vad jag betalade för datorn.

Sedan är de ju grymt duktiga på att ta betalt, men tycker själv inte att de är så överprisade som många andra anser. Själv kör jag PC på grund av att jag kan Windows mycket bättre och för att priset inte är värt styrkorna för min del.

För programmering: Har aldrig programmerat med Mac själv, men har en polare som jobbar som IT-ansvarig på en bank med ett stort gäng utvecklare som jobbar för honom. Han själv, liksom majoriteten av de anställda, använder Macbook Pro och kör virtuell maskin och han tycker det funkar kanon. Han var väldigt anti-Mac innan han fick sin Macbook för något år sedan, dock har han bytt sida helt nu

Problemet är väl mer din budget: Har inte mycket koll på macpriserna idag, men du får nog endast en billig ingångsmodell för 10k med studentrabatt. Som jag förstår är Apple på G med att släppa Skylake-modeller i sommar (tror det endast är rykten, dvs ej konfirmerat), kan vara värt att hålla utkik efter utförsäljningar när de nya modellerna släpps eller begagnat.

Av vane505

Intryck, vardagligt användande:

*Batteritid (har FHD, 84Wh (större batteriet)):
Program: Chrome, ca 20-25 tabs. PhP-Storm. Spotify. Kollat totalt kanske 20 min Youtube. Skärm aldrig avstängd.
Dell Power Profile - 100% brightness.
Start: 12:02: 93%:
12:32: 82%
13:28: 66%
14:04: 55%
14:30: 43%
14:46: 31%
14:53: 29%
15:00: 27%

Tycker det är bra batteritid för 4-kärnig 15" med full ljusstyrka och många program igång utan batterisparfunktion (66% batteri urladdat på ca 3h). Har inte kalibrerat batteriet eller dyl. Under samma förhållanden igår (40% ljusstyrka) laddades ca 50% ur på 4h.

*Musplatta: Återgått till Precision Touchpad. Har vant mig vid att känsligheten är dålig vid små rörelser och fungerar felfritt utöver det för mig. Bra precision annars och palm-rejection har fungerat felfritt. Då Microsoft förbättrat PTP senaste året (av vad jag läst på olika forum iallafall, verkar ha varit mycket mer problem innan) så får man hoppas på att de löser även känsligheten.

*Högtalare: Stängde av "Högtalarförbättring" under Dell Audio och chassit vibrerar inte lika mycket längre. Inte bra, men okej.

*Tangentbord: Gillar skarpt. Härlig respons vid Förstår varför vissa är något missnöjda då keytravel är lägre än vanligt, men föredrar själv låg keytravel.

*Temperatur-CPU: Körde Bioshock Infinite (High preset, FHD) i 1h igår och maxtemperatur på kärnorna låg mellan 62-68*C. Tangentbordet bli småvarmt under vanlig användning. Kommer pröva mer utförligt senare idag och uppdatera denna post.

*Fläktar: I princip tyst under vardaglig användning. Fläktar har blåst igång under ett par sekunder två(?) gånger, men tystnat direkt.

Sammanfattningsvis: Okej musplatta (p.g.a. drivrutiner. Dålig känslighet vid små rörelser, annars bra. Bättre idag när jag vant mig.) och ganska dåliga högtalare (orsakar buller i chassi. Förbättras av att stänga av "Högtalarförbättring i Dell Audio). Bra batteritid, tyst och väldigt nöjd med tangentbordet (men kan tänka mig att vissa blir missnöjda p.g.a. låg keytravel). Temperatur verkar vara bra (ska pröva mer utförligt senare). Testar spelprestanda till helgen.

Av vane505
Skrivet av Dunder:

Konstigt hur det kan skilja så i upplevelse, hur din kan ha varit så mycket sämre än andras?
Hårdvarufel, kanske?

Det jag också tycker är konstigt, eftersom musplattan kan bevisligen prestera väl (när jag har generic drivers installerade var precisionen så bra den kan bli). Vet att jag inte är ensam om att uppleva musplattan som dålig (finns många missnöjda i tråden jag länkade för två inlägg sedan).

Av vane505

Hade missat ett steg i guiden, och körde på någon gammal generic driver. Har lyckats ersätta PTP-drivern med Synaptics nu, och upplever det såhär:

*Gammal generic driver: fantastisk precision och väldigt responsiv, inga funktioner bortsett från tap-vänsterklick.
*Synaptics: Svarar BÄTTRE (inte perfekt) på små rörelser än vad Precision Touchpad (PTP) gör (PTP är det som följer med datorn). Inte lika precis som generic driver. Scrollning fungerar ok (har missat scroll-input ett par gånger under de tio minuter jag kört Synaptics), dock behöver jag hålla större avstånd mellan fingrarna för att det ska fungera. Muspekaren brukar röra sig en bit innan scrollen aktiveras. Har hänt att muspekaren hoppat iväg lite när jag kör one-finger-tap.

Ska försöka vänja mig vid Synaptics-drivern och se hur bra det funkar när man vant sig vid bristerna. Tror det slår PTP (för min del iallafall).

För övrigt: väldigt frustrerande att veta att hårdvaran potentiellt kan fungera jämförbart med Macbooks men att den dras ner av skräpdrivrutiner...

EDIT: Också, trefingerskommandona vertikalt försvann för mig. Istället fungerar horisontellt som fram/tillbaka.

Av vane505

@EjjeZ: Redan testat, men tack för tipset Har dock lite intressanta nyheter. Fick en länk till en guide av kundsupport:

http://forum.notebookreview.com/threads/xps-13-9530-xps-15-95...

vilket ersätter Microsoft Precision drivrutinerna med Synaptics. Allt fram till steg 19 (sista steget) fungerade, dvs Synaptics-fliken dök ej upp under musinställningar. Intressant nog är precisionen MYCKET bättre nu, i princip perfekt pixel för pixel och är, enligt mig, lika bra som Macbooks musplatta. Problemet är att jag inte kan göra några inställningar då synaptics-fliken inte dyker upp, och väsentliga inställningar såsom tvåfingersscroll, högerklicka med två fingrar osv. fungerar inte. Håller fortfarande på att klura med musplattan, återkommer så snart jag kommit längre.

Av vane505
Skrivet av downtown:

Fått min dator nu. i7/512/4k
Helt fantastisk skärm, den bästa jag sett på en dator.
Några spontana första intryck:
Backspacetangenten skiljer sig från alla andra, den känns mer "lös" och låter mer vid intryck.
Ljudet distortar obehagligt mycket vid högre volym.
Trackpaden bråkar med mig hela tiden (den lyder inte och reagerar inte ibland).
Min SSD tappar också 50% av performance efter sleep som alla andra i förvalda RAID mode, men det var ganska väntat.

Ska installera nya BIOS som släpptes idag och samtliga drivrutiner och se om något ändras, framförallt ljudet.

Fick min dator idag (FHD/i7/512). Mina första intryck (uppdaterat bios och drivrutiner):

*Tangentbord: Första halvtimmen var det obekvämt att skriva på p.g.a. låg keytravel, men har gått väldigt snabbt att vänja sig, och är nu väldigt behagligt att använda, förmodligen en av de mest bekväma tangentborden jag använt.

*Styrplattan: Blandade känslor. Vet inte om vi har samma problem, då jag inte kan säga att den bråkar hela tiden, men det händer att den inte rör sig vid mindre precisa förflyttningar, samt att den varit lite off, nästan som om den tappar kontakt i någon mikrosekund då och då. Ytan känns i övrigt riktigt bra och den pekar för det mesta precist. Kommandon såsom att scrolla/zooma osv. har fungerat felfritt för mig. Ska använda den mer idag, något känns inte helt rätt med den (har dock endast använt datorn i ca 30 min, återkommer imorgon när den är mer inkörd). Inte haft några problem med palm rejection än.

EDIT: Efter lite mer användande: Största problemet med styrplattan för mig är att den är okänslig för små rörelser, dvs att pekaren inte rör sig om man endast flyttar fingret en liten bit. Jämförde precis med en gammal Macbook Pro och en gammal Samsung (vet ej modell), och deras styrplattor var bra mycket mer responsiva. Skulle tro att det är något fel med pekplattan, ska kontakta kundtjänst angående detta.

*Högtalare: Har också problem med högtalarna vid högre volymer. Ljudet låter väldigt burkigt och chassit vibrerar väldigt mycket. Tror det är produktionsfel, ska kontakta kundtjänst senare idag/imorgon.

*Skärm: Vet väldigt lite om skärmar, men kan säga att ljusstyrkan är bra och att den fungerar bra utomhus och då ljus ligger på mot skärmen.

EDIT: Har hört att det tidigare varit problem med Broadcom-nätverkskortet på 2,4Ghz. Testar koppla upp mig på den frekvensen, återkommer imorgon om jag stöter på några problem.

Av vane505
Skrivet av tobi.paul-2013:

@vane505: Jag testade den bara för någon vecka sedan. Uppdaterade allt men den har en liten input lag, samt att tummen fortfarande är aktiverad när man ska trycka ner med tuppen och dra med pekfingret. Vilket gör att styrplattan blir väldigt jobbigt att använda ifall man ska flytta flikar osv... Annars är själv texturen på styrplattan grym Jag valde just Dell xps 15 istället för typ datorer såsom MSI gs40 och Gigabyte p34w för att Dellen skulle vara bättre att använda, men antar att deras styrplatta inte är där ännu. Kontaktade Dells support och de sa bara vi får väl hoppas att microsoft fixar mjukvaran då den använder precision touchpad

Tack för svar. Intressant, låter ju inte som en defekt enhet, fast underligt att styrplattan får så goda omdömen (har som sagt läst missnöjda användare, men har oftast varit i koppling till W8). Kan vara att inte alla användare märker av eller tänker på bristerna, fast om så var fallet borde ju inte "proffs"-recensionerna prisat styrplattan. Får klura mer på det imorgon när mitt exemplar kommer