Inlägg

Inlägg som Eazy har skrivit i forumet
Av Eazy

Dags att byta disk?

Hej!

Håller på att flytta över mina diskar till min nya server. Det är 2 st 1TB WDB-diskar som jag speglar med varandra med rsync. Tänkte att det kanske är bäst att kolla dem efter fel först. Något jag aldrig gjort tidigare (fy skäms) men kommer att regelbundet göra i framtiden. På den ena av de två diskarna ser det ut såhär:

http://www.bronsaldersvagen.se/Eazy/wdb.png

Är det bara att kuta och köpa en ny disk meddetsamma, eller är det ingen fara?

Av Eazy

Vad skriver du in i appen för adress exakt?
Kommer du åt servern via en annan dator med webläsare?
Försöker du ansluta via lokalt LAN eller via IP från din ISP?
Vilken typ av IP LAN/från ISP har du ställt in i din config.php?

Av Eazy
Skrivet av plunn:

Hmmm?

YouTube ägs av Google och har världens största samling av instruktionsvideon för det mesta i tekniskt väg, så jag "Googlar" på YouTube men man måste då oftast använda engelska söktermer (inte särskilt svårt).

Jag äger inte heller en Vaio utan en ASUS laptop och det var mycket enkelt att byta nätverkskort men man får lägga ner lite tid på att leta rätt på videon som visar hur det ser ut, sen måste man då ha riktiga verktyg.

Haha, du var rolig du! Tack för att du informerade mig om Googles infrastruktur... Nu lärde jag mig nått nytt...
Engelska också.... damn!

Av Eazy
Skrivet av plunn:

@Defcon: Hmmm, det räcker väl kanske med att söka i YouTube, där finns det mesta
(inkl min egen)

Exempel Sony Vaio
https://www.youtube.com/results?search_query=sony+vaio+laptop

Googla lite på det så ser du att det inte är så enkelt. Man måste tejpa pins å grejer. Nu har han ju inte en Vaio så det kanske funkar på hans laptop.

Av Eazy
Skrivet av plunn:

Själv bytte jag till ett Intel 7260 kort i min bärbara

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2842770

Man hittar oftast en bra instruktion hos YouTube hur man öppnar sin laptop alternativt är det ett snabbjobb för en servicefirma.

Vissa laptops går det inte att byta nätverkskort i utan mycket krångel. Sony Vaio ät ett sådant exempel. Bäst att googla om det går att göra på sin laptop innan man köper.

Av Eazy
Skrivet av giplet:

Se bara till att stänga av ventilationen innan du sågar av röret, annars lär den ju suga i sig all lösull!

Jo jag krattade bort så mycket jag kunde, men det var inte så starkt drag som tur var

Av Eazy

Sådär. Har gjort installationen. Fick ner temperaturen ca 10-15 grader. Använde lm-sensors för att kolla tempen och den är inte så pålitlig på mitt moderkort. lm-sensors visar ca 10 grader varmare än vad det är i verkligheten men mitt projekt var ändå nödvändigt. Enligt BIOS så är nu CPU: 36 grader och MB: 31 grader. Då har jag en innetemperatur i huset med ca 22-23 grader. Jag har också en HDD installerad som jag inte hade innan jag mätte temperaturerna första gången.

Tog en bild i garderoben efter installationen:

http://www.bronsaldersvagen.se/Eazy/donevent.jpg

Ska installera 3 diskar till med ett hemmagjort "HDD-rack". Får se vilka temperaturer jag får då. Tror detta blir bra. Enda jag oroar mig för är att jag fu**at upp trycket i husets ventilation. Eventuellt kanske jag ska köpa en ställbar ventil så jag kan strypa suget lite i garderoben. Får fråga nån ventilationskunnig.

Av Eazy

Förr var det väldigt krångligt att uppdatera BIOS och det var väldigt lätt att "bricka". Det sitter kvar i mig. Men har man inga problem ser jag ingen anledning att uppdatera. Men ibland kan man inte låta bli att uppdatera för känslans skull.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Eazy

Jag har Bredband2 och har en server med Owncloud och behövde då Publik IP för att nå min Owncloud utanför mitt LAN. Jag mailade (via deras hemsida). Tog en dag, sen mailade de tillbaka att de ordnat det. Du kan behöva starta om routern efter de fixat publik IP. Jag gav ingen anledning till varför jag behövde publik IP. Sa bara att jag har stort behov av det. Tro det är bäst att inte säga varför...

Av Eazy

Har du testat att stänga av Windows brandvägg helt och hållet. Ser inte så stor poäng med att ha den på alls om du har en router. Blir väl lite kaka på kaka.

Av Eazy

Kollar man denna bilden längst upp till vänster ser det ut som det medföljer 3st sata med 3st kontakter dvs, du kan koppla in 9 st diskar. Men det står ju även "*Accessories shown in the images above are subject to change without notice." på EVGA's sida. Fast gissar nog på att du kan koppla in 9 diskar "out of the box".

Av Eazy
Skrivet av DaKingZ:

Föressten DVD spelaren. Kommer den med eller utan SATA kabel? PSU'n har bara 2st till ssd och hdd. Måste jag köpa en extra?

Skickades från m.sweclockers.com

Menar du ström till sata eller själva data-kabel? Kollar man egenskaper på PSU'n så kan man koppla in 9 st enheter. Menar du data-kabeln så tror jag det följer med moderkortet. Kollar man denna sida och man kan lita på den, så ser det ut som det följer med 4 data-kablar.

Denna sida kanske är bättre

Av Eazy
Skrivet av henkiii:

Jag tror nog fler kan skriva under på att börja röka av duma anledningar.
Själv börjar jag fylle-röka i ungdomen, och sedan fortsatte jag på heltid.
I 10-12år eller så.
Ingen self-five där direkt

Intalade mig dessutom större delen av tiden klassikern jag är inte beroende jag kan sluta när jag vill.

Men en vacker dag kände jag det var dags att leva upp till det jag intalat mig själv i alla dessa år och så slutade jag tvärt.
Det var 6-7år sedan och det var absolut en av de bättre besluten i mitt liv.

Det är absolut möjligt att sluta, om du vill.
Du är bara en slav inför ditt beroende om du väljer dig själv att bli det.

Om du verkligen har planer på att sluta, vilket jag själv inte alls tror att de flesta har, så kan jag rada upp några tips som hjälpte mig.

För det första så slutade jag tvärt på en dag, mitt i ett paket.
Detta paket sparade jag under en lång tid som en liten trofé.
I början hade jag dessutom med mig paketet som vanligt, både en påminnelse om att jag slutade för att jag ville inte för att ciggen var slut, eller någon annan anledning.
Jag hade en utväg men valde hela tiden att inte ta den.

Sen om du varit nikotinist väldigt länge finns risken att du får feberfrossa de allra första dagarna, så det kan ju vara bra att planera in det till en helg eller så.
Kommande dagar är suget som starkast och då underlättar det att ha ett substitut.
Själv valde jag att "missbruka" kaffe, drack nog 20st minikoppar om dagen i början och krävs ju sin stålmage för att hantera det.
Annars tuggummi eller något liknande som kan ta udden av.

För det tredje så kommer troligen ditt humör bli mycket sämre under en tid.
Du kan ju med fördel förvarna din omgivning om detta och att det beror på att du har slutat röka.
Minns specifikt någon reklam på TVn för antiröka spray där någon glad jävel sprang ett marathon samtidigt som han sprayade sig i ansiktet med nicospray.
Det fick mig i alla fall att gå i taket och min kära flickvän fick lyssna på en 10-15minuter minuters rant om varför reklammakarna var dum i huvet eller något annat konstruktivt.

För det fjärde sist så kan du med fördel undvika rökiga miljöer under de första månaderna.
Att "bara ta en cigg med polarna" efter en öl kommer nog kännas som en bra idé då, men raserar allt du kämpat och så har du genomlidit ett helvete under några dagar(veckor) helt i onödan.

Till sist. Det kommer vara ett helvette på jorden under någon vecka. Var förberedd på det.
Men redan efter första veckan blir det lättare, sen märker du hur det gradvis blir lättare och lättare att inte röka allt eftersom veckorna går. När du kämpat igenom året så kommer du inte förstå varför du inte gjort det tidigare.
Sen rätt var det är får du luktsinnet tillbaka. Detta är en ganska trevlig upplevelse att helt plötsligt känna doften av tillexempel blommor.

Lycka till

Höll upp med rökandet i 3 månader med tidigare nämnda medicin. Tyvärr kom röksuget tillbaka som det var dag 1 när jag slutade med medicinen. Den hjälpte bara halvägs under tiden jag använde den. Tyckte inte det var så farligt när nicotinet gick ur kroppen men själva röksuget försvann aldrig. Detta var några år sedan.

Jag håller iaf på att trappa ner med svagare och svagare cigaretter så någonstans i nära framtiden slutar jag. Problemet är att jag har dåligt psyke, så det blir nog dubbelt av den varan när jag slutar.

Av Eazy
Skrivet av svolter:

Du svarar egentligen på din egen fråga. Själv sitter jag ensam på toaletten när jag gör sådana privata ärenden som luktar illa. Jag sätter mig inte ner och skiter bredvid alla andra som står och väntar på bussen, eller utanför ingången till ett köpcenter. Och det har inget med höga hästar utan att man bara bör kunna förvänta sig att folk har allmänt sunt förnuft och uppvisar omtänksamhet för andra i sin omgivning. Vissa rökares mentalitet till sin omgivning ligger i nivån att tycka det är fullt naturligt att man kan äta surströmming till lunch på jobbet.

Var glad istället att samhället blir mer och mer negativ till rökning. Det innebär i slutändan att mer och mer 12-åringar inte börjar röka. Statistiskt sett skulle du nog inte börjat om du föds senare.

Jag tänkte mest på att om man inte klarar av rök i 3 sekunder när man far förbi ett par rökare på cykel kan det kanske vara svårt att tåla sin egen lukt på toaletten. Om man planerar en flera kilometer omväg för att slippa röklukt i några sekunder så har man det jobbigt. Men men, det är ju var och ens bekymmer vad man tål...

Vissa människor gör vissa saker jag stör mig på, men det tål jag.

Av Eazy

Vet inte om e-cig är farliga, men de kanske kan vara inkörsporten till riktiga cigaretter. Har sett e-cig som en sluta-röka-produkt. Eller när man vill röka inomhus för att inte lukta ner hela huset/lägenheten. Jag röker alltid utomhus även om det är tillåtet inomhus.

Till dem som gnäller på rökare:
Varför började jag röka? Jag var ca 12 år och var inte den fränaste i klassen. Vart halvt om halvt mobbad. Min 12-åriga hjärna kom på att om jag sätter igång att röka ger det mig någon form av tuffhet och därmed mer självförtroende. Det var i princip av självförsvar som jag började röka. Idag 34 år senare önskar jag att min omogna hjärna inte kommit på den idén. Jag har genom åren försökt att sluta många gånger. Till och med med receptbelagda mediciner som skulle hjälpa mig. De som inbillar sig att det bara är att sluta får tänka om.

Idag är det så förbannat trendigt att träna och tjatet om att man inte borde röka står mig så långt upp i halsen så jag vill vomera över dem som sitter på sina höga hästar som säger att det är töntigt att röka, "jag tar en omväg på flera kilometer för att slippa känna röklukt" (hur gör du med lukten när du bajsar?). Den här j**la typen av åsikter, tyckande är precis lika störande som hur störande det är för andra med rökning.

De flesta som röker vill sluta. Vi behöver inte onda ögat av folk som tycker att man ska sluta röka. Tänk efter innan du dömer någon du ser röker.

Av Eazy

Kanske är dax för en ominstallation av hela Windows?

Av Eazy
Skrivet av giplet:

Har du rören under lösullen behöver du så klart ingen mer isolering. Var inte på det klara med hur det såg ut.

Om det är röret som går till torkskåpet som även går förbi garderoben så tror jag att du bara kan koppla in dig på den och skippa din fläkt. Det är garanterat inget självdrag, det sitter en fläkt i värmepumpen.

Jo, jag tog ner själva ventilen som sitter i taket för å mäta vilken storlek jag behöver köpa. Har aldrig tänkt på det, men det var ett jäkla drag där Kanske kan skippa fläkt. Ska testa utan först.

Tänker köpa detta:
T-rör
Och ventilationsslang

Återkommer med vilka temperaturer jag får Tack för all hjälp!

Av Eazy
Skrivet av Banco:

Ah okej.
Vad är det till vänster om garderoben och bakom? Finns det inga möjligheter till att ha utblås bakom skåpet och låta luften komma in som du säger genom springor? Eller står den bara direkt mot väggen?

Till vänster det vardagsrum med en murspis vägg i vägg med garderoben. Bakom garderoben är det kök och vägg i vägg med garderoben är det frys/kyl. Så inga möjligheter finns där.

Skrivet av giplet:

6m är ju inte någon för lång sträcka i sig, men röret blir ju mer komplext och dyrare. Du ska även isolera röret. Vad är det för tak på huset? Valmat? Jag blir lite konfunderad när du pratar om att leda 6m till takfoten. Jag tänker mig att dra röret till en gavel i så fall.

Ska man koppla in sig på befintlig installation så måste man veta hur den funkar. I min villa från 70-talet så sitter det ju fläktar som trycker ut luften. Skulle jag grena ihop flera rör riskerar jag ju att tex trycka tillbaka luften från badrummet i den andra grenen. Är det en central fläkt som suger ut luften riskerar man att skapa obalans i systemet.

Jag glömmer det hela med att blåsa luft in från vinden och väljer att luften får sugas in genom springorna vid garderobsdörren. Kommer glömma bort att vända fläkten när sommaren kommer.

Vad gäller fläktsystemet finns inga fläktar. Jag hör åtminstone ingen fläkt. All ventilation antar jag är kopplat till Värmepumpen (en IVT490). Möjligt att det sitter en fläkt i värmepumpen men jag tror inte det. Gissar att det är någon form av självcirkulation. Har för mig att värmepumpen återvinner inneluften på något sätt. Jag är väldigt okunnig på ventilation måste jag säga. Vi byggde huset 2007 kanske ska jag tillägga.

Jag var uppe på vinden och krattade bort lösull för att undersöka hur ventilationen är kopplad. Tog lite bilder:

http://www.bronsaldersvagen.se/Eazy/vind_garderob.jpg

Där den röda stjärnan är var garderoben finns (bakom balkarna). Så om jag ska koppla utblåset från garderoben till ventilationsröret är det ingen lång sträcka.

http://www.bronsaldersvagen.se/Eazy/vindkok.jpg

Det är ca 2 meter från garderoben där takventilen i köket sitter

http://www.bronsaldersvagen.se/Eazy/tstuga_vind.jpg

Med tanke på att luften från torkskåpet leds direkt in i ventilationen på det här sättet känns det inte som jag behöver oroa mig med att leda in dator-värme direkt in i ventilationen. Frågan är bara om man stökar till lufttrycket i och med att jag har en fläkt som trycker på. Fast det kan ju inte vara så mycket då det bara är en chassiefläkt.

Behöver jag verkligen isolera det röret jag drar? Ingen av ventilationsrören är isolerade.

Vad tror ni. Vågar jag leda in luften i husets ventilation? Kan det bli så mycket tryck av en chassiefläkt (110 mm) att det kan påverka luftflödet i ventilationen?

Jag kanske ska dra detta på Byggahus-forumet istället? Inte med tanke på svaren här, utanför att det kanske är lättare att någon som jobbar med ventilation svarar på det. Kanske inte är så mycket "jobbar-med-ventilations-folk" här

Här är fläkten jag tänkte använda mig av

Av Eazy
Skrivet av Banco:

Kul projekt! En tanke kring om du skulle ta luft från vinden är väl att den skulle ta med sig damm från vinden? Så löstagbart dammfilter. Även så undrar jag hur bra ventilationen blir när du bara har ett hål. Du borde ju ha ett inblås och ett utblås eller? Jag skulle säga insug från rummet och utblås till vinden. Och ett dammfilter i toppen men då behöver det inte vara löstagbart antar jag.

Frågan är ju hur mycket sommarvärmen kommer läcka till garderoben även om du har en fläkt. Visst värme stiger men om det blir så ohyggligt varmt så lär det ju läcka ner i alla fall tänker jag. Helst skulle du kanske inte blanda in vinden alls och bara ha in och/eller utblås till rummet. Inte lika roligt projekt men förstår du hur jag tänker?

Inblås tänker jag blir genom springorna vid garderobsdörren. Jag ställer ut gångjärnen på garderobsdörren så långt ut jag kan. Tror inte sommarvärmen kan ta sig ner om fläkten suger, men det får vi se till sommaren

Skrivet av giplet:

Du kan inte suga ner luften från vinden. På sommaren är det förmodligen snorvarmt på din vind.
Du kan inte heller blåsa ut luften på vinden. I så fall blåser du upp fuktig varm inomhusluft på vinden, vilken riskerar att kondensera och ge upphov till mögel på vintern. Det du måste göra om du vill lösa detta är att dra ett rör ut och blåsa ut luften utomhus.

Tänkte faktiskt inte på det du säger om upphov till mögel. Det har du rätt i. Jag har lekt med tanken att jag vill leda ut det ända till takfoten upp på vinden då det är öppet ut där. Men det rör sig om ca 6 meter. Tänker om det är för lång sträcka? Jag kom på en sak precis nu när jag skriver. När vi drog in fiber i huset valde jag att det skulle dras genom vinden. När jag krattade bort lösullen för att lägga rör till fiberkabeln så minns jag nu att det finns ett ventilationsrör till husets ventilation precis där garderoben är. skulle man våga dra min utluft in i det röret och täta ordentligt? Troligtvis inte...

Skrivet av Wh1spY:

Jag hade nog inte gjort mig besväret att göra hål upp till vind.
Hade nog gjort ett hål i botten på hyllan för kalluft in från klädsektionen (med dammfilter), sedan varmluft ut från dina prylar ut i rummet igen.

https://i.imgur.com/2NxS0Ps.jpg

Frugan är inte så glad att få en ventil i garderoben. Den kommer synas väldigt väl, men jag tror kanske att det får bli en backup-plan.

Av Eazy

Kylning i garderoben

Hej!
Har satt ihop en server av överblivna delar och vill placera den på översta hyllan i garderoben. Jag vill gärna ha servern där för att slippa se/höra den. Kan inte komma på något annat ställe så den måste få bli där. Det blir ju förstås varmt där då jag har min "knutpunkt" till nätverket där med router, switch, mediaomvandlare, samt tillhörande strömadaptrar som också blir varma. CPU-temperaturen är redan på 56 grader och då har jag inte ens satt dit alla HDD's som jag ska ha. Ska bygga ett eget rack till dem då de inte får plats i chassit.

Jag bor i en 1-plansvilla och funderar på att bygga ett rör upp till vinden med en stor chassiefläkt (110mm) i. Fläkten tänker jag att jag ska sätt i anslutningen till röret i taket på garderoben. Tog en blid plus att jag gjorde en liten ritning i Google Sketchup:

http://www.bronsaldersvagen.se/Eazy/slarv.jpg

http://www.bronsaldersvagen.se/Eazy/kylning.png

Jag funderar på åt vilket håll jag ska sätta fläkten. Om den ska suga eller blåsa ner från vinden. Men väljer jag att den ska blåsa ner kylan från vinden tänker jag på om det kanske blir kondens av den kalla luften. Måste även komma ihåg att vända den om på sommaren så den suger då det blir ohyggligt varmt på vinden då.

Vad tror ni bli bäst, suga eller blåsa? Eller är kanske hela idén dålig? Det kanske inte ens gör någon nytta med hela projektet... Nån som gjort något liknande?