Inlägg

Inlägg som Sheep har skrivit i forumet
Av Sheep
Skrivet av EW200:

Måste man vara med på eventet hela tiden eller är det bara ställa dit en burk en stund? Mvh.

Hej, nej man måste inte vara med på hela eventet. Men jag rekommenderar det

Du måste oavsett lösa en biljett för att komma in.

Av Sheep

Länk till förrförra årets tävlingsreportage här på sweclockers.

http://www.sweclockers.com/nyhet/12032-medlem-vinner-moddtavl...

Av Sheep

Update: Priserna är satta.

Första plats: CM 690 II Advanced USB 3.0 and Silent pro Hybrid 850 PSU
Andra plats: CM Storm Enforcer and Silent pro MII 850 PSU
Tredje plats: Silencio 550 and Silent pro M II 450 PSU

Av Sheep

Chassimodtävling på Birdie 17-20e Maj i Uppsala

Hej

Det är inte så lång tid kvar nu innan Birdie 22 som går av stapeln 17e till 20e Maj i Uppsala.

För er som inte vet så är Birdie ett riktigt skönt LAN-party som i år har funnits med i 19 år. Enligt SVT play sveriges äldsta LAN-party, huruvida detta stämmer får man dock lämna öppet för diskussion. Det skönaste tycker iaf. jag att det är.

För er sweclockare som gillar att modda så kan jag meddela att vi kommer ha en riktigt skön chassi-mod-tävling där vi samarbetar med Cooler Master för att ge er riktigt härliga priser. Det kommer vara pris för 1:a till 3:e plats och lite mer info kommer här nedan.

Priser:
Första plats: CM 690 II Advanced USB 3.0 and Silent pro Hybrid 850 PSU
Andra plats: CM Storm Enforcer and Silent pro MII 850 PSU
Tredje plats: Silencio 550 and Silent pro M II 450 PSU
Regler: Det ska vara en egengjord (mestadelen av arbetet ska vara gjort av den som ställer upp i tävlingen) modifikation av en dator. (Intern/extern modifikation, målning/lackning samt ev. annat kreativt som fungerar som en dator räknas in i modifikationsbegreppet)
Vinnare: Vinnare utses i två steg. Steg 1 är att en Jury utser de 5 bästa byggena. I steg 2 låter vi publiken avgöra placeringarna.
När:
Steg 1: kl 19:00 - 20:30 tittar en jury på bidragen.
Steg 2: Fredagen den 18:e Maj kl 21:00 - 22:00 på stora scenen får folket rösta.

Information om Birdie
http://www.birdie.org

Mvh,
Daniel "Chutney_Sheep" Näsman
Föreningen Birdie

Av Sheep

Det självklara svaret är Nej.

Nej, du ska inte hämta nått skript från nån sida som nån snubbe på sweclockers har rekommenderat för att du ska öppna "ett" e-butik. Du ska inte hämta nått skript överhuvudtaget. Du ska inte ens öppna en e-butik innan du vet vad du håller på med eller vad du borde göra.

(Vad du borde göra är att anlita någon som vet vad den sysslar med)

Av Sheep

Finns inget glasklart svar, finns nog inget bra svar ens Men vi kan väl definiera det minst dåliga som bra så har vi löst den pucken.

Macbook Pro är ett bra val, det är få bärbara PC som kan konkurrera med dess prestanda, ergonomi, mångsidighet och batteritid. Lägg till att skärmarna är bra nog för utomhusnyttjande så har man helt enkelt en väldigt bra dator för ett helt ok pris.

Jag införskaffade en MBP 15 när de kom med quad-core i början på 2011 och stoppade i en snabb ssd-disk. Tror aldrig jag har varit så nöjd med en dator, eller teknisk apparat överhuvudtaget, som jag var med den. Körde Mac OS X med parallells coherence. Dvs man kan köra både windows och mac-program samtidigt i sina egna fönster utan någon märkbar prestandaförlust. En dröm om man sitter i flera olika utvecklingsmiljöer. Ska man utveckla något för flera plattformar så... ja ni förstår säkert hur pass fantastiskt detta är.

Visst att man kan göra samma sak på en linux eller windows-burk men det är ändå inte i närheten när det kommer till enkelhet och smidighet för totallösningen.

Med det sagt så sålde jag den under hösten då jag tog ett nytt jobb som innebar uteslutande .NET utveckling och det fanns ingen poäng med att ha den datorn kvar (bra andrahandsvärde på macarna så fick tillbaka en stor del av kostnaden).

Lite roligt är att nya datorn kommer in på den andra rekommendationen som känns tydlig i den här tråden. Nämligen Thinkpad.

Jag drar mig för att säga Lenovo, för i de flestas ögon så är det skillnad på Lenovo och Thinkpad. Jag vill även hävda att det är en sanning.

X220 med i7a, ssd och 8 gig ram kommer man långt med. Visst att upplösningen (1280x800) är ett problem om man ska sitta flera dagar och utveckla på den i bärbart läge. Men för det vardagliga programmerandet så har jag ändå en dockningslösning.

Jag skulle nog aldrig kunna gå upp till en större bärbar igen därför att smidigheten av att ha en 12" med 10+ timmars batteritid är svårslagbart. Den kan tas med i princip överallt utan att vara i vägen.

Sen så har vi det viktigaste av allt, och här vinner den med en mil över Macbooken, man behöver inte tänka en sekund på att man ska råka ha sönder den. Bara å slänga ner i väskan, slänga väskan i hörnet och sen sätta sig på den. När det är dags att använda så stoppar man ner handen i väskan, tar tag i vad man nu hittar å drar ut det. Vips så har man en pigg och startklar Thinkpad i handen för att fortsätta med projektet på.

Svårt att tro på att det senaste stycket är viktigt kanske? Men ge det lite tid, ni kommer fatta poängen till slut

Av Sheep

En avdelning bara tillgänglig för 10+ hade varit kul Men kanske inte så meningsfull...

Av Sheep
Skrivet av eXale:

Dustin har kampanj på Intel 320 @ 120gb just nu.

Detta är en "X25-M G3", och är lite snabbare än föregångaren. Det är inte den snabbaste SSDn, men är defenetivt den som mest går att lita på.

Pålitligheten är överlägsen OCZs diskar (som havererar nästan 10x mer) - och just denna model har även en kondensator som håller disken vid liv en kort stund ifall något händer med den vanliga strömförsörjningen. (Igen, extra skydd för datan)

Inkluderar även 5 års garanti.

10x mer? Källa tack!

Av Sheep

Man får byta ram och hdd, jag har frågat både Apple Support och en Apple återförsäljare.

Av Sheep

320 drar i idle ~0.6.-0.7 (beror på var man läser testet)
vertex 3 drar i idle ~1.8

det är alltså 1.1-1.2 Watt mer än Intel, vid Idle.

Orsaken till att jag väljer idle för att jämföra är för att det skulle motsvara ungefär 95% av tiden jag använder min laptop under batteridrift. Dessutom eftersom SSD diskarna är så pass snabba så blir tiderna den måste jobba väldigt korta. Enda undantaget är ju om man ska överföra massiva mängder data, men det gör du ju knappast medan den går på batteri.

MBP 2011 drar i snitt ungefär 11 Watt per timme för en batteritid som motsvarar 7 timmar. (77 Whr batteri) Det kan vara mer och det kan vara mindre, men för att kunna diskutera så antar vi att det är just 7 timmar vi tänker oss.

Det är med den mekaniska hårddisken, vilken drar ungefär 0.8 Watt vid idle.. dvs ungefär samma som Intels. Med en Vertex 3:a så kommer du dra 1 Watt mer per timme, dvs 12 Watt.

Vertex = 6,4 timmar. (1 Watt mer är hdd'n)
320 = 7,12 timmar. (0,2Watt mindre är hdd'n)

Av Sheep

En sak värd att tänka på dock är strömförbrukningen.

En intel 320 kommer ge dig ungefär 10% längre batteritid än en vertex 3.

Av Sheep
Skrivet av thomas67lundberg:

Det känns ju som ytterligare ett argument till att ta en 13". 15" väger rätt mycket mer.

Lustig rekommendation, han säger att han kanske kommer arbeta hemifrån ibland. I sådant fall så finns det ju ingen som helst poäng med att spara 5 hekto och skaffa en betydligt klenare maskin.
Dessutom så är 13"aren nästan helt värdelös i sig själv att utveckla på. Upplösningen är helt enkelt för låg för att vara användbar.
15" med hi-res är ett bra alternativ. Ta den klenare varianten, den kommer räcka gott och väl såvida du inte ska syssla med 3d-modellering eller smyga in spel på den.

Skrivet av thomas67lundberg:

Nej. Man behöver en adapter från miniDisplayPort till antingen VGA eller DVI (beroende på vad skärmen har för kabel) bara.

Det finns ju även den självklara lösningen att skärmen råkar ha displayport, isf behöver du bara en sådan kabel (tänk på att macbooken har mini displayport-kontakten och skärmen antagligen vanlig displayport, så du köper en kabel med rätt kontakter)

Av Sheep

... det är lite som att prata om ni ska köpa en raketbil som gör 1200 km/h eller en som kör 2000 km/h när ni i dagsläget sitter med en fiat panda och det enda ni ändå kommer använda bilen till är för att åka 2 km bort till affären och handla mat.

Med det menar jag att skillnaden mellan en HDD och en SSD är så pass stor att skillnaden mellan olika SSDer blir mindre viktig.

Av Sheep

Innan ni skriver, fundera på om ni verkligen vill driva vidare den här diskussionen igen!
Det finns ett ganska dåligt men situationellt sant citat:
"Never argue with a fool, people watching might not be able to tell the difference"

Mac gör precis som alla andra företag gör, dvs tar ut så mycket som de bara kan. Dell och Hp kan inte ta ut lika mycket i marginal för att de har en mycket tuffare konkurrens bland sina målgrupper.

Värdet av en dator anges av köparen, dvs om datorn är för dyr så kommer inte personen i fråga köpa den såvida hen inte måste. Det är väldigt få tillfällen då en viss specifik dator måste köpas. Alltså är inte Apples datorer för dyra enligt en viss definition.

Jag säger inte att Apple är prisvärda.

Det är inte klargjort om det är ett hårdvarufel eller mjukvarufel som orsakar problemen. Dessutom är det inte så många som har rapporterat problem. Att det blåses upp kan ha att göra med något helt annat än datorproblemen i sig.

Jag har en MBP 15 2,2 och det är inte vid hög belastning jag har problem, det är att den blir varm vid ganska låg belastning. Ibland vid så lite som 5-10% CPU belastning så sticker värmen iväg bortåt 70 och fläktarna drar igång. Det blir inte så mycket värre när jag kör ett spel med 80% belastning. Vilket är underligt och tyder på att det kanske är något i mjukvaran som är fel.

Av Sheep

Kanske var lite för tidigt att ropa hej, sc2 kraschade just för mig. inte blackscreen, bara frysning.

Av Sheep

Det finns problem ja, men det är inte klargjort om det är hårdvarurelaterat eller om det är mjukvaran. (lutar åt mjukvaran).

Jag sitter med samma config som du men har inte haft de där problemen, det enda jag haft är blackscreen i starcraft 2 när den ska byta mellan korten. Sen jag installerade gfxCardStatus så har allt funkat.

Av Sheep

Man får byta disk och minne själv.

Vad gäller tempsen så verkar det som sagt vara en del mjukvarubuggar som drar iväg med gpu och cpu nyttjandet. diskreta grafiken är en bov då den går igång bara man nyser på den.

Sen så får man inte glömma att de har kvar samma chassi och kylning trots ny cpu och ny gpu som båda är klart varmare än vad som satt i innan.

Av Sheep
Skrivet av Michelangelo:

det är ju saker dem redan har i lager, betalda och allt! spelar ingen roll om diskarna som kommer om 2 månader kostar 10000:- st. har ju inte med nuvarande lager att göra!

exempel:

Bolaget säljer en flaska Whiskey Mackmyra idag för 499:- plötsligt får dem reda på att flaskan kommer vara värd 5000:- om 5 år! ska dem då höja priset redan nu "för att den kommer kosta 5k om 5 år" trots att dem köpt in den igår för 350:- och gör sedvanlig profit på den!

Samma sak gäller ju bränslemarknaden idag, och den är ju under all kritik!!!

för att klargöra, jag bryr mig inte vad en disk kostar, är sättet att höja jag stör mig på!

Som vanligt tittar man bara på ena sidan av myntet =( fundera över scenariot att det motsatta händer, dvs att priserna går ner, då kan leverantören inte sitta och sälja sina saker för det gamla dyrare priset trots att det är det som de har köpt in sakerna för.

Bolagen kan välja olika strategier för att gardera sig för prisändringarnas påverkan, det här är en sådan metod. Kanske inte den bästa men det blir snabbt komplext och kräver stora buffertar och bättre kunskap för de mer raffinerade systemen.

Av Sheep

Det verkar vara en del mjukvarubuggar som skapar värmeproblemen.

Datorn ligger på 40-50 grader för cpu och gpu vid lätt användning utan att fläkten går igång. Men kör jag på fler skärmar med den dedikerade gpu´n och har flera saker på i bakgrunden så går den upp till ≈65 med måttlig aktivitet på fläktarna.

Vid spel så drar det iväg uppåt 80 för båda med fläktarna på max.

Av Sheep

5 dagar nu. Hade Mac senast 1997, kört windows sedan dess och har nu gått tillbaka till att ha en MBP 15 2011 som enda dator.

++ Skärmen (15" 1680x1050 Matt). Fantastiskt bra skärm (kör med dyra IPS och PVA paneler sedan tidigare på stationära och den är givetvis inte i klass med dessa, men jämfört med det mesta man kan få tag på till en bärbar så knäcker den)
++ Batteritiden när den är rätt konfad, 7-9 timmar äger! Men du får inte ut det i originalutförandet för det diskreta grafikkortet hoppar in på tok för lätt.
+ Kvaliten, bygget är stabilt och allt känns _nästan_ lika bra som det kostar.
+ Bakgrundsbelyst tangentbord, alla bärbara borde ha detta!
+ Snabbfunktioner i systemet. Touchpaddens gester och spotlight främst.
+ Smarta applikationer, även om utbudet är något sämre så är det som finns för Mac OS X mycket bättre för användbarhet och integration i systemet.
+ Mac OS X, skönt med ett unix-baserat system. Finns mycket resurser och fixar på nätet för att göra det mesta.
- Mac OS X, för fel som rör Mac OS biten av systemet eller saker du vill lösa så är mängden lösningar från andra användare kraftigt begränsad jämfört med Windows. Kan även ha att göra med hur jag söker, men det borde inte vara så stor skillnad tycker man. Lite jobbigt så här i början iaf.
- USB portarna, bara 2 st och de sitter tätt som en beachvolleybollsspelares skinkor.
-- buggar, jag har stött på en hel del mjukvarubuggar. Det lär vara för att mjukvaran inte är riktigt mogen med sandybridge och grafikkortet. Fick blackscreen i sc2 i början men det verkar ha försvunnit sedan en uppdatering. Men en del andra applikationer har fastnat i loopar och drar iväg med cpu-nyttjandet.
-- Fläktarna vid hög belastning. Ska du spela så vill du ha hög ljudvolym för att inte störas av det. Fläktarna är små och högljudda! Du köper å andra sidan inte en MBP för att gejma hårt på.

Sedan är det en hel del saker som tar tid att vänja sig vid.

Katalogstrukturen, men jag använder den knappt och tar allt via Spotlight istället.
Tangentbordsuppsättningen, annorlunda men antagligen varken sämre eller bättre, tar dock en stund att vänja sig vid den när jag programmerar.
Systeminställningar, jag har svårt att vänja mig. Förvisso kan man komma åt allt via terminalen men jag hade önskat mig lite bättre kontroll även i gui't.

Totalt sett så är det en bra upplevelse men det skulle vara skönt att få bort gruset ur skon så man kunde njuta fullt ut av utsikten.