Inlägg

Inlägg som Southy har skrivit i forumet
Av Southy
Skrivet av bearmonkey:

Jag har försökt följa dina diskussioner, vad för problem hade du med STX II? Kunde du inte driva Sundaras med dem? Har du samma problem med K5 pro? k5 pro ska kunna driva dem hyfsat lätt egentligen som jag förstått. Du hade nog blivit lika missnöjd med Ifi Zen dac antagligen.

Jag själv gick från Xonar DX till K5pro och märkte stor skillnad, både klarare och fylligare ljud. Dock är STX II bättre ljudkort med bättre dac samt förstärkare som DX saknar.

Kommentarer som nedan som alltså menar att mitt STX II inte skulle vara tillräckligt bra att använda för lägre impedans hörlurar. Ja Xonar DX var en produkt för 500-700 kr? STX II gick för +2K. Som tur köpt mycket billigare genom Tradera. Jag kunde driva de med STX II men jag fick intrycket att få ännu bättre ljud med en DAC/AMP.

Skrivet av anon8870:

Det låter som om du skulle kunna skaffa en förstärkare till dina HD650

Skrivet av Mumu55:

Edit 3: Asus Xonar Essence STX II är väl tyvärr inte det bästa alternativet för att driva hörlurar med låg impedans pga gamla 1/8 output impedance regeln. Jag tror STX II har typ 10ohm ut så bäst lämpad för hörlurar med 80ohm eller mer i impedans. Annars kan frekvensgången bli påverkad. Men det kan ju vara positivt också iom att det blir en auto-EQ, dock lite lotto man vet inte hur det blir http://nwavguy.blogspot.com/2011/02/headphone-amp-impedance.h...

Skrivet av Mumu55:

Sundara är på 37ohm och 94db så STX II är i teorin ingen bra matching, om nu STX II ligger på 10 ohm ut.

-----

Skrivet av Extrapaj:

Så länge din DAC och hörlursförstärkare är bra nog så ska det inte vara någon skillnad i ljudet mellan dem. Både ditt ASUS STX och Fiio:n är bra nog, därför hör du ingen skillnad. Fokusera på att hitta den rätta hörluren istället och ta folks rekommendationer online med en stor nypa salt. Galet mycket placebo inom HiFi tyvärr.

Jo, jag märker det. Ska köra en blindtest för att verkligen kunna avgöra, så får jag se om man orkar frakta tillbaka produkten till Tyskland eventuellt sälja vidare den. Amirs mättningar och rekommendationer/icke rekommendationer på ASR betyder ingenting sålänge ljudupplevelsen är god. Jo har införskaffat Sundaran och är nöjd med de, upplever de mer detaljrika än HD650. Däremot får jag inte riktigt någon EQ att låta så mycket bättre (iaf till den genre jag lyssnar till, hiphop), har testat Amirs, autoEQ Parametric och Oratory1990.

Av Southy
Skrivet av Extrapaj:

K5 Pro klarar av att driva det mesta, så det är inga problem. Ljudet kommer vara exakt som från ditt Asus STX 2. Mycket trevligare med volymratt också!

Du hade rätt, minimal skillnad, ska köra en blind test men herregud vad blåst man känner sig efter att ha lyssnat till folk på forum som ska uttala sig om produkter de faktiskt inte har hört ljudet på utan istället enbart utgår på beräkningar. Då jag redan äger en STX II var FiiO 5K Pro ingen direkt upgrade för mig utan snarare en sidegrade och inte värt 1.6K utläget.

Av Southy
Skrivet av PeoplesMC:

K5 Blir nog bra, hade klippt den idag också istället för zen dac v2, just för att K5 har fler inputs, lite störigt på zen dac att den bara har USB så jag kan inte koppla tvn till den, utan måste byta hörlurskabel själv. Är nöjd annars med zen v2, får väl spinna det och köpa ett till par hörlurar istället -_-

Jo inputs var en faktor i mitt beslut. Jag hade egentligen inte i avsikt att lägga ut mer pengar men när man ändå vill maximera effekten av hörlurarna, varför inte då köpa något som möjligtvis kan driva andra enheter också. Vad hae du för hörlurar?

Av Southy
Skrivet av mrqaffe:

Det "farliga" är väl i så fall att du ändrar hur mycket du behöver vrida volymkontrollen men så länge du inte spelar för starkt så det klipper eller distar gör det inget.

Jag känner att jag får lite mer kräm i ljudet, bas till största del när jag kör på 64-300ohms istället för <64. Samt likt du säger kör jag på 40% volume istället för 100.

Av Southy
Skrivet av Extrapaj:

Ljudet kommer vara exakt som från ditt Asus STX 2.

Vad menar du med det? 😅 Kommer jag inte få bättre ljudupplevelse med K5 ?

Skrivet av mrqaffe:

Det är låga impedanser som är svåra att driva, höga kan behöva mer spänning om luren har låg känslighet, de är inte svårdrivna utan det är bara ljudnivån som kanske inte blir så hög som man behöver.

Är det "farligt" för hörlurarna om jag sätter högre gain på mitt Asus för 37 Ω Sundaran? Har hittils kört high gain för att få ut tillräckligt högt ljud.

https://i.ibb.co/P17YnrJ/Asus-Audio-Center-WZf-FXu5-Z3-Z.png

Av Southy
Skrivet av mrqaffe:

Det är bra om du talar om vilken koppling du menar.
Fiio K5 pro
https://www.fiio.com/k5pro
https://m.media-amazon.com/images/I/61VHf107HOL._AC_SL1000_.jpg
https://m.media-amazon.com/images/I/41Ak77+rhwL._AC_SY1000_.jpg
Har Toslink, coax och usb för digalsignal och 6,35mm tele för hörluren. Den har också analog linje in och utgång.
EQ apo är en mjukvara du kör i win som påverkar signalen datorn matar ut på den utgång du använder från den.
https://sourceforge.net/projects/equalizerapo/

Efter mycket velande fram och tillbaka och en avbryten beställning på Zen Dac v2 så valde jag tillslut ändå att gå med K5 Pro, då jag önskar kunna driva både låg och hög impedens hörlurar (Sundara & HD650). Hoppas verkligen det blir ett lyft från Asus STX II

Av Southy
Skrivet av oatp1b1:

Kolla på Philips Fidelio X2HR, kostar 1300 på en hel del ställen nu. I princip ingen av alternativen du listar ovan är en uppgradering. Sikta mot LCD2 i så fall.

https://www.komplett.se/product/1160347/tv-ljud-bild/horlurar...

@oqvist: Jag har E-MU Teak. Mkt bra lurar.

Beställde hem X2HR. Här är min subjektiva kortfattade nybörjar recension:

CONS:
Clamp forcen är stark, jobbigt också när man har glasögon.
Kände att öronkåporna vart varma efter kort användning.
Tung på huvudet.

PROS:
Bra ljud out of box, kände inte att EQ presetsen förbättrade något? (Kan vara mitt Asus STX II)
Bäst/tungast bas jämfört med HD650 och Sundaran.
Billigt pris.

Sen kan man tala om underlägsenheten i mids och highs, men det är inte min expertis. Kommer att lämnas tillbaka. Jag har en iFi Zen Dac på G, kanske går det att fixa bättre ljud med en bättre EQ.

Av Southy
Skrivet av Snudge_B:

Till vilken hörlur? Jag kan rekommendera Hart Audio Cables. Man kan nog bara beställa från deras webshop i USA. Köpte kablar till Sundara därifrån. Gillar att jag har en kabel in i luren, och sedan kan byta änden på den beroende på vad jag behöver. Köpte med 2.5 mm balanserat för min lilla mobila DAC, och sedan ett kit med 6 mm, 3,5 mm och XLR. Gick på 1000 spänn. fick det också levererat inom USA (och sedan hem i resväskan), så jag vet inte vad frakt+moms blir hit. Man kan också förlänga dem om man vill utan problem. Väldigt välgjorda enligt min mening.

Tänkte till HD650 främst, men ska också ha Sundara. Undviker helst icke-EU.

Av Southy

Då har jag kommit till det stadiet av min resa där man tydligen behöver "balanserad 4.4mm kabel" för att få bättre ljud till hörlurar med högre ohms vad gäller iFi Zen Dac v2. Stämmer detta? Deras "orginalkablar" kostar 750kr vilket är väldigt mycket! Går det lika bra att köpa en Wish variant eller märke av annat slag? Rekommendationer?

Funkar denna?
https://www.amazon.se/dp/B07MSDWV7P/ref=cm_sw_em_r_mt_dp_EGM9...

Av Southy
Skrivet av Elfsberg:

Du behöver leta upp recensioner med mätningar.

Sett den recensionen av Amir men han testar V1 inte V2. Mätningar är ett medel som hjälper oss förstå produktens prestanda men de ger oss inte ett exakt svar eller kan avgöra huruvida något är bättre än något annat.

På andra forum, samt audiophile youtubare jag tittat på så ska Zen vara en utmärkt produkt.

https://www.head-fi.org/showcase/ifi-audio-zen-dac.23999/revi...

Av Southy
Skrivet av bearmonkey:

Jag är ingen expert men stod mellan Zen dac och k5 pro för mig. Verkar som Zen Dac kräver balanserade kablar för att kunna nyttjas till sin fulla potential som förstärkare. Orkar du inte krångla med det är nog k5 pro bättre alternativ. Blir nog ett par hundra extra med balanserad kabel.

Om jag har fel får folk rätta mig men det var ungefär det jag kom fram till när jag läste runt. Jag är förövrigt nöjd med Fiio k5 pro än så länge, haft den 1 vecka och fungerat riktigt bra. Ett rätt stort lyft från mitt interna ljudkort "Asus Xonar DX".

Vet dock inte hur Sundaras låter tyvärr så vet har ingen aning på den punkten.

Enligt vissa så ska Zen förse med bättre ljud men att K5 är fler input val om man önskar koppla till konsol osv enligt andra inte, svårt att veta vad som stämmer. Vad för hörlurar använder du ?

Av Southy
Skrivet av Mumu55:

https://bloomaudio.com/blogs/articles/what-is-a-dac-and-why-d...
https://bloomaudio.com/blogs/articles/why-do-i-need-a-headpho...
https://bloomaudio.com/blogs/articles/tagged/audiophile-101

DAC/AMP kombinerad
Oftast USB från datorn men även optiskt, Coax eller I²S.
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0023/9255/5595/files/combo-headphone-connection_grande.png?v=1582232464

DAC + AMP
Oftast USB från datorn men även optiskt, Coax eller I²S. Mellan DAC och AMP används analog audiokabel, kontakterna varierar beroende på in och utgångar på respektive enhet.
Ska du koppla AMP från ljudkortet utan extern DAC kan du se ljudkortet som "DAC" i bilden nedan.
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0023/9255/5595/files/dac-amp-headphone-connection_grande.png?v=1582232486

Jag kör oftast
- USB från datorn till DAC. Ibland optiskt eftersom mitt moderkort stöder det och en del rörförstärkare tar upp störningar om DAC/AMP kedjan är elektriskt kopplad till datorn.
- Coax eller optiskt från min Bluesound Node 2i till DAC (Node 2i stöder inte USB audio out)
- Coax eller USB från mina Raspberry PI till DAC
Coax eller en bra implementerad USB hävdas låta bättre än optiskt (TOSLINK). Mindre Jitter etc. Ingen debatt jag orkar med men jag försöker oftast koppla med Coax om det går.
Vill man köra hög samplingsfrekvens/bitdjup så räcker inte Coax eller optiskt, brukar väl cappa vid 96 eller 192KHz vid 24-bit.

Finns en hel del grundkurser på tuben
https://www.youtube.com/results?search_query=Do+you+need+a+DA...

https://www.youtube.com/watch?v=EFgpAzae1Xg

https://youtu.be/Dhrv-O9sivI

https://youtu.be/2RL-IumWJK8

Tack för utförligt och detaljerat svar. Jag tror jag håller mig vid FLAC 44.1Khz.

Skrivet av sweisdapro:

Yes, den är båda dac och amp i ett

Intressant. Har inte så jättemycket plats på skrivbordet så kan bli aktuellt. Hur mäter sig iFi Audio Zen DAC V2 med Fiio K5 Pro för lurar med låg impedans som Sundaran? Men även för HD650. Jag tänkte växla mellan båda så vill ha DAC/AMP som klarar båda.

Av Southy
Skrivet av mrqaffe:

Det är bra om du talar om vilken koppling du menar.
Fiio K5 pro
https://www.fiio.com/k5pro
https://m.media-amazon.com/images/I/61VHf107HOL._AC_SL1000_.jpg
https://m.media-amazon.com/images/I/41Ak77+rhwL._AC_SY1000_.jpg
Har Toslink, coax och usb för digalsignal och 6,35mm tele för hörluren. Den har också analog linje in och utgång.
EQ apo är en mjukvara du kör i win som påverkar signalen datorn matar ut på den utgång du använder från den.
https://sourceforge.net/projects/equalizerapo/

Tack för bilderna, jo jag är bekant med EQ APO. Jag undrar vilken kabel som ska dras till datorn. Görs det från Dacen eller Ampen?

Av Southy
Skrivet av anon8870:

Det finns Monolith Liquid Spark och en Atom i den prisklassen också.

Hittar inte på svenska marknaden?

Skrivet av mrqaffe:

Du har också FiiO K5PRO.
EQ är enkelt om du har en dator som signalkälla, använd EQ apo.

Finns det förklaring i bildformat hur själva kopplingen ska se? Vad för kabel går till datorn? Går det till moderkortets eller ljudkortets ljudkälla?

Skrivet av sweisdapro:

Zendac, älskar tillsammans med sundara, trubass lyfter det lägre registret kopiöst

Syftar du på iFi Audio ZEN DAC v2? Är detta både en Amp och Dac? Alltså enda enheten jag behöver?

Av Southy
Skrivet av Buddaz112:

Som andra redan är inne på de gör två olika saker. En bättre DAC/AMP upp till säg upp 10k räcker gott om man verkligen vill ha finlir.

10K 😅
Inte riktigt där ekonomiskt. Har beställt ett par Sundara nu och tittar på entry level dac/amps (vad helst som är bättre än mitt Asus STX II. En budget på 2.5K kan jag tänka mig, vilket inte existerar i den svenska marknaden såvida jag inte går begagnat lr Fiio E10K. Däremot tittat på Schiits varor.

Det viktigaste för mig är dock att kunna EQ tillsammans med dac/amp hur det nu går till.

Av Southy

Kan någon förklara det här med varför man behöver både en DAC och AMP? Jag sitter med ett Asus Xonar Essence STX II just nu, kan det utnyttjas alls för något eller bör de bytas ut komplett för att använda till ett par Sundaras. Kommer man att kunna koppla detta setup till datorn på något sätt så att jag kan använda EQ genom mjukvara?

Har tittat på Schiit Stack, något att rekommendera?

Av Southy
Skrivet av lindahlj:

Har för mig att de skickade från Tyskland.

Men är det basiga lurar du är ute efter är nog inte Hifiman det du letar efter, de är rätt så "luftiga", Audesze är basigare om det är det man prioriterar.

Vet ej hur mycket bas du tror jag behöver, men jag ska inte lyssna på techno eller dubstep. Utan vill ha ett par hörlurar som har mer sub-bas än HD650, om du är bekanta med de. Det är inte enbart basen jag är ute efter, utan detaljerna med dynamiken och mid-range osv.

Av Southy
Skrivet av anon8870:

Det låter som om du skulle kunna skaffa en förstärkare till dina HD650, mina HD6XX spelar på bra med bas i alla fall på äldre Cypress Hill (de 3 första albumen) samt 2pac - Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. Så något är det som inte spelar fullt ut.

Det är inte basen det är fel på utan, jag önskar lite mer sub-bas. Har möjlighet att sätta på 300-600ohms inställning, får nog ut bra kraft.

Skrivet av lindahlj:

https://store.hifiman.com/clearance-sales

De skickar från EU om du mailar och frågar, så slipper man tull. En open box Ananda går bara på strax över 5k, med lite frakt också.

Tack för svar, jag mailade och frågade kring Sundaran, men inte fått svar ännu. Vet du om det är från UK eller inte? Så man slipper betala tull. Samt hur pass bättre är Anandan i jämförelse till Sundaran?

Av Southy
Skrivet av Snudge_B:

Det är därför jag slog till på Sundara för 3500:-.

Suttit och kollat jämförelser mellan Sundaran och X2HR och båda är intressanta. X2HR ger väldigt mycket för valutan, enligt vissa 85% av Sundaran. Men i och med att jag önskar det lilla extra för över dubbla summan så är Sundaran nu en kandidat. När och vart hittade du de för 3.5k?

Av Southy
Skrivet av mrqaffe:

Att öka nivån på sub/infra bas i lurarna ger inte alls samma upplevelse pga att man helt enkelt inte hör den djupaste basen utan den överförs som helkroppsvibrationer.

Jag förstår det, så vilka lurar rekommenderar du?

Skrivet av Elfsberg:

Man bör skilja på "bas" och "subbas" som ju typiskt är området under 20 Hz.

Har du testat Equalizer APO?

Ja jag kör Equalizer APO med oratory1990 ParametricEQ, vilket har förbättrat ljudupplevelsen. Ja det var subbas jag egentligen menade.

Är begagnade LCD-2/C något att titta på?