Inlägg

Inlägg som Eazy har skrivit i forumet
Av Eazy

Jag föreslår att du ställer din fråga här: http://www.bilstereoforum.se/

Av Eazy

Så, nu har jag fått mitt "nya ljudkort" men som jag misstänkte fanns inga inställningar för bas och diskant som jag gärna vill ha. Googlade lite och hittade Alsaequal. Man kan inte dra i reglagen så mycket utan att det börja dista men tillräckligt mycket för att jag ska bli nöjd. Så nu har jag en system wide equalizer Alltid velat ha men varit för lat för att ordna.

Om någon undrar så gjorde jag såhär:
Jag kör Debian och det jag behövde installera fanns i repon:
sudo apt-get install caps libasound2-plugin-equal.
Skapa .asoundrc och placera i hemkatalogen

Lägg till detta i .asoundrc:

ctl.equal {
type equal;
}

pcm.plugequal {
type equal;
# Modify the line below if you don't
# want to use sound card 0.
slave.pcm "plughw:0,0";
# or if you want to use with multiple applications output to dmix
# slave.pcm "plug:dmix"
}

#pcm.equal {
# Or if you want the equalizer to be your
# default soundcard uncomment the following
# line and comment the above line.
pcm.!default {
type plug;
slave.pcm plugequal;
}

(Detta har jag konfat så att equalizern alltid är aktiv)

Fick det inte att fungera först så jag startade om datorn sedan så funkade det.

För att ställa in equalizern så skriver man i en konsol:
alsamixer -D equal

Av Eazy

Gjorde en chansning och köpte ett Asus Xonar Essens ST som precis dök upp på säljes annonserna här på Sweclockers. Tänkte att om det inte blir bra kan det ju passa i htpc'n. Jag kanske återkommer med frågor

Av Eazy

Tack för alla svar!!

Hade först inte tänkt att köpa ett dyrare kort men Xonar D2X verkar intressant. Tror jag vill ha hårdvarumixing för kanske framtida behov. Hade det behovet förut då jag ville spela mp3 samtidigt som jag lirade UT2004. Vet att det inte gick med moderkortets inbyggda ljudkort.

Jag har avinstallerat Pulse då jag inte förstod mig på det. Allt jag hade var en volymkontroll till Master. Använder jag endast Alsa så får jag fram alla kontroller i Kmix som bas, diskant osv.

Får nog spara ihop lite pengar först om jag ska köpa ett dyrare kort. tror det är värt det.

Av Eazy

Ljudkort till Linux

Hej!
Känner att det kanske är dax att uppgradera ljudkortet. Mitt nuvarande är ett 15 år gammalt Sound Blaster Live 5.1 Digital. Det har hängt med sedan jag byggde min första dator och jag har varit nöjde med det för att det haft så bra stöd i Linux (åtminstone via Alsa). Nu funderar jag på om det finns något ljudkort som har likvärdigt stöd? Mitt nuvarande kort har inbyggd hårdvarumixing om nu det är något som är bra ( är inte så kunnig med det tekniska om det). Tveksam om det finns något ljudkort idag som har det. I alla fall till en rimlig peng. Har kollat på Asus Xonar DGX men efter lite googlingar så har jag inte blivit så mycket klokare på hur bra stöd i linux det har eller hur bra det låter. Skulle kanske köpa ett USB kort istället? Funderar även på att koppla in en förstärkare då mina Zennheiser kanske skulle behöva lite förstärkning.

Skulle bli mycket tacksam för tips!

Av Eazy

funkar det inte med "sudo update-grub"?

Av Eazy

Rätt bra för företagen med dagens designtrend. De behöver inte betala någon konstnärligt lagd person utan kan dra in vem som helst. Någon anställds barn eller nått. Höll på för några år sedan med att försöka "porta" Windowblinds-teman till Linux (KDE3). Höll på med att av temana i flera veckor. Med dagens designtrend gör jag det på ett par timmar. Gråa rutor och streckgubbs-ikoner är ju inte så svårt.

Av Eazy

Vet inte om jag är så sugen på win8 när allt kommer omkring. Dessutom känner jag att htpc'n är lite slö. Jag har bytt ut vilka grejer jag tänker mig.
Jag är lite av en fanboy av Asus.
Detta verkar vettigt: ASUS F2A85-M LE
Sen denna CPU: AMD A6 6400K Black Edition
Vad tror ni?

Av Eazy

Ah, länkade till fel moderkort. Ska ju vara detta

Jo, jag läste nått om appen i win8, men jag tyckte det lät skumt. Får testa det annars

Av Eazy

Uppgradering av htpc

Jag har idag ett Asus E35M1-I DELUXE men den har för svag CPU för att jag ska kunna kolla på Netflix. Silverlight vill ju inte leka med min GPU på det moderkortet så det hacka en del när jag kollar.
Så jag tänkte köpa detta:
AMD A6 5400K 3.6GHZ
Gigabyte GA-F2A85X-D3H
Jag undrar lite nu om det är bra grejer och om det funkar att kolla på Netflix med. Jag har även detta chassi som jag vill att det ska funka med. Tänker då mest på om nätdelen räcker till. Jag funderar även på vilken kylning jag ska köpa. Vill ju att det ska vara så tyst som möjligt. Funderar på om en sån här är tyst nog? Kan nog modda till den så den passar.

Är öppen för andra förslag om det finns bättre grejer att köpa, eller om jag är helt ute och cyklar. Vore mycket tacksam för lite hjälp.

Av Eazy

mjo, men då blir det tyst ur TV'ns högtalare när jag spelar nån mp3 eller film på htpc'n, så jag måste då alltid köra igång receivern om jag vill kolla på nån film eller lyssna på mp3.
Jag har en gammal chipad xbox som jag kört xbmc på. Där använde jag scart kopplad till tv och en optisk till receivern. Då fick jag ljud till tv'ns högtalare och till receivern samtidigt. Jag antar att få det att funka så med min nya htpc.

Kopplar jag hdmi till tv'n, sen optisk från tv'n till receivern så verkar jag inte få 5.1, utan nån analogt 2.1 ljud. så det verkar inte funka heller...

Av Eazy

min receiver har tyvärr ingen HDMI-ingång, endast coaxial och optisk utgång. Är inte den nyaste receivern direkt... Kanske skulle nämnt att förstärkaren inte har HDMI i mitt inlägg...

Hur kopplar jag bäst då?

Av Eazy

Hej!
Lånar tråden lite...
Jag har precis byggt en HTPC med ASUS E35M1-I Delux. Eftersom jag är dum i huvvet så är jag lite osäker på om jag tänker rätt...

Är det att föredra för bästa ljud att använda HDMI från HTPC'n till TV'n och sedan optisk ut från min Samsung TV till min surroundförstäkare? Jag vill även kunna använda TVns högtalare ibland med HTPC'n.

Moderkortet har ju även optisk ut...

Av Eazy

Jag jobbade tidigare som säljare men hade turen att få en annan post där jag hade mindre kontakt med kunder. Anledning till att jag ville byta var att jag inte klarade av kundernas otrevliga attityd, deras lögner om vad man lovat dom osv. Nu menar jag förstås att inte alla är sådana, men det räcker med 1-2 per dag för att det ska bli jobbigt. Jag tog iaf. med mig detta hem och grunnade på det och det var rätt jobbigt i längden

Att du kanske har träffat på en dum säljare på ett ställe ska man kanske inte döma alla för. Jag själv generaliserade i mitt inlägg, men det var mest för att få uppmärksamhet.

Poängen är iaf, möter man någon med ett leende får man om inte personen ifråga totalt saknar social kompetens, ett leende tillbaka och ett trevligt bemötande.

Av Eazy

Jag blir ledsen och uppgiven när jag läser kommentarerna här om OnOffs konkurs, men det ger en lite fingervisning om hur människor är nu för tiden.

"Blir det rea nu?" "Vad vinner JAG på detta" Vilka ego ni är! Ni snackar om snorkiga och otrevliga säljare, men hur uppför ni er själva? Utan snorkiga och otrevliga kunder finns det inga otrevliga säljare. Vi är samma människor allihopa och uppför oss efter hur vi blir bemötta. Jag jobbar själv inom handels (inte inom elektronikhandeln) och vet hur kunderna (ni) uppför sig. Vet inte om ni vet om det, men de som jobbar inom handels är inte de som äger företaget, det är dom som i det här fallet mister sina jobb. Det är skrämmande hur flertalet här helt saknar empati.

Jag skulle kunna utveckla det här ytterligare, men jag pallar inte. Kan säga att jag gett upp om människor...

Av Eazy

Från och med kernel-version 2.6.33 är TRIM inbyggt i kernel och det ska funka utan att du behöver göra nått. I äldre kernel-versioner finns det ett script som man manuellt måste köra nån gång i veckan eller hur man tycker...

Här är en bra länk: http://cptl.org/wp/index.php/2010/03/30/tuning-solid-state-dr...

Av Eazy
Av Eazy

Låter nästan som hårdisken gått sönder. Han/hon kanske bankat sönder datorn (barn gillar ju att slå på saker)

Kör igång live-cd'n (som du installerade Ubuntu ifrån) och se om du kan montera disken från den.

Av Eazy

Svenska Arch wiki är rätt bra. Kolla länkarna i "Startguider-rutan"!

Huvudsida - ArchWiki

Av Eazy