Inlägg

Inlägg som MsSmith har skrivit i forumet
Av MsSmith
Skrivet av Xinpei:

Just vätgas är ingen lösning i den omedelbara framtiden eftersom det krävs mer energi att få ut energin ur vätgasen alt. skapa den än vad man får ut av den. https://vatgas.se/fakta/faq/

Man får ut 33 KW/h ur 1 kg vätgas men för att skapa 1 kg vätgas så krävs det 55 KW/h energi. Med andra ord.. fram tills man upptäcker mer energieffektiva sätt att producera vätgas så är det tyvärr inget alternativ.

Uran är ingen oändlig källa. Faktum är att det finns inte en enda oändlig källa vätgas på hela denna planet.

Det skrev jag väl inte? Kanske låg på blodsocker här men det var i sådana fall inte min intention.
Min intention var att om energi framställs av en oändlig källa, dvs vindkraft exempelvis, så spelar det inge roll om effektiviteten inte är på topp. Då kan man använda vätgas i syfte att långtidslagra. Gällande uranet så var det just jämförelse att vindkraften är oändlig medan uranet inte är det, samt att påvisa att uranet inte är särskilt effektivt heller (som i tillägg även ska förvaras efteråt)

Av MsSmith
Skrivet av Kolsvart Katt:

Vindkraften kan inte ersätta kärnkraft eller annan stabilare kraftform eftersom den genererar mycket mycket ojämnare, just stabiliteten i nätet är problemet. Och nej, "cirkulära" är inte A och O, fossilfritt är A och O har regeringen nämnt, varför? För att hela världens fokus är att få ner utsläppen. Well inte Kina, de satsar på kolkraft och elbilar. Men Sverige vill få ner utsläppen.

Jag ser iaf att du inte ser att det finns ett problem med elförsörjningen i Sverige. Inte för stunden och inte med den planerade industriella utvecklingen. Det kallar jag att spara problemen till senare generationer. Men jag förstår inte alls vad du har emot ny teknik.

Jobbar inte på nationell nivå, det är för lågt både för egen del så väl som utmaningen i sig. Inte ens NordPool är specifikt byggt för Sverige. Det är sedvanlig anti-retorik att hävda att Kina satsar på kolkraft. Mät i utsläpp per https://www.ekonomifakta.se/Fakta/klimat-och-miljo/vaxthusgaser/koldioxidutslapp-per-capita/ istället, där förvisso Sverige fortfarande ligger bra till men stora länder som nämnda Kina gör starka insatser och kan minska sina utsläpp. Det spekuleras redan i att Kina kan minska sina utsläpp efter 2025. Kina har dessutom helt andra förutsättningar och man ska inte jämföra i många fall ett klassledande land som Sverige med diktatur.

Med den planering av vindkraft, havsbaserad vindkraft, REPower EU och andra större insatser genom privat sektor så ser jag inte några problem faktiskt, så det har du analyserat rätt. Vill man lyckas med omställningen (vilket Regeringen kan ifrågasättas på) så handlar det om att underlätta processerna. Vi såg också en minskning av energianvändningen 2022 med cirka fem procent, vilket enbart kan kopplas till det då höga priset. Slutsatsen kan bara vara att man gödslat med energin för att den varit för billig. Här finns det således utrymme för privat sektor att utveckla innovationer, både på offentlig nivå så väl som inom civilsamhället.

Det du kallar planerad industriell utveckling kallar jag att skapa åtgärder baserat på andrahands spekulation. Det är ett klassiskt höna/ägg-syndrom men frågan är vem som skulle betala för det? Inte de som spekulativt skulle kunna sätta upp en verksamhet i alla fall. Jag har inget emot ny teknik alls, tvärtom. Däremot ser jag inte att ny teknik alltid ska implementeras och jag ser heller inte alltid att gammal teknik ska fasas ut. Nu kommer kärnkraften ta död på sig själv utan övriga incitament och det spekuleras redan om frånvaron av våra kärnkraftverk är för att det är för tillfället för billig el på marknaden. Vi vet att så redan skett i Finland och jag vill minnas att något verk i Sverige stängde av samma anledning men hittar ingen länk på det nu.

Av MsSmith
Skrivet av Dreas89:

Vätgas ger väl vad, 40% av energin i slutändan eller om det är 30% efter all konvertering…

Spelar inte så stor roll om det genereras av en oändlig källa. Jämför med uran:
Uranmalm innehåller bara 2% naturligt uran och naturligt uran innehåller bara 0,72% U235 som är bränslet i våra reaktorer. Bryter 1 ton malm (1000 kg material) så är bara 20 kg naturligt uran. Av dessa 20 kg är bara 0,72 % ämnet vi söker: den klyvbara isotopen Uran-235. 0,0072x20 kg = 0,144 kg
Av ett helt ton malm får vi 144 gram att använda till bränsle.
Och eftersom kärnkraft är kondenskraft fås stora energiförluster vid elproduktionen. Dessutom blir ca 10 % av bränslet kvar oanvänt när bränslestaven tas ut ur reaktorn för långtidsförvar.

Det hela resulterar i en total verkningsgrad på ynka 2/7 ~ 28 % dvs

Lägg på att det är ändligt, transporteras långa sträckor etc.

Av MsSmith
Skrivet av Söderbäck:

batterier är i praktiken rätt lurigt.
De länder som har större andel vind/sol behöver antingen ha mer fossilkraft som backar upp, eller vattenkraft.
Vattenkraft har vi. Bra grej. Men det räcker inte för hela sverige.

Men batterierna då? Problemet är att de är ohemult dyrt.

Vi kan titta på vilken mängd batterier som behövs för att täcka stockholms län en vecka när det inte blåser mitt i vintern.
https://www.regionfakta.com/vastra-gotalands-lan/energi/elfor...
Årsförbrukningen är 20,5TWh. Slår vi ut det jämt per vecka över året (vilket blir fel) så behövs ca 395 gwh för en vecka. De kallare veckorna går det egentligen åt mer - men skit samma här.
Vad kostar 1kwh i i batterier på världsmarknaden? Ca 150dollar.
https://www.statista.com/statistics/883118/global-lithium-ion...
Vi avrundar ner till 1000 spänn då med tanke på att priserna är på vär ner över tid.
Och bortser från infrastrukturavgifter, drift, markpriser och allt sådant. Bara batterikapacitet.

Då behövs det batterier för ca 400 miljarder för att säkra upp stockholm en vecka på vintern när det inte blåser och solen inte skiner. Exlusive allt...
Dag 8 räcker det här systemet inte längre - så det här kan vara underdimensionerat.
Och det här är bara för ett område. De här skulle behövas på fler ställen i syd.

Dessutom behöver man bygga en helt annan överproduktion av el med vind för att man både ska kunna fylla både lager - och samhället när det blåser mer. Prismässigt är det här inte helt trivialt.

Jag är inte emot att titta på de här lösningarna. Men det är inte jättelätt att få till. Och det skulle rimligen pressa upp elpriserna en hel del.

Bara en liten notering: Man kan inte ha batterier för ändamålet då de inte kan hålla laddningen och bör ses som korttidslagring. Istället behöver man titta på vätgas och andra alternativ som kan laddas på sommaren och användas på vintern för en mer långvarig lagring. Då behövs det mycket energi för att omvandla energin också, vilket är ytterligare en anledning att använda cirkulär framställning.

Av MsSmith
Skrivet av Kolsvart Katt:

Tack för länken. Är det du vill säga med den att Sveriges elförsörjning fungerar i topp, vi behöver inte spekulera i något annat än fler vindkraftverk, om ens det? Eller något annat?

Vad avser förstudien så är uppenbarligen staten av en annan åsikt än dig och SMR är på gång i flera delar av världen. Det ter sig logiskt att Sverige tittar på tekniken nu och inte om 50 år när det finns långtidsstudier, när en del kärnkraft relativt nyligen lagts ner i södra Sverige med de konsekvenser det fått, och SMR är i tiden.

Vet inte hur du får det till detta alls egentligen men sakkunniga rankar Sverige högt, så även jag som arbetar med arbetsmarknadspolitik, IPA3 (forna Jugoslavien, Turkiet med flera mot EU), European Investment Bank, African Development Bank med flera och tittar på olika välfärdsfrågor. Olika slag av solenergi måste över tid tillföras men folk har i allmänhet en felaktig bild av vad det innebär. Kärnkraftverken bär sig inte och de är inte cirkulära. Det är A och O i dessa sammanhang. Sedan är världen inte så svart/vit som du kanske omedvetet målar upp: Att inte satsa betyder inte att man ska avveckla. Däremot är kärnkraften starkt ifrågasatt, nu ligger den även under 25% av den totala produktionen sedan många verk är nere av olika anledningar.

Sedan kriget i Ukraina bröt ut har kärnkraftverk på många håll klassificerats som terrormål. Det är därför av strategisk vikt att inte lägga alla ägg i en korg. Det satsas även på långtidslagring av energi som dels kan väga upp nackdelarna med vårt fantastiska vinterklimat, dels skulle kunna ersätta svängmassan från kärnkraften. Något som skedde bland annat vid ett oplanerat stopp nyligen. Fler byggnader måste också bli självförsörjande, vilket REPower EU bland annat verkar för. Slutligen är det även en mental omställning som måste göras. Bilen kan ses som ett mobilt batteri, men det kräver en översyn i lagar och det skulle krävas färre laddstationer om man kunde daisy-chaina bilar men då vill vi inte att nån annan ska pilla på min leasade bil... Många bäckar små alltså. Just nu satsas det en hel del på havsbaserad vindkraft i våra regioner. Eswatini i södra Afrika satsar på vattenkraft i MNWAP. Men ingen satsar på kärnkraft i någon större utsträckning och det finns goda anledningar för det.

Du kan inte dra en slutsats att staten är av annan åsikt då förstudien inte presenterats. Deras slutsats är väl egentligen inte presenterad, är nog det riktiga. Givet är att det är rimligt att titta på SMR nu, det hade jag också gjort i deras sits, men vad förstudien kommer innehålla är ganska uppenbart och där med även slutsatsen. Att KTH med flera universitet forskar vidare på SMR betyder inte att det kommer vara marknadsmässigt hållbart. Det är en spännande teknik och kan säkert ha sina syften, men relevant för Sverige?

Vet inte vad det är för konsekvenser du hänvisar till? Finns inget mer än lösa skott i sammanhanget.

En svag ökning av kärnkraft men majoriteten är cirkulär

Kostnaden är ganska markant högre för kärnkraften.

Vindkraften har ersatt bortfallet av kärnkraft. På sin höjd blev det en liten hicka.

Och Sverige blev under krisåret 2022 Europas största exportör av energi
https://www.powerengineeringint.com/world-regions/europe/swed...

Av MsSmith
Skrivet av johanandersson:

Det är otroligt arrogant att förutsätta att alla som inte håller med samhällets vedertagna åsikter har "sämre" åsikter.

Tänk dig hur dagens samhälle hade sätt ut om folk har lyckats förtrycka alla avvikande åsikter 1923.

Hur är det med tidsuppfattningen? Med dagens teknik och kunnande är det fullständigt irrelevant att dra in något som kan ha skett för ett sekel sedan. Klart som sjutton att tror man inte på förintelsen, att jorden skulle vara platt, förneka klimatet eller att Covid-19 var ett masskontrollsexperiment så har man en rätt grumlig världsuppfattning.

Av MsSmith
Skrivet av Kolsvart Katt:

Nuvarande regering har signalerat en vilja att se över möjligheterna för uranbrytning i Sverige.
Var och när har Sveriges "el-system" blivit utnämnt till världens bästa?
Re viljan att "ta i SMR" så kommer som nämnt en förstudie av statliga Vattenfall vara klar i slutet av 2023 https://group.vattenfall.com/se/var-verksamhet/vara-energisla...
Jag vet inte riktigt hur långtidsstudier ska kunna finnas för något som inte funnits en lång tid.

Nuvarande regering stod även och viftade med en falukorv på bästa sändningstid, blåljög sina väljare upp i ansiktet och är rent av destruktiva i synnerhet mot sin egen väljarkår. Problemet med uranbrytning är att det förbjöds för att det inte var säkert eller etiskt rätt.

Deras förstudie kommer säga precis det som Uniper sa tidigare i år: Man vill inte satsa på kärnkraft. Det finns inga marknadsmässiga skäl, helt enkelt.

Eftersom det inte finns några långtidsstudier på något som inte finns så är det således en utopi att tro att SMR kommer implementeras i Sverige. Det var hela min poäng.

World Energy Council, 2022 World Energy Trilemma Index, har Sverige i topp.

Av MsSmith
Skrivet av slipbit:

Återigen samma argument som andra här. Förstår ni inte att demokratin dör när man börjar massövervaka.

Din demokrati är redan inskränkt på flera områden. Det vare sig börjar eller slutar med Chat Control 2.0. Om man inte kan stå för sina åsikter så kanske man ska inse att de är så unkna att de inte hör hemma i dagens samhälle.

Av MsSmith
Skrivet av Kolsvart Katt:

Jag läste https://www.tn.se/naringsliv/31849/nordiskt-genombrott-for-ka...

Danmarks opinion har svängt till kärnkrafts fördel för första gången på mkt länge och här har ett företag skapat "smältsaltreaktorer som drivs på torium".
"Elen kommer dessutom att vara planerbar, fossilfri och minska slutförvaringsbehovet av kärnavfallet från 100 000 år till 300 år.

– Vi kommer att kunna slutbränna redan existerande kärnkraftsavfall och avfallet från våra reaktorer kan förvaras ovan jord. Om vi fick välja skulle vi gärna ta emot vartenda gram kärnavfall i världen och slutbränna det i våra reaktorer, säger han."

Blir intressant att se vad som kommer av det där. Vattenfalls förstudie om SMR vid Ringhals ska vara kvar i slutet av det här året vilket är inom nyvarande mandatperiod iaf och borde kunna bli (i motsats till om förväntades vara klar om fyra år när annan mandatperiod, kanske regering och helt andra prioriteringar och kanske styrelser och opinioner)

Kärnkraft är inte planerbar, möjligen väderoberoende och det är nog att töja på sanningen rätt långt det med. Att kalla den för fossilfri är väl också ett hån med tanke på att uranet bryts i Sydafrika, Ryssland och andra mindre nogräknande länder, fraktas på båt, anrikas utanför Danmark innan det kommer dit/hit och sedan lagras i hundratals år. Finns heller ingen realism i att tro att Sverige, som har blivit utnämnt till att inneha världens bästa el-system, skulle ens vilja ta i SMR i praktiken då det helt saknar långtidsstudier. Återigen, om det ens blir något med SMR, så är det mer troligt att det är ett mindre nogräknande land som kommer implementera det först.

Av MsSmith
Skrivet av sasfoxi:

Jo det är en rättighet att vara anonym. Dom vill massövervaka folket med lögnen att få fast pedofiler när det är massövervakning av folket som är deras syfte och inte att få fast pedofiler. Dom vill åsiktsregistrera, beter sig som fascister. Dom kommer inte ändra något stort, massövervakningen kommer dom behålla.

Tro det om det gör dig lyckligare

Skrivet av Nr42:

Och jag förklarar för dig varför jag inte har fel.

Det är inte exakt samma sak då alla hashar alltid kommer att skickas till EU. Samt att jag inte kan välja att opta ur (välja en annan väg).

Jag förstår tyvärr inte din liknelse med Windows, men kan väl säga att jag alltid har möjlighet att välja ett annat OS.
Jag tror verkligen inte att det är klar när man har gjort en åtgärd, ytterligare en anledning till att sätta stopp för CC2.0 nu.

Tror det här var ditt första inlägg i tråden, så du kanske förstår varför jag tror att du är för massövervakning?

Enligt https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Pedofili så är ca 5% av befolkningen pedofiler och de flesta begår aldrig brott. Varför ska vi då övervaka hela befolkningen, särskilt med en teknik där en ändamålsglidning kan vara katastrofal, för att inte tala om falska positiva resultat.

Håller verkligen inte med.
Som sagts tidigare, det är tydligt att massan inte är kapabel att bete sig och lägger till att nya tider skapar nya problem och där med kräver nya lösningar. Men det är samtidigt sant att ordspråk så som "Liten tuva stjälper ofta stort lass" och det är ofta "några få som förstör för väldigt många" återigen blir aktuellt här.

Skrivet av Nr42:

Visselblåsarlagen i all ära men den kanske inte hjälper om det är gäng, utländska regeringar osv. som man vill visselblåsa om.

Det är inte kapten klänning jag tänker på. Det var någon inom försvaret som gillade att gå på bdsm partys har jag för mig. Dock är det omöjligt att att söka på "militär bdsm" och få fram vettiga resultat så jag får dra tillbaka det som argument då jag inte kan hitta någon källa.

Är själv utövare inom BDSM så jag fick fram precis vad jag ville på den sökningen

Av MsSmith
Skrivet av ingenjören:

Tack o lov har regeringen bytt fokus från 100 % förnyelsebart till 100 % fossilfritt. Spana gärna in den här sidan för att analysera CO2 ekvivalenter för respektive kraftslag.

Kommer fortfarande inte att bli någon kärnkraft i Sverige, den är utkonkurrerad av billigare och bättre alternativ och några SMR kommer självklart heller inte att uppstå. Redan i år har de redan stängts av i omgångar (Sverige och Finland) för att de är för dyra och inte marknadsmässiga och ju mer alternativ som byggs desto oftare kommer det att ske.

Av MsSmith
Skrivet av Nr42:

Om du bara tänker sociala medier osv. så kan det nog finns anledning att vilja vara anonym där, kanske för att vara "visselblåsare" t.ex.

Var det inte någon ganska högt uppsatt militär som fick avgå för typ 15 år sen för att det kom fram att han höll på med rätt kinky saker?

Där har du visselblåsarlagen som träder in i stället.
Menar du Kapten Klänning? Han åkte dit för grov våldtäkt mot barn bland annat.

Av MsSmith
Skrivet av Nr42:

Och jag beskrev att dina liknelser inte fungerade.

Fartkameror fotar inte all bilar, bara dom som kör för fort, man vet var dom finns och kan välja att åka en annan väg. Så ja det är en form av övervakning men det är inte massövervakning utan misstanke.

Ja båda är lagbrott, varför förtjänar den ena massövervakning och inte den andra?

Ja det sprids tyvärr väldigt mycket hat och rasism över nätet, dock är det inte olagligt, så varför är det med på listan?

CC2.0 handlar, som jag har förstått det, om att alla bilder som skickas i meddelanden hashas. Hashen skickas sedan till "EU" där den jämförs mot kända bp hashar. Hur leder denna massövervakning till någonting meningsfullt? De personer man försöker få tag på kommer att hitta andra lösningar.

Ändamålsglidningen som kan hända med CC2.0 är också problematisk. När man väl bestämmer att man vill använda CC2.0 till mer än bara bp och märker att det inte gick att hasha det de andra kriminella skickade så nu tar man bara och skickar alla meddelanden i klartext till "EU" istället.

Och jag säger att du har fel.
Hur får du ihop det att fartkameror inte fotar alla bilar och din beskrivning med hashen? Är det inte en känd hash syns den inte. Det är exakt samma sak. Att hitta andra lösningar är precis vad alla alltid gör. Titta på Microsofts uppgraderingar för Windows, det är som att jämföra med att köra opatchat, vilket förstås är otänkbart för de flesta. Utvecklingen kommer alltid flytta användandet framåt. Om du tror att det är klart när man gjort en åtgärd så kommer du bara bli besviken.

Säger inte att det är bra med massövervakning, utan att befolkningen är för dum på stor skala för att inte klara av ökad frihet. Nya innovationer = nya problem = nya lösningar = nya regelverk.

Skrivet av sasfoxi:

Jo det är en rättighet att vara anonym på internet och inte propagera för att Sverige blir "1984". Dom vill låta SÄPO övervaka sociala medier så att man kan införa ett åsiktsregister. Man vill även införa en lagändring som skulle möjliggöra för Polismyndigheten och Säkerhetspolisen att ta del av information som samlats in av hälso- och sjukvården.

Nyligen gjordes regeringens ställningstagande känt och på sin blogg dömer Karl Emil Nikka, författare och Årets säkerhetsprofil 2021, ut texten som ”skrämmande”.

Regeringen väljer inte bara att ignorera varningarna från Advokat­samfundet, Centrum för rättvisa, Integritetsskydds­myndigheten, Journalist­förbundet, ministerrådets egna jurister samt över 450 doktorer och professorer från 38 länder. Regerings­partierna väljer till och med att gå emot sina egna EU-parlamentariker. Både Moderaterna och Liberalerna har på EU-nivå förstått vilka fruktansvärda konsekvenser som förslaget får och säger därför bestämt nej till massövervaknings­förslaget. Här på hemmaplan klingar andra toner, och de klingar falskare än någonsin. Regerings­partierna väljer nämligen att stämma in i förslags­förespråkaras kör av missvisande påståenden med en ny teknisk orimlighet.

Enligt Nikka är regeringens ställnings­tagande ”uppenbart skrivet av någon som saknar nödvändig teknisk kompetens”.

Vidare konstaterar han att regeringen förespråkar klientsides­skanning, vilket innebär att EU inför krav på bakdörrar i appar så att tjänsteleverantörerna kan skanna innehållet innan det skickas (före kryptering) och efter att det har tagits emot (efter dekryptering). Detta möjliggör att tjänste­leverantörerna skanna innehållet utan att bryta krypteringen och omfattar meddelandetjänster som WhatsApp.

I debatten heter det ofta att lagen syftar till att förebygga och bekämpa sexuella övergrepp mot barn, men enligt Nikka handlar det i själva verket om massövervakning.

Nej det är inte en rättighet att vara anonym. Om du tror det så ska detta förhoppningsvis införas omedelbart bums, för det du beskriver är ett större problem. Jag känner personligen Karl Emil Nikka och vet att det finns en djupare tanke än någon blogg aktivitet kan förmedla. Givetvis säger en säkerhetsexpert och Integritetsskydds­myndigheten att det är problematiskt, det är som att fråga kärnkraftslobbyn om kärnkraften är socialt och ekonomiskt hållbar (för tydlighetens skull: det är den inte).

Att man saknar teknisk kompetens är inte samma sak som att uppnå ändamålet, dvs det är inte politikernas jobb att implementera detta i praktiken. Slutligen är det nog inte så troligt att det implementeras i denna form utan kommer säkerligen tonas ned på något sätt, eller skjuts upp för framtida samtal.

Av MsSmith
Skrivet av johanandersson:

Du tror väl inte att denna sortens lag hade medfört en konstant effekt liknande "knäckningen" av encrochat?

Att kriminella kommunicerade fritt där, och därmed blev påkomna, var ju för att de trodde det var skyddat. Det kommer naturligtvis inte ske när kommersiella tjänster påbörjar massövervakning. De kriminella kommer bara använda andra krypterade tjänster.

Man flyttar problemet = driver utveckling. Precis det som hela världen alltid gjort. Du tror väl knappast att Intels 7nm teknik kom av sig själv. Det är precis samma teori.

Skrivet av medbor:

Övervakning kräver mycket mer resurser, mer information att gräva igenom för att hitta något fällande

Tror verkligen inte fler brott skulle lösas om alla datorers innehåll var fritt tillgängligt för polisen

Antingen är deras uppdrag för brett eller så har de för lite resurser. Som det är nu halkar de efter mer och mer för varje dag som går, och de kriminella vet detta. Väldigt många brott som inte klaras upp idag, extremt många utredningar som läggs ner (trots videobevis). Det är något fundamentalt fel, och det har inte med bevismängd att göra

Nej, inte övervakning. Tillgång till övervakning. Två olika saker.

Skrivet av Nr42:

Har vi installerat övervakning i alla bilar som rapporterar om man kör för fort?
Har vi installerat kameror överallt det kan begås en våldtäkt?
Sista punkten verkar inte höra till listan.

Jag antar att du tror att den här tråden handlar om något annat än chat control 2.0 eftersom du inte verkar prata om chat control 2.0

Jag gör liknelser. För att svara på dina antaganden:

Nej, men vi har fartkameror på utsatta sträckor = övervakning
Nej, men det är ett lagbrott = samma som man vill kunna bevisa här
Jo det gör den verkligen.

Av MsSmith
Skrivet av slipbit:

Vänta lite. Brott sker varje dag, så hur skulle total övervakning hindra våldtäkter? Det är inte brist på bevismaterial som så få döms. Ta Snapchat. Där har man ju fällt vissa för kränkande fotografering.

Det finns en övertro att bara man ger upp lite mer privatliv så blir vi så mycket bättre på att lösa brott.

Precis - och med nya tekniska möjligheter så finns det saker som du kanske gillar eller ogillar.
Kameraövervakning i samhället har en motverkande effekt, i synnerhet taxibilar, vilket är just en teknisk utveckling. Fler kör/åker bil och då uppstår ökade problem där. Övervakningen har en dämpande effekt.

Gissar att det du kallar övertro krockar lite med problematiken med Encrochat, och de resultat som uppnåtts tack vare att det knäcktes?

Av MsSmith
Skrivet av slipbit:

Det är sånt som totalitära stater håller på med. Nån begick ett brott så nu ska man ha drakoniska åtgärder. Har du någonsin ljugit? Men då får du senaste mindreader 3000 inopererad i huvudet så att vi ser att du aldrig kan ljuga mer och sanningen kommer fram

Skrivet av Nr42:

Hur stor del av befolkningen håller på med csam? Det här har inget att göra med att vara anonym på nätet. Bättre argument tack!

  • Hur många kör bil lite för fort

  • Hur många våldtäkter sker dagligen

  • Hur mycket hat, rasism med mera sker på nätet

Poängen är att bryt inte mot lagar eller regler så har man inget att oroa sig för. Gör man det så finns risken att bli påkommen. man får ta det beslutet själv. Tekniken utvecklas och där med också möjligheterna - men så också skyldigheterna. Internet är inte en frizon, även om vissa tror det. En majoritet av användarna på detta forum har röstat för partierna som går fram med detta. Man får skylla sig själv.

Av MsSmith

Bra ändå, även om utförandet kan ifrågasättas. Befolkningen har tydligt och klart bevisat att de inte är förmögna att hantera full frihet och det är heller inte en rättighet att vara anonym på nätet.

Av MsSmith

Dags att byta min Surface Book 3 då!

Av MsSmith

Fattar inte, nästan alla stora titlar har varit för krävande för den existerande grafikkorts generationen. Unreal, Far Cry, Crysis och i mer modern tid Cyberpunk och en hel hög med spel där emellan. Då hette det att spelen drev försäljningen och tekniken framåt.

Av MsSmith

Själv firade jag två år med bara vatten för åtta dagar sen tio år utan alkohol. Sveriges tråkigaste person!