Inlägg

Inlägg som Blomman90 har skrivit i forumet
Av Blomman90
Skrivet av DasIch:

Rätt säker på att Max hade klarat svängen om han inte krockat med Lewis. Han är på ett spår för att köra bilen på framhjulen; i princip, få dem att greppa hårt efter apex för att styra bilen rätt och hålla sig på banan när han kommer till utsidan. Vänster fram studsar och förlorar grepp när han stöter emot Lewis, varför han understyr och inte kan hålla sig kvar på banan.

Det är möjligt att han hade kunnat hålla sig inom bangränsen genom kurvan, om han var helt ensam och fått fritt spelutrymme. Men nu var Hamilton först in i kurvan och har alltså "rätt till kurvan", däremot skyldig att lämna en bilbredd åt Max. Men det är alltså inte tvärt om, att Max hade rätten till kurvan och endast behövde lämna en bilbredd åt Hamilton.

Skrivet av evil penguin:

Jag är benägen att tycka att tolkningen av situationen verkar ganska rimlig som en mer allmän tolkning av vad som nog hade hänt, MEN att det samtidigt blir väldigt vanskligt att man i ett domslut verkar ha valt att inte bedöma den situation som faktiskt uppstod utan istället fokusera på antaganden om vad som skulle ha hänt straxt därefter om detta inte skett först.

Fast man bedömer ALLTID situationen som en helhet, inte bara situationen exakt vid kontakt. Som jag gör gällande i min post ovan så hade det varit totalt orimligt om man inte tog in vad som skett före, och hur situationen hade kunnat utspela sig om förarna agerat annorlunda. Då är det ju fritt fram att kasta in bilen och köra på den framför, för ingen kan ju bedöma om jag hade kunnat klara kurvan i 300+ om den framförvarande bara gett mig utrymmet...

Av Blomman90
Skrivet av eFoppa:

Dumt att spekulera i om Ver hade kunnat hålla sig på sin bilbredd eftersom han aldrig fick den. Det går ju inte att ha regler som säger att man ska lämna en bilbredd om föraren bredvid kan hålla samma hastighet på sin bredd.
Silverstone är en helt annan femma med de två väsentliga skillnaderna att reglerna såg annorlunda ut och att Ham fick sin bilbredd. Regeln säger förvisso varken då eller nu att du måste lämna bredd så att den andre bilen ska kunna ta apex i optimal fart och vinkel.
Hade Ham lämnat utrymme och Ver driftat ut i honom så hade straffet på Ver varit odiskutabelt. Men så som regeln ser ut i dagsläget är det snarare oförståeligt.

Fast nu gör domarna en helhetsbedömning, och har alltid gjort. Man tar inte en snapshot på själva kontakten och resonerar enkom utifrån den. I så fall hade man alltid kunna launch:a som en idiot på insidan i 300 km/h, och sedan om föraren framför inte är beredd och inte lämnar en bilbredd, så blir han T-bone:ad vid apex och sedan bestraffad för att han inte lämnade en bilbredd, även om den bakomvarande föraren hade kraschat rakt in i muren på andra sidan banan även utan kontakt. Detta hade ju snarare gett incitament att bara kasta in bilen i situationer, för om det blir kontakt, så är det den framförvarande som blir straffad, eftersom de alltid i så fall måste lämna en bilbredd.

I F1 så brukar det handla om "predominately to blame". Det är sällan en förare bedöms vara 100% vållande till en kollision, utan förarna har mer eller mindre båda tänjt på gränserna, och kunde ha agerat annorlunda. I detta fall så borde Lewis ha lämnat mer plats, men Max kom alldeles för fort (domarna kan se exakt vilken hastighet han hade) och med alldeles för snäv vinkel (domarna kan även se styrutslag och all annan data), och därför bedömdes det sannolikt som att Verstappen hade alldeles för hög fart och vinkel för att kunna klara omkörningen med den plats han kunde förvänta sig att få, givet att den inte var "hans kurva".

The verdict:

Citat:

Verstappen attempted to pass Hamilton on the outside of turn one by braking very late. He did not complete the pass in turn one and his excess speed compromised his entry into turn two, at which point he made contact with Hamilton."

While the stewards recognise that Hamilton could possibly have given a little more room at the apex of turn two, the stewards determined that Verstappen was predominantly at fault.

Av Blomman90
Skrivet av eFoppa:

Nä inte oavsett.

Det är nya regler gällande overtaking.
Här har du en video
https://www.youtube.com/watch?v=p4JCTPfFx-s

Hamilton är tvungen att lämna plats till Verstappen med tanke på bilarnas position. Jag skulle säga att det va racing incident, men att Verstappen fick 5s är ju fel.
Men det går fort och med tanke på att Hamilton älskar stänga folk på insidan https://www.youtube.com/watch?v=g156vj8y-oU så borde Max varit smartare.

Jag håller med om att Verstappen var tillräckligt "högt upp" på Hamilton för att Hamilton skulle lämna en bilbredd på insidan - vilket han inte gjorde. Men å andra sidan hade Verstappen en hastighet och vinkel som gjorde det omöjligt för honom att hålla sig på den bilbredden, även om han hade fått den. Hamilton hade behövt släppa av helt och låtit bli att styra in i kurvan för att Max skulle haft en chans att klara det (vilket man mer eller mindre ser efter kontakten, när Max ändå är helt av banan på vänster sida). Max må ha rätt till en bilbredd, men alltså inte hela banan. Hade Max varit före på väg ner mot apex på kurva 2 så hade han haft rätt att välja linje i kurvan (men då lämna en bilbredd kvar åt Hamilton på utsidan).

Om man tittar på bilden nedan så följer Hamilton mer eller mindre exakt samma spår som Russel, medan då Verstappen kommer mycket brantare in mot apex, plus att han har betydligt högre hastighet. Jag skulle därför tro att domarna bedömde det som en omöjlig omkörning som Verstappen aldrig ens borde ha gett sig in i.

Jag kan tycka att incidenten som sådan har vissa likheter med Silverstone förra året, där Hamilton borde ha backat ur då han hade för hög hastighet för att hålla sig inom en bilbredd från apex och "racing line". Hamilton blev bestraffad då, Verstappen blir bestraffad nu.

Av Blomman90
Skrivet av Fetskaft:

Det är ju helt beroende av värdeminskningen. Som det ser ut nu håller ju elbilar värdet väldigt bra.

Den förväntade värdeminskningen speglas ju också i leasingpriset. Skillnaden är att du betalar lite extra för att leasinggivaren ska ta risken. Så om du med en tight budget köper bilen, i hopp om att värdeminskningen ska vara lägre än vad leasingbolagen uppskattar, så tar du ju själv en ganska stor risk (att någon med god marginal i sin ekonomi gör det är ju en helt annan sak).

Av Blomman90
Skrivet av Aqua_HeaD:

Vet inte om det du skriver stämmer riktigt. Om jag som köpare inte godkänner varan så reklamerar jag den och skickar tillbaka den till säljaren. När denna sedan tar emot den så måste även han/hon godkänna varan. Det innebär att jag som köpare kan returnera en vara som jag inte är nöjd med av någon anledning vilken säljaren i sin tur inte godkänner. Då blir det en tvist mellan mig som köpare och säljaren. Blocket kikar då på vår konversation och om inte vi löser det så tar de ställning i vem som har rätt. Har jag som köpare då otur så kan Blocket stå på säljarens sida och både betala ut pengarna till denna tillika som personen även behåller den reklamerade varan.

Hur menar du att Blocket ska lyckas reda ut detta då - enkom baserat på konversationen mellan köpare och säljare (det är inte som att Blocket har mandat att utföra någon djupare slags utredning i frågan)? Visst, om det finns något som talar för att köparen ljuger (exempelvis om denne gjort samma sak flera gånger etc.), men annars är det ju ord mot ord. För det finns inget som säger att det per automatik är köparen som gör fel, det finns ju även gott om säljare som säljer trasiga saker och till och med saker som inte finns. Så jag förstår nog inte riktigt hur Blocket-paket är säkrare för både köpare och säljare. För köparen, absolut! Men inte för säljaren!

Av Blomman90
Skrivet av anon132576:

XC40 LITEN???

Kolla in en förstagenerations VW Golf eller Honda Accord... Det är en liten bil! (För att inte tala om första generationens Honda Civic.) XC40 är en stor och rymlig bil, bara gå och ställ dig brevid en för att kolla själv.

Det beror ju helt på vilka referensramar man har. Det säger ganska lite att jämföra med första generationen Golf eller Accord, alla bilar i "småbilsklassen" är betydligt större än dessa. Nuvarande Polo är ju bra mycket större än vad ursprungliga Golf var.

För en barnfamilj, eller en familj med 4 mer eller mindre vuxna personer så är en XC40 inte särskilt stor. Visst, den är hög och sånt där, men den är inte särskilt rymlig. Baksätet är trångt och bagageutrymmet relativt litet. Prova packa in packning, barnvagnar, resesängar, leksaker, etc. i en XC40 och kom sedan tillbaka och säg att XC40 är en stor och rymlig bil!

Av Blomman90
Skrivet av Hulle:

Det handlar om att bonusen inte betyder något. En person som ändå tittar på bilar i 6-700 000 kronorsklassen hade valt elbilen ändå, för att den är mycket "coolare" idag, med bättre prestanda, skönare färd, roligare att köra osv. De behöver inte de där extra 50-70 000 som incitament.

Det där är en fantasi som endast existerar i ditt egna huvud. Alla jag känner som har köpt en elbil har gjort det främst för att de rådande subventionerna på elbilar (miljöbonus samt eventuellt nedsättning av förmånsvärde) gjort de jämförbara rent ekonomiskt. Men om du skulle slopa båda dessa, så att inköp av en elbil kostar lika mycket som de där lyxbilarna för 700k du så gärna refererar till, så hade betydligt färre bytt sin V90 eller Passat mot en eldriven dito! Det är simpel matematik! De allra flesta medelsvenssons har en viss summa de kan tänka sig att lägga på sin bil. Vissa kan tänka sig att lägga mer och vissa mindre. Men nästan ingen av dessa kan tänka sig att lägga flera tusenlappar mer i månaden för att få en lite mer "körglad" bil. Din världsbild, där detta endast skulle vara börs-VD:ar med miljontals kronor på banken, som köper elbilar är totalt felaktigt och rent ut sagt löjlig.

Skrivet av Hulle:

Det är ju just de som står där och ska köpa en random kombi för 300 k man vill åt, om nu syftet med bonusen är samhällsnytta och omställning bort från förbränningsmotorer. Nu är det som du säger, man står där och tittar på V90n och sen sneglar man bort mot Zoe:n och suckar. Men ponera då om ett bonussystem istället hade möjliggjort en "typ" golfkombi-elbil, som kostar lika mycket som V90n, DÅ tror jag vi hade fått en vettig omställning.

/hulle.

Bonussystemet möjliggör en "golfkombi-elbil" för 300k! Det finns inga som helst hinder! Det är massor med andra faktorer som hindrar det från att bli möjligt, faktorer som det svenska bonussystemet inte kan råda över! Du vill ju inte ha någon omställning, så länge omställningen inte kan göras på dina villkor - vilket är att det ska vara med specifika bilar som är tillgängliga för alla, om det bara är medelklassen som har råd med omställningen så kan vi lika gärna vara utan!

Av Blomman90
Skrivet av Hulle:

Ja det var ju vad jag skrev också. Troligen är det så, de vill inte konkurrera ut sina egna dyra bilar med begränsade resurser.

Ett intressant upplägg för elbilsbonus hade annars varit att bonus betalas ut vid köp av en elbil som uppfyller specifika krav, t.ex:

Rimlig effekt
WLTP: 40+
Storlek: Golf eller större
5 stjärnor i Euro NCAP
Pris: upp till 350k

Detta hade kanske lett till viss konkurrens mellan tillverkarna för att få tillgång till bonusen. Om inte annat kanske någon kines hade nappat och så hade VW, Ford osv. tvingats följa efter.

/hulle.

Så världens mest godtyckliga och svåradministrerade bonussystem?
Nej vad tråkigt, din bil är 2 cm kortare än en Golf och kvalar därför inte in för miljöbonus!
Ah tyvärr, din bil har 1 HK för mycket för att få bonus!
Oj, du vill ha dragkrok på din bil, nej då blir det ingen bonus för dig! Uppenbarligen är det ju bara överklassen som har dragkrok, så allt är i sin ordning.

Det är ju såklart också så att Sverige är ett så stort och viktigt land för den globala bilförsäljningen, så alla hade ju direkt gått till ritbordet och designat helt unika, bra och prisvärda elbilar enkom för den svenska marknaden som uppfyller alla godtyckliga krav som det svenska bonussystemet har denna vecka...

Ärligt talat så förstår jag överhuvudtaget inte denna hets om exakt vilka bilar det ska gälla. Varje person som till följd av bonusen väljer en elbil istället för en ICE-bil är ju de man vill att bonusen ska träffa, oavsett om bilen kostar 300k eller 600k. Miljön bryr sig knappast om vilket pris bilen har, utan bara det faktum att man väljer en elbil före en ICE.

Folk verkar tro att gemene man står där och väljer mellan en liten Renault Zoe, eller en Volvo V90, för det endast är prislappen man tittar på (de ligger i samma "ball park" vid kontantköp). Verkligheten är dock att de allra flesta har olika behov som styr vilka bilar som kan bli aktuella. Det är oerhört få som väljer mellan Zoe och V90 (läs INGEN). Frågan för många är snarare om de ska ta en V90 eller en Tesla Model Y, en VW ID4, eller dylikt, alternativt så kan man ställa en Zoe mot en Toyota Aygo, etc.

Samtidigt är det ju också så att staten, om något, får mer intäkter om man väljer dyrare bilar, så att staten som sådan skulle tjäna på att bonus endast ges för "billiga" elbilar stämmer ju inte heller, så länge bonusen har ett tak (vilket den har). För mig känns det bara som jante att tycka att "billiga" elbilar ska få bonus, medan dyrare bilar blir utan. Det ska handla om att få folk att välja elbil över ICE, inget annat!

Av Blomman90
Skrivet av ajn:

Inte att förglömma är att i de flesta avtal så får man på den del av lönen som överstiger ca 45k 30% extra som tjänstepension (och 4.5% på den del som understiger det), det påverkar kalkylen en del när man jämför med en "vanlig lön". (och som nämnts ovan, alla dagar man har semester som man får in 0 kr)

Nu citerar du inte vem du svarar på, så jag får bara anta att det är ovan diskussion där man pratar om att få behålla 81% av det man fakturerar. I dessa upplägg så väljer man ofta (alltid?) själv hur mycket som ska avsättas till pension. Du har dessa 81% att röra dig med så att säga, och de ska då inkludera allt som pension, semester, sociala avgifter, förmånsbil, etc.

Av Blomman90
Skrivet av Hulle:

Ja för privatleasing är ju så bra nu när räntorna går upp? Det var ju idiotiskt redan från början.

Och andrahandsvärdet är satt i sten?

Och undersköterskor osv kan utan problem få billån på banken till en bil för 700k?

Nä, erkänn istället att alla dessa coola bilar är leksaker för övre medelklassen istället.

/hulle.

Jag vet inte ens vem du argumenterar mot. Inga typer av lån är "bra" när räntan går upp, är det något mer uppenbart du vill att vi ska konstatera ihop?

Andrahandsvärde vid privatleasing brukar faktiskt vara just satt i sten, så om andrahandsvärdet skulle sjunka som en sten så är det leasinggivaren som står med Svarte-Petter.

Jag har faktiskt ingen aning om vad denna undersköterskan har med saken att göra? Nu jobbar jag inte med kreditgivning, men ett hushåll med två stabila inkomster, om än inte särskilt höga, skulle sannolikt kunna få en privatleasing-deal på en elbil. Även om själva inköpspriset är 500k. En VW ID3 är inte en "cool leksak för den övre medelklassen". Det är en elbil för hela medelklassen om man ska vara sådan.
Har alla råd med det? - Absolut inte.
Måste alla ha råd med något för att det inte ska räknas som en leksak för överklassen? - Nej...

Skrivet av Hulle:

Lustigt nog finns ju VW Egolf... som är just det. En 2020 beggad egolf med 35 kwh-batteriet och WLTP på 23 mil kostar ca 280k nu (och begagnatpriserna är ju galna). Jag tror ändå inte det är orimligt att anta att en sådan skulle kunna byggas med ett 55 kwh-batteri och WLTP på ca 40 mil för 350k nu.

Visst är en ID3 bättre, men de kostar också 500k.

/hulle.

Så du menar att alla biltillverkare skulle kunna tillverka en elbil med 40 mils räckvidd och sälja för 350k, men ingen väljer att ge sig in på den enoooorma marknad det skulle vara, utan istället spottar de ut sig Mercedes S-klass och Audi E-tron i miljonklassen för att det är kul?

Av Blomman90
Skrivet av Joklass:

Nu kan jag inte mycket om finans men dom två flaskhalsarna du nämner verkar inte omöjliga att lösa. Web3 börjar ju formas med appar och hemsidor som interagerar med blockchains.
Och att blockchain har funnits i ett decennium säger ingenting. Internet tog drygt 30 år för att bli mainstream.

Det här med "i början sa folk att internet bara är en fluga, men titta på det nu", som i olika former dryftats otaligt i denna tråd, är kanske är lite väl kliché. Visst, det är absolut så att folk underskattade vad internet skulle bli och innebära för mänskligheten, samma sak gäller också flertalet andra uppfinningar. Men samtidigt gäller det inte för alla uppfinningar, utan snarare tvärt om, det gäller för oerhört få "uppfinningar". Liknande kommentarer har ju fälts från "frälsta", som tycker sig se den kommande storheten i något medan andra är skeptiska, men i de absolut flesta fall så resulterar det ju inte heller i något banbrytande som är värdigt en jämförelse med internet. Så även om det kan användas för att göra en poäng, så faller det oftast platt givet hur många gånger det används i fall där det inte heller blev något...

Av Blomman90
Skrivet av Hulle:

Alltså jag kan knappast gråta över detta... har man råd att köpa en bil för 650 000 kr (!!!) så har man råd att köpa en bil för 700 000 kr också.

Det är helt sjukt vad "folk" plötsligt sprutar pengar ur näsan. För inte så många år sedan var bilar för 600 000 rena lyxbilar för VD:ar och techmiljonärer.

Att lägga enorma summor (7 miljarder i år!) på att subventionera rena lyxbilar känns som ett totalt missriktat bidrag till redan rika.

Du verkar vara en sådan som inte förstått dig på konceptet TCO (Total Cost of Ownership). Jämför man en diesel med en bensinbil så är det ganska små skillnader i TCO, men om man ska jämföra med elbilar så måste man titta på TCO för att överhuvudtaget kunna göra en jämförelse. El elbil för 700.000:- kan utan vidare ha samma ägandekostnad över en säg 3 års-period som en ny diesel för 350.000:- (på grund av främst det betydligt lägre milkostnaden för elbilar, samt det högre andrahandsvärdet). Över en period på 36 månader så innebär det att månadskostnaden för en elbil (givet en klimatbonus på 70.000 som vi nu har haft) ökar med cirka 2.000 kr per månad. Så någon som alltså leasar en bil och betalar 3999:- per månad ska nu istället betala 5999:- per månad. Men det menar du att alla de som leasar sådana bilar har råd med utan problem, att det är krösusar som bäddar sängen med nypressade tusenlappar?

Gör inte misstaget att stirra dig blind på inköpspriset, gör istället en kalkyl på vad bilägandet faktiskt kommer att kunna kosta dig.

Skrivet av Hulle:

Det är ju också rent kontraproduktivt då biltillverkarna inte behöver lägga lika mycket på att optimera kostnaderna för sina bilar utan kan räkna med att stater i praktiken subventionerar priset.

För att inte tala om hur alla leasingbilar säljs utomlands efter 3 år vilket i praktiken innebär att svenska skattebetalare subventionerar bilar till utlandet.

EDIT: Riktigt dåligt ur klimatsynpunkt är ju hur biltillverkarna direkt såg möjligheten att i princip bara bygga bilar i lyxbilsklassen iom elektrifieringen. Det finns ingen egentlig anledning till att en vanlig ordinär bil, elektrifierad, ska kosta 600 000 kr. Ta Dacia Spring som är den billigaste elbilen. Den kostar 173 000 kr i Frankrike (säljs inte i Sverige). Det som gör den till en rätt sorglig elbil är främst kraften och räckvidden. En killgissning är att för 50 000 extra får man en roligare elmotor än den befintliga på 44 HK och batteriet på 27 kwh skulle kunna uppgraderas till 60 kwh för ca 50 000 kr.

Lägg sedan på 50 000 till lite random för bättre säkerhet och lite lull-lull, så har du en bil för ca 320 000 kr som i princip skulle vara en elektrifierad Golf (som ju var en allmänt omtyckt bil) som kändes pigg att köra och med en räckvidd på 40+ mil WLTP.

(Källa på batterikostnader: https://www.visualcapitalist.com/breaking-down-the-cost-of-an... (Since 2010, the average price of a lithium-ion (Li-ion) EV battery pack has fallen from $1,200 per kilowatt-hour (kWh) to just $132/kWh in 2021.)

/hulle.

All ny teknik brukar hamna i dyra bilar först, detta för att de som köper dessa bilar inte är lika priskänsliga. Mercedes släpper E-klass som första elbil, Audi släpper E-tron, BMW har IX/I4, etc. Det hade varit alldeles för dyrt att slänga in denna teknik i A-klass, Audi A1, BMW 1-serien, etc. Ingen hade köpt dessa bilar. Så man börjar i de dyra segmenten, där man ändå kan göra vinst, trots hög investeringskostnad.

Du verkar tro att man som biltillverkare bara tar sin Golf, går in på Alibaba och klickar hem ett större batteri och en elmotor, sen monterar man ihop och säljer bilen. Det här med att man bygger helt nya plattformar, utvecklar nya motorer/batterier, får bygga om hela chassit med dämpning och bromsar till följd av den ökade vikten, får utveckla styrsystem för energiupptagning och utmatning, användargränssnitt, etc. som är baserade på det faktum att hela bilens drivsystem är totalt omgjort tycks gå dig helt förbi. Biltillverkarna satsar tusentals miljarder på denna omställning. Tusentals miljarder!

TLDR: Tell me you know absolutely nothing about "elbilsomställning" without telling me you know nothing about "elbilsomställning"...

Av Blomman90
Skrivet av wibbe44:

Hello folket.
Funderar på ett köp från Dell.se.
Bakgrunden är att jag lagt en vara i varukorgen på deras hemsida att spara. Idag så kontrollerade jag varan på hemsidan men såg att varan var borta. Dock kan jag fortfarande köpa den genom min sparade varukorg.
Försökte mig på deras chatt, men den verkar inte fungera.
Kontaktade då deras kundtjänst som tydligen inte är i sverige?
Fick inte direkt någon bra känsla då snubben i fråga inte direkt gav tydligt svar på om produkten gick att köpa och började surra om att det "bör gå" om knappen för att köpa fortfarande fungerar typ. Han började även prata om att rensa cache i webbläsaren.

Är det någon som har erfarenhet av att beställa direkt från Dell? Är det bättre att kanske lägga lite mer pengar på att köpa från "känd" grossist som komplett / webhallen eller liknande eller är det bara noja?

Alltså vad är du rädd ska hända? Att de tar dina pengar, struntar i att leverera varan och sedan ghostar dig? Det är ju ändå Dell vi pratar om, inte Lasses Datorkomponenter på hörnet.

Däremot så har jag väldigt svårt att tro att du kommer kunna köpa varan. Någon gång efter att du tryckt på "köp" så kommer de validera om varan finns kvar i lager, vilket den då sannolikt inte gör givet att den nu är "borta". Så sannolikt kommer du få ett felmeddelande innan köpet går igenom. Men det kostar ju ingenting att testa.

Av Blomman90
Skrivet av SFF:

Detta är ett forum...

Eh okej? Himlen är blå...

Huvudsyftet med denna tråd är primärt inte att skryta med hur mycket pengar man har på fickan varje månad, utan snarare att få en uppfattning om vad man kan tjäna i olika yrken. Din arbetsgivare styr inte direkt över hur mycket nettolön du får, de styr bruttolönen, sedan finns det ett stort antal faktorer som styr hur mycket nettolön det generar, som du som individ kan påverka. Vilken kommun du bor i styr hur mycket kommunalskatt man betalar - det har inte arbetsgivaren med att göra. Du kan göra avdrag för RUT/ROT, grön teknik, räntekostnader, etc. Du kan ha en förmånsbil eller massa andra förmåner som innebär att du förmånsbeskattas, vilket också påverkar din nettolön (men inte nödvändigtvis din bruttolön). Varför skulle vi vilja veta hur mycket du får ut efter att alla dessa "individuella" omständigheter har spelat in? Du kan ha en kollega på din arbetsplats som har exakt samma bruttolön och villkor som du, men hans nettolön är 1500:- högre på grund av dessa kringliggande omständigheter.

Jag känner exempelvis en person som jobbar halva tiden i Norge och halva tiden i Sverige. Det innebär att han skattar i Norge för tiden han arbetar där, och i Sverige när han arbetar här. Om man då har en lön som normalt är över gränsen för statlig inkomstskatt i Sverige, så kan man helt slippa den om säg halva lönen betalas ut i Norge istället, vilket gör att du kan ha en högre lön, men till betydligt lägre beskattning.

Av Blomman90
Skrivet av PuMaH:

Om det verkligen är en tjänstebil så får du inte köra den privat, den ska bara användas i tjänst. Däremot är det många som säger "tjänstebil" trots att de menar "förmånsbil". Rent praktiskt kan man säga att en förmånsbil fungerar som en all-inclusive leasing för dig som privatperson. Dvs. du betalar allt för nyttjandet (t.ex. bränsle) och företaget betalar allt för bilen (t.ex. försäkring). Man får ersättning för bränsle för det man kör i tjänst (resan hemifrån till jobbet är en privat resa om man inte har avtalat något annat).

Här kan väl också tilläggas att det också är ganska vanligt (om än generöst) att arbetsgivaren står för alla drivmedelskostnader. Dock så tillkommer då förmånsbeskattning av drivmedlet som används för privat bruk. Så man behöver föra loggbok över vilka resor som är privat och vilka som är i tjänst. Jag känner en en hel del som har det upplägget.

Av Blomman90
Skrivet av SFF:

Lönen efter skatt är ju det man har att leva på men visst, har runt 36,300 kr, brutto.

Fast du löneförhandlar väl inte i nettolön? Säger du också till din arbetsgivare att nu när du gjort lite ROT-avdrag, ränteavdrag, etc., så kan du ta en motsvarande lönesänkning, för målet är att din nettolön ska vara 27.000:-?

Av Blomman90
Skrivet av Curik:

Förvisso fina och dramatiska exempel, men den stora skillnaden är att TS använt produkten en hel säsong.

Men jag tror ändå vi har samma tolkning av lagen: säljaren borde ha levererat en motsvarande produkt. Men då gäller det att inte acceptera återbetalningen och det verkar ju TS ha gjort. Läropengar.

Fast koncepten i mina exempel är likadana. Det finns inte en separat paragraf i lagen som behandlar inköpen av kängor och skiljer det från inköp av en TV. Sedan kan det finnas undantag och särregler för vissa specifika varor eller tjänster, men kängor hör alltså inte till den kategorin.

Hade skorna kostat lika mycket idag som för ett år sedan så är denna frågeställningen av rent semantisk betydelse. Det spelar ingen roll om de skickar nya skor eller om TS får köpa om skorna, om de fortsatt såldes till exakt samma pris. Men nu gör de inte det, och säljaren har därmed felaktigt hävt ett köp som TS ville skulle stå fast.

Av Blomman90
Skrivet av Mordekai:

Rättigheten att köpa en vara till ett pris konsumenten sätter finns inte. Då krävs någon form av socialistiskt statsskick. För en märkessko som är en lyxprodukt många inte har råd med är de helt enkelt pinsamt bortskämt. Att påsta att kunden lidit i detta fall är värsta formen av princessan på ärten. Kunden har inte gjort förlust, han har exakt lika mycket pengar som innan han köpte skorna. Det här är ju en helt barock linje såvida man inte vill avskaffa marknadsekonomi, problemet är ju att då hade inte kunden kunna välja dessa överprisade märkesprodukter öht. Jag är helt förstummad av detta perspektiv, att lyxkonsumtion är en rättighet där konsumenten sätter priset. Det går inte ihop.

Öh, det här är nog de absolut värsta och mest snedvrida vantolkningarna jag någonsin skådat. Skulle mitt inlägg göra gällande att marknadsekonomi ska avskaffas?

Om du har ingått ett avtal om att leverera en vara till ett visst pris, så är alltså intentionen med lagstiftningen att du också ska göra det, under rimliga former. Det betyder alltså inte att du kan köpa ett par tofflor för 100 spänn, och om de går sönder säga att du istället vill ha ett par vandringskängor för 10 lax. Det är liksom redan avhandlat i lagen, som då säger att "ett täckningsköp ska göras med omsorg och inom skälig tid". I det här fallet så är det samma säljare, som nu anser att värdet av samma skomodell har ökat med 66%. Det är inte konsumenten som sätter priset, det är marknaden, och i detta specifika fall, SAMMA SÄLJARE! Har priset på skorna gått upp på marknaden så är det inte konsumentens fel, varken det faktum att skon gick sönder eller att priset ökade är konsumentens fel. Så att du försöker då det till att konsumenten själv får bestämma priset är bisarrt.

Men vi kan ta ett annat exempel. Om du på Black Friday haffar en LG OLED som blivit prissänkt med 40%, men när den kommer fram till dig en vecka senare så visar det sig att TVn är stendöd vid uppackning. De flesta hade då tyckt det hade varit rimligt att säljaren skickar ut en ny TV, eftersom den du fick inte fungerade. Men näädu, nu är det ju så att Black Friday-kampanjen är slut sedan några dagar, så nu vill ju såklart säljaren ha fullpris för TVn, så du får så snällt hosta upp de extra tusenlapparna om du vill ha en TVn du har avtalat om.

Eller kanske ett ännu värre exempel, låt oss säga att du köper en lägenhet i en nybyggnation. Lägenhetens pris avtalas till, låt oss säga, 4 miljoner kronor och lägenheten beräknas stå klar om 3 år. Men nu, några år senare, när huset börjar bli färdigt så inser byggaren att den här bostadsmarknaden har ju gått jävligt bra de senaste åren, nu är ju lägenheten nästan värd det dubbla. Så då kommer de helt enkelt till dig och säger att de vill ha ytterligare 3 miljoner av dig för lägenheten. Du behöver givetvis inte gå med på det, och då får du dina första 3 miljoner tillbaka, men byggaren kommer då att sälja lägenheten till någon annan. Eftersom du inte hade denna lägenheten innan, och du nu har fått tillbaka alla dina pengar, så är ingen skada skedd, alla nöjda och glada, eller hur?!

Ja, att kräva att säljaren fullföljer sin del av avtalet är ju något som hör hemma i en kommunistiskt stat, där håller jag givetvis med dig. I marknadsekonomin så gäller ju inte avtal. Avtal är ju mer att säljaren har intentioner om att göra en viss sak, men om det inte längre är gynnsamt för säljaren så behöver han såklart inte fullfölja avtalet... Glasklart, eller hur?!

Av Blomman90
Skrivet av Ecthelion:

Man får klaga gällande vind m.m., det är ändå race-ingenjörernas jobb att försöka hitta en väg kring vinden, se om det finns ett annat läge bilen kan köra i som kan hjälpa mot vinden.

Tänk själv? Du kör ett race som beslutar om ditt stall blir världsmästare eller inte, i en bil som kör 300km/h+ i tighta jävla kurvor, samtidigt som du har motvind som kan slänga bilen av vägen om du inte är jävligt försiktig - ytterligare en faktor du ska tänka på bland fem hundra andra faktorer.

Du tror inte Verstappen har rätt att klaga? Horner sätter stopp till slut, men han sätter inte stopp direkt av en anledning.

Inte svårare att förstå än så. Hamilton gnällde på andra förare, vilket han alltid gör; Verstappen klagade på väder.

Så det är okej att klaga på alla omständigheter runtomkring, som väder, vind, däck, motor, etc.
Men det är inte okej att klaga när man, efter en oerhört tung säsong där man knappt når fram till pallen, för en gångs skull ligger några tiondelar bakom ledaren och kör för allt vad tygen håller men då anser att bilen framför överskrider track limits?

Jag tycker hela det här klagandet på "förare som klagar" är lite löjligt. Varenda gång det sker en incident av något slag, eller det är svåra förhållanden, så klagar ju förarna. Russel tycker att Sainz "cuts right infront of me" medan Carlos tycker att Russel "kommer som en torped i sidan på mig". Det sker mest hela tiden och bland i stort sett alla förare. Så att sitta och jämföra vilka klaganden som är "bra klagande" respektive "dåliga klaganden" känns ganska overkill. Om ni inte vill höra förare klaga så kanske man helt enkelt ska sluta lyssna på radion...

Av Blomman90
Skrivet av TANDEMCYKELN:

Jag tycker det är ganska uppenbart att företaget betalat tillbaka pengarna till TS för att slippa dennes trams. Som sagt, om man klagar på en sko, så säger man exakt vad som är felaktigt och ger inte en väldigt generell bild av vad som är fel. Om innersulan lossnar, så skriver man direkt ut det. Det skulle jag gjort.

TS kommer givetvis inte vinna i ARN. Att tro något annat är inte rimligt.

Skrivet av TANDEMCYKELN:

Om jag hade velat få hjälp på ett forum, så hade jag utförligt beskrivit vad som var fel med skorna. Det hade hjälpt mig i min fortsatta kamp mot företaget. Om jag enbart ger en generell beskrivning av ärendet, så får jag inte lika specifika råd som jag skulle vilja ha.

Vi vet fortfarande inte varför företaget godkänner reklamationen. Är det på grund av den luddiga beskrivning som TS gjort här? Som sagt, ibland kan det finnas skäl för företag att godkänna reklamationer bara för att slippa en jobbig kund som själv gjort fel. Kanske inte så här, men det lär förekomma.

Alla dina uttalanden är helt orimliga och varken förankrade i någon konsumentlagstiftning eller ens det aktuella fallet. Du verkar inte ens ha förstått problemställningen, utan hittar på ditt eget problem och försöker lite konspiratoriskt argumentera utifrån det. Oaktat varför säljaren godkände reklamationen, så har de godkänt reklamationen. Det är den enda fakta som behövs för att ta ställning till TS faktiska fråga. Huruvida de sedan gjorde de för att slippa en "jobbig kund" eller för att det var en legitim reklamation är helt irrelevant, de har godkänt reklamationen - punkt! Även ARN (eller en domstol för den delen) berör endast de delar som är tvistiga. Så om säljare och köpare är överens om att det är fråga om en giltig reklamation, så kommer det inte att prövas av dessa instanser, utan det är endast ersättningsfrågan, som är den fråga där säljare och köpare har olika uppfattning som kommer att prövas.

Skrivet av Mordekai:

Vi får vara överens om att inte vara överens. Jag tycker att det TS fått är fullgod kompensation och att ytterligare krav inte är berättigade. Att lagens intention har efterlevts och att svenskar är bortskämda, privilierade överkonsumenter. Vi klagar på priser på allt från El till lyxgrafikkort samtidigt som vi inte har hjärta nog att ta emot flyktingar. Egoismen är sannerligen på frammarsch enligt mig. Mer mer mer, jag ska ha. Detta är min åsikt.

Jag förstår mig inte alls på din argumentation. Du får tycka exakt vad du vill om att svenskar är bortskämda och privilegierade, men det har inget som helst med denna frågeställning att göra. Du tycker att TS fått en fullgod kompensation, men om vi försöker vända på argumentet. Om nu TS vill ha exakt samma sko (sannolikt med förhoppningen att det första paret var ett så kallat "måndagsexemplar", snarare än att kvalitén är så pass undermålig), varför ska TS lida skada genom att han först fick en vara med undermålig kvalité? För om han nu får pengarna tillbaka för att sedan köpa om exakt samma modell, men nu till ett 66% högre pris, vad har TS vunnit här? Om varan inte hade gått sönder så hade TS betalat 3000:-, men nu, för att varan var undermålig, så tvingas han betala 5000:- för exakt samma vara. TS har ju inte "fått använda ett par skor gratis under en säsong", verkligheten är ju att TS får betala 2000:- för den säsongen. Visserligen får han ett par helt nya skor, men den ekvationen går bara ihop gynnsamt för TS om den förväntade livslängden på skorna är 1,5 säsonger. Om man förväntar sig att skorna ska hålla längre än så blir resultatet en enorm förlustaffär för TS. På vilket sätt är det rimligt?

Det finns en hel paragraf i KKL (6 kap. 4§) om prisskillnad och täckningsköp, där alltså hela poängen med paragrafen är att konsumenten ska få ersättning om han till följd av reklamation tvingas köpa samma (eller en likvärdig vara) till ett högre pris. Men den menar du alltså är helt irrelevant och "lagens intention" har tydligen "upplevts" ändå, för intentionen med denna paragraf är alltså vadå, om nu inte detta?