Inlägg

Inlägg som grovlimpa har skrivit i forumet
Av grovlimpa

AMD Riesen?

Av grovlimpa
Skrivet av IlyaZ:

Ja, men jag kan upprepat plocka godtyckliga människor från gatan/internet/mängden "oberoende" organisationer, och till slut finna någon jag kallar "forskare", som dessutom råkar vara medlem i tankesmedja X eller parti Y och som är beredd att tala ut om något jag finner angeläget på bästa sändningstid. Sen upprepar jag sökningen och hittar en till "oberoende forskare", det finns många, och gör påståendet ovan för att göra det hela mer trovärdigt.

Precis, det var dit jag försökte komma. Väldigt få av oss har tid att leta upp alla som har något att säga, analysera sanningshalten och sen sammanställa det. Därför har vi massmedia som gör det åt oss. Olika tidningar/sidor har dock olika fokus och värderingar vilket gör att samma nyhet som framställas på väldigt många olika sätt. Det är något man alltid måste ta i beaktning när man läser nyheter. Om tex DN skulle skriva något kritiskt kring integration skulle jag ta det mycket allvarligare än om Fria Tider gjorde det.

Skrivet av IlyaZ:

Jag har inget som helst förtroende för Washington Post, de är en part, och jag utgår från att rapporter kring ämnen de har intressen i är skeva tills motsatsen bevisats.

Självklart kommer inga nyhetsrapporteringar vara helt neutrala. Däremot är det mindre troligt att direkt felaktiga nyheter kommer ut från en så pass stor tidning som Washington Post. Jag har också personligen högre förtroende för journalister på papperstidningar än rena onlinetidningar.

Skrivet av IlyaZ:

- Artikeln som hävdar "forskarnas" "oberoende" ljuger eftersom forskarna inte är oberoende.

Om du syftar på "Two teams of independent researchers .." så skulle jag rekommendera dig att hämta en ordbok. Ord kan ha flera betydelser.

Av grovlimpa
Skrivet av Stoff3th3m4n:

Ingen av er kan bevisa vare sig det ena eller det andra till 100%, så den som påstår något sådant har väldigt svårt för att framstå som trovärdig. Däremot kan man alltid spekulera, utan att påstå att något helt säkert är eller inte är på ett speciellt vis.

Som jag skrev tidigare är det extremt få saker som går att bevisa till 100%. Felet många gör är att de antar att alla alternativa förklaringar är lika troliga. Att det inte går att bevisa till 100% att människan ligger bakom den globala uppvärmningen innebär inte att det är 50/50 att så är fallet (>90% enligt IPCC).

Av grovlimpa
Skrivet av IlyaZ:

Det finns två nyheter där. Dels foruminlägget och dels artikeln som länkas till. Båda är fejknyheter. Den första för att den hävdar att "det är bevisat", den andra för att den amplifierar "oberoende" "forskargruppers" "läckta" fynd till sensationsjournalistik. Det är sannolikt planterade nyheter som å sin sida ger välbehövda klick åt pressen.

Du måste skilja på om en nyhet är fejk/bluff och hur du förhåller dig till innehållet. Det som står i artikeln är att två (från varandra) oberoende forskare säger att deras granskning pekar på att Ryssland trollade valet. Om dessa forskare vore påhittade eller inte alls har sagt det skulle jag definitivt klassa det som en bluffnyhet, men jag ser inget som pekar på det.

Sen är frågan hur du förhåller dig till innehållet. Här spelar ditt förtroende för tidningen roll. Hur bra är de på att sammanfatta nyhetsflödet och åt vilket håll är deras nyheter vinklade generellt sett? Om tex två forskare säger en sak är det inte värt så mycket om 1000 andra säger det motsatta. I ditt fall är det uppenbart att du har väldigt mycket lägre förtroende för Washington Post än vad jag har. Att du inte håller med om slutsatserna i en nyhet betyder dock inte att den är bluff.

Av grovlimpa
Skrivet av IlyaZ:

Det i sig är en fejknyhet, då ingenting alls är bevisat.

Det tycker jag inte. En fejknyhet är när man säger något som inte är sant. Artikeln som länkades skriver tex:

Citat:

Two teams of independent researchers found that the Russians exploited American-made technology platforms to attack U.S. democracy at a particularly vulnerable moment, as an insurgent candidate harnessed a wide range of grievances to claim the White House.
...
There is no way to know whether the Russian campaign proved decisive in electing Trump, but researchers portray it as part of a broadly effective strategy of sowing distrust in U.S. democracy and its leaders.

Dvs det är högst troligt att Ryssland var med och påverkade valet. Sen går det ju självklart aldrig att till 100% bevisa det, men så är det ju med det mesta.

Av grovlimpa

Jag ser inte att det står något om att man måste ha köpt en av produkterna nyligen. Jag köpte ett Z170 Pro Gaming i våras. Kan jag skicka in kvittot och få en kod tror ni?

Av grovlimpa
Skrivet av EmilH:

Haha, snyggt! Muskabeln buntad med två olika gummiband :). Ser proffsigt ut!

Mus

Beskrivningen var också rätt rolig:

Citat:

Äkta HP Silver Carbon USB Wired Optical tre hjulknappen Mus.
Denna uppsättning av HP mus är 90% ny, felfri och med garanti
Denna mus är mycket bättre än de nya är som kommer datorer idag.
Det fungerar perfekt precis som för 10 år sedan.
Snygg design och ganska trevlig känsla.
De är oslagbar av någon så kallad trådlöst mus

90% ny och ganska trevlig känsla. Jag blev sjukt sugen på att slå till.

Av grovlimpa
Skrivet av Benham20:

Ok nice tack! Kan man lita på aliexpress då? Har aldrig handlat därifrån förut. Hur lång leveranstid brukar det vara?

Jag har köpt en hel del därifrån och det har funkat väldigt bra. Räkna med 3-5v leveranstid. Däremot skulle jag aldrig köpa någon transformator eller laddare därifrån. Läs igenom den här innan du gör det. Det är inte värt att riskera att bränna ner huset för att spara någon hundralapp. Även om det ser ut att vara schyssta grejer kan det mycket väl vara de som inte höll i kvalitétstesterna som säljs billigt istället för att slängas.

Av grovlimpa
Av grovlimpa

@Biffendanan: jag fick mitt G2 750 utbytt av evga pga coilwhine. Efter kontakt med deras support plockade UPS upp det och någon vecka senare fick jag ett nytt. Tänk bara på att INTE skicka tillbaka kablarna. Jag stoppade tillbaka allt i lådan och fick endast PSU:n tillbaka.

Av grovlimpa

Glöm inte en kopia av windows.

Av grovlimpa
Skrivet av gabriel15:

sätt en säkring bara?

Det behövs skydd för att inte ladda ur det för mycket. Om det går under 2-3V (beroende på batteri) är det ingen bra idé att försöka ladda upp det igen.

Av grovlimpa

Köpa lithiumjonbatteri (18650)

Jag behöver fler volt till en liten robotbil och har snöat in mig på att köra två 18650 i serie för ~7.4V. Frågan är bara vilka batterier jag ska köpa. Eftersom dom kommer vara kopplade direkt till motorn behöver jag någon form av skydd som stoppar den från att dra för mycket kräm. Några alternativ:

  1. Kjell eller Classe med inbyggd skyddskrets. Jag gissar på att dessa är av bra kvalité. 260-300kr för 2st.

  2. Reservbatteri från Clas Ohlson. Även dessa ska jag tro är äkta och hyfsat pålitliga. Oklart vid vilken spänning de stänger av. Nackdelen är att de går upp till 4.3V vilket gör att man förlorar lite kapacitet om man kör med en vanlig laddare. 195kr för 2st.

  3. DX, FastTech eller AliExpress. Ytterst oklart om det är kopior eller original. Själva skyddskretsen är också varierande. Den på AliExpress verkar stoppa vid 2.5V, jämfört med 2.75V för den från DX och 2.8V för den från Kjell. 2.5V känns spontant för lågt. 85-125kr för 2st.

  4. Kungen av budgetbatteri. Ser ut att vara original och ett rätt ok batteri. 100kr för 2st.

  5. Köpa batterier utan skydd och använda en extern krets. Något i stil med denna och kanske två av dessa. Tyvärr verkar även den kretsen stoppa vid 2.5V. 110kr för låda och 2st batterier.

Någon som har tips eller egna erfarenheter? Det lutar nästan åt 2st samsung från Clas. Det vore trevligt att minimera risken att elda ner huset.

Av grovlimpa
Skrivet av xfade:

Gränsen för regelbunden hobbyförsäljning ligger på 30000:-
50000:- om det är en engångsförsäljning.
Över detta skall beskattas.

Det verkar stämma rätt bra. Blocket säger följande:

Citat:

Deklaration av försäljning: Inkomsten från enstaka försäljningar, t.ex. möbler, hemelektronik och prydnadsföremål, behöver du inte ta upp i deklarationen om den totala vinsten är mindre än 50 000 kr. Om du säljer varor regelbundet ska du dock redovisa inkomsten i deklarationen oavsett om du har tjänat mycket eller lite pengar. Du redovisar inkomsterna som hobbyverksamhet eller som näringsverksamhet, beroende på verksamhetens syfte och hur stor omfattning den har. Läs mer hos Skatteverket.

Självklart kan/ska inte sweclockers bry sig om huruvida en försäljare sköter sin deklaration korrekt eller betalar tull/moms för importerade grejer. Så jag antar att det är fritt fram att sälja hur mycket man vill av vad som helst så länge det inte är något som är otillåtet enligt deras lista.

Skrivet av Jocke86:

Att frakta saker från en geografisk plats till en annan kallas handel och ligger till grund för en mycket stor del av människans höga levnadsstandard.

Berätta gärna mer om detta fascinerande koncept som du kallar "handel".

Av grovlimpa
Skrivet av xfade:

Dock är det 40kr för 120st.
Ali tar 150kr för 100st

Ser ingen vinst alls...

Ni har helt rätt med försäljaren på aliexpress som jag länkade till, jag läste fel. Det här med "pieces" och "lot" blir lite snurrigt ibland. Så om man tex köper dom här istället:
http://www.aliexpress.com/item/120Pcs-White-Keycap-Rubber-O-R...

Så blir det en vinst på ~30kr per 120-pack. Jag vill absolut inte anklaga försäljaren för något annat än den lite tveksamma bilden eftersom jag inte har några belägg för det. Det är mest en fundering över var gränsen går, både rent juridiskt och på swec marknad. Om det finns någon.

Av grovlimpa

Begränsningar av försäljning på swec marknad?

Jag har reagerat några gånger på olika annonser för dämpningsringar för tangentbord. Just nu ligger tex den här uppe (eller denna om annonsen inte finns kvar). Eftersom det är lite konstigt att be folk att kontakta försäljaren via pm istället för en vanlig kommentar så tog jag och image-googlade jag bilden i annonsen och fick denna träff:
http://www.aliexpress.com/store/product/O-ring-Silencer-ring-...

Bortsett från att annonsören gissningsvis olovligt använder någon annans bild (dvs bryter mot §1.3 Bilder måste föreställa den utannonserade varan och får inte användas utan rättighetsinnehavarens tillstånd.) så känns det ju inte helt otroligt att personen har köpt det 100-pack som säljs på ali för ~150kr och säljer dom för 40-50kr/st (dvs en vinst på minst 3850kr givet att ingen tull/moms har betalats). Är det lagligt att göra det? Var går gränsen för hur organiserad försäljning man kan driva på swec marknad?

Av grovlimpa

Läser man längst ner på beställningssidan hittar man detta:

Citat:

Välkomstpaketet från Coca Cola (värde 475 kronor) är en välkomstpresent från Cosclub.eu.
För att kunna få välkomstpaketet, måste du godkänna villkoren för ett konto hos Cosclub med löpande abonnemang
för 44 € per 30 dagar. Du får ett 14 dagars medlemskap av Cosclub för bara 15 kr. - naturligtvis utan bindningstid.
Du måste visa fotolegitimation för att kunna ta emot välkomstgåvan. Du kan närsomhelst avsluta
kontot inom 14 dagar, om det visar sig att Cosclub inteär något för dig, och ändå få välkomstpaketet.
Du hittar villkoren för ditt Cosclub konto här.

Av grovlimpa

Lite väl dyrt för liten kapacitet. Jag behöver inte kunna ladda samtidigt som jag kör.

Skrivet av SaltyLiquorice:

Det enklaste skulle vara ta bara koppla in en vanlig "powerbank" med usb kabel direkt i Raspberryn. Kapaciteten behöver inte vara enorm utan en lättare "powerbank" som kan leverera minst 2 ampere duger gott. Jag har kört min raspberry pi i flera timmar på en batteribank utan några som helst problem. smal powerbank

Edit: Är tanken att du ska använda raspberryn på batteriet i den radiostyrda bilen eller något separat?

Jag är lite inne på en powerbank också. Tanken är att köra pajen på ett separat batteri. Jag behöver även styra ett servo, så det får nog bli en powerbank med två utgångar så slipper jag fulkoppla och snylta på pajens kabel. Levererar de flesta batterier ok spänning? Jag gissar på att strömmen de uppger är lite optimistisk, men med 2+ ampere på pappret borde det funka med en paj och ett mindre servo.

Av grovlimpa

Raspberry Pi med batteri via DC-DC-konverterare

Jag tänkte sätta fast en raspberry pi på en radiostyrd bil och vill därför köra den på batteri. Efter att ha sneglat på denna tråd kändes det som några AA-batterier kopplade till en DC-DC-konverterare lät bäst. På aliexpress hittade jag denna som jag tycker borde funka. Någon som vet om det gör det?

Av grovlimpa
Skrivet av ariasias:

Alla verkar prata om att läsa till civ.ingenjör om man ska bli programmerare.. stämmer det? Finns det "färdiga" kurser eller plockar man det som man anser vara intressant?

Jag läste civilingenjör data på KTH och jobbar idag som programmerare. Av mina kursare är jag nog den som använder mest av det jag lärde mig (jobbar som spelutvecklare). Om man jobbar med mer "vanlig" programmering vet jag ärligt talat inte om det är så viktigt att att ha en högskoleutbildning om man bortser från att det ser bra ut på CV:t. Tanken från KTH:s sida var att fokusera mer på grundläggande datalogi eftersom språk och system ändras så pass fort. Då är det bättre att ha en bredare utbildning som hjälper dig att lära dig nya saker och hänga med i utvecklingen. Tex läste vi kurser i funktionell programmering innan det var lika inne som det är idag (hipstervarning).

I mitt fall var det ~2 år som var samma för alla (matte, data, mm) efter det valde man en inriktning eller satte ihop ett eget paket av de kurser som verkade intressanta. Jag fick CSN-bidrag för att läsa kurser som jag tyckte var genuint intressanta (tex programmera robotar) så för mig var det lätt värt det