Inlägg

Inlägg som mpat har skrivit i forumet
Av mpat
Skrivet av Levandebild:

Kommer också en MacBook Pro 13" med M2!

Japp, men det är den gamla 13”aren. Trodde att den skulle försvinna och vi skulle få en billigare 14”are istället. Det här antyder att Apple kommer att fortsätta ta bra betalt för den modellen.

Skrivet av hakro807:

Fullt möjligt. Tänker bara att jag hade datorer lättare än så 10 år sedan. Det måste väl finnas goda möjligheter för Apple att komma under 1 kg med M1/M2? Speciellt då de väljer att designa om skalet(?).

De gick under kilot redan med Intel - 12” MacBook låg på 920g - men ge dem inga idéer nu… de har äntligen slutat göra grejerna oanvändbart tunna.

Av mpat
Skrivet av difi:

Herregud va fint nya carplay ser ut.

Ja den var imponerande, och lite oväntat. Gillar också att de integrerar låsskärmen med fokus och widgetar, så att man kan ha en kalender-widget där under arbetsdagen och nåt annat (typ väder) under helgen.

Ny MacBook Air med en M2, och det är i alla fall två portar plus MagSafe. Det är kanske nästan så att man klarar sig?

Av mpat
Skrivet av Sysop:

Får se om min iPhone 8 Plus och Watch 3 lever ett år till, spännande…

Mycket troligt att de gör det. Apple Watch 3 säljs fortfarande, och vad gäller iFånar stödjer de ju fortfarande 6S. iPhone 8 såldes i hyfsade volymer så sent som för två år sen och har en processor (A11) som är mycket lik dagens Apple-processorer. Allt äldre är rejält annorlunda till designen, så iPhone 8 lär fortsätta stödjas ett tag till.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Mycket av kritiken jag hade emot M1 så har andra tillverkare hakat på och gjort exakt samma sak. Vilket leder till att jag ännu mindre tror att Apple kommer lösa det.
Det jag vill ha:

  • Fler usb c portar

  • Utbytbar ssd och ram

  • Enkelt att köra med 2st externa skärmar utan något krångel som en adapter.

  • Enklare och billigare 15,6-16". Att man vill ha denna storlek har inte något alls att göra huruvida man vill ha bättre prestanda. Det är två helt skilda saker. Man kan vara en äldre person som endast vill ha en dator för att kolla på facebook, men tycker att 13/14" är för liten

Fler portar vill alla ha, och om det kommer beror på designtomtarna. Stöd för fler skärmar är i princip givet att det kommer när de fått ordning på den biten i sina egna GPUer. Stora billiga laptoppar har varit ett samtalsämne rörande Apple i många år, och det har flera gånger ryktats att det är på gång och så händer inget. Apple gillar att ta betalt för de större modellerna, och så har det alltid varit - när det var gamla 11” Air som gällde så var den alltid billigare, trots att kostnaden för innehållet definitivt inte var lägre. Samma sak med Apple Watch, där den mindre modellen (40mm eller 41mm) är något billigare trots att den rent tekniskt är mer komplex om man tittar på iFixit.

Den som jag nog kan säga inte händer är den sista - utbytbar SSD och RAM. Apple har standardiserat på LPDDR där det helt enkelt inte finns några lösa DIMMar att köpa, och designen för lagringen är sådan att de inte kan stödja vanliga M.2 utan att slänga ut den helt. Utbytbar lagring till något av Apples egen design är väl möjligt, men mycket osannolikt. De gillar det upplägg de har.

Citat:

Sedan är det lite smaksaker. Jag kände på en macbook i butik och tyckte det kändes väldigt udda med ett megatstort touchad. som leder till att tangentbordet kändes ligga väldigt långt in, man kanske vänjer sig med detta.

Det är stort för att man skall kunna göra gester på det. Det stör aldrig om man inte är sån där galen person som vill ha tap-to-click. Har man det så lär man bli galen när man skriver, men om man kör med det fysiska klicket fungerar det bra.

Citat:

När det gäller iPad så tycker jag att iPad air 2022 egentligen bara har ett enda problem som borde gå lösa. Och det är att den kostar 7500kr utan något tillbehör, en sådan dyr surfplatta vill man nyttja till max, men ska man ha tangentbord, penna etc och vad dyrt det blir.
Då är frågan vad har Apple för billigare alternativ? Jo en iPad med gigantiska ramar och lightingport. Där jag vill att de ska göra den vanliga iPaden till något mellanting.
Behåll processorn, stoppa in usb c och minska ramarna och jag köper en sådan på releasedagen om priset är runt 4000kr.

Håller med här. Felet med iPad Air enligt mig är att den är för dyr och ”för” kapabel. Hade de hållit sig till A14 eller bytt till A15 och dragit ner priset en tusenlapp hade den passat bättre. Nu petade de i M1 - dvs, den som hade hetat A14X förr - och behöll priset. Det gör att jag inte kan rekommendera någon att köpa en iPad Air, om det nu inte är så att de absolut måste ha USB-C-porten. Bas-iPad har numer 64GB lagring som standard, vilket gör att den räcker nästan alla andra.

(Hade precis den diskussionen med morsan, eftersom hennes 8 år gamla padda till slut har ätit upp batteriet. Vi konstaterade att det inte finns någon anledning att köpa en Air när den är så dyr.)

Av mpat

Provade du med en cap på max framerate? Normalt är nämligen framerate exceptionellt hög på menyer och liknande, så att det kan vara det som är problemet här.

Av mpat
Skrivet av str8forthakill:

Om något är tydligt, Nvidia höll endast tillbaka releasen av 1080Ti var det? När AMD fumblade runt med Vega i ett år. Nvidia kör ett eget race, de gör inte misstaget att överskatta AMD igen.

Jag tror att du tänker på 980 Ti, som Nvidia lanserade som en counter till Fury. Det var i allt väsentligt en prissänkning av dåvarande Titan, trimmad för att precis slå Fury.

1080 Ti släpptes ett halvår innan Vega, och spelar i en helt annan division. Nvidia släppte iofs 1070 Ti för att kontra Vega 56, men det var väl mest att se som en facelift mitt i cykeln.

Av mpat

Sätt en frame rate cap på typ 140fps om du har en 144Hz skärm och se om det hjälper.

Av mpat

OK, det där är ingen standardgrej, så det blir nog svårt.

Av mpat

Förstår inte exakt, men menar du en s.k. slim SATA-adapter? Här är en i så fall:

https://electronordic.se/startech-6in-slimline-sata-to-sata-a...

Av mpat
Skrivet av serverfel:

Varför har inte grafikkort egen psu nu när det spårar ur såhär?

Håller med. Sätt en sån där klassisk koaxial-kontakt på baksidan och leverera en nätadapter som man pluggar in i väggen.

Skrivet av medbor:

Men många köper ju ofta samma siffra av någon konstig anledning (x80 -> y80), då blir det ett stort steg upp eller underklocka en del som gäller

Hela marknadsföringen är ju baserad på att folk skall köpa samma nummer fast två generationer nyare. När Nvidia började glida på det så att priserna för en 2060 eller 2070 var markant högre än för 960 och 970 så var det ju för att man tänkte att man skulle kunna få folk att betala för ett dyrare kort. Detta verkar dock inte ha lyckats.

Citat:

Sen ska väl också nämnas att inga kort i låg/mellanklass har typ släppts ännu efter flera år denna generation, 6500XT är väl ända undantaget, men den borde väl kosta typ en tusenlapp egentligen

6600 och 6600 XT är helt klart låg och mellanklass egentligen, det är bara att AMD drog upp priserna på den också. 3050 bör nog också sättas i den klassen.

Av mpat
Skrivet av Baxtex:

Jo men 99% av robotarna har väl App och Wifi som krav idag? Men kanske är det möjligt att ställa in det en gång och sedan blockera trafiken i routern eller dylikt. Men då kommer man missa uppdateringar.

Är främst intresserad av schema.

Kan inte tala för alla märken, men åtminstone Roomba och Neato funkar utan det - med reservation för att den enda Neato jag har använt är några år gammal. Dock kan man antagligen inte sätta scheman utan Wi-Fi.

Det kanske är för mycket pill, men om du kopplar upp en dammsugare till en sekundär router med en telefon och ingen kontakt med internet, så kan du ju sätta schema en gång och sedan koppla ifrån den routern?

Av mpat

Kan du inte bara strunta i att koppla upp den på Wi-Fi? Åtminstone min inte alltför gamla Roomba så fungerar den utan att man kopplar upp den, bara att man trycker på start och så går den i gång. Alternativt kan man koppla upp den en gång så att den uppdaterat och sedan spärra den MAC-adressen i routern. Visst försvinner ju möjligheten att skrika till en assistent och få den att börja jobba, men det får man väl leva med.

Av mpat
Skrivet av Saddl3r:

De borde kunna uppdatera appen för gamla hubben istället för att skapa en helt ny app, men men. Att det kommer en ny hub efter 5 år är ju inte jättekonstigt, förhoppningsvis går det att använda den som "hjärna" då istället för Google Home!

Om jag inte minns fel så har den gamla hubben bara stöd för Zigbee, vilket i Europa innebär ett band runt 868Mhz. Thread/Matter skall ju kunna gå över Bluetooth också, dvs 2.4GHz, så om man vill stödja bägge behöver man nog ha en antenn till.

Av mpat

Skulle säga att det är rejält osannolikt att Sony skulle lägga tid på FSR 2 i något av sina spel om de inte hade planer på att implementera det på PS5 framöver.

Av mpat
Skrivet av Nimafor:

Ser ut som NOLF ( no one lives forever)

Med Kate Archer i huvudrollen (underbara spel)

Naturligtvis är det så, och bollen är din.

Av mpat

Då är det väl min tur:

Av mpat

Låter om att det är något skript som autostartar. Väldigt vanligt på datorer som sitter i en domän (dvs, jobb-datorer).

Av mpat

Willy Beamish? Tror att det hette så.

Av mpat

Spelade aldrig det första, eftersom det hade den där varningssymbolen "EA" på sig. Ni som gillade spelet - vad kan ni jämföra det med?

Av mpat
Skrivet av Izak80:

Ok, det var det jag misstänkte. Beställde precis en C15 65” och enligt bilder så verkar ”15” betyda att vi får den med vit baksida.

Jag var nog otydlig. Efter vad jag lyckats googla upp så är det så här om man har en TV med modellnummer C15LA:

C är utrustningsnivå, där A är billigast och sen blir det dyrare.
1 är årsmodellen, 2021 i detta fall. 2020 var X.
5 är vilken marknad den är ämnad mot. Vad jag kan förstå är detta enbart mjukvaruskillnader.
L är hårdvaruskillnader mellan marknader, där L är Europa. Tunern är annorlunda, det är ju olika spänning i väggen i olika delar av världen, osv.
A är designen.

Sen vet jag inte om C15LA och C16LA ser likadana ut, men C15LA och C15LB skall i alla fall vara olika.

OBS att det bara är C16 som stöder WISA, om det spelar någon roll för dig.

Av mpat

Enligt Google så är L en beskrivning av vilken antennmottagare det är, där L är den europeiska (DVB-T2, DVB-C osv) och U är den amerikanska. A är bara designen.