Inlägg

Inlägg som Blomman90 har skrivit i forumet
Av Blomman90
Skrivet av Vaärdetsomhänder:

Hej,

Mitt leasing avtal går ut senare i höst och jag letar redan nu efter en ny bil.
Jag har sett att flera erbjuder ett lån med restskuld där man kan ta lån på hälften av bilens värde
och sedan efter ett visst antal år antingen betala den restskulden som är kvar på bilen
eller sälja bilen och betala av skulden med de pengarna.

Nu till min fråga: Är det någon som har erfarenhet av detta sorts lån? Kan ni berätta?

Tack!

Jag vet inte riktigt vad det är att fråga om.
Du tar inte bara lån på halva bilens värde, du tar lån på hela värdet. Sedan sätter man en avbetalningstakt så att ett visst antal procent av lånet är avbetalat efter x år. Själva idén är alltså att ha lite lägre månadsbetalningar, för att man tänker sig att man efter 3 år säljer bilen till 50% av värdet, och då kan man lösa resterande skuld vid bilens försäljning.

I praktiken kan man alltså likställa att ta ett lån på 3 år med 50% restskuld med att ta ett lån på 6 år utan restskuld. Efter 3 år är halva skulden avbetalad, och halva skulden kvarstår. Den enda skillnaden är väl kanske om man efter 3 år inser att man vill behålla bilen något år till. Då behöver man eventuellt lägga upp ett nytt lån om nu det första lånet behöver lösas ut efter 3 år.

Av Blomman90
Skrivet av Brainsplitter:

Skadestånd innebär inte á la Amerika.
Kan vara att du inte vill använda produkten pga den inte fungerar som tänkt och du som lekman kan inte avgöra om det är säkert att nyttja varan och måste åka till en laddstation för att kunna ladda bilen vilket yrkas som skadestånd.

Om man inte har kunnat använda sin laddare och därför har åkt till en publik laddstation för att ladda, så kan det absolut utgöra grund för skadestånd, eftersom man då har lidit faktiskt (ekonomisk) skada (om nu laddpriset på den publika laddaren är väsentligt högre än vid hemmaladdning).

På det du skriver så låter det mer som att man ska ringa och kräva att de byter ut laddboxen till en annan, samt att man ska utkräva ett skadestånd "för att man tycker sig kunna".

Av Blomman90
Skrivet av Brainsplitter:

Varför skulle det inte?! KKöpL är tvingande och inget man kan avtala bort bara sådär. Sen att försöka kräva skadestånd är inget fel i sig.

Skadestånd utgår dock endast för "faktiskt" skada enligt KKL. Inte "potentiell" eller "upplevd" skada á la Amerika. Så om leverantören/återförsäljaren tar på sig att åtgärda de eventuella fel som finns (endera genom att installera de saker som saknas/är felaktiga, eller genom att installera en annan laddbox) utan kostnad och väsentlig olägenhet för köparen, så finns alltså ingen grund för skadestånd.

Av Blomman90
Skrivet av SUMITOMO:

Det är inget hot, det är sanning. Har suttit med i flertal förhandlingar och för att överhuvudtaget ens börja med att förhandla en avtalsturordning så skall icke medlemmar stå först i listan. Självklart förhandlar man bara för egna medlemmar, allt annat är ett generalfel.

Nu är jag långt ifrån någon expert med arbetsmarknadens maktförhållanden mellan fack, arbetsgivare och anställd. Men för mig låter det fullkomligt orimligt att ett fack kan förhandla med en arbetsgivare om att kringgå de lagstadgade turordningsreglerna genom att kasta alla som inte är anslutna under bussen. Att facket alltså förhandlar bort turordningsreglerna för de som de alltså inte representerar. Jag är beredd på att offra min vänstra arm på att det inte är ett lagligt förfarande och att det hade ogillats av en domstol (förutsatt såklart att det inte finns andra giltiga skäl till att de var just de som inte var anslutna som fick gå).

Citat:

Andra undantaget: facket och kollektivavtal (22 § 3 st LAS)
En arbetsgivare kan kontakta facket och avtala om en särreglerad turordningslista där de bestämmer vilka som ska bli uppsagda. Då när det kommer till att bestämma vilka som ska bli uppsagda så har arbetsgivaren och facket en vidsträckt handlingsfrihet och kan beakta en mängd olika omständigheter. Dock krävs det att avtalat uppfyller de formkrav för ett kollektivavtal och inte strider mot god sed på marknaden, att avtal inte diskriminerar någon eller urholkar lagen. Sedan också att avtalet inte fokuserar på en specifik grupp inom företaget.

Nu är jag som sagt ingen expert, men jag tycker att om ett fack förhandlar en avtalsturordningslista som uppenbart endast slänger ut oorganiserade till förmån för de organiserade torde strida mot LAS.

Av Blomman90
Skrivet av twit:

Eftersom det handlar om en frågeställning från ena parten så kommer situationen givetvis beskrivas utifrån den partens perspektiv, jag är dock övertygad om att Inet försöker vara mer objektiva i sina beskrivningar är vad den genomsnittlige konsumenten brukar vara i samma situation.

"Ledande fråga" innebär för övrigt att svaret på frågan impliceras redan i frågeställningen, inte att det är en fråga ställd av den ena parten.

"Så här ser situationen ut ur vårt perspektiv, visst har vi rätt?" vore en ledande fråga. "Så här ser situationen ut ur vårt perspektiv, vem tycker du har rätt?" är inte en ledande fråga.

Jag tycker att problemet främst ligger i att frågan sannolikt har ställts som "Har säljaren rätt att göra nyttoavdrag vid hävning?", vilket säljaren enligt lagtexten (samt praxis) har rätt till. Den tryckande frågan är ju hur stort detta nyttoavdrag ska vara och hur det ska beräknas.

När man säger att räntan konsumenten har rätt till kan kvittas mot nyttoavdraget så implicerar det ju att det finns ett nyttoavdrag. I detta fall pratar man dock om ett nyttoavdrag som ska uppgå till 20-30% per år, helt oaktat hur produkten använts. Så jag tror att om man formulerade frågan så, "Har säljaren rätt att dra 20% nyttoavdrag per år produkten har funnits i min ägo?", så hade man sannolikt fått ett annat svar från i vart fall några av dessa (undantaget kanske den som verkade resonera på just det sättet då).

Av Blomman90
Skrivet av Inet:

Hej igen,

Får ursäkta det något sena svaret, vi har varit i kontakt med konsumentvägledare samt hallå konsument för att få en så objektiv bild utav det som möjligt. Har även haft en och annan diskussion internt där vi inser att det är ett väldigt specifikt fall då vi av nästan alla gånger kan lösa det med att antingen reparera eller ersätta varan. I detta fallet så lyckades vi tyvärr inte med det.
Vi är inte ute efter att bråka om detta, utan vi uppskattar verkligen er feedback och att konsumenträtt diskuteras.
Samtidigt känner vi ändå att vi vill ge er ett mer utförligt svar utifrån hur diskussionen går. Vår rutin för nyttoavdrag (ej värdeminskning) är enligt en överhängande majoritet av konsumentvägledare ute i landet rimlig, men varje fall måste bedömas individuellt då varje fall är unikt och konsumenten kan ha skadeståndskrav på oss som också ska tas med i bedömningen. Men det avdraget för nytta vi beräknar enligt förra svaret utgör basen vi utgår ifrån. Några svar från olika konsumentvägledare om just nyttoavdrag:

”Om näringsidkaren inte avhjälper felet eller levererar en ny vara kan konsumenten kräva att få häva köpet. Att häva ett köp innebär att näringsidkaren betalar tillbaka pengarna som konsumenten har betalat, mot att konsumenten lämnar tillbaka varan. Konsumenten behöver inte acceptera ett tillgodokvitto. För att konsumenten inte ska ha rätt att häva köpet krävs det att näringsidkaren visar att felet är ringa, det vill säga av liten betydelse. Konsumenten har rätt att få ränta på beloppet som näringsidkaren återbetalar. I vissa fall har näringsidkaren rätt att få ersättning för den användning som konsumenten haft av varan, så kallat nyttoavdrag.https://www.konsumentverket.se/for-foretag/konsum... ska spegla den nyttan du har haft tex är livslängden 10 år och du har haft varan 2 år så bör ju ett skäligt avdrag var 20-30 %. En tvist om detta kan prövas i ARN www.arn.se”

”Att häva köpet innebär att konsumenten får pengarna tillbaka. Eftersom ursprungspriset gäller för en oanvänd vara har säljaren rätt att göra ett förslitningsavdrag eller nyttoavdrag. Ett sådant avdrag görs för att du faktiskt har haft nytta av varan i flera månader innan den gick sönder. Att dra av en del av priset för den tid du felfritt använt varan är därmed tillåtet. Hur stort detta avdrag blir beror på tiden varan var felfri och kunde användas utan begränsning.”

”Ja, det stämmer att företaget får göra ett nyttoavdrag om köpet hävs. Det är alltså inte säkert att du får tillbaka hela summan om du har haft nytta av din vara under dessa år. Företaget får enbart göra nyttoavdrag för den tid som du har haft nytta av varan, inte för tiden som den har varit på reparation.”

”Ja det stämmer, företaget har rätt att göra ett sk nyttoavdrag när du haft varan under en längre tid (ibland även under en kortare tid), för den användning som du haft av varan. En vara minskar alltid i värde och skulle man få tillbaka samma pengar man gav för varan som för 1.2 eller 3 år sedan skulle det innebära att man som konsument gör en ekonomisk vinst.”

Vi följer alltid ARN:s rekommendationer, och kommer det ett beslut som visar på en annan tolkning än den vi och många andra gjort så kommer vi rätta oss efter den. Det skulle vi även välkomna då det gör det enklare för oss att följa lagen, då det utan vägledande beslut blir tolkningar.
Med det sagt så kommer vi alltid att jobba för en lösning där bägge parter blir nöjda, och i de flesta fallen är det via avhjälpande av felet (reparation) eller omleverans (likvärdig vara). I exemplet med grafikkort så är det spelprestanda som är standard att gå efter när man kollar efter en likvärdig vara, men i vissa fall finns andra användningsområden och då får vi såklart gå utifrån den specifika kundens behov och användningsområde.

Hoppas ni är med på hur vi tänker och att vi verkligen inte är ute efter att skapa en osund relation till denna typ av problematik.

Trevlig helg igen

Jag uppskattar verkligen ovan ansträngning, då det indikerar en genuin vilja från er sida att det ska bli så rätt som möjligt.

Gällande citaten så säger visserligen några av dem mer eller mindre bara vad lagtexten stipulerar, alltså ingen som helst vägledning kring hur man ska tänka kring nyttoavdraget. De som däremot nämner lite om tid och procentsatser ställer jag mig dock lite skeptiskt till. I min värld finns det nämligen ett antal avgörande från ARN gällande nyttoavdrag som jag kunnat hitta som inte gör samma tolkning (och då givetvis inget som gör just den tolkningen). Visserligen rör de inte hemelektronik, men resonemangen av ARN där har alltså inget med "tid" att göra, vilket några av ovan uttalanden verkar göra gällande ska vara en avgörande faktor. I de båda avgörandena jag läst från ARN (rörande en bil samt en husbil), så har alltså tiden noll och ingenting med storleken på nyttoavdraget att göra. För "bilen" så är det bara sträckan den gått (för det menar man är nyttan kunden fått).

För "husbilen" (ARN 2019-01105) så resonerar ARN kring det faktum att varan i fråga är såväl ett transportmedel som enklare logi. Då det saknas någon uppgift kring hur mycket husbilen använts, förutom att den varit vinter-förvarad, gjorde ARN egna generella antaganden och resonerade då fram till någon genomsnittlig användning under ett antal helger och semestern under sommaren multiplicerat med kostnaden för simpel logi, som ett vandrarhem. Man tog alltså avsiktligt hänsyn till det faktum att husbilen varit vinter-förvarad och att konsumenten därmed inte åtnjutit någon nytta av produkten under vintersäsongen.

Så länge man inte kan påvisa andra avgöranden från ARN (eller domstol givetvis) där tiden i sig ska vara en faktor vid beräkning av nyttoavdrag (exempelvis för hemelektronik eller dylika produkter) så får man i min mening anse ovan avgöranden vara vägledande.

Jag förstår själv att det är betydligt enklare att resonera om saker som dels har mätarställningar, men också där man kan göra direkta jämförelser med vad exempelvis ett motsvarande hotell eller vandrarhem kostar. Något dylikt finns ju inte för grafikkort eller andra hemelektronikvaror. Jag antar att det mest korrekta nyttoavdraget för ett grafikkort hade varit att resonera sig fram till hur mycket grafikkortet använts (om nu inte en sådan specifik uppgift finns dokumenterad), multiplicerat med vad man anser den nyttan vara värd per tidsenhet (här har jag dock ingen aning om vad eller hur man skulle komma fram till något dylikt).

Jag håller med om att det hade varit bra för alla parter om detta hade prövats av ARN eller en domstol. Dessvärre innebär det att någon först måste vara så pass missnöjd med "lösningsförslaget" att man driver detta vidare till en sådan instans.

Av Blomman90
Skrivet av medbor:

Jag håller med om att det är tråkigt, men känns samtidigt lite mysko att om ett kort fallerar efter 1 år och 11 månader så ska butiken alltså:
1. Bara få betalt för gamla kortet (för två år sedan)
2. Ta emot ett trasigt kort
3. Skicka ut ett helt nytt dubbelt så dyrt kort (4090)

Såklart är det bäst om tillverkaren av kortet får stå för det, men tror inte så är fallet här

Känns inte hållbart att det skulle gå rent ekonomiskt i längden om alla gjorde det

Jag tycker nog att Inets förslag inte är helt orimligt ändå, speciellt när 3090 inte längre tillverkas

Som tidigare nämnts så är det främsta orsaken till dessa hårda regler att man inte ska kunna sälja skit, och sedan låta konsumenten stå med Svarte Petter. En återförsäljare måste alltså försäkra sig om att man jobbar med vettiga leverantörer som tillhandahåller produkter med adekvat kvalité. Sen kommer det ändå uppstå situationer där produkter med god kvalité fallerar, men även här är det alltså säljaren som "sitter med risken", inte konsumenten. Konsumenten ska veta att om man betalat för en TV på 65" så ska man kunna förvänta sig en fungerande TV på 65" under i vart fall de 3 år som Konsumentköplagen reglerar, även om TVn går sönder och omvärldsläget skulle ha renderat i en markant prishöjning för just TV-apparater.

Har man som återförsäljare inte råd att ombesörja dessa konsumenträttigheter så har man tagit ett för lågt pris, alternativt gett sig in på en marknad man inte kan bemästra. Om ett kort av tusen fallerar så bör alltså Inet ta tillräckligt med marginal i sin prissättning för att ha råd att åtgärda det kortet.

Av Blomman90
Skrivet av Inet:

Tjenare alla,

Är verkligen svårt med denna typ av ärende och vi försöker alltid att hitta den bästa balansen där det är hållbart för oss som återförsäljare samt den bästa lösningen för er.
Förstår ju samtidigt hur det verkar som att vi inte tar action förrän det dyker upp en tråd här på forumet och jag skulle vilja påstå att det sällan är fallet utan snarare att vi försöker lösa det och svara på eventuella frågor efter vi har löst eventuella bekymmer med kunden då det i slutändan är viktigare.

Har grävt lite i våra rutiner och vi har nyligen satt rutiner som ska gälla för respektive avdelning så det blir tydligare hur vi ska göra i dessa fall. Det är svårt då man i praktiken hade kunnat köpa en dator lämna tillbaka 2 år och 11 månader in. Här följer vi praxis enligt vår branschorganisation Elektronikbranschen (som ni kan läsa mer om nedanför)

Vi tillämpar nyttoavdrag idag på dyrare produkter såsom datorer, skärmar och grafikkort. Detta i enlighet med konsumentköplagen (2022:260, kap.8, 3 §). Enligt samma paragraf har även konsumenten rätt att få ränta från köpdatumet, vilket vi beräknar på en månadsbasis från det datumet med hjälp av Riksbankens styrränta plus två procentenheter.

Nyttoavdraget på elektronik har ingen praxis hos ARN, utan vi baserar det på en skrivelse från vår branschorganisation Elektronikbranschen. Vi är en bransch som är i ständig utveckling, och många baserar en beräknad livslängd/avskrivningstid för elektronik på 3 år.

Vi har valt att räkna på 5 år, vilket ger ett årligt nyttoavdrag på 20%. Produkter som är 1 år eller yngre tar vi inte ett nyttoavdrag på, utan detta börjar först att gälla den 13:e månaden efter köp.

I det aktuella fallet så sökte vi med ljus och lykta efter ett annat 3090 att ersätta kunden med efter att vi inte kom överens om de andra lösningarna vi föreslagit, där vi tillslut fick tag på ett kort som kundens trasig byttes mot.

Vi tar gärna emot feedback på hur vi kan göra detta bättre. Har ni konkreta förslag så skriv gärna så får vi se över dom rutiner som vi har i dagsläget.

Trevlig helg på er!

Jag håller med tidigare skribenter och @PeCe formulerar det särskilt bra. Skrivelsen från Elektronikbranschen innehåller ju bara massor av referenser till olika sätt att beräkna värdeminskning, avskrivningstid, försäkringsersättningar etc. Varken ett försäkringsbolags ersättningsmodeller eller en produkts avskrivningstid används för att beräkna nytta, utan endast för att beräkna värdeminskning.

Man måste ha i åtanke att en branschorganisation i första hand företräder sin bransch, inte konsumenterna. I mitt tidigare inlägg i denna tråd refererar jag till motorbranschen (där det alltså existerar olika typer av rättsliga vägledningar för nyttoavdrag), där deras motsvarande branschorganisation, MRF, hade en modell för att beräkna nyttoavdrag baserat på en kombination av antalet mil samt antalet månader köparen har haft bilen. ARN har dock i avgörande ARN 2017-00552 valt att gå på en annan linje, där endast antalet mil ska användas för att avgöra nyttoavdraget. ARN skriver uttryckligen:

Citat:

Bedömningen ska vidare utgå från den faktiska nytta som köparen haft av bilen, inte den möjliga nyttan. Det är alltså normalt inte den tid som köparen innehaft bilen som är av betydelse utan i stället i vilken omfattning som bilen använts.

Likt ett grafikkort så drabbas även en bil av en värdeminskning, även om den inte används. Så det förefaller väldigt sannolikt att ARN skulle komma fram till samma slutsats gällande beräkning av nyttoavdrag för grafikkort som de gjort för ett motorfordon. Schablonberäkningen från Elektronikbranschen gör ju det raka motsatta, fokuserar endast på den potentiella nyttan (alltså tiden man haft grafikkortet), och ingenting alls på den faktiska nyttan. Om man har haft grafikkortet i en låda i två år för att sedan öppna den och upptäcka att det finns ett köprättsligt fel, så skulle ovan schablon innebära att nyttoavdraget skulle sättas till 40%, även om det bevisligen inte finns någon faktiskt nytta alls. Denna schablonberäkning står sannolikt alltså i strid med Konsumentköplagen och bör därmed inte appliceras.

Jag har personligen ingen aning om hur man skulle göra för att beräkna ett vettigt nyttoavdrag i detta fall, om det nu ens föreligger något sådant - eventuellt ska det som sagt bara kvittas rakt av mot den ränta köparen har rätt till. Det enda jag i övrigt kan föreslå är att ni som stor aktör tar kontakt med branschorganistionen för att få till en diskussion med denna samt berörda myndigheter och försöka att ta fram en ny, korrekt schablon som kan appliceras i fall som detta.

Av Blomman90
Skrivet av anon347775:

Du missar min point, vill kollegorna ha högre lön så försvårar det också dina förhandlingsmöjligheter vanligvis. Oavsett om det är ur "potten" eller inte så är de flesta företag inga pengamaskiner som öser på med höga löner åt alla.

Hur vet du ens att du har högre lön än dina kollegor om du inte pratar med dem?
Menar du kanske att man ska låta kollegan säga sin lön först, och sedan kan man ljuga och säga att man ligger likvärdigt för att inte låta dem veta att du har mer?

För annars riskerar du snarare en situation där du kanske tror att du har högre lön, men egentligen inte har det.

Jag hatar hela det här systemet med en pott som ska fördelas ut över alla. Absolut, jag förstår att företag måste allokera medel och budgetera för löneförhöjningar på något sätt, och det blir en pott med pengar. Men att det är så pass fyrkantigt att varje grupp har en pott att fördela för medlemmarna, oavsett hur denna specifika grupp och individerna i denna grupp har presterat, är helt orimligt. Jag har flera gånger hört lönesättande chefer som säger något i stil med "om du ska få den höjningen som du begär, så innebär det att någon annan i denna grupp inte ska få någon höjning", vilket alltså är ett försök att ursäkta ett riktigt dåligt lönesystem och ge den enskilda individen dåligt samvete. Om en person har gjort sig förtjänt av en löneförhöjning så ska denne person också få det, utan att det ska påverka närmsta kollegan negativt. Om man har en pott för löneförhöjningar så måste det även finnas andra medel att tillgå för att lösa situationer där potten inte räcker till. Många idag löser det genom att låta bra personal säga upp sig och byta, för att sedan ändå få en ökad lönekostnad när man anställer någon ersättare. Men det är ju en annan pott, så det är ju inget problem!

Av Blomman90
Skrivet av xSean145:

Erbjuder inte dom flesta grafikkortstillverkare 3 års garanti i Europa? Vet att Asus erbjuder 3 år.

Det spelar ingen roll, Reklamationsrätten är redan lagstadgat till 3 år och bör ge allt skydd man behöver, även om garantin skulle vara kortare än så.

Av Blomman90
Skrivet av Dimman:

PS2 SM LR vs M3 LR exempelvis. 635km vs 602km WLTP. 82kWh resp 75kWh batteri. Räknade på det snabbt, 1,29kWh/mil för PS2 SM LR och ca 1,25kWh/mil för M3 LR om man räknar med full batterikapacitet. Räknar man då med att Teslan är ca 300kg lättare och har bättre aerodynamik så innebär det väl ändå i praktiken att drivlinan i Polestaren måste vara minst lika effektiv eller effektivare för att siffrorna ska gå ihop?

Varför jämför du en M3 LR mot P2 LRSM? En M3 LR gör 0-100 snabbare än P2 DM (och därmed betydligt snabbare än en SM). Polestar själva uppger att deras SM går 43 km längre än DM med exakt samma batterikonfiguration. Spontant känns det djupt missvisande att göra en sådan jämförelse, framförallt när DM har betydligt mer likvärdiga specs (M3 LR har till och med högre prestanda).

Förbrukningen på DM är istället 1,38kWh/10km (baserat på Polestars siffror), alltså 10% högre förbrukning än för Tesla. Jag är inte i en position att bedöma hur pass realistiskt det är givet luftmotstånd, etc. Men jag skulle bli djupt förvånad om Polestar ljuger näsan av sig så till den milda grad att de kommer behöva dra av 5-10 mil eller dylikt på sin WLTP-räckvidd när den väl är "slutgiltigt certifierad" - för det är ungefär vad du får det att låta som. Visst, ett antal kilometer kanske kommer att dras av, men jag har personligen svårt att se att det skulle vara helt väsenskilt från de siffror de presenterar.

Skrivet av Dimman:

Jag har inget intresse av att tjafsa med dig, jag har lagt fram min teori om varför jag är skeptisk till att nya PS2'an kommer vara "så mycket bättre" i verkligheten jämfört med den gamla. Vi får se om jag har rätt eller fel när den testas

Jag förstår bara inte varför du slänger in rent anekdotiska och helt orelaterade uppgifter i diskussionen. Din förbrukning på vintern med din egna "körcykel" med en bil med en annan spec säger ingenting om nya modellens WLTP-siffror.

Av Blomman90
Skrivet av Dimman:

Du anger alla relevanta anledningar till varför det inte går att jämföra WLTP-siffror mot andra WLTP-siffror, så det är klart man blir fundersam till din slutsats. Min fråga var om jag missförstått något i ditt resonemang möjligtvis?

Men nu är det ju Polestar som tillverkar både Polestar 2 "pre facelift" och "post facelift"!!! Min slutsats var alltså att för samma tillverkare så borde sifforarna stämma relativt väl överens (i vart fall stämma bättre än mellan olika tillverkare).

Skrivet av Dimman:

WLTP-siffror säljer. Det vore befängt att tro något annat än att biltillverkarna gör sitt allra yttersta för att få så bra siffror som möjligt. Så givet att biltillverkaren testat på likvärdigt sätt så bör det gå att jämföra siffror ja. Det finns uppenbarligen många olika sätt att WLTP-testa bilar, annars hade ju alla bilar haft liknande felmarginal i verkligheten mot WLTP. Nu skiljer det enormt, ca 0-40%...

Givetvis gör biltillverkarna sitt yttersta för att få så bra siffror som möjligt, men du argumenterar som att Polestar inte gjorde det tidigare, men har gjort det nu...

Sedan kan det finnas flera skäl till att olika tillverkare lyckas olika bra. Om vi tittar på mer traditionella bilar med förbränningsmotorer och växellådor, så kan man exempelvis optimera drivlinan utefter testet (snarare än vad som hade varit bäst för verklig körning). Du kanske minns den lilla Volkswagen-skandalen där man helt enkelt hade ett förprogrammerat "läge" för test, där bilen upptäckte att den var på ett testband och förändrade motoregenskaper för att producera så fördelaktiga siffror som möjligt. Sen agerande den annorlunda i verkliga trafiksituationer. Andra optimerade istället exempelvis växellådan så att det fanns en växel optimalt anpassad för de olika hastigheterna som användes i testet (NEDC på den tiden).

Jag är inte insatt i hur pass mycket sådana saker man kan göra med elmotorer i WLTP, men det finns i vart fall anledning att tro att testet passar vissa tillverkare bättre än andra i den mån att vissa har mindre diskrepans mellan WLTP och verkligheten.

Skrivet av Dimman:

Nej, snarare så att alla parametrar förutom batteristorlek är till Polestars nackdel? Tesla är kända för att ha riktigt effektiva motorer. Så nya PS-modellen har nya motorer och aningen större batteri. Trots sämre aerodynamik (0,23 vs 0,27 luftmotståndskoefficient) och högre vikt så ska man ändå slå Tesla i räckvidd. Nu har jag inte räknat exakt på det (i och med att batteriet är 7kWh större än på Tesla M3), men det bör innebära att nya drivlinan måste vara minst lika effektiv eller bättre än hos Teslan för att siffrorna ska gå ihop...

Jag är bara skeptisk till siffrorna och försöker ge min syn på varför jag tänker som jag gör

Men nu jämför du ju två olika tillverkare, som vid verklig körning kan vara olika långt ifrån deras respektive WLTP-siffror och säger att det därför är orimligt. Det framgår inte heller vilka versioner av TM3 och P2 som du jämför, men det låter eventuellt som SRSM.

Om man då kollar på en Tesla M3 SR, så har den en WLTP-konsumtion på (57,5 kWh / 491 km) 1,17 kWh/10 km, medan nya P2 SRSM har (69 kWh / 518 km) 1,33 kWh/10 km. Så Polestaren är inte alls effektivare än Teslan ens i WLTP. Så hur du kommit fram till slutsatsen att Polestar måste vara minst lika effektiv eller bättre vet jag inte riktigt.

Skrivet av Dimman:

Jag kör som sagt själv en PS2 LR DM (körde ikväll ca 14mil, blandat 50/80/110-väg och lite stadstrafik (68km/h snitt). 2,61kWh/mil. 20 grader inställt i kupén och 1 plupp på rattvärmen. 90% -> 40% batteri).

Vad exakt vill du ha sagt med detta? Att WLTP för den nya versionen av P2 (som du alltså inte har), är väldigt långt ifrån hur din P2:a presterar vintertid, under din egna godtyckliga körcykel?

Jag tycker ändå jag varit väldigt tydlig med att jag inte anser att WLTP stämmer så värst bra överens med verkligheten, så vad din nuvarande bil har med detta att göra är lite av en gåta...

Av Blomman90
Skrivet av Dimman:

Om de har använt samma mätmetod (utetemperatur, vind osv) för gamla och nya versionen så är siffrorna helt klart imponerande. Jag vet inte riktigt hur du menar att man ska kunna jämföra WLTP-siffror annars, just på grund av att siffrorna inte stämmer överens med verkligheten?

Jag förstår överhuvudtaget inte vad i mitt inlägg som var oklart.

WLTP stämmer inte jättebra överens med hur "vanliga" människor kör bilen i verkligheten. Det är alltså svårt (läs omöjligt) att uppnå de förbrukningssiffror som tillverkaren anger enligt WLTP.

Sedan är det också så att vissa tillverkare är "närmare" sina WLTP-siffror i verklig körning än andra. Så det är inte säkert att två olika bilar som har samma räckvidd i WLTP kommer exakt lika långt i verkliga förhållanden. Men inom samma tillverkare så borde man vara ungefär "lika bra" på att närma sig WLTP-siffrorna vid verklig körning, så att jämföra Polestar LRDM mot SRSM borde ge en ganska tydlig bild. Tydligare än om man jämför en Polestar mot en Tesla, etc.

Det är inte som att man testade Polestar 2 i snöstorm i vinter och sedan kom på att man får bättre siffror om man testar på sommaren. WLTP stipulerar vid vilka temperaturer testen ska genomföras.

Skrivet av Dimman:

Ja "uppenbarligen" om siffrorna stämmer, det är preliminära teoretiska siffror i dagsläget. Jag är fortfarande väldigt skeptisk till att det ens är möjligt att höja effektiviteten så pass mycket i motorerna att Polestars siffror kan stämma, utan några förändringar av aerodynamiken.

Så du tror att hela skillnaden i förbrukning mellan Tesla och Polestar är luftmotståndet, resten är lika?
Polestar är en väldigt "törstig" elbil, till ganska stor del beror det nog på aerodynamiken och vikten. Men jag tror även att själva drivlinan inte är så len och effektiv som den skulle kunna vara. Detta torde då innebära att det också blir "relativt" enkelt att förbättra den delen. Det är alltså enklare att förbättra något man är relativt dålig på, än att förbättra något som redan är "bäst i klassen". Exempelvis kommer DM med face-lift ha möjlighet att stänga av den främre motorn efter behov, vilket borde göra minska förbrukningen vid körning i konstant hastighet, etc.

Jag har inte särskilt svårt att tro att nya LRDM skulle kunna gå runt 25% längre med dessa ändringar (något större batteri, avstängningsbar motor, samt övriga optimeringar).

Av Blomman90
Skrivet av Dimman:

Så synd på fronten, hur tänkte dom? För övrigt ser det ut som trevliga uppgraderingar. Jag är dock skeptisk till siffrorna som anges; kommer man 40 mil på sommaren (med 20"-fälgar) och 30 mil på vintern (19") i tidigare version av bilen (som jag har) så ska man vara glad Har svårt att tro att den nyare är avsevärt mycket mer effektiv.

Hur pass väl WLTP-siffror stämmer överens med verkligheten tål absolut att diskuteras. Men WLTP-siffror borde relativt väl vara jämförbart med andra WLTP-siffor (framförallt från samma tillverkare).

Så om Polestar uppgav 47 mils WLTP-räckvidd för DMLR, och den face-liftade varianten uppges ha 59 mils räckvidd, så är det ungefär 25% förbättring. Om bilen då på vintern i "verklig körning" klarade 30 mil, så är det inte alls orimligt att den nya versionen bör ta sig 25% längre (ca 37 mil).

Av Blomman90
Skrivet av compilererrors:

Har du någonstans man kan läsa om denna praxis? Eller vad man söker för att finna?

Vad som anses skäligt bedöms alltså från fall till fall, men instanser som ARN kommit fram till att man i normalfallet kan anse att ca 3 veckor bör anses som skälig tid. Vill man läsa de specifika ordalydelserna får man söka i tidigare utlåtanden/rättsfall.

Råd&Rön anges 3-4 veckor.

Av Blomman90
Skrivet av Mats1976:

Tack för svar och jag håller med.
Butiken är Inet , men det här är inte en tråd för att basha butiken, utan jag som undrar om detta är standard eller om butiken bara tänkt fel i detta ärende.

Nyttoavdrag är inte att likställa med "värdeminskning", vilket många säljare verkar försöka få det till. Det är svårt att hitta avgöranden om nyttoavdrag, för det är så pass sällsynt (vilket ju borde säga en del). Samtidigt som säljaren har rätt till ett nyttoavdrag, så har köparen även rätt till ränta på köpeskillingen, vilket i de avgöranden jag sett brukar kvittas mot varandra.

Det enda undantag jag känner till och där nyttoavdrag är relativt väldokumenterat gäller reklamationer av fordon. På en juridiskbyrås hemsida tas detta med nyttoavdrag upp (dock främst ur en fordonssynpunkt), enligt denna har ARN kommit fram till att ett lämpligt nyttoavdrag för en "normal" bil är 12 kr per mil. MRF verkar ha tagit fram en slags schablon där tiden man haft bilen såväl som hur mycket man kört den ska ligga till grund för nyttoavdraget, men där verkar inte ARN hålla med då det endast är faktiskt nytta som man ska göra avdrag för, inte potentiell nytta.

Faktiskt nytta är "relativt" enkel att ta fram för en bil, som har mätarställning och dylikt till stöd för att göra sådana uppskattningar, men det är betydligt svårare för andra typer av produkter som elektronik, kläder, etc. Det tas även upp andra ARN-avgöranden i den länkade texten där juristbyråns tolkning att det i de flesta fall inte torde finnas skäl att tillskriva säljaren något nyttoavdrag.

Jag tolkar Inets förslag som att det är kopplat till produktens värdeminskning, inte faktiskt nytta. Jag hade inte accepterat det förslaget.

Dessutom har du rätt till skadestånd om en likvärdig produkt kostar mer än du betalat, så om det kostar mer än 6000:- att införskaffa ett nytt 3090 (eller motsvarande grafikkort), så har du rätt till skadestånd från Inet på den mellanskillnaden (minus då potentiellt nyttoavdrag - om de nu ska vara ett sådant, men i så fall också plus ränta på dina pengar).

Av Blomman90
Skrivet av Emma242:

”Vi förbehåller oss rätten att avbryta din beställning eller delar av denna om produkten du beställt har sålt slut eller beställningen har andra fel.”

Lycka till.

Sen kan det ingå i allmänt hyffs att vänta tills saken är utredd innan man börjar härja. Om du bemötte kundservice på samma sätt som du raljerar här mindre än 24 timmar från leveransen så tycker jag att du ska vara glad om de inte bara avbryter på en gång för att bli av med dig.

Nu är jag visserligen en av dem som tycker TS borde ha lite is i magen, det har gått alldeles för kort tid för att klaga på att det är dålig kundservice, även om jag kan ha viss förståelse för att avsaknad av mobil är jobbigt.

Men gällande friskrivningen ovan så är den tämligen värdelös ur ett juridiskt perspektiv, i vart fall i denna situation. Man kan inte göra helt generella friskrivningar i sina köpvillkor. Grundregeln i KKL är att ingångna avtal ska hållas, och det krävs närmast oövervinnerliga hinder för att säljaren ska kunna backa ur avtalet. Att varan kommit bort i posten är inte ett sådant hinder (om vi nu inte pratar om exempelvis en helt unik produkt som endast existerar i ett exemplar).

Av Blomman90
Skrivet av Mullvaden83:

Ja det är väl värt o anmäla till ARN iaf.

ARN har dock en beloppsgräns på minst 500:-, så en dispyt om 150 kronor kan man inte ta upp där. Däremot borde man kunna anmäla till Konsumentverket - även om de inte kommer pröva det faktiska fallet skulle de kunna säga att säljarens köpavtal strider mot lagen eller dylikt. Jag antar att TS sista utväg - om hot om Konsumentverket och dylikt inte biter - är att ta säljaren till Tingsrätten - om man nu tycker det är värt det för 150:-...

Av Blomman90
Skrivet av DennisOlof:

@dlq84 gäller det alla mobilmaster, mobilpunkter etc. Vad jag förstår ska det finnas också finnas slav-master (eller vad det heter) har dom också fiber eller ?

Även om det inte skulle vara fiber till varenda mast (vilket jag skulle gissa att det ändå är), så lär det ju ändå vara fiber till masten som "slav-masten" pratar med. Så oavsett vilken mast din mobil kopplar mot så lär det gå med fiber majoriteten av vägen till operatören och sedan vidare.

Av Blomman90
Skrivet av mrqaffe:

Det finns inget i lagen om öppet köp, blanda inte ihop det med returrätten om du handlar på distans.
Vid köp i butikslokal gäller vad som avtalades när man köpte varan och inte lagen som reglerar distanshandel.

Exakt så.

Som ett tillägg för att förtydliga mrqaffes inlägg så gäller detta exempelvis "öppet köp" (och annat som annars regleras i "Distansavtalslagen"), om det istället skulle röra sig om exempelvis en reklamation (som är lagstadgat även vid köp i butikslokal), så kan de inte kräva originalkvitto, utan där föreskriver lagen att man endast på något sätt behöver bevisa att varan är köpt hos återförsäljaren i fråga för att en reklamation ska godtas.

Med stor sannolikhet gör sig denna handlare en otjänst genom att krångla till det som de gör. Framförallt om de villkor de presenterar på hemsidan inte efterlevs, eller att kunden behöver ta omvägar för att nyttja öppet köp. Det känns bara som att det finns förlorare i ovan situation.