Inlägg

Inlägg som Blomman90 har skrivit i forumet
Av Blomman90
Skrivet av Gustenrocks:

Hej!

Jag köpte 3 klädesplagg för 223USD i slutet av november.

  • Byxa 83 USD

  • Skjorta 82 USD

  • Hoodie 58 USD

Denna beställning fick jag levererad hem av UPS efter att ha betalat cirkus 1400kr i tull/moms/avgifter. Vilket är helt hutlöst, jag vet men vi går vidare.

Bestämde mig för att enbart behålla byxorna och skickade därför tillbaka grejer för 140 USD. Nu är de produkterna returnerade och återbetalningen har redan skett från butiken.

Jag handlade av samma butik tidigare i år och gjorde då samma sak. kan man alltså kontakta Tullverket för att göra en omprövning av tulldeklarationen genom en ogiltigförklaring. Om man kan bevisa att butiken mottagit varan i retur och visa att återbetalning har skett så kunde man då få tillbaka den moms och tull man betalat för returnerade produkter. Det här var ju jättebra för då har man ju ändå nästan fått tillbaka alla sina pengar, lite beroende på fraktkostnader och växelkurser osv. Den gången gick det bra och jag fick tillbaka det jag spenderat på importkostnader för de artiklar jag returnerade.

I detta fallet hoppades jag på att få cirkus 800kr tillbaka av mina spenderade 1400kr eftersom jag returnerat cirka 60% av ordern, men ICKE!
Nu har Tullverket tydligen ändrat sina regler gällande detta sen 10 november 2022. Eftersom UPS bara skrivit in mitt paket och de tre klädesplaggen under en varupost värd 223 USD vägrar tullverket prova om den. Efter flera mail fram och tillbaka så säger de att de endast kan genomföra en återbetalning om plaggen legat separata under egna varuposter, alternativt att jag returnerat HELA ordern och inte delar av den.

Om det nu är så här det är, och det får jag förstås förutsätta att det är eftersom det är svaret jag får. Är inte det grymt surt? Personligen så överlever jag och har lärt mig min läxa. Det här handlar inte om att gnälla utan mer diskutera hur det kan se ut för framtida inköp för både er och mig. Hur kontrollerar man att alla unika artiklar i en order deklareras separat så att man kan göra en delvis retur? Ska man börja köpa allt en och en.. eller alltid tänka på att det är allt eller inget som gäller i ordern?

TLDR:
Om du importerar något och sedan skickar det i retur är det inte säkert du får några importavgifter återbetalda.

Har du provat att fråga säljaren? Det brukar nämligen vara säljaren som skriver tulldeklarationer, inte transportören. Så om säljaren slarvat och deklarerat allting som en rad, så har de gjort en inkorrekt deklaration. Kläder av olika slag har olika tullnummer och ska därför också redovisas så. Men lite tur kan du kräva återbetalning av säljaren eftersom det är säljaren som tabbat sig.

Av Blomman90
Skrivet av Alphahanne:

Skulle det vara så gissar jag du sitter på en hel del gamla mynt och sedlar som inte är giltiga längre. Jag vet inte men det låter lite osannolikt. Är mynten från före 2018 så är de värdelösa, sedlar från före 2017 kan dessutom bara växlas in på riksbanken mot en avgift, samt att du måste bevisa var de kommer från.

Det här är kanske den mest intressanta inflikningen. Om nu TS har "sparat hela livet", så borde en betydande andel vara i gamla sedlar, som inte ens är giltiga längre. Om inte så är ju alla dessa gåvor givna efter 2017, vilket rimligen inte är "hela livet". Så TS måste nog välja sina ord mer noggrant, så man inte ger banken skäl att bli misstänksam om det rör sig om helt legitima tillgångar.

@TS
Nu framgår inte hur stor andel som är försäljningar på Blocket/Tradera, men dessa borde TS ju enkelt kunna styrka med utdrag från respektive tjänst. Då borde "gåvo"-andelen minska och bli lättare att förklara. Som 19 så borde det inte heller vara orimligt att vilja sätta in pengar man samlat på sig under födelsedagar och julaftnar under några års tid, så länge inte beloppen är allt för stora.

Annars är det väl bara att höra av sig till banken och förklara situationen och att du skulle vilja sätta in kontanterna på ditt konto, men av uppenbara skäl så upprättas inte gåvobrev från släkt och vänner för födelsedagar och julklappar.

Av Blomman90
Skrivet av Jonas79:

Har själv skickat mycket med blocket paketet och även köpt och aldrig haft några problem.

Därför både köpare och säljare använder BankID så tänkte jag att när man tar bilder på produkten när man packar med alla vinklar produkten i emballage, bilder av packningen, bilder när man skickar och frakt handlingen och lappen m.m.

Så borde alla dessa bilder vara tillräckligt med bevis och självklart har jag även ombudet namn på mitt kvitto via email som tagit emot paketet.

Om dom nu mot all förmodan skulle skicka tillbaka något annat med all den information menar du att Blocket ignorerar detta tillsammans med BankID på köparen.

När jag läser informationen från Blocket paketet så låser dom pengarna om jag som säljare meddelar dom inom 5 dagar från paketet återkommit vid retur vid tvist.

Så då får ingen pengarna tills man löst detta.

Men det finns ju inget som hindrar dig att först ta bilder när du packar ner produkten, från allehanda vinklar, men sen byter du ut innehållet innan du tejpar igen och tar bilder på det. Samma sak på andra sidan, det finns inget som hindrar säljaren från att öppna paketet och byta innehållet, tejpa igen paketet och "filma uppacket" där fel innehåll konstateras. Det är alltså praktiskt talet omöjligt att bevisa vem som ljuger, därav att det är osäkert.

Av Blomman90
Skrivet av Lolpold:

Det som är intressant i detta fall är att Facebook marknadsplatsen inte hade några egna regler för just det forumet.

"I HD prövades först frågan om det överhuvudtaget fanns ett avtal. Eftersom det inte fanns några speciella regler för auktioner i den aktuella Facebookgruppen gick HD över till att kolla på regler kring avtal uppkomna genom auktion i allmänhet, för att se om dessa kunde vara tillämpliga istället."

Det som jag ser i detta är att Blocket har faktiskt egna regler, och de står tydliga här:
Blocket: Kan vi avbryta försäljningen?

Som @Senseye skrev högre upp så påtalar Blocket tydligt i sina villkor att avtalet för Blocket-paket och liknande tjänster är separata. Köparen och säljaren ingår först ett eget avtal sinsemellan baserat på innehållet och övrigt som kommuniceras och där är Blocket inte en part. Så att några villkor gäller för tjänsten "Blocketpaket" säger ingenting om det avtal som säljare och köpare har ingått.

Vi tar den igen för säkerhetsskull:

Citat:

Köp mellan privatpersoner
På Blockets Webbplats har både företag och privatpersoner möjlighet att annonsera. Det är därför viktigt att tänka på att olika regler gäller för köp mellan privatpersoner och för köp från företag. När du köper varor eller tjänster av annan privatperson gäller inte konsumentskyddande lagar, vilket bland annat innebär att du som utgångspunkt inte har någon ångerrätt, bytesrätt eller öppet köp.
Användare kan köpa och sälja varor med hjälp av Blockets transaktionella tjänster, såsom Frakt med säker betalning och Köp direkt. När dessa tjänster används för att genomföra en transaktion ingår köparen och säljaren två separata avtal
:

i) ett köpeavtal med köparen/säljaren som baseras på: innehållet i annonsen, vad som i övrigt överenskommits mellan parterna och relevanta villkor för sådana transaktionella tjänster som framgår på Webbplatsen. Som förtydligande är Blocket aldrig del i detta avtal; och


ii) ett avtal med Blocket (och eventuell annan tredje part som framgår av villkoren för respektive tjänst) för leverans av den transaktionella tjänst som valts.

Av nyfiken, om man inte skulle ha använt Blocketpaket, utan istället går och köper frakten av Postnord, menar du då också att om Postnord erbjuder ångerrätt på den frakttjänsten så har även du ångerrätt på ditt avtal mot köparen?

Skrivet av Lolpold:

Tycker det har varit många påhopp på TS, men jag hade med gott samvete bara avbrutit köpet om jag gjort en miss. Det handlar bara om materiella ting...

Jag tycker TS beter sig märkligt. Han frågar efter råd och om folk tror det finns några juridiska möjligheter att backa avtalet. Men när TS då inte får den uppbackningen han förväntat sig/hoppats på, så blir han istället lite putt och börjar köra med ganska så trist attityd.

Det är givetvis upp till dig om du hade avbrutit köpet, men som du säger, det är bara materiella ting, så varför inte då bara genomföra köpet??? Sådana klyschor passar nämligen inte så bra om de bara appliceras åt ena hållet...

Visst, sannolikt lär inte en köpare orka dra det till tinget. Men rent juridiskt har man med största sannolikhet inte sitt på det torra, vilket var vad TS efterfrågade råd kring. Om man sedan vill ta den risken är upp till den egna moraliska kompassen, men om den pekar aningen avigt kanske man inte ska förvänta sig allt för mycket medhåll...

Av Blomman90
Skrivet av -=Sh/\rK=-:

Japp fick orderbekräftelse, strax över 1000 för en 5600x, runt black friday tiden är ju inte det något helt konstigt pris tycker jag.

Enligt Dustins köpvillkor så mottar man först en "mottagningsbekräftelser" ("Tack för din beställning"). Detta menar Dustin inte är en orderbekräftelse (accept), utan bara en bekräftelse på att de mottagit din beställning. När ordern sedan expiderats på lagret så får man ett nytt mail som de då menar är orderbekräftelsen ("Din order är på väg"), och det är först vid detta tillfälle de menar att avtalet ingås (alltså accept på anbudet).

Citat:

Efter orderläggning skickas en mottagningsbekräftelse rubricerad "Tack för din beställning" via e-post. Denna mottagningsbekräftelse innehåller information om beställningen. I samband med att ordern expedieras från Dustin home:s lager, erhåller du via e-post en orderbekräftelse rubricerad ”Din order är på väg”. Bindande avtal kommer till stånd när orderbekräftelsen skickas till dig.

Så om du bara erhållit första mailet så menar Dustin att avtalet ännu inte ingåtts. Så då tror jag det blir svårt att kräva att de ska fullfölja något.

Av Blomman90
Skrivet av TuHack:

Om TS blir ”sjuk” och blocket skickar tillbaka pengarna, är då avtalet upphävt?

Nej...
Avtalet i fråga är inte mellan säljaren och Blocket, utan säljaren och köparen. Säljarens avtal med köparen förverkas inte av att säljarens avtal gentemot Blocket om "Blocketpaket" efterlevs eller inte.

Av Blomman90
Skrivet av Maskaren:

Jag skulle säga att så länge varan inte är skickad så har du ingen skyldighet att fullfölja. Man har rätt att ångra sig oavsett anledning och motparten får tillbaka sina pengar.

Skrivet av Releaces:

Skitsnack. Du kontaktar blockets eller rockers kundtjänst och begär att pengarna returneras.
Detta är för att vara snäll mot köparen; du kan helt enkelt inte skicka paketet också, och då håller rocker pengarna i ca 4 dagar om jag minns rätt? Oavsett inget avtal som bryts - det är en privatperson som säljer till en privatperson, du har alltid rätt att ångra att sälja något du äger fram till att du skicket saken och fått betalt (eller i escrow som rocker tjänsten erbjuder).

Vad lutar ni er mot för "hittepå-lagar" när ni säger att man alltid har rätt att ångra sig?
Om du ska sälja ditt hus, kan du då också ångra dig dagen innan nyckelöverlämningen och ge pengarna tillbaka, eller? Som så många säger gäller Köplagen, där man kan välja att avtala bort vissa delar, exempelvis kan man avtala om ångerrätt och dylikt. Men om inget sådant har avtalats så finns ingen ångerrätt!

Av Blomman90
Skrivet av Json_81:

En 32cm panna är rund med 32cm diameter

En "panna" kan ha många olika former, även om den vanligaste är just rund.
Men desto större de är, desto vanligare är det med så kallade "långpannor", eftersom det är ovanligt med hällar som har allt för stora cirkulära zoner.

Av Blomman90
Skrivet av [SH]:

En panna på 32 cm lär vara ca 28 cm i botten? På rak arm kommer jag inte på någon 60-häll som har en så stor zon. En sådan här häll har en stor zon på 24 cm och klarar sig över en 60-stomme men du behöver bredda hålet i bänkskivan en del. Kanske kan det funka?

Vadå, det finns väl massa hällar med olika stora flexzoner, som binder samman flera zoner till en?
Den största zonen på denna Siemens torde vara 24x40 cm, så det beror ju på vad för geometri pannan har, är den långsmal så borde det funka ypperligt.

Av Blomman90

Varför har man ens en jobbchatt via Messenger? Det torde finnas en drös med dedikerade appar för det specfika ändamålet (Teams, Slack, etc.)...

Av Blomman90
Skrivet av Destromath:

Tack det där klargjorde faktiskt en del, tänkte inte ens på att ekonomisk skada kan vara att jag behöver gå till en annan butik för att köpa det, bra att ha med mig, ersättningsprodukten i fråga var dock inte ens samma smak.

Ja, jag anatar att du inte behöver acceptera andra smaker än de du beställt. Sen beror det också kanske lite på hur köpvillkoren är utformade. Om det tydligt där framgår att orderbekräftelsen inte är en "accept" och att ett bindande avtal således inte har upprättas vid detta meddelande, så skulle de eventuellt kunna slingra sig ur det. Men sen beror det också på hur resterande kommunikation sett ut. Eftersom du har fått en vara, så måste du ha fått någon slags accept - har den med de "saknade" produkterna eller inte?

Givet hur de hanterar det så känns det ju som att de accepterar att ett avtal föreligger, men sen är alltid frågan hur långt man orkar dra det.

Av Blomman90
Skrivet av perost:

Täckningsköp gäller när varan är felaktig och butiken inte kan åtgärda felet.

I det här fallet verkar det mer handla om dröjsmål, se konsumentköplagen 3 kap.. Då gäller istället att du har rätt att kräva att de fullföljer köpet, men de har även rätt att häva köpet om det helt enkelt är omöjligt för dem att fullfölja. Om de har möjlighet att beställa in varan även om det tar några veckor så har du alltså rätt att kräva att de gör så.

Täckningsköp gäller dock som sagt inte för dröjsmål, utan då är det istället skadestånd du kan kräva. Men det kan nog bli svårt att hävda att du faktiskt tagit skada av att inte ha fått produkten.

Detta gäller för övrigt bara om det är fyra individuella burkar energipulver du köpt, d.v.s. fyra olika varor. Om det istället är ett paket med fyra burkar du köpt så bör det nog istället räknas som en felaktig vara, och då kan täckningsköp vara aktuellt.

Jag vet inte varifrån du fått att täckningsköp inte skulle kunna vara aktuellt i fall som detta?
För det första så är det ju oklart om säljaren ens kan/vill leverera hela ordern (eventuellt verkar det som att ersättningsprodukter är aktuella), men sedan är det även så att man även till följd av ett dröjsmål kan vara berättigad till täckningsköp. Om säljarens dröjsmål är av en sådan art att köpet kan hävas till följd av det så innebär det också att täckningsköp kan bli aktuellt. Täckningsköp är alltså ett skadestånd för att konsumenten lider ekonomiskt skada till följd av att tvingats köpa samma vara av en annan aktör till ett högre pris.

Av Blomman90
Skrivet av Felixark:

Tror nog mer på att dom väntade lite för att få folk att fastna för spelen och sedan vara "tvungna" att betela 759kr för att kunna forsätta att spela vidare.

Att sälja en produkt till för lågt pris, för att sedan rycka den ur handen på alla kunder skapar en badwill utan guds nåde. Så att hävda att det skulle vara en medveten strategi är nog lite väl konspiratoriskt...

Av Blomman90
Skrivet av hellmix:

Tycker att konsumentköplag är lite lustig för andra lagar så ska man polisanmäla för att en åklagare ska ta an sig fallet men vid konsumentköplag så är man som privatperson tvungen att gå alla steg själv. Och sånt här tar tid och kraft av en.

Nja, det är ju en väldans massa lager där inte "allmänt åtal" föreligger, och en åklagare således inte kan driva ärendet. Det gäller ju alla former av tvistemål (avtalsrätt, konsumenträtt, arvsrätt, osv.). Det hade varit helt orimligt om en åklagare skulle sitta och gå igenom varenda tvist gällande avbeställda ordrar, grannar som för oväsen, någon som anser sig förfördelad i ett testamente, etc.. Det är inte som att vårt rättsväsende sitter och rullar tummarna om dagarna för de inte har något att göra.

Av Blomman90
Skrivet av eFoppa:

Du har fortfarande inställningen att du äger racing line om du är först in i en kurva och så är inte direktiven längre.
Om du har en bil jämsides så är du skyldig att lämna en bilbredds utrymme även om det gör att du inte får den optimala racing linjen.
Det är såklart inte samma bedömning om du har någon som divebombar dig efter en raksträcka då det är omöjligt för dig att hinna placera din bil. I detta fall valde Lewis att inte lämna en bilbredd utan ”tvinga” Ver att backa ur. Man kan tycka att han borde backat av (så även jag), men Lewis har inte rätt att stänga kurvan på det sättet och därför skulle jag säga att det är en racing incident.

Fast nu har jag aldrig sagt att Hamilton hade rätt till racing-line, jag säger ju bokstavligen att han skulle lämna en bilbredd - vilket han inte gjorde. Men jag tycker att det blir en petitess i sammanhanget givet att Verstappen hade såg hög fart/snäv vinkel att han omöjligt kunnat hålla sig kvar på den bilbredden. Du får hävda att det är hur teoretiskt du vill, men då kan jag fortsätta hävda att i en sådan situation så hade inte Verstappen ens behövt försöka bromsa inför kurvan, han kan försöka ta den i 250 och ingen kan absolut säkert veta om han klarar det eller inte. Så varje gång du kommer på insidan, så ska du trycka gasen i botten istället för på bromsen, eftersom ingen någonsin kan säga ifall du skulle klarat det eller inte. Så då är vi åter tillbaka på att det skulle ge incitament att alltid göra "full send", framförallt om du har mindre att förlora än den andre på det. Framförallt blir det ju en superanvändbar taktik för en andreförare för att plocka ut det största hotet, och det bästa av allt är att det inte ens blir ditt fel!

Skrivet av eFoppa:

Det handlar inte om att han är tvungen att lämna hela banan. En bilbredd och det gjorde han inte. Race Control bedömde att Ver hade för hög fart för att hålla sig på sin bilbredd vilket är en teoretisk fråga och ett märkligt sätt att döma. Det blir väldigt märkligt om Race Control ska börja döma efter va som kan hända framöver.

Jo, för att undvika kollision så hade Lewis behövt lämna mer eller mindre hela kurvan åt Verstappen.
Om vi jämför med Russel, som har fått köra ostört och därmed har en "optimal" linje (grönt) genom kurvan, så kan vi tydligt se att Verstappen (rött) skulle behöva ta kurvan snävare än vad Russel gjorde (ursäkta mina paint-skills), samtidigt som han har betydligt snävare kurva. Det förefaller helt omöjligt att genomföra, om det inte går i betydligt betydligt lägre hastighet, vilket vi kan säga att det inte heller gör, Verstappen tar ju upp mer fart än Hamilton då han är närmare honom vid apex än stunden strax innan. Så att han skulle klara den kurvan med avsevärt högre vinken och hastighet förefaller vara en total omöjlighet. Att den slutsatsen inte skulle tålas dras utan en spåkula känns aningen överdrivet.

Skrivet av eFoppa:

Du ansåg ju inte att Ham gjorde fel på Silverstone heller om jag minns rätt så vi kanske helt enkelt ser väldigt olika på F1 och regler.

Den frågan tror jag inte att jag någonsin uttalade mig i. Däremot så gjorde jag det i mitt ursprungliga inlägg nu, där jag menar att det finns vissa likheter med ovan situation där Hamilton då och Verstappen nu skulle ha dragit sig ur.

Av Blomman90
Skrivet av evil penguin:

Det jag säger är att jag tycker det verkar vanskligt att man till synes behöver en spåkula när man applicerar reglerna.

Om din argumentation faktiskt bemöter detta på något vis så köper jag i större grad syftet, jag upplevde det dock mest som rent trams som inte har med huvudfrågan att göra.

Edit: Notera att det är vad som förefaller vara *metoden* som jag invänder mot.

Men hur ska du göra då?
Du kommer ju bara med massa kritik mot olika saker och tycker man ska göra om reglerna, men du har inte i ett enda inlägg formulerat en enda mening om hur du skulle vilja att det ändras.

I de allra flesta fall så kan man utifrån vissa förutsättningar säga att något är omöjligt, osannolikt, sannolikt, etc. Att det skulle vara någon skillnad när det kommer till formelracing har jag svårt att förstå. Man kan exempelvis genom att jämföra telemetri från andra gånger Max passerat i den kurvan säga om det är sannolikt eller inte att han kunde hålla inne bilen på den bilbredd som han kunde förvänta sig att få. Om Max hade högre hastighet och snävare vinkel än vad han själv (eller någon annan för den delen) har haft genom den kurvan tidigare så talar det ganska klart för att det inte skulle vara möjligt, för då finns det snabbare linjer genom kurvan än den som alla tar.

I hockey så döms exempelvis straff ut om man saboterar ett friläge, men då är det en bedömning från domaren huruvida det hade blivit ett friläge eller inte, kanske hade anfallaren ändå snubblat, eller en annan back hade kunnat åka ikapp, etc.

Som sagt så saknar jag något konkret från dig om hur detta ska regleras och bedömas.

Skrivet av GooGeL:

Jo, du har rätt.

Men bakomliggande kontexten saknas ändå. Vilket ger en skev bild för helheten. Håller jag för öronen och lyssnar endast på det sista i vad han sa, så får man den vinkeln du just nämnt. Men drar man itu hela intervjun och tänker sig för att engelska är inte hans första språk, så framkommer en helt annan summa ur helheten.

Om jag lyssnar på hela hans intervju så finns det väldigt lite där som talar till Maxs fördel om man säger så. Maken till plumpa uttalanden har jag sällan skådat.

Av Blomman90
Skrivet av GooGeL:

Det är inte rätt att lägga ett citat, där en given kontext saknas för helheten. Den kontexten nämns inte överhuvudtaget av dig eller de 2-3 andra som pratat om den specifika intervju detta handlar om.

Nu har jag dock inte lagt ett enda citat. Utan sammanfattat min uppfattning om vad Max faktiskt säger i intervjun efteråt.

Av Blomman90
Skrivet av evil penguin:

Jag ska förstås inte svara för någon annan, men jag skulle ju säga att den rimlighet som finns i det där är att man då bara dömt utifrån det som faktiskt hände, istället för att döma baserat på vad man förmodar hade hänt om den här första förseelsen inte hade skett.

En jämförelse som drar det hela till absurda extremer känner jag inte hjälper den här diskussionen ett skvatt.

Men *om* själva poängen du vill lyfta är att dagens regelverk inte tål att man bara dömer utifrån reglerna så är jag benägen att hålla med om att det finns problem, och att detta i förlängningen orsakar en massa inkonsekventa domslut.

Som jag varit inne på flera ggr tidigare i tråden så önskar jag att man dömer utifrån reglerna, och om det inte fungerar så måste man ändra reglerna.

Men vad säger då ens reglerna? Om du nu hävdar att det inte dömdes enligt reglerna, så får du ju säga vad reglerna faktiskt säger och varför man skulle dömt på ett annat sätt.

Anledningen till att man drar saker till sin extrem är för att påvisa bristerna i den andres argumentation. Om du nu menar att en sådan typ av "extrem" dive-bomb givetvis inte är tillåten så måste du då peka på varför så inte är fallet, vilket då ger oss möjligheten att nå fram till själva pudelns kärna. För endera säger du ju att reglerna tillåter en att alltid dyka huvudstupa in i en situation, och om bilen framför ger dig en bilbredd och det ändå blir kollision så är det ditt fel, men om bilen framför inte gör det så är det dennes fel, oavsett hur fort och snett du dyker in. Alternativt så menar du att det är någon form av gränsdragning, att vissa dyk är "okej", medan andra inte är det. Men då måste du även kunna argumentera för vad som är okej och vad som inte är det och någonstans så dras det en gräns - vilket är den gräns jag försöker finna.

Skrivet av eFoppa:

Skillnaden för mig är att hade detta inträffat i Kurva 1 där Verstappen kom klart bakifrån så hade det absolut varit en divebomb men det sker i kurva 2, när Ham vet att han har Ver på insidan.

Jag säger inte att det är Lewis fel. Jag tycker det är en racing incident först och främst. Sen är det inte första gången Lewis får för sig att stänga någon på insidan. Max borde vart smartare. Jag tror inte ha hade inte försökt så på Latifi eller Stroll, och han borde inte ha gjort det på Hamilton.

Det där med kurva 1 vs kurva 2 köper jag inte för fem öre. Det betyder alltså att eftersom Hamilton nu visste att Verstappen kommer på insidan, så ska han, även om han är först in i kurvan och borde ha rätt att välja spår, släppa hela kurvan till Verstappen, eftersom det nu inte längre är en dive-bomb?

Framförallt så är det en ganska vag och ospecifik definition som är ganska svår att upprätthålla.

Hade Verstappen istället tydligt försökt backa ur, men ändå slagit i säg Hamiltons backdäck, så hade jag varit benägen att kalla det en race-incident, då en kollision sannolikt hade undvikits om Hamilton gav Verstappen mer utrymme. Men vad Verstappen gjorde var ju en full send på insidan - enligt "move over or crash"-manér - rakt in i sidan på Lewis, det fanns inte en tillstymmelse till tendens att backa ur situationen. De erkände ju Verstappen till och med efteråt.

Men vad tur då att Verstappen aldrig fått för sig att stänga, eller för den delen dive-bomba tidigare då.

Av Blomman90
Skrivet av eFoppa:

Ja alltså de ”regler” vi diskuterar gällande apex är inte bindande utan så kallade ”Drivers Standards Guidline” och är ett dokument FIA skickade ut innan Bahrain i år där man upplyste hur Race Control skulle tolka situationer. Men i reglerna står det att man inte får köra oförsiktigt och ta för mycket fart in för att slå den andra bilen till apex (divebomb).

Ja du förklarar hur domarna ser på saken, och jag tycker deras beslut är helt fel. I guidelines osv står ingenting om att förutse en förares körning. Hade Ver driftat ut i Ham så hade man kunnat peka på reglerna och säga att han hade för mycket fart.

Men hur gör du då skillnad på att "köra oförsiktigt och ta för mycket fart in i till apex" och det Verstappen gjorde?

För om din motivering är att Verstappen sannolikt hade kunnat klara kurvan (om vi nu helt tänker bort Hamilton), och att han därmed bevisligen inte tog för mycket fart (a.k.a. ingen dive-bomb), så har du själv gjort en spekulativ bedömning om huruvida Max klarat kurvan eller ej. Hur är inte det samma sak?
Vidare, räcker det med att man sannolikt kunnat stanna kvar på banan, för att i så fall åtnjuta sig inte bara en bilbredd, utan hela banans bredd?

Du tycker inte själv att det känns besynnerligt att säga att om Hamilton lämnat en meter mot apex, till förmån för Verstappen, så hade det varit Verstappens fel, men eftersom Lewis inte gjorde det så är det istället enkom Lewis fel, även om exakt samma sak hade hänt?

Av Blomman90
Skrivet av eFoppa:

Njae det finns regler som motverkar dive-bombing. Du är tillåten att bromsa sent, men det är inte riktigt samma sak. En helhetsbedömning är det alltid ja. I detta fall bedömer domarna situationen som en divebomb vilket jag tycker är fel. Det är först i kurva två som situationen uppstår. Faktum är att den kurvan går att ta på ett helt okej sätt där Max befann sig. Det är inte optimalt (vilket det sällan är för två förare som slåss om banposition) men heller ingen anledning till att han inte skulle ha rätt till en bilbredd. Det är ju dock så domarna motiverar sitt beslut, och som så många andra gånger tycker jag de fattat ett felaktigt beslut
Skulle säga att det är vanligare att en förare får hela skulden även om det inte är ovanligt att man delar upp skuldfrågan i vem som är mest skyldig.

Menar du att det finns ytterligare regler, skilt från de som rör omkörning och lämnande av plats, som då hanterar dive-bombs separat och som då säger att detta inte var en dive-bomb?

Det spelar väl ingen roll hur många sätt du kan ta kurvan på, om Hamilton är först in så har han rätt att välja spår, sen ska då Verstappen få en bilbredd, men han har inte rätt att själv välja spår. Så jag förstår inte riktigt din motivering här. Domarna ansåg ju att Hamilton visserligen borde ha kunnat lämna mer plats, men att det, givet situationens övriga omständigheter, inte hade spelat någon roll, för Max hade med sig på tok för mycket fart och för snäv vinkel för att överhuvudtaget ha en möjlighet att hålla det spåret som de ansåg att man kunde kräva av Hamilton att släppa. Så oaktat om Hamilton gav en bilbredd eller inte, så bedömer man att det hade blivit en kollision.