Inlägg

Inlägg som IlyaZ har skrivit i forumet
Av IlyaZ

Varför skulle man välja dyrt omodernt Intelskrot efter det här? Frågan är bara, som med Nvidia, om det går att få tag på ett ex innan nästa generation kommer.

Sen vill man ju inte bygga nytt med gammalt moderkort.

Av IlyaZ
Skrivet av Oskar80:

visste att Australien skulle väcka starka känslor, vad verkligen yttrande frihet det smartaste att ta upp ?
sist jag kollade fick man värken tro, tänka heller säga vad man vill i kina. intervjuer med medborgare måste
godkännas av staten.

Det är dumheter.

Av IlyaZ
Skrivet av Oskar80:

sen så är det inte bara USA, Kanada, Tyskland, Storbritannien och Sverige som kritiserar kina och Huawei.
Australien tillexempel anses vara det bästa land i värden att bo i och det är också det land som tar hårdast tag emot
Huawei och kina.

Du måste skämta
https://www.bbc.com/news/world-australia-54007824

Det är rena polisstaten.

"Anses vara det bästa landet i världen att bo i". För vem? Anses av vem? Inte för människorna ovan, som bara är några av många.

Av IlyaZ
Skrivet av Weestman:

Karriären fortsätter i februari.

Titel: AT-läkare
Lön: 35 000kr (cirka, ej färdigförhandlat än). Löneökning vid 12 samt 18 månader, upp mot cirka 38 000 - 39 000kr skulle jag tro.
Förmåner: De vanliga samt jourkomp (är ju dock en typ av lön). Betalda utbildningsdagar ca 10st.
Utbildning: Läkarprogrammet på Karolinska Institutet (5,5 år)
Erfarenhet: 8 månader som underläkare

Norra Sverige? Hur håller du förhandlingen öppen? Antar du accepterat tjänsten?

Av IlyaZ
Skrivet av Oskar80:

Infrastruktur är det viktigaste som finns och inget annat land ska installera sitt 5g nät i svergie heller kunna köpa upp våra hamnar mm särskilt inte en diktatur med koncentrations läger punkt.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0f/Lancaster_Co...

Av IlyaZ
Skrivet av Kaleid:

Tragiskt att läsa sådant här. Fråga i stort sett vilken journalist som helst i världen, vart vill du rapportera och jobba. Sverige eller Kina?

Jobba för vem och göra vad? Journalistiken är inte oberoende utan existerar i en kontext. Dess syfte är propaganda på alla nivåer utom möjligtvis i väldigt specialiserade fall som sport. Det är klart att ingen genuint troende journalist anställd vid kapitalistpressen skulle föredra att arbeta i ett land där innehållet styrs efter helt andra kriterier än att sälja lösnummer och föra ut ägarnas politiska linje. Frågan är inte vad journalisterna föredrar, utan vilken funktion de fyller. Kinas press är långt ifrån perfekt, men grundidén att ta ansvar för medborgarna, bekämpa vidskeplighet och främja vetenskaplighet, fortsätta uppfostran bortom 18-års ålder är mycket positiv.

Skrivet av jempa:

För att dra tillbaka detta lite mer on-topic så handlar väl diskussionen om kinesiska storbolags oundvikliga intressen att göra vinst i konkurrens med andra på den för dem utrikes marknaden Sverige? Så enligt dig är det väl då bra att svenska staten stoppar det innan det leder till krig och förstörelse?

Att svenska staten ensidigt stoppar det är just en fientlig handling. Varje sanktion är en krigshandling. Kinesernas bolag spelar också efter samma globala spelregler och är också del i problemet. Poängen är att det är systemet som måste skrotas, men att den omedelbara fienden som går att göra något åt främst finns på hemmaplan.

Skrivet av martinot:

KKP går ju även bra på svenska.

De flesta förstår nog vad som åsyftas (resten är ren metadiskussion).

De som inte förstår kan följa Wiki-länken och läsa på.

KKP är rätt på svenska av samma anledning som CPC är rätt på engelska. Genitiv.

Av IlyaZ
Skrivet av Kaleid:

Absolut nonsens. Sverige #4, Kina #177
https://rsf.org/en/ranking

Här är också en partiell lista på websidor som är blockerade i Kina
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_websites_blocked_in_mai...

Som högst så behöver jag byta till USA server med VPN för att se ett komediklipp från SNL

Alldeles utmärkt val av blockerade sidor. I Sverige däremot blockeras en annan uppsättning sidor, medan diverse kasinosajter, och andra tveksamma sidor som google och facebook m.m. går fria.

"Reporters without borders" gör någon godtycklig ranking utifrån möjligheterna att sprida ut systembevarande antidemokratisk propaganda utifrån enskildas äganderätt till kapital. Övriga har reell yttrandefrihet i badrummet, medan de tar del av vad som för dagen räknas salongsfähiga inne-åsikter på storkapitalets, och dess stats, TV-kanaler.

Skrivet av martinot:

Kinas kommunistiska parti.

https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_Communist_Party

Även känt som CPC. På svenska känt som KKP.

Det enda parti som tillåts, och som med våld fn. har makten i diktaturen Kina.

För mer information så kan jag rekommendera dig att börja med att läsa mer i Wikipedias artikel som länkas ovan.

Det heter CPC. Skriver något onlinelexikon CCP är det helt fel.

Kina har flera partier, och gräsrotsdemokrati som saknar motstycke i Sverige, du vet helt enkelt inte vad du pratar om. Skriver wikipedia likadant duger det inte ens som toalettpapper, vilket ändå kan bli svårt att få till.

Varje stat bygger på ett våldsmonopol. Den kinesiska är inget undantag. Skulle svenska folket kräva demokrati och ta makten över produktionen skulle det mötas av tanks och blod som alla gånger tidigare i historien. SÄPO, försvarsmakten är inte på folkets sida, utan på storkapitalets. Kina är inte vår fiende, utan deras konkurrent. Blockeringen av kinesiska bolag har inget med att värna svenska folkets intressen att göra, utan är rent affärsmässigt. Faktum är att de antikinesiska kampanjerna är direkt skadliga för vanliga människor. För nästan utkonkurrerade bolags ägare är Kina däremot något helt annat, och detta blir en åtgärd som ger dem lite respit.

Det verkliga hotet kommer från svenska storbolags oundvikliga intressen att göra vinst i konkurrens med andra, där svenska staten och dess lakejer agerar kollektiv murbräcka in på utrikes marknader. Det leder till krig och förstörelse där alla som trälar under kapitalet får betala priset.

Av IlyaZ

Ett rent affärsmässigt beslut som inte har några som helst säkerhetsmässiga grunder. Kan man inte konkurrera får man göra så. Det leder till att Sverige hamnar på efterkälke ännu mer. Det blir dyrare för konsumenterna och slår mot levnadsstandarden samtidigt som svenskt kapital gynnas kortsiktigt.

Samtidigt härjar bolag som delägs av brottslingarna i CIA fritt. Kapitalets diktatur, om än med skendemokratisk fernissa, förnekar sig inte.

Av IlyaZ
Skrivet av superegg:

Ser det som positivt att dom har svartlistat Facebook, Twitter rena skiten.

Håller med. Facebook och Twitter är i sig plattformar för censur och likriktning som syftar till att stödja den US-amerikanska linjen, förutsatt att kanalerna har någon form av reell betydelse och inte är den yttrandefrihetens operasolo i badrummet. Börjar någon faktiskt lyssna går censurapparaten igång. För att inte tala om den enorma säkerhetsrisk som finns genom det US-amerikanska monopolet.

Av IlyaZ
Skrivet av Bael:

Spelar egentligen ingen roll hur jag använder ordet för om USA svartlistar dom så blir det förmodligen lite besvärligare för dom att göra affärer utanför Kina/Nordkorea/Ryssland, förmodligen får jag inflika!

Kommer bara leda till att alla förlorar, men att Kina/Nordkorea/Ryssland på sikt drar ifrån väst. USA är på dekis och de och samtliga "allierade" greppar efter alla möjliga halmstrån för att hålla sig kvar på repet ur avgrunden. USAs upplösning i självständiga fria oberoende demokratiska stater är i princip det enda som skulle kunna avvärja ett annalkande världskrig. Men på sikt är det kapitalismen som är eländegeneratorn, krigens incitamentsskapare, som måste bort till förmån för folkmakt.

Av IlyaZ

Varför måste de designa för 10-åringar. En enkel stilren kvalitetskärm är enda kravet. Borde inte vara för mycket begärt.

Av IlyaZ
Skrivet av talonmas:

Ok, att alla celler byts på exakt sju år är en sanning med modifikation. Men även hjärnceller byts konstant ut. Kanske inte via celldelning och död av den gamla, men ALLT fallet sönder.

Cellens skyddande ytterhölje består av fosfolipider. Grundämnet fosfor har en halveringstid på drygt 38 år. Så du ser, även dessa löses långsamt upp, bara inte på samma sätt som den klassiska mitosen.

Men i slutet av vårt liv så är vi på en kemisk nivå inte samma individ som föddes. Och det var ju det tråden handlade om, inte exakta dagar det tog

Att anföra det som argument håller inte. Fosfor är inte radioaktivt och har ingen halveringstid. Sen är det klart att ingenting någonsin är identiskt i hjärnan från en tidpunkt till en annan, eftersom det bland annat är en produkt av yttre stimuli, men det är i friska fall tillräckligt identiskt för att medvetande-identiteten ska vara bevarad. Det blir en semantisk fråga. Är du samma person som du var innan du läste inlägget eller för 10 år sedan? Nej, kanske inte. Du upplever det som det eftersom du har minne av det och förloppet däremellan.

Av IlyaZ
Skrivet av talonmas:

På sju års tid så har samtliga molekyler i din kropp bytts ut. Dvs INGET av ditt sju år gamla existerar längre. Är du inte samma person då?

Det är en myt. Men skulle blir mer av en semantisk fråga även om det hade varit så.

Av IlyaZ

Det är lurigt. För omvärlden är personen på andra sidan teleportern identisk, men frågan är vad som sker med din upplevelse när du stiger in. Vad utgör skillnaden mot kopiering, låt säga att radering inte behövs. Man kommer närmare problemet i att teleportera infinitesimalt, så att det inte går att skilja mot vanlig förflyttning, och att betrakta varje rörelse som teleportering. Men, kanske ligger lösningen i partikelhistoriken, där alla är partikelnystan i rumstiden. Medvetandet skulle då vara kopplat till just den uppsättningen partiklar och tillhörande tillstånd som behåller den gemensamma förmågan att bevara koherenta närminnen. Däremot kan man komplicera det ytterligare genom att blanda hälften nytt hälften gammalt, men förmodligen skulle båda delar inte kännas vid instigande person. Dela en mask i två: vem är masken därefter. Båda delarna något nytt självständigt.

Sen kan man inte bortse från fysikens lagar i tankeexperimenten, men man kan anta att det i teorin kanske går att kopiera eller transportera tillräckligt nära ingångsläget att det inte är någon reell skillnad.

Överföra till en dator är nog den lättare frågan, där identitet avseende medvetande inte bibehålls, men där omvärlden eventuellt inte ser någon skillnad.

Av IlyaZ
Skrivet av Runqen:

Kan du ge något exempel på hur det är en enorm konkurrensfördel? Gärna såpass tydligt så man kan se att man kan rättfärdiga agerandet som den kinesiska staten utövar. Vad är det som sker i Shenzhen som är mycket bättre än i Sverige, ur mobil överföringshastighet’s perspektiv?

Missförstå inte min skepticism med motstättning mot bättre mobila nätverk. För så är det inte. Jag vill absolut ha snabbare när i min telefon. Men absolut inte på den minsta bekostnad av mänskliga rättigheter eller om det skulle ha den minsta negativa inverkan på andra människor.
Jag vill ha 5G/(vadsom egentligen meningslös teknologi som enbart har värde ur ett generellt kapitalistiskt perspektiv) om det gör världen bättre. Inte bättre för bara mig utan bättre för alla.

Det handlar inte specifikt om att man ska få bättre hastighet att streama grejer i mobilen.

Med full 5G-täckning kan företagen i Shenzhen börja utveckla, testa och lansera allt som görs möjligt med 5G-infrastruktur i stor skala. De får ett försprång som kan vara mycket stort i och med att 5G dröjer i väst.

Det har aldrig handlat om mänskliga rättigheter, utan om konkurrens. Snarare tar man ansvar för sin befolkning och ger folk möjligheter. Det är enorm mänsklig utveckling i landet.

Skrivet av automatika:

Bakdörrar och smyguppdateringar är lätta att gömma genom att programmera logiska bomber. Det enda sättet att hitta sådana är att granska hela källkoden varje gång en uppdatering sker, men jag hittar inga källor på att en sådan granskning har gjorts.

Vi kommer alltså fram till en punkt där man i princip inte har bevis för det man påstår men där man låter kineserna vara skyldiga eftersom det inte går att bevisa oskyldighet. Ungefär som att det inte går att motbevisa att det finns ryska ubåtar i skärgården eller tekannor i omlopp kring jupiter. Helt och hållet ideologiskt motiverat.

Av IlyaZ
Skrivet av Runqen:

Jag tror och hoppas att du tolkat de andra kommentatorerna fel och att det snarare handlar om kinesiska staten när kina nämns snarare än dess invånare.

Hur menar du att Sverige halkar efter? Hur och vad är det man vinner ifall man har snabbaste mobila nätverket och är det värt att nå dit oavsett vad som krävs? Jag undarar vad det är det dem gör i Shenzen som är såpass överlägset oss i långsamma Sverige?
Streamar dem Avengersfilmerna i 4k på mobilen medans dem väntar på bussen eller lirar dem PUBG med absolut minimal ping ifrån tågstationen? (Ja, den sista meningen är satir)

Det handlar förstås både om kinesiska staten och invånarna. Kina var ok så länge det var splittrat, svagt och dominerat av västmakterna. Påtvingat opium, ockuperat och härjat. Allt syftar till att balkanisera Kina. Kineserna däremot är naiva som tror på ömsesidigt beroende.

Med 5G-nätverk blir kineserna först i att bygga applikationer och utrustning som kan dra nytta av den nya miljön. Det är en enorm konkurrensfördel. Sen handlar det inte bara om 5G, det sker på alla fronter, vilket inte minst syns i vad man gjort med Shenzhen.

Av IlyaZ

Låter i kommentarsfältet som att de är skyldiga endast för att de är kineser, ungefär som att fåret är skyldigt endast för att vargen är hungrig. Foliehattnivå i bästa fall, kinesfobi i sämsta.

Idag läser vi att Shenzhen är första staden i världen med heltäckande 5G. Det är ett stort försprång. Sverige halkar efter. Det är rena ulandet i jämförelse. Protektionism för oss ännu längre ner i träsket.

Av IlyaZ

Högtravande och insinuant att tänka att tomt utrymme skulle ägnas just åt skivbolagens "alster" och sedan låta våldsmonopolet tvinga av folk pengar för det.

Går de inte runt får de väl justera priset på själva produkten istället, eller ändra produkten i sig, i det fall någon överhuvudtaget fortfarande lyssnar på de massproducerade dumheterna skivbolagen vevar ut. Men själva idén om kultur som kommersiell produkt negerar varje form av kulturinnehåll i sig. Går de omkull beror det inte på privatkopiering eller ens piratkopiering utan att ingen vill betala dem för det de gör.

Av IlyaZ

Ju lägre priser desto bättre. Vill man pröjsa mellanskillnaden till "svenska" butiker och deras ägare får man förstås göra det. Tycker man priserna är för låga kan man alltid skänka lite till affärerna och deras aktieägare.

Köper gärna från Tyskland och Danmark i dagsläget, då jag inte vill betala extra. Det blir nog så trots ett svenskt amazon med tanke på diverse sjöröveri-"skatter" i miljöns/privatkopieringens namn.

Av IlyaZ
Skrivet av Söderbäck:

Du har rätt. Det du pratar om har namnet inflation. Den delen tog jag upp ovan ;).

Det finns inga fixa tillgångar. Allt värderas subjektivt över tid.
Huruvida svenska kronan och dollarn har tappat eller stigit i värde är tämligen vagt utan tidsangivelser. Man kan påstå att en valuta tappat i värde vilket stämmer och man kan också säga att samma valuta har ökat i värde vilket kan vara lika sant om man bara använder olika tidsintervall.
Klart är iaf att svenska kronan har ökat i värde mot andra valutor under sommaren. Att dollarn har blivit billigare beror till mångt och mycket på att svenska kronan stärkts.
Det kan du se här:
https://www.avanza.se/index/om-indexet.html/155533/tcw-index

Japp.

Fast att använda en ensam mätpunkt för att ta reda på inflationstakten är inte nå vidare bra. Än mindre att jämföra mot guld vars värde starkt påverkas av andra faktorer än hur rika vi är.
Det du efterfrågar är snarare KPI. Ett samlat mått baserat på ett helt gäng olika produkter för att normalisera värdet av produkter där enskilda mätpunkter (så som att bara kolla på guldpris eller vad en produktjionsbudget är för en film) inte ska kunna ställa till det för mycket.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Konsumentprisindex

Men visst är det som du säger att priset på grafikkort och telefoner gått upp snabbare än lönerna senaste åren. Absolut. De har inte följt prisindexutvecklingen (säger min magkänsla iaf - jag har inte räknat på det). Ja även tangentbord tycker jag mig se helt andra prislappar på nu för tiden. Bland annat alltså.
Samtidigt har andra produkter blivit billigare. Solceller, elproduktion och även kläder har prispressats. Maten utgör en mindre andel av lönen än kring millenieskiftet. Flygresor var dyrare innan lågprisbolagen dundrade in. And all that.

Ja ämnet är komplext iaf. Det som behövs för att få en förståelse för om vi blivit rikare eller inte är att titta på hur reallönens utveckling ser ut. Alltså hur mycket man kan köpa för sin lön baserat på ett helt gäng olika varor och tjänster så som KPI. Och den kurvan har stadigt pekat uppåt genom åren.
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Loner/Loneutv...

KPI är som någon skrev ett godtyckligt mått, men inte bara för att det innehåller subjektivitet utan för att urvalet begränsas. Exempelvis inkluderas inte pris på fasta tillgångar som bostäder vilka rusat i höjden. Ädelmetaller är en annan, i sammanhanget, ännu mer fix tillgång. De är bra inflationsmätare. Vad svenska kronan sedan växlar i, mot andra pappersvalutor, säger inget om inneboende värdet, bara det relativa priset. I större delen av alla godtyckligt valbara tidsintervall har alla pappersvalutor tappat i värde, där ädelmetallerna stigit stadigt över decennier.