Inlägg

Inlägg som flightsim18 har skrivit i forumet
Av flightsim18
Skrivet av Pe3:

Hade också skitdålig klarhet och liten sweetspot när jag provade första gången, sen vart det helt plötsligt skitbra dagen efter.

Har ingen aning om vad som hände däremellan om det laddades ner någon uppdatering eller så.
I uppdateringshistoriken finns två driver updates som kom ner samma dag Microsoft HID och Microsoft Holographic, kan tyvärr inte se något klockslag på dom.

Men någon edge to edge är det inte, kanske kan vandra med ögonen ca 35-40 grader åt alla håll innan det blir för dåligt.
och den är ungefär lika känslig som rift S på hur man har den på huvudet.
Kan kännas ungefär som att få på sig glasögon för första gången när man får den rätt på huvudet.

SDE kan du inte se om du letar ens, när allt körs i native iaf.

ett ex: Första dagen så flög jag P51 i DCS och kunde inte urkilja bränlemätarens siffror bredvid benet på golvet.
Dagen efter var den kristallklar och såg nästan "verklig" ut, så jag är också lite förvirrad.

Helt klart är som flera konstaterat att man behöver kraftfull hårdvara för att driva 4k i VR.
Har också märkt att jag tittar med hela huvudet istället för att "snegla" det påverkar nog också rätt mycket.

Fasen vad skumt. Var det knallskärpa i sweetspot som sedan snabbt blev suddig? Och sedan efter uppdateringen blev det märkbart bättre? Jag har alltså kanonskärpa i mitten men efter bara 5-10 grader så tappar jag skärpan. Uppskattningsvis är det max 15% av bilden som är skarp. Känner du igen detta innan det blev bättre för dig?

Av flightsim18
Skrivet av Pe3:

Har kört med 3080 och det funkar men en del spel kräver uppåt 12-16gig vram och då växlar det mot internminnet, vad jag förstått iaf. Lyckades krascha syrien kartan i DCS pga minnesbrist igår (hade glömt att växlingsfilen var avstängd)
När jag satt på den igen så användes 13gig Vram och 39 gig RAM under soloflygning (F-16) med allt på max i inställningar & 100% i steamVR, 45fps fick jag tills jag kom över beirut då droppa jag till ca 30fps på låg höjd inget illamående eller något obehag ändå.

Ska prova med 3090 så fort den dyker upp.

Optimal DCS PC
64GB ram 3600cl14
rtx 3090
9900k eller bättre

Du som har 3080 - hur är din sweetspot i G2:an? Har du den mytompunna "edge-to-edge" skärpan?

Av flightsim18
Skrivet av Roger W:

Jösses, man undrar ju verkligen hur stor del av dessa problem är produktvariation, jämfört med hur stor del är mänskliga faktorer som olika fysiska förutsättningar och olika tycke/smak?

(personligen tror jag vid det här laget att det HP har nån form av kvalitetsproblem så headseten diffar lite, annars borde det inte vara så här spridda intryck, men det förklarar kanske inte allt...)

...

Kan det finnas någon gemensam faktor för de som har problem?
Enligt den där länken nyss så verkar det ju som att sätta IPD lite artificiellt högt kan hjälpa kantskärpan.
Ni som har problem, har ni möjligen hög naturlig IPD, så ni ligger i gränslandet för att rymmas inom spannet?

Min IPD är 61.8. Har testat alla inställningar. Jag har frågat på Facebook om folks IPD och det finns ingen röd tråd. Däremot har jag ganska djupa ögonhålor vilket - i kombination med G2:ans avstånd till displayen förstås påverkar. Men jag har tagit bort hela ansiktsinlägget och kört så nära så mina ögonfransar nästan borstar displayen. Det gav en imponerande FOV vilket i sig gjorde att jag satt kvar i en WOW känsla. Men sweetspot ändrades inte märkbart.

Av flightsim18
Skrivet av Mizccc:

Jag tycker du låter jävligt gnällig och det är givetsvis tråkigt att du inte är nöjd med ditt köp, är det viktigt för dig att alla andra också är missnöjda?

Är G2 allt man hade hoppats på med edge to edge clarity i "2x4k" upplösning med möjlighet att magiskt drivas av grafikkort som inte klarar av 4k på en vanlig skärm? -Tyvärr
Är G2 tillräckligt bra för sitt pris och överlägset dom andra headseten bildmässigt? För mina ögon ja, absolut! Har tyvärr vänner som köpt facebooks Q2 vilket gett mig möjligheten att pröva det och i jämförelse är ju hela bilden helt "kladdig".
Tror att det dröjer något/några år till innan vi ser grafikkort som kan driva "2x4k" headsets och därmed får headsets som klarar av att leverera detta på ett perfekt sätt, och då kommer vi inte heller vara 100% nöjda. Även om jag är 90% nöjd med mitt G2 och känner att jag kommer behålla det länge då det går att använda till mer än VR-spel på ett rimligt sätt tillskillnad från dom andra glajjorna jag testat.

Lite intressant att du frågar angående folks krav när du precis har proklamerat att du ska gå från G2 till Q2 btw Jag har ju hellre ett headset där jag behöver vrida på huvudet en centimeter för att få PERFEKT skärpa än ett headset där hela headsetet är lika oskarpt. Men alla är vi olika.

Dels så måste det bevisligen finnas olika exemplar av headsetet där ute. Jag delar Daniels uppfattning om displayen/skärpan och jag tror inte någon hade accepterat mitt exemplar. Tittar jag rakt fram på ett objekt och har det i skärpa, behåller blicken på det objektet medans jag vrider sakta på huvudet så har objektet blivit suddigt efter bara 5-10 grader. Det är en smal strimma av knallskärpa rakt i mitten. Sedan så är det suddigt. Inte OK. I de spel jag kör (mest flightsim) så behöver man kika runt och det blir då en mix av skärpa och oskärpa samtidigt. Det känns inte längre som VR. Visst...det är 3D och VR - absolut. Men känslan av att "vara där" minskar märkbart.

Ang Quest2 så har jag faktiskt gjort exakt samma. Det är helt ok upplösning och framförallt så är skärpan mer konsekvent över bilden. Att sweetspot inte är lika skarp som G2 må vara hänt, men jag har lättare att anpassa mig till en miljö som är konsekvent skarp än ett slags tunnelseende i skärpa. Det känns inte naturligt. Satt just och fikade med en tradig bulle och det slog mig mitt exemplar är som en torr och smaklös kanelbulle där allt det saftiga och sockriga är i den absoluta mitten. Om det nu ens krävs en analogi för detta fenomen

Det kanske uppfattas som gnäll men alla vi som upplever detta vill förstås inget hellre än att headsetet skall leverera. Vi hör om edge-to-edge clarity och kan inte begripa hur det kan vara så annorlunda. Därför är det viktigt att ventilera och höra vilka fler som har problem.

Är man nöjd med sin G2 så är det sannolikt ett bättre exemplar och då kan jag bara gratulera. För som sagt...bildkvalitén i mitten är utan konkurrens den bästa som finns att köpa (för normala pengar).

Av flightsim18

Ingen mer än jag som testade igår? I sådana fall, såg ni någon förbättring? I takt med att allt fler headsets rullas ut så hittar jag fler rapporter om dålig sweetspot. I natt skrev en användare i en facebook grupp att han hade väldigt liten sweetspot och han körde 3090 med 100% SS.

Jag vill verkligen att detta skall kunna lösas. Om man fick någon garanti att det är ett dåligt headset man fått som kan bytas ut. Men samtidigt vet jag inte om jag orkar med en sådan process. Tröstlöst om man skulle få ett nytt lika dåligt headset. Kanske bättre att lämna tillbaka det och sedan vänta ut det hela och göra ett nytt försök i vår.

Hur resonerar ni andra som har ett dåligt ex?

Av flightsim18

Nej, nu har jag testat och det är inte någon Foveated rendering som ligger bakom. Inte på min i vart fall. Linserna suger helt enkelt. Så är det. Jag testade 60 Hz, både i native resolution och minskad. Drog ner alla tänkbara inställningar samt maxade dom. Samma resultat hur jag än gjorde.

Sedan tillbaka igen på 90 Hz och native upplösning. Samma resultat. Sedan så ser man att upplösningen är oförändrad bakom det suddiga. Det är bara att det hamnar ur fokus.

Nån annan får hemskt gärna testa också men mitt åker tillbaka i kartongen (igen)

Av flightsim18
Skrivet av WebMaximus:

Något annat som talar emot det här är att jag sett andra med 1080Ti som är väldigt nöjda med både visuell kvalitet och prestanda. Tänker bl a på den här killen med ett 1080ti som släppt en hel del klipp med G2an och är supernöjd

https://www.youtube.com/channel/UCtr084FH7rX9rUKTAlZFKXA

Japp. Brukar kolla hans livesändningar ibland. Det skulle vara om han kanske inte reagerat på det eller kör med lägre upplösning.

Alltså...jag måste iofs erkänna att jag reagerat på att prestandan i G2 var oväntat bra med mitt 1080ti. Jag trodde verkligen inte att Xplane11 skulle funka utan att nolla alla sliders. Men jag kunde köra med medium settings och Reverb i native resolution. Om det nu är Foveated så kanske det förklarar.

Får testa när jag jobbat klart idag. Hoppas någon hinner testa före mig och kan bekräfta om jag skall riva upp headsetet igen. Jag är väldigt försiktigt optimistisk även om det jag sett i mitt headset liknar begränsning i linserna.

Av flightsim18
Skrivet av Barsk66:

Jag har fått ett svar från produktchefen för Reverb G2 i Sverige. Det är inte fullt bekräftat ännu, han skulle prata med sina tekniker, men han säger som svar på min fråga om foveated rendering att det till största sannolikhet är det som ligger till grund för suddigheten. Linserna säger han är "second to none" vad gäller kvalitet och de har en mycket rigorös kvalitetskontroll på tillverkningen där vad jag förstår. Det är extremt höga krav på GPU'n för att kunna rendera 2160p per öga i 90 Hz, och det krävs high-end hårdvara för att detta ska fungera. Teorin här är att när drivrutinen känner att hårdvaran inte räcker för att rendera full frames så går den automatiskt över i foveated rendering och renderar alltså bara centrum i full 2160p och omgivande i lägre upplösning.

Hans tips är att gå ner på 60 Hz i drivrutinen då det avlastar GPU'n rejält, och se om det förändrar något. I princip behövs alltså RTX 3000-produkter o.dyl för att kunna driva headsettet fullt ut. Jag avvaktar mer information och kommer att ge er den här så snart jag fått reda på något mer.

Att vissa upplever bättre kvalitet kan alltså vara relaterat hårdvaruskillnader i PC'n.

Detta var ju extremt intressant. Tack för att du kollade. Klart värt att packa upp headsetet igen och testa på nytt. Stämmer det så beställer jag ett 3080 på studs. Får väl vänta ett halvår men det kan jag leva med i sådana fall.

Det enda som gör att jag inte riktigt vågar tro på teorin än är att även i de mest simpla miljöer som Windows Mixed Reality Home så är det suddigt. Har lite svårt att tro att mitt 1080ti inte skulle kunna blåsa på full kräm där. Vidare så borde HP i sådana fall vara tydliga med detta då merparten av köparna inte sitter på 3000-serien än.

Men som sagt...återstår att se

Edit. Jag har för mig att jag läste nånstans att man kan köra G2:an i lägre native upplösning, är det inställningen i Mixed Reality som avses?

Av flightsim18
Skrivet av Roger W:

Dum fråga men har ni senaste versionen av windows? Såvitt jag fattar så har senaste mixed reality uppdateringarna små mjukvarutweaks som ska förbättra bilden lite överlag för Reverb G1 och G2.

Japp, senaste versionen.

Brytningsfelet/oskärpan är så grov så det är tyvärr omöjligt att reducera via mjukvaruoptimering. Även om upplösningen tripplas så ligger det en fysisk lins av undermålig kvalité ovanpå som förstör allt utanför sweetspot.

Rent teoretiskt kan man förstås tänka sig att supersampling ökar upplösningen utanför sweetspot men upplösningen ökar ju med samma logik även i sweetspot. Så problemet kvarstår inbillar jag mig.

Det är möjligt att detta är ett resultat av att HP har finslipat så in i helsike i mitten för att ge dess häpnadsväckande skärpa där och sedan trott att kanterna inte spelar så stor roll eftersom man bara har blicken rakt fram...typ.

Fast så funkar det inte i praktiken. I vart fall inte för mig som kör flygsim. Och en stor del av VR känslan bygger ju på att man även kan vandra runt med blicken precis som man gör IRL. När man väl lugnat sig från det initiala "Ohhh....aaaaahhh" som Reverben onekligen triggar i sweetspot så börjar man snart upptäcka detta. Och det handlar inte om att förvänta sig skärpa ut i kanterna. Vi som klagar kan knappt avika från sweetspot innan det övergår till brutal oskärpa. Någon nämnde en tiokrona på en snusdosa och det är nära sanningen.

MEN! Återigen...vi kan ha olika enheter. Det vore rimligt att anta att det skickats ut en dålig batch till några av oss.

Av flightsim18
Skrivet av sdaniel1:

Hittade detta i min desperata situation att försöka övertyga mig själv om att jag har ett måndags ex och att headsettet faktiskt är grymt. Även om det inte hjälpte mig så kanske någon annan blir hjälpt.
https://reverb.danol.cz/category/posts/

Jo, jag har testat det mesta. Sedan kan man ju oavsett undra hur konstruktionen är gjord om alla dom stegen krävs för att få bra skärpa.

Jag har kört med Quest 2:an nu en hel del. Inte riktigt samma upplösning och knallskärpa i mitten som G2 men bilden är jämnare och sweetspot större. Vidare så sker övergången till oskärpa på ett mjukare och mer naturligt sätt. Det gör att man aldrig tänker på det och upplevelsen känns mer immersiv. Så uppenbarligen går det att få till bättre linser.

Sedan så är ju G2:an inte bara "mjukt suddig" utanför sweetspot, det ser ut som någon form av brytningsfel också. Jag är fotograf och kan känna igen fenomenet från sämre objektiv.

Av flightsim18
Skrivet av Barsk66:

Kan det vara så att HP renderar skärmarna med "fixed foveated" rendering, dvs lägre upplösning mot kanterna pga att de är så högupplösta så merparten av användarna inte har hårdvara som matchar? Det skulle då innebära att problemet med suddighet inte beror på linserna utan på mjukvaran. Och att det därmed är lösbart.

Nja, då borde samtliga kunder ha problem med dålig skärpa. Vissa förstår ju inte vad man pratar om och hävdar att skärmen är skarp hela vägen ut till kanten i princip.

Av flightsim18
Skrivet av sdaniel1:

här är en snubbe som förklarar en hel del grejer som jag upplevde med reverben
https://www.youtube.com/watch?v=qdvRCUyPHZc

Den där var spot on. Bekräftar att det inte bara rör sig om en tillfällig batch till HP Store i Sverige...

Jag vet inte vad jag skall göra. Jag har packat ner mitt headset i kartong och fått alla uppgifter från HP om retur/återköp. Samtidigt är man ju ändå liite nyfiken på hur ett nytt headset skulle bete sig. Sannolikt samma så det är väl inte värt allt besvär. Men jag förstår inte hur vissa kan påstå edge-to-edge skärpa. Det är i min värld fullständigt obegripligt, oavsett vilken IPD man har eller hur långt in eller ut ögonen sitter. Jag har testat allt inkl tagit bort ansiktsinlägget. Det senare gav iofs en riktigt bra FOV men den sunkiga skärpan utanför absoluta mittenpunkten kvarstår. Möjligen blev det nååågot bättre men då var mina ögon så nära linserna så jag kunde känna värmen.

Om det finns en batch med dåliga linser så hoppas jag HP kammar sig och meddelar detta så man åtminstone vet hur man skall förhålla sig.

Av flightsim18

Nu har jag kört Q2:an lite mer i link och jazzat upp supersamplingen till 1.5 och ökat bitrate till 300. Måste säga att det ger riktigt fin bildkvalité. Inte riktigt på Reverbens nivå i mitten förstås men nära nog. Samtidigt...det som Q2 tappar i skärpa i mitten tar den igen på en mer konsekvent skärpa över hela bilden istället. I like. Nu ligger Reverben i kartongen för retur.

Blir istället Elite headstrap samt inlägg från VR Cover. Troligen ett nytt grafikkort framöver så man kan blåsa på med full SS och ännu högre bitrate.

Av flightsim18
Skrivet av Bjebben:

Är helt ärligt blown away av hur bra bilden är. Känner inte igen det många andra går igång på här. Men beror väl kanske på vad man jämför med, jag jämför mot HTC vive och skillnaden är verkligen enorm. Är väldigt nöjd.

Detta är ju intressant. Hur det kan skilja sig så.

Ett test... om du är i mixed reality home. Vet inte vad den kallas, men den barnsliga miljön som Microsoft tycker vi skall ha som utgångsläge. Om du står vid trappsteget ner mot trädgården. Där står två människor bredvid varandra. Stå kvar på platån och om du riktar headsetet och skärpan på ett av ansiktena och håller kvar. Sedan tittar du bara med ögonen på ansiktet bredvid utan att röra headsetet. Är det ansiktet skarpt eller suddigt?

Hos mig är det suddigt. Vidare så märkte jag just en annan defekt när jag gjorde detta test. Vet inte om det är så i alla headsets men när jag panorerar med headsetet så "böjer" sig texturerna (syns i bakgrunden på gräset och stenarna). De liksom flyter till och rör sig där jag tittar. Det är lite subtilt men när man väl ser det så kan man inte släppa det. Skapar obehag och säkert illamående i längden. Vet inte om det är en bugg i portalen eller om det är linsernas konstruktion. Har inte hunnit forska vidare i andra miljöer än.

Av flightsim18
Skrivet av Roger W:

Valve har designat linserna i G2, men det är inte samma linser som i Index, och jag tror inte Valve står för tillverkningen heller.

Om Valve snart släpper en uppföljare till Index med högre upplösning så tänker åtminstone jag gå bananas på konspirationsteorierna...

Av flightsim18
Skrivet av sdaniel1:

..
..
https://www.globenewswire.com/news-release/2020/05/28/2040442...

Immersive Viewing:
• The new Valve designed lenses provide a fantastic boost in the visual experience with optics and reduced mural full RGB stripe, delivering 2K by 2K per eye. Users will be able to see text and textures more clearly, providing a better experience and increased retention. Plus, the 114-degree field of view adds to the immersive experience.

Haha... dom glömde att FOV i bästa fall är runt 90. Och i den ser man ca 15-20%. Resten är blur.

Alltså...det MÅSTE vara ett produktionsfel. Aldrig i helvete att dom kunde godkänna detta? Eller att hyllningskör efter hyllningskör på YT dyrkar G2:an?

Av flightsim18
Skrivet av Molotov:

Ja det är väll samma linser som Valve index om jag inte är ute och cyklar?

Faktiskt inte. Indexen har ju lite större FOV så gissar att den har andra linser. Plus att jag läst "nånstans" att Indexen har en annan design med två olika element, en slags "hybrid Fresnel". Den i G2:an är en traditionell Fresnel. Men jag tar inte gift på det. Bara vad jag läst.

Av flightsim18

Måste säga att jag är förvånad att inte fler än HP har jazzat upp sina headsets med högre upplösning. Quest2 är mig veterligen den enda som ligger i närheten om man bortser från nischade produkter så som XTAL.

Den som levererar ett 2x2160 headset med HPs skärpa över större delen av bilden, FOV runt 115 (riktiga 115 som mäts upp) och vettiga controllers/tracking har en solklar vinnare. Med tanke på hur många som bokat G2 så är det ju uppenbart hur svältfödd VR-marknaden är på bildkvalité som någorlunda stämmer överens med en bildskärm. Synd att Valve Index fegade ur med upplösningen.

ELLER att man mot en merkostnad kan köpa bättre linser. På tal om linser...visst är det väl Valve som tillverkat linserna i HP? Jag har alltid undrat varför en konkurrent vill göra detta. Foliehatt på...

Av flightsim18
Skrivet av WebMaximus:

Som du själv skriver, att få se skillnaden med egna ögon var vad jag hoppades på. När man som i mitt fall sitter med en G1a och funderar på att köpa en G2a för över 7.000:- litar jag mer på mina egna ögon än andras ord.

När du sitter med G1:an i Xplane...kan du ha ögonen på landingsbanan, snegla ner mot instrumenten och ändå ha normal skärpa? Likaså, om du tittar runt, upplever du att du "siktar" mittskärpan med headsetet eller finns den där oansträngt med en naturlig övergång till oskärpa? Svårt att svara på kanske.

G2:an är precis så....man får sikta för att få god skärpa. Känns som mittpunkten är en laserstråle som man måste sätta där man vill ha full upplösning/skärpa. Lite överdrivet kanske men i princip så.

Av flightsim18
Skrivet av Barsk66:

Det har ju rapporterats i ord att linserna är bättre än G1, mura borta, bättre skärpa och mindre fresnel-effekt (godrays). Så även om det inte finns bilder så finns det ju beskrivningar av detta i ganska klara ordalag. I vart fall som jag tolkat det. Men jag håller med dig, en bild säger mer än 1000 ord. Huruvida recensenterna inte fått visa bildjämförelser eller ej låter jag vara osagt.

Det är garanterat bättre och mura finns det inte spår av. Kontrast och skärpa är i absolut toppskick.... i ca 15-20% av bilden. Och övergången till det sämre sker snabbt och brutalt. Det är väl den lilla detaljen som har missats eller tonats ned.

Eller...så har vi som sagt ett läge med en sällsynt dålig batch. Skulle inte förvåna mig om förseningarna beror på dåliga komponenter. Givet historiken med G1:an så vill väl HPs ansvariga ogärna springa runt med en visselpipa och skylt på kroppen i bästa rusningstid där det står "Vi misslyckades igen"