Inlägg

Inlägg som Feeku har skrivit i forumet
Av Feeku
Skrivet av Runqen:

Saknar skärmen verkligen ProMotion? Hur kan dem baka in så pass mycket godis i den men välja bort det i så fall?!

För det finns ingen som utvecklar vettiga HiDPI paneler, denna panel är i princip samma som i LG UltraFine för 6år sedan.

Det enda som släpps nuförtiden är gamingskärmar med skit DPI. Ja jag är frustrerad.

Av Feeku
Skrivet av urban22:

Intressant, jag är inte webbutvecklare själv men har hört från bekanta att Safari är lite av ett svart får som sticker ut jämfört med andra webbläsare. Detta verkar ju snarare peka på att Chrome ligger sämst till?

De flesta webbutvecklare utvecklar mot chromium, därmed sätter chromium "standarden" oavsett vem som tekniskt sätt gör rätt implementationsmässigt.

Av Feeku

Enligt artikeln på ArsTechnica så är Privacy Sandbox frivilligt för annonsörer 🤦‍♂️

Av Feeku
Skrivet av Petterk:

Det krävs mindre resurser än man kan tro, de flesta i ARM är säljare.

Allt är inte Qualcomm och Nvidia och det är ju just det du skulle fått om de köptes upp och fusionerades...

Alla inom server och nätverksområdet är inte intresserade av att utveckla egna processorer.

Tror väldigt få av storbolagen är ”intresserade” av att utveckla processorer. Det är mer av konkurrenskäl man gör det. Tror definitivt Amazon arbetar på inhouse kärnor, om inget annat som en hedge mot Qualcomm/Nuvia. Säger inte att jag har rätt, men min gissning är att man kommer att behöva utveckla inhouse alt köpa Qualcomm i framtiden. Cortex kommer relegeras till absoluta budget segmentet för företag som inte har råd med Qualcomm alt inhouse utveckling. Så behöver man prestanda så kommer Qualcomm vara enda alternativet. Uppköpet skulle ha inneburit att vi fått potentiellt två aktörer, Qualcomm och NVIDIA som man kan köpa från och få bra prestanda utan att behöva göra det inhouse.

Av Feeku
Skrivet av Thomas:

Varför kan inte NVIDIA utveckla bra ARM-processorer utan att äga ARM, som Apple har gjort?

Det kan dem, men det hjälper inte ARM. Vi behöver ett kapitalstarkt ARM om vi fortfarande vill se konkurrenskraftiga cortex cpuer i framtiden. Annars kommer det enbart vara inhouse cpuer som storbolagen behåller för sig själva.

Av Feeku
Skrivet av EntropyQ3:

Uhm, det är ju precis vad vi INTE har sett hittills. ARMs eco system har konkurrerat ut x86 från mobila chip, och håller långsamt på att krypa in på både servermarknaden och på persondatormarknaden (främst via Chromebooks) förutom naturligtvis att ARM är starka på små CPU:er som sitter som controllers precis överallt, inklusive i större CPU:er!
Själva nyckeln för detta har varit, och är, att ARM tillhandahåller IP på flera olika nivåer av computing och med licenskostnader som är rimliga för applikationerna. De som licensierar ARMs IP är i sin tur fria att inkorporera den i vilka produkter som helst och inriktade mot vilka marknader som helst utan att hamna i konflikt.

En bred ägarstruktur är en rimlig grund för att detta skall kunna fortsätta även i framtiden.

Njae, det är för dem har haft SoftBank i ryggen som ökade RnD investeringarna ordentligt efter uppköpet. Ett börsnoterat ARM lär skilja sig markant.

Av Feeku
Skrivet av johanandersson:

Vad är detta för inställning? Det finns inget som stoppar företag på börsen från att sikta långsiktigt.
Nu blir tekniken i alla fall inte låst bakom Nvidias monopol och det kommer finnas konkurrens på processormarknaden i fortsättningen.

Tror definitivt att det inte var ett positivt utfall ur ett konkurrensperspektiv. Utan ett kapitalstark bolag i ryggen kommer ARM inte kunna hålla jämna steg med storbolagen som designar egna chip inhouse. Detta kommer i sin tur leda till att gapet mellan Apple/Samsung/Google etc vs resten som kör Cortex kommer att öka.

Av Feeku

MacBook Pro 14 - M1 Pro

Safari Version 15.3 - 223 ± 8.4 (3.7%)
Chrome 97.0.4692.99 - 230 ± 8.4 (3.7%)

Av Feeku

Ett svagt ARM gynnar Apple, Samsung & Qualcomm samt missgynnar mindre aktörer. Köps inte ARM upp av ett kapitalstarkt bolag så kommer "ARM-sfären" domineras utav Apple, Samsung & Qualcomm.

Av Feeku
Skrivet av Datanisse:

Den slake Alder Lake Fattar inte varför man ska ha snålkärnor. Funkar lika bra att klocka ner normalkärna för energieffektivitet.

Hade det varit så enkelt hade vi haft nedklockade desktop cpuer i våra mobiler

Av Feeku
Skrivet av filbunke:

Källa?

äpplet har inget som helst intresse av att andra operativsystem skall kunna köras direkt på deras hårdvara, de vill att folk kör mac os och sen virtualiserar andra os om de nu vill kunna köra windows, linux, etc.

---

Craig Federighi:

https://youtu.be/Hg9F1Qjv3iU?t=3772

https://9to5mac.com/2020/11/20/windows-can-run-natively-m1-macs-apple-silicon/amp/

Av Feeku
Skrivet av anon300311:

Apple har sagt att dom inte kommer utveckla bootcamp för Apple silicon hårdvara.
Du får köra VMware fusion eller parallels osv

Är detta ny info? Vid lanseringen utav m1 så sa Apple i en intervju att de var beredda att fixa bootcamp för Windows on ARM så fort Microsoft fixar en version som tillåter det.

Av Feeku

Är väl enbart ägare till XDR PRO Display med nano-texture coatingen som behöver denna. För övriga enheter duger Rusta dukar

Av Feeku
Skrivet av Sidde:

Självklart går det, de har ju till och med det i klockorna.
Men du frågade varför och jag svarade något jag tror är sannolikt varför.

Är det inte så att Qualcomm tar ut royalties i relation till priset på enheten, vilket gör det dyrt att lägga till i en produkt som kostar 30-40k.

Av Feeku

Bara att önska Intel lycka till med att vinna tillbaka Apple 😝

Av Feeku

“Bara” 24k för 14 tummaren, förväntade mig faktiskt betydligt mer.

Av Feeku

Tror vi att laptop-varianterna kommer upp i desktop Intel Core i9-12900K nivå? Eller är det för ambitiöst?

Känns ju som att en 12c (8 performance cores) borde komma upp i runt 16k geek bench multi-core

Av Feeku

Multiplayer på PC är dött för mig. En platform där man kan installera vad som helst, fusk som körs med privilegier och utmaningar med att banna hårdvaran gör det alldeles för enkelt att fuska och alldeles för svårt att komma åt fuskarna.

Av Feeku
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Dessa processorer behövs framförallt i laptops, surfplattor och kanske lite annat. Sedan är det inte fel med snabbare cpuer på mobiltelefoner också, men de börjar bli så snabba så att få har problem med att deras nyare är slöa.

Jag själv har haft många mobiltelefoner tillbaka till 90 talet med NMT 450 och har typ hört folk sagt att nu är de så bra så det behövs ej bättre. Jag tänker på läraren som runt år 1996 visade upp sin mobil och han frågade varför de skulle behöva krympa mer och vi skrattade. Lite efter runt år 1997 kom Nokia 6110 som hade spel, kalender, miniräknare och annat i sig. De flesta tyckte dessa bara var onödigt dumt att köpa en sådan kraftfull och dyr mobil.
Min poäng är att dessa otroligt kraftfulla mobiler som kom efter kallar folk idag för dumbphones.

Och min funderingen är vad kommer de ej vik/rullbara telefonerna som de flesta har idag senare kallas för? Och vilket namn lär de vikbara/rullbara få? Arbetet som man kan utföra på dem skiljer sig som natt och dag.

Frågan är om vikbara/rullbara hinner bli mainstream innan bra portabla AR glasögon kommer. Att ha obegränsat med virtuella skärmar när man sitter på t.ex. ett café hade varit guld.

Av Feeku
Skrivet av PyzzeN:

Inte bara Apple som tar 30%, även Googles Play Store och Steam tar ut en kostnad på 30%

Samma gäller väl Nintendo, Sony och Microsoft också?