Inlägg

Inlägg som henkebarn har skrivit i forumet
Av henkebarn
Citat:

Ursprungligen inskrivet av uid313
Oj, det är en väldigt massa pengar.
Speciellt för hemmapulare, nybörjare och amatörer.

Gratis musik program:
*Rosegarden
*Audacity
*Hydrogen
*Jokosher
*MusE
*Kristal

Som ovan nämts, Garageband är ju perfekt för nybörjare och det får man med på köpet i sin mac.

4600:- är ingenting för vad man får! Logic Pro är svinbra och nu när det kostar hälften av denm största "icke hårdvarulåsta" konkurrerande programvaran (Cubase alltså) så tjänar de nog in en del marknadsandelar.

När ska folk förstå att programmen är billigare, stabilare och bättre till mac än till windows?

Av henkebarn
Citat:

Ursprungligen inskrivet av the squonk
Eftersom det är Asus som gör Macbook så kanske det är den som blev Asus eee-PC?

?

Av henkebarn

Apple Logic Studio

http://www.apple.com/logicstudio/

Ett av programmen som jag ser fram emot att konvertera till när jag får min MacBook är Logic! Ett musikproduktionsprogram vars vanligaste svar till PC heter Cubase. Cubase kostar cirka 9000:- att köpa och tidigare har Apple haft två versioner av Logic; Logic Pro och Loic Express, som kostat 10k respektive 3k.

Nu har Apple bestämt sig för att inte vara så gnidiga och släpper senaste Proversionen tillsammans med en massa godis för $499. Enligt min lokala musikaffär kommer det kosta 4600:-!! 5400:- billigare än tidigare! Och Expressvarianten kostar 1700:- istället.

Så jävla bra sätt att ta över marknaden på både mjuk- och hårdvara!

Av henkebarn
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Thomas
henkebarn: Jag kan inte svara på något av det du frågar, men iTunes är bra mycket snabbare under OS X. Helt klart.
När man kör i "List view" (inga albumbilder eller så) så söker den helt i realtid, även om du skriver i bara en eller två bokstäver i sökrutan så filtrerar den innan man hinner lägga märke till det.
Under Windows brukar det kännas segt tills man skrivit 4-5 bokstäver om jag minns rätt.

Nej det går rätt snabbt att söka på min pc, men att starta iTunes tar lång tid och det kräver mycket kraft ur datorn, så andra program blir lidande (t.ex Firefox)

EDIT:
Förresten, AppleCare Protection Plan, den kostar 4200:- cirka för en MacBook Pro. Är det värt det? Jag menar, vad täcker den garantin? Om jag spiller ut en öl på den? Om den blir stulen? Skulle inte tro det va? Enbart hårdvarugaranti, kan jag tänka mig.

Av henkebarn

Jag tycker om iTunes väldigt mycket. Enkelt att navigera, söka, skapa spellistor, lägga till filer, det synkar bra med iPoden, man kan lägga till skivomslag och man kan visst ha film i iTunes också (aldrig testat). Många jättebra saker. Men! Nu kör jag det på en windowsburk och det blir rätt segt! Har cirka 30gb musik inlagt i iTunes-biblioteket och hoppas att det kommer rulla på smidigare på en mac.

Jag ska köpa min första mac inom två månader är det tänkt (avbetalningen på soffan skall klaras av först ). Tänkte först köpa en svart 13,3" macbook och uppgradera till 2gb ram, men nu har jag snöat in på en macbook pro 15.4" istället (den billigaste i proserien).

Förresten, angående iTunes, finns det möjlighet på något vis att skapa egen EQ genom iTunes till sin iPod? Jag har ett par Kosspluggar till min spelare nu och de är alldeles för basiga och komprimerande tycker jag, men de stänger ute oljud och det är bra. En egen EQ hade varit nice.

Av henkebarn

Ominstallation av XP på ny hdd - ett par frågor!

Morsans gamla burk, en HP; AMD 1,8ghz, 256mb ram, nVidia nForce etc, har sedan länge lidit utav ett Master Boot Record-fel. Då hon har en Laptop också har hon/vi inte brytt sig/oss om att fixa den. Datorn var ju ändå rätt seg och kass. Nu är den cirka 5 år gammal och såvitt jag förstår har hårddiskar i regel en livslängd på 3 år och av den anledningen känns det inte lönt att försöka rädda disken, som är på 60gb och har ett master boot record-fel.
Därför tänkte jag köpa en ny hårddisk åt morsan, tillsammans med lite ramminne och installera windows på den och ge henne en "ny" dator.

Men hur ska jag gå till väga? Vad för typ av hårddisk ska man ha? S-ATA? Vilken som? Är det bara att stoppa in disken i datorn och starta upp datorn med windowsskivan i, som när man ominstallerar/formaterar vilken disk som helst?
Har bara ominstallerat windows på burkar som redan haft utvalda partitioner och varit installerade innan, så jag är helt grön.

Tacksam för svar!

Av henkebarn
Citat:

Ursprungligen inskrivet av tjarven
Gå in på tex. Kingstones hemsida och bläddra dig fram till dom minnena som är maskinspecifika för just din Mac modell. Oftast har dom inte fler sorter utan 1 modell som rekomenderas och är testad.
Man vill inte ha fel minnen eller få ostabilitet med fel minnen.
Efter det kan du handla rätt minnen på annat håll och garanterat få rätt.

För att underlätta lite så kan det se ut så här.

http://www.ec.kingston.com/ecom/configurator_new/modelsinfo.a...

495:- på dustinhome får väl ses som gratis.
http://www.dustinhome.se/DacsaPortal/?ProdID=5010091214

Thanks! Jättefint!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av karlan

Största frågan..
Finns det något liknande torrent-program såsom uTorrent?
Hur enkelt är det att få tag i piratkopierade program till en mac? dvs, är det lika utspritt som till windows osv?

Tack på förhand!

Det är ju egentligen en jätteful fråga och jag blir inte förvånad om det inte kommer några svar på frågan, men jag undrar samma sak. Man behövr ju inte gå in på folk som aldrig köper program och sådan är jag inte heller. Jag tycker om filosofin "Try before buy" - det funkar ju på restaurang när man ska välja vin och jag brukar vilja göra på det viset, så att man inte kommer hem med ett program för 30,000:- som visar sig vara dåligt eller jobbigt eller ointressant.
Så vilken bittorrentklient tycker ni bäst om och var får ni tag på era torrents? Logic, Adobe osv - var hittar man sånt? Pluggar till Logic/Cubase?

Av henkebarn

Löjlig detalj, kanske men ändå!

Jag blev grymt trött på den turkosa bakgrunden på datorerna på jobb och bestämde mig för att leta upp något snyggt. Det blev bakgrunden till Leopard, nya OSX. Men! Något som stör mig är att jag på ena datorn har skrivbordsbestämd färg kring ikonerna och att jag inte har det på den andra! Skulle vilja justera detta, så att jagh inte har det på någon utav dem. Någon som kan hjälpa mig?

http://henkeblomqvist.se/ikoner1.jpg

VS

http://henkeblomqvist.se/ikoner2.jpg

MVH Henke

Av henkebarn

Gildtråd! Börjar likna ett gitarrforum jag är medlem i. Enbart tjafs, inga lösningar! Oftast kritik riktat mot en person som tar illa upp och börjar använda sig utav överdrifter för att förstärka känslan av att han/hon har rätt.

Kul!

Obs! Jag syftar på denna tråden enbart och vänder alltså inte någon kritik mot resten utav sweclockers forum och dess trådar (som jag tycker mycket om)!

Av henkebarn

Förresten, jag tänkte byta ut internminnet i min kommande macbook. 2x1gb istället för 2x512mb. Det kostar 1300:- att få det gjort av Apple och det är lite väl mycket pengar, har jag hört. Är själv inte insatt i vad minnen kostar egentligen, men har fått veta att man ska ha
SO-DIMM DDR2 PC2-5300 667MHZ.
Är det korrekt enligt er? Låter det vettigt? Något särskilt som ska tänkas på när man köper minnena?

Kollar man på dustin finns det bara ett minne som stämmer in med specarna PC2-5300 och 667MHZ. Det är typ det billigaste. Jag vet inte varför, men att köpa billigaste känns sällan särskilt bra.. känns risky!

Hur hade ni gjort? Jag menar, ska man ha dyrare minnen så kostar alla de på dustin mer än att få det levererat av apple, så det är ju inte uteslutet.

Av henkebarn
Citat:

Ursprungligen inskrivet av nemrod
USB-minnen är oftast formaterade med FAT, och funkar därmed perfekt i både OS X och Windows (och Linux).
Hårddiskar är det aningen värre med. Om hårddisken är formaterad i FAT-format så funkar den bra i båda operativsystemen, men man kan inte ha filer större än 4GB (har jag för mig att det var). Att man inte ska kunna föra över 2.5GB åt gången har jag aldrig hört talas om.
NTFS har jag hört ska funka bra i Linux numera, men om det även funkar i OS X vet jag ej. Om det funkar så är det inga som helst problem, och hårddisken bör funka bra i både Windows och OS X utan några begränsningar på filstorleken.

Störigt att man inte kan ha större filer än så. Filmer till exempel? Jobbigt! Men men, i hemmet är det ju bara till att utnyttja nätverket. Men ändå.. störigt :S

Av henkebarn
Citat:

Ursprungligen inskrivet av nemrod
Hmm... Finns mycket man kan säga, men någon annan säger det säkert istället så jag låter det vara. [/B]

Erkänn, det finns mycket att säga, men du kommer inte på nåt för tillfället!
Eller så orkar du inte.

Av henkebarn

Fan, Quicksilver låter ju som min bästa kompis!

Tack för tipsen!

Fler, någon?

Förresten! När det gäller externa hårddiskar och USB-minnen, är det något särskilt man ska tänka på?
Måste man formatera externa hårddiskar olika för att de ska funka till Mac eller PC?

Jag har en PC också, som jag inte tänker göra mig av med och det kan ju vara bra att kunna köra samma externa hårddisk till båda datorerna. Jag vet att Iomega Minimax funkar till båda, men är det sant att man bara kan föra över 2,5 gb åt gången om man har en hdd formaterad för båda systemen?

Dessutom, är USB-minnen kompatibla med båda operativsystemen?

Av henkebarn

Adium verkar ju skitsmidigt. Snyggt också! Så som ni ställt in utseendet, går det att göra ursprungligen, eller är det någon plugin/add-on som ni pulat med?

Av henkebarn

Quicksilver verkar var "ok", hehe. Ska absolut testa det när jag köpt min macbook!

Något annat?

Av henkebarn

Tack för alla tips!

Hur är det med funktioner i OSX som ni tycker är värda att nämna? Kan ni till exempel säga 3 stycken favoritfunktioner som ni tycker att man borde utnyttja när man har en mac?

Jag känner till en hel del fina funktioner och apps så klart, som iCal som verkar jävligt behändig, Finder som verkar skitsmart med mera, men era utlåtanden hade varit roligt att höra! Några godbitar som inte tas upp på apple.se, kanske?

Av henkebarn
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Thomas
Adium låter som Trillian menar du...?

Så klart

Hade velat använda iChat, men jag har inte särskilt många bekanta som använder mac och iChat. Fast MSN har ju också stöd för webkamera, och msn har alla mina bekanta redan, så man kanske får stanna där.

Av henkebarn
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Akira
http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=5...
http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=6...
Ganska gamla trådar som jag har skapat, finns dock en del information om
snabbkommandon m.m.

Tack så mycket! Där stod mycket nyttigt!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Woodstock
Angående snabbtangenter kan du kolla in denna sida, här finns allt du behöver veta: http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=75459
Och det går alldeles utmärkt att köra nätverk mellan OSX och Windows...
Några program jag kan tipsa om är Adium och Quicksilver. Adium är en instant messenger, den bästa som finns enligt mig. Den ersätter MSN (Microsofts egna är hopplöst dålig) och klarar även av andra IM som t ex AIM. Quicksilver är en app launcher och gör lite andra saker... Bör upplevas.

Quickslver låter lite som Trllian, verkar det som - fast kanske bättre?
När det gäller chatprogram undrar jag även om det är möjligt att använda iChat för andra typer av konton än AIM och .Mac? Eller har Quicksilver bra webbkameramöjligheter?

Thanks!

Av henkebarn

Frågor från en blivande macnyttjare

Jag vill köpa en mac till hösten. Varför spelar ingen roll för frågans skull, men anledningen är att jag är väldigt fascinerad av deras OS. Trivs väldigt bra med det. Behöver en bärbar dator och då det är så enkelt att köra windows på en mac och INTE vice versa (för en som inte är så teknisk) så blir valet ganska enkelt

Så mina frågor lyder:

Snabbtangenter/-kommandon för mac?

Till att börja med: Jag har sökt på forumet på "snabbtangent", "snabbkommando", "tangent", "kommando" osv utan resultat - men jag har en stark känsla av att detta är ett ämne som behandlats tidigare. Sorry om jag uprepar äldre trådar. I så fall får ni gärna länka till dessa.

Som inkörd windowsanvändare kan jag en hel del snabbkommandon/-tangenter vars funktion jag skulle vilja replikera på macen. Därför undrar jag vad det finns för kommandon till mac.
Såvitt jag förstått det är t.ex. Alt+F4 på windows samma som Äpple+Q på mac.
Äpple+Z är väl Ctrl+Z osv. I många fall kan man väl byta ut Ctrl mot Äpple, men vad använder ni för kommandon?

Nätverk mellan OSX och windows xp pro?

Är det "inga problem" att köra nätverk mellan plattformerna?
Har ju en windowsburk hemma och det hade ju varit gött att ha ett nätverk med film och musik emellan de båda stationerna.

Features

Berätta gärna lite av era favoritfunktioner i era macar. Till exempel hur vissa program arbetar tillsammans, estetiska funktioner, saker som man inte behövt förrän man insåg att de fanns!

Bootcamp

Ingår det vid köp av mac?

Väldigt tacksam för svar!

Av henkebarn

Jag löste det innan jag läste era svar faktiskt. Körde modellen att slå av och på hold två gånger, sedan hålla inne "Menu" och mittenknappen smaitidigt i 10 sekunder. Sen var den fullt funktionell igen och all musik var fortfarande på sin plats. Wunderbar!

Tack för hjälpen dock.