Inlägg

Inlägg som Ampen har skrivit i forumet
Av Ampen

Vad jag tycker är pantat här är fokuseringen från EA, något jag sett andra gånger när det gäller andra bitar inom spel. Inställningen att just ett sätt att göra något är vad som lönar sig låg i min mening bakom att det klassiska Star War Galaxies ändrades på alla sätt som gick för att likna WoW och ersattes slutligen med SWTOR som var en kapning rakt av med nytt tema.
Samma tankesätt här, MP med microtransaktioner är vad som ger bäst intäkter, då är allt annat ointressant.
Vad de missar då är att spel som jag uppfattat verkligen slagit i taket intäktsmässigt är sådant som bryter ny mark, oavsett om det är SP, MP, co-op eller kombinationer av dessa. Kopiera andra så kan du ta en andel av en marknad, skapa något eget så skapar du en egen marknad. Kreativiteten har vattnats ur i spelbranschen.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ampen

Jag tror i alla fall att det börjar bli så pass mycket nu att EU-domstolen kommer börja intressera sig för det. Skillnaden ligger i som någon nämnde i att det inte annonserats vad för data som samlats in eller ibland ens att det görs, istället är det många gånger omskrivningar som "för att göra det enklare för DIG" och annan bullshit som gör att medelsvensson bara nickar och tycker att "ja, men det är ju bra". Problemet är friskrivningar och sådant i användarvillkor som är meterlånga och där resultatet blir att acceptera utan att läsa för att det blir för mycket att läsa.
Vad jag kan tänka mig kan komma däremot är ett krav att allt som rör information som samlas in och skickas tillbaka ska listas klart och tydligt högst upp eller (vilket hade varit mycket bättre men rent förödande för industrin då) att all sådan telemetri som utgångspunkt ska vara avstängd och att konsumenten aktivt måste slå på den. Att den som utgångspunkt känns som ett stort steg dock så det är nog rimligare att hoppas att det tydligt måste listas högst upp i villkoren.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ampen
Skrivet av MxP:

1. Tillämplig taxa för 2017 är 1342 kr exkl. moms / h, långt ifrån de 5000 du föreskriver, dvs. ”vinsten” som du resonerar om och försöker påtala är långt mer än 500 kr. Att det inte blir lönsamt för Njord Law är helt bortom det rimliga i sitt resonemang om rättegångskostnaderna, ett sådant företag ser knappast vinsten i detta utan snarare i kravet. Att de sedan inte väljer att fullfölja beror säkerligen snarare på bevisbarheten med tillhörande komplexitet kontra att istället kräva nästa person på en smärre summa.

2. Att Njord Law skulle göra sig skyldiga till ”onödig rättegång” å din förklaring? Förlikningsmöjlighet har givits, motparten är därmed underrättad och har fått något att ta ställning till och ditt resonemang fallerar. Att beloppet sedermera i stämningsansökan höjs är det inget som utgör hinder mot då det förstkommande endast är att se som en förlikning. Å andra sidan finner jag det otroligt att det inte först trillar in ett betalningsföreläggande från KFM innan det därifrån dras vidare.

// Verksam och utbildad jurist som tyvärr inte alltid kan blunda för dessa rena felaktigheter.
Over 'n out.

1. Stämmer säkert om timtaxan men i FT-mål har du väl också rätt till ersättning för ansökningsavgiften (2800?) samt resa och uppehälle för ett ombud vilket med den summa du anger för en timmes taxa då lägger oss runt c:a 5000 eller lite där över. Du kan säkert de här siffrorna bättre än jag, men tror definitivt att tanken med just summan 4500 har med det här att göra.

2. Fast vad Njord vill är att få in pengar alltså få ett förhållande fastställt och i så fall behöver det vara tvist om det. Om det är tvist om 4500 finns det inget som säger att en motpart inte får kalla fötter och betalar om det helt plötsligt skulle gälla 22000, men är det inte upptaget med motparten så går det inte att veta om de kommer betala vilket är grunden för onödig rättegång vad jag fick förklarat för mig. Det blir däremot inte det om Kronofogden används som du säger, men då har faktiskt motparten kontaktats innan. Jag säger inte att du nödvändigtvis har fel men vår föreläsare på det här är hovrättsdomare och det var vad han sade, "3 a§ handlar om onödig rättegång, om jag väljer att gå direkt till domstol istället för att använda summarisk process genom KF, händräckning osv.".

Jag tror jag ändå förstår din poäng, en förlikning är en mellanväg typ, men Njord förutsätter ändå med det att de har rätt, att det är fastslaget att ett upphovsrättsintrång begåtts etc, sedan skulle ersättningen de kunde kräva egentligen vara högre, men vill man då slippa alltihopa kan det bli förlikning på 4500. Så egentligen kräver de inget och jag antar att det kommer vara deras försvar gentemot DI, "vi har inte krävt pengar eller drivit in något, det är bara ett förslag till förlikning". Vill de ta det vidare då måste de i alla fall specificera det som jag ser det och ta det med motparten på den summa de anser ska betalas, för att inte tala om att få fastslaget att ett upphovsrättsintrång verkligen skett. Men det är inget en domstol skulle reagera över menar du?

Av Ampen
Skrivet av anon214822:

Om det går till tingsrätten, hur säkert vet vi att Njord då kommer att hålla fast vid ett skadestånd som underskrider ett halvt basbelopp?

Dom kan mycket väl säga ett lägre belopp för att få ett snabbt och smidigt avslut och sedan dra till med något betydligt större längre fram. Det är skrämseleffekten dom är ute efter, inte att begränsa fildelarens riskexponering.

Egentligen grundar det sig i praxis fast det finns också lagstöd, men sedan är en utgångspunkt också varför Njord valt det belopp de valt. Genom att det är under ett halvt prisbasbelopp så går det bara att kräva ersättning för 1 timmes juridisk rådgivning (så kallat FT-mål) och timpriset här sätts i reglering av regeringen. Jag har inte exakt koll på timtaxan nu men om vi säger att timpriset är 5000 så blir situationen att de som får brevet kan anlita jurist för 5000 och få rätt i domstol eller så kan de betala 4500 och slippa ärendet. De gör sparar i så fall in säg 500 på att bara betala och det här är det jag tippar att Njord räknat med för de fall personerna kontaktar jurister, en enkel kostnadsberäkning som gör det billigare att bara betala. För Njord själva blir det inte heller lönsamt eftersom de bara kan begära ersättning för en timme i det här fallet. Upplägget handlar alltså om att det inte ska bli tvist.

Så, då skulle Njord kunna skicka ett kravbrev på 4500 och sedan om de går till ting då istället kräva 25 000, eftersom de då om de vinner får sina kostnader betalda? Ja, bortsett från att om de förlorar så får de ersätta motparten och de har fortfarande bevisbördan här, men dessutom så är det då regler om onödig rättegång.
Om det är så att Njord anser att du är skyldig pengar och du anser att du inte är det så är det en tvist i så fall och det första domstolen gör i det fallet är att avgöra om skulden existerar, det här kallas fastställelsetalan (RB 13:2). Av den paragrafen framgår ändå att det behöver råda ovisshet, dvs du och Njord ska vara oense och i så fall kan de (eller du) då begära att få det fastslaget hur det ligger till. Märk väl här att någon som fått ett sådant här brev alltså kan dra Njord inför rätta för att få tingsrätten att slå fast att Njords krav är oriktigt. Viktigt är ändå att det ska "lända käranden till förfång", så det måste visas att det här är något som hindrar och att det därför att viktigt att få det utrett.

Så, om Njord har skickat ett brev till någon på 4500 som den valt att inte svara på eller bestrider så föreligger ett ovisst förhållande om det, men om de då går vidare till domstol och istället kräver 25 000 så har de inte tagit upp det med mottagaren och då kan de inte säga att läget är ovisst. De vet nämligen inte innan de pratat med motparten om denne motsätter sig det eller inte. De gör sig då skyldiga till onödig rättegång (RB 18:3) och läser du den paragrafen förstår du att helt andra mekanismer kommer in i spel då. Även om Njord i det fallet vinner så får de betala vilket betyder att den som då blir stämd av Njord i praktiken kan använda sig av vilka advokater denne vill, Njord får stå för kostnaderna i vilket fall.

Blir väldigt mycket text men det är det bästa sättet jag kan förklara på. Men jag är övertygad om att det här är vad som ligger bakom just summan 4500 och lika övertygad om att det också är vad som gör att de aldrig kommer gå vidare. Det blir för dyrt helt enkelt. Tanken är nog istället att se till att skicka ut så mycket brev som möjligt för att få samma effekt som i andra länder där sådant här gjorts, nämligen att upphovsrättsbrotten ska minska. Att det sedan kommer vara vissa som betalar också är vad som delvis kommer finansiera operationen, därför är det riktigt bra att DI tar upp det och vore suveränt om de kom fram till att det är att se som inkasso. Då riskerar de ansvariga på Njord nämligen inte bara böter utan även fängelse, och tänker de sig skicka ut 8000 brev utöver de 5000 de hävdar de redan skickat ut...ja, då borde vi nog hamna i övre delen av straffskalan. Jag tror verkligen inte Njord såg det här draget komma från DI.

Skrivet av Solaris:

Tack för ett utförligt svar.

You're welcome! Hoppas det var begripligt också.

Av Ampen
Skrivet av Krakkan:

Om DI misslyckas.. Kan man göra en fuling? Dra till PB och börja skicka egna kravbrev till folk? Behöver inkomst!

Mja, vad Datainspektionen vill titta på är ifall det här är brev som ska omfattas av Inkassolagen, detta eftersom om du bedriver verksamhet enligt det så ska du ha tillstånd av just DI, det är därför det är de som utreder det. Så frågan är om Njord driver in en fordran åt någon annan. Är det inkasso och de inte har tillstånd är det ett lagbrott vilket kan ge böter eller fängelse.

Av Ampen
Skrivet av murklor:

Beviset? Dom går ju inte på bevis

Var väl nåt fall i danmark eller nånstans där dom inte kunde bevisa nåt när dom hade kört öppet nätverk... För frågan är ju, är det olagligt att ha ett öppet nätverk? Räknas det som medhjälp till brott, är man ansvaring för vad andra använder ens internet för?

Om någon skulle säga ja... kan man då inte argumentera att bredbandsleverantören är skyldiga från första början? Står i user agreement kanske? Ja men man kanske skrek ut genom fönstret "Öh mitt wifi är öppet, använd inte för fildelning hörni!" räknas det som att man uppmärksammat på villkoren haha?

Skrivet av downup:

Så om jag tankar sjukt mycket på McDonalds så åker McDonalds dit?

Bevisbördan ligger på de som påstår något och när det gäller en internetuppkoppling som andra kan koppla upp sig på så måste principen om bristande gärningsculpa gälla. Vad vi pratar om här är nämligen ett förslag till förlikning vilket innebär att det handlar om skadestånd och i så fall krävs uppsåt eller vårdslöshet (vilket är culpa då). Bristande gärningsculpa innebär alltså då att någon som tillhandahåller internet då t.ex. inte har uppsåt eller kan anses vara vårdslös om någon annan använder internet till att göra något olagligt. Principen är exempelvis också tillämplig på posten som annars haft straffansvar för om någon skickar något olagligt med posten. Ska du kunna hållas ansvarig behöver det alltså visas att just ditt agerande bidragit till brottet etc och eftersom det inte finns någon lag på att kryptera sitt wifi så har du inte begått en vårdslös handling genom att ha det öppet. Således kan du inte hållas ansvarig så länge det inte är bevisat att just du gjort något.

Långt och kanske lite bökigt förklarat men ett rätt omständigt resonemang som ligger bakom det, intressant nog är det vad som dömer piratbaygrundarna och friar andra nättjänster som internetleverantörer, Youtube etc (det ansågs alltså ställt utom rimligt tvivel att Swartholm-Warg, Neij etc förstod att deras infrastruktur skulle användas till upphovsrättsbrott, alltså hade de gärningsculpa).

Skrivet av Viochee:

Lol klart som fan det var jäv, frågan är hur du ska bevisa det, i princip omöjligt om man inte tagit emot en stor summa pengar i samband med rättegången... En dommare vet dock säkerligen hur man tar emot sånt på ett säkert sätt eller efter misstankarna är borta.

Är man styrelseledamot inom Svenska föreningen för upphovsrätt och ska vara dommare för ett mål som handlar om just upphovsrätt är man i princip automatiskt jävig.

Skickades från m.sweclockers.com

Vad som verkligen stör mig med jävsbestämmelserna är att det är domarna själva som ska anmäla det och det sedan är de själva som ska utreda och avgöra om jäv föreligger.

Av Ampen
Skrivet av VresiBerba:

En stämning är inget man gör för lagbrott utan till exempel kontraktsbrott.

Stämning görs i både brott- och civilmål, skillnaden är att i brottmål är det åklagaren som stämmer.

Av Ampen
Skrivet av Unknown:

Beviskraven är väl betydligt lägre i ett civilmål, så frågan är om dom måste det. Ägaren till abonnemanget har väl däremot ingen juridiskt ansvar för vad andra med tillgång gör. Kommer inte ihåg var/när det avgjordes, men läste det någonstans tidigare i veckan. Hojtar till med länk om jag hittar det igen.

Beviskraven är lägre ja, men det betyder inte att det går att hävda vad som helst utan att ha bevis för det. Här gäller det att bevisa att en specifik person använt ett visst ip-nummer eftersom du enligt svensk rätt inte kan hållas ansvarig för ditt nätverk. Har du öppen router t.ex. så kan vem som helst tankat ner något så det är upp till den anklagade att visa att det är just den anklagade som begått handlingen. Bara ett ip-nummer är alltså inte tillräckligt bevis även i ett civilrättsligt mål. Det juridiska ansvaret du letade efter är dels en EU-dom men sedan skrivs också strikt ansvar (att du har fullt ansvar alltså) ut i lagar där det gäller, vilket är fallet med hundar t.ex. Inte med internetuppkopplingar däremot.

Skrivet av Solaris:

Värt att tilläggas att lagar kan ändras på väldigt kort tid, även i Sverige, så resonomanget "jag har Bahnhof... " är inte bara farligt naivt, det är dumt också.

Skrivet av cjal:

Visst kan det ändras fort men tror inte mycket kommer hända vad gäller Bahnhofs sparande av uppgifter eftersom EU-domstolen sagt att Sveriges datalagrande bryter mot mänskliga rättigheter. Så länge EU gör den bedömningen kan Bahnhof fortsätta som de gör och hänvisa till detta om Sverige skulle börja bråka med dem.

Skrivet av Solaris:

Skillnaden är, operatörer som Bahnhof är inte immuna på något sätt mot att det kommer ett väldigt oväntat besök vilket tid som helst på dygnet. Om argument som brottsprevention ges, så kan man ge sig fan på att åklagare kommer ordna fram dokument som ger polisen befogenheter att knalla in och beslatag varenda pryl som dom pekar på.

Även om EU och kammarrätten sänkte PTS' käbbel om datalagringen nu i Mars, så är de mer än pigga på att bekämpa brott.

Nu föll det här på proportionalitetsprincipen vilket innebär att ingreppet i en persons integritet måste kunna försvaras av brottets svårighet. Så frågan är istället om straffskalan på brottet och är det ett brott som kan generera fängelse i t.ex 2 år så kan du begära ut information och Bahnhof kommer då också lagra och lämna ut det i enlighet med rättegångsbalken (24 kap tror jag det är, får kolla det). Hur som helst, den svenska lagstiftningen hade formuleringar om att du kunde begära ut dessa personuppgifter om misstanke om brott förelåg, vilket alltså gick emot proportionalitetsprincipen och det var det som EU-domstolen underkände. Men det kommer inte ändras i vilket fall eftersom vi pratar bötesbrott och det då fortfarande är oproportionerligt med så ingripande åtgärder.

Om Bahnhof själva ska bli föremål för en så kallad gryningsräd dock så krävs det att det finns rätt bra på fötterna om att Bahnhof begått brott (ekonomisk sådan antagligen i så fall), men bara för att de har kunder vars ip-nummer förekommer i en torrentsvärm så ger det inte åklagare/polis rätten att storma deras verksamhet.
Är argumentet brottsprevention har jag extremt svårt att se att fildelning skulle kunna vara grund för att knocka ut en leverantör, detta enligt principer som fastslogs av hovrätten i piratebay-fallet, bristande gärningsculpa.

Skrivet av Bopper:

Dessa brev skickas väl ut som vanlig post? Vad händer om brevet försvunnit? Blir man stämd i tingsrätten då?

Nej, en analogi kan göras t.ex. till om en räkning skickas till dig, du är inte ansvarig för att den kommer fram. Det är därför de kräver kvittens när det levereras föreläggande från Kronofogde osv. Så egentligen om en räkning kommer bort och du får en påminnelse med avgift kan du ringa och få bort avgiften om du kan göra troligt att du inte fått första brevet. Men i det här fallet är det inte grund för stämning i alla fall.

Skrivet av Mindboggle:

Vad jag stör mig mest på är att dom skickat ett sådant kravbrev till mig på en film jag inte har tankat ner.

Jag har inte en chans att bevisa att jag är oskylldig medans dom kan förfalska bevis!

Bevisbördan är deras helt och hållet, du behöver inte bevisa någonting.

Skrivet av Ozzed:

I brottmål så är man väl oskydlig tills motsatsen är bevisad. Men det här är väl civilrättsligt? I så fall får du ju pröjsa dina egna rättegångskostnader, så även om du genom att anlita en dyr advokat kan bevisa din oskuld så åker du ju på att betala hans arvode. Och det lär bli mer än 5 000Kr.

Oavsett om det är brottmål eller civilmål kommer oskuldspresumtionen gälla skulle jag säga, men det är lite knepigt ordval eftersom civilmål oftast handlar om tvister. Här kan man säga att Njord hävdar att ett förhållande föreligger medan mottagaren anser att det inte föreligger, men det är upp till Njord att visa att det är som de säger. Så på så sätt genom att bevisbördan ligger på dem kan man ändå prata om oskuldspresumtion, men som sagt, det handlar egentligen om brott. Det fungerar ändå enligt samma princip.

Skrivet av Raphaei:

Jag är nyfiken på hur de resonerar kring vilka som anses vara fildelare.

1) Om man har netflix, eller köpt en skiva, riskerar man att få kravbrev trots att man har laglig tillgång till det materialet?

2) Hur är det om man är en vanvettig cybervigilant och laddar ner, raderar, laddar ner, raderar, dygnet runt med kanske <1% share ratio med avsikt att försura för dessa piratande IT-brottslingar? Har man 100Mb ner, varför inte liksom.

Går de exklusivt på aktuella biofilmer osv är nog 1) väldigt svår att motivera, men hur där det med 2)? Känns ju dumt att straffa dessa för att dela om de bara kollar IP på öppna trackers. Jag hänger med på principen att även om man har en 1:100 share ratio så är det fortfarande sharing, men i sådana fall tycker jag att de helt enkelt endast har 1% rätt i sitt synsätt, och när man har 99% fel är det svårmotiverat.

Fildelning är egentligen lite slarvigt uttryckt. Vad det egentligen handlar om är upphovsrättsbrott och där finns det vissa kriterier som behöver vara uppfyllda, bland annat måste det ske utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd och att det ska ha tillgängliggjorts till allmänheten.

1. Vad du ser på Netflix, köper på skiva osv är sådant som gjorts tillgängligt med upphovsrättshavarens tillstånd och är alltså inget du begår upphovsrättsbrott genom att konsumera.

2. I det här fallet däremot är du skyldig, detta eftersom du begår brottet även om du bara delar en del av något som är skyddat av upphovsrätten, så även om det är <1% är det fortfarande en del. Den lilla <1% har då tillgängliggjorts till allmänheten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd och du har då begått upphovsrättsintrång.

Skrivet av anon214822:

Angående vem som betalar advokatkostnaderna:

https://www.minilex.se/a/vem-st%C3%A5r-f%C3%B6r-r%C3%A4tteg%C...

Huvudregeln i tvistemål är alltså att den part som förlorar ett mål skall betala såväl sina egna som motpartens rättegångskostnader.

Här blir det ändå förenklat tvistemål, s.k. FT-mål, eftersom det är en summa som understiger ett halvt basbelopp. En timmes advokatkostnader kan räknas in och jag tror det är del av affärsidén. Det blir helt enkelt billigare att betala 4500 till Njord än att anlita en advokat för 5000 och då få rätt.
Men det är också vad som talar för att Njord aldrig kommer driva det vidare, för kostnaderna det skulle innebära för dem själva skulle vida överstiga de 4500 de kan få in och de kan inte begära att få sina kostnader betalade då heller eftersom det är ett FT-mål.

Av Ampen
Skrivet av Xinpei:

Då ljuger de och dessutom får de ta och bevisa det faktum att just jag satt vid datorn vid den tidpunkten.

Kommer att bli som med spridningskollen. De kommer att snabbt inse att det inte är lönsamt att försöka genomdriva detta och kommer att ge upp förr eller senare.

Exakt så här, vilket har varit mitt resonemang hela tiden. Dels får de bevisbördan för att vad de säger faktiskt skett och jag ser inte hur de ska kunna bevisa det, sedan är summan de kräver också vald på ett sådant sätt att det ska bli billigare att betala dem än att anlita advokat eftersom det blir ett FT-mål. Så för de som får breven ifall de tittar på att anlita en jurist kommer de få klart för sig att de med största säkerhet vinner, men då kommer det kosta mer än 4500.

Upplägget spelar på människors rädsla så det är mer att likna vid utpressning. Dessutom tycker jag att rättsläget är oklart runt Popcorntime, förstår jag det rätt är det en streamingtjänst som använder en torrentklient. Torrentklienter tillhandahåller förvisso verket till allmänheten vilket inte är tillåtet medan det verkar göra det enbart i formen av en tillfällig kopia som inte har egen ekonomisk betydelse i en framställning som inte sprids vidare till allmänheten, vilket är ett undantag som är tillåtet.

Av Ampen
Skrivet av Falcon:

Hej.
Behöver hjälp av någon med insyn, vad ska jag skriva på mitt blanka A4-papper, till tingsrätten för överklagan till Hovrätt?

Kan alla överklaga en tingsrättsdom?
Gäller ett brottsmål, påföljd endast dagsböter, inget fängelsestraff är utdömt.

Har ingen advokat, ännu, gick till tingsrätten själv.

För att klargöra lite så som utgångspunkt får domar alltid överklagas. Sedan i och med att det är ett brottmål med böter som straff här så betyder det att det kräver prövningstillstånd (PT), men det i sin tur betyder inte att du inte har rätt att överklaga, bara att HovR kommer göra en översyn av din överklagan och sedan beslutar om du får PT, dvs om de tänker ta upp det.

Sedan till din egentliga fråga då, vad du ska skriva, så utan att veta vad för brott du anklagas för och hur domen ser ut så finns vissa formalia enligt rättegångsbalken.
För brottmål hittar du det i rättegångsbalken kap. 51 4$:
1. Domen som överklagas
2. Vilken del av domen som överklagas och vad du vill ha för ändring (ex. frikännande, att åtalet ogillas)
3. Grunderna för dig överklagande, var har det blivit fel
4. Varför du ska få PT
5. Din bevisning och förklaring vad den bevisningen visar.

Edit: fel paragraf-hänvisning
Skickades från m.sweclockers.com

Av Ampen
Skrivet av Blomman90:

Jag menar att vad som erbjuds som förlikning, mot att det inte blir en rättsprocess, inte behöver vara samma belopp som man sedan begär vid en stämning. Jag menar definitivt att den svarande parten inte kan hävda att denne inte getts möjlighet att lösa tvisten utan innan stämning lämnades in, eftersom den svarande de facto har erbjudits en förlikning.

Bara för att man inte kontaktar den svarande innan en stämning så blir det inte per automatik en "onödig rättegång" enligt RB 18:3. Däremot finns det givetvis en möjlighet att domstolen finner att så varit fallet. Till exempel i mål MD 2011:11 stämde ett bolag ett annat på grund av falsk marknadsföring. Det svarande bolaget förlorade huvuddelen av tvisten, men yrkade då att de skulle få ersättning för rättegångskostnaderna, alternativt att vardera part stod för sina egna kostnader, då det ansåg att det rörde sig om en "onödig rättegång", eftersom de inte på något sätt blivit informerad om att det andra bolaget ansåg dem ha en otillåten marknadsföring. Domstolen kom i detta fall fram till att det mot bland annat bakgrund av att parterna haft .

I ett annat, liknande, rättsfall från Marknadsdomstolen (MD 2009:9), där den förlorande parten anser att det skulle röra sig om en "onödig rättegång", konstaterar domstolen följande :
Men du kan ju försöka hävda att du inte givits möjlighet att lösa tvisten utan en rättegång och att du givetvis hade betalat, om du vetat om att det gällde ett högre belopp än vad du erbjudits som förlikning.

Nu kommer du återigen in på saker som jag aldrig påstått. Jag har aldrig gjort ett enda påstående om vilket ansvar som gäller för internet uppkopplingar. Däremot är beviskraven desamma, oavsett om RB 18:3 är aktuell eller inte. Detta har således inget med diskussionen om det är "okej" att stämma för ett högre belopp än vad som erbjudits i förlikning, som vi alltså har diskuterat.

Jag har ingen som helst juridisk utbildning. Att du har det (eller genomgår en) är tyvärr ingen garanti för att du har rätt i alla juridiska frågor (även om det givetvis ökar sannolikheten för det). Till exempel så tvistas det dagligen mellan åklagare och försvarsadvokat om hur lagen ska tolkas i ett specifikt fall (trots att båda kan vara extremt erfarna). Men båda kommer inte få rätt.

Jag har aldrig rekommenderat folk att betala, det är ytterligare ett påstående som du försöker klistra på mig. Jag tror inte att Njord har ett dugg att hämta i en civilrättslig process (så länge de inte sitter inne på någon riktigt kraftfull bevisning, som vi överhuvudtaget inte känner till). Däremot så ogillar jag när folk säger sig ditten och datten om vilken storlek på skadestånd de kan och inte kan begära osv., utan att ha tillräckligt på fötterna för sådana påståenden.

MD 2011:11 - Indispositivt mål och ett fall som kunde ha principbetydelse för rättspraxis vilket blir undantaget.

MD2009:9 - Stycket som tar upp ogiltig rättegång lyder (som du borde veta då du plockade ut endast de meningar som passade dig): "Swedish Film har visserligen medgivit att Marknadsdomstolen förbjuder bolaget att använda den påtalade annonsen enligt domsbilagan, men bestritt att de påståenden som annonsen utgörs av är otillbörliga i sig. Enligt Marknadsdomstolens mening gav Swedish Films inställning i målet kärandebolagen skäl att befara att Swedish Film skulle använda sig av annonsens påståenden i annan marknadsföring. Redan mot denna bakgrund har kärandebolagen haft godtagbara skäl att få sin sak prövad av Marknadsdomstolen och således inte föranlett en onödig rättegång. Att kärandebolagen inte kontaktade Swedish Film innan talan väcktes, eller att kärandebolagen inte godtog det förlikningsförslag som Swedish Film presenterade under handläggningens gång, föranleder inte Marknadsdomstolen att göra en annan bedömning."

Din citering kursiverad, men vad som avgör att det inte blir onödig rättegång är vad som är fetmarkerat, även om de hade slutat använda det, så anser domstolen det bevisat av deras inställning att det funnits risk att de skulle fortsätta använda annonspåståendena och genom att domstolen anser att den risken finns så har de rätt att ta det till domstol. I perspektivet av det gör det sedan ingen skillnad att Swedish Film inte kontaktats innan talan väcktes.

Med andra ord: Marknadsdomstolen kommer fram till att hade inte Filmcentrum gått vidare med en stämning så fanns det en risk att Swedish Film oavsett vad som hänt innan skulle fortsätta använda de annonspåståenden de inte fick använda och därför är det befogat med en rättegång.

Men visst, lär mig juridik. Har du blivit kallad rättshaverist någon gång?

Av Ampen
Skrivet av KimTjik:

@Ampen: Detta är en viktig frågeställning som i sig inte har med frågan om upphovsrätt att göra. Det finns definitivt skäl att ifrågasätta hur staten låtit sig manipuleras av företagsintressen och därmed potentiellt underminerat rättsstaten, eller åtminstone minskat allmänhetens respekt och uppfattning om huruvida staten tjänar medborgarnas intressen.

Att medborgares integritet förr eller senare skulle bli utsättas för risker på nätet var väntat och är inte beroende av frågan om illegal fildelning. Problemet här handlar om huruvida företag ska tillåtas agera polismyndigheter. Lösningen på detta är däremot inte att medborgare beter sig likadant och värre. Flera av dessa problem kan lösas av välfungerande rättsväsenden (om dessa är försvagade kan vi vänta lavinartade problem på många områden).

Återigen: viktiga frågor, men en annan diskussion.

Fair enough.

Skrivet av Blomman90:

Eh va? När skulle jag ha påstått något av detta???

Eh vad yrar du i? Du sa att det inte går att lämna in en stämning utan att först framställa sina krav till den svarande. Något jag menar är felaktigt. Eller vart i de lagtexterna du länkat menar du att det står att en stämningsansökan endast får lämnas in till Tingsrätten efter att den kärande framställt sitt krav till den svarande som då måste bestrida kravet? Skulle domstolen då avslå ansökan om detta inte gjorts?
Det du länkat till handlar ju om vad ett förenklat tvistemål är, vilka ersättningar som gäller, samt om fastställelsetalan.

Sen förstår jag inte alls vad du menar med "kan det inte få konsekvenser för oss som lämnar in ansökan". Återigen, har jag på något sätt, någon stans sagt att den som lämnar in en stämningsansökan inte kan förlora målet?

Du menar att byrån här kan skicka en räkning på 4500 och om jag bestrider eller skiter i den så kan de gå till domstol och då driva en annan summa, medan jag menar att det då blir två olika ärenden. Om du följt med i mitt resonemang så förstår du förhoppningsvis tanken med att välja summan 4500, eftersom det då blir ett FT-mål och vardera parten får stå sina egna kostnader.

Om vi nu ponerar att de bara går till domstol med ett krav på säg 5000 utan att först kontakta mig om det, min första kontakt med det blir att jag får hem stämningsansökan från tingsrätten. Då kan jag ta hjälp av en jurist fullt ut och vinner jag så får motparten stå kostnaden, oavsett om det är ett FT-mål (RB 18:3) eftersom de då orsakat onödig rättegång. Att agera på det sättet skulle alltså vara helt kontraproduktivt för Njord då de i sådana fall får stå inte bara sina egna kostnader utan även mina. Nedanför (3 a §) skulle jag också hänvisa till ifall de nu står på sig eftersom det skulle begränsa summan till det som de från början angav att de ansåg mig skyldig att betala. Men det finns ett skäl till varför det är en viss gång hur sådana här saker sker med krav -> bestridan -> stämning som faller tillbaka på processregler som jag ser det.

Sedan antar jag att din poäng är att om de nu gör en stämning på en annan summa så kommer den vara mycket högre. Genom att det är en stämning utan tidigare kontakt med mig då så kommer det aktualisera RB 18:3, men sedan måste Njord nu också bevisa allt de hävdar. Ett öppet wifi, hur gärna de själva än försöker få det till det, är inget som är belagt med strikt ansvar i Sverige, så de måste bevisa att den som i ett nätverk gjort handlingen är just den de anklagar. Sedan är beviskravet något snällare vad jag vet i civilmål än i brottmål, men det gör inte att du kan komma undan med att bara hänvisa till en internetuppkoppling, du måste fortfarande visa att den specifika personen begått gärningen. Det är inte poängen med det här upplägget, poängen är att folk ska betala av rädsla för repressalier, inget annat.

Jag vet inte vad din juridiska skolning är men det här är ämnen jag tenterar om 1½ vecka så har de i frontloben för tillfället. Vill du rekommendera folk att betala för att du anser att de löper risk att åka på en jättestämning så gör det, min rekommendation är i alla fall att folk slänger eller bestrider det och att de verkligen inte behöver oroa sig för en jättestämning som följd av det.

Av Ampen
Skrivet av KimTjik:

Oj, nu är vi långt utanför ämnet. Dina exempel är inte jämbördiga och kan därför inte jämföras rakt av, och har inte heller någon självklar koppling till trådens ämne om de lagar vi har om upphovsrätt. Några av dina exempel handlar om rättigheter som i sig inte har någon negativ konsekvens, medan andra har konsekvenser oavsett hur vi försöker låtsas motsatsen.

Generellt försöker du dig dock på att lyfta ämnet om illegal fildelning till att bli en fråga om mänskliga rättigheter och då anser jag fortsatt att det är ett gravt felaktigt och skevt perspektiv. Den sexuella revolutionen - än om jag inte skulle se det som att "vanligt folk" drev på den - har dock vissa andra likheter, som att vilja ha något men inte behöva betala konsekvensen för det. Så ja i den meningen kan jag vara överens, men det är ju snarare ett argument mot och inte för.

Om ni är intresserade av konsekvenserna av att samhällen inte implementerar koncept om upphovsrätt kan ni bl a undersöka situationen i Västindien och närliggande länder. Hur charmiga dessa områden än kan te sig i turistbroschyrer har denna avsaknad av fungerande spelregler haft allvarligt negativa konsekvenser.

Minns jag inte helt fel så fanns det åtminstone förr i alla fall i Turkiet möjligheten att köpa piratkopior där kvaliteten garanterades av den turkiska staten.

Hur som helst: vad som är kontroversiellt med lagstiftningen här är att det framstod som uppenbart inför att lagen infördes att en majoritet var emot den (minns att till och med Leif GW Persson uttalade sig om det och kallade det befängt eller något). Problemet som det innebär är för mig att det undergräver statens legitimitet, för för vems skull finns primärt staten? Bolagen verkar inom staten medan staten om vi drar det till sin spets företräder medborgarna primärt, då det är dessa som röstar fram statens företrädare.

Problemet blir ytterligare belyst som jag ser det av lagstiftningen som fanns kring datainsamlingen och rätten att kräva ut uppgifter därifrån (den lagstiftning som EU-domstolen underkände) som från början var utformad så att om du begärde ut information i enlighet med rättegångsbalken så fick du ut informationen (dvs om det rörde brott som genererade minst 6 månaders fängelse), vilket var i linje med EU-rätten. Den ändrades däremot några år efter införandet och den nya versionen gjorde att det enda som krävdes för att få begära ut personuppgifter var att brott hade begåtts, oavsett vilket brott och oavsett straffsats. Det här underkände EU-domstolen och nu sitter åklagare och polis och gråter ut tillsammans med inrikesministern över att de nu inte kan få ut information som de behöver för att sätta fast pedofiler. Det är bara att läsa Rättegångsbalken om hemliga tvångsmedel och avgöra själv ifall åklagare kan få tillstånd att avlyssna elektronisk kommunikation gällande misstänkta pedofiler med dagens lagstiftning.

Så däri ligger problemet som jag ser det, att en stor del av medborgarna har en syn på saker och ting och definitivt hade det innan lagen infördes, medan "etablissemanget" eller vad man nu vill kalla det har en annan (även om jag tror det är så pass enkelt att upphovsrättslobbyn är de som påverkar politiker här). Att det sedan drivs på för lagförändringar som kommer underlätta att spåra sådana som fildelar med argument att ta fast pedofiler som med dagens lagstiftning ändå går att avlyssna gör att det verkar som man vill förankra ny lagstiftning på ett sätt som verkligen kan ifrågasättas i ett etiskt perspektiv.

Den mänskliga rättigheten är hur som helst den personliga integriteten och så långt jag sett så sätter svensk lag bara den på undantag om det kan vankas fängelse. Upphovsrätten skulle ha ett undantag här då?

Av Ampen
Skrivet av Blomman90:

Fast firmans "krav" är egentligen ett förslag till förlikning. Det är ju inte så att de hävdar att det finns ett ingånget avtal och att det då finns en obetald faktura eller liknande. Firman menar alltså inte att du är "skyldig" dem pengar, utan att du har begått upphovsbrott och att de av den anledningen vill söka skadestånd. Det är således helt fritt att erbjuda en förlikning, som är lägre än det belopp man skulle utkräva som skadestånd i vid en stämning. Firman behöver egentligen inte heller framställa något krav mot den andra parten (som du hävdar också måste ha bestridit kravet), innan en stämningsansökan lämnas in.

Det känns som att du blandar ihop detta med fallet där det finns en obetald faktura, som går till inkasso och sedan vidare till Kronofogden, som driver in skulden om den inte bestrids. Vilket vid ett bestridande måste lösas i en domstol, om Kronofogden ska återuppta indrivningen. Det står dock fortfarande den kärade att vända sig till domstol i ett ännu tidigare skede om så önskas.

Firman anser personen ska betala, personen anser det inte = tvist. Bara för att någon påstår att någon ska betala något betyder inte det att de har rätt, och hur slår du då fast vem som har rätt, för det är väl en förutsättning för att sedan få ut pengarna?

Sedan antar jag att du inte läste lagrummen jag hänvisade till. Om vi nu ponerar att vi bara knallar in på tingsrätten och lämnar in en stämning på valfritt belopp utan att motparten fått chans av oss att yttra sig eller betala just den summan så kan det inte få konsekvenser för oss som lämnar in ansökan menar du?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ampen
Skrivet av Onkelk:

Nu var det sista jag skrev inte riktat just till dig utan till alla andra som påstår att om någon blir stämd så kommer summan vara av ett halvt prisbasbelopp. När Spridningskollen var i farten förra året så postade någon på Flashback ett avsnitt från en podcast där några juriststudenter kom fram till att blir man stämd så kommer det bli av ett halv prisbasbelopp.
Sedan dess så verkar dom flesta tro att man endast kan bli stämd på samma belopp som finns i kravbrevet vilket inte alls stämmer.

Snarare kommer det att handla om summor över 50.000 och då handlar det inte längre om något förenklat tvistemål.

Fast det resonemanget byggde nog på just vad jag skrev ovan, dvs att om det är under ett halvt prisbasbelopp (vilket idag är c:a 22000 tror jag) så räknas det som FT-mål vilket innebär att vardera parten står sina egna kostnader, vilket är vad en juristbyrå som driver sådana här krav är intresserade av. Om den som blir stämd får klart för sig att kostnaderna ersätts av motparten vid vinst i rätten så ökar givetvis viljan att sätta sig på tvären, allra helst om man är övertygad om att man kommer vinna. Vad de är ute efter är snarare att mottagaren av de här breven ska uppleva att det är enklare att bara betala istället, är det då dessutom en lägre summa än vad du eventuellt åker på att betala i juridisk rådgivning för ett sådant mål räknar de nog med att villigheten ökar än mer. Riskera att betala 9500 (5000 + 4500) vid förlust eller ta den säkra vägen att bara betala 4500?

Av Ampen
Skrivet av Blomman90:

Jag hänger inte med på vad du menar...

Det finns inget som säger att man skulle nöja sig med 4500 om man valde att gå vidare med en stämning. 4500 är vad som erbjuds vid en förlikning, alltså utan att låta domstolen avgöra. Därmed är det inte alls särskilt osannolikt att det skulle röra sig om högre belopp vid en faktisk stämning och därmed helt andra ersättningar för rättegångskostnader.

Vem är det som tar ut dessa 5000 vid småmål? Man står ju för sina egna rättegångskostnader, vilket kan vara bra mycket högre, beroende på hur mycket tid den juridiska företrädaren behövt lägga.

Skrivet av Onkelk:

Det kommer inte att skickas ut en massa stämningar om 4500 kr, dom kommer att välja ut någon stackare som inte betalat och som fastnat i deras loggar för flera olika titlar som dom har licens till.
När copyrighttroll väl valt ut någon att stämma så kommer beloppet snarare att handla om summor på över 50.000 kr som licensen till serien/filmen brukar kosta. Förlorar man ett sådant mål så åker man på att betala rättegångskostnaderna och det kan bli summor på över 300.000 kr.

Så här har det funkat i alla andra länder som trollen härjat i och anledningen till att stämma enstaka personer med höga belopp är för att skrämma skiten ur folk så att dom betalar summan från kravbreven.
Det där med halvt prisbasbelopp som alla snackar om både här och på Flashback stämmer inte alls och kommer förmodligen från en podcast med juridikstuderande som har noll koll på hur copyrighttroll arbetar.

Det är ändå bra att det tas upp eftersom jag behöver repetera detta.
Hur det nu är, utgångspunkten är firmans krav på 4500. Om mottagaren bestrider det kravet kan firman då dra det vidare till domstol men kan för den sakens skull inte då dra till med vad som helst, utan driver de vidare sitt krav efter en bestridan så är det just kravet som de ställde från början, nämligen 4500.

Ponera att de om de nu skickat ett krav på 4500 till mig, jag bestrider det och de då tar det till stämning men i stämningsansökan ställer ett krav på 23000. Mina första invändning skulle då bli att det har funnits ett krav men att det var på 4500 och inte på 23000. Vad det i första hand är fråga om är nämligen en fastställelsetalan. Firman menar nämligen att jag är skyldig pengar, jag menar att så inte är fallet, så domstolen måste fastställa hur det ligger till, finns det en fordran eller inte? För att det ska kunna ske så måste de ha framställt ett krav som jag bestridit eftersom det då är en ovisshet som måste fastställas (RB 13:2). Så om de vill driva ett mål om ett högre skadestånd får de i så fall börja med att ta upp det högre skadeståndet med mig, jag får bestrida det och sedan kan de ta det vidare till domstol. Om skulden fastställs kan de sedan begära in pengarna från mig, vägrar jag kan de då åter gå till domstol och begära en fullgörelsetalan.

Nu, eftersom summan i det här fallet är 4500 så innebär det att det faller under förenklat tvistemål eftersom det understiger ett halvt prisbasbelopp, vilket är vad som kallas småmål. En lagfaren domare kan avgöra målet med ett enklare förfarande vilket sparar tid och pengar (RB 1:3 d). Det regleras sedan vidare i Rättegångsbalken vad för kostnader som ersätts (RB 18:8 a) vilket är en timme juridisk rådgivning samt resa etc. Rådgivningskostnaden per timme som hänvisas till i Rättshjälpslagen är något som regeringen fastställer med förordning, vilket är samma som för resekostnaderna (RB 18:8 a st.5), vilket är vad jag misstänker genom praxis blivit just 5000. Sett den summan ett par gånger men aldrig varit inblandad i FT-mål direkt, men någon insatt kan säkert bringa ytterligare klarhet här.

Hur som helst, för mig blir det logiskt eftersom en person som får ett kravbrev då kan höra av sig till en advokat och får klart för sig att hjälp går att få, men det kommer kosta 5000 spänn, dessutom då det är ett s.k. småmål får vardera parten stå sin kostnad själv, vilket innebär att om den här personen vinner slipper denne betala 4500 men får betala 5000 i advokatkostnader. Genom att betala "sparar" man då 500 och det är vad jag tror Njord är ute efter.

Det är också det som är min poäng med mitt tidigare resonemang, om nu mottagaren bestrider så kommer kostnaderna springa iväg bra mycket mer för Njord än för mottagaren. Hela deras upplägg bygger alltså på att mottagaren bara rakt av betalar eftersom det annars börjar ticka iväg väldigt många väldigt dyra timmar för dem.
Sedan om man bestrider direkt till Njord eller gör som professorn i upphovsrätt rekommenderade i artikeln som länkades att bara slänga men vara noga med att bestrida eventuellt inkassokrav kvittar egentligen i min mening.

Professorn gör dessutom klart vad jag menade tidigare också att det inte finns något som helst strikt ansvar för en internetuppkoppling. Bevisbördan är på den som anklagar.

Av Ampen
Skrivet av Blomman90:

Nja, detta stämmer inte.
Det finns ingen gräns för vilket skadestånd man kan kräva i ett civilmål. Om däremot yrkandet gäller mindre än ett halvt prisbasbelopp (alltså strax över 20 000 kr), så är det ett så kallat "förenklat tvistemål". I sådana fall står vardera part för sina egna kostnader.

Gäller dock tvistens storlek mer än ovanstående, så är det ett "vanligt" tvistemål, där alltså den förlorande parten måste täcka den andres kostnader. Detta är alltså utöver det skadestånd som begärts (som alltså inte används till att betala rättegångskostnaderna, utan själva "skadan" man anses ha lidit).

Men även om det skulle handla om ett förenklat tvistemål, så är det mycket möjligt att man, i en situation som denna, är beredd att gå med viss förlust på de fall man går till domstol med, bara för att visa att man menar allvar och har tillräcklig bevisning för att vinna målet. Det är dock här skon klämmer i det här fallet. Jag har svårt att se att man skulle sitta inne med tillräcklig bevisning för att vinna dessa mål. Men rent principiellt är ovan inte ett osannolikt scenario.

Fast jag säger inget om skadeståndet. Yrkandet här är 4500, så det är vad det kommer handla om. 5000 som jag nämner är vad jag vill minnas är som tas ut i sådana här småmål.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ampen
Skrivet av frankof:

Civilrätt och brottsrätt är olika saker.
Det Njord Law provar på här är en förlikning utanför domstol.
Varför dom inte bara drar alla inför domstol kan man undra på.
Det är ju trots allt jurister som sitter där.
Kanske tycker dom att bevisningen är svag juridiskt?
Eller bara lata?

Googlar man runt lite är det lite olika bud på vad man bör göra med "erbjudandet".
https://www.idg.se/2.1085/1.691043/kravbrev-svenska-fildelare
En professor i civilrätt borde väl veta vad han pratar om.
(kollade lite fort bara, kunde inte hitta att han satt i någon form a lobbygrupp för upphovsrätt)

Det är ju det, civilrätt, vilket betyder att de max kan få ut 5000i ersättning eller något sådant om jag minns rätt, när det gäller småmål står du dessutom dina egna kostnader. Så om de nu drar det till domstol kommer deras egna kostnader överstiga 5000 men de får bara rätt att begära 5000 för arbete, utlägg m.mi och med att processen drivs i Sverige, men kostnaderna för att driva processen kommer överstiga det med ganska mycket, bara att räkna på timlön för en jurist som arbetar med det, reser till och från domstol, sitter i domstol osv.
Det lönar sig inte för dem med andra ord och därför är det bara att bestrida rakt av.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ampen
Skrivet av muSashi:

Källa? Låter annars som bara en massa smörja från din sida, och är rätt säkert att bevisläget för att kunna få någon fälld är att man måste kunna identifiera vem som satt vid datorn vid tillfället som misstänkt brott ska begåtts, vilket princip är omöjligt om man inte får ett erkännande.

Du tänker helt rätt, "strikt ansvar" som det kallas regleras specifikt för de fall som gäller, t.ex. när det gäller hundar:
https://lagen.nu/2007:1150#P19S1

Att det skulle vara någon form av strikt ansvar för en internetuppkoppling har jag då inte sett lagstöd på än i alla fall.

Av Ampen
Skrivet av anon127948:

Jag bara undrar vad det är som gör en låt/bok/film så speciellt och underbar att den automatiskt får enorma rättigheter medan saker som cancermedicin eller vetenskapliga upptäckter inte får någon skydd.

Några har varit inne på det men skillnaden är upphovsrätt och patent. Båda är tidsbegränsade även om patent har mycket kortare tidsgräns. Poängen med båda är samma dock nämligen att ge upphovsmannen/kvinnan möjlighet till ensamrätt till sin upptäckt, skillnaden med uppfinningar och liknande är att det också finns ett samhällsintresse i en fri marknad och därav upphör patent efter en viss tid. För upphovsrättsskyddade verk så är det du och efterlevande som får dra nytta av det (i stort).

Skrivet av Karaff:

Sen att 4500 i "böter" är för mycket, hur skulle det vara avskräckande om det kostade ungefär som det man "tagit" ? Säg att de kräver 500 för en film i "böter", då skulle man kunna ladda ner och åka dit på var 3e film utan att det blir dyrare än att köpa dem, tror ni folk skulle betala då eller chansa ?

Har ni laddat ner, sluta lipa, troligen är de 4500 ändå inte mer pengar än alla andra filmer som laddats ner under åren, kanske t o m är sjukt billigt jämfört med att köpa alla de alster man laddat ner. Behövs inte så många spel och filmer för att täcka det.

Nä, jag står inte på "de giriga företagens sida".

Fast det här väcker frågor ändå. Först och främst, sedan när har företag rätt att dela ut böter? De har rätt att driva anspråk skadestånd utifrån förluster de kan bevisa, inget annat. Vill de ha böter får de göra en polisanmälan om brott.

Sedan den andra frågan då, om vi ponerar att vi "betalar". Betyder det då att vi nu går fria från kommande krav? Och vem kommer avgöra det? Kan vi om någon annan hör av sig längre fram hänvisa till Njord och säga att den nuvarande som pockar på får ställa en regressfordran mot Njord och dem de företräder då vi redan betalt?

Skrivet av wowsers:

Har du använt t.ex. popcorn time? Om man inte ändrar i inställningar kommer den automatiskt att torrenta och seeda i bakgrunden om jag minns rätt. Kollade lite hur Maveric eye UG fungerade och de analyserar bland annat dynamiska IP addresser, men jag är tvivelaktig på hur de skulle lyckas räkna ut vem som laddar ner någonting om detta är fallet (speciellt om många laddar ner samma sak samtidigt).

Detta skriker dock hotbrev från flera mils avstånd, ända bort till danmark

Popcorn time fungerar ändå som en streamad tjänst om jag förstår det rätt (har aldrig använt det), så oavsett om programmet använder torrent, så så länge filmen inte sparas permanent på hårddisken så kommer torrenten bara utgöra en sådan integrerad och väsentlig del i en teknisk process som undantas från intrång i upphovsrätten (URL 11 a §). Förutsätter som sagt att filmen då inte sparas eftersom det i så fall inte är en temporär fil.

Sedan vet jag att det finns ett fall i EU-domstolen som många hävdar innebär att det nu är olagligt att kolla på piratstreams, men det är en väldig skev bild av domen som jag ser det. Vad det handlade om var ett företag som sålde maskiner som alltså levererade piratströmning, och vad domstolen kom fram till var att eftersom personerna som köpte dessa maskiner/boxar betalade för något som tydligt sade att det handlade om piratat innehåll så kunde de hålla skadeståndsansvariga. Skadestånd kan bara väckas i en vända dock, så om det är så att du har en säljare och 10 köpare och den försäljningen orsakat 10000 i skada så kan du antingen klämma säljaren på 10000 eller så kan du leta upp och klämma 10 individuella köpare på 1000 var. Enklare med säljaren då (även om jag kan tänka mig att det går att få utslag på solidariskt betalningsansvar här). Hur som helst så för att det ska komma skadeståndsansvar i fråga när det gäller stream så måste det vara brott mot upphovsrättslagen, vilket innebär att du måste sprida det till allmänheten, vilket alltså inte sker när du kollar på en stream (se ovan om tillfällig kopia som en del i en integrerad process).