Inlägg

Inlägg som Naki har skrivit i forumet
Av Naki
Skrivet av crash:

testa att köra med putty och se om det blir någon skillnad?

Körde putty tidigare, men tyckte att det var enklare att använda Windows inbygda än ett extra program. Men jag får prova och se.

Skrivet av Aphex:

Får du samma problem om du loggar ut snyggt från RDP?

Osäker på om jag förstår, men poängen är att jag vill att mina program fortsätter köra på Windows-servern och loggar jag ut snyggt så måste jag stänga allt?

Av Naki

ssh kopplar ner

Brukar ofta koppla upp mig med RDP från en laptop med Windows 11 till en "server" med Windows 10. Från den servern kör jag Windows egna version av OpenSSH mot en linux-maskin med Ubuntu 22.04. På Windows-servern kör jag även Firefox och min mail-klient och brukar inte logga ut från den utan stänger bara laptopens lock när jag lämnar den.

På sistone har jag dock börjat få problem att när jag stänger locket så fortsätter Firefox och mailen köra på servern, men ssh mot linux-burken kopplar ner med:

$ client_loop: send disconnect: Connection reset

Har lagt till

ServerAliveInterval 20
TCPKeepAlive no

i c:\Users\användarnamn\.ssh\config på Windows-servern. Men det verkar inte göra någon skillnad och det var inga problem fram till ungefär årsskiftet. Finns det någon nylig uppdatering från MS som påverkar ssh mellan dator B och C om RDP mellan A och B går ner?

Av Naki

Men nu ska de få längre tid på sig att leverera.

https://www.ehandel.se/postnord-kan-fa-mer-tid-sa-lange-far-d...

Av Naki

Enklare spellaptop

Letar en enklare spellaptopsom julklapp för under 8000. Har tittat lite på denna Asus TUF: https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingdator/barbar-gamingd...

Den har ett GTX 1650 grafikkort för 6990. Men om man lägger på 1000kr kan man få https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5799033 med RTX 3050 eller om man väljer 8GB RAM istället för 16GB finns https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5918487 och https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=7255347

I den här prisklassen får man vara berädd att skära bort lite, men är det ändå värt att lägga mer för att få ett RTX 3050?

Av Naki
Skrivet av Partyprime:

Om det är för kontors arbete så spelar 8bit mindre roll, däremot högre upplösning ger mer arbetsyta. Personligen så använder jag en ultrawide för både spel & kontorsarbete (Excel, outlook etc) och finner den extra ytan guld.

Skrivet av Simcon:

21:9 (eller bredare) skärmar är ju annars trevliga för att arbeta på, rejält med yta när man behöver det, eller två fönster uppe på skärmen samtidigt (Alternativet enligt mig är ju annars två skärmar bredvid varandra).

Så då borde Dell vara bättre eftersom den har UHD?
Har funderat lite på ultrawide, men skrivbordet hemma är bara 60x120 så jag tror tyvärr det blir för stort med en sådan. Men jag kan ha fel.

Av Naki
Skrivet av VassVass:

Ingen kontorsskärm men antagligen mer behaglig för ögonen: https://www.inet.se/produkt/2221575/lg-27-ultragear-27gp83b-q...

Tack, ser intressant och billigare ut. Men bara QHD och 8bit? Fast det kanske spelar mindre roll i den storleken.

Av Naki

Letar lite efter en enklare skärm för att spela Excel i hemmakontoret. Fastnat lite på Dell S2721QS som Amazon verkar sälja för 3200 medans andra tar 4100. Visserligen bara 60Hz, men värden i cellerna brukar inte uppdateras så snabbt.
Rtings verkade gilla den tidigare https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/s2721qs
Men den är runt 2år nu. Finns det bättre kontorsskärmar runt 3500 på rea?

Av Naki
Skrivet av xxargs:

Är man 1-2 personers hushåll och inte trycker i sig kannor med kaffe var dag så skulle jag säga att det är tveksamt med helautomatisk expressomaskin i jämförelse med manuell dito om man ser till städinsats per kopp under veckan.

Tack! Är en person som dricker 2-3 koppar per dag men gärna skulle vilja varva med något "annat". Kändes som jag skulle uppskatta lättheten i att få min espresso, men man får ju inte glömma rengöringen efteråt.Kanske skulle en halvautomatisk som t.ex. Delonghi Dedica EC 685 vara ett bättre val?

Av Naki
Skrivet av Toobbbbee:

Hej Kaffegänget,

Tänkte kanske köpa en Espressomaskin nu under BF främst till Sambon, blir en liten överraskning 🙂.

Men det är en djungel!

Elgiganten verkar ha en del på sin BF, är någon där nåt att ha? Prisvärt? Tänker max 6000kr.

Uppskattar tips! 🙂

Elgigantens BF Espressomaskiner: https://www.elgiganten.se/kampanj/black-friday/black-friday-h...

Blev det någon? Är lite sugen på att slå till på en Sage The Bambino Plusdå de verkar få bra betyg. Men funderar lite på en Siemens EQ.6 Plus S100 också. Fast jag vet inte om jag vill ge nästan 6000 för en helautomatisk.
Har en separat kvarn redan och är inte så intresserad av mjölkskummare utan mest espresso/ristretto eller möjigen en lungo med minsa möjliga jobb före och efter.

Av Naki
Skrivet av Naki:

Men nu verkar ssh ha hoppat igång, nu ska jag bara förstå ad problemet med usb-stickan är för att få igång z-wave.

För att svara mig själv så hittade jag precis:

https://community.home-assistant.io/t/raspberry-pi4-not-detec...

Verkar som det kan vara ett problem om man kopplar stickan direkt till Pi:n. Ska se om jag kan hitta en USB-hub.

Av Naki
Skrivet av Otur:

Du får ingen fråga om credentials utan bara "connection refused" direkt?
Du kan köra med -v på klienten för att se (mycket) mer data. Det borde finnas mer info där.

Vet inte riktigt vad du menar med att "lagt till ssh-filen i /boot"? I princip ska du ju bara behöva se till att SSH-servern startar automatiskt.

Stämmer, den gav Connection refused direkt.

Citat:

$ ssh -vvv rpi@192.168.1.243
OpenSSH_8.9p1 Ubuntu-3, OpenSSL 3.0.2 15 Mar 2022
debug1: Reading configuration data /etc/ssh/ssh_config
debug1: /etc/ssh/ssh_config line 19: include /etc/ssh/ssh_config.d/*.conf matched no files
debug1: /etc/ssh/ssh_config line 21: Applying options for *
debug2: resolve_canonicalize: hostname 192.168.1.243 is address
debug3: expanded UserKnownHostsFile '~/.ssh/known_hosts' -> '/home/rpi/.ssh/known_hosts'
debug3: expanded UserKnownHostsFile '~/.ssh/known_hosts2' -> '/home/rpi/.ssh/known_hosts2'
debug3: ssh_connect_direct: entering
debug1: Connecting to 192.168.1.243 [192.168.1.243] port 22.
debug3: set_sock_tos: set socket 3 IP_TOS 0x10
debug1: connect to address 192.168.1.243 port 22: Connection refused
ssh: connect to host 192.168.1.243 port 22: Connection refused

Kände mig lite desperat och försökte följa det som flera guider skriver:

Citat:

For headless setup, SSH can be enabled by placing a file named ssh, without any extension, onto the boot partition of the SD Card. When the Raspberry Pi boots, it looks for the ssh file. If it is found, SSH is enabled and the file is deleted. The content of the file does not matter; it could contain text, or nothing at all.

https://www.raspberrypi.com/documentation/computers/remote-ac...

Men nu verkar ssh ha hoppat igång, nu ska jag bara förstå ad problemet med usb-stickan är för att få igång z-wave.

Av Naki

Gjorde om proceduren, men valde den här gången Raspberry Pi OS i Imager-verktyget och det verkar ha hjälpt. Hade gärna haft Ubuntu som på min HP-server, men jag kan leva en annan Debian-klon så nu är det dags för Docker och HA.

Av Naki
Skrivet av Spiffman:

Du installerar en SSH addon till HA när den är installerad och klar från GUI:t

OK, men problemet är att jag inte har kommit dit ännu. Jag tänkte köra HA via Docker, men just nu försöker jag få igång ssh på en rpi4 med usb-boot disk.

Av Naki

Ingen ssh till min Raspberry Pi 4

Vill sätta upp Home Assistant på min Raspberry Pi 4 vilket till en början gick bra. Lyckades få till en USB-ansluten SSD med Ubuntu som den kunde boota från. Men sedan lyckades jag krascha den. Har en Aeotec Z-stick som dyker upp i lsusb på min HP-server, men min Raspberry Pi verkar inte reagera när jag stoppade in den. Dock hittade den ett USB-minne så jag antar att portarna är OK.

Tänkte då att jag börjar om från början. Men nu när jag gör det kan jag inte köra ssh till den då den inte har en skärm. Har formaterat om SSD-disken med Raspberry Pi Imager och installerat Ubuntu precis som tidigare. Den får ett IP och svarar på ping. Men när jag försöker med ssh får jag bara "Connection refused".

Har försökt att ställa in i Raspberry Pi Imager att jag vill ha ssh och har även lagt till ssh-filen i /boot men inget verkar hjälpa. Det blir lite svårt att se vad som händer när den inte har en skärm. När jag började så skulle man först skapa ett sd-kort med kod för USB-boot. Det kunde man dock ta bort sedan och jag tycker den borde ha kommit upp och fått igång nätverket i och med att den svarar på ping. Men vad kan det annars vara jag missar?

Av Naki

Ligger vår förbrukning högt? Kommer i november att ta över avtalet för vår 4:a på 100kvm i SE3. En vuxen och två barn. Barnen spelar en del, men mest enkla spel. Blir dock en del tvättar med barnkläder. Har försökt byta kyl, disk, tvätt och tumlare till nyare snålare varianter.
Enligt senaste fakturan har vi gjort av med 1250kWh senaste kvartalet med en beräknad årsförbrukning på 6250kWh.
Vad bör man tänka på numera när man skaffar nytt avtal?

Av Naki

Hur brukar banker tänka vid utköp av bostadsrätt och hur borde man själv tänka? Jag och min sambo kommer under hösten att gå skilda vägar men då jag gillar området vi bor i funderar jag på att köpa ut henne. Detta skulle då innebära att jag behöver ta ett lån på runt 1.5. Tjänar runt 40k och inga andra lån eller bil finns. Däremot finns ett sparande på runt 200k.
Lånet blir under 50% av den värdering vi fått av mäklare nu, men runt tre fjärdedelar av vad vi köpte för. Funderar på rörlig ränta och låna hela utköpsbeloppet för att ha kvar sparandet till oförutsedda utgifter om det inte är bättre att använda delar av det för att minska lånebeloppet?

Av Naki

Har tyvärr problem med att min 12 år gamla laserskrivare(HP 1320) börjat skriva grått istället för svart. Detta efter att den flyttats runt ganska ovarsamt. Troligtvis är det lasern som blivit "smutsig"vilket borde gå att göra rent. Men skulle det inte gå så skulle jag inte tveka att köpa en ny laserskrivare.

Av Naki
Skrivet av evil penguin:

Någon har skitit i det blå skåpet: https://dnsviz.net/d/systembolaget.se/YyXomw/dnssec/

Läge för MSB att kika på hur sånt här kan hända, är ju samhällskritisk infrastruktur...

Njae, men det förvånar mig dock att inte någon av våra kvällstidningar skrev om hur mycket någon kände sig kränkt för de inte kom åt systembolaget.se

Av Naki
Skrivet av edson:

Ja, det är ju inte så att Mecenat kommer köra en bakgrundskontroll på er 😂
Sedan är det väl upp till samvetet att intyga om man studerat eller ej...

Jag signade upp nu inkl. Bank ID verifikation. Fungerade direkt!

Just nu får man 129 träffar på antagning.se för kurser denna termin utan tidigare högskoleutbildning som förkunskapskrav och utan fysiska träffar som fortfarande är öppna för anmälan. Så det borde å att hitta något om samvetet tycker det var för lång tid sedan sist.

Av Naki
Skrivet av Airikr:

Det enda i Jottaclouds integritetspolicy som har med kryptering att göra, är att filerna överförs vis SSL och att ens lösenord är lagrad krypterad. Det tar jag som att de inte lagrar filerna krypterade och att inte ens hårddisken är krypterad. Om det inte står något om det i integritetspolicyn, så får man nästan räkna med sånt. Det är därför integritetspolicies är såpass viktiga och varför de ska vara detaljerade.

Håller med. Funderar därför på om man borde komplettera med till exempel https://www.boxcryptor.com/en/