Inlägg

Inlägg som Enigma har skrivit i forumet
Av Enigma
Skrivet av Viochee:

Ser ut som att snabba minnen gör mycket för Intel också...

Skickades från m.sweclockers.com

Det är för att sub timings är betydligt bättre optimerade på Intelplattformen i testet. Det här är gammal skåpmat att AMD tjänar mycket på optimerade subtimings, och betydligt mer än Intel, men ingen idé att upplysa om något som är konstaterat. Computerbase gjorde ett test på detta som bekräftar det jag påstår. Jag började tidigt leka med latenser på Ryzen med olika moderkort och minnen så det är klart känt fenomen iaf här. Spel älskar låg latens, speciellt min-fps och 99 percentiler där man kan se riktigt stora skillnader.

I testet nedan kör dom en färdig preset som finns på ASUS moderkort. Det är också enkelt att för hand mata in dessa värden i bios om man nu saknar dessa presets. Preseten som testet nedan kör är fortfarande förhållandevis mild, och finns mer aggressiv preset (stilt safe/stilt fast):

https://www.computerbase.de/2018-04/pinnacle-ridge-speicher-t...

Av Enigma

En av dom bästa saker som kunde hända AMD! Detta kommer låta dom få upp klockfrekvensen rejält och få exceptionell prestanda/w.

Av Enigma
Skrivet av Yoshman:

Den aktiva perioden för "Coppermine" får anses vara avslutad någon gång under år 2000 då sista modellen för desktop släpptes 8 mars 2000.

Upp till att AMD lanserade AMD 760 (30 oktober 2001) var PIII snabbare i spel givet att den senare använde 440BX eller 815-chipset.

Exempel, fortfarande Anandtech och deras test av Thunderbird 1,1 GHz (28 Augusti 2000, då gällde fortfarande SDR minnen och KT133 chipset)
http://images.anandtech.com/reviews/cpu/amd/athlon/thunderbird/1.1G/image018.gif

PIII gillade aldrig RDIMM, 820-chipset (RDIMM stöd) presterar i princip alltid sämre jämfört med 440BX och 815 (som båda använde SDR RAM). RDIMM gav en boost för P4, men inte mer än att DDR i slutändan var både billigare och snabbare.

RDRAM gjorde underverk för P3 jämfört med tidigare SDRDRAM. Athlon är snabbast där med sett till att P3 är överklockade i diagrammet du länkat till. Sen är q3 ett spel av många, men Athlon va i sina olika variationer oftast snabbare mot P3.

Av Enigma
Skrivet av Yoshman:

Var väl först med Athlon XP som AMD gick i från rent teknisk. P3 "Coppermine" var i de flesta fall marginellt snabbare jämfört med Athlon för t.ex. spel.

Quake III och Unreal Tournament (UT var min referens för |bästa CPU| på den tiden, men hade under tidsperioden alltid både ett Intel och ett AMD system...)

AnandTechs slutsats här blev

"For content creation applications and games (in most cases), the 1GHz Pentium III is faster than the 1GHz Athlon. Whether this is because specific SSE optimizations or because of the full speed on-die L2 cache of the Pentium III depends on the particular game and/or application, but for the most part the Pentium III will come out on top. "

P3 Katmai mot Athlon Pluto/Orion hade ingen större chans och speciellt inte i spel som alltid var Athlon's styrka, och Coppermine som fick sin ökade prestanda när man gick ifrån SLOT-design med extern L2 SRAM var också den slagen av Thunderbird B/C strax senare. T-bird var inledningsvis strypt utav chipset där Intel hade RDRAM som fördel men det ändrades fort.

http://images.anandtech.com/reviews/cpu/amd/athlon/thunderbird/1...

http://images.anandtech.com/reviews/cpu/amd/athlon/thunderbird/1...

Vet inte när eran var på topp. På 386 tiden eller när Kryotech sålde världens första 1GHz PC i form utav Athlon, men det var sannerligen roligare förr.

*
Av Enigma

edit

*
Av Enigma

*

edit

Av Enigma
Skrivet av ramlösa:

Har sett ett par "recensioner" på 3e part kylare och resultatet är inte direkt upplyftande, i vissa fall är tom prestandan sämre pga kisel lotteriet.
Länk Guru3d

Eller så missade du att just det kortet du länkade till initialt hade problem med bios. Efter fixen så är det i vissa titlar en hel del snabbare där det orkar upprätthålla mycket högre boost.

Av Enigma
Skrivet av Kenneth:

När vi testar en viss modell satsar vi alltid på att ha referenskortet som då lägger en form av "lägsta nivå" eftersom tredjepartskort nästan alltid presterar bättre.

EDIT: plus att det är så modellen är tänkt att prestera ur kartong

Om vi ska använda eftermarknadskylare för Vega måste vi göra det för samtliga kort. Nvidia blir också begränsade med sina referenskort, antingen via strömbudget eller värme.

Min poäng var att Vega är onormalt begränsad av sin kylare, varav anledningen till att jag nämnde så låga boostfrekvenser som 1200-1300MHz. Jag gillat eran princip, men samtidigt är elektronik vad det är och trist när man ser potentialen (såg den tidigt men då visste ingen om att tillverkningsprocessen skulle bromsa Vega så hårt som den gjorde). Den vattenkylda versionen är ju annars "referens" också och skulle va kul mot någon vattenkyld nvidia-variant. Tack för testet ska ni ha!

Av Enigma

Med tanke på hur strypta referenskorten utav Vega64 blir av värme så hade det vart intressant om redaktionen testade med ett kort som har bättre kylare (finns ju flertalet t.ex asus) eller den vattenkylda varianten. På så vis skulle Vega kunna uppnå sin rätta boostfrekvens. Jag har sett ner till 12xxMhz på vissa referenskort med originalkylaren mot dom 1500-1600Mhz som det egentligen ska operera i. Lite trist.

Av Enigma

Har en gammel 2600K maskin som legat ett bra tag. Kanske får tummen ur och vrida igång den och se om CPU är guldex på 5GHz+

Det som saknas är 6700K eller 7700K i testet så man hade kunnat jämföra 4c8t från 2600K fram tills modern tid.

Av Enigma

@Aeig har noll stress att sälja det så känns inte alls motiverat att gå lägre när EK blocket följer med också.

Kan skickas med vad som.

MSI

Av Enigma

Vega 64 med EK vattenblock (luftkylaren kvar)

Säljes till bästa bud. Kortet klockar bra och ger 44.1MH/s men har kommit upp i högre men krävs då mkt finlir med inställningar/bios.

Mest använt till spel den lilla tid kortet vart igång och nu är maskinen mest offline.

https://images.finncdn.no/dynamic/960w/2018/6/vertical-5/10/9/12...

Läs hela annonsen här

Av Enigma

Credit till dig @tellus82

Av Enigma
Skrivet av Xyborg:

Jaha @Enigma har du kvar bokmärket nu till lanseringen då?

Du fick citerat det i ditt inlägg redan ser jag Förväntar du dig att jag ska hyckla? Står fast vid det jag skrev. Du dömer alltså första SKU's på en ny tillverkningsprocess? 14nm hade sin SC Fmax på 4.2GHz och nu ser vi 4.35GHz. Jag lämnade också stöd för varför jag väntar en högre frekvens. Det var också en hel del annan info i mitt inlägg som stämde rätt bra, men du får gärna haka upp dig på det du tror vara fel.

Av Enigma

Som jag tidigt skrev om rörande cache och latens till RAM/CCX så är här nu en officiell slider som bekräftar det. Frekvensen tar vi senare då 12nm är ny och alla SKU inte kommit än som sagt:

https://i.imgur.com/2g3BcZL.jpg

Ryzen 2 (Zen+) kommer nog förvåna en del imorgon. Inte en enorm wow-faktor, utan snarare att många bäckar små kommer ge en fin ökning i prestanda från befintliga Ryzen (Zen). Högre Fmax på både SC och MT och betydligt bättre latenser vilket kommer ses mycket i spel. Kombinationen kommer helt klart märkas imorgon i fps siffrorna.

Av Enigma
Skrivet av ClintBeastwood:

Jag tror väntan på 2800x kan bli ett problem för AMD. :/ Just nu är ni 2 stycken som är teknikintresserade och funderar på en uppgradering som kanske kommer vänta på 2800x. Hur många som er finns det? Hur länge kommer man vänta innan man antingen slår till på en 2700x eller tänker att man lika gärna kan vänta till 3700x eftersom man ändå väntat så länge? Var nog ett stort misstag av AMD att ha 3 olika versioner under första releasen. Nu blir man ju osäker om det kanske kanske kommer något bättre snart.

Edit: Angående mina senaste inlägg i tråden. Nu kör den maxklock hela tiden igen. Nåväl. Det fungerade ett tag åtminstone.

Ja tog ju hem en 1700 istället för en 1800X. Funkade visst rätt bra efter en liten klock Mer aggressivt binnade kretsar går sannolikt till Threadripper 2, men jag har inte uteslutit AM4 för det. Tror man kan vara väldigt nöjd med en 2700X dock.

Av Enigma

Köpte mitt Vega för 5000kr och vattenblock för 1000kr. Med tanke på kylningen så rullar det på utan problem i 1600-1700MHz (där den luftkylda modellen tvingas ner på så lågt som 12xxMHz i visste spel) så är det en väldigt snabbt kort i alla spel man kan tänkas kasta på det.

Med tanke på att det är/har varit det snabbaste kortet för att köra mining utav ether så gick priserna upp för att efterfrågan på Vega blev högre än vad man kan producera. Jag förstår att gamers är besvikna som vill köpa ett gaming-vega för runt 5000kr som faktiskt hade stått sig extremt för för sitt pris ihop med en tredjepartskylare. Faktum är ju att bristen på nvidiakort är lika stor.

Jag köpte 1080Ti när det var nytt för 7000kr. Ett sådant kort är också svårt att få tag i på grund av miners idag och har gått upp lika mycket i pris (~10k).

Ingen var nog beredd på det efter sommaren 2017 och ingen inser nog hur mycket kort som säljs till miners än idag.

Av Enigma

Kommer inte ske så mycket mer tills AMD kan tillverka CPU/GPU på kommande 7nm. Det är hittills GLOFO som satt den största käppen i hjulet för AMD och deras möjlighet att nå högre frekvenser, så det är i första hand inte arkitekturen GCN som är dålig. AMD hade nått långt mycket bättre resultat med sina GPU'er om dom fick lov att köra kontrakt med TSMC.

Av Enigma

@Gruarn

Höll bara med då det är sant som du skrev att det påstås saker från en viss användare som jag aldrig nämnt något om, dvs lägga ord i mina meningar. Alltid samma problem när en viss människa intar en tråd. Visste att det skulle spåra ur även denna gång direkt trots att man aktivt tar avstånd eller undvika denne person för att bespara andra på forumet. Nä just det, då är man ju inte vuxen... Källa: Forumets sökfunktion.

Jag gjorde tråden av ett konstruktivt syfte och skriver saker baserat på MINA ord och MINA analyser, och uppenbarligen så har det uppskattats. Fått enormt mycket PM av folk, speciellt tidigt som hade massa frågor om Zen/Ryzen. Syftet var inte att sprida FUD som vissa källgranskande hobbypoliser vill kalla det för milt sagt att dom inte har en källa till allt som inte är lanserat eller officiellt tillkännagivet. Om vissa skal ta den spekulativa delen (som va en stor mening med tråden vilket du själv nyss betonade och därmed förstår som dom flesta andra) på ett så in i helvete negativt sätt så förstår jag inte varför dom ens bemödar sig att läsa. I brist på annat som man brukar säga. Sorligt...

Av Enigma

Det bästa är att jag inte bara behöver hämta popcornen nu, utan även vid ett lite senare datum...