Inlägg

Inlägg som grovlimpa har skrivit i forumet
Av grovlimpa
Skrivet av Craiser:

Tack för svar, tänker du att jag ska göra i en array? förstår inte riktigt hur det ska fungera...

Ja du, förstår vad koden gör men inte hur den fungerar... Blir så sjukt besviken på att jag inte fattar...

struct Card* createDeck() {
struct Card* deck = NULL;
deck = (struct Card*)malloc(sizeof(struct Card) * 52);

int currentColor = 0;
for (int i = 0; i < 52; i++) {
deck[i].rank = (enum value)(i % 13);

//färgbyte
if (i != 0 && i % 13 == 0) {
currentColor++;
}

deck[i].color = (enum suite)
currentColor;
}
return deck;

Så ser createDeck ut just nu, fick hjälp av läraren för att få ihop det där. Men jag förstår mig inte på "enum"

Jag har programmerat C/C++ i 15 år och den där loopen gjorde mig lite förvirrad också, så känn dig inte dålig om du inte förstår. Jag hade nog gjort så här istället:

int cardIndex = 0; for(int c = 0; c < 4; c++) { for(int r = 0; r < 13; r++, cardIndex++) { deck[cardIndex].rank = (enum value)r; deck[cardIndex].color = (enum suite)c; } }

Rent allmänt är det svårt att läsa andras kod eftersom man tappar så mycket information som personen som skrev koden hade i huvudet.

Läs tex här om vad en enum är.

Och ja, du kan returnera en struct i stil med:

struct Card giefcardplx(struct Card* deck, int index) { return deck[index]; }

Av grovlimpa

Inte helt otippat att Intel sålde. Det kändes som att de köpte det för att ha något att köra Larrabee på, men när det lades ner och alla konsoler kör AMD vore det konstigt att ha kvar det. Så länge dom har kvar sin utmärkta support och inte tappar folk spelar det ingen större roll för mig vilka som äger det. Vore trevligt om dom släppte det gratis dock

Av grovlimpa

Noctua NF-A14 FLX vs PWM

Jag behöver en extra 140mm-fläkt till mitt chassi och funderade på en NF-A14. På Webhallen kostar FLX lika mycket som PWM. Varför skulle jag inte köpa PWM-versionen? Jag kommer koppla den till en fläktkontroller så egentligen behöver jag inte PWM, men det kan ju vara bra att ha i framtiden. Är PWM:en samma som FLX fast med PWM? Eller finns det några nackdelar med den?

Av grovlimpa
Skrivet av jocke92:

Jag tror det kommer fungera, annars skulle de modulära kontakterna inte passa. Folk skulle koppla fel

Jag körde en YOLO och testade med en disk som inte innehöll något viktigt. Det funkade hur bra som helst. Det hade varit väldigt konstigt om dom hade gjort just dom kontakterna likadana rent fysiskt men inte spänningsmässigt. Det vore att be om problem och arga kunder.

Av grovlimpa

Jag hoppas verkligen att AMD kommer tillbaka, men det vore en zensation om dom lyckas klå Intel med tanke på skillnaden i R&D-pengar.

Av grovlimpa
Skrivet av Hassel fd Jompenleet:

Gör det enkelt för dig!
Klipp lite i ett sugrör och tryck emellan!

Hjälper det verkligen? Hade du sagt något mer gummiliknande hade jag varit mer övertygad.

Skrivet av newtoninja:

Testa hänga upp disken med gummisnoddar .

Det blir knäpptyst.

Om du tänker testa, gör inte det med vanliga gummiband utan det måsta vara tjocka snoddar som man kan köpa i t ex tygaffärer.

Det har spekulerats i att en hårddisk, i teorin, inte gillar att bli upphängd på detta vis, men många har använt denna metod utan problem.

Jag funderade på det men kom inte på var man kan köpa såna tjocka snoddar. Tygaffär var ett bra tips.

Skrivet av mrqaffe:

P180 är nog en av de absolut bästa lådor som finns eller rättare sagt fanns om man ska bygga ljudlöst/tyst, du får väl fixa nya hddfästen om du ska få bort vibrationerna i en sämre låda.

Det verkar nästan så. Jag förväntade mig faktiskt att bättre chassin idag (10 år senare) skulle vara på minst samma nivå, det är ju inte direkt raketforskning. Anledningen till att jag bytte var för att det är så trångt att bygga i att jag blir arg så fort jag måste in där Vill man ha ett längre modulärt nätagg måste du också ta bort/flytta fram mittenfläkten i nedre kammaren.

Skrivet av Ruzikx:

Jag led samma problem med min gamla WD blue. Fast den var monterad i ett NZXT H440. Hårddisken gjorde så att hela chassit började skaka och du kan ju bara tänka dig hur mycket det lät.

Med min nya WD green så har jag inte alls märkt av samma fenomen. Antagligen för att den bara går i 5400rpm varav blue går i 7200rpm. Kunde ju också har varit något fel med hårddisken i sig. Men det har jag svårt att tro.

Min ena disk vibrerar som sagt ganska mycket mer än de andra, så det kan nog mycket väl vara pga den. Den är också en 7200rpm:are. Den bättre upphängningen i gamla lådan lyckades nog dölja det.

Skrivet av Superlight:

Själv monterade jag gummifötter och det hjälpte faktiskt mot vibrationer och resonanser.
http://www.kjell.com/sortiment/dator-kringutrustning/datorkom...

Gummifötter på chassit? Satte du dom ovanpå dom förmonterade fötterna? Eller använde du dom på disken?

Av grovlimpa
Skrivet av Sten sax påse:

@grovlimpa: Monterade själv en WD Black (som ska vara en väldigt vibrerande och högljudd disk) i mitt R5 idag (byggde allt idag faktiskt) och har inte märkt av det. Tänkte inte på om min disk låg så nära. Kan kolla imorrn! Men du använde väl de där vibrationnsdämpande gummiringarna? Det funkar bra för mig

Japp, gummiringarna sitter som dom ska Jag har en disk som vibrerar ganska mycket så det kanske är den som bråkar (en gammal samsung spinpoint som nog börjar sjunga på sista versen). I mitt fall verkar det vara något liknande detta. Väldigt märkligt att dom gör hållarna så tighta. Jag upptäckte också att gummiringarna på P180:n var ungefär dubbelt så tjocka vilket också lär påverka dämpningen. Konstigt designval av Fractal Design.

Om jag trycker lite på diskarna bakåt så blir det bättre, så det verkar helt klart som att det är för att dom ligger mot något. Kanske dags att köpa några fler diskar till NAS:et och slänga ut alla mekaniska diskar.

Av grovlimpa

Define R5 - vibration från hårddiskar

Jag flyttade över mitt system från en gammal Antec P180 till en FD R5 och slogs över hur mycket mer vibrationerna från hårddiskarna spred sig. Efter att ha tittat närmare upptäckte jag att diskarna i R5:an sitter väldigt nära hållaren (P180 vänster och R5 höger):

http://files.k.vu/hdd.jpg

I mitt fall sitter den så nära att ena kanten kommer ligga mot snabbfästet och därför sprida vibrationerna vidare. Är det någon som har haft liknande problem? Jag är inne på att ta fram filen och gå loss eller försöka stoppa någon emellan.

Av grovlimpa

Modulärt nätagg, molex vs sata

Jag har ett EVGA Supernova 750G2 och har fått behov av två st molex-sladdar. Nätagget har 3st SATA och 1st "perif" (molex), dvs en för lite. EVGA bytte ut mitt första agg pga coil whine vilket gjorde att jag nu sitter med dubbla uppsättningar kablar. Frågan är om jag kan ta den extra molex-sladden och koppla in i en SATA-port? Den passar fint och det är ju samma spänning, så det borde gå tycker jag. Någon som provat detta? Vore skönt att slippa ta fram multimetern

Av grovlimpa
Skrivet av anon99339:

"...Rockstar tenderar att ta det lite för långt - särskilt när man i egenskap av de tre alltmer urspårade karaktärerna i handvändningar orsakar enorma blodbad för petitesser. Dessutom är det bara att konstatera att attityden gentemot kvinnor - även i kontexten karikatyrer - rakt igenom är tröttsamt tafflig, och att Grand Theft Auto V är ett väldigt grabbigt spel."

Taget från GTA V-recensionen men ännu mer påtagligt i andra texter. GTA V är satir och kvinnosynen är en del av dessa överdrivna (överspelande) karaktärer. Att se det som en påtaglig nackdel är att överpolitisera spelet. Det är inte det enda exemplet av fenomenet hos FZ. Vill du ha fler exempel kan jag fixa det, men poängen framgår.

Skickades från m.sweclockers.com

Recensioner är alltid subjektiva, dom beskriver vad recensenten tyckte om spelet. Jag tror få recensenter kommenterar delar av spel för att dom drivs av någon dold politisk agenda. I GTA-fallet antar jag att den tveksamma skildringen av kvinnor blev lite för mycket för recensenten och då förväntar jag mig att det ska kommenteras. Sen måste man ju självklart vara tillräckligt professionell för att försöka se spelet i andras ögon och basera bedömningen på det. Tex kan man inte sänka betyget på ett spel bara för att en person som man skjuter ihjäl påminner om någon man känner och det därför känns obehagligt. I ditt exempel tycker jag det görs på ett bra sätt. Recensenten skriver om sin upplevelse men säger samtidigt att det är ett grabbigt spel (vilket få lär säga emot). På dig låter det dock som att "grabbigt = dåligt"? Eller är det att man inte ska kommentera vissa delar även om man upplever dom som tveksamma?

Av grovlimpa
Skrivet av leafbranch:

Huawei Mate S har också tryckkänslig skärm, dock "Force touch" som marknadsföringsnamn istället för Apple 3D touch...
Säkert en trevlig funktion när man får använda det, har aldrig känt att jag behöver det bara.

Absolut, men Apples fördel är att de har integrerat det i OS:et överallt från dag 1. Hur är mjukvarustödet för Mate S?

Av grovlimpa
Skrivet av RossoRed:

3d touch biten borde väl gå att implementera genom att bara hålla fingret på samma punkt en längre tid egentligen? Visst de är ju mer avancerat än så men första steget borde de gå att lösa så med andra menar jag nog..

3D Touch verkar ha flera nivåer, så du kan trycka lätta för att få upp en preview av tex ett mail och sen trycka hårdare för att få upp det på riktigt. Det är svårt med bara tid. Sen är det rätt segt att sitta och vänta på att man har tryckt tillräckligt länge för att den ska förstå. Jag har också en förmåga att stanna med finger/tumme på skärmen när jag läser vilket skulle trigga context-menyn när jag inte vill om den baserades på tid.

Ska bli intressant att testa, jag tror det kan funka bra. Apple brukar sällan släppa saker som funkar halvdant.

Av grovlimpa

Jag tror snarare på att mobilerna blir så flexibla att du kan koppla in dom (trådlöst) till tex skärm, tangentbord och mus. Idag kategoriserar vi enheter efter hur man interagerar med dom, vilket egentligen är lite konstigt. Skillnaden mellan en mobil och surfplatta är ju bara skärmstorleken, en spelkonsol är en datorn som du kopplar till TV:n och styr med en handkontroll osv.

Det är lite samma tänk som med dockningsstationer för bärbara datorer. Datorn är smidig att bära runt på och när du behöver ett riktigt tangentbord, mus och fler/större skärm så kopplar du in den till det. Externa grafikkort via thunderbolt gör plötsligt att din bärbara kan spela spel.

Självklart kommer en desktop-dator nog aldrig kunna ersättas av en mobil för de som behöver den prestandan, men för de flesta räcker prestandan i en surfplatta väl. Speciellt om den kan skala frekvenser mm baserat på om den går på batteri eller ej.

Att streama över internet kommer nog aldrig bli något förrän någon uppfinner ett helt nytt sätt att kommunicera på som helt tar bort latenser.

Av grovlimpa
Skrivet av tgadler:

@grovlimpa:

http://forumbilder.se/EC8TH/skarmavbild-2015-08-24-kl-19-35-52.png?width=150

Så här såg det ut så min morbror trodde uppenbarligen att företagsnamn var frivilligt som leveransadress.

@fragande

Tycker du fortfarande så efter att ha sett den här bilden? Eller har vi tabbat oss rejält?

Jag är lite osäker på hur Klarna fungerar, men om butiken du köper varan av säljer fakturan direkt till Klarna så har butiken ingen aning om vem som faktureras för det. Det enda de går på då är om du skriver in företagsnamn eller ej. Seriösa butiker brukar tvinga företagskunder att registrera ett företagskonto eller ha en speciell sida. Jag kan för lite om sälj för att veta om vad lagen säger, men det skulle inte förvåna mig om den inte säger så mycket om dåligt designade/förvirrande sidor. Spontant skulle jag gissa på att om du köper en vara och skriver ett företagsnamn så är det svårt att hävda att det inte är ett företagsköp. Tyvärr. Förhoppningsvis kan dom visa lite välvilja och låta dig returnera den ändå, men baserat på vad du skrev tidigare låter det inte så troligt.

Av grovlimpa

Elgiganten säger följande:

Citat:

Företagsköp
När du handlar genom ett företag eller använder ett företagsnamn på kvittot är det köplagen som gäller. Enligt denna lag har köparen 2 års reklamationsrätt. För utökat skydd kan man teckna ett trygghetsavtal.

Jag vet inte om liknande villkor gäller på andra sidor. Vem som betalar borde dock inte spela någon roll. Om en anställd betalar med sitt privata betalkort och skriver en utläggsredovisning så är det ju fortfarande ett företagsköp. Annars skulle inte gå att kvitta momsen osv i dessa fall.

Av grovlimpa
Skrivet av Tino:

En sak att tänka på är att vi kommer få DirectX 12 vilket kommer minska belastningen på vår CPU och sprida anroppen mer mellan de olika kärnorna.

http://www.winbeta.org/sites/default/files/news/100f.jpg
http://www.winbeta.org/sites/default/files/news/100h.jpg

http://www.winbeta.org/news/amd-directx-12-will-finally-unloc...

På grund av DirectX 12 så tror jag inte att 12 kärnor kommer ha ett direkt övertag mot 8 kärnor med fokus på spelning. Värt att notera är att samtliga 8 kärnor används. Me de är långt ifrån full load på samtliga. Hur ser ni andra på denna stora förändring?

Fast den där bilden är lite missvisande. Den utvecklare som lägger majoriteten av rendreringstiden på samma tråd som lägger mest tid på "game code" borde få sparken. Är man någorlunda smart lägger man all rendrering på en egen tråd som går parallellt med spelets "game code". Dvs något i stil med:

http://files.k.vu/amd2.jpg

Sen kan man gissningsvis flytta delar av det röda till andra trådar för att minska det ännu mer, men det är svårt att säga utan att veta exakt vad det är. Det är vad man skulle gjort på en konsol.

Av grovlimpa

Jag läste 4,5 år civilingenjör i datateknik. Anledningen till att jag fick jobb direkt när jag gick ut var exjobbet, inte min examen. Det hade inte spelat så stor roll om jag läst 3 år eller doktorerat. Sen hade jag tur att det fanns rätt många jobb inom det området (som också är mitt fritidsintresse vilket gör att jag är bra på det). Jag skulle nog aldrig rekommendera en utbildning idag som inte avslutas med en rätt lång praktik.

Av grovlimpa

Det är inte helt ovanligt idag att kopieringsskydden patchas bort efter någon månad eller så, fast det säger man såklart inget om. Att klara sig en vecka utan att spelet knäcks anses vara lyckat eftersom en majoritet av försäljningen sker då.

Skickades från m.sweclockers.com

Av grovlimpa
Skrivet av Mumr1ken:

Någon som vet hur stor skillnaden (Om det är någon skillnad) på en 3D artist och en Concept artist?

Det känns ju som det krävs fler 3d artists än Concept Artists, alltså borde en Concept Artist få mer betalt. (Men ha svårare att få jobb?)

Jag jobbar som programmerare på ett spelföretag så har därför rätt dålig koll på lönerna hos andra än programmerare. Men 20-25k som ingångslön för en direkt från skolan kan jag tänka mig. Om jag vore dig skulle jag inte fokusera på vilket typ av grafiker som har högst lön. Satsa på det du tycker är roligast. Där har du störst chans att bli bra och därför få jobb.

De kategorier av grafiker som är vanligast på spelföretag är:

  • Concept artist - gör skisser av miljöer, gubbar, fordon, gameplay osv. Mest aktiva under uppstartsfasen av projekt för att få alla på rätt bana. Jobbar väldigt nära/är art director. Arbetar uteslutande i Photoshop eller på papper.

  • 3D grafiker - modellerar 3d-meshar i Maya/Max (mesh, texturering osv). Tar ofta en skiss och förverkligar till en mesh som kan användas i spelet. Hur mycket kreativ frihet man har varierar mellan företag. Om man bara vill ha en exakt mesh av en skiss kan man lika gärna out-source:a det till ett låglöneland (vilket sker), så om du ska jobba i Sverige kommer du nog ha mycket att säga till om och påverka.

  • Technical artist - ser mer till att pipelines funkar (dvs att det som grafiker gör kommer in i spelet på ett bra sätt), minnesbudgetar, shaders, osv.

Mer än en concept och technical artist per projekt behövs inte. Nästan att det räcker med en per företag om du inte gör så många spel samtidigt. 3D-grafiker behövs det fler av däremot.

Av grovlimpa
Skrivet av yaxz:

min ip börjar på 213 gör den det är en https://www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&esp... modem jag har. vad är det jag ska ha?@grovlimpa:

Om en "ipconfig" säger att du har ett 213.någonting-ip (sidor i stil med whatsmyip.org kommer alltid ge dig ditt externa IP, dvs 213., så det är irrelevant) så behöver du antingen:

  1. Konfigurera om modemet så att det funkar som router. Efter lite googling verkar folk snarare ha det omvända problemet, att det inte går att stänga av routerfuntionen. Då kan du koppla in en switch till modemet som alla andra kopplar in sig till. Hör med supporten hos din internetleverantör.

  2. Hoppas på att din internetleverantör ger ut så pass många externa IP:n att alla ni som ska lana kan få varsitt. Då behövs det bara en switch som går till modemet som alla kopplar in sig på. Det är rätt osannolikt att någon ISP ger ut så många externa IP:t, så jag skulle inte chansat på det.

  3. Skaffa en router som du kopplar till modemet som antingen har tillräckligt många portar så att alla andra får plats eller lägga till en extra switch.