Inlägg

Inlägg som Eazy har skrivit i forumet
Av Eazy

Har du möjligheten att installera Windows så testa och se om det blir samma problem där. Du kan ju ladda ner en windows 10 iso gratis och bränna. Blir det samma problem med Windows så vet du om det är hårdvarurelaterat eller inte...

Av Eazy
Skrivet av Schrimp:

Så, ett paket om dagen, 20 cigaretter. Säg att personen är lyckligt lottad och klarar röka i 50 år utan att dö, då betalar personen ungefär 550 000kr i tobaksskatt (simpelt räknat). Det är ganska illa gissat att man klarar betala sin egna vård av KOL de sista åren av sitt liv..

För att inte tala om de skattepengar jag är med och pröjsar för att någon ska gå och plocka upp fimparna efteråt, för det är då inget volontärarbete.

Alla som röker dör inte/blir sjuka av det. Så du får nog räkna om. Säg att häften av dem som röker blir sjuka och behöver vård av rökning så är vi sanningen närmare. Så ta och gånga din uträkning med *5 så får du nog en närmare summa. Tror den summan täcker kostnaden. Men man kan säkert räkna hur man vill...

Sen om det blir något över så kanske det räcker till DEN "designated" städare som MANUELLT plockar en fimp i taget och slänger i sin sopsäck (vet inte om du själv tycker det låter dumt... Det får du tänka ut själv!).

Av Eazy
Skrivet av janee:

Det står Rev 02 i CPU-Z men den korrekta Rev versionen syns uppe till vänster på ditt moderkort
http://i.imgur.com/qYWDgd2.png

Eller vänster?

fniss, du editerade din post medan jag svarade

Av Eazy

Flasha inte ett nytt bios såvida du inte behöver en ny funktion eller om du har stabilitetsproblem. Finns inte någon prestandavinst med att flasha ny bios.

Men om du behöver/vill ändå, så finns nog ditt versionsnummer om du går in i bios och kollar. Du behöver bara flasha den senaste bios direkt. Behövs inte flasha flera i någon turordning som någon nämnde.

Av Eazy
Skrivet av Hablam:

text
varför kan vi inte förbjuda rökning då det kostar oss skattebetalare massvis med pengar?
text

Om du inte röker själv kostar det dig som skattebetalare inte så mycket (om ens något). Det gör vi som själva som röker genom tobaksskatten tycker jag. vi betalar 1,51 kr per cig plus lite från vad handlaren tar.

Av Eazy

Ska göra en ominstallation nu på hela min server efter att ha fått allt att fungera . Har ju varit en del experimenterade för att få allt att funka som det ska. Vill installera om och göra allt på rätt sätt direkt...

Nu tänkte jag att jag vill skilja var owncloud har filerna på en egen disk. Är det en då en bra ide att lägga hela /var på en egen disk vid installationen av Ubuntu server? Eller ska jag mounta /var/www via fstab efter installationen. Vet inte om man kan göra det sistnämnda direkt vid installationen av ubuntu server. Vill nog helst ha bara /var/www på en egen disk.

Av Eazy

För att personer med normal IQ vill skjuta av raketer vid 12-slaget. Det är inte farligt om man använder raketer på rätt sätt. Finns massor med andra saker man kan omvandla till "vapen" om man använder dem fel. Kanske är bättre att förbjuda IQ-fiskmås-personer att vistas ute istället.

Av Eazy

Testade en hel del möss efter min mx518 började glappa. Den som kom närmast mx518-känslan för mig var Qpad 5K. Tyckte även att den var mer precis.

Av Eazy
Skrivet av enoch85:

Serven låg nere nån timme, den är uppe nu iaf.

Klart man kommer åt ownCloud/Nextcloud från internet. Öppna port 443 i routern så är det klart. Funkar t.o.m med icke statisk IP.

Det är skillnad på "Statisk IP" och "Privat IP" Blir knöligt att hosta en server med "Privat IP". Måste använda VPN tror jag om det ska funka (osäker). Jag har fått "Publik IP" av Bredband2 nu, så det ordnade sig.

Har öppnat port 443 i routern och det fungerar. Jag använde denna guiden. Går det att undvika "osäker webbplats meddelandet"? Får det när jag går till min owncloud via webbläsare.

Av Eazy

Skönt att du fick till det!
Jag hade nyligen ett liknande problem som du hade. Jag var inne och grävde i min HTPC för att ta ur en disk. Tänkte inte på att jag hade min fleeströja på mig som har så mycket statisk elektricitet att den kan försörja en liten by med el. Tror det var detta som gjorde att min disk blev korrupt. Har du varit och grejat med något i datorn innan problemet hände?

Av Eazy
Skrivet av wullull:

@Defcon: har nu lyckats boota datorn med ubuntu usb, borde jag försöka formatera disken härifrån?

Ja, det är ju värt ett försök... Kommer du åt disken via filhanteraren kanske du kan backa upp om du har något viktigt på den innan du formatera. Tror att partitioneringsverktyget är Gparted du ska använda. Om du väljer att formatera skulle jag nog ta bort hela partitionen, formatera med ext4, därefter ta bort partitionen igen och avsluta med att formatera till ntfs. Lyckas detta så efter installation av Windows, testa disken efter fel med till exempel Crystal disk. Finns mängder med test-program. Testa med flera.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Eazy

Om det är disken kanske den är korrupt. Har du tillgång till en annan dator kanske du kan boota från en live Linux dist och se om du kan boota upp. Finns instruktioner hur du gör det här med en USB-sticka: https://www.ubuntu.com/download/desktop/create-a-usb-stick-on...

Går ju att bränna en live-cd också...

Av Eazy

@L'ombra:
Jag har epostat Bredband2 om de kan fixa en publik ip till mig. Läste nån annan tråd här på Sweclockers där någon frågat om de kunde få publik ip men fått nej. Får se vad de svarar mig...

Av Eazy

Glömde jag behövde ställa en fråga också Är det något problem att ha en owncloud server med privat IP? Har Bredband2 och tror inte de är så pigga längre att ge ut Publika IP's.

Av Eazy

Ingen av techandme-länkarna i första posten funkar... Tror de funkade för ett par dagar sedan

Av Eazy
Skrivet av SAFA:

Givetvis är det trevligt med ECC, men det viktiga är ju att testa servern ordentligt innan man tar den i drift. För att minska risken för problem så ta bort eventuell överklocning och om det går så underklocka gärna med 10% eller så.

Fyll servern med oviktiga filer och kör sen tex md5sum (lokalt) på alla filerna och kör sen verify för att se att de är samma. Kör sen även verify på en klient för att kolla att det även är ok via nätverket.

Själv har jag råkat ut för av os ej detekterad datakorruption pga överlast på pci-bussen när det var många diskar som gjorde i/o samtidigt, minnesproblem, trasigt nätverkskort, marginell HDD mm.
Men ovanstående test hittade problemen.

Jag har inte själv kört FreeNas men med slackware och inga extrema krav på snabbhet så räcker en 500GB gott, har själv kört en 3TB server (8 x 500GB raid 6 + os disk) med 128+64MB minne men då blev det lite slött. (numera pensionerad)

Räkna med att du måste ta backup på diskarna innan du flyttar, gärna på två ställen. Räcker med ett litet misstag eller nåt hårdvaruproblem så kan allt vara borta.

Sen testa alltid nya diskar med smartctl -t long eller motsvarande innan du tar dem i drift, fick skicka tillbaka tre diskar av åtta pga transportskada när jag byggde senaste servern.

Tack för tipsen! Ska göra detta.
Tror jag lugnar mig med FreeNAS. Det verkar rätt komplicerat och jag har inte diskar nog för att backa upp allt jag behöver. Vågar heller inte när jag inte vet vad jag håller på med. Tror det får bli som jag har det nu med Ubuntu Server och Owncloud. När ekonomin tillåter börjar jag om från början. Köper ordentliga diskar och kör med FreeNAS då istället. Ska i alla fall spara den gamla servern och installera FreeNAS på den med en liten diska jag har över och labba lite. Jag har svårt för att läsa instruktioner och behöver "göra" för att lära mig.

Haha, frågan kvarstår ändå. Vilket av minnena jag länkade till ska jag köpa? Om ingen har någon invändning, tar jag och köper Corsair-minnena

Av Eazy
Skrivet av ggustavsson:

ECC minnen fungerar inte med det moderkort du har, så det ska du inte försöka med.
Vill du köra ECC behöver du moderkort som har support för det.

Jo, jag skrev det i ett inlägg högre upp

Av Eazy
Skrivet av Delarium.:

Skulle nog vilja lyfta frågan ännu högre; hur pass viktig data ska du spara på din maskin? Är det viktig data (utgår från att det inte rör sig om en produktionsmiljö) för dig personligen, skulle jag ändå inte välja lägga dem på en maskin utan ECC. Naturligtvis kan du få det att fungera på en vanlig PC, men är du rädd om ditt data skulle en riktig server vara bra.
Hur ska du säkerhetskopiera ditt data?

Idag har jag en rätt gammal dator med Ubuntu Server på som jag vill pensionera. På den kör jag LuckyBackup som synkar den ena disken (2 st 1 TB diskar) till den andra vid ett visst klockslag på natten.Utöver det har jag en disk med OS'et på. I denna "server" har jag inga ECC-minnen heller. Än så länge har det funkat utan korruption (sedan 2008), men jag kanske bara haft tur? Det vi sparar på servern är våra filer som typ bilder, filmer, dokument och annat vi vill backa upp. Jag synkar diskarna med varandra bara för utifall en disk skulle haverera. Kanske har jag varit naiv att tro att detta varit en "säker lösning"...

Jag har ännu inte läst på hur det funkar med FreeNas och jag är lite orolig för hur jag ska gå tillväga när jag flyttar över våra 2 diskar. Jag vill ju inte förlora det som finns på dem i installationen av FreeNAS. Tänkte installera FreeNAS på en SSD och sedan installera diskarna efteråt. Läste någonstans att det var bökigt att lägga till diskar efteråt, men jag är osäker. Kanske hela projektet är en dålig idé :/

Av Eazy
Skrivet av Delarium.:

Du ska inte försöka hitta en begagnad server då? En server byggs på ECC-minnen. Väljer du begagnat kan du ofta hitta bra prestanda och lära dig mycket nyttigt på vägen.
/D

Jag har som sagt inte så mycket pengar och känner att jag vill använda mig av de delar jag redan har liggandes. Sakar endast internminne så kan jag köra. Tänkte testa FreeNAS just för att lära mig lite om det. Jag har kört Linux i 15 år som mitt prima OS så jag har åtminstone lite förkunskaper hoppas jag.

Är det superviktigt med ECC-minnen just med FreeNAS så kanske jag ska köra Debian och installera Owncloud bara.

Av Eazy
Skrivet av anon244184:

Inget av dem!
FreeNAS behöver minst 8 GB RAM och dessutom ska det vara ECC.

Minnena jag länkade till är 2X4 så blir det väl 8 gig? Mitt moderkort stödjer inte ECC minnen. FreeNAS rekommendera ECC men är väl inte ett krav?