Intel har ögonen på den växande marknaden för mobila enheter, men än så länge är det få produkter utanför Windows-världen som innehåller en x86-baserad processor. För detta område utvecklar Intel framförallt nya typer av strömsnåla kretsar, men halvledarjätten satsar även på att själva portera det dominerande operativsystemet Google Android från ARM till x86.

Nu ser det ut som att Intels satsning på Android kan få ett större genomslag. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Samsung kommer att använda x86-baserade processorer i en åtminstone en version av den kommande surfplattan Galaxy Tab 3 10.1, mer specifikt nya Intel Atom "Clover Trail+".

För närvarande används Intel-processorer i surfplattefamiljen Samsung ATIV, som med operativsystemet Windows inte alls säljer i samma upplagor som de Android-baserade motsvarigheterna. Galaxy Tab är en annan femma och skulle betyda att Intel får in en fot på bland de riktiga storsäljarna.

Samsung håller en presskonferens i London den 20 juni, där den koreanska jätten bland annat väntas introducera nya Windows-baserade surfplattor. Det är dock ännu inte känt om även Galaxy Tab 3 10.1 med Intel Atom dyker upp på samma event.