Utvecklingen av Microsofts senaste operativsystem centrerades kring pekskärmsupplevelsen, men mjukvarujätten missade den växande trenden med billigare surfplattor i mindre storlekar. Först ut med Windows 8 på mindre än 10 tum väntas bli Acer Iconia W3, som nu dyker upp på företagets webbplats.

Nykomlingen utrustas med en 8,1-tumsskärm på 1 280 x 800 pixlar, till skillnad från tidigare uppgifter som talade om 1 024 x 768 pixlar. Detta ackompanjeras av fullfjädrade Windows 8 Pro. Till detta hör Intel Atom Z2760, 2 GB minne och 64 GB lagring. Det sistnämnda kan utökas med ett minneskort av typen Micro SD.

Surfplattan utrustas med två kameror, varav den framåtvända för videosamtal har en upplösning på två megapixel. I anslutningsväg erbjuds Micro HDMI, Micro USB, 3,5 mm-uttag för headset, trådlöst nätverk 802.11n samt Bluetooth 4.0. Batteriet uppgår till 3 500 mAh och ska räcka till för 8 timmars videouppspelning.

Ett valbart tillbehör är det "fullstora tangentbordet" med yttermått klart större än själva surfplattan. Acer Iconia W3 levereras med Microsoft Office Home and Student 2013, vilket talar för att tillverkaren ser den nya surfplattan som en produkt för den viktiga "back to school"-säsongen.

Enligt en tidigare uppgifter Amazon ska Acer Iconia W3 kosta 380 dollar utan tangentbord, vilket motsvarar 3 200 kronor inklusive moms. Något lanseringsdatum är dock ännu inte känt.